Gisteren werkte ik voor de eerste keer als vrijwilliger in een van de bibliotheken van het Atlanta-Fulton Public Library System, een bibliotheeknetwerk met verschillende "branches" (bibliotheekafdelingen). Ik zal er (bijna) elke zaterdag vier uur spenderen. Ondertussen blijft Dochter bij Echtgenoot. Die kunnen overigens al heel goed overweg met de "papamelk" ofte mamamelk in flesjes.
Het was een geweldige ervaring. Twee verschillen met de Belgische bibliotheken waar ik al mocht verblijven, vielen mij meteen op: het digitale aspect van de bibliotheek en de collectie.
In META nummer 2014/4 staat een artikel met de titel "Hightech spaghetti". Het handelt over hoe het digitale aspect van het bibliotheekwezen in Belgie bijzonder versnipperd is, en hoe verschillende aspecten van de digitale bibliotheek niet op elkaar afgestemd zijn. Dat lijkt mij beter aangepakt in de bibliotheek waar ik vrijwilligerswerk doe. Er is een bibliotheekbeheersysteem in gebruik van SirsiDynix, dat gebruikt wordt voor alle mogelijke handelingen in de bibliotheek (uitleenmodule, gebruikersmanagement, catalografie...). Daardoor is elke module ook compatibel met een andere. Het netwerk van bibliotheken heeft ook een eigen IT-dienst. De mensen daar houden zich enkel bezig met de digitale bibliotheek, maar dan wel met alle facetten, tot de installatie van computers in de leeszaal toe. Zo is er altijd een duidelijk aanspreekpunt voor IT-problemen of suggesties, en is de IT-dienst op zijn beurt ook beter op de hoogte van de noden en behoeften van de bibliotheken.
Wat mij verder opviel was de opstelling en samenstelling collectie. Er zijn bijzonder weinig boeken aanwezig in de bibliotheek en ze zijn niet altijd in de beste staat. De opstelling spreekt ook niet echt bijzonder aan (toch niet voor mijn Europese oog). De rekken zijn niet allemaal even groot, het is niet gezellig om te "browsen" tussen de rekken, geen fijne leeshoekjes, (voor zover ik kon zien) is er enkel alfabetisch gerangschikt en niet per thema... Misschien is dit het gevolg of de oorzaak van het gebruik van de catalogus? Wie in de bibliotheek om een boek komt, weet doorgaans al heel erg goed welk boek ze willen meenemen. Er lijkt geen behoefte aan grasduinen tussen de rekken, het grasduinen gebeurt achter het computerscherm.
Daarnaast is het vrij eenvoudig om een boek van de ene bibliotheek naar de andere (binnen het netwerk) te laten overbrengen. En er is een "floating collection" met materialen die geen vaste locatie hebben. Ze blijven daar waar ze zijn binnengebracht tot ze weer verhuizen omdat ze door een gebruiker aangevraagd worden in een andere bibliotheekafdeling, of ergens anders worden binnengebracht. Dvd's zitten ondertussen zowat allemaal in de "floating collection", omdat het voor de individuele bibliotheken een te grote hap uit het budget werd om elk individueel de materialen aan te schaffen. Nu worden deze met het netwerk aangekocht en verspreid onder de verschillende bibliotheekafdelingen. Misschien een idee voor de Brusselse bibliotheken?
Ik kijk er in elk geval naar uit om nog veel meer te ontdekken en heel veel te leren over de manier waarop een openbare bibliotheek hier georganiseerd wordt. Ik zal zeker met veel inspiratie en ideëen naar de Belgische bibliotheken terugkomen!
|