Je besluit je budget eens flink onder handen te nemen, want het wordt catastrofaal. Op deze manier kan het niet verder. Je stelt een actieplan op om het werk beter te doen vlotten, maar op een zuinige manier.
Je bent al die intriges op je job kotsbeu moe en zet sommige roddeltantes kordaat op hun plaats. Al dat geharrewar kruipt niet in je koude kleren. 's Avonds ben je bekaf. Je zoekt troost in de armen van je geliefde ...
Veerle Hellyn en Mia Soete vormden al jaren in de Centrumschool te Kuurne (bij Kortrijk) de werkgroep ontwikkelingssamenwerking. En elk jaar organiseerden zij een Bewustmakingsdag' voor de lagere school. In 2005 werd de school door de onderwijskoepel van Steden en Gemeenten (OVSG) aangesproken om in het project Op weg naar een millenniumschool' te stappen. Dat was het begin van een drie jaar durend boeiend avontuur met heel de school. Ondertussen is het slotfeest achter de rug en blikken we met Mia en Veerle terug op die ervaring.
Waaruit bestond het project Op weg naar een millenniumschool en wat trok jullie aan?
De leefruimte verbergt vele brandrisico's. 1. Schijnbare veiligheid Leg geen tafelkleed, maar aparte onderleggers. Plaats geen gevaarlijke voorwerpen op de rand van de tafel. Zorg dat kinderen niet bij de snoeren van elektrische apparaten kunnen die op tafel staan (raclette, fondue). Zorg dat kaarsen stabiel staan en zich niet te dicht bij brandbare stoffen - gordijnen! - bevinden.
2. Verwarming Zet een stabiel scherm voor het open vuur. Dit voorkomt dat gloeikooltjes op het tapijt terechtkomen en dat kinderen te dicht bij het vuur komen. Laat regelmatig de schoorsteen vegen. Schouwbranden ontstaan door een opeenhoping van roetdeeltjes. Brandgevaar ontstaat ook wanneer brandbare materialen te dicht bij of op een verwarmingstoestel liggen of staan.
Ze kunnen, door direct contact of door de stralingswarmte, op korte of langere tijd ontvlammen. Denk maar aan linnen op een droogrek voor de kachel, een paraplu tegen het verwarmingstoestel, Schakel voor het slapengaan steeds de bijverwarming uit. Bij een elektrisch defect kan het toestel immers oververhit geraken en brand veroorzaken.
3. Elektriciteit Sluit nooit te veel elektrische toestellen (fonduestel, feestlichtjes, bijverwarming, enz.) aan op één stekker of dominostekker. Je zou de stroom-kring kunnen overbelasten. Rol verlengsnoeren altijd volledig uit. Zo voorkom je oververhitting. Plaats beveiligde stopcontacten.
4. Fondue en Gourmet Gebruik bij voorkeur elektrische toestellen. Voor niet-elektrische toestellen gebruik je een aansteekpasta en geen vloeibare brandstof. Zet de toestellen nooit op de rand van de tafel. Let op dat de toestellen niet omver kunnen getrokken met het snoer.
5. Strijkijzer Zet jouw kind in een park of achter een scherm als je strijkt. Laat het strijkijzer na gebruik afkoelen op een veilige plaats. Laat het strijkijzer nooit rusten op het linnen of de strijkplank. Hang het snoer op een veilige plaats zodat het strijkijzer niet kan worden omvergetrokken, ook tijdens het afkoelen.
6. Roken Roken in de sofa of in bed is een belangrijke doodsoorzaak bij brand. De kans dat je in slaap valt met een brandende sigaret is erg groot. Rook dus nooit in bed of wanneer je je even neerlegt op de sofa. Rook niet in de buurt van licht ontvlambare stoffen, gassen of spuitbussen. Let vooral op tijdens het klussen (vb. in garage). Zorg dat je sigaretten altijd volledig dooft; laat ze nooit (onbeheerd) opbranden op de rand van de asbak. Gooi nooit een asbak leeg in een prullenbak als je zojuist een sigaret in diezelfde asbak hebt gedoofd. Als de sigaret nog een beetje smeult, kan dit gemakkelijk brand veroorzaken. Dit kan worden voorkomen door eerst de asbak met een beetje water te vullen, alvorens deze te ledigen.
Waarom zijn zeepbellen altijd wit, ook al is het afwasmiddel groen of geel?
Antwoord Zeep zelf is vaak doorzichtig van kleur. Er zit een klein beetje kleurstof in afwasmiddel en dat is de kleur die je in de fles ziet, vaak groen en geel. Als je het afwasmiddel mengt met water wordt het wit (schuim). Dit komt omdat je altijd meer water gebruikt dan afwasmiddel en water is door-zichtig.
Ook speelt licht een belangrijke rol. Het licht weerkaatst de kleur van de zeepbellen in alle richtingen. Jij kijkt maar van één kant op het schuim en ziet dus maar één kleur (wit).
Als je nu heel veel kleurstof in het water of afwasmiddel doet, kun je allemaal verschillende kleuren zeepbellen maken. Het is niet makkelijk om dit te doen. Na 11 jaar proberen is Tim Kehoe, een speelgoedmaker uit Amerika, erin geslaagd om bellen te maken in allerlei verschillende kleuren.
Totally round the twist, off his chump, out of his tree
De Britse omroep BBC 2 zendt op 19 september 1975 de eerste aflevering uit van de . Toen John Cleese (die ook de hoofdrol zou gaan spelen} werd gevraagd de basis voor de serie te schrijven had hij een bestaand voorbeeld voor handen.
Hij verbleef enkele jaren daarvoor met de productieploeg van Monthy Python een paar maal in het Gleneagles hotel in Torquay. De eigenaar was een volkomen geschifte, voortdurend uit zijn dak gaande on-Brits sarcastische Brit.
John Cleese maakte van hem de beruchtste hotelier ooit: Basil Fawlty. Voor de serie werden 12 afleveringen gemaakt (6 in 1975 en 6 in 1979) die nog steeds in vele landen worden herhaald.
Om aan je slanke en gezonde leven te kunnen beginnen, is het heel belangrijk dat je eens heel bewust stilstaat bij de manier waarop jij leeft. Denk eens na over de patronen waarin je doorheen de jaren bent verzeild geraakt.
Factoren die helpen je maag te verkleinen Wanneer je deze training doet, zal je maag steeds kleiner worden en je sneller vertellen dat ze genoeg heeft. Hieronder vind je nog vijf factoren waarmee je je verzadigingsgevoel kan beinvloeden. Je maag toch voelen na eten, noemt een maagdepressie.
1. Kauw veel, eet langzaam Hoe meer je kauwt, des te minder eten je nodig hebt om je verzadigd te voelen.
2. Weet wat je eet Trage koolhydraten, zoals die in een bruine boterham, zullen je sneller én voor minder kilocalorieën een verzadigd gevoel geven dan bijvoorbeeld de snelle suikers in wit brood of snoep. Een triootje van vetten, koolhydràten en eiwitten bepaalt hoelang je je verzadigd voelt. Het voldoende eten van beschermstoffen in de vorm van groenten, zaden en pitten, doet het hongergevoel stoppen.
3. breng variatie in je maaltijden Hoe diverser de indrukken die je smaakpapillen krijgen, des te sneller je lichaam het gevoel zal hebben dat het voldaan is.
4. Blijf naar je maag luisteren Zodra die voor 50% gevuld is, vertrekken er 'boodschappers' naar je hersenen om te zeggen dat je genoeg gegeten hebt. De hersenen hebben even tijd nodig om het signaal 'voldaan gevoel' terug te sturen. Het zal aankomen tegen dat je maag voor 70% gevuld is. Dan stoppen met eten is ideaal om slank te blijven. Je zal je bovendien aangenaam voldaan voelen na je maaltijd, wat een stuk comfortabeler is dan het misselijke, drukkende, futloze gevoel dat je overvalt wanneer je teveel gegeten hebt. Blijf hier alert voor, ook in de weken na het stapsgewijs verkleinen van je maag.
5. Let op de invloed van sfeer en je humeur Beide kunnen je sneller, of juist trager verzadigd doen voelen. Wanneer je opnieuw gewend bent om te eten tot je verzadigd bent -niet meer maar ook niet minder- zal je niet meer afgeleid worden door je hongerige maag en zal je weer leuke dingen kunnen doen zonder constant aan eten te denken. Ik ontken niet dat het herstellen van de harmonie tussen je lichaam en geest wat oefening zal vergen, maar het is de moeite waard: het vetgehalte van je lichaam zal dalen, je humeur zal verbeteren. En je zal het lekkerste koekje van allemaal leren kennen: zelfrespect!
Vorig jaar heeft de Belg gemiddeld 9 kilogram kip gegeten, goed voor een stijging van 8,6 procent in vergelijking met 2006.
Na de opeenvolgende voedingscrisissen, waaronder de pluimveecrisis in 2006, lijkt het vertrouwen van de consument in kippenvlees hersteld.
Veelzijdige kip Om het brede publiek te wijzen op de voordelen van pluimvee lanceert VLAM een campagne om de veelzijdigheid van kip aan te tonen.
Op de website www.kip.be kan de consument recepten, weetjes en tips in verband met kip terugvinden. Daarnaast is er ook een tv-campagne met als slogan "Goesting in iets goeds? Altijd een goed idee op kip.be". (belga/edp)
1½ kg pompoen, ½ dl water, 2 eieren, 200 g suiker, 1 tl kaneel, ½ tl gemberpoeder, mespunt nootmuskaat
½ el Koopmans Kristalbloem, ½ dl koffieroom, 3 dl witte wijn, 75 g suiker, 5 blaadjes witte gelatine (Dr. Oetker), vlaaivorm Ø 28 cm
Oventemperatuur en baktijd: elektrische oven: 200°C, heteluchtoven: 180°C, baktijd: ca. 35 minuten
Haal de deegplakjes met een mes van elkaar en verwijder de folie. Laat ze ca. 10 minuten ontdooien. Vet de vlaaivorm in en bekleed de bodem en de rand met de deegplakjes met de gladde deegkant naar onderen. Schil de pompoen en verwijder de pitten en vezels. Snijd het pompoenvlees in kleine blokjes en breng deze met het water aan de kook. Kook de helft van de pompoen zachtjes ca. 15 minuten en laat zoveel mogelijk vocht verdampen. Pureer de pompoen en laat het mengsel afkoelen.
Verwarm de oven voor. Klop de eieren los. Meng ze door de afgekoelde pompoenpuree samen met de suiker, ½ tl kaneel, gemberpoeder en nootmuskaat. Meng de bloem met de koffieroom en voeg dit aan het pompoenmengsel toe. Verdeel de pompoen over de deegbodem. Zet de vlaai iets onder het midden van de oven en bak de vlaai goudbruin en gaar.
Week de gelatine in koud water. Kook de andere helft van de pompoen in 2-3 minuten gaar in de witte wijn. Voeg 75 g suiker en een ½ tl kaneelpoeder toe. Laat dit mengsel iets afkoelen en voeg er de geweekte en uitgeknepen gelatine aan toe. Verdeel de pompoenblokjes over de afgekoelde pompoenvlaai.
Ongeluk in de liefde is geluk in het spel. Koop deze week een krasbiljet of doe mee aan de loterij. Je hebt kans om te winnen! Sporters onder de Stieren zijn winners. Op je werk krijg je meer mogelijkheden om te doen wat je echt leuk vindt.
Een promotie zet je leven helemaal op zijn kop. Je moet er dan wel keihard voor knokken, maar de verdienste is er ook naar. Het geld rolt gewoon binnen.
Een slechte adem is vervelend, maar meestal gemakkelijk te verhelpen. Wat water drinken, een muntje eten, je tanden poetsen. Of spoelen met mondwater, al raden steeds meer specialisten dat af.
Alcohol Sommige soorten mondwater bevatten immers veel alcohol. Alcohol dehydrateert het lichaam, één van de oorzaken van een slechte adem. Een slechte adem wordt namelijk veroorzaakt door bacteriën in de mond. Hoe minder speeksel er is om ze weg te spoelen, hoe sneller je uit je mond gaat rieken.
"Werkt niet" Tandarts Philip Stemmer gaat zelfs zover om te zeggen dat geen enkel mondwater een slechte adem kan verhelpen. Hij raadt aan om zo weinig mogelijk voedingsstoffen die vocht aan het lichaam onttrekken te nuttigen.
"Mondwater kan enkele van de bacteriën vernietigen, maar pakt nooit het probleem aan. Voor zover ze werken, zijn ze enkel tijdelijk en maskeren ze vooral het probleem. Als je echt een mondwater wil gebruiken, kies dan een versie zonder alcohol."
Noodzakelijk element De mondwaterproducenten spreken de mening van de tandartsen tegen. "Of alcohol je mond uitdroogt, is een kwestie van mening. Wij voegen alcohol aan onze producten toe, om de essentiële oliën, zoals menthol en eucalyptol, te dragen. Dat zijn de echt actieve ingrediënten van mondwater. Zonder de alcohol zou het product zijn werking verliezen, dat is al meermaals bewezen." Bovendien argumenteren ze dat de alcohol niet geconsumeerd wordt, maar onmiddellijk terug uitgespuwd.
Langer in mond Iets wat terug door Stemmer tegengesproken wordt. "Als je alcohol drinkt, is het maar enkele seconden in je mond. Bij mondwater wordt aangeraden 30 tot 60 seconden te spoelen. Het kan niet gezond zijn voor de tanden om zo lang aan het goedje blootgesteld te worden."
Oorzaken De meest voorkomende oorzaken van een slechte adem zijn een slechte mondhygiëne, roken, een proteïnerijk dieet en pikant of sterk ruikend eten, zoals curry en uien. Ook allergiëen, zoals lactose-intolerantie, kunnen slechte adem veroorzaken. Wie een slechte adem heeft, na het drinken van melk, is lactose-intolerant.
Mondhygiëne is daarbij de belangrijkste factor. Bacteriën worden aangetrokken door de slecht verwijderde eetrestjes tussen je tanden en je kiezen. Grondig en meermaals per dag poetsen met een fluoride tandpasta en regelmatig flossen is dus de boodschap. Ook het borstelen van de tong en water drinken voor het slapen gaan zijn gemakkelijk toe te passen en effectieve trucjes. (edp)
Dag drie : leer het verschil kennen. Prent jezelf in dat het geen zin heeft om op de onderstaande signalen te reageren door iets te eten, aangezien je lichaam eigenlijk nood heeft aan iets anders.
1.Vermoeidheid: Een vermoeid lichaam zal het signaal 'energietekort' geven. Als je je lichaam niet goed kent, verwar je dit signaal makkelijk met honger, maar de enige juiste reactie is natuurlijk: slapen.
2. Koude: Kleed je warmer aan, beweeg of zet de verwarming hoger.
3. Stress: Schrijf een week lang op wat jou stress bezorgt en bedenk dan wat je eraan kan doen: iets vroeger opstaan, een hulp in het huishouden aannemen, altijd een ont-spannende cd in de wagen hebben tegen filestress ... Let wel: Aan sommige dingen kun je helaas niets veranderen. Als het niet lukt om je daarbij neer te leggen, kan het misschien helpen om een antistresscursus te volgen.
4. Emoties: Je kan weinig veranderen aan de dingen die gebeuren. Maar je hebt altijd de keuze hoe je op je gevoelens reageert. Net zoals stresssituaties zullen ook giftige opmerkingen niet opgelost raken door te eten of te snoepen.
5. Gewoonte: Doorbreek nutteloze ge-woontepatronen die niets met honger te maken hebben, zoals 'Bij tv hoort een knab¬beltje', 'Bij ontspanning hoort een glas alcohol', 'Om vier uur is het tijd voor iets zoets'.
6.Verleidelijke voedingsreclame: Eet voldoende tijdens je vaste eetmomenten, zodat je makkelijker kan weerstaan aan de verleidingen in tijdschriften, op tv en in de supermarkt.
7.Geen neen durven zeggen tegen wat je wordt aangeboden: Train je assertiviteit.
Leer luisteren naar je lichaam, en leer de verschillende kreetjes ervan herkennen, net zoals een moeder de kreten van haar baby kan interpreteren. Geef je lichaam dan wat het écht nodig heeft. Oorzaken van echte honger.
Morgen dag vier: 5 factoren die helpen je maag verkleinen.
Lees de grootste krant van Antwerpen twee weken gratis.
Gazet van Antwerpen is niet alleen de krant die vooruitdenkt, maar ook vooruitgaat. Elke dag lezen 443.600 mensen Gazet van Antwerpen, zo blijkt uit een grootschalig onderzoek van het Centrum voor Informatie over de Media (CIM).
443.600, dat zijn er 16.800 lezers meer dan vorig jaar, een stijging van 4 procent. Ook opvallend: één op de twee krantenlezers uit de provincie Antwerpen kiest voor Gazet van Antwerpen. Een bewijs dat we de grootste krant van Antwerpen zijn en blijven.
Wil u zelf twee weken lang gratis de grootste krant van Antwerpen lezen? Dat kan! Alles wat u moet doen is vooraf even dit formulier invullen. Over een paar dagen valt de krant dan in de bus.
Aanbod éénmaal geldig per adres. Niet cumuleerbaar met andere promoties. Niet cumuleerbaar met huidige abonnementen of rondemanklanten.(GvA)
Een schooldag van acht uur 's ochtends tot zes uur 's avonds,
waarin de klassieke lessen worden afgewisseld met uren voor recreatie, creatieve ontwikkeling en sport. Met dat voorstel gaat Groen! volgend jaar naar de kiezer.
Groen! vond voor het voorstel inspiratie bij jeugdauteur en ex-leraar Marc De Bel en in Rome, waar de 'onthaaste schooldag' al bestaat. "Zo'n onthaaste schooldag is een fantastisch instrument in de strijd tegen doelloos rondhangende kinderen. Bovendien lost het een deel van de problemen met de kinderopvang op", zegt Groen!-voorzitter Mieke Vogels.
In het voorstel van de partij krijgt elke schoolklas twee leerkrachten, die werken in een ploegenstelsel: één van acht tot drie, de tweede van één tot zes. (belga/adv)
7 tot 30 % van de kinderen en jongeren tussen 8 en 18 jaar klaagt geregeld over pijn. Meestal hebben ze hoofd- of buikpijn. Slechts bij één op tien kinderen met buikpijn vindt de arts een lichamelijke oorzaak. In 90 % van de gevallen zouden stress, spanningen of emoties de oorzaak zijn.
Kinderen voelen die pijn wel écht. Vaak zijn er ook nog andere lichamelijke klachten als braken, misselijk worden, darmspasmen, overmatig zweten, koude handen en voeten. Soms kunnen kinderen niet meer normaal functioneren in de klas.
Deze bijdrage gaat over pijn die geen lichamelijke oorzaak heeft (somatisch), maar veroorzaakt wordt door emoties, spanningen, stress (psychisch).
Gezond en toch buikpijn, hoe kan dat? 1. Je kind heeft stress.
Stress kan ervoor zorgen dat kinderen buik- of hoofdpijn krijgen. Problemen thuis (ouders verwachten te veel, een ernstig zieke, huwelijksproblemen), hoge taakeisen (leerproblemen, altijd de beste moeten zijn), maar ook het leven op school (plagen en pesten, voortdurend de druk voelen om te presteren) veroorzaken stress.
Kinderen die thuis en op school steeds hun gevoelens van angst en verdriet moeten onderdrukken (doe niet zo flauw) lopen meer risico op stress en pijnklachten.
Een Britse aristocraat en politicus, Sir Mark Sykes, die bijna negentig jaar geleden op 39-jarige leeftijd aan de Spaanse griep overleed, is opgegraven om meer te weten te komen over dodelijke griepsoorten. Dat meldt de Britse krant de Daily Telegraph. Loden kist Sykes werd in 1919 begraven in een loden kist. Wetenschappers vermoeden dat die een schat aan DNA-informatie bevat over de Spaanse griepepidemie en daarmee over griepepidemieën in het algemeen, zoals tegenwoordig de vogelgriep. Luchtdicht laboratorium De procedures om van instellingen en nabestaanden toestemming te krijgen voor de opgraving hebben lange tijd geduurd. Maar Sykes' stoffelijke resten zijn nu eindelijk in dienst van de wetenschap in een soort luchtdicht laboratorium. Daarmee moet een nieuwe Spaanse griepepidemie worden uitgesloten.
Genetische voetafdruk Het project wordt geleid door professor John Oxford uit Londen. Hij ziet uit naar de "genetische voetafdruk" van het virus dat Spaanse griep wordt genoemd. Aan de Spaanse griep die aan het einde van de Eerste Wereldoorlog rondwaarde, bezweken naar schatting vijftig miljoen mensen in het door de oorlog uitgeputte Europa.
Schatrijk aristocraat Sir Mark Sykes was een schatrijk aristocraat en diplomaat die vooral in het Midden-Oosten berucht is worden door zijn optreden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hij speelde in die jaren een sleutelrol bij de opdeling van het ingestorte Ottomaanse Rijk. Daarmee creëerde hij omstreden grenzen in het Midden-Oosten die tot op de dag van vandaag vor conflicten zorgen. (anp/tdb)
Deze week is het aardig-op-weg-week. 300 acties overal in Vlaanderen maken de stad en de straten rond de school autoluw, of autovrij.
1 kind op 3 dat minder dan 1 km ver van de school woont, wordt toch met de auto naar school gebracht. De reden: te onveilig.
Nochtans zijn net die autos die kinderen naar school brengen een van de oorzaken van die onveiligheid.
Maak jij de schoolomgeving weer veilig?
Vandaag 17 september tover je met trendy meubels, bloemen of gordijntjes jouw halte om tot gezelligste van Vlaanderen.
Of strap naar school op de strapdag van 22 september. Strappen = trappen + stappen! Of verbouw een parkeerruimte tot een terras, cocktailbar of speeltuin. Nog meer autoluwe actie's?
Eén van de beste bewijzen dat een lichaam wéét wat gezond is, is dat het zelf signalen voorziet om je aan je gezonde gewoontes te herinneren. Een dier eet als het honger heeft en stopt wanneer het voldaan is. Ooit was het bij ons ook zo simpel.
Maar tegenwoordig. beheren veel mensen dit schitterend systeem zo slecht dat het niet meer werkt. Sommigen klagen dan over "altijd honger", anderen over "nooit honger". Een niet te onderschatten klacht van een ongezonde spijsvertering is 'niets smaakt mij'. Gelukkig kan iedereen dit in enkele weken weer in topconditie krijgen.
Leer het verschil voelen tussen echte honger en goesting. Wat is het eerste dat een zieke kwijtraakt? Juist: z'n appetijt. Het is volstrekt normaal en gezond dat je lichaam telkens na drie of vier uur een hongersignaal geeft. Het is de bedoeling dat je dan ook eet. De meeste mensen die willen afvallen, trainen zich echter in het niet reageren op hun natuurlijke hongergevoel. ze zien honger als de vijand, van hun slanke lijn.
Wel, vandaag zal ik je tonen dat honger niet je vijand maar je vriend is. Je honger negeren, helpt niet om slanker te worden. Het zorgt er alleen voor dat je je steeds slapper voelt, dat je wilskracht afbrokkelt, dat je de hele dag aan eten denkt. Het eindresultaat is meestal dat je je op den duur op het eerste het. beste eetbare in je omgeving stort. en dat massaal naar binnen schrokt. Wanneer je niet meer in staat bent om echte honger te onderscheiden van schijnhonger of 'goesting', kan het lijstje hieronder helpen.