Zoeken in blog

"Allerlei linken"

Google maps

Google nieuws

Google vertalen

Den Bosrand


Routeplanner

fietsen in Oost-Vlaanderen

Vertalen met AltaVista

Vertalen met Google

Bureaublad achtergrond
Archiefkast

Recepten zoekmachine
 
Zandstorm creatief atelier


Verstuur één kaartje

Infolijn
schoolvakantie's

Millenniumschool

Take my hand

Lucky-Birds

ABC gezondheid

Tuinadvies

Kruiden

"Gastronomisch plezier"

 
Degustation

 Dôme

Het gebaar

 Eric Fernez

Kruidenmolen

 In de Wulf

"Kranten"

Nieuwsblad

Het laatste nieuws

Gazet van Antwerpen

De zondag

De standaard
"Vrouwenblad"

Libelle

Flair

Nina

Plusmagazine

Story

Lili
Archief per maand
  • 04-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 03-2006
  • 02-2006
  • 01-2006
  • 12-2005
  • 11-2005
  • 09-2005
  • 07-2005
  • 01-2005
  • 01-2004
  • 01-2003
    Betoverend veelzijdig

    19-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Halloween gebak

    Pompoenvlaai. Koopmans deeg voor Hartige taart

    1½ kg pompoen, ½ dl water, 2 eieren, 200 g suiker, 1 tl kaneel, ½ tl gemberpoeder, mespunt nootmuskaat

    ½ el Koopmans Kristalbloem, ½ dl koffieroom, 3 dl witte wijn, 75 g suiker, 5 blaadjes witte gelatine (Dr. Oetker), vlaaivorm Ø 28 cm

    Oventemperatuur en baktijd: elektrische oven: 200°C, heteluchtoven: 180°C, baktijd: ca. 35 minuten

    Haal de deegplakjes met een mes van elkaar en verwijder de folie. Laat ze ca. 10 minuten ontdooien. Vet de vlaaivorm in en bekleed de bodem en de rand met de deegplakjes met de gladde deegkant naar onderen. Schil de pompoen en verwijder de pitten en vezels. Snijd het pompoenvlees in kleine blokjes en breng deze met het water aan de kook. Kook de helft van de pompoen zachtjes ca. 15 minuten en laat zoveel mogelijk vocht verdampen. Pureer de pompoen en laat het mengsel afkoelen.    

    Verwarm de oven voor. Klop de eieren los. Meng ze door de afgekoelde pompoenpuree samen met de suiker, ½ tl kaneel, gemberpoeder en nootmuskaat. Meng de bloem met de koffieroom en voeg dit aan het pompoenmengsel toe. Verdeel de pompoen over de deegbodem. Zet de vlaai iets onder het midden van de oven en bak de vlaai goudbruin en gaar.

    Week de gelatine in koud water. Kook de andere helft van de pompoen in 2-3 minuten gaar in de witte wijn. Voeg 75 g suiker en een ½ tl kaneelpoeder toe. Laat dit mengsel iets afkoelen en voeg er de geweekte en uitgeknepen gelatine aan toe. Verdeel de pompoenblokjes over de afgekoelde pompoenvlaai.


    18-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het geld rolt gewoon binnen
    "Horoscoop stier 21/4 - 21/5"

     

    Ongeluk in de liefde is geluk in het spel. Koop deze week een krasbiljet of doe mee aan de loterij.
    Je hebt kans om te winnen! Sporters onder de Stieren zijn winners. Op je werk krijg je meer mogelijkheden om te doen wat je echt leuk vindt.

    Een promotie zet je leven helemaal op zijn kop.
    Je moet er dan wel keihard voor knokken, maar de verdienste is er ook naar. Het geld rolt gewoon binnen.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mondwater is af te raden
    Een slechte adem is vervelend, maar meestal gemakkelijk te verhelpen. Wat water drinken, een muntje eten, je tanden poetsen. Of spoelen met mondwater, al raden steeds meer specialisten dat af.

    Alcohol
    Sommige soorten mondwater bevatten immers veel alcohol. Alcohol dehydrateert het lichaam, één van de oorzaken van een slechte adem. Een slechte adem wordt namelijk veroorzaakt door bacteriën in de mond. Hoe minder speeksel er is om ze weg te spoelen, hoe sneller je uit je mond gaat rieken.

    "Werkt niet"
    Tandarts Philip Stemmer gaat zelfs zover om te zeggen dat geen enkel mondwater een slechte adem kan verhelpen. Hij raadt aan om zo weinig mogelijk voedingsstoffen die vocht aan het lichaam onttrekken te nuttigen.

    "Mondwater kan enkele van de bacteriën vernietigen, maar pakt nooit het probleem aan. Voor zover ze werken, zijn ze enkel tijdelijk en maskeren ze vooral het probleem. Als je echt een mondwater wil gebruiken, kies dan een versie zonder alcohol."

    Noodzakelijk element
    De mondwaterproducenten spreken de mening van de tandartsen tegen. "Of alcohol je mond uitdroogt, is een kwestie van mening. Wij voegen alcohol aan onze producten toe, om de essentiële oliën, zoals menthol en eucalyptol, te dragen. Dat zijn de echt actieve ingrediënten van mondwater. Zonder de alcohol zou het product zijn werking verliezen, dat is al meermaals bewezen." Bovendien argumenteren ze dat de alcohol niet geconsumeerd wordt, maar onmiddellijk terug uitgespuwd.

    Langer in mond
    Iets wat terug door Stemmer tegengesproken wordt. "Als je alcohol drinkt, is het maar enkele seconden in je mond. Bij mondwater wordt aangeraden 30 tot 60 seconden te spoelen. Het kan niet gezond zijn voor de tanden om zo lang aan het goedje blootgesteld te worden."

    Oorzaken
    De meest voorkomende oorzaken van een slechte adem zijn een slechte mondhygiëne, roken, een proteïnerijk dieet en pikant of sterk ruikend eten, zoals curry en uien. Ook allergiëen, zoals lactose-intolerantie, kunnen slechte adem veroorzaken. Wie een slechte adem heeft, na het drinken van melk, is lactose-intolerant.

    Mondhygiëne is daarbij de belangrijkste factor. Bacteriën worden aangetrokken door de slecht verwijderde eetrestjes tussen je tanden en je kiezen. Grondig en meermaals per dag poetsen met een fluoride tandpasta en regelmatig flossen is dus de boodschap. Ook het borstelen van de tong en water drinken voor het slapen gaan zijn gemakkelijk toe te passen en effectieve trucjes. (edp)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oorzaken van echte goesting

    Dag drie : leer het verschil kennen. Prent jezelf in dat het geen zin heeft om op de onderstaande signalen te reageren door iets te eten, aangezien je lichaam eigenlijk nood heeft aan iets anders.

    1.Vermoeidheid: Een vermoeid lichaam zal het signaal 'energietekort' geven. Als je je lichaam niet goed kent, verwar je dit signaal makkelijk met honger, maar de enige juiste reactie is natuurlijk: slapen.

    2. Koude: Kleed je warmer aan, beweeg of zet de verwarming hoger.

    3. Stress: Schrijf een week lang op wat jou stress bezorgt en bedenk dan wat je eraan kan doen: iets vroeger opstaan, een hulp in het huishouden aannemen, altijd een ont-spannende cd in de wagen hebben tegen filestress ... Let wel: Aan sommige dingen kun je helaas niets veranderen. Als het niet lukt om je daarbij neer te leggen, kan het misschien helpen om een antistresscursus te volgen.

    4. Emoties: Je kan weinig veranderen aan de dingen die gebeuren. Maar je hebt altijd de keuze hoe je op je gevoelens reageert. Net zoals stresssituaties zullen ook giftige opmerkingen niet opgelost raken door te eten of te snoepen.

    5. Gewoonte: Doorbreek nutteloze ge-woontepatronen die niets met honger te maken hebben, zoals 'Bij tv hoort een knab¬beltje', 'Bij ontspanning hoort een glas alcohol', 'Om vier uur is het tijd voor iets zoets'.

    6.Verleidelijke voedingsreclame: Eet voldoende tijdens je vaste eetmomenten, zodat je makkelijker kan weerstaan aan de verleidingen in tijdschriften, op tv en in de supermarkt.

    7.Geen neen durven zeggen tegen wat je wordt aangeboden: Train je assertiviteit.

    Leer luisteren naar je lichaam, en leer de verschillende kreetjes ervan herkennen, net zoals een moeder de kreten van haar baby kan interpreteren. Geef je lichaam dan wat het écht nodig heeft. Oorzaken van echte honger.


    Morgen dag vier: 5 factoren die helpen je maag verkleinen.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herfst voorgerechtje met groenten

    Gevulde champignons met Ardense ham.

    Nodig voor 4 personen:

    20 mooie, witte champignons 6 plakken Ardense ham, 4 eetlepels geraspte kaas 1/4 ui, 1/2 teentje look 2 laurierblaadjes 2 takjes tijm, 1 takje rozemarijn 30g boter 200g gehakt (helft kalf/varken), peper en zout, 1 mespuntje muskaatnoot, 1 koffielepeltje tomaten-puree 2 eetlepels gehakte peterselie. 

    Bereiding: Verwarm de oven voor op 250°C.
    Haal de steeltjes uit de champignons, was ze, droog ze en hak ze fijn. Hak ook de ui en de look fijn.
     
    Smelt de helft van de boter in een kom. Stoof daarin de fijngehakte ui, look, de champignonsteeltjes, de laurier, de tijm en de rozemarijn .
     
    Doe er het gehakt bij en laat al roerend stoven en kleuren . Kruid met peper en zout en een mespuntje muskaatnoot.

    Voeg er het koffielepeltje tomatenpuree en de gehakte peterselie aan toe.

    Snijd 2 plakken ham in fijne reepjes. Haal de pan van het vuur en meng de reepjes ham onder het vlees .

    Vul de champignons met het gehakt en leg ze in een beboterde vuurvaste schotel.

    Bestrooi met geraspte kaas en leg nu op elke champignon een plakje of een stukje ham. Leg op elke champignon nog een klontje boter. 

     Laat de champignons zowat 14 minuten gaar worden in de voorverwarmde oven.

     


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lees de grootste krant

    Lees de grootste krant van Antwerpen twee weken gratis.

    Gazet van Antwerpen is niet alleen de krant die vooruitdenkt, maar ook vooruitgaat. Elke dag lezen 443.600 mensen Gazet van Antwerpen, zo blijkt uit een grootschalig onderzoek van het Centrum voor Informatie over de Media (CIM).


    443.600, dat zijn er 16.800 lezers meer dan vorig jaar, een stijging van 4 procent. Ook opvallend: één op de twee krantenlezers uit de provincie Antwerpen kiest voor Gazet van Antwerpen. Een bewijs dat we de grootste krant van Antwerpen zijn en blijven.

    Wil u zelf twee weken lang gratis de grootste krant van Antwerpen lezen? Dat kan! Alles wat u moet doen is vooraf even dit formulier invullen. Over een paar dagen valt de krant dan in de bus.

    Aanbod éénmaal geldig per adres. Niet cumuleerbaar met andere promoties. Niet cumuleerbaar met huidige abonnementen of rondemanklanten.(GvA)


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groen! wil schooldag tot 18 uur

    Een schooldag van acht uur 's ochtends tot zes uur 's avonds,

    waarin de klassieke lessen worden afgewisseld met uren voor recreatie, creatieve ontwikkeling en sport. Met dat voorstel gaat Groen! volgend jaar naar de kiezer.

    Groen! vond voor het voorstel inspiratie bij jeugdauteur en ex-leraar Marc De Bel en in Rome, waar de 'onthaaste schooldag' al bestaat. "Zo'n onthaaste schooldag is een fantastisch instrument in de strijd tegen doelloos rondhangende kinderen. Bovendien lost het een deel van de problemen met de kinderopvang op", zegt Groen!-voorzitter Mieke Vogels.

    In het voorstel van de partij krijgt elke schoolklas twee leerkrachten, die werken in een ploegenstelsel: één van acht tot drie, de tweede van één tot zes. (belga/adv)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ik heb buikpijn


    Heeft je kind echt buikpijn hoofdpijn...?

     7 tot 30 % van de kinderen en jongeren tussen 8 en 18 jaar klaagt geregeld over pijn. Meestal hebben ze hoofd- of buikpijn. Slechts bij één op tien kinderen met buikpijn vindt de arts een lichamelijke oorzaak. In 90 % van de gevallen zouden stress, spanningen of emoties de oorzaak zijn.

     Kinderen voelen die pijn wel écht. Vaak zijn er ook nog andere lichamelijke klachten als braken, misselijk worden, darmspasmen, overmatig zweten, koude handen en voeten. Soms kunnen kinderen niet meer normaal functioneren in de klas.

    Deze bijdrage gaat over pijn die geen lichamelijke oorzaak heeft (somatisch), maar veroorzaakt wordt door emoties, spanningen, stress (psychisch).

    Gezond en toch buikpijn, hoe kan dat?
    1. Je kind heeft stress.

     Stress kan ervoor zorgen dat kinderen buik- of hoofdpijn krijgen. Problemen thuis (ouders verwachten te veel, een ernstig zieke, huwelijksproblemen), hoge taakeisen (leerproblemen, altijd de beste moeten zijn), maar ook het leven op school (plagen en pesten, voortdurend de druk voelen om te presteren) veroorzaken stress.

     Kinderen die thuis en op school steeds hun gevoelens van angst en verdriet moeten onderdrukken (doe niet zo flauw) lopen meer risico op stress en pijnklachten.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Britse aristocraat opgegraven voor griepstudie

     

    Een Britse aristocraat en politicus, Sir Mark Sykes, die bijna negentig jaar geleden op 39-jarige leeftijd aan de Spaanse griep overleed, is opgegraven om meer te weten te komen over dodelijke griepsoorten. Dat meldt de Britse krant de Daily Telegraph.

    Loden kist

    Sykes werd in 1919 begraven in een loden kist. Wetenschappers vermoeden dat die een schat aan DNA-informatie bevat over de Spaanse griepepidemie en daarmee over griepepidemieën in het algemeen, zoals tegenwoordig de vogelgriep.

    Luchtdicht laboratorium

    De procedures om van instellingen en nabestaanden toestemming te krijgen voor de opgraving hebben lange tijd geduurd. Maar Sykes' stoffelijke resten zijn nu eindelijk in dienst van de wetenschap in een soort luchtdicht laboratorium. Daarmee moet een nieuwe Spaanse griepepidemie worden uitgesloten.

    Genetische voetafdruk
    Het project wordt geleid door professor John Oxford uit Londen. Hij ziet uit naar de "genetische voetafdruk" van het virus dat Spaanse griep wordt genoemd. Aan de Spaanse griep die aan het einde van de Eerste Wereldoorlog rondwaarde, bezweken naar schatting vijftig miljoen mensen in het door de oorlog uitgeputte Europa.

    Schatrijk aristocraat
    Sir Mark Sykes was een schatrijk aristocraat en diplomaat die vooral in het Midden-Oosten berucht is worden door zijn optreden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hij speelde in die jaren een sleutelrol bij de opdeling van het ingestorte Ottomaanse Rijk. Daarmee creëerde hij omstreden grenzen in het Midden-Oosten die tot op de dag van vandaag vor conflicten zorgen. (anp/tdb)

    17-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Doe niet alles op eigen houtje
    "Horoscoop Ram 21/3 - 20/4"

     

    In de liefde is het niet altijd peis en vree. Zowel je partner als jij nemen jullie werk te veel mee naar huis. Dat is een domper op de romantiek.

    Heb je te veel taken op je schouders genomen? Niet klagen, want daar heb je zelf om gevraagd én je kan het allemaal best gemakkelijk aan.

    Erger je niet aan collega's die het rustiger aan willen doen. Doe ook niet alles op eigen houtje, want daar maak je geen goede vrienden mee.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zorg voor een autoluwe school
    Samen leuk:

    Deze week is het aardig-op-weg-week. 300 acties overal in Vlaanderen maken de stad en de straten rond de school autoluw, of autovrij.

    1 kind op 3 dat minder dan 1 km ver van de school woont, wordt toch met de auto naar school gebracht. De reden: te onveilig.

    Nochtans zijn net die auto’s die kinderen naar school brengen een van de oorzaken van die onveiligheid.

    Maak jij de schoolomgeving weer veilig?

    Vandaag 17 september tover je met trendy meubels, bloemen of gordijntjes jouw halte om tot gezelligste van Vlaanderen.

    Of strap naar school op de strapdag van 22 september. Strappen = trappen + stappen! Of verbouw een parkeerruimte tot een terras, cocktailbar of speeltuin. Nog meer autoluwe actie's?


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wanneer moet je eten en hoeveel?

    Eén van de beste bewijzen dat een lichaam wéét wat gezond is, is dat het zelf signalen voorziet om je aan je gezonde gewoontes te herinneren. Een dier eet als het honger heeft en stopt wanneer het voldaan is. Ooit was het bij ons ook zo simpel. 

    Maar tegenwoordig. beheren veel mensen dit schitterend systeem zo slecht dat het niet meer werkt. Sommigen klagen dan over "altijd honger", anderen over "nooit honger". Een niet te onderschatten klacht van een ongezonde spijsvertering is 'niets smaakt mij'. Gelukkig kan iedereen dit in enkele weken weer in topconditie krijgen.

    Leer het verschil voelen tussen echte honger en goesting.
    Wat is het eerste dat een zieke kwijtraakt? Juist: z'n appetijt. Het is volstrekt normaal en gezond dat je lichaam telkens na drie of vier uur een hongersignaal geeft. Het is de bedoeling dat je dan ook eet. De meeste mensen die willen afvallen, trainen zich echter in het niet reageren op hun natuurlijke hongergevoel. ze zien honger als de vijand, van hun slanke lijn.

    Wel, vandaag zal ik je tonen dat honger niet je vijand maar je vriend is.
    Je honger negeren, helpt niet om slanker te worden. Het zorgt er alleen voor dat je je steeds slapper voelt, dat je wilskracht afbrokkelt, dat je de hele dag aan eten denkt. Het eindresultaat is meestal dat je je op den duur op het eerste het. beste eetbare in je omgeving stort. en dat massaal naar binnen schrokt. Wanneer je niet meer in staat bent om echte honger te onderscheiden van schijnhonger of 'goesting', kan het lijstje hieronder helpen.

    ß


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.oorzaken van echte honger
  • Een lege maag: Om de drie à vier uur is je maag leeg. Door te knorren geeft hij aan dat het tijd is om hem opnieuw te vullen. Om hier opnieuw regelmaat in te brengen, is het belangrijk je maaltijden te spreiden over vijf vaste momenten per dag.

  • Een te laag bloedsuikergehalte: Wanneer je bloedsuikerspiegel te laag zakt, voel je je steeds flauwer en ervaar je een sterke zin in zoet. Stil die liever niet met snelle suikers uit snoep of gebak. Zo creëer je een ongezond patroon van pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel. Eet liever een portie trage koolhydraten zoals een banaan of een bruine boterham.

  • Te weinig aminozuren: Omdat je lichaam deze uit eiwitten put, vertaalt deze vorm van honger zich in een uitgesproken zin in iets hartigs. Vermijd dit door regelmatig (5 keer per dag) te eten.

    Door je uit te hongeren, flikkeren al deze hongersignalen als een kermis in je lichaam. Dat leidt natuurlijk naar de beroemde 'vreetaanval'. Eet vijf keer per dag op een verstandige manier, en je vreetaanvallen zijn voorgoed verleden tijd!
     
    Morgen dag: drie oorzaken van echte goesting.



    Luister en respecteer je lichaam

  • Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgische modellen
    Op weg naar de top: De drie meisjes staan nu nog aan het begin van hun modellencarriére, maar volgens modekenners hebben ze alles in huis om het ver te schoppen. Tijd om een korte kennismaking met de Belgische topmodellen van morgen.

    Camille Ringoir (15) uit aalst  humaniorastudente, en twee jaar ingeschreven bij Dominique Models en ontdekt in de Delhaize in Knokke (gespot).

    Belangrijkste opdrachten? Heeft al verschillende modeshootings achter de rug voor 'Weekend Le Vif', mocht de Scapa-modeshow lopen, nam deel aan een videoproject van fotograaf-cameraman Bjorn Tagemose en doet nu een trendreportage in NINA.

    Haar troeven? Ongetwijfeld haar lengte en internationale look. Ondanks haar jonge leeftijd is ze al ingeschreven bij de grootste internationale modellenbureaus. Als ze er klaar voor is, kan ze zo aan de slag in de meeste grote modesteden .

    Haar motivatie? Alhoewel ze zelf nooit de stap heeft gezet naar een modellenbureau, is modellenwerk voor haar een meisjesdroom die uitkomt.
     



    Tatjana Wouters (14) uit Berchem humaniorastudente, en nu dik een maand bezig ontdekt op de Sinksenfoor in Antwerpen (gespot)

    Belangrijke opdrachten? Ongelooflijk, maar waar: Tatjana heeft maar twee polaroidfoto's in haar portfolio en toch heeft ze al twee modeshoots gedaan voor 'Weekend Le Vif' , en nu één voor NINA.

    Haar troeven? Veel tijd heeft haar modeagentschap (Mode/s Office, nvdr) nog niet aan haar kunnen besteden, maar Tatjana is een echt natuurtalent. Ze is een unieke schoonheid met haar lichtjes rode haren en sproetjes en ze is erg lang, wat een groot voordeel is in haar vak.

    Haar motivatie? Ze is pas een maand geleden ontdekt en mag nu de mooiste kleren dragen en samenwerken met heel creatieve mensen.

    Sabrina Fischer (20) uit Antwerpen volgt een hogere artistieke opleiding
    , bezig sinds november 2007, ontdekt door stylist en modellenscout Tom Van Dorpe op een party in Gent.

    Belangrijke opdrachten? Werkte al voor diverse catalogi, liep de show van AF Vandevorst en is showroommodel bij Ann Demeulemeester. Stond model voor de affiche van de show van mode,school La Cambre en wordt vaak gevraagd door jonge Belgische ontwerpers.

    Haar troeven? Ze is erg vriendelijk en heel stipt. Twee belangrijke eigenschappen voor een model. Ze is erg fotogeniek, beweegt heel goed en neemt ook initiatief tijdens een fotoshoot.

    Haar motivatie?
    Sabrina beseft dat ze al 'oud' is voor een beginnend model en wil er nu uithalen wat erin zit.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijververzorging in de herfst

    Het vijverseizoen is over zijn top.
    Willen wij volgend jaar opnieuw volop genieten van het vijverschouwspel dan zullen wij dit najaar even de handen uit de mouwen moeten steken.

    Een aantal vorstgevoelige planten brengen we in september of oktober (in hun mand) naar een dieper vijverniveau. Er is kans dat de weerman nachtvorst voorspelt, zelfs in september. Wij nemen onze voorzorgen en plaatsen o.a. volgende vorstgevoelige planten lager onder water zodat zij beschermd zijn tegen ijs: kleine waterlelies, Sagittaria graminea en Thalia dealbata.

    Een aantal tropische planten kunnen onze winters onmogelijk buiten doorstaan. Waterhyacint en watersla zijn tropische drijfplanten, die in de zomer snel groeien maar bij de minste vorst teloorgaan. Het loont de moeite niet voor de vijverliefhebber om deze drijvers binnen te halen. Het is veel beter in de lente een paar nieuwe exemplaren aan te schaffen.

    De vissen
    Blijf uw vissen zo lang mogelijk voederen. Zo zullen zij een goede vetreserve voor de winter kunnen aanmaken, wat helpt om gezond door het koude seizoen te raken. Schakel over op speciaal lichtverteerbaar wintervoer. Koudwatervissen kunnen zonder problemen buiten overwinteren, tenminste wanneer de vijver diep genoeg is. Sluierstaartgoudvissen, waaierstaartgoudvissen, oranda’s en andere niet winterharde vissen worden binnen in een koudwateraquarium geplaatst.

    Vermijd overvloeding blad
    Hevige bladval vermijden we in de vijver. Wonderlijk gekleurde, gele, bruine en rode blaadjes dwarrelen van de bomen en nestelen zich op het water. Ze vlotten eventjes, beroerd door rimpelwind maar vlug gaan ze zinken. Onder in de vijver ontbinden ze. Rottende bladeren geven methaangas af en kunnen, vooral wanneer de vijver is dichtgevroren, gevaarlijk zijn met vissterfte tot gevolg. Gebruik liefst een fijnmazig net (maaswijdte 0.5 x 0.5cm) waar ook de kleinere blaadjes niet door kunnen. Deze kleine mazen hebben bovendien het voordeel dat vissen nog kikkers erin verstrikt kunnen raken.

    Planten knippen of niet
    De stengels van oeverplanten worden in regel niet afgeknipt. Wanneer wij ze nu verwijderen dan zal onze vijver er maandenlang erg kaal uitzien, zo zonder enig verticaal element. Wanneer wij de beplanting laten staan zullen wij nog lang kunnen genieten van de herfstkleuren en later van winterse berijpte silhouetten. De luchtkanalen in de stengels zorgen ervoor dat ook een gesloten ijsdek er nog steeds mogelijkheid tot gasuitwisseling bestaat tussen water en lucht.

    Afgeknakte en in het water hangende stengels van oeverplanten knippen wij wel af, deze zorgen alleen maar voor rottigheid. Wij knippen deze geknakte stengels niet onder water af, maar zo’n 10 à 15cm boven het wateroppervlak. Dit doen wij o.a. om te vermijden dat er water binnendringt via de holle stengels, wat slecht is voor de wortelstokken in rust.

    De pomp waar zij niet kan bervriezen
    Vijverpompen worden in de late herfst op een diepe plaats in de vijver gezet of ze worden uit de vijver gehaald en ergens vorstvrij bewaard. Men zet ze best ondergedompeld weg (bijvoorbeeld in een emmer water) in een vorstvrije ruimte zoals kelder of garage. Dit voorkomt het vastzitten van bewegende onderdelen. Opgelet: alleen de pomp in het water, de stekker nooit !


    16-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appeltje voor de dorst
    "Horoscoop vissen 20/2 - 20/3"

     

    Je krijgt meer zicht op je inkomsten en uitgaven deze week. Door een financiële aderlating kun je voordeel boeken op andere terreinen, die on-verwacht heel winstgevend blijken te zijn.
     
    Je houdt er een appeltje voor de dorst aan over. Laat vrienden met dure plannen eventjes links liggen.

    Je zit te piekeren over de egoïstische houding van een vriend(in), maar ga niet meteen in de clinch.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Start van de Europese week van vervoering

    Van 16 tot en met 22 september: 300 x Aardig-op-weg!



    Week van vervoering
    dan moeten we geen beroep doen op de touring.

    Autoluwe week


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prinsjesdag in Nederland


    Vandaag is het weer zover "Prinsjesdag".
    Altijd op de derde dinsdag in september is er Prinsjesdag.Op deze dag leest de Koningin de troontrede voor. Hierin staat het plan dat de regering het komende jaar zal gaan uitvoeren. Waar de regering extra aandacht aan wil geven, bijvoorbeeld de verkeersveiligheid of betere gezond-heidszorg. De troonrede leest de Koningin altijd voor in de Ridderzaal op het Binnenhof.

    Je zal je al wel eens de vraag hebben gesteld waarom prinsjesdag altijd de derde dinsdag van september is?

    Misschien met deze uitleg begrijpen we er meer over...

    Elk jaar vertrekt de koningin naar de Ridderzaal. Daar leest zij de troonrede voor.  Meer dan tweehonderd jaar geleden was prinsjesdag de dag waarop Prins Willem V jarig was:  op 8 maart. Dit was een feestdag, waarbij iedereen het oranjegevoel kreeg. 

    Een paar jaar later, in 1815, ontstonden de eerste en de tweede kamer. Zij moesten samen vergaderen over de troonrede. Zij besloten dit op de eerste maandag van november te doen. Veel mensen vonden dit te laat in het jaar, waardoor het uiteindelijk de derde maandag van september werd. Deze dag werd Prinsjesdag genoemd.
     
    Na een paar jaar werd de dag weer veranderd. Veel volksvertegenwoordigers moesten namelijk op zondag al van huis weg om maandag in Den Haag te zijn. Dit beviel hen niet, omdat zondag een verplichte rustdag was. Daarom werd de troonrede verplaatst naar dinsdag. Dit is niet meer veranderd, waardoor Prinsjesdag nog steeds op de derde dinsdag van september wordt gehouden.

    Het koffertje
    Aan het einde van Prinsjesdag komt de minister van Financiën met het koffertje waar de begrotingsnota in zit. Wouter Bos is de minister van Financiën en hij zal de miljoenennota presenteren.

    De gekke hoedenparade
    Op zo’n belangrijke dag als Prinsjesdag doen de ministers en natuurlijk ook de Koninklijke familie erg hun best om er zo mooi mogelijk uit te zien.

    De Koningin draagt altijd een hoed.
    Veel ministers dragen deze dag ook een hoed, dat staat extra deftig. Sommige ministers dragen een hoed, omdat ze iets willen vertellen. Ze willen bijvoorbeeld aandacht voor de woningnood en dragen dan een hoed met een huis erop. Een paar jaar geleden had een minister zelfs een hoed van een autoband op!

    Waarom draagt Koningin Beatrix geen kroontje zoals onze Koningin Paola?
    Koningin Beatrix heeft een echte kroon, die zij op haar hoofd kan zetten, maar zij draagt die nooit. De Nederlandse kroon is letterlijk een kroon-juweel dat altijd weggestopt blijft. Alleen als het land een nieuwe koning of koningin krijgt, wordt hij even tevoorschijn gehaald.

    Maar het is heel belangrijk dat als de Koningin ergens is tussen veel mensen, dat ze goed opvalt. Iedereen wil een glimpje van onze majesteit zien! Daarom draagt Beatrix altijd opvallende hoeden. En je hoeft maar een hoedje te zien om te weten dat dát Koningin Beatrix moet zijn…
     


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Respecteer en luister naar je lichaam
    Vorige week hebben we de 10 fabriekjes besproken, luister naar je lichaam. De aandacht gaat naar de spijsverteringsfabriek.
     
    Dag één:  aandacht besteden aan je spijsverteringsstelsel 

    Je spijsverteringsfabriek bestaat uit je mondholte, speekselklieren, tong, gebit, lippen, keelholte, slokdarm, maag, lever, alvleesklier, dunne en dikke darm. Elk van deze 'haltes' verdient jouw aandacht.
     
    • Sommige spijsverteringsenzymen zijn bijvoorbeeld alleen maar in de mondholte te vinden. Als je je eten te snel doorslikt, krijgen deze enzymen geen tijd om hun werk te doen. Zo is je verteringsproces al op de eerste halte niet meer op topniveau, Eet rustig en kauw voldoende zodat je lichaam voldoende speeksel kan aanmaken.

    • Bedank je tanden voor al hun werk door ze elke dag minstens twee keer te poetsen.

    • Gun je smaakpapillen de tijd om te proeven wat je aan het eten bent en vervuil je tong niet met junkfood of door te roken: hoe minder goed je proeft, hoe minder snel je hersenen het 'ik ben verzadigd' -gevoel zullen doorgeven.

    • Ook je keelholte en slokdarm zullen efficiënter werken wanneer ze netjes stukgekauwde en al gedeeltelijk verteerde stukjes mogen trans-porteren dan wanneer ze grote, onhandelbare brokken tot in je maag moeten krijgen.

    • Net hetzelfde geldt voor je maag. Ook die kan kleine stukken veel beter kneden dan grote.
     
    • Voor je voedsel wordt doorgesast naar je darmen, moeten je lever en alvleesklier er nog hun sappen aan toevoegen. Deze twee organen zijn bij vele mensen oververmoeid omdat er nooit een time out is. Vermoeide organen zijn niet meer efficiënt om op de beste manier voedsel te ver-werken.
     
    • Vezels tot slot (bv. in groenten, fruit, volkorenbrood of volle rijst) vegen je darmen schoon.

    Eenvoudig gesteld is je spijsverteringsstelsel een lang parcours tussen punt A en punt B. Het is aan jou om van dat parcours een efficiënte weg te maken of een ingewikkeld hindernisparcours ...

    Morgen dag twee: wanneer moet je eten en hoeveel.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vitamine K pakt aderverkalking aan
    Vitamine K2 kan aderverkalking tot 20 procent verminderen. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek waarvan de resultaten in het wetenschappelijke tijdschrift 'Atherosclerosis' staan. Aderverkalking is een belangrijke risicofactor voor het overlijden aan hart- en vaatziekten.

    Menopauze vrouwen
    Wetenschappers van de universiteit van Utrecht onderzochten bij 564 postmenopauzale vrouwen of dagelijkse inname van vitamine K1 en K2 mogelijk verband houdt met de mate van slagaderverkalking.

    De wetenschappers kozen voor postmenopauzale vrouwen omdat die een risicogroep zijn voor osteoporose. Recent is aangetoond dat osteoporose in sterke mate verband houdt met verkalking van de slagaderen.

    Vitamine K activeert
    Uit het onderzoek blijkt dat ruim 60 procent van de vrouwen kalkafzetting in de kransslagaderen heeft. Een hogere inname van natuurlijke vitamine K2 - ongeveer 45 microgram per dag - hield verband met 20 procent minder slagaderverkalking, vergeleken met een lage consumptie van vitamine K2 (circa 18 microgram per dag).

    De werking wordt toegeschreven aan de activiteit van MGP (matrix Gla proteïne). Vitamine K is nodig om deze belangrijke proteïne te activeren.

    Kaas
    VitaK van de universiteit van Maastricht onderzoekt de werking van vitamine K. "Gefermenteerde kaas levert de grootste bijdrage aan natuurlijk vitamine K2 in onze westerse voeding", zeggen Dr. Schurgers en collega Dr. Vermeer van VitaK.

    "Recent onderzoek uitgevoerd door onze groep heeft laten zien dat in proefdieren de aanwezige kalk in de bloedvaten grotendeels kon worden opgelost door het geven van een dieet rijk aan vitamine K2".

    "Ons onderzoek in proefpersonen laat verder zien dat de meeste volwassen mensen vitamine K-deficiënt zijn in hun bloedvaten, en dat extra vitamine K2 nodig is om de bloedvaten gezond te houden. Gelukkig zijn er nu supplementen op de markt met natuurlijk vitamine K2." (belga/edp)



     Eigen hoekje

    't Blogkrantje

    Place2beyvette

    Yvi magazine

    Yvi pagina

    Intro

    Medium 4 you


    "Uit Kuurne"

    Centrumschool

     

    Go santiago


    Mordekoi

    Marc van Roosje




    "Vrije tijd"

    Motel-Saint-Michel

    Le CLos domange
    (Igé)


    Het boerderijleven
    voor kinderen

    Warandehof

    Pieterkenshoeve

    Reutelhoeve

    't Klein Gerigt

    Wilgenhof

    Populierenhoeve

    Schraevenacker

    Klein Burkelhof

    Hof de Abeeleboom

    De Bouwhoeve

    Predikerhof
     
    Jos theys boerderij

    Hageland

    Wambashoeve


    Het Weidehof

    "Franse streken"

    Vakantiestreken in frankrijk

    1/Savoie mont blanc maurienne

    2/Aube en champagne

    3/Ardeche

    4/Aubergne

    5/ De Jura

    Archief per maand
  • 04-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 03-2006
  • 02-2006
  • 01-2006
  • 12-2005
  • 11-2005
  • 09-2005
  • 07-2005
  • 01-2005
  • 01-2004
  • 01-2003


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op http://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!