Het jaarlijks 'Oud Landelijk Feest' in Vivenkapelle lijkt een beetje op zijn retour te zijn. Op de affiche was er sprake van 'Landelijk Feest'... en dat was zeker te merken. De straatanimatie met demonstrerende oude ambachten was te weinig om volk te lokken... maar de traditionele rondrit voor oldtimertractoren in de voormiddag was er wel... en dà à rvoor gaan wij er ieder jaar naartoe.
Tussen 8.30H en 9.00H komen 70 oldtimers in de centrumstraat aan in afwachting van de start om 9.00H stipt.
Met de politie op kop rijden ze dan een heel mooie, echt landelijke toer, van ongeveer 25 km. Dit jaar weer een andere rit dan andere jaren. Zo zie je steeds nieuwe dingen.
Het is toch een mooie vertoning als zo'n lange veelkleurige kolonne zich langzaam door de landelijke wegen slingert.
De tussenstop is dit jaar op het terrein van de 'Smoufelbeekhoeve' in Maldegem-Donk. Daar is achter het museum veel parkeerruimte.
De koffiekoek en het drankje worden er verdeeld en gebruikt rond de grote trampoline. Met goed weer is dat best gezellig.
De pauze duurt er niet lang, want er moet nog een stevig stuk verder gereden worden eer we terug op het kermisterrein van Vivenkapelle zijn. Vooraan Boeleke in beeld met Boer er vlak achter bij het verlaten van de 'Smoufelbeelhoeve'.
Bij de doortocht van het centrum van Sijsele lijkt het wel 'oldtimerdag'. Op de andere rijrichting staat een clubje scooters ons aan te kijken. Die maken kennelijk ook een leuke dagtrip.
Na een poos parkeert Boer zich in de wegberm. Wat scharrelen in de kofferbak moet een afleidingsmaneuver voorstellen... maar iedereen weet uiteraard wel waarom een man bij een maisveld stopt.
Na de mooie rit is er een broodjeslunch op het kermisterrein en nadien een oldtimerploegwedstrijd.
We zijn rond half 10 ter plaatse gekomen. Helemaal nog niet druk ! Onze bedoeling 'veel leuke foto's nemen' kan best uitgevoerd worden als er niet te veel toeschouwers in de weg staan. Wij vinden er een uitgestrekt demonstratieterrein met nog vrijwel geen activiteit. Maar ja, 't is nog vroeg en er kan nog heel veel veranderen.
Bourquin geeft trots wat uitleg over de Caterpilar-rupstrekker van 1940, waarmee hij voor de eerste keer zijn zaagmachine aandrijft. Hij heeft er veel werk aan gehad om hem in orde te zetten ; het schilderwerk moet wachten tot later.
We lopen dan maar het hele terrein rond om alles goed te bekijken. Daar komen we Jozef Wuyts tegen. Achie doet een praatje en Ingrid zet het duo op de foto. Jozef is een van de oudste ledn van RMTV en is helemaal uit Booischot naar Zulte gekomen. Oogstdemonstraties wil hij voor geen geld missen.
In de onmiddellijke nabijheid van een nieuwe loods, die voor dit oogstfeest ingericht is als lunchruimte, staan enkele verkoopsstanden opgesteld. Wie komt eten kan ze zeker niet onopgemerkt voorbij lopen. Er wordt even langs gelopen tot aan enkele oldtimers van Luc Bisschop, die naast zijn 'kraam' de aandacht trekken. Even een babbel gaan doen, is de bedoeling... maar Luc is spoorloos.
Na de lunch gaan we weer het terrein op, waar ondertussen heel wat bezoekers lopen en ook al gedemonstreerd wordt. Aan de stand van de vlasverwerking ontmoeten we Patrick Van De Walle uit Adegem en Dirk Blondeel uit Eeklo. Bijpraten natuurlijk ! Er is best veel belangstelling bij de vlasdemonstratie. Vlasverwwerking is iets dat in de Leiestreek thuishoort... en de mensen van nu zien graag hoe de mensen van vroeger dat deden.
De aanwezige tractoren staan op het terrein een beetje per merk opgesteld. Samen met Luc Timmerman uit Brugge en Ivan Keerman uit Oedelem lopen we ze allemaal langs om ze van commerntaar te voorzien. Om 15.00H begint er een paradetoer, waarbij alle tractoren voorgesteld worden. Na de paraderonde zijn we naar huis gereden.
Voor de 2de DOTV-rondrit van dit seizoen is Oostkamp als doelwit geprikt.
Op de vertrouwde gastlocatie in Sint-Rita komen 34 oldtimertractoren en 1 oldtimer-auto samen voor het traditionele ontbijt vóór de start. Even voor tienen brengen alle deelnemers hun stalen ros in startpositie.
Het wordt een ontspannende rit dwars door de velden naar de oversteek van de grote weg aan de Vossesteert in St.-Kruis, waar de politie bijstand verleent om de Maalse Steenweg zonder problemen te kunnen kruisen. Op een andere drukke plaats, in Assebroek, helpen ze ons nog eens door een druk punt. Zo komen we zonder zorgen aan de kinderboerderij 'De 7 Torentjes' voor een voormiddagdrink.
Wij gebruiken een drankje op het terras aan de achterzijde van de herberg. Ondertussen worden onze oldtimers, die aan de voorzijde staan te wachten, door andere bezoekers gekeurd en van commentaar voorzien.
Na de pauze wordt de rit verder gezet. Boer, vooraan in beeld, verlaat het terrein van de kinderboerderij.
Nu wordt er meer door de bewoonde wereld gereden : Boer vooraan, Ingrid in 3e positie in beeld.
Rotondes bieden een uitkomst op drukke punten... achterom kijkend nodigt dat uit voor een mooie foto. Daar maakt Ingrid uiteraard gebruik van.
Na een poos bereiken we Oostkamp, waar in feestzaal 'het Boldershof' een warm lunchbuffet geserveerd wordt.
Oostkamp is het verste punt van deze rondrit. Dus : na de lunch rijden we op ons gemakje terug naar het startadres... met onderweg nog eens een drinkstop in Sijsele in 'het Keunekot'. Daar is de parking een beetje te klein want we zijn er niet de enige bezoekers... maar aan de straatkanten is er ook nog parkeerplaats genoeg.
Binnen gaat het er leutig aan toe, maar buiten begint het te regenen. In de steeds natter wordende regen komen we terug in St.-Rita. Daar geven de beide opa's een gratis drink ter ere van de geboorte van het eerste kleinkind van Guido en Linda. Het weer wordt dusdanig nat dat er weinig zin is om de ambiance te rekken... en iedereen wil vlug naar huis toe... drinken op het kersverse Lowieke wordt beperkt gehouden. Het had leuker en uitgebreider gekund !
Ik ben De Pauw Achiel, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Boer.
Ik ben een man en woon in Sint-Laureins (België) en mijn beroep is zelfstandige.
Ik ben geboren op 07/11/1947 en ben nu dus 77 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: oldtimertractoren en ezels.
Ik zit niet meer actief in de landbouw, maar door de naam 'Boer' en de oude tractoren blijf ik mij betrokken voelen