Er is een bont barmsijspopje met 1 jong in het nest, ze had er vier maar een te hevig mannetje heeft er drie uitgekieperd met het gekend resultaat.
Dit jong is al drie keer uit het nest gesprongen alhoewel hij vandaag met moeite 8 à 9 dagen oud is.
Hij zit in een voorgevormd sisal-nestje in een kappel-achtige nestkom. Zonet rond de middag vond ik hem terug op de grond, een beetje verkleumd van de kou en zonder eten in de krop. Wat een deugniet.
Ik heb dan maar met de kropnaald wat eten gevoerd en ook meteen een bloempotje (diameter 10 cm) afgeknipt tot op zekere hoogte die ik dan in het nestkappelletje plaatste met daarin dan het sisal voorgevormd nestje (zodoende is het jong omgeven door een hogere plastiek afscherming en hoop ik nu enkel dat meneer of mevrouw hierdoor nog enkele dagen langer in haar nest blijft).
Vandaag is het fonteinendag, alle fonteinen worden vervangen en de gebruikte fonteinen leg ik een paar uur in water die aangelengd is met bleekwater.
Tijdens de zomermaanden wordt deze karwei meer uitgevoerd dan tijdens de wintermaanden, tijdens warmere dagen is er vlugger een groenuitslag door algengroei.
Als je eens rondkijkt op internet vind je hierover allerlei meningen, sommigen laten de fonteinen groen worden, anderen zuren het water aan,..... Mij lijkt nog steeds het best op regelmatige basis de fonteinen een grondige poetsbeurt te geven.
De lente van 2024 valt in het water, niet echt bevorderlijk voor de vogelkweek.
Terwijl sommige koppels aan de tweede ronde bezig zijn, hebben sommige koppels er ook echt geen zin in. Spelen met, sleuren met en laten rondslingeren van het nestmateriaal is op dit moment hun grootste bezigheid.
Algemeen besluit op vandaag, de kweek loopt achteruit t.o.v. een normaal jaar. maar niet getreurd het komt wel goed.
Bij de bruin-bonte barmsijzen had ik gisteren een pas uitgevlogen jong dood, mama was een nieuw nest begonnen en papa keek niet echt om naar zijn kroost. De vraag is dan ook altijd waarom dat ene jong sterft en de andere drie die vlekkeloos de faze naar het zelfstandig worden doorstaan.
Bij de Boliviaanse kuifkardinalen was er ook enige nervositeit toen ik de man enige agressie zag tonen t.o.v. zijn jongen. De man heb ik hier al enkele dagen in afzondering geplaatst (In het zicht van moeder de vrouw en haar jongen).
Bij de witstuitbarmsijzen heb ik normaliter eind volgende week jongen.
Alweer een tijd geleden dat ik nog iets heb gepost.
Het wordt druk in vogelland, zo is de eerste nest kapoetsen-sijzen klaar om uit te vliegen. Weliswaar maar twee jongen (Had drie onbevruchte eieren) , maar toch al tevreden mee.
Ondertussen ook twee jonge van een drietal dagen oud bij de Boliviaanse kuifkardinalen, geen gemakkelijke soort maar ook hier al best tevereden tot hiertoe.
Verder zijn er vandaag de eerste jonge geboren van de bruin-bonte barmsijzen en zijn er nog verschillende nesten die binnenkort moeten uit komen van de bonte barmsijzen.
De witte glosters zullen deze week jonge hebben en bij de witstuitbarmsijzen duurt het altijd wat langer maar daar is men volop met nestbouw bezig.
Vandaag het eerste ei bij de kapoetsensijzen, deze hebben de volledige winter bij elkaar gezeten en hadden sinds 1 week de mogelijkheid om nest te maken.
Vanaf komend weekend ga ik de rest bij elkaar zetten, bruin bonte barmsijzen en witstuitbarmsijzen.
De rode kardinalen en de boliviaanse kuifkardinalen zitten ook al bij elkaar. Alhoewel ik van 1 koppel boliviaanse nog niet teveel verwacht, het zijn nl. jonge vogels van September vorig jaar en hebben nog niet hun adult bevedering.
Vandaag de eerste keer paardebloemen gegeven, ze eten dit in alle verschillende vormen t.t.z, als bloem of als pluis.
Indien ze reeds in pluisvorm zijn dan knip ik er de helft vanaf, anders vliegen binnen de kortste keren die pluisjes overal in uw volière. Sommige vogels bekleden er ook de binnenkant van hun nest mee.
Sowieso wakkert dit de broeddrift aan! Op naar de kweek.
Achteraan onze tuin staan er een drietal elzen, rond deze periode beginnen de nieuwe blaadjes aan deze te ontluiken. Dit is een ware lekkernij voor onze gevleugelde vrienden, binnen de kortste tijd zijn de verstrekte takken kaalgevreten.
Verder geven we vandaag de tweede sessie exzolt om de kweek luisvrij te kunnen aanvangen.
We zetten onze kweekvogels ergens in de eerste helft ten laatste midden April bij elkaar, dit is afhankelijk van het weer. Bij een langere zonnige periode kan het bij elkaar plaatsen al iets vroeger zijn, maar steeds pas in de eerste helft van April.
We hebben ons ondertussen ook al voorzien van extra nestgelegenheid, uit ondervinding blijkt dat de barmsijzen graag bleek nesteling gebruiken om hun nestjes te maken. Maar sowieso bied ik hun verschillende soorten nesteling aan, aan hun de keuze!
Ter bestrijding van de bloedluis bij mijn vogels ben ik vandaag de "zomerkuur " met exzolt opgestart. Ik schrijf bewust "zomerkuur "omdat ik tijdens de winter geen exzolt geef aan mijn vogels.
In de winter zijn luizen niet actief, let wel mijn vogels zitten in een niet verwarmde buitenruimte! Bij liefhebbers die met vogels in verwarmde binnenruimtes kweken is het vanzelfsprekend dat ze dit ook tijdens de wintermaanden gebruiken.
Het is al meerdere jaren dat ik geen luis meer zie, maar het is niet omdat we ze niet zien dat ze er niet zijn! Opletten dus.
Vandaag 1 dag exzolt volgens de opgegeven waardes, volgende week terug 1 dag en van dan af om de twee maanden. Zo gaan we door tot in September/Oktober afhankelijk van de buitentemperatuur.
Reeds meerdere jaren ben ik in het bezit van Boliviaanse kuifkardinalen, soms worden ze ook Boliviaanse kuifgorzen vernoemd . De latijnse naam is Lophospingus pusillus. Pittige vogels die zelfs na jarenlang bij elkaar te hebben gezeten mekaar gaan bestrijden tot aan de dood. Zowel man als vrouw kan dit kwaadaardig gevoel in hun hebben. De Boliviaanse steeds observeren is dan ook een must en al zeker in de broedse periode van hun bestaan. Zo ben ik vorig jaar een man en een pop kwijtgeraakt (Ik had drie koppels en bij twee koppels waren er gevechten waar de oorlog in Oekraine niks tegen was (Bij wijze van spreken)). In het najaar heb ik mij een nieuw jong koppel aangeschaft maar daar is mijn hoop om er dit jaar mee te kweken nihil (het waren jonge van laat op het seizoen) , mijn hoop is gevestigd op een ouder koppel die nu twee jaar in mijn bezit is, we zien wel. Vandaag heb ik aan de vogels een mix van eivoer, erwten, buffallo`s en pinkie`s gegegeven. Morgen krijgen ze wat groenvoer, misschien zelfs paardebloem.
De kweekbakken zijn reeds gereinigd na het vorige broedseizoen, dus hoeven we die nu nog enkel aan te kleden met de nodige nestgelegenheden, wat we gisteren dus ook al deden . De vogels zelf laat ik nog in hun huidige kooien , die plaats ik pas bij elkaar begin/half April, als het weer wat meer openbloeit.
Ondertussen geven we een twee à drie maal per week een mix van eivoer, perle morbide en erwten. Ook de verschillende onkruidzaden worden opgedreven, binnenkort kunnen we ook de paardebloemen ter beschikking stellen en gaan we ook diepvriesinsecten verschaffen.
Gisteravond slecht nieuws gekregen, Frank Schelstraete een goede vriend en vogelliefhebber heeft ons verlaten. Frank is slechts 62 jaar jong mogen worden, een echte liefhebber in hart en nieren waar ik steeds een goede babbel met had.
Frank was voorzitter van de Werkgroepen Europese Vogels (W.E.V.) Oost-Vlaanderen, onze raakpunten in de liefhebberij waren barmsijzen en witstuitbarmsijzen.
Vandaag is het vochtig weer met in de namiddag rukwinden tot 100 km/u. Binnenblijven is de boodschap!
Bij vochtig weer zie je dat de slakken (en ook de naaktslakken) vrij actief zijn, vooral in en rond mijn buitenvolière kan het al eens voorvallen dat ze dan talrijk aanwezig zijn. `S ochtends doe ik dan een rondje met de zoutstrooier om de overlast te beperken. Slakken zijn dragers van ziektes waarvan ik mijn vogels wil beschermen. In de binnenvolières heb ik daar geen last van.
Bij het koppel kapoetsensijzen vond ik deze ochtend het popje niet terug, ik vreesde al voor het ergst. Bij nauwkeuriger nazicht zat ze verstopt (beschermd) tegen de agressieve man , die heb ik dan ook maar even afgezonderd (in het zicht van de pop) om hem eventjes te laten bekoelen.
Blijkbaar is hij al te vroeg klaar voor de kweek, een streng dieet van speciaal uitgekozen zaden zal hem de komende twee weken wel terug rustiger laten worden.
De distelvinken waar ik van sprak op 25 Januari zitten er nog, de rietgors heb ik niet gezien. Het weer is ook niet echt schitterend om veel vogels te zien tijdens een wandeling.
De indeling van welke koppels waar gehuisvest zullen worden tijdens het komend kweekseizoen is zo goed als rond. Het heeft dit jaar iets langer geduurd dan andere jaren mede omdat ik mijn koppels bij elkaar plaats met het oog op de komende jaren. Het was soms nogal een gepuzzel, maar we zijn er uit geraakt.
Heb nog wat reservepopjes over maar uit ervaring weet ik dat dit nooit kwaad kan.
Als het al eens een mooie dag eens is het leuk om te zien hoe de mannelijke witstuitbarmsijzen hun eerste liefdesmoves naar voor brengen door hun mooie witte stuit te tonen. Voorlopig is dat nog maar enkel aan mij dat ze hem kunnen showen maar binnen enkele weken komt daar verandering in als hun eega hun zal vervoegen.
De weersverwachting voor vandaag is droog met zachte temperaturen. Tijd om in de moestuin wat werkjes uit te voeren, dit jaar zaai ik terug Sorghum , Theunisbloem en voor de eerste keer trosgierst.
De vlakken waar ik deze in de maand April zal zaaien maak ik alvast klaar door onkruid weg te halen, compost erover te verdelen,....
Gisteren tijdens de middagpauze op het werk een kleine wandeling gemaakt, toch wat vogels gezien zoals een vlucht van +/- 20 tal distelvinken aan het fourageren tussen de elzen.
Verderop langs de waterkant tussen het riet zat er een rietgors , dat was al enige tijd dat ik deze soort nog had tegengekomen.
Natuurlijk waren ook de klassiekers er zoals heggenmus, kool- en pimpelmees,merel,....
Vandaag ga ik tussendoor de "kweekkaarthouders" al klaarmaken met de nodige gegevens van mijn kweekkoppels.