Vrolijke Elena Halilova (43) is de oudste in 'De keuken van de meester'. Veel jong grut met grenzeloze culinaire ambitie in 'De keuken van de meester'. Maar u zal vanavond in de nieuwste kookrace met Peter Goossens het hardst lachen om de vrolijke Elena Halilova (43). 'Al moet ik de godganse dag borden wassen in Hof van Cleve: ik zou doodgelukkig zijn in de keuken van mijn grote idool.'
De inzet is hoog, in De keuken van de meester. Wie de culinaire afvalrace wint, mag - minstens - drie maanden op betaalde stage in Hof van Cleve, het driesterrenrestaurant van Peter Goossens in Kruishoutem. Als bonus krijgt de hij of zij die het over drie maanden haalt een cheque van 25.000 euro. Daar kan je al eens goed voor eten met de beste vrienden. Honderden koks schreven zich in, veertien werden door Goossens persoonlijk geselecteerd. Onder de jonkies valt vooral Elena Halilova op. Vier jaar geleden ruilde ze Oezbekistan voor Geel.
'Ik kwam tien jaar geleden voor het eerst naar België', zegt ze met haar grappige accent. Om te leren koken. Ik wilde een restaurantopleiding volgen in het land met de beste keuken. En ik had nog een voordeel. Op de universiteit had ik Nederlands geleerd, ik was jullie taal dus al een beetje machtig. Twee jaar later ben ik teruggekeerd. Zonder diploma, want ik had één examen niet afgewerkt.'
Hoe ben je dan in 2006 opnieuw bij ons terechtgekomen?
Elena Halilova: 'Mijn zoon woonde hier al. Tijdens mijn eerste stop leerde hij hier zijn vriendin kennen. Intussen zijn ze getrouwd. Mijn moeder was in die periode heel erg ziek, ze had kanker. In Oezbekistan gaven de dokters haar nog twee maanden te leven. Ik kon het niet geloven en heb haar meegenomen naar België omdat jullie betere dokters en ziekenhuizen hebben. We zijn nu vier jaar later. Mama is net 80 geworden en ze is helemaal genezen.'
Je hebt een goeie job in een restaurant in Herentals. Waarom waag je je kans in 'De keuken van de meester'?
'Omdat koken mijn leven is. Het is mijn grote droom om ooit in een toprestaurant te kunnen meedraaien, en Peter Goossens is mijn grootste idool. De selectie verliep prima. Ik werd uitgekozen uit honderden kandidaten, dus eigenlijk ben ik nu al een winnaar. Tijdens mijn examen voor Goossens moest ik steak bleu met bearnaise klaarmaken. Hij vond het superlekker.'
Hoe reageerde je toen je idool voor het eerst voor je stond?
'Ik was onwaarschijnlijk zenuwachtig. Ik had zelfs schrik om hem te ontmoeten. Maar dat bleek nergens voor nodig. Wat een sympathieke man. Zo rustig, zo simpel. Hij stelde me meteen op mijn gemak, het was alsof we elkaar al jaren kenden.'
Tijdens de eerste aflevering vind hij je bereiding alvast niet superlekker. Goossens weigert zelfs te proeven.
'Ik stond daar met mijn mond vol tanden. Hij bekeek mijn gerecht (zeven bereidingen van eendenborst, nvdr) en kon maar één woord zeggen: afschuwelijk. Ik vroeg hem vriendelijk of hij niet van één van de bereidingen kon proeven. Maar hij kreeg het niet over zijn hart. Jammer, want het zag er misschien niet uit, maar het was wel lekker.'
Kan je goed koken?
'Zeer goed. Ik durf dat te zeggen. Binnenkort heb ik mijn diploma en kan ik een eigen restaurant beginnen. De plannen zijn bijna rond. Ik ben samen met mijn zoon - hij zal de zaal doen - op zoek naar een pand in de Kempen. De naam hebben we al gekozen: Chef d'Oeuvre. Het wordt een combinatie van restaurant en kunstgalerij. We willen dus meesterwerken aan de muur én in het bord.'
Maar eerst misschien op stage in Hof van Cleve. (Jan Clayes nieuwsblad)
Zaterdagochtend 25 juni 2011, de eerste zonnestralen wekken meteen een gevoel van euforie op bij tienduizenden jongeren die naar jaarlijkse gewoonte afzakken naar Antwerpen om het begin van de zomer te vieren.
Niet alleen de bezoekers komen uit alle windstreken, ook de artiesten die dit jaar op het programma staan komen van ver. Wat dacht je van dé sensatie uit Amerika : FAR EAST MOVEMENT* ! Met hun Like a G6 scoorden ze hun eerste wereldhit maar daar zal het niet bij blijven. Ze zijn immers niet voor niets getekend op het label van Lady Gaga, La Roux en Tokio Hotel, voor wie ze reeds het voorprogramma verzorgden.
Summerfestival heeft met FAR EAST MOVEMENT dus een klepper van formaat gestrikt die op 25 juni voor het eerst België zal aandoen.
Het festival wordt dit jaar ook groter : maar liefst 8 stages; dat zijn er drie meer dan vorig jaar. Opvallende namen op de affiche zijn die van Regi, The Opposites, De Jeugd Van Tegenwoordig, Funkerman, Basto!, Adrian Lux, Daddy K en vele anderen.
De online voorverkoop van Summerfestival loopt op volle toeren en nu zijn ook de tickets bij Free Record Shop in verkoop. Tickets kosten 35 Euro (excl. reservatiekost).
Je kan dit jaar ook VIP-tickets kopen. Deze kosten 50 en zijn enkel online te koop via de Summerfestival website. Voor VIPs is er een aparte VIP-ingang en toegang tot de VIP-decks aan de Main Stage en de Bass Events outdoor area. (showbizzsite)
Zodra een mannelijke directeur een dochter krijgt, stijgt het loon van zijn vrouwelijke werknemers sneller dan dat van zijn mannelijke werknemers. Dochters doen de salariskloof dus kleiner worden.
Nieuw Deens onderzoek wijst uit dat de lonen van vrouwen 1,3 procent stijgen wanneer hun directeur vader wordt van een dochter. Het salaris van het mannelijke personeel stijgt in die periode met 0,8 procent.
Het dochtereffect Na de geboorte van een meisje neemt de salariskloof in een bedrijf gemiddeld af met 0,5 procent. Wanneer dat meisje de eerste dochter is van de directeur, wordt de kloof zelfs met 0,8 procent gedicht. Het sterkste effect krijg je wanneer het meisje het eerste kind is van de directeur. Dan neemt de kloof af met maar liefst 2,8 procent.
Het effect zeg maar het dochtereffect manifesteert zich het sterkst bij hoogopgeleide vrouwen. Zij zien de loonkloof met hun mannelijke collegas met 1 procent afnemen. Laagopgeleide vrouwen merken bijna geen effect. Dat is niet zo onlogisch, menen de onderzoekers, want ceos identificeren hun pasgeboren spruit veeleer met hoogopgeleide dan met laagopgeleide vrouwen.
Kleine onderneming Het zijn ook vooral de kleinere bedrijven die onderhevig zijn aan het dochtereffect. In middelgrote en grote ondernemingen zijn de statistieken veel minder opvallend. Doorgaans heeft de directeur van een klein bedrijf meer invloed op het salarisbeleid.
Voor het onderzoek maakten de wetenschappers gebruik van gegevens van ruim 6000 privébedrijven met meer dan tien werknemers uit de periode tussen 1995 en 2006. (mo)jobat
Koffiedrinkende vrouwen hoeven zich geen zorgen te maken: meerdere kopjes per dag verminderen het risico op een hartaanval. Dat blijkt uit een Zweeds onderzoek.
Maak gerust een extra wandelingetje richting koffieautomaat, want meer dan één kopje koffie per dag vermindert het risico op een hartaanval bij vrouwen met 22 tot 25 procent. Deze conclusie maakt professor Susanne Larsson, verbonden aan het Karolinska Instituut in Stockholm, die 35.000 vrouwen tussen de 49 en 83 gedurende tien jaar volgde.
'Sommige vrouwen vermijden koffie omdat ze denken dat het drinken ervan ongezond is', zo beweert Larsson, 'maar er is steeds meer bewijs dat een gematigd koffiegebruik het risico op diabetes, leverkanker en mogelijk zelfs hartaanvallen vermindert'.
Waarom koffie het risico op een hartaanval vermindert, weten de onderzoekers nog niet zeker, maar er wordt vermoed dat koffie ontstekingen afremt en de gevoeligheid voor insuline verhoogt. Larsson waarschuwt ook dat het onderzoek nog maar in een beginfase is en raadt vrouwen voorlopig niet aan om hun koffiegewoonten te veranderen. (Time tib nieuwsblad foto shutterstock)
1 op 2 vrouwen gebruikt haar gewicht als excuus om geen seks te hebben. Steeds vaker knaagt lichaamsgewicht aan het vrouwelijk zelfvertrouwen wat haar afkerig maakt tegenover intimiteit.
Een grootse Britse rondvraag, 'Sex in the Nation' genaamd, geeft de belangrijkste redenen weer waarom passionele nachten steeds minder opduiken. De helft van alle vrouwen weigert seks door gebrek aan zelfvertrouwen. 29 procent voelt zich daadwerkelijk dik, 23 procent is beschaamd over 'hobbelige lichaamsdelen'. Mannelijke ondervraagden schijnen daar een pak minder onder te lijden. Passiekillers De grootste passiekiller blijft evenwel vermoeidheid, gevolgd door het gevoel onaantrekkelijk te zijn, ziekte en stress. Van alle ondervraagde vrouwen, wil 13 procent enkel seks als de lichten uit zijn uit lichaamsschaamte. 1 op 10 vrouwen is te vinden voor meer avontuur in bed maar blijft bij de oude standjes omdat ze bepaalde lichaamsdelen weinig flatterend vinden. Volgens psychologe Dr. Catherine Hood vergroot de druk naar perfectie alleen maar. Meer vrouwen hopen aan een onrealistisch vrouwenbeeld te voldoen. Het gevolg laat zich voelen in bed.
Libido Over een saai seksleven gesproken: zes procent van de ondervraagden voelt zich verplicht om af en toe seks te hebben. 19 procent denkt een hoger libido te hebben als er meer tijd met de partner wordt doorgebracht.
"Het libido is een geheel van lichamelijke en psychologische factoren", stelt Dr. Hood. "Voor elke vrouw is dat anders, al zijn er heel wat middeltjes om de sekszin opnieuw aan te zwengelen. Koppels moeten tijd nemen om hun intieme seksleven opnieuw op te bouwen. Bij vrouwen die genegeerd zijn over hun lichaam, kan een simpel sexy topje helpen in plaats van helemaal naakt te verschijnen". (lvl)
Omdat het op dinsdag 15 maart precies veertig jaar geleden is dat de legendarische Jean-Pierre Monseré verongelukte, wordt de reeks nieuwe afleveringen van Belga Sport op maandag 14 maart onderbroken voor een herhaling van Jean-Pierre Monseré. Voor altijd wereldkampioen, eerder uitgezonden in april 2009. Lees hierhet volledig artikel .
Michael Jackson heeft een nieuwe single en een nieuwe videoclip. 'Hollywood Tonight' staat helemaal in het teken van de in juni 2009 overleden 'King of Pop' en is een echt eerbetoon aan Jackson. In het filmpje speelt een vrouwelijke Jacksonfan de hoofdrol. Ze probeert het te maken in Los Angeles, met een paar van de bekende moves van de zanger. (bp/odbs)
Onbekende Ilse-Mien (25) verzacht liefdesverdriet in 'Mag ik u kussen?' Twee dagen voor ze gingen samenwonen zei haar vriend 'dat hij twijfels had'. Drie maanden later verwerkt Ilse-Mien Lievens (25) haar liefdesverdriet met een gastrol in Mag ik u kussen? De Gentse is de eerste onbekende Vlaming in het programma.
Geen Nathalie Meskens, Véronique De Kock of Phaedra Hoste in Mag ik u kussen? vanavond. Voor één keer mag een volstrekt onbekende dame zich laten verleiden door drie hitsige, bekende mannen. Ilse-Mien Lievens verzekerde zich dankzij een wedstrijd van een plaatsje in het programma.
Ilse-Mien, een 25-jarige deerne uit Gent die les geeft aan langdurig zieke kinderen en binnenkort afstudeert als tolk in Vlaamse gebarentaal, had een bijzondere reden om zich in te schrijven: haar vriend had haar gedumpt. Niet zomaar haar vriend, maar de man van haar leven. 'Ik had eind december een gebroken hart opgelopen en was mijn vertrouwen in de man volledig kwijt. Mijn relatie sprong af een dag voor eindejaar en twee dagen voor we gingen samenwonen.'
Zelfvertrouwen opkrikken Ilse-Mien was totaal van de kaart na de breuk. Ze vermagerde vijf kilo omdat ze dagenlang niet at. Tot ze vernam dat het Canvasprogramma Mag ik u kussen? voor één keer een onbekende vrouw zocht om verleid te worden. Ilse-Mien twijfelde niet. 'Ik was fan van het programma en moest iets doen om mijn zelfvertrouwen op te krikken. Ik moest aan niemand verantwoording afleggen, ik had niets te verliezen. Misschien ziet mijn ex-vriend me daar glitteren in dat programma en denkt hij: Dju, die had ik niet mogen laten gaan. Al doe ik het alleen voor mezelf en voor niemand anders.'
'Ik kan het trouwens iedereen aanraden, want zo'n programma is de best denkbare lijm voor een gebroken hart. Ik had tijdens de opnames zóveel adrenaline in mijn lijf dat ik me niet eens alles herinner. Ik heb genoten van de aandacht van die mannen.'
Waarom haar ex-vriend de relatie opblies, weet Ilse-Mien nog altijd niet. 'Hij zei dat twijfel geen goede basis was voor een relatie. Dat kan goed zijn, maar ik schiet er niks mee op. Ik heb even mijn buik vol van de niet-communicatieve man. Ik heb geen zin meer in gesloten types waar je waarheid uit moet trekken, mannen die na lang trekken en sleuren toegeven dat ze misschien toch twijfels hebben.'
Zeer zacht eitje Drie maanden na de breuk is haar vertrouwen in de man al een beetje hersteld, zegt ze. 'Die toffe mannen bestaan, je moet ze alleen vinden. Vroeger ging je naar een thé dansant en was je een jaar later getrouwd. Ik ga graag iets drinken maar ben zeker geen fuifbeest. Ik denk ook niet dat mannen bang zijn van mij. Ik ben het type ruwe bolster, blanke pit. Een zeer zacht eitje eigenlijk, ik huil om het minste. Op dit moment mis ik niet zozeer mijn ex-vriend, wel het gevoel iemand te hebben die alles voor je doet. Dan voelt een mens zich toch specialer.'
Een gemiddeld gezin gooit wekelijks massa's voedsel weg. 40 tot 60 procent van het geproduceerde voedsel verdwijnt in de afvalcontainer. Kunnen we daar zelf iets aan doen? Uiteraard.
Een tiende van wat we in de supermarkt kopen, belandt ongebruikt in de vuilnisbak. Per vijf potjes yoghurt gooien we er één weg. En van de tien plakjes kaas komen er maar 8,5 tussen een boterham terecht, zo berekende het Brusselse Instituut voor Milieubeheer.
De verkwisting begint al het veld. We kopen met onze ogen en alles moet er perfect uitzien. Te kleine aardappels, te dikke appels of verkleurde en gedeukte sla: weggooien die handel. Een taak voor de supermarkten? Zeker wel, al bestaan er als gezin simpele middeltjes om de weggooicultuur te stoppen. 1. Winkel bewust. Maak een lijst om de aankoop van onnoodzakelijke dingen te reduceren. Plan maaltijden en breng minder voedsel in je keuken. 25 procent van wat je koopt wordt weggesmeten. Begin met 25 procent minder aan te kopen. 2. Eet bewuster, pas je hoeveelheid aan je behoefte aan. De hoeveelheid en grootte van 1 maaltijd neemt alsmaar toe. Schenk aandacht aan wat je opschept. Onthou dat de kwaliteit van je maaltijd belangrijker is dan de kwantiteit. 3. Hou geen rekening met de houdbaarheidsdatum. Anders gezegd, een dosis scepticisme kan geen kwaad. Als iets vervallen is, speelt de datum geen rol, maar ruik en zie je dat. 4. Gooi restjes niet weg. Wees creatief en gebruik ze in een nieuwe maaltijd. 5. Hou je diepvriezer te vriend. Hij dient als stockeerruimte, niet als vuilniscontainer. Eet tijdig op wat er in zit. (lvl)
Toch gelooft niet iedereen in nieuwe therapiemethode!
Dierengedragstherapeute Inge Pauwels uit Booischot wil honden inschakelen om kinderen met leesproblemen uit de nood te helpen. Hilde Quisquater, bekend van het VTM-programma De Hondenfluisteraar, heeft sterke twijfels.
Haalt jouw kind de lettertjes van een woord door elkaar of krijgt het de juiste uitspraak niet onder de knie? Er staat altijd wel een logopedist of kinderpsychiater klaar om zoon of dochter taalvaardig te maken. Met pedagogische technieken krijgen leerlingen met een leesachterstand de gepaste behandeling.
Positieve impulsen
Die algemeen aanvaarde aanpak krijgt mogelijk de concurrentie van een therapie met honden. 'In de Verenigde Staten en Nederland worden honden ingezet om kinderen met leesmoeilijkheden te helpen', zegt dierengedragstherapeute Inge Pauwels (33) uit het Antwerpse Booischot. De vrouw leidt al acht jaar de Toscanzahoeve, een centrum voor gedragstraining en een ontmoetingsplaats voor mens en dier. Na het succes van de gedragstrainingen voor honden is ze overtuigd van de mogelijkheden van de speltherapie. De vrouw wil de 'voorleeshond' nu introduceren in ons land.
'Buitenlandse tests wijzen uit dat kinderen met leesmoeilijkheden opmerkelijke vorderingen maken met een hond in de buurt. Het dier kalmeert de cursist, voelt goed aan wat de jongen of het meisje nodig heeft en creëert een vertrouwensband. Met deze positieve impulsen boekt het kind snel resultaat.'
Volwassenen zouden nog te vaak kinderen met leesproblemen veroordelen. 'Elke onbewuste gelaatsuitdrukking van de mama of de papa is al voldoende om bij het kind een negatief gevoel teweeg te brengen. Werken met een hond schakelt die veroordelingen uit omdat het dier de negatieve gevoelens niet kan uiten.'
Niet alleen honden zouden geschikt zijn voor de speltherapie. Ook katten, fretten en hangbuikzwijntjes werden daar volgens Pauwels al voor opgeleid. 'De dieren blijven tijdens leessessies stil bij het kind zitten. Of ze moeten iets doen - een balletje halen of een pootje geven - elke keer als de jonge cursist een woord correct uitspreekt.'.
Mens blijft baas
Hilde Quisquater, bekend van het VT4-programma De Hondenfluisteraar, gelooft niet in de actieve rol van een hond bij leestherapie.'Hoe gaat de viervoeter al die woordjes aangeleerd krijgen? Ik ben er zelfs van overtuigd dat de hond op de duur een pootje geeft wanneer het kind meermaals een woord verkeerd uitspreekt. De sturende tussenkomst van een begeleider zal altijd noodzakelijk zijn en daarmee doemt het risico op veroordelingen opnieuw op.'
Quisquater wil daarmee niet zeggen dat honden nutteloos zijn bij therapieën. 'Ze hebben hun nut al bewezen tijdens behandelingen van onder andere blinden, dementerende personen, kinderen met gedragsproblemen en gevangenen. De dieren stellen hen gerust, doorbreken de eenzaamheid en zorgen voor structuur.'
Omdat de voorleeshond nog niet is ingeburgerd in ons land, krijg je de behandelingskosten niet terugbetaald door het ziekenfonds. 'We hopen dat daar ooit verandering in komt. Je mag niet vergeten dat we een pioniersrol vervullen', besluit gedragstherapeute Pauwels. (nieuwsblad AlainTrappeniers foto marjan kegels)
Wouter Verscheiden (31) was politiek redacteur bij De Standaard tot hij in oktober hoofdredacteur werd van De Morgen.
'De beste stuurlui staan altijd aan wal. Brandende ambitie om hoofdredacteur te worden had ik niet, maar toen het me gevraagd werd, dacht ik: je kunt niet blijven vertellen wat je allemaal anders zou doen als je zelf de touwtjes in handen had. Je krijgt zo'n kans, dan moet je dat gewoon doen. Met ijdelheid of zelfingenomenheid had het dus niets te maken. Al vind ik ijdelheid in de journalistiek niet perse een slechte eigenschap, zolang het maar betekent dat je trots bent op je werk en op de krant waar je voor schrijft:
'Heb ik getwijfeld? Natuurlijk. Een mens zonder twijfels is geen normaal mens. Maar de goesting was te groot. Twee, drie jaar geleden heb ik voor mezelf besloten dat er maar één ding is dat ik echt wil doen en dat is journalistiek. Vragen stellen en verhalen vertellen, dat maakt het tot het mooiste beroep ter wereld. Tel daarbij de maatschappelijke rol die je hebt als journalist. We zijn geen koekjesfabriek, wij willen ergens het verschil maken. En hoe naïef of idealistisch dat misschien ook is, zoiets is belangrijk:
'Met mijn leeftijd hadden mijn twijfels niets te maken. Oké, het was misschien handig geweest als er vijftien jaar extra ervaring op mijn teller had gestaan, maar leeftijd is geen goed criterium om mensen op af te rekenen. Bij De Morgen kijken wij ook niet naar onze journalisten in de zin van: die is maar 28, laat hem dat niet doen. Wij beoordelen mensen op hun kwaliteiten en als hoofdredacteur heb je daarbij vooral de taak om de ploeg goesting te doen krijgen om elke dag de beste krant te maken. Of je dan 31 of 45 bent, dat maakt geen verschil: 'Ook autoriteit dwing je niet af met leeftijd. Net zomin als met de sterren en strepen die bij een titel horen, maar die niets voorstellen als er niets tegenover staat.
Luid roepen en mensen publiekelijk de mantel uitvegen is ook niet mijn stijl. Ik heb dat hoofdredacteurs zien doen, maar als je een verstandige krant wilt maken, moet je ervan uitgaan dat je met verstandige mensen werkt. Dan haal je je autoriteit uit je vakmanschap en de keuzes die je maakt. Als ik niet in staat ben een journalist te overtuigen van de dwingendheid van een verhaal, is het misschien geen goed verhaal. De redactie van De Morgen is op dat vlak zeer kritisch. Als hoofdredacteur kun je met fantastische ideeën komen, als de journalisten het brolideeën vinden, gaan ze ze niet uitvoeren. Mijn grootste missie vind ik trouwens het DNA van de krant te herstellen: De Morgen moet een degelijke en betrouwbare krant zijn, die tegelijk ook spraakmakend is en zijn smoel durft te laten zien:
'Deze job heeft mijn leven ingrijpend veranderd. Het stopt nooit en het nieuws kun je niet afzetten. 's Avonds bij het naar huis rijden spookt de voorpagina die we net gemaakt hebben nog door mijn hoofd, maar ook al het nieuws van de volgende dag. En dan zijn er nog de technische beslommeringen die je als hoofdredacteur moet opvolgen. Zal de krant wel bij de lezer geraken? Als het sneeuwt, is dat geen evidentie en wees maar zeker dat de lezer zich laat horen als het fout loopt. Dat zijn dingen die maar moeilijk uit te zetten zijn. En die ook wel een aanslag plegen op je vrije tijd en je gezinsleven:
'We hebben twee kleine kindjes. Gelukkig is mijn vrouw ook journalist. Ze kent die wereld en is de soulmate die ik nodig heb. Mijn oudste zoon Finn probeer ik elke ochtend naar de kleuterschool te brengen, wat meestal lukt. Maar er is ook nog onze baby van vier maanden. De nachten zijn dus zwaar, maar als jonge ouder loop je ook nog op een extra wolkje, dus we redden ons wel. En ik probeer erop te vertrouwen dat je, als je bezig bent met je passie, altijd wel een manier vindt om je gezinsleven met je job in overeenstemming te brengen:
'Wanneer ik tevreden zal zijn? Nooit. Ik hou niet van zelfgenoegzaamheid. We zullen ons bij De Morgen niet snel op de borst kloppen. De dag waarop we zeggen: nu hebben we de perfecte krant gemaakt, komt waarschijnlijk nooit. Als mensen me zeggen: vandaag was de krant goed, antwoord ik meestal:
Prachtig. Maar het kan beter. Gelukkig hebben we in ons vak altijd die kans: we moeten ons elke dag opnieuw bewijzen: Lees ook de hoofdredacteur van Story
(Magazine van het nieuwsblad Annelies Rutten Liesje Reyskens)
Tijdens een lezing over essentiële olieën werd ons verteld hoe het komt dat de voetzolen olie absorberen. Hun voorbeeld: Doe wat knoflook op je voetzolen, en binnen twintig minuten "proef" je het.
Sommigen van ons gebruiken al jaren Vicks Vapo Rub voor alles en nog wat, van het genezen van gebarsten lippen tot zere tenen en alles daar tussen. Maar van wat hieronder staat had ik nog nooit gehoord: en niet lachen, het werkt 100% zeker, hoewel de geleerden die het ontdekten er niet zeker van zijn waarom.
Om het nachtelijk hoesten van een kind (of volwassenen, vonden we zelf uit) te stoppen, wrijf je een stevige laag Vicks VapoRub op de voetzolen, doe er sokken over aan, en binnen vijf minuten stopt het zware hoesten en geeft het je vele, vele uren verlichting. Het werkt voor de volle 100% en is bij kinderen veel doeltreffender dan de sterkste voorgeschreven medicijnen!
Waarbij nog vermeld kan worden dat het buitengewoon verzachtend en kalmerend werkt en ze vast in slaap vallen. Op de radio was een programma waarin een man uitlegde waarom hoestmedicijnen bij kinderen over het algemeen meer kwaad dan goed doen, vanwege de chemicaliën er in. Deze manier, dus het wrijven van Vicks VapoRub op de voetzolen, werd werkzamer bevonden dan de voorgeschreven medicijnen bij het slapen.
Over het algemeen lijkt het een verzachtend en kalmerend effect te hebben op zieke kinderen, die dan rustig in slaap vallen. Mijn vrouw heeft het zelf uitgeprobeerd toen ze een paar weken geleden een diepe, vastzittende hoest had en het werkte voor 100 %! Ze zei dat ze het gevoel had dat er een warm dekentje over haar heen viel, het hoesten stopte binnen een paar minuten.
Dus in plaats van iedere paar seconden een oncontroleerbare hoest, ging ze over op een urenlange hoestvrije slaap, en dat iedere nacht dat ze het gebruikte. Heeft u kleinkinderen, geef het door! Als je zelf ziek wordt, probeer het en je zult verbaasd zijn hoe het werkt. (Bericht in mijn mailbox)
Fasciitis plantaris is een ontsteking die zich uit in aanhoudende pijn onder de hiel. Afwachten is zinloos, de aandoening verdwijnt niet vanzelf. En voor wie tijdig reageert, zijn er efficiënte behandelingen.
U wordt 's morgens wakker, zet uw voet uit bed en... daar is ze: een felle pijn zodra uw hiel de grond raakt. Na enkele stappen ebt die een beetje weg. Maar durft u in de loop van de dag een heel eind te stappen of lange tijd recht te staan, dan slaat ze opnieuw toe. "Het is niet echt duidelijk wat die ontsteking veroorzaakt," aldus de Brusselse sportarts dr. Hervé Auquier.
"Het plantaire peesvlies (fascia plantaris) is een driehoekige en 3 mm dikke bindweefselplaat die van de hiel onder de voet doorloopt en ter hoogte van de aanzet van de tenen waaiervormig verankerd zit. Het is de taak van dit peesvlies de voet bij het stappen voort te stuwen en zijn achterkant te stabiliseren ten opzichte van de voorkant." (plusmagazine)
Frederik De Swaef (26) volgde begin januari Thomas Siffer op als hoofdredacteur van Story, waar hij al drie jaar journalist was.
'Het woord roddeljournalistiek is lang een taboe geweest. Ik gebruik het als een geuzennaam. Je moet durven te zeggen wat je bent en daar niet beschaamd over zijn. Onder roddelen versta ik: de kleine verhaaltjes van mensen vertellen, de verhaaltjes waar iedereen in geïnteresseerd is dus. Want waar praten de mensen het liefste over:
het feit dat er nog altijd geen regering is, of het nieuwe lief van Dina Tersago? Voor mij is roddelen dus iets anders dan liegen. De dag dat de journalistiek eindigt en alleen de roddel overblijft, stop ik ermee. Ik heb dat ook mijn vrienden aan het verstand moeten brengen. Dat wij geen fluitjespers zijn, die maar wat roddels in een boekje kwak-ken. En mijn ouders hebben ook pas de eerste keer de woorden 'fier' en Story in één zin gebruikt toen ik hoofdredacteur werd. Maar nu ze mij bezig zien, denken ze anders en nu vragen ze in de krantenwinkel zelfs om de Story's wat meer in het zicht te leggen: (lacht)
'Story werkt goed samen met de BV's. Door onze fotografie en onze look and feel onderscheiden we ons van de con-currentie. Zij zwieren om het even welke foto in hun blad, terwijl wij graag gla-moureus zijn en mensen van hun mooiste kant willen laten zien. De BV's weten ook dat ze alles mogen nalezen. Zo sneuvelen er al eens toffe quotes, maar zo blijft het wel het langste duren:
'Voor BV's is het natuurlijk een spel van geven en nemen. Veel top-BV's zoals Koen Wauters en Bart Peeters hebben dat goed begrepen. Ze zorgen altijd voor een paar toffe anekdotes over de kinderen, waarmee ze ons tevreden stellen zonder het achterste van hun tong te laten zien. Geven en nemen betekent natuurlijk ook dat, als je je huwelijk verkoopt aan een boekje, je niet verbaasd moet zijn dat die er weer staan als het tot een scheiding komt. Daarom mag je als showbizzjournalist geen te nauwe vriendschappen opbouwen met BV's. Als het slecht gaat, moet je je werk kunnen doen en als je te nauwe vrienden bent, gaat dat niet. Ik begrijp soms niet dat Wetstraat journalisten nog kritisch over politici kunnen schrijven als ze de week tevoren in Toscane samen wijn zijn gaan proeven:
'En wees gerust: ook als het slecht gaat, bewaren wij het respect. Wat kunnen we anders doen? Als ze uiteen gaan, kunnen we toch niet nog tien jaar schrijven dat ze nog samen zijn? Dan krijg je toestanden zoals bij Bart Kaëll en Luc Appermont, die dertig jaar lang doen alsof hun neus bloedt. Al zijn er, geloof mij, nog veel verhalen die we niet brengen om de lieve vrede te bewaren:
'Dat wij betalen voor nieuws, wordt fel overdreven. Van alle covers van het voorbije jaar zijn er misschien vier of vijf waarvoor we geld gegeven hebben. De regels zijn duidelijk: er wordt alleen betaald voor exclusiefbeeldmateriaal, in concreto huwelijksfoto's en babyfoto's, en het gaat niet over grote bedragen. Wij hebben daar het geld niet voor en naar mijn inschatting de concurrentie ook niet. Voor trouwfoto's betalen wij een uit de kluiten gewassen onkostenvergoeding waar ze amper hun servetten en taart mee kunnen betalen:
'Ik doe dit werk zeer graag. Dat is een voorwaarde om het vol te houden. Sinds ik officieel hoofdredacteur ben, is er een berg werk op me afgekomen. Ook het feit dat ik pas 26 ben, heeft veel reacties uitgelokt. Je kunt het zelfingenomen noemen van te denken dat je op deze leeftijd de baas kunt spelen, maar ik voel me niet te jong om dit te doen. Ik heb een jaar met Thomas Siffer meegelopen en ik kan hem ook nu nog over alles bellen:
'Waarom hebben ze mij gevraagd? Omdat ik het lef heb, denk ik. Story is het snelst groeiende weekblad van het land. We doen het goed, maar er staat een geweldige olifant naast ons. Dus we moeten elke week wakker zijn en durven springen. Mijn leeftijd heeft ook als voordeel dat ik fris ben en veel energie heb. Dat is nodig. Story beheerst mijn leven. Ik slaag er nog in van af en toe mijn vriendin en mijn ouders te zien, maar verder is het werken, werken, werken. Maar ik vind dat niet erg. Ik ben 26 jaar. De kans is groot dat ik dit niet de rest van mijn dagen zal doen. Laat mij me er nu dus maar in vastbijten: Vervolg Hoofdredacteur Wouter Verschelden van de Morgen. (Magazine van het nieuwsblad Annelies Rutten Liesje Reyskens) lees ook redacteur van VTM
Soms is het oké dat de stoppen doorslaan, ook al krijg je te horen dat je moet 'kalmeren'. Sommige situaties vragen simpelweg om een woedeuitbarstingen.
Goed Uit onderzoek blijkt trouwens dat het zelfs goed is om af en toe frustraties te uiten, natuurlijk op de vuist gaan met je medemensen is niet aan te raden. "Onderdrukte woede werd in verband gebracht met depressies en chronische gezondheidsaandoeningen bij vrouwen", aldus psychologe Sally Stabb. Daarom een opsomming van momenten waarop het gepast is je kalmte te verliezen.
1. Het meisje achter de kassa in de drogisterij vroeg net via de intercom om de prijs te checken van de crème tegen vaginale jeuk die je wilde kopen.
2. Je staat in het rood met twee cent, waardoor de echte prijs van dat pakje kauwgom wel erg hoog oploopt.
3. Je partner smeet net je 'gestyleerde' vibrator weg omdat hij dacht dat het een oud onderdeel van zijn stereoketen was.
4. Je ontdekte net dat die dure designerjurk nu te koop is in een online outletwinkel aan 90 procent korting.
5. Je partner arriveert 45 minuten te laat... op jullie huwelijk.
6. Je kapper interpreteerde 'enkel de puntjes' wel erg ruim, waardoor je er nu als een skinhead uitziet. (ep)
Stem verlaagt na menopauze, maar minder bij dikke vrouw
De stem van vrouwen die na hun menopauze geen hormonen innemen, is lager dan ervoor. Bij vrouwen met een hogere body mass index (BMI) is dat echter minder het geval, dat blijkt uit onderzoek. Hormonen Uit de eerste onderzoeksresultaten blijkt dat de toonhoogte van de stem met gemiddeld dertien hertz daalt bij vrouwen die na hun menopauze geen hormoonsupplementen innemen. Hiervoor is de gemiddelde toonhoogte bij vrouwen op middelbare leeftijd 190 hertz. "De daling wordt veroorzaakt doordat het lichaam tijdens en na de menopauze minder vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron aanmaakt", aldus D'haeseleer. "Vrouwen die wel hormonen innemen tijdens de overgang, vertonen de typische daling in toonhoogte dus niet." Vetcellen Opmerkelijk bij de stemverandering is dat de BMI van de vrouw een belangrijke rol speelt in de toonhoogte van de stem. "Die bijkt hoger naarmate de vrouw in kwestie dikker is. Na de menopauze gebeurt de productie van oestrogenen voornamelijk nog in vetcellen. In die cellen worden de mannelijke hormonen omgezet in vrouwelijke hormonen, waardoor vrouwen met een hoger BMI dus meer lichaamseigen oestrogenen dan slanke vrouwen produceren."
In de stemkliniek van de Universiteit Gent wordt momenteel onderzoek gedaan naar de impact van de menopauze op de stemkwaliteit. Dat schrijft doctoraatsstudente Evelien D'haeseleer op de website van het wetenschappelijke tijdschrift Menopause. (belga/ep)