Teveel zout is niet gezond, maar zoutloos eten is ook niet dat. Met mate gebruikt kan zout net dat tikkeltje meer geven. En voor twee tikkeltjes meer zijn er nu ook exotische zoutcombinaties.
Een redelijk bekende zoutsoort is fleur de sel, volgens velen het lekkerste zout ter wereld. Dit wordt volgens een eeuwenoude, zeer tijdrovende, traditie in speciale zoutbekkens uit zeewater gewonnen. Fleur de sel is heel fijn van structuur en heeft een lichte viooltjesgeur.
Gerookt Alderwood-zout wordt gewonnen in Nieuw-Zeeland en gerookt in Amerika boven een vuur van elzenhout. Met zijn sterke smaak evenwel niet voor iedereen weggelegd. Salades, gegrilde en geroosterde gerechten worden er beter van.
Hawaïaans Alea Zeezout heeft haar roze kleur te danken aan rode klei, die vulkanisch werd gebakken. Zachter dan gewoon zeezout, met een lichte aardesmaak. Past zowel bij gegrild als geroosterd vlees.
Ook Himalay-zout is roze. Het bevat van nature ijzer en 84 andere voedingsstoffen en wordt gewonnen met de hand in het Himalayagebergte.
Zwart lavazout uit Cyprus wordt gekleurd met actieve kool, waardoor het zout een beetje naar rook smaakt. Het zou werken als ontgifter. Algenzout is, zoals de naam zegt, een mengsel van zout en algen, wat de zee op je bord brengt. Zeer geschikt in visschotels. Tot slot is er ook Hollow Pyramid-zout uit Bali, dat subtiel en bijna fris smaakt.
Meer dan zes gram zout per dag is af te raden, omdat zout een invloed heeft op het ontstaan van hart- en vaatziekten en je bloeddruk verhoogt.edp
Een Italiaans klooster moet de deuren sluiten omdat de drie resterende nonnen enkele maanden geleden in een heuse catfight met elkaar verwikkeld zijn geraakt. Moeder overste moest als gevolg van de vechtpartij korte tijd met schrammen in het gezicht opgenomen worden in het ziekenhuis.
De lokale aartsbisschop die zich met de zaak bemoeide, vroeg het Vaticaan daarop om de deuren van het Santa Clara-klooster in Bari definitief te vergrendelen. Zover is het echter nog niet want zuster Liliana, de 'bazige tiran' tegen wie de twee andere nonnen hun agressie richtten, weigert haar verblijfplaats van de laatste 44 jaar te verlaten.
Gebed en boetedoening De Clarissen worden beschouwd als de strengste geloofsgemeenschap binnen de Romeinse katholieke kerk. Gebed, boetedoening en zelfreflectie staan er centraal. De gebruikelijke rust werd er vorige zomer echter bruusk verstoord toen zusters Annamaria en Gianbattista in opstand kwamen tegen het moeilijke karakter van hun moeder overste. Ze krabden haar gezicht open en wierpen haar tegen de grond. Beide onruststooksters zijn intussen in een nabijgelegen klooster ingetrokken.
Oppernon Liliana moet van de aartsbisschop eigenlijk ook ophoepelen, maar zij is niet van plan om zich zonder slag of stoot over te geven. In een brief naar de paus heeft ze geschreven dat ze haar klooster pas zal verlaten als God daartoe de tijd rijp heeft gevonden. svm
"In het najaar begint de finale van een maandenlang tuinseizoen".
U moet namelijk niet denken dat het na de zomer over is met het weelderige kleurenfestijn. Het palet dat de maand oktober met zich meebrengt, is een heel ander maar eveneens prachtig aangezicht! De rode, oranje, bruine en gele tinten geven dit seizoen een warme sfeer. Eigenlijk in contrast met de weersomstandigheden, maar juist daarom een aangenaam presentje van de natuur.
Je kind wil geen fruit, geen vlees, geen vis! Frieten, pasta, snoep en koekjes daarentegen gaan er wel in.Als ouder is het in dit geval moeilijk om conflicten te vermijden en de maaltijd nog als een aangenaam moment te beschouwen.
Daarom de volgende tips:
1. Zorg ervoor dat je kind niet snoept tussen de maaltijden zodat het echt honger heeft wanneer het etenstijd is.
2. Als je kind geen groenten wil eten, probeer dan variatie te brengen in het menu. De ene dag rauwe groenten, de andere dag gekookte groenten, dan eens in stukjes, dan eens puree of gratin,... er zijn talrijke mogelijkheden. Vergeet ook niet dat soep vaak een makkelijke manier is om je kind groenten te doen eten.
3. Voor vlees kan je ook voor variatie zorgen in het soort vlees en in de presentatie. Je kan af en toe vlees of vis geven in de vorm van een "burger" of een "fish stick". Kinderen houden daar enorm veel van. Uiteraard moet dit soort maaltijd geen dagelijkse kost worden en enkel uitzonderlijk bereid worden maar op die manier kan je je kind toch vlees of vis leren eten.
4. Stel je kind regelmatig fruit voor om er zeker van te zijn dat het genoeg vitamines binnenkrijgt.
5. Als je kind zegt dat het geen honger meer heeft en zijn eten niet aanraakt, zeg dan dat je dat kan begrijpen maar dat je dan ook geen dessert zal voorstellen. Ofwel heeft je kind echt geen honger, ofwel zal het in zijn eigen val trappen. De kans is bijgevolg groot dat het toch een beetje zal eten, al was het maar om zijn dessert te krijgen.
6.Om de maaltijden aantrekkelijk te maken, kan je het bord van je kind versieren of mooier maken. Dat zal zeker de nieuwsgierigheid van je kind opwekken en zijn eetlust stimuleren. Ten slotte eten we gedeeltelijk ook met onze ogen...
7. In het ideale geval, is de sfeer aan tafel ontspannen en aangenaam. Probeer je kind niet iedere keer kost wat kost te forceren om te eten. Zo kan het moment dat jullie samen aan tafel doorbrengen ook een aangenaam moment blijven.
Concentreer daarom je aandacht en het gesprek niet voortdurend op wat je kind al dan niet eet. Praat gewoon verder over andere dingen. Door voortdurend met je kind in conflict te treden, zal je het probleem alleen maar gewichtiger maken. Als je geen inspiratie meer hebt, kan je een diëtiste raadplegen die je nieuwe en evenwichtige receptideetjes kan geven.
Tijdens de week van de fairtrade die op 3 oktober van start gaat; zetten supermarkten hun producten in de kijker. Ik zet de centrumschool in de kijker. Die zijn aan hun derde en laatste jaar bezig als partnerschool. Gedurende een aantal maanden bieden ze producten te koop aan, alle steun van het eerlijke handeltje schenken ze aan het priveproject, het Peacock-schooltje. Lees meer
Voor we ons klaarstomen om te kermissen op 5/6/7 en 8 oktober 2007 te kuurne, kan je nog meegenieten van de sfeerbeelden van de uittredende Koning ezel.
Wentelteefjes met peertjes en karamel-speculaasijs
Dessertje "lekker van bij ons"
Aantal personen: 4
Ingrediënten 4 sneetjes melkbrood 2 eieren 2 dl melk 2 dl room bruine suiker 4 stoofperen 1 vanillestokje ½ kaneelpijpje 1 eetlepel suiker het sap van een halve citroen 1 l vanille-ijs 1 klein pakje speculaas boter arachideolie Voor de karamel: 100 g suiker een scheutje water het sap van een halve citroen
Bereiding Laat voor de karamel de suiker smelten in een pan met dikke bodem met het citroensap. Als de suiker volledig is verkleurd, mag je blussen met een scheutje water. Roer goed door en laat verder koken tot de gewenste dikte. Giet over in een kommetje om af te koelen. Schil de peren, haal het klokhuis eruit en snijd het vruchtvlees in partjes. Bak de partjes aan in boter en doe er het uitgeschraapte vanillestokje, de kaneel, suiker en het sap van een halve citroen bij. Laat de peren rustig garen in hun eigen vocht. Strijk een laagje vanille-ijs in een bakje. Giet er wat karamel over en breek er speculaas op. Ga verder met een laagje vanille-ijs en breek er nog wat koekjes over. Zet het ijs terug in het vriesvak. Snijd de korstjes van het brood en week ze in het beslag van ei, melk en room. Bak de wentelteefjes in boter en arachideolie, half om half. Strooi er bruine suiker overheen. Schik de wentelteefjes op de borden. Leg de peertjes er op en giet er wat van het kookvocht over. Schep er een bolletje ijs bij.
weekoverzicht van 24 t.e.m 30 september; overzichtelijk alle artikels geschreven door: Yvette uit Kuurne en nog veel meer. Maak zelf de keuze welke schakelaar je aanklikt.
Niets is moeilijker dan iedere dag iets anders op tafel te goochelen.
Vandaag serveer ik een eenvoudig pompoensoepje.
Wat heb je nodig: 1 grote ui, 1 rode paprika, 1 teentje knoflook, 1 kg pompoen, 1 tomaat, zout, zwarte peper, takje thijm, laurierblad, 2 liter kippen boullon, boter, room en peterselie.
Bereiding: Snij de ui, paprika en de knoflook fijn. Glazeer ze licht in de boter voeg daarna de pompoen , de tomaat, de kruiden en de bouillon erbij, breng alles aan de kook in een gesloten pot dan goed mixen. Opdienen: met een scheutje room en fijn gesnipperde peterselie.
De e-mail-cultuur sluipt de kantoren binnen. Vroeger kon je al eens met collegas op de gang van gedachten wisselen. Nu stuur je een e-mail en wacht je op antwoord. Fysiek en sociaal gaan we er niet op vooruit. Als je af en toe eens van je plaats komt om een briefje te brengen naar je collegas heb je toch nog wat beweging. Je kan ook het koffiezetapparaat, de telefoon,de fax, de printer e.d. op enkele meters afstand van je werkplek plaatsen, zodat je telkens moet opstaan (en bewegen). Je zou versteld staan hoeveel minuten je dagelijks 'gesport' hebt en hoeveel (kilo)meter je onbewust hebt afgelegd. Wil je persé blijven zitten verander dan je passieve gewoonte in een actieve zithouding en neem eens plaats op een zitbal. Door hier enkele uren per dag op te zitten train je de romp- en beenspieren.
Tijdens de Wereldborstvoedingsweek (van 1 tot 7 oktober) krijgt borstvoeding extra aandacht in 120 landen wereldwijd. Sommigen vieren dit in augustus, anderen in de 40e week van het kalenderjaar en dus begin oktober. Sinds 2004 is er een toename van het aantal kinderen dat start met borstvoeding in Vlaanderen. Naargelang van de provincie verschillen de percentages.
Thema wereldborstvoedingsweek
Het thema dit jaar is: 'Breastfeeding: the 1st hour, early initiation and exclusive breastfeeding can save more than ONE million babies.' Het vroeg starten en exclusief geven van borstvoeding kan wereldwijd de verdere daling van de neonatale en babysterfte in de hand werken. Tijdens het eerste uur na de geboorte is een gezonde pasgeborene heel alert. Wanneer hij 'skin to skin' op het lichaam van mama gelegd wordt, vertoont de baby opmerkelijke capaciteiten. Gestimuleerd door de tedere aanrakingen van mama, gaat hij zelf spontaan met zijn mondje en handjes op zoek naar haar borst. Deze eerste aanrakingen stimuleren de productie van oxytocine die zorgt voor het toeschieten van de melk en de intense gevoelens van mama voor de baby. Hoe sneller deze stimulatie gebeurt, hoe sneller de borstvoeding goed op gang is.
Actie Kind en Gezin Alle mama's die borstvoeding geven krijgen tussen 1 en 7 oktober tijdens het verblijf in de kraamkliniek, het bezoek op het consultatiebureau of het huisbezoek een slabbetje met slogan 'Mmmmoedermelk'. De affiche 'Vanaf het eerste ogenblik' van het Federaal Borstvoedingscomité zal in elk consultatiebureau uithangen. Actrice Nele Snoeck vindt dergelijk initiatief positief zoals blijkt uit haar persoonlijke ervaring met borstvoeding: 'Borstvoeding geven was een evidente keuze voor mij. Het creëert een unieke band met je baby. Mijn zoontje heeft 6 maanden exclusief borstvoeding gekregen. Intussen ben ik weer aan het werk en krijgt hij 's morgens en 's avonds nog borstvoeding. Ik hoop dat nog 2 maanden te kunnen doen, dan is hij 1 jaar.'
Acties in Vlaanderen In Vlaanderen worden heel wat initiatieven genomen naar aanleiding van de Week van de Borstvoeding. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de expertiscentra kraamzorg:
Het mineraalwater Evian komt ieder jaar met een spectaculaire eindejaarsfles. Dit jaar is deze speciale fles ontworpen door niemand minder dan de Franse modeontwerper Christian Lacroix.
Lacroix haalde inspiratie uit zijn jeugd, waar Evian altijd al aanwezig was. Het resultaat is een heldere strak vormgegeven, maar bovenal sierlijke fles, waarin de puurheid van Evian prachtig wordt gereflecteerd door een glinsterend laagje van besneeuwde kristallen. De prêt-a-porter fles is elegant, gestroomlijnd en typisch 'Lacroix'. Deze designfles geeft iedere tafel een geraffineerde, chique touch.
Een ontdekkingstocht tussen de bomen uit onze streken? Tuurlijk, deze groene bondgenoten waarvan de namen ons zo bekend in de oren klinken hebben nog heel wat geheimen te onthullen. Zeg niet zomaar eik tegen eender welke eik! Wil je het verschil weten tussen een boswilg en een schietwilg?
Aan de kassa ontvang je de gratis wandelfolder. Hiermee kan je op eigen tempo het uitgestippeld parcours afleggen tussen berken, elzen en kornoeljes. De folder bevat leuke anekdotes en weetjes over de kenmerken, het gebruik en de geneeskracht van onze bomen. Je leert met deze wandeling ook 'Wild Meise' beter kennen. Dit is een weinig gekend maar sfeervol deel van de Plantentuin, volledig ingericht als plantenreservaat voor onze inheemse planten. Dagelijks open vanaf 9.30uur
Op de wijk Durmen in Zele is de nagelnieuwe provinciale Durmeboorden Wandelroute voorgesteld. Deze route is 9 kilometer lang en loopt door het prachtige landschap dat kunstenaar André Bogaert inspireerde. Langs het traject staan meer dan twintig borden met reproducties uit het oeuvre van deze veelzijdige kunstenaar. Een aantal van zijn werken zijn tentoongesteld in het SMAK in Gent.
De Durmeboorden Wandelroute start op het dorpsplein van Durmen. Na iets meer dan een kilometer stappen kom je aan de oevers van de Durme. Deze getijdenrivier blijf je kilometers lang volgen. Het grootste gedeelte van het traject gaat over onverharde paden en wegels. De brochure van de Durmeboorden Wandelroute kost 1,25 euro en is verkrijgbaar bij de plaatselijke diensten voor toerisme,
Niets is moeilijker dan iedere dag iets anders op tafel te goochelen.
Vandaag serveer ik kaastaart van Lucienne voor 4 personen
Deeg: 250 g zelfrijzend bakmeel 100 g boter 1 ei 1 zakje vanillesuiker 1,5 dl melk appelmoes 500 g magere platte kaas 200g fijne suiker 2 zakjes vanillesuiker 3 eigelen + 3 stijfgeklopte eiwitten
Meng voor het deeg de ingrediënten in de aangegeven volgorde en rol het deeg uit over een taartvorm. Bedek met een laag appelmoes. Meng de platte kaas met de andere ingrediënten in de aangegeven volgorde en giet de bereiding over het deeg. Laat 40 minuten bakken in een op 180° voorverwarmde oven.
De kwaliteit van het binnenmilieu op scholen moet beter.
De luchtkwaliteit in de klas is pover. Dat blijkt uit een onderzoek van Test-Aankoop. Die onderzocht de luchtkwaliteit in zestig klaslokalen, verspreid over het hele land. In acht op de tien klassen hing er te veel CO2 in de lucht. Dat is uitgeademde lucht van de leerlingen. De grootste oorzaak van luchtvervuiling in de klas is onvoldoende luchten.
Stoffige lokalen, open boekenplanken en krijtstof zijn de grootste boosdoeners van luchtvervuiling op school. Hoe meer leerlingen in de klas, hoe vuiler de lucht: meer reukstoffen, stofjes, bacteriën, virussen en warmte. Kinderen die werken in een ongezonde lucht krijgen last van hoofdpijn, worden sneller moe en kunnen zich niet meer concentreren. Vaak hebben ze last van vermoeide of prikkende ogen, jeuk, huiduitslag, een verstopte neus en nekpijn.
Wondermiddel? Het ideale recept voor zuivere lucht bestaat niet. Toch kunnen het klaslokaal en de huiskamer gezonder. Afstoffen en geregeld schoonmaken houdt de ruimte stofvrij. Zet af en toe de ramen open, ook in de winter, om alle ruimtes te luchten. Planten thuis of in de klas hebben een positieve invloed op hoe kinderen zich voelen. Met planten in de omgeving ervaren kinderen minder stress. En planten regelen mee de luchtvochtigheidsgraad en de warmte, zorgen voor geluidsabsorptie en zuiveren de omgevingslucht.
tips voor thuis Gebruik niet enkel de stofzuiger. Maak geregeld schoon met emmer en dweil. Verlucht de kamers, ook in de winter! Haal luchtzuiverende planten in huis en verzorg ze goed.
tips voor in de klas Maak het bord schoon met spons en wisser. Stof geregeld af met een vochtig zeem. Lucht de klas meermaals per dag, tijdens pauzes of computerlessen.
Lekker Fris Vanaf januari kunnen alle Vlaamse kleuter- en lagere scholen een CO2-meter in de klas hangen. Dat is een metertje met een groen, oranje en rood licht, net als een verkeerslicht. Een groen lichtje wil zeggen dat de klaslucht gezond is. Als het lichtje op oranje of rood springt, moet de leraar de klas dringend luchten. De CO2-meter is een initiatief van het project Lekker Fris, dat werkt rond gezondheid en milieu in scholen.
Slecht nieuws voor alle warhoofden die de afwas weken laten staan, nooit stofzuigen en de administratie 'vergeten' bij te houden: rommelige mensen sterven eerder dan mensen die een geordend en netjes leven leiden. Dat staat te lezen in het tijdschrift Health Psychology.
Onderzoek 1.200 mensen, allen geboren rond 1919, werden door een heel team van psychologen hun leven lang gevolgd. Het onderzoek spitste zich toe op discipline en orde.
Zij die van jongsaf aan een ordelijk leven leidden, bleken langer te leven. Ook op volwassen leeftijd vertaalde een consciëntieus leven zich in een lagere sterftekans. Wie zowel in de kindertijd als op volwassen leeftijd alles netjes opruimde, kreeg helemaal goede papieren: deze groep leefde het langst. Als dat geen motivatie is om de boel straks op te ruimen. lvl