Roel Janssen (Enschede, 1947), redacteur van NRC Handelsblad en auteur van onder andere financiële thrillers ('eurothrillers'). Onder het pseudoniem Menno Lindeman schreef hij De stijldanser (zie daar). Met De Tiende Vrouw won Roel Janssen de Gouden Strop 2007.
Na de studie sociologie promoveerde hij op een onderzoek in volksbuurten in Bogotá (Colombia) en was daarna vijf jaar werkzaam in Zuid-Amerika als correspondent van NRC Handelsblad, de NOS en enkele andere media. Standplaats was Brazilië. Vanaf 1983 economisch redacteur bij NRC Handelsblad, met een lange staat van dienst in het verslaan van internationale gebeurtenissen, bijeenkomsten en financiële crises. Sinds 1992 is hij commentator bij NRC Handelsblad, dat wil zeggen dat hij belast is met het schrijven van hoofdartikelen over voornamelijk financieel-economische onderwerpen, maar in de praktijk over alles wat hem interesseert. Hij heeft diverse non-fictie boeken geschreven: De vampier economie (over de Amerikaanse economie), Erger dan Liefde (over de naoorlogse internationale economie) en Grenzeloze Economie (over internationale economische onderwerpen) en meegewerkt aan een aantal televisieprogramma's over economische onderwerpen.
Zijn thrillerdebuut De Struisvogel-code gaat over een plotselinge koersval van de Franse franc, waardoor de invoering van de euro in gevaar komt. Twee jonge bankiers onderzoeken of er een verband bestaat tussen deze valutacrisis en de moord op een directeur van de Europese Centrale Bank in Frankfurt. In Het Mercator Complot duiken er bij de feestelijke invoering van de eurobiljetten plotseling vervalsingen op bij de Amsterdamse Mercator Bank.
'De euro wordt een heel interessante munt voor vervalsers en voor criminelen in het algemeen. Alleen al door de schaal van de omwisselingsoperatie is het goed mogelijk dat er verwarring ontstaat, en daarvan kunnen criminelen gebruik maken. (Roel Janssen in een interview op zijn website.)
De dood van een kroonprins (2002) is het resultaat van een samenwerking tussen tien auteurs: Tomas Ross, Lydia Rood, Ina Bouman, Felix Thijssen, Roel Janssen, Maarten 't Hart, René Appel, Peter de Zwaan, Rinus Ferdinandusse en Henk Apotheker. Elke schrijver nam één hoofdstuk voor zijn rekening. Aan dit boek is een prijsvraag verbonden. Men dient antwoord te geven op de vraag welke auteur welk hoofdstuk schreef. Inzendingen voor 20 juni 2002. Details zijn te vinden op www.dedoodvandekroonprins.nl. Over het verhaal: Bert Zoutkamp heeft zich opgewerkt tot kroonprins en partij-ideoloog van de Partij van de Arbeid: een jongen uit het volk, die 'altijd gewoon is gebleven'. Na zijn succesvolle burgemeesterschap van Rotterdam wordt hij minister van Binnenlandse Zaken in het tweede kabinet Hendrikse. Een ontploffing op zijn jacht bij een tochtje op de Waddenzee maakt echter een abrupt einde aan zijn opzienbarende en ook turbulente carrière. Journalist Joop Meijer begint op verzoek van zijn uitgever aan een biografie van deze markante politicus. Allengs merkt hij dat de dood van Zoutkamp omgeven is met een aantal raadselachtige aspecten. Wie is die man, bijvoorbeeld, die Zoutkamps dochter volgt en foto's van haar maakt? Waarom willen ambtenaren die aanvankelijk hun medewerking toezegden, niet meer praten met Meijer? En wat heeft een villa in Zuid-Afrika met Zoutkamps dood te maken?
Zijn laatste boek De Kloonbaby (2003) gaat over biotechnologie. De gedreven wetenschapster Iris Stork en de al even gepassioneerde financieel directeur Darren Gittinger hebben zo hun eigen bedoelingen met het gentechnologische bedrijf GenIris. Iris zet alles op alles om haar wetenschappelijke vinding te perfectioneren. Darren is binnengehaald om de beursgang van het bedrijf in goede banen te leiden. Zowel wetenschappelijk als financieel staat GenIris voor een doorbraak. Darren wil voor alles negatieve publiciteit voorkomen. Maar het Nederlandse biotechbedrijf stuit ook op politieke, maatschappelijke en morele weerstanden. En moet zelfs aanslagen trotseren.
Met De Tiende Vrouw won Roel Janssen de Gouden Strop 2007. Meer over De Tiende Vrouw op www.lezel.be
Meer op zijn eigen site: www.roeljanssen.nl. U kunt daar ook de 'euroquiz' doen en bijvoorbeeld het antwoord vinden op de vraag wat u moet doen als u een ton aan zwarte guldens wilt inwisselen voor euro's.
Werk (thrillers):De Struisvogel-code (1997); Het Mercator Complot (2000, Het Mercator Complot is ook in het Duits en Japans vertaald); De dood van een kroonprins (2002, met 9 andere auteurs); De Kloonbaby (2003); De stijldanser (2004, als Menno Lindeman, zie daar); Karaktermoord (2005); De tiende vrouw (2007).
Ander werk:Wij hebben zelfs geen recht op de stad. Vogelvrij wonen en Santa Rosa de Lima: een stadsociologisch onderzoek naar de woon- en levensomstandigheden in een volksbuurt van Bogotá, Colombia (1978); De vampier-economie: over de zuigkracht van de dollar (1985); Erger dan liefde: de internationale economie van Bretton Woods tot Maastricht (1993); Grenzeloze economie: de dynamiek van de internationale economische betrekkingen (1995, met Rick van der Ploeg).
De tiende vrouw is spanning op het hoogste niveau een thriller gebaseerd op de actualiteit: makelaars fungeren als de bankiers van de onderwereld, advocaten worden bedreigd en vermoord, en afpersingen en criminele liquidaties zijn aan de orde van de dag. In De tiende vrouw zijn er parallellen met de actualiteit: onlangs is het veelbesproken proces begonnen tegen Willem Holleeder begonnen die onder meer verdacht wordt van afpersing van vastgoedhandelaar Willem Endstra. In De tiende vrouw draait het vooral om de witwasconstructies, die helder uiteen worden gezet.Journalist Tessa stapt in het holst van de nacht aan boord van het zeiljacht Joyeuse. Het schip is eigendom van Eric Pincoff, een megalomane projectontwikkelaar en bewonderaar van Karel de Grote. Tessa werkt aan een artikel over zijn projecten. Naast Pincoff en Tessa zijn ook zijn Chileense bodyguard en een Britse bankier aan boord. Eenmaal op zee ontdekt Tessa dat de sleutel tot het financiële netwerk van de zakenman verborgen is in de namen van de tien vrouwen van Karel de Grote.
Mijn gedacht: Fiscale nep-constructies, valse postbusfirma's, fraude, een wereld van makelaars & bankiers en daarbij nog een historie rond Karel de grote!!! Ik hield mijn hart vast toen ik aan dit boek begon.
Het is het eerste boek dat ik van Roel Janssen las dus ik wist niet waar ik mij aan kon verwachten. Ik heb mij laten leiden tot de aankoop van dit boek door één zin op de cover : winnaar gouden strop 2007. Wel dit boek heeft verdiend gewonnen en Janssen heeft er een fan bij!
Het verhaal is spannend ondanks dat een groot stuk zich afspeeld op een boot met 4 personen. Het moeilijke thema van de financiele wereld en corruptie wordt op een zodanige manier behandeld dat de grootste leek met gemak kan blijven volgen waar het over gaat. De onderliggende spanning tussen de personages is als lezer bijna voelbaar.
In het begin zit je vol vragen maar gaandeweg wordt alles op een geloofwaardige manier uitgelegd en verklaardn met een spannend en ingenieus slot als apotheose!
Weer een nieuwe schrijver ontdekt en nu kan ik op zoek naar andere boeken van hem...........
Nikki Koudstaal leidt een zorgeloos bestaan. Ze geniet van het geld van haar man, de middagen met haar vriendinnen en sinds kort ook van haar geheime relatie met Hugh. Maar haar leven verandert in een nachtmerrie als twee Marokkaanse jongens moedwillig met hun scooter tegen haar auto botsen en haar chanteren. Hierdoor raakt Nikki ongewild betrokken bij Eva Perdon, de politieke ster die de televisieshow Wie wil het volk? heeft gewonnen. Eva kan een slachtoffer als Nikki uitstekend gebruiken in haar meedogenloze campagne. Nikki komt terecht in een web van leugens en ondoorzichtige belangen dat haar leven tot een hel maakt. In het nauw gedreven ontdekt ze samen met Hugh de ware macht van de media en de sinistere achtergrond van de populistische politiek.
Mijn gedacht: Hoewel Janssen een interessant beeld schenkt over de moderne "reality tv" komt dit verhaal "kunstmatig" over!
Het hoofdpersonage is totaal ongeloofwaardig doordat ze op een absurde en onrealistische manier reageert op de gebeurtenissen. Haar reacties zijn buiten alle proporties en zo krijg je als lezer al snel een gevoel van hier klopt iets niet.
Ook het verhaal rond Eva Perdon is niet altijd even interessant en vaak langdradig en overbodig. Wel goed is dat de auteur in dit boek de moeilijke thema's rond migratie, integratie en racisme niet uit de weg gaat. Het stereotiepe beeld van de gegoede burger en de criminele migrant komt ook hier aan bod.
Een boek dat mij niet heeft kunnen bekoren ondanks dat het een thema behandelt waar veel meer in zit.
James Patterson groeide op in Newburgh, New York. Hij studeerde Engels aan de universiteit.
Na zijn afstuderen ging hij aan het begin van de jaren zeventig aan het werk als junior copywriter bij één van de grootste reclamebureaus ter wereld. In 1974 begon hij in zijn vrije tijd thrillers te schrijven, waarna twee jaar later zijn debuut werd onderscheiden met de prestigieuze Edgar Award. Al snel verschenen er nog vier boeken, maar het werk voor het reclamebureau ging voorlopig voor. Patterson bedacht prijswinnende campagnes voor Kodak en Burger King en werd aan het eind van de tachtiger jaren creatief directeur van de vestiging in New York en kreeg uiteindelijk de functie van directievoorzitter voor heel Noord-Amerika.
Tegenwoordig woont Patterson in Florida met zijn vrouw en hun zoon.
Vanaf 1993 ging Patterson zich echter voornamelijk toeleggen op het schrijven van thrillers en creëerde hij de forensisch psycholoog Alex Cross. In acht jaar tijd schreef Patterson maar liefst 18 boeken en groeide hij uit tot de meest succesvolle en bestverkopende thrillerauteur ter wereld. Naast de serie over Alex Cross begon hij ook een reeks boeken over The Women's Murder Club en een groot aantal stand-alone thrillers. Van al zijn boeken zijn over de hele wereld al meer dan honderd miljoen exemplaren verkocht.