Inhoud blog
  • Afstandsleren week 10
  • Afstandsleren week 10
  • Afstandsleren week 9
  • Week 9: De toestand in Noord - Korea
  • Afstandsleren week 7 + 8
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Audi alteram partem
    Luister naar de andere kant...
    18-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verslag week 4: bezoek aan het museum van de nationale bank

    Brussel is een stad die me nooit heeft aangesproken en die me  meer dan waarschijnlijk nooit zal aanspreken, maar vandaag viel het echt goed mee. Omdat het stereotype dat vrouwen niet kunnen kaartlezen, soms wel van toepassing is bij mannen viel ik maar een agent lastig om te vragen waar het museum van de Nationale Bank zich bevond. In mijn beste Frans sprak ik hem dan ook aan en het bleek zowaar dat er  ook Nederlandstalige agenten zijn in Brussel, drie maal hoera voor deze vaststelling! Uiteindelijk is hij met mij meegewandeld naar het museum, waarvoor dank!

    Ik ging dan ook het museum binnen waar mijn aandacht meteen werd gewekt door de knappe receptioniste. Met een briefje van 20 € en mijn studentenpasje in de hand om hopelijk een korting te kunnen afdingen  stond ik klaar om te betalen: uiteindelijk bleek echter dat studenten gratis binnen mochten, hoera!

    Net zoals de tentoonstelling “van Kyoto tot Kopenhagen” probeert dit museum ook weer kunst betrekken met het onderwerp. Hier hingen dan ook de ,,8 visions of Hope” ontworpen door Rini Hartman. Deze acht visies van hoop zijn een verwijzing naar de millenniumdoelstellingen die men wilt bereiken tegen 2015. Ondanks dat deze datum relatief dichtbij is, heeft  men heeft heel wat ambitieuze doelstellingen opgesteld. Ik vroeg me dan ook af wanneer deze werden opgericht en door wie.  willen bereiken dus ik vroeg me af wanneer deze opgericht waren en door wie. Na wat opzoekwerk vond ik een antwoord op deze vraag: deze worden opgericht bij de start van het nieuwe millennium door de Verenigde Naties. Dit zijn afspraken om met alle landen samen tegen 2015 de belangrijkste wereldproblemen aan te pakken. De doelen moeten een einde maken aan armoede, ziektes, ongelijkheid en milieuproblemen.

     

    Doelstelling 1: De grootste armoede en honger uitbannen

    Invoegen kunstwerk

    Nog steeds is er armoede in deze wereld. Niet alleen in Afrika, maar ook in Azië, Amerika en zelfs  in onze gebieden. Iedereen verdient een gelijke kans in deze wereld.

     

    Doelstelling 2: Basisonderwijs toegankelijk maken voor iedereen

    Invoegen kunstwerk

    Niet iedereen heeft dezelfde kansen om effectief onderwijs te krijgen. In deze wereld is het nochtans van belang dat je zowel geletterd als gecijferd bent. Het kunstwerk waar je twee kinderen ziet die “back to school” gaan, maakt je duidelijk dat we op de goede weg zijn. Toch moeten we niet denken dat we er zijn: in deze wereld zijn er maar liefst zo een 880 miljoen analfabeten.

     

    Doelstelling 3: de gelijke behandeling van mannen en vrouwen bevorderen

    Invoegen kunstwerk

    Nog niet overal in de wereld zijn man en vrouw gelijk. Het kunstwerk is geïnspireerd door een ervaring die Rini meemaakte tijdens zijn reis in Afrika. Hij zag deze vrouw die een mand met schoonmaakproducten op haar hoofd. Toen ze door had dat Rini haar aan het fotograferen was nam ze de borstel net vast als een GSM. Door deze spontaniteit verraste ze hem en werd ze zijn heldin.

     

    Doelstelling 4: de kindersterfte terugdringen

    In deze wereld is er heel wat kindersterfte. Om dit te illustreren met het volgende kunstwerk gebruikt men het verhaal over de Sarayaku: dit zijn een inheems volk dat diep in het Amazonewoud leeft. Deze groep mensen zijn bekend geworden omwille van hun protesten tegenover de oliemaatschappijen die de gronden willen ontginnen. Door deze ontgingen is hun grondgebied sterk afgenomen. De kleine jongen die op dit werk te zien is, leeft met zijn ouders samen in het gebied rond de Amazone. Of deze jongen nu nog leeft is echter twijfelachtig..

     

    Doelstelling 5: de gezondheid van moeders verbeteren

    Invoegen kunstwerk

    Moeders met een leeftijd van 15 jaar zijn in Afrika  geen uitzondering.  De kunstenaar dacht dan ook ,,hoe kan dit meisje een goede moeder zijn?”. Het leek alsof ze zijn gedachten kon lezen. Ze legde haar handje op het gezicht van het kindje en streelde het liefdevol. Hoewel dit best lief kan klinken, moeten we toch de gevaren van een vroege zwangerschap niet onderschatten. Het lichaam van de puber is nog niet volgroeid en dit kan blijvende schade veroorzaken. Toch moeten we niet alleen denken dat tienerzwangerschappen alleen in Afrika voorkomen. In België zijn er ook maar liefst 5000 tienerzwangerschappen per jaar, vaak draaien deze echter op abortus uit.

     

     

    Doelstelling 6: strijd leveren tegen HIV/Aids, maleria en andere ziekten

    Gezondheid is het grootste cadeau dat we kunnen krijgen. Toch beseffen vele mensen dat niet. Vele mensen zijn gefrustreerd omdat hun voetbalploeg  heeft verloren. Met deze compositie  wilt de kunstenaar graag aandacht schenken aan de moedigen die elke dag vechten tegen een ziekte. Ze vechten en hopen om verder te leven tegen ziektes zoals malaria en Aids. Voor de “finishing touch” vindt men aan de randen van het doek stukjes terug van een reclamebord dat recht voor een VN – kamp voor vluchtelingen staat. De boodschap zou duidelijk moeten zijn..

     

    Doelstelling 7: actief werken aan een duurzaam milieu

    Wanneer je mijn blog van vorige week leest, zal je merken dat een duurzame ontwikkeling van het milieu ook noodzakelijk is. Dit komt ook voor in één van de millenniumdoelstellingen. Dit kunstwerk is geïnspireerd  door een verhaal op het paradijselijke eiland Tiwi. Het is een reservaat voor wilde dieren: het continent waar je het meeste dieren kan bewonderen is uiteraard Afrika. Terwijl de kunstenaar een bootreis over de Moa door het eiland maakte, kruiste een man in kano zijn weg. Hij vroeg zich af hoe deze man zich recht kon houden in zo een bootje. Terwijl hij uit Rini’s zicht verdween besefte hij dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten..

     

    Doelstelling 8: werken aan een mondiaal partnerschap voor ontwikkeling

    Invoegen kunstwerk

    In een wereld waarin we nauw betrokken zijn met elkaar moeten we samenwerken om het beste van onszelf te vinden. De drijfveer van de globale samenwerking op het vlak van ontwikkeling zou ervoor moeten zorgen dat iedereen kan delen van de rijkdommen op onze aarde. Maar voor de arme landen is het levensbelang dat de rijke landen hen helpen. De meest rijke landen ter wereld engageerden zich om 0,7 % van hun nationale inkomen aan ontwikkelingshulp te besteden.

     

    Ik heb ook eens gevraagd of we op het juiste schema zitten om deze doelstellingen te bereiken en het bleek eerst van wel maar door de huidige economische crisis zitten we niet meer op schema. Men probeert hier wel bovenop te komen, maar dit zal een werk van lange adem worden. Het is onmogelijk te voorspellen wanneer we terug op het juiste spoor zullen zitten.

    De volgende zaal was gericht over de mysteries van het  geld. Geld werkt voor vele mensen inspirerend, maar  het kan soms ook een enorme negatieve  invloed hebben. Dat is doorheen de geschiedenis genoeg bewezen.  Denken we maar aan het verhaal van El Dorado: men dacht dat er een koning woonde die zich in het meer van Parima zou baden en telkens geheel bedekt met goud zijn bad beëindigen.  Iedereen was dan ook op zoek naar deze plaats. Heel wat rijke mensen wouden ook een goudader ontdekken, de situatie waarin deze mensen vaak leefden waren vaak echter mensonterend. Sommige mensen bleven soms vier (!!) maanden onder de grond waar ze hun niet wasten, hun tanden niet poetsten en zelden een proper hemd konden aantrekken. Maar ook de katholieke kerk was zeker niet heiliger dan de paus. Zij gebruikten vaak het geld van de kleine burger om hun kerk te verrijken met prachtige kunstwerken, gouden beelden, enzovoort. In ieder geval hebben betaalmiddelen doorheen de geschiedenis altijd al een grote rol gespeeld, en vandaag de dag is het er zeker niet op verminderd!

    In de centrale hal vind je dan ook enorm veel informatie over de geschiedenis van het geld.  Ik wist dat geld regelmatig veranderde, maar ik wist niet dat het effectief zo vaak veranderde. Het geld heeft er niet altijd uitgezien zoals het hedendaagse  geld: hier volgt een overzicht van het geld doorheen de tijd.

    Periode

    Munten

    Griekse beschaving

     

    Keltische beschaving

     

    Middeleeuwen

     

    Nieuwe tijd

     

    Nieuwste tijd

     

    Eigen tijd

     

     

    Zoals al in mijn voorbeschouwing gezegd werd, is briefjesgeld echt nog niet zo heel oud, wist je dat het eerste briefje in Zweden gedrukt werd in de zestiende eeuw?  Toch heeft men niet altijd met geld betaald, in bepaalde gebieden heeft men dan ook andere (betaal)gewoontes. Zo heeft men aan de noordkust van Amerika vaak betaald in koper in het verleden, terwijl men in Zuid – Amerika in de 17de eeuw vaak betaalde in cacao.  In Ethopie kon je tot ver in de 20ste eeuw zelfs betalen met zout, terwijl je in China gewoon je goederen kon betalen met thee. In de gebieden rond Azië kon je dan weer betalen met Kauri’s: dit was een soort van schelp! In sommige gebieden kan je hier zelfs nu nog mee betalen. Op het eilandje Yap, in Micronesië kon je echter ook in stenen betalen. In Nieuw – Guinea daarentegen kon je zelfs in hondentanden betalen.

    Vaak denkt men dat geld altijd evenveel waard is. Toch moet je in tijden van inflatie over heel wat geld beschikken om te overleven. De bekendste situatie van inflatie was ongetwijfeld in Duitsland merkbaar: door de nederlaag in de Eerste Wereldoorlog moesten de Duitsers heel wat geld aan de rest van Europa betalen. Het gevolg hiervan was dat de Duitse economie zwaar achteruitging en uiteindelijk volledig in elkaar stortte. Een brood kostte algauw 5 miljoen mark! Uiteraard had de gewone burger dit niet. Hier zie je een briefje van 5 miljoen mark:

    Invoegen foto

    Zoals al eerder gezegd heeft men lang gedacht dat briefjesgeld geen waarde had omdat het gewoon een stuk papier is. Met behulp van handtekeningen en zegels willen de banken garanderen dat het effectief iets waard is. Ook geld evolueert: wij allemaal hebben de periode van de Belgische Franken nog meegemaakt, maar uiteraard zag deze er ook niet altijd hetzelfde uit. Het begon in 1830 toen België eindelijk onafhankelijk werd.

     

    Invoegen foto’s geschiedenis

     

    Nu daarentegen bepalen we met de Euro’s. Iedereen kent deze wel, maar hier volgt nog een overzichtje.

    Invoegen foto’s

    Nu genoeg over het geld zelf: we gaan eens de functies bekijken van de Nationale Bank . De Nationale bank is de centrale bank van België. Sinds 1 januari 1999 is ze één van de deelnemers van het  Eurosysteem. Hiertoe behoren de Europese  Centrale Bank en de nationale banken van al de lidstaten die ook de euro gebruiken.  Hieronder vind je een afbeelding van alle landen die de euro gebruiken.

     

    Maar  wat doet deze centrale bank eigenlijk? Wel om te beginnen zorgt zij ervoor dat de banken zoals de KBC, Fortis en Dexia voorzien worden van geld. De spaarders zetten hun geld op de rekening, dus de spaarder verwacht ook dat zij het er meteen terug af kunnen halen indien ze dit willen. Het is daarom de spaarder die eigenlijk beslist  hoeveel geld er moet worden uitgereikt aan de verschillende banken. Uiteraard zijn ook de leningen hiervan van groot belang. Verder  is het ook belangrijk dat de bank ervoor zorgt dat de munt stabiel blijft: de waarde ervan moet hetzelfde blijven! Maar waarom is dit? Hiervoor moet je de drie functies van een munt bekijken:

    ·         Het is een ruilmiddel, een middel waar twee partijen goederen en diensten mee kunnen uitwisselen

    ·         Het is een rekeneenheid waarmee je de waarde van verschillende goederen en diensten mee kunt vergelijken.

    ·         Het is een waardereserve die je gebruikt om te sparen om geld te lenen

    Toch kan een munteenheid doorheen de tijd niet stabiel blijven. Wanneer je spreekt over inflatie (stijging van de waarde van de prijzen) of deflatie (daling van de waarde van prijzen) heeft dit gevolgen op de economische situatie van het land. Misschien vraag je dan af: hoe kan de Nationale Bank daar in godsnaam iets aan veranderen. Doorheen de geschiedenis zie je dat men hier al oplossingen zocht. Zo was John Keynes van mening dat de economie zich niet vanzelf ging herstellen. De overheid moet dan investeren in openbare werken zodat er terug meer werk komt of door de belastingen te verlagen. Verder gaat men ook de rente laag zetten, zodat de mensen minder gaan sparen en meer geld gaan uitgeven. Dit is alleen in tijden van inflatie zo. Wanneer men over deflatie spreekt, dan gaat men net de rente verhogen om het sparen aantrekkelijker te maken. Hierdoor herstelt de economie zich.

    Verder heeft de Nationale Bank ook als taak om effectief de munten en biljetten uit te geven. Dit doen ze sinds 1851. Maar hoe worden deze dan in omloop gebracht? Drukt men altijd evenveel biljetten? Mijn bezoek aan het museum leert me dat dit afhankelijk is van de economische situatie van het land. Indien er veel vraag is naar biljetten bij de banken dan gaat men meer biljetten drukken, indien dit niet zo is dan doet men dit uiteraard niet. Verder keren ook de biljetten vaak terug om elektronisch gecontroleerd te worden: hierdoor worden valse biljetten opgespoord, geanalyseerd en overgemaakt aan de politie.

    De Nationale Bank vindt ook dat er openheid moet zijn betreffende de economische en financiële informatie. Zij probeert dan ook deze informatie zo ruim mogelijk te verspreiden. Maar niet alleen aan ons verleent ze diensten maar ook aan de staat.

    De Nationale bank houdt de inkomsten en uitgaven van de federale staat bij op de rekening van de Belgische Schatkist bij de Nationale Bank. Op deze rekening worden ook de verrichtingen geregistreerd die de Nationale Bank voor rekening van de staat doet. Ook staat zij in voor de uitgifte en de financiële dienst van de staatsleningen. Vandaar haalt de staat dus zijn geld dat men leent. Maar ook is de Nationale Bank belast met het dagelijks beheer van het Rentenfonds: dit zorgt ervoor dat de aan- of verkooporders van overheidsleningen correct worden uitgevoerd.

    In ieder geval heeft de Nationale Bank meer effect op ons dan we zelf denken. Het was dan ook een leerrijke uitstap..

    18-10-2009 om 00:00 geschreven door Kris_Stokmans  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    14-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Week 4: bezoek aan het museum van de Nationale Bank

    Wat is de nationale bank en hoe werkt geld?

    Iedereen heeft wel dromen. Ik was eens benieuwd wat de dromen van mijn kotgenoten waren: de meest frequente antwoorden waren dan liefde, een goede gezondheid en geld. Als het mogelijk zou zijn wouden ze zelfs veel geld hebben. Ikzelf ben van de mening toegedaan dat geld niet per se gelukkiger maakt, maar dat het wel een nuttig hulpmiddel kan zijn om het geluk te vinden. Geld lijkt iets te zijn dat ons leven lijkt te bepalen, maar toch heeft het doorheen de geschiedenis een opmerkelijke weg afgelegd.

    In de oude Griekse beschaving (323 v. Christus) sprak men voor het eerst over geld. Elke deelstaat had toen zijn eigen munt. Je kan dit vergelijken met hoe men vroeger de Belgische Frank in België had en de Gulden in Nederland. Niet elke munt had dezelfde waarde. Om het met een voorbeeld te stellen: voor één Atheense munt moest je twee Kretenzische munten geven. Toen de Griekse beschaving ten onderging, namen de Romeinen de gewoonte van het geld als betaalmiddel over. Zij maakten één munt voor het volledige Romeinse rijk. Zowel in het oude Griekenland als in Rome waren deze munten gemaakt van goud. Men sprak in deze tijd nog lang niet over briefjesgeld.

     Het briefjesgeld kwam pas in opkomst tijdens de middeleeuwen. Dit ging echter niet zonder slag of stoot. Deze  briefjes werden gemaakt van papier, waardoor als er brand was, het geld volledig verloren was. Verder had men ook kritiek op het  briefjesgeld omdat dit  iets was dat de handelaars vooral gebruikten. In deze tijd zag men handel doen als duivels. Men maakte winst op goederen die al één keer verkocht werden: de katholieken vonden dit onethisch. Pas toen de mensen de machines gingen uitvinden werden papieren bankbiljetten door iedereen aanvaard. Vandaag de dag worden ze echter door iedereen met plezier aanvaard.

    Men heeft niet overal dezelfde munteenheid. Tot 1999 had men in België  de Belgische Frank. Dit was alleen de munt waarmee je in België kon betalen, in andere landen ging dit niet. Wanneer je naar Nederland wou gaan moest je dan ook in Nederlandse Guldens  betalen. Uiteraard was dit niet makkelijk en de Europese Unie wou ook dat er op het gebied van de munten eenheid kwam. Hier werd dan ook de euro geboren, de munteenheid waarbij we bijna in heel Europa mee kunnen betalen.

    Vandaag de dag zijn er echter heel wat problemen met de Euro. Niet iedereen heeft genoeg geld omdat er een economische crisis heerst. Mensen geraken moeilijker aan een job waardoor de werkloosheid uiteraard stijgt. Vele mensen vragen dan ook een lening aan. Je kan dit doen bij de Fortis, KBC, enzovoort. Maar iemand moet ervoor zorgen dat alles onder controle blijft: de Nationale Bank van België neemt deze taak op zich.

    De Nationale Bank van België is, hoe kan het ook anders, gelegen in Brussel. De helft van deze aandelen van deze bank is in handen van de Belgische staat. Hierdoor kunnen zij altijd de controle behouden. Maar wat doen zij eigenlijk? Wanneer je dit via het internet opzoekt dan kom je bij de volgende tabel uit:

    ·         Bijdragen, in het kader van het Eurosysteem, tot het bepalen en uitvoeren van het monetair beleid in het eurogebied

    ·         De officiële valutareserves aanhouden, beheren en valutamarktoperaties verrichten

    ·         Bankbiljetten en munten in omloop brengen

    ·         Zij is de kassier van de Federale Overheid. Zij centraliseert de inkomsten en uitgaven van de federale Staat op de rekening die de Belgische Schatkist heeft bij de NBB.

    ·         Zij is de financiële ambassadeur van België

    ·         Zij beheert de neergelegde balansen van de Belgische bedrijven. Deze balansen kunnen gratis geconsulteerd worden via de website van de NBB.

    ·         Zij beheert de centrale voor kredieten, waarin zowel ondernemingen als particulieren worden opgenomen bij het aangaan van bepaalde soorten.

     

    Dit zijn de taken die ze verrichten. Om me verder in deze materie te verdiepen trek ik vrijdag naar Brussel naar het Museum van de Nationale bank van België.  Hier ga ik op zoek naar een antwoord op de vraag hoe werkt geld effectief? Om toch een beetje ingelicht te zijn over deze vraag heb ik ook enkele basisbegrippen opgezocht die nauw betrokken zijn met geld.

    Chartaal geld

    Giraal geld

    Elektronisch geld

    Alle vormen van geld die je als voorwerp kunt vasthouden worden chartaal geld genoemd. Dit zijn vaak munten of biljetten, maar het kan ook een waardebon of een tegoedbon zijn.

    Dit is aan het verdwijnen. De vroegere postgiro  was het kenmerk van het giraal geld. Omdat dit een lang proces was, wordt het nu minder en minder gebruikt.

    In een winkel kan je betalen door een bankkaart waar je ook je pincode moet ingeven. Dit bankpasje wordt gebruikt om duidelijk te maken van welke bankrekening het geld moet worden afgeboekt. Door het invoeren van de pincode onderteken je in feite dat je akkoord ben. Ook een credit card is een voorbeeld van elektronisch geld.

     

    Een verslag met foto’s zal volgen op zaterdag omdat ik vrijdag eerst nog wat van mijn geld opmaken aan een bezoek in Oceade ;-)

     

     

    Tot zaterdag,

     

    Kris

    14-10-2009 om 23:43 geschreven door Kris_Stokmans  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    13-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verslag Week 3: de milieuproblematiek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Verslag bezoek dit is onze aarde van Kyoto tot Kopenhagen

    Op zondag 11 oktober bracht ik een bezoek aan de tentoonstelling ,,dit is onze aarde: van Kyoto tot Kopenhagen”.  Als voorbereiding op deze uitstap had ik enkele cartoons gevonden op het internet die nauw betrokken waren met de milieuproblematiek. Het leek me wel een leuk idee om deze cartoons te verklaren aan de hand van de tentoonstelling. Deze zal ik dan ook als slotconclusie toelichten op het einde van dit verslag.

    Onwetend als ik was over dit onderwerp, ging ik met een bang hartje naar binnen. Ik stelde me de vraag of dit niet teveel informatie voor me op één keer zou zijn? Zou ik alles begrijpen?

    Deel 1: Aardtijd

    Wanneer je de eerste stappen zet in deze tentoonstelling kom je meteen het volgende kunstwerk tegen:

    Dit is een kunstwerk van de Duitse kunstenares Gloria Friedmann. Mijn interpretatie van dit kunstwerk is dan ook dat het haar  bedoeling is om aan ons duidelijk maken dat de tijd voor de mens alsmaar aan het inkorten is. Men heeft dit kunstwerk willen ondersteunen door middel van het geluid een tikkende tijdbom  Het ritme gaat snel en je hebt de indruk dat deze bom op elk moment kan ontploffen.  Uiteraard is dit een verwijzing naar de manier waarop we de aarde aan het vernietigen zijn door ons ondoordacht milieugedrag. Dit kunstwerk en deze kamer heeft dan ook als bedoeling om je het gevaar te laten “voelen” van onze acties.

    Maar om te weten hoe en waar het precies is fout gelopen, moet je uiteraard ook het verleden begrijpen. We denken misschien dat een aarde zonder de mens een utopie is, en dat we sowieso definitief onze stempel op de aarde hebben gedrukt, maar niets is minder waar. Om het met een concreet voorbeeld te stellen: na twintig jaar zou het Panamakanaal al volledig zijn dichtgeslibd terwijl het slechts enkele jaren zou duren voordat onze steden volledig verwilderd zijn. Wij kunnen ons hier echter moeilijk iets bij voorstellen, maar om dit toch te kunnen illustreren zijn de werken van Yannick Monget en Bob Verschueren op deze tentoonstelling te bewonderen.  Onder de titel  “Demain la terre” geven deze kunstenaars je een beeld wat er kan gebeuren als er geen mensen meer aanwezig zouden zijn op de aarde.

    Het verwilderde Kapitool te Washington

    De glorieuze Chinese Muur zou omringd zijn door een savanne

    Het romantische Venetië zou niet meer zo romantisch zijn..

    Ons eigen Atomium zou bedekt zijn met sneeuw

    Velen onder ons weten echter niet hoe de aarde is ontstaan.  Daarom is de tentoonstelling ook uitgerust met een indrukwekkende bibliotheek. Omdat de omgeving van deze bibliotheek ronduit schitterend is ontworpen, verdient deze echt wel een speciale vermelding.

    In deze bibliotheek kom je te weten dat de aarde 4,6 miljard geleden is ontstaan. Zij blijft evolueren, dit is vandaag de dag nog zo. Men heeft ervoor gekozen om alleen de delen  waarin het ontstaan van leven wordt verteld open te stellen aan het publiek net als het verhaal van de klimaatveranderingen en van de grote catastrofen die bijna het einde van de wereld hebben betekend. Wist je trouwens dat:

    ·         Koude perioden heel zeldzaam zijn? Het is maar liefst drie miljoen jaren geleden dat er nog eens een periode met een koud klimaat was waardoor er ijskappen kwamen aan de polen?

    ·         Warme periodes. Ongeveer 100 miljoen jaar geleden was de gemiddelde temperatuur 6 graden onder de gemiddelde temperatuur die wij nu jaarlijks meemaken.  Verder waren de oceanen ook 200 meter hoger, waardoor het continent onder water liep. De verklaring hiervoor is  dat de atmosfeer 4 tot 6 keer meer CO2 bevatte dan voor het industriële tijdperk.

    Zoals iedereen wel weet, leven we vandaag de dag in een  tijd die gedomineerd wordt door de industrie. Toch is dit nog maar heel recent het geval. Sinds de 18de eeuw is de Industriële Revolutie van start gegaan in Engeland. Geleidelijk aan verspreidde deze zich over de volledige wereld. De machines namen het werk van de mensen over en de werknemer werd een product. Zij presteerden diensten, maar ze werden ook vaak uitgebuit. Denk maar aan de film Daens.  De kloof tussen rijk en arm werd alsmaar groter… net als de kloof tussen de mens en het milieu.

    De mensentijd

    De kloven tussen de mensen onderling zijn vandaag de dag nog zichtbaar. Op de tentoonstelling heeft men dit ook op een interactieve manier proberen te illustreren: mensen in Afrika moeten hun drinkwater gaan halen uit waterputten en dit kilometers meetillen in zware emmers. Je krijgt ook de kans om een gevulde emmer op te tillen en dat is echt immens zwaar:  hierdoor besef hoe goed je het  hebt in het Westen en hoe onrechtvaardig het in feite is dat zij zo afhankelijk zijn van één put terwijl wij gewoon de kraan moeten opendraaien om drinkbaar water te hebben.

    Op een pijnlijke manier geeft men ook het verschil tussen de levensduur weer in België en in India. Wat men feitelijk voornamelijk wil weergeven in dit gedeelte van de tentoonstelling is dat we allemaal (op papier) gelijk zijn, maar dat we zeker niet kunnen spreken over gelijke kansen.

    Invoegen fotoà doen wanneer ik thuis ben

    Eén van de redenen waarom wij langer leven is uiteraard omdat we beter beschermd zijn tegen weer en wind. Maar de manier waarop wij dit bereiken is echt schadelijk voor het milieu en hierdoor brengen wij de komende generaties in gevaar. Al de gebouwen in het Westen zijn verantwoordelijk voor maar liefst 18 % van de uitstoot van de broeikasgassen en 25 % van het energiegebruik. Wij blijven echter maar bouwen ten koste van de landbouwgrond.

    Een ander probleem zijn uiteraard de wagens. Dit hoor je ook wel in de media, maar de gevolgen van de vliegtuigreizen die we allemaal wel maken zijn nog veel groter. Indien we ons klimaat in evenwicht willen houden, is een uitstoot van 1,8 ton CO2 het maximum, wanneer we echter het vliegtuig nemen naar Bangkok produceren we maar liefst 4,2 ton CO2, alleen maar voor deze vlucht! Wat ik me dan afvroeg is hoe het kwam dat de CO2 uitstoot toch in evenwicht is, ondanks dat miljoenen mensen regelmatig een reis maken met behulp van het vliegtuig, het antwoord hierop is dat gewoon niet iedereen een reis met het vliegtuig kan betalen zodat het lijkt dat alles onder controle is, maar dat is het niet.

    Hetgeen wat ook eigen is aan onze maatschappij zijn de supermarkten. We kunnen probleemloos Amerikaanse, Afrikaanse en Aziatische producten consumeren. Wat je echter niet in de supermarkt ziet, is de weg die al deze producten hebben afgelegd om in onze supermarkt te liggen. Uiteraard is door deze reisweg ook heel wat broeikasgas uitgestoten.

    Wat we voornamelijk moeten concluderen is dat er dringend acties moeten komen om de uitstoot van broeikasgassen te beperken en we moeten voornamelijk minder CO2 uitstoten. Eén van de organisaties die deze visie deelt is het WWF: zij pleiten voor duurzame ontwikkeling zodat de volgende generaties ook de kans hebben om in een niet al te onvoorspelbaar klimaat te leven.

    Raar-weer-tijd

    In onze tijd leven we in een klimaat dat enorm onvoorspelbaar is. Verder worden we ook geconfronteerd met dieren die aan het uitsterven zijn, denk maar aan de tijger, de koningspinguïn, de flamingo, de olifant en de pandabeer. In totaal waren er zo een 19 diersoorten waarover men vertelde dat deze met uitsterven bedreigd werden. Ik ging op zoek op de vraag of het enkel deze dieren waren die in gevaar en vond deze informatie:  

    Kwart zoogdieren met uitsterven bedreigd

    Van alle zoogdieren gaat de helft van de soorten er in aantal op achteruit, bijna een kwart is zelfs bedreigd met uitsterven. Dat blijkt uit de Rode Lijst van de Wereldunie voor Natuurbehoud (IUCN), die in Barcelona gepubliceerd werd op haar congres.

    Nog slechter
    Bijna een zoogdierensoort op vier zou bedreigd worden met uitsterven, in cijfers is dat 1.141 op een totaal van 5.487 getelde soorten. Toch zou de realiteit er volgens het IUCN nog slechter kunnen uitzien, omdat er geen informatie bestaat over 836 soorten. "In werkelijkheid kan het aantal zoogdieren dat bedreigd is met uitsterven, oplopen tot 36 procent", zegt Jan Schipper, expert van het IUCN en de hoofdauteur van een artikel dat verschijnt in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

    Zesde periode
    Sinds het jaar 1500 zouden er al tenminste 76 zoogdierensoorten verdwenen zijn. De huidige crisis wordt beschouwd als de zesde grote periode waarin zoogdieren uitsterven. De vorige was 65 miljoen jaar geleden, toen de dinosaurussen verdwenen. In totaal staan er 16.928 bedreigde diersoorten of planten op de Rode Lijst, die voor het eerst opgesteld werd in 1963. Vandaag telt ze 44.838 soorten, in 1963 waren het er nog 41.415. In de categorie 'in acuut gevaar' staan er 3.246 soorten, 4.770 worden als 'in gevaar' beschouwd, 8.912 als 'kwetsbaar'.

    Uitsterven
    'In acuut gevaar' betekent dat het uitsterven van de diersoort zeer waarschijnlijk is. In 2008 stonden er 188 zoogdieren in die categorie, waaronder de Spaanse lynx (Lynx pardinus). Sommige zoogdieren, zoals het Pater-Davidshert (Elaphurus davidianus), leven zelfs alleen nog in gevangenschap. In de categorie 'in gevaar' staan er 450 zoogdieren. Onder meer de Kaspische zeehond (Pusa caspica) ging over van de categorie 'kwetsbaar' tot 'in gevaar' nadat de populatie met 90 procent slonk doordat er doorgedreven jacht op werd gemaakt.

    Bemoedigend
    Nochtans zou het mogelijk zijn om de situatie om te keren. Zo zouden er bemoedigende resultaten bereikt zijn bij 5 procent van de bedreigde zoogdieren. De zwartvoetbunzing (Mustela nigripes) staat daardoor opnieuw in de categorie 'in gevaar' nadat ze met succes opnieuw werd uitgezet in Mexico. Tot voor kort werd het dier beschouwd als 'uitgestorven in het wild'. "Maar hoe langer we ermee wachten, hoe duurder het zal worden om te verhinderen dat nieuwe soorten uitsterven", zegt Jane Smart, de verantwoordelijke van het diersoortenprogramma van de IUCN.

    Bron: http://www.hln.be/hln/nl/2661/Bedreigde-Dieren/article/detail/441479/2008/10/06/Kwart-zoogdierensoorten-met-uitsterven-bedreigd.dhtml

    Maar hoe komt het net dat deze dieren dan uitsterven en wat heeft dat precies met het milieu te maken? Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat er een natuurlijk broeikaseffect is: deze zorgt ervoor dat de temperatuur niet onder nul daalt. Slechts een heel klein gedeelte broeikasgassen zijn door menselijke activiteit. Maar het zijn deze broeikasgassen die het klimaat op aarde dreigen te ontregelen op een onomkeerbare manier. Omdat deze broeikasgassen niet gerecycleerd kunnen worden door de oceanen, planten en de ondergrond ontregelen ze ons milieu. Bij de natuurlijke broeikasgassen is dit echter niet het geval.

    De gevolgen van de opwarming van de aarde zijn vandaag de dag ook echter al te zien. De laatste vijf decennia is de temperatuur met 0,13 graden Celsius gestegen tussen 1993 en 2003 minstens 3 mm was gestegen. Wanneer we onze uitstoot niet doen verminderen  zal de gemiddelde temperatuur in 2100 minstens 1,1 graden Celsius warmer zijn dan deze van 1991 en het zeeniveau zal minstens 59 cm gestegen zijn!

    We stoten dan ook zelf heel wat CO2 uit zonder dat we het beseffen. Ongeveer 14 miljoen ton per inwoner stoot de gemiddelde Belg uit. De Amerikanen doen het echter nog slechter dan ons met maar liefste 20 miljoen ton CO2 (!) per inwoner! Toch is dit 5 % beter dan in 1990, dit werd voornamelijk bereikt door de inspanningen van de energieproducenten en de industrie. De transport- en de bouwsector hebben echter hun uitstoot niet verminderd. We moeten ons beseffen dat het dringend tijd is om te reageren, het is dus actietijd! Als afsluiter van deze galerij kan je zelf nog een test doen om uit te zoeken hoe ecologisch verantwoord jij bezig bent.

    Actietijd 

    In december 2009 zullen bijna alle landen vertegenwoordigd zijn op de top van Kopenhagen. Je kan tijdens de  tentoonstelling ook een blikje nemen achter de schermen van de vergadering van Kopenhagen, je wandelt hier dan ook door een gang die niet verlicht is, misschien is dat wel een subtiele verwijzing naar het feit dat men nog steeds in het duister tast naar wat men effectief zal bereiken. Het is alleszins de bedoeling dat er een akkoord komt om de uitstoot van het aantal broeikasgassen nog meer te verminderen tegen 2012. Het zal voor iedereen een uitdaging zijn om deze akkoorden te respecteren.

    In deze galerij is ook nog een quiz aanwezig over kernenergie. Sommige mensen zijn van mening dat dit de oplossing kan bieden, terwijl anderen hier dan weer niet mee akkoord zijn. Ik ga er niet dieper op ingaan en zeker hier niet mijn mening over ventileren, maar ik heb wel de moeite gedaan om de voordelen en nadelen hier eventjes te noteren.

    Voordelen

    Nadelen

    ·         Er kan veel energie uit een klein beetje stof worden gemaakt

    ·         Er komt geen CO2 vrij

    ·         Er is weinig afval, omdat er vele wordt hergebruikt

    ·         De grondstof uranium is niet duur

    ·         Milieu wordt verontreinigd door radioactief afval

    ·         Dit afval blijft soms duizenden jaren actief

    ·         Het bergen van radioactief afval gaat moeizaam

    ·         Hoge kans op ongelukken

    Verder wilt deze galerij ook nog eens extra benadrukken  hoeveel onrecht wij de natuur soms aandoen. De Italiaanse kunstenaar  Stefano Bombardieri maakt dit op een pijnlijke manier duidelijk door middel van zijn kunstwerk ,,Des exercises de technique japonaise”. In deze XXL conservenblik hangen drie walvissen aan vleeshaken. Het is een verwijzing naar hoe we de  walvis aan het uitroeien zijn.

    In ieder geval stilaan zijn we alles aan het kapot maken. Tijdens de 20ste eeuw hadden we bijna ons volledig ras afgemaakt, zal de 21ste eeuw de eeuw worden waar totale milieuchaos zal heersen? Hopelijk zal dit niet het geval zijn, maar we zullen dan wel dringend respectvoller met het milieu moeten omgaan. Door middel van duurzame ontwikkeling kunnen we onze kinderen en later hun kinderen ook laten genieten van een gezond milieu dat niet constant wordt gedomineerd door overstromingen, tornado’s, enz.. Het is onze morele plicht om ook aan de toekomst te denken, dat is het belangrijkste wat ik door deze tentoonstelling heb geleerd! Het is een echte aanrader voor iedereen van ons.

    Verklaring Cartoons

     

     

    Dit is uiteraard een verwijzing naar hoe laks sommige bedrijven omgaan met het milieu. De slachtoffers hiervan zijn de dieren, kijk maar eens naar de vissen die aan het verstikken zijn om maar een voorbeeld te geven. Het is de bedoeling dat zulke praktijken –uiteraard- worden tegengegaan, want dat is echt onaanvaardbaar voor het milieu.

    Alsmaar meer en meer bomen verdwijnen omdat wij deze willen als consument. Het gevolg hiervan is dat de dieren zonder bomen zitten. Een actueel voorbeeld is de toestand in het regenwoud: jaarlijks sterven hierdoor 50 000 diersoorten per jaar!

    Dit is dan weer een verwijzing naar hoe de aarde aan het opwarmen, en het ijs op Antarctica aan het smelten is. Echter als het ijs smelt, stijgt ook de zeespiegel en dat kan ook rampzalige gevolgen hebben voor ons.

    Hoewel Amerika één van de grootste vervuilers is, heeft het lang niet meegedaan aan het Kyoto – akkoord. Dit was voornamelijk omdat de voormalige president George W. Bush bang was, dat dit slecht zou zijn voor de Amerikaanse economie. De huidige president  Barack Obama heeft wel al te kennen gegeven dat hij op (korte) termijn interesse heeft om dit protocol te ondertekenen.

    13-10-2009 om 00:00 geschreven door Kris_Stokmans  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)


    Archief per week
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs