De dag van het park op zondag 26 mei staat in het teken van "bomen en mensen". Achter iedere boom schuilt wel een verhaal.
Mijn favoriete boom staat in Moorslede in het nieuwe domeinbos Vierkaven. Wat mijn verhaal achter iedere boom schuilt een verhaal betreft, in maart 2007 heb ik meegedaan aan de boomplantdag kom op tegen kanker-bos, onder het motto al een goede daad geplant in maart?
Zonder handen door de examens. Met een goede voorbereiding kom je zonder handen die hindernis over.
De hindernis: "Ziek voor toetsen" Toetsen zijn vooral leerkansen. Ze tonen kinderen wat ze kunnen. En als ze achteraf ook te weten komen waarom ze iets fout deden, leren kinderen er nog uit. Maar toetsen zijn ook beoordelingskansen. Leerkrachten en ouders willen weten wat het kind waard is. Examens hoeven geen onoverkomelijke hindernissen te zijn. Als leerkrachten en ouders kinderen tijdens het schooljaar goed opvolgen, komen er geen verrassingen. Scholen zijn wel verplicht om na te gaan wat kinderen kunnen en kennen. Ze bepalen zelf hoe ze dat doen. Examens zijn één van de mogelijkheden.
Het resultaat: "Als ik maar geslaagd ben" Het rapport geeft een beeld van de prestaties van kinderen op school. Maar vertelt het wel wat een kind écht waard is? Een rapport is een ideaal aanknopingspunt voor een gesprek. Even de tijd nemen om het samen te overlopen. Anders heeft het weinig zin en is de kans klein dat het volgende rapport er anders uitziet. Ouders kijken beter nooit alleen naar de resultaten, maar ook naar de inspanningen die het kind ervoor heeft geleverd.
Goede cijfers zijn niet vanzelfsprekend. Daar kunnen ouders ook aandacht aan besteden. Het kind ontdekt waar het goed in is en dat hij mooie resultaten haalt als hij inspanningen levert.
Een slecht rapport is een leerkans voor kinderen en ouders. Vier stappen om een slecht rapport te bespreken:
1. Luister naar de interpretatie van uw kind. Hoe verklaart hij de goede of slechte resultaten? "De leraar stelde veel te moeilijke vragen".
2. Laat kinderen voelen dat ze zelf iets aan hun resultaten kunnen doen. "Wat ga je daar nu aan doen"?
3. Zoek samen naar mogelijke interpretaties voor de slechte resultaten en kies de meest aannemelijke. "Ik werk niet hard genoeg tijdens het schooljaar".
4. Stel een actieplan op. Dat biedt kinderen uitzicht en geeft het gevoel dat ze er iets kunnen aan doen. "Zal ik jouw schema's of samenvattingen telkens nalezen"?
De concentratie: "Heb je wel genoeg gestudeerd?" Waar het rustig is, kunnen kinderen zich beter voorbereiden op hun toetsen.
· Enkele gezinsafspraken kunnen ervoor zorgen dat het kind zich optimaal kan concentreren (geen klussen, geen bezoek).
· Kinderen steken heel veel energie in ruzies. Ook als ze er zelf niet rechtstreeks bij betrokken zijn. Een ontspannen sfeer thuis voorkomt dat.
· Praat niet voortdurend over de examens.
In topconditie: "Ik ben kapot" 1.Vooral ook tijdens de examens hebben kinderen voldoende slaap nodig.
2.Wie studeert, krijgt vlugger honger. Zorg voor een stevig ontbijt, evenwichtige en gevarieerde maaltijden.
3.Doe samen met uw kind eens iets ontspannends.
3.Zorg voor een goed verlichte en verluchte studeerplaats, ver weg van lawaai.
De ondersteuning: "Ik kan het niet" Kinderen ondervinden veel steun als ouders zich kwetsbaar opstellen en toegeven dat ze zelf ook fouten maken. Kinderen weten zo dat ze niet perfect hoeven te zijn. Als er een open sfeer heerst thuis, voelen ze dat ze over hun angsten kunnen praten. Dat maakt hen sterk. Wat u kan doen?
· Stel realistische verwachtingen. Zoek uit wat uw kind kan. Vraag van hem niet meer, maar ook niet minder. Schep geen valse verwachtingen. Vertel niet dat hij het zal kunnen als u weet dat dat niet het geval is.
· Gebrek aan interesse van de ouders kan aanleiding geven tot geringe inzet. Hang het examenrooster in de keuken uit. Zo toont u dat u hem volgt.
· Blijf altijd rustig. De angst en zenuwen van uw kind kunnen u besmetten. Ouders die zelf panikeren, verhogen de onzekerheid bij hun kind.
· Als uw kind bang is om een slechte toets te maken, overloop dan eens met hem wat er kan gebeuren als die toets ook echt slecht is. Zo weet hij dat er voor alles een oplossing bestaat. Vertel ook dat u het niet zo erg vindt als het resultaat wat minder is, als hij zijn best maar heeft gedaan.
· Tijdens een toetsperiode zijn kinderen wat opvliegender of vlugger geraakt. Hou daar rekening mee.
Bijna elke keer dat u naar de apotheek gaat, vraagt de apotheker u om uw SIS-kaart. Maar hebt u zich ooit al afgevraagd waarom dat zo is en wat er dan wel op die kaart staat?
In 1998 deed de kleine grijs met gele SIS-kaart haar intrede in België en inmiddels is de kaart onmisbaar geworden. De SIS- kaart, SIS staat voor SociaalInformatie Systeem, heeft voor heel wat administratieve vereenvoudiging gezorgd en voor een betere identificatie van de sociaal verzekerden binnen de sociale zekerheid. Alle sociaal verzekerde Belgen, zowel kinderen als volwassenen, hebben een persoonlijke SIS-kaart. De gegevens die op de kaart staan zijn van nut voor een groot aantal instanties waaronder de ziekenfondsen, de ziekenhuizen, sociale diensten en uiteraard ook apothekers.
Wat staat er op de SIS-kaart? Elke SIS-kaart bevat zichtbare gegevens en beschermde gegevens die alleen elektronisch leesbaar zijn.
De zichtbare informatie zijn de gegevens die u zelf kunt lezen op de kaart: De beschermde informatie zit in een chip op de kaart en kan alleen elektronisch gelezen worden.
Praktisch Een SIS-kaart is tien jaar geldig (vanaf de datum waarop ze u in omloop kwam) Vanaf zijn geboorte heeft een baby recht op een SIS-kaart (voor zover zijn identificatienummer bij de sociale zekerheid (INSZ) gekend is). Het neemt een beetje tijd in beslag, maar in afwachting krijgt de baby een attest van sociaal verzekerde dat zes maanden geldig is.
Aangeraden wordt om uw SIS¬kaart minstens een keer per jaar te laten bijwerken om er zeker van te zijn dat u krijgt waar u recht op hebt. . Als u van ziekenfonds verandert kunt u uw SIS-kaart behouden. De kaart moet wel bijgewerkt worden bij uw nieuw zieken-fonds. Als u uw kaart verliest, dan moet u uw ziekenfonds op de hoogte brengen. Uw kaart wordt dan geannuleerd en het ziekenfonds bestelt voor u een nieuwe kaart.
In afwachting kan de verzekerde een tijdelijk (controleer de datum) attest van sociaal verzekerde gebruiken dat hij van zijn ziekenfonds krijgt. hem bij de aangifte geeft ter vervanging van de SIS-kaart. Is uw kaart beschadigd dan moet u hem aanbieden bij uw ziekenfonds die de SIS-kaart vervangt. Dat kost u wel 2.5. In geval van overlijden, moet de kaart van de verzekerde terugbezorgd worden aan het ziekenfonds.
Aan het begin van de lente en zomer is de huid van de benen vaak uitgedroogd, wat niet bepaald mooi oogt. Een goede scrubbing, een massage en een hydraterende crème helpen uw benen er weer bovenop. Een massage stimuleert.
Herhaal de strijkbewegingen vijf keer, telkens in de richting van het hart. Maak strijkbewegingen van de knieën naar de dijen met afwisselend de linker en de rechterhand en draai rondjes rondom de knie.
U kunt ook een specifieke verstevigende crème gebruiken of een product dat cellulitis bestrijdt. Crèmes voor zware en vermoeide benen hebben een verfrissend effect dat heerlijk aanvoelt. Ze zijn er nu ook in extra aangename texturen (mousse, enz.). Om de crème aan te brengen begint u bij de enkels om te eindigen bij de dijen.
Maak kneedbewegingen ter hoogte van de dijen (ook achteraan en aan de zijkanten). Maak de spieren van de kuiten los en eindig met strijk-bewegingen van de hiel naar de knieholten.
Bewegen! Er zijn heel wat oefeningen die u makkelijk tussendoor kunt doen. Op kantoor, in de trein of voor de televisie kunt u bijvoorbeeld draaibewegingen maken met uw voeten, de benen kruisen met uw tenen afwisselend weg van u en naar u toe, tien tellen aanhouden en ontspannen. Drie keer herhalen. bovendien de bloedcirculatie heeft ook een verstevigend effect.
Probeer tijdens het stofzuigen of een andere klus om telkens even op uw tenen te lopen. Draag nooit te lang dezelfde schoenen, wissel af en loop af en toe blootsvoets. Trappenlopen is excellent voor de benen. Doe het zo vaak mogelijk. Gebruik vaker de fiets en maak tijd om te gaan zwemmen en of te gaan dansen ...
Vin cuit, ofwel 'gekookte wijn' is eigenlijk helemaal geen wijn. De basis van vin cuit is vers geperst vruchtensap. Welke vruchten gebruikt worden hangt van de streek af. Zowel appels, peren, kersen, pruimen als druiven kunnen gebruikt worden.
De geschiedenis van vin cuitVin cuit werd al in de Romeinse tijd gemaakt. Het werd toen gebruikt om vleesgerechten en toetjes mee te overgieten. Het werd ook geserveerd met ganzenlever. Vin cuit is een prima manier om fruit dat snel bederft, zoals kersen en pruimen, te conserveren. Fransen hebben echter de neiging te geloven dat alles waar alcohol in zit, een medicijn is. Zo werd ook aan vin cuit een medicinale eigenschap toegeschreven: versterkend bij een zwakke gezondheid.
In de Provence speelt vin cuit ook een traditionele rol en wel met Kerst. Goede wensen worden met Kerst bij een glas vin cuit uitgesproken.
Hoe vin cuit gemaakt wordt. Volgens Provençaalse boeren lijkt het maken van vin cuit simpeler dan het is. Eerst moet het fruit geperst worden. Onmiddellijk na het persen moet het sap opgewarmd worden. Het wordt heel langzaam aan de kook gebracht. Bij voorkeur op een vuurtje dat gemaakt is met hout van gesnoeide wijnranken, omdat dit hout langzaam kan smeulen. Dat langzame smeulen is nodig voor de juiste temperatuur voor het lange, langzame proces.
Bed in de keuken. Volgens de boeren moet je bij het maken van vin cuit je bed in de keuken zetten, want er moet constant op gelet worden. Gaat het proces te snel, dan is het eindproduct te zuur doordat de karamel zich niet kan ontwikkelen. Als de wijn te lang kookt, dan krijgt de wijn een te hoog suikergehalte wat de fermentatie in de weg staat. Het totale kookproces neemt ongeveer 24 uur in beslag.
Klaren. Als het kookproces is afgerond, kan de wijn afkoelen. Langzaam. Het klaren gebeurt tijdens het afkoelen. Daarna moet de wijn licht gefilterd worden en kan de fles in.
Verkoop. Vin cuit wordt niet voor december verkocht, want de drank is traditioneel bestemd voor de kersttijd.
Serveren. Vin cuit wordt gedronken als aperitief of als desertwijn. Het combineert met: wild ganzenlever desserts op basis van koffie, karamel, chocolade of pruimen kaasplateau crème brûlée. Infonu
Schoenzolen van gerecycleerde groene theebladeren zijn hét wondermiddel tegen stinkvoeten:
ze absorberen de slechte geuren én verspreiden een 'zacht parfum'. Bijkomend voordeel: de zolen zijn soepel en houden bacteriën uit de schoenen. Een Japanse fabrikant deed de ontdekking
De schoenzool wordt gemaakt van de groene theebladeren die gerecycleerd worden na het vullen van twee vijfhonderd milliliter flesjes met groene thee.
De theebladeren komen uit de productie van Itoen, de grootste distributeur van groene thee in Japan. Bij de gerecycleerde theebladeren wordt gekookte hars en een soepel en onverslijtbaar materiaal op basis van rubber toegevoegd.
'Schandalig goedkoop!' Onder dit motto voert FOS - socialistische solidariteit campagne. Een aanklacht tegen de wan-toestanden in de groente- en fruitindustrie in Zuid-Amerika. Vooral vrouwen krijgen daar geen loon naar werk. Zoals Maria uit Peru.
Maria Inga Navarro (40) werkt lange dagen voor een hongerloon. Ze verpakt asperges voor minder dan 0,50 euro per uur, nochtans het wettelijke minimumloon. Elke morgen staat ze om 3 uur op om ontbijt te maken voor haar gezin. Om 4.30 uur vertrekt ze naar haar werk, pas om 20 uur komt ze thuis. Maria werkt 6 dagen op 7 en 60 uur per week. Zoals Maria zijn er velen. Agro-export is een arbeidsintensieve én competitieve industrie, er werken vooral vrouwen.
Ze zaaien, plukken en wieden op het land, selecteren en verpakken groenten en fruit in de fabrieken. Werkgevers zoeken werknemers die lange uren willen kloppen tegen lage lonen. Veel jobs zijn bovendien tijdelijk of seizoensgebonden. Van een contract is zelden sprake.
Knokken om rond te komen In Peru is de asperge-industrie in volle bloei. Niet dat de Peruanen zo verzot zijn op asperges, ze worden louter geproduceerd voor de export. Peru is de grootste exporteur van verse asperges en nummer twee voor asperges in blik. Vooral Europa en de Verenigde Staten zijn gretige afnemers. Goed nieuws is dat voor de exportbonzen, die flink geld verdienen aan asperges en andere groenten en fruit. Hun economische cijfers zijn rooskleurig, toch leiden ze niet tot meer welvaart voor de bevolking. Om de concurrentie het hoofd te bieden, wordt er bespaard op de lonen. Campagne voor leefbare lonen in asperge-industrie In Peru bedraagt het wettelijke minimum-loon 19,51 sol per dag (4,48 euro) of 550 sol per maand (125 euro). Toch verdient 32% van de werk-nemers in de aspergesector nog altijd minder. Slechts een kleine minderheid (5,7%) krijgt net iets meer. Bovendien is zelfs het minimumloon onvoldoende: in Peru heb je 1.350 sol per maand (306 euro) nodig om een gezin van vier te onderhouden. Voor het gros van de Peruanen blijft het dan ook knokken om rond te komen.
Strijd tegen wanpraktijken Lage lonen, erbarmelijke arbeidsomstandigheden, overuren die niet correct worden uitbetaald, ... De Peruaanse overheid laat begaan. Ze beschouwt de exportindustrie als een belangrijke motor voor de ontwikkeling. Daarom wil ze grote ondernemers weinig in de weg leggen. Toch blijven de Peruanen niet bij de pakken zitten. Ze organiseren zich en komen samen op voor hun arbeidsrechten. In Peru voert de Confederación General de Trabajadores del Peru (CGTP) - partner van FOS én boegbeeld van de campagne - strijd tegen de wan praktijken in de landbouwex¬port. CGTP is met I,S miljoen leden de grootste vakbond in Peru.
Ook Maria Inga Navarro bijt van zich af. Haar drie kinderen en alle andere kinderen in Peru wil ze een beter leven geven. Daarom werd ze vakbondsmilitante: "Er zijn geen vakanties, geen toiletten. Er zijn de overuren en het feit dat je pas een week later loon krijgt uitbetaald. Er is enkel uitbuiting. Ik werk van maandag tot en zaterdag. Vakbondswerk doen we op zondag, dan gaan we leden werven en geven we vormlllg. Het vergt veel energie, maar uiteindelijk voeren we deze strijd voor onze kinderen. Via vakbondswerk kunnen we betere arbeidsrechten en een leefbaar loon afdwingen. En dat is broodnodig."
Wat kan jij doen? Steek Maria en haar vakbond een hart onder de riem, en onderteken de postkaart elektronisch via www.fos-socsol.be. De papieren postkaarten kan je vinden in de loketten van het ABW en de socialistische mutualiteiten in de grote steden in Vlaanderen. Je kan ze gratis bestellen via sissi.vlamynck@fos-socsol.be of 025520314.
Een lekkende kraan herstellen is typisch een klus die je makkelijk voor je uit blijft schuiven.
Toch kunnen die paar druppels water je factuur behoorlijk de hoogte in jagen. Een slecht afsluitende kraan verbruikt tot 4 liter per uur. Ook een slecht werkende doorspoelbak van het toilet zorgt vaak voor heel wat sluipverbruik, in sommige gevallen maar liefst 25 liter per uur.Op een jaar tijd kunnen kleine lekken je tot 1000 euro extra kosten, terwijl ze vaak heel eenvoudig te verhelpen zijn.
Hoe speur je lekken op? De watermeter kan je heel wat vertellen over het sluipverbruik in je woning. Noteer voor je gaat slapen de meterstand, en let erop dat niemand die nacht water gebruikt. Controleer 's ochtends de meter opnieuw. Is de meterstand hoger, dan heb je wellicht een lek. Haal er zo snel mogelijk een lood-gieter bij om het lek op te sporen, of neem contact op me de VMW.
Wat kan je zelf doen? Vervang tijdig het afsluitrubbertje van kranen en douchekoppen en controleer geregeld de dichting van de sluitklok in de doorspoelbak van het toilet. Let er ook op dat de vlotter niet gekneld raakt. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.
Deze zomer schakelen alle departementen van de Britse regering over op drinkwater van de kraan.
Ook tijdens officiële bezoeken blijft het flessenwater voortaan in de kast.
Heel wat Britse restauranthouders, onder wie Jamie Oliver, hebben zich geëngageerd om hun gasten voortaan gratis drinkwater van de kraan aan te bieden.
Leidingwater is immers milieuvriendelijker dan flessenwater, stukken goedkoper, en minstens even lekker en gezond.
Dit jaar mogen vier Vlaamse zwemvijvers en zeven jachthavens de "Blauwe Vlag" hijsen, een internationaal kwaliteitskeurmerk dat in Vlaanderen wordt uitgereikt door de Bond Beter Leefmilieu (BBL).
Vorig jaar werden nog twaalf vijvers en havens bekroond. De cijfers werden meegedeeld door Wannes Meersmans, projectverantwoordelijke bij de BBL.
Londerzeelse zwemvijver Welke zwemvijvers en jachthavens precies in de prijzen vallen en dit seizoen een Blauwe Vlag mogen hijsen, wordt op 13 juni bekendgemaakt op een persconferentie in Kampeerverblijf Diepvennen in Londerzeel, in aanwezigheid van minister van Leefmilieu Hilde Crevits (CD&V). De Londerzeelse zwemvijver is de enige winnaar die de BBL al kon prijsgeven.
Criteria Het Blauwe Vlag-programma is een initiatief van de Foundation for Environmental Education (FEE). Nationale jury's nomineren vijvers en havens op basis van criteria als zwemwaterkwaliteit en goede sanitaire en afvalvoorzieningen. De stichting FEE keurt de winnaars vervolgens definitief goed. In Vlaanderen selecteert de BBL de laureaten.
Wallonië Wallonië deed tot op vandaag niet mee met het programma. Wannes Meersmans van de BBL kon echter bevestigen dat nu ook Inter-Environnement Wallonie (IEW), de Waalse zusterorganisatie van de BBL, lid geworden is van de FEE en interesse toont in het Blauw Vlag-programma. Meersmans hoopt dat Wallonië dankzij de deelname van het IEW volgend jaar al zijn eerste zwemplaats kan labelen.
Actieve wervingscampagne De BBL speelt ondertussen ook met het idee om een actieve wervingscampagne voor de kustgemeenten op te zetten, want na twijfel over de toekenningsnormen beslisten zij in 2004 collectief niet meer deel te nemen aan het programma. Ze maken zeker een kans op een Blauwe Vlag, zegt Meersmans, want de waterkwaliteit aan de kust is er de voorbije jaren op vooruit gegaan.
Website Op 5 juni maakt FEE op de website van de Blauwe Vlag, alle winnaars van het kwaliteitskeurmerk bekend. Het gaat in totaal om 2.585 zwemvijvers en 614 jachthavens in 31 landen van het noordelijke halfrond. (belga/tdb)
Groentekok Frank Fol wil dat groenten meer waardering krijgen in restaurants. Zo hoopt hij dat de Belgen om gezonder te gaan eten. Samen met de gastronomische gids GaultMillau en Living Tomorrow lanceert kok in september het project 'Eet Meer Groenten!'.
Creativiteit In het project worden restaurantuitbaters en restaurantbezoekers op een intensieve manier aangezet om groenten en groentecreaties centraal te plaatsen en te beoordelen.
Garnituur Volgens Fol worden groenten nog te vaak als noodzakelijke garnituur aanzien. "En dit terwijl meer en meer klanten vragen naar een correcte portie groenten".
Ook GaultMillau vindt dat het hoog tijd is dat groenten een herlancering krijgen binnen de restaurantsector. (belga/ep)
Lekker als lichte maaltijd of als feestelijk voorgerecht. (communiefeestjes)
Ingrediënten: 400 g tonijnfilet, 1 sjalot. 2 el gehakte peterselie, 2 el kappertjes, 2 el mayonaise, olijfolie, ketchup, worcestersaus, peper en een snuifje zout.
Voor de dressing: 1/3 komkommer, 5 el Griekse yoghurt, 2 el magere room, 1 teentje knoflook (geperst), peper en een snuifje zout.
Bereiding: Hak de tonijn fijn. Meng alle andere ingrediënten voor de tartaar erdoorheen. Mix de komkommer met yoghurt, room en look tot een homogene massa. Kruid met peper en een weinig zout. Garneer de tartaar met de dressing en wat gemalen peper. Serveer met (geroosterd) brood.
Tip: Gebruik een ring (die u in de keukenwinkeI vindt) die u achteraf wegneemt, om de tartaar op het bord in te scheppen. Zo verkrijgt u voor een feestelijke gelegenheid een mooi tartaartorentje.
Hoe moet u reageren als u een paard met ruiter tegenkomt?
Vraag het aan Hoofdinspecteur Werner, het gezicht van Kijk Uit.
Hoezeer een paard ook vertrouwd is met zijn ruiter en met de openbare weg. het blijft natuurlijk een dier. Andere weggebruikers moeten erop letten dat ze het niet doen schrikken of zenuwachtig maken.
Doordat de ogen van een paard langs weerszijden van het hoofd staan, heeft het een heel breed gezichtsveld. Het ziet veel meer dan de ruiter kan zien. Het is dan ook mogelijk dat het paard plots reageert op dingen die de ruiter nog niet opgemerkt heeft. Ook lawaai van een claxon, een autoradio, een fietsbel of iemand die roept, kan een paard zenuwachtig maken.
Angst Paarden hebben bovendien de neiging te vluchten als ze denken dat ze in gevaar zijn. Dit zelfbeschermingsinstinct is eigen aan alle dieren. Als het ene paard tekenen van angst vertoont, dan gaan andere dat imiteren. Omdat de ruiters hen beletten te vluchten, worden de paarden nog angstiger en kunnen ze beginnen steigeren of wild om zich heen trappen. In het slechtste geval kunnen de op hol geslagen paarden de ruiter van zich af gooien. Een paard dat panikeert, kan dus heel gevaarlijke situaties opleveren. De andere weggebruikers moeten daar rekening mee houden en hun gedrag aanpassen.
Ruiters in groep Als verschillende paarden de weg oversteken, moeten andere weggebruikers ze allemaal tegelijk laten oversteken. Zij mogen de groep niet doorbreken, ook niet als er maar twee paarden zijn. Groepen van 10 ruiters of meer kunnen een groepsleider aanduiden die toeziet op het goede verloop van de tocht. Hij of zij draagt om de linkerarm een band met de nationale driekleur en in de gele band het woord 'groepsleider'. Op kruis-punten waar het verkeer niet geregeld wordt door verkeerslichten, mag die groepsleider het verkeer stilleggen en de groep voorrang geven.
Hiervoor gebruikt hij een reflecterend signalisatiebordje C. Andere weggebruikers wachten het best tot alle dieren voor-bij zijn om het kruispunt op te rijden.
Wat moet u doen? Stop bij elk teken van angst en wees geduldig.
Vertraag en hou voldoende afstand bij het kruisen of inhalen van het paard.
Vermijd bruuske bewegingen in de buurt van het paard.
Vier de Belgische nationale feestdag in het Ahrdal
Het Ahrdal is een zijvallei van de Rijn op nauwelijks een paar uur rijden vanuit Brussel. Het is een regio, vooral bekend omwille van zijn wijnen en zijn mediterraan microklimaat.
Nationale feestdag Speciaal voor de Belgische gasten biedt de toeristische dienst van het Ahrdal een 4-daags arrangement aan ter gelegenheid van de Belgische nationale feestdag op 21 juli.
Je kan er trouwens wandeltochten maken door de wijnbergterrassen van dit paradijs van de rode wijn en je geniet er van schitterende vergezichten. Het Ahrdal is een van de bekendste rode wijn streken van Duitsland.
Arrangement Andere blikvangers vormen er de middeleeuwse stadskern van Ahrweiler en de Römervilla, een oude Romeinse villa. Dit arrangement is mogelijk van 18 tot 21 juli en kan vanaf 145 euro per persoon in een middenklasse hotel.
Het omvat 3 overnachtingen met ontbijt op basis van een tweepersoonskamer met douche/WC, en verder bezoek aan een historische wijnkelder met één glas wijn, 1 x driegangen wijnbouwersmenu, 1 wandelkaart van de Ahrvallei, inkom in de Römervilla of het in het AhrWeinForum en 1 toegang tot het vrijetijdsbad Twin.
Het vitaminegehalte in groenten als bloemkool, andijvie, wortelen is veel minder dan twintig jaar geleden, althans dat beweerden verschillende Nederlandse milieuorganisaties onlangs. Verschillende Nederlandse en Belgische experts reageren nu dat dit onzin is.
Nederlandse milieu-organisaties beweerden dat het aantal vitaminen en mineralen in onze groenten soms met meer dan 50% gedaald zou zijn, meldt gezondheid.be. En in veel groenten zou zelfs geen vitamine C meer zitten.
Landbouwgrond Deze drastische daling van het vitaminegehalte zou komen door het injecteren van mest in onze landbouwgrond. Sinds vijftien jaar mogen boeren in Nederland geen mest meer bovengronds uitrijden en zijn ze verplicht het rechtstreeks in de grond te injecteren. Hierdoor zou de kwaliteit van de bodem en de gewassen gedaald zijn. Deze milieuverenigingen beweren ook dat dit de oorzaak is van de toename van zwaarlijvige mensen in Nederland.
Verkeerde interpretatie De Nederlandse professor Van Boekel noemt deze beweringen klinkklare onzin. In de teksten van de milieuverenigingen wordt verwezen naar onderzoek van Wageningen Universiteit. Maar volgens Van Boekel interpreteerden de milieuverenigingen het onderzoek verkeerd en plaatsten ze het in een verkeerd perspectief. Er is volgens Van Boekel geen sprake van een dramatische achteruitgang in het vitaminegehalte.
Obesitas Er zijn altijd wel schommelingen in het vitaminegehalte van groenten, maar die hebben onder meer te maken hebben met het seizoen, het klimaat en het ras. En dit heeft volgens Van Boekel zeker niet te maken met de opkomst van obesitas. Van Boekel: "Hiermee verkondigen de organisaties dat het weinig zin heeft om groenten te consumeren, dat is nog het ergste."
Vijf porties Voedingsdeskundige Patrick Mullie van de K.U.Leuven reageert ook verontwaardigd: "Het is onmogelijk om op een wetenschappelijk onderbouwde manier het vitaminegehalte in de groenten van nu te vergelijken met exemplaren van twintig jaar geleden. Daarvoor hebben we net dezelfde bloemkool uit dezelfde wei onder dezelfde weersomstandigheden nodig als twintig jaar geleden. En los daarvan is er bij de huidige Belgische groenten geen enkel probleem. Analyses tonen nog altijd een rijkdom van vitaminen aan. Wie gezond wil leven, doet er nog altijd goed aan dagelijks vijf porties groenten of fruit te eten."
Geen enkel specifiek dieet helpt bij een depressie, je symptomen gaan er niet door minderen. Maar er zijn wel voedingsmiddelen die een indirect effect op je stemming hebben. Om gezond te blijven en je goed te voelen moet je naar een evenwichtig eetpatroon zoeken met de juiste voedingsmiddelen, vitamines, mineralen, vetzuren en vezels.
Vermijd alcohol. Vermijd cafeïne.
Kies een gematigd en verstandig eetpatroon Eigenlijk moet je je intuïtie volgen. Let op de calorieën en het aantal vetten dat je opneemt. Eet veel fruit, groenten en granen. Maar je mag jezelf af en toe verwennen met een lekkernij.
Vermijd extreme diëten Volg geen radicale diëten, zo is het bijvoorbeeld een slecht idee om hele voedingsgroepen te schrappen. Het maakt niet uit of dit koolhydraten, vetten of suikers zijn. Ze helpen je wel gewicht te verliezen, maar het is heel moeilijk om ze op lange termijn vol te houden. Als je dieet mislukt, zal je je enkel slechter voelen.
Maak een eetschema Eet elke dag op vaste tijdstippen om je dag voorspelbaar te houden. Je neemt het best drie maaltijden per dag met twee tussendoortjes. Het is ook beter geen maaltijden over te slaan.
Blijf je doktersadvies volgen Je hebt een gezondheidsaandoening, net zoals suikerziekte of een hartaandoening, dat beperkingen in je eetpatroon betekent. En je moet je hieraan houden. Praat met je arts zodat je zeker weet wat je mag en niet mag eten.
Vermijd alcohol Deze kunnen namelijk reageren met je antidepressiva en hun werking verstoren. Verder zijn depressieve patiënten makkelijker vatbaar voor verslavingen. Als je denkt dat je een probleem hebt, moet je hulp zoeken.
Een verslaving kan je volledige herstel van je depressie in de war brengen.
Vermijd cafeïne Koffie maakt je angstig en houdt je wakker. Drink dus minder koffie, frisdranken en thee en beperk het eten van chocolade.
Vraag je arts naar omega-3-vetzuren Er zijn reeds onderzoeken gedaan naar de invloed van omega 3 op je stemming. Maar er moet wel nog meer onderzoek over het onderwerp komen, want er is nog geen sluitend bewijs. Het kan alvast geen kwaad. Vraag je arts om meer uitleg.
Luister naar je hongergevoel Depressie, of de behandeling ervan, kan invloed hebben op je hongergevoel. Zo kun je er van bijkomen of gewicht door verliezen. Merk je een verandering in je hongergevoel op, vraag dan raad aan je arts. (ep)