Brussel is een stad die me nooit heeft aangesproken en die me meer dan waarschijnlijk nooit zal aanspreken, maar vandaag viel het echt goed mee. Omdat het stereotype dat vrouwen niet kunnen kaartlezen, soms wel van toepassing is bij mannen viel ik maar een agent lastig om te vragen waar het museum van de Nationale Bank zich bevond. In mijn beste Frans sprak ik hem dan ook aan en het bleek zowaar dat er ook Nederlandstalige agenten zijn in Brussel, drie maal hoera voor deze vaststelling! Uiteindelijk is hij met mij meegewandeld naar het museum, waarvoor dank!
Ik ging dan ook het museum binnen waar mijn aandacht meteen werd gewekt door de knappe receptioniste. Met een briefje van 20 en mijn studentenpasje in de hand om hopelijk een korting te kunnen afdingen stond ik klaar om te betalen: uiteindelijk bleek echter dat studenten gratis binnen mochten, hoera!
Net zoals de tentoonstelling van Kyoto tot Kopenhagen probeert dit museum ook weer kunst betrekken met het onderwerp. Hier hingen dan ook de ,,8 visions of Hope ontworpen door Rini Hartman. Deze acht visies van hoop zijn een verwijzing naar de millenniumdoelstellingen die men wilt bereiken tegen 2015. Ondanks dat deze datum relatief dichtbij is, heeft men heeft heel wat ambitieuze doelstellingen opgesteld. Ik vroeg me dan ook af wanneer deze werden opgericht en door wie. willen bereiken dus ik vroeg me af wanneer deze opgericht waren en door wie. Na wat opzoekwerk vond ik een antwoord op deze vraag: deze worden opgericht bij de start van het nieuwe millennium door de Verenigde Naties. Dit zijn afspraken om met alle landen samen tegen 2015 de belangrijkste wereldproblemen aan te pakken. De doelen moeten een einde maken aan armoede, ziektes, ongelijkheid en milieuproblemen.
Doelstelling 1: De grootste armoede en honger uitbannen
Invoegen kunstwerk
Nog steeds is er armoede in deze wereld. Niet alleen in Afrika, maar ook in Azië, Amerika en zelfs in onze gebieden. Iedereen verdient een gelijke kans in deze wereld.
|
Doelstelling 2: Basisonderwijs toegankelijk maken voor iedereen
Invoegen kunstwerk
Niet iedereen heeft dezelfde kansen om effectief onderwijs te krijgen. In deze wereld is het nochtans van belang dat je zowel geletterd als gecijferd bent. Het kunstwerk waar je twee kinderen ziet die back to school gaan, maakt je duidelijk dat we op de goede weg zijn. Toch moeten we niet denken dat we er zijn: in deze wereld zijn er maar liefst zo een 880 miljoen analfabeten.
|
Doelstelling 3: de gelijke behandeling van mannen en vrouwen bevorderen
Invoegen kunstwerk
Nog niet overal in de wereld zijn man en vrouw gelijk. Het kunstwerk is geïnspireerd door een ervaring die Rini meemaakte tijdens zijn reis in Afrika. Hij zag deze vrouw die een mand met schoonmaakproducten op haar hoofd. Toen ze door had dat Rini haar aan het fotograferen was nam ze de borstel net vast als een GSM. Door deze spontaniteit verraste ze hem en werd ze zijn heldin.
|
Doelstelling 4: de kindersterfte terugdringen
In deze wereld is er heel wat kindersterfte. Om dit te illustreren met het volgende kunstwerk gebruikt men het verhaal over de Sarayaku: dit zijn een inheems volk dat diep in het Amazonewoud leeft. Deze groep mensen zijn bekend geworden omwille van hun protesten tegenover de oliemaatschappijen die de gronden willen ontginnen. Door deze ontgingen is hun grondgebied sterk afgenomen. De kleine jongen die op dit werk te zien is, leeft met zijn ouders samen in het gebied rond de Amazone. Of deze jongen nu nog leeft is echter twijfelachtig..
|
Doelstelling 5: de gezondheid van moeders verbeteren
Invoegen kunstwerk
Moeders met een leeftijd van 15 jaar zijn in Afrika geen uitzondering. De kunstenaar dacht dan ook ,,hoe kan dit meisje een goede moeder zijn?. Het leek alsof ze zijn gedachten kon lezen. Ze legde haar handje op het gezicht van het kindje en streelde het liefdevol. Hoewel dit best lief kan klinken, moeten we toch de gevaren van een vroege zwangerschap niet onderschatten. Het lichaam van de puber is nog niet volgroeid en dit kan blijvende schade veroorzaken. Toch moeten we niet alleen denken dat tienerzwangerschappen alleen in Afrika voorkomen. In België zijn er ook maar liefst 5000 tienerzwangerschappen per jaar, vaak draaien deze echter op abortus uit.
|
Doelstelling 6: strijd leveren tegen HIV/Aids, maleria en andere ziekten
Gezondheid is het grootste cadeau dat we kunnen krijgen. Toch beseffen vele mensen dat niet. Vele mensen zijn gefrustreerd omdat hun voetbalploeg heeft verloren. Met deze compositie wilt de kunstenaar graag aandacht schenken aan de moedigen die elke dag vechten tegen een ziekte. Ze vechten en hopen om verder te leven tegen ziektes zoals malaria en Aids. Voor de finishing touch vindt men aan de randen van het doek stukjes terug van een reclamebord dat recht voor een VN kamp voor vluchtelingen staat. De boodschap zou duidelijk moeten zijn..
|
Doelstelling 7: actief werken aan een duurzaam milieu
Wanneer je mijn blog van vorige week leest, zal je merken dat een duurzame ontwikkeling van het milieu ook noodzakelijk is. Dit komt ook voor in één van de millenniumdoelstellingen. Dit kunstwerk is geïnspireerd door een verhaal op het paradijselijke eiland Tiwi. Het is een reservaat voor wilde dieren: het continent waar je het meeste dieren kan bewonderen is uiteraard Afrika. Terwijl de kunstenaar een bootreis over de Moa door het eiland maakte, kruiste een man in kano zijn weg. Hij vroeg zich af hoe deze man zich recht kon houden in zo een bootje. Terwijl hij uit Rinis zicht verdween besefte hij dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten..
|
Doelstelling 8: werken aan een mondiaal partnerschap voor ontwikkeling
Invoegen kunstwerk
In een wereld waarin we nauw betrokken zijn met elkaar moeten we samenwerken om het beste van onszelf te vinden. De drijfveer van de globale samenwerking op het vlak van ontwikkeling zou ervoor moeten zorgen dat iedereen kan delen van de rijkdommen op onze aarde. Maar voor de arme landen is het levensbelang dat de rijke landen hen helpen. De meest rijke landen ter wereld engageerden zich om 0,7 % van hun nationale inkomen aan ontwikkelingshulp te besteden.
|
Ik heb ook eens gevraagd of we op het juiste schema zitten om deze doelstellingen te bereiken en het bleek eerst van wel maar door de huidige economische crisis zitten we niet meer op schema. Men probeert hier wel bovenop te komen, maar dit zal een werk van lange adem worden. Het is onmogelijk te voorspellen wanneer we terug op het juiste spoor zullen zitten.
De volgende zaal was gericht over de mysteries van het geld. Geld werkt voor vele mensen inspirerend, maar het kan soms ook een enorme negatieve invloed hebben. Dat is doorheen de geschiedenis genoeg bewezen. Denken we maar aan het verhaal van El Dorado: men dacht dat er een koning woonde die zich in het meer van Parima zou baden en telkens geheel bedekt met goud zijn bad beëindigen. Iedereen was dan ook op zoek naar deze plaats. Heel wat rijke mensen wouden ook een goudader ontdekken, de situatie waarin deze mensen vaak leefden waren vaak echter mensonterend. Sommige mensen bleven soms vier (!!) maanden onder de grond waar ze hun niet wasten, hun tanden niet poetsten en zelden een proper hemd konden aantrekken. Maar ook de katholieke kerk was zeker niet heiliger dan de paus. Zij gebruikten vaak het geld van de kleine burger om hun kerk te verrijken met prachtige kunstwerken, gouden beelden, enzovoort. In ieder geval hebben betaalmiddelen doorheen de geschiedenis altijd al een grote rol gespeeld, en vandaag de dag is het er zeker niet op verminderd!
In de centrale hal vind je dan ook enorm veel informatie over de geschiedenis van het geld. Ik wist dat geld regelmatig veranderde, maar ik wist niet dat het effectief zo vaak veranderde. Het geld heeft er niet altijd uitgezien zoals het hedendaagse geld: hier volgt een overzicht van het geld doorheen de tijd.
Periode
|
Munten
|
Griekse beschaving
|
|
Keltische beschaving
|
|
Middeleeuwen
|
|
Nieuwe tijd
|
|
Nieuwste tijd
|
|
Eigen tijd
|
|
Zoals al in mijn voorbeschouwing gezegd werd, is briefjesgeld echt nog niet zo heel oud, wist je dat het eerste briefje in Zweden gedrukt werd in de zestiende eeuw? Toch heeft men niet altijd met geld betaald, in bepaalde gebieden heeft men dan ook andere (betaal)gewoontes. Zo heeft men aan de noordkust van Amerika vaak betaald in koper in het verleden, terwijl men in Zuid Amerika in de 17de eeuw vaak betaalde in cacao. In Ethopie kon je tot ver in de 20ste eeuw zelfs betalen met zout, terwijl je in China gewoon je goederen kon betalen met thee. In de gebieden rond Azië kon je dan weer betalen met Kauris: dit was een soort van schelp! In sommige gebieden kan je hier zelfs nu nog mee betalen. Op het eilandje Yap, in Micronesië kon je echter ook in stenen betalen. In Nieuw Guinea daarentegen kon je zelfs in hondentanden betalen.
Vaak denkt men dat geld altijd evenveel waard is. Toch moet je in tijden van inflatie over heel wat geld beschikken om te overleven. De bekendste situatie van inflatie was ongetwijfeld in Duitsland merkbaar: door de nederlaag in de Eerste Wereldoorlog moesten de Duitsers heel wat geld aan de rest van Europa betalen. Het gevolg hiervan was dat de Duitse economie zwaar achteruitging en uiteindelijk volledig in elkaar stortte. Een brood kostte algauw 5 miljoen mark! Uiteraard had de gewone burger dit niet. Hier zie je een briefje van 5 miljoen mark:
Invoegen foto
Zoals al eerder gezegd heeft men lang gedacht dat briefjesgeld geen waarde had omdat het gewoon een stuk papier is. Met behulp van handtekeningen en zegels willen de banken garanderen dat het effectief iets waard is. Ook geld evolueert: wij allemaal hebben de periode van de Belgische Franken nog meegemaakt, maar uiteraard zag deze er ook niet altijd hetzelfde uit. Het begon in 1830 toen België eindelijk onafhankelijk werd.
Invoegen fotos geschiedenis
|
Nu daarentegen bepalen we met de Euros. Iedereen kent deze wel, maar hier volgt nog een overzichtje.
Invoegen fotos
Nu genoeg over het geld zelf: we gaan eens de functies bekijken van de Nationale Bank . De Nationale bank is de centrale bank van België. Sinds 1 januari 1999 is ze één van de deelnemers van het Eurosysteem. Hiertoe behoren de Europese Centrale Bank en de nationale banken van al de lidstaten die ook de euro gebruiken. Hieronder vind je een afbeelding van alle landen die de euro gebruiken.
|