afoon
Archief per maand
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
    Zoeken in blog

    1. (bn.) geen klank of stem hebbend; 2. (tw.) verbastering van het Franse "à fond" - 1. (adj.) voicelessness; 2. (interj.) corruption of the French "à fond"
    26-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maatschappijanalyse: ga ik ooit weten waarom?
    Soms komen er ook goede herinneringen uit het verleden naar boven. Zo had ik als kind 's ochtends een "waarom-sessie" met mijn vader. Ik mocht dan telkens 1 waarom-vraag stellen. Waarom zijn de bomen groen? Waarom reflecteert een spiegel? Waarom geeft een lampje licht? Ik stelde vast ook veel kleurrijkere vragen dan dat, en niet zelden was het antwoord: "Ik weet het niet, wat denk jij?" En toen verzonnen we uitermate creatieve antwoorden op de vragen over wat er gebeurt op deze wereldbol.

    Het vragen naar het waarom van de dingen heeft me eigenlijk nooit echt verlaten. En toen ik aan de VUB ging studeren, werd dat alleen maar gestimuleerd. Dus hier zit ik nu, aan de andere kant van de oceaan, en net als thuis vraag ik me bij elke maatschappelijke en politieke ontwikkeling af: waarom? En ook de alledaagse gewoonten en praktijken moeten er aan geloven. Waarom vragen wildvreemden hier altijd aan elkaar hoe het met hen gaat? Waarom mag je hier op zondag geen alcohol kopen voor 12:30? Waarom mag je jouw post in je eigen brievenbus steken om te laten versturen door de postbode?

    Het zijn allemaal beslissingen die genomen worden, door een individu of groep, al dan niet geinstitutionaliseerd en bewust. En ik vraag me dan af: waarom zo, en niet anders? Alleen, in tegenstelling tot thuis, is het antwoord hier veel moeilijker te verzinnen. Ik merk dat ik zo weinig weet over de manier waarop de samenleving hier in elkaar zit, en (in vergelijking) zoveel meer over hoe het er thuis aan toe gaat. Tegelijk vallen veel van de zaken die thuis gebeuren mij al helemaal niet meer op. Waarom vragen onbekende niet aan elkaar hoe het met hen gaat? Waarom mag je 24/7 alcohol kopen? Waarom moet je post in een verzamelbrievenbus gaan steken?

    En zo vroeg ik me bij het binnengaan van het overheidsgebouw waar het SSA Office in gevestigd is af: waarom? Iedereen moest een ID tonen, namen werden op bezoekerslijsten geschreven, zakken doorzocht en we moesten allemaal door een metaaldetector. Binnen in dat gebouw was er ook een schooltje of kinderdagverblijf. Een paar mensen voor ons was er een kleuterjuf/kinderverzorgster met een kleuter. Ze wilden graag terug naar binnen . Het metaal aan de schoenen van de kleuterjuf deed de metaaldetector afgaan. Ze stelde voor om haar schoenen uit te doen en deze door het scanapparaat te laten gaan en dan zelf weer door de metaaldetector te gaan. Maar dat mocht niet, ze moest helemaal gefouilleerd en er moest met zo een of andere pad langs haar gegaan worden om te bekijken wat de metaaldetector had doen afgaan. Dat duurde zeker tien minuten, en ondertussen lette er niemand op het kind. Nou ja, de kleuterjuf probeerde wel, maar dat is natuurlijk niet zo evident als er twee mensen aan je aan het prullen zijn. Conclusie van het hele gebeuren: het waren haar schoenen die de detector hadden doen afgaan... 

    En dan vraag ik me af: waarom? Waarom mag deze dame niet gewoon haar schoenen uitdoen en terug door de metaaldetector wandelen? En ik heb geen idee wat het antwoord kan zijn. Is het machtsmisbruik van de veiligheidsagenten? Is het een procedure met duidelijke redenen? En waarom komt er niemand in opstand tegen dit absurde voorval? 

    Ik heb echt eerlijk waar geen idee. En ik doe heel hard mijn best om niet te oordelen, net omdat ik niet weet waarom. Misschien wordt het mettertijd wel duidelijk.

    Hier is een hele brok informatie over het vierde amendement (over "search & seizure"): http://www.gpo.gov/fdsys/pkg/GPO-CONAN-1992/pdf/GPO-CONAN-1992-10-5.pdf

    19-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrijwilliger in de bibliotheek
    Gisteren werkte ik voor de eerste keer als vrijwilliger in een van de bibliotheken van het Atlanta-Fulton Public Library System, een bibliotheeknetwerk met verschillende "branches" (bibliotheekafdelingen). Ik zal er (bijna) elke zaterdag vier uur spenderen. Ondertussen blijft Dochter bij Echtgenoot. Die kunnen overigens al heel goed overweg met de "papamelk" ofte mamamelk in flesjes.

    Het was een geweldige ervaring. Twee verschillen met de Belgische bibliotheken waar ik al mocht verblijven, vielen mij meteen op: het digitale aspect van de bibliotheek en de collectie.

    In META nummer 2014/4 staat een artikel met de titel "Hightech spaghetti". Het handelt over hoe het digitale aspect van het bibliotheekwezen in Belgie bijzonder versnipperd is, en hoe verschillende aspecten van de digitale bibliotheek niet op elkaar afgestemd zijn. Dat lijkt mij beter aangepakt in de bibliotheek waar ik vrijwilligerswerk doe. Er is een bibliotheekbeheersysteem in gebruik van SirsiDynix, dat gebruikt wordt voor alle mogelijke handelingen in de bibliotheek (uitleenmodule, gebruikersmanagement, catalografie...). Daardoor is elke module ook compatibel met een andere. Het netwerk van bibliotheken heeft ook een eigen IT-dienst. De mensen daar houden zich enkel bezig met de digitale bibliotheek, maar dan wel met alle facetten, tot de installatie van computers in de leeszaal toe. Zo is er altijd een duidelijk aanspreekpunt voor IT-problemen of suggesties, en is de IT-dienst op zijn beurt ook beter op de hoogte van de noden en behoeften van de bibliotheken.

    Wat mij verder opviel was de opstelling en samenstelling collectie. Er zijn bijzonder weinig boeken aanwezig in de bibliotheek en ze zijn niet altijd in de beste staat. De opstelling spreekt ook niet echt bijzonder aan (toch niet voor mijn Europese oog). De rekken zijn niet allemaal even groot, het is niet gezellig om te "browsen" tussen de rekken, geen fijne leeshoekjes, (voor zover ik kon zien) is er enkel alfabetisch gerangschikt en niet per thema... Misschien is dit het gevolg of de oorzaak van het gebruik van de catalogus? Wie in de bibliotheek om een boek komt, weet doorgaans al heel erg goed welk boek ze willen meenemen. Er lijkt geen behoefte aan grasduinen tussen de rekken, het grasduinen gebeurt achter het computerscherm.

    Daarnaast is het vrij eenvoudig om een boek van de ene bibliotheek naar de andere (binnen het netwerk) te laten overbrengen. En er is een "floating collection" met materialen die geen vaste locatie hebben. Ze blijven daar waar ze zijn binnengebracht tot ze weer verhuizen omdat ze door een gebruiker aangevraagd worden in een andere bibliotheekafdeling, of ergens anders worden binnengebracht. Dvd's zitten ondertussen zowat allemaal in de "floating collection", omdat het voor de individuele bibliotheken een te grote hap uit het budget werd om elk individueel de materialen aan te schaffen. Nu worden deze met het netwerk aangekocht en verspreid onder de verschillende bibliotheekafdelingen. Misschien een idee voor de Brusselse bibliotheken?

    Ik kijk er in elk geval naar uit om nog veel meer te ontdekken en heel veel te leren over de manier waarop een openbare bibliotheek hier georganiseerd wordt. Ik zal zeker met veel inspiratie en ideëen naar de Belgische bibliotheken terugkomen!

    13-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat ik (niet) mis uit Belgie/Brussel
    wat ik mis
    • jullie! mijn vrienden en familie (yes, I'm Captain Obvious)
    • het concept 'wandelafstand'
    • openbaar vervoer
    • winkelen in Hema
    • shampoo en scrub uit Lush
    • kaas, worstenbroodjes, frietjes & chocolade (hoewel dat laatste niet meer zo hard sinds het pakket van Katrien en Marjolein, thx ladies!)
    • voetgangers
    • De Ronde van Frankrijk op Sporza
    • ontbijtkoeken en brood
    • sociale zekerheid en bijhorende welvaart (incl. toegankelijke gezondheidszorg)
    • gezellig onder een donsdeken kunnen kruipen
    • consumentenbescherming
    • radio 1

    wat ik niet mis
    • een overvolle metro/bus/tram/trein
    • door het slecht weer moeten wandelen
    • toeteren in de straat tijdens het WK
    • rare mannen die met je 'koffie willen drinken'
    • autoloos naar de winkel gaan (shoppen voor een WEEK, booyah!)
    • klant-on-vriendelijkheid
    • smalle, drukke straten
    • slecht functionerende boilers en bijhorend gebrek aan warm water/verwarming
    • Frans moeten spreken
    • sluikstorten en dure vuilniszakken
    • kapotte roltrappen

    06-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Martin Luther King Jr. Historic Site / 4th of July
    Vorig weekend bezochten we de Martin Luther King Jr. Historic Site, gisteren gingen we naar Stone Mountain voor de Fantastic Fourth Celebration.

    Wat vooral een indruk heeft nagelaten na het bezoek aan de historische site, waar Dr. King opgeroeide, is hoezeer de Amerikaans segregatie leek op de Zuid-Afrikaanse Apartheid. Neen, het was allemaal niet 100% hetzelfde, het speelde zich ook af in twee regio's met een andere geschiedenis. Maar hoe je het draait of keert. mensen werden om een vreemde reden uit elkaar gehouden. En dat dit zich nog maar een 50 jaar geleden heeft afgespeeld. Niet zo vreemd dan, dat je er nog steeds de sporen van ziet in de samenleving.

    Het vuurwerk aan Stone Mountain was mooi. Op een dekentje op het gras met de hele familie, na een lekkere picknick naar een mooi verlichte hemel kijken, ja, het had wel wat. En toen kwam er het volkslied. Niet zo gek natuurlijk, bij een viering van Onafhankelijkheidsdag. En toen kwam de Pledge of Allegiance. Dat was een beetje eng, want er leken wel heel veel mensen dat heel erg serieus te nemen. Zo met hun hand op het hart en zo. Misschien is het alleen maar eng omdat we het niet gewend zijn. Nou ja, toen was er vuurwerk, en toen het vuurwerk gedaan was stond er een boom in brand en toen gingen we naar huis. Echt gebeurd. 

    Nog een prettige vakantie allemaal!

    >

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs