Kersthits, ze horen even hard bij deze tijd van het jaar als versierde sparrenbomen, dampende glühwein en gevulde kalkoenen. Radio 2 draaide afgelopen week al Happy Xmas van John Lennon en Yoko Ono, Last Christmas van Wham! en Driving home for Christmas van Chris Rea. Vandaag volgen MNM, Q-Music en Joe FM.Inderdaad: wéér die classics. Opvallend hoe de bekendste kerstplaten al meer dan een kwarteeuw worden gerecycleerd. Alsof er de voorbije jaren geen moderne jingle bells zijn gecomponeerd.

'Dat is ook zo', zegt de muzieksamensteller van Q-Music en Joe FM, Johan Notenbaert. 'Of correcter: anders dan in de jaren zeventig en tachtig zijn er het voorbije decennium geen kersthits van enig belang uitgebracht.'

De reden is economisch, denkt Notenbaert. 'Zo'n themalied heeft een beperkte houdbaarheid. Het nummer moet in drie, vier weken een hit worden. Welke platenfirma neemt in deze crisistijden zo'n financieel risico?'

Een must: belletjes

Maar zie: voor het eerst sinds 1994, toen Mariah Carey uitpakte met All I want for Christmas, sneeuwt het kerstplaten. Kylie Minogue speelde op veilig door Let it snow te herwerken, en Jessica Simpson coverde Happy Xmas. Originele songs zijn onder meer Kerstmis van Marco Borsato, Shake up Christmas van Train en Christmas lights van Coldplay. Mariah Carey doet zelf ook een gooi naar nieuw succes met het swingende Oh Santa.

Coldplay lijkt voorlopig de strijd om 25 december te winnen: hun Christmas lights komt dit weekend op 9 binnen in de Ultratop, de officiële hitlijst in Vlaanderen. Wie aandachtig luistert naar zanger Chris Martin - hij treurt omdat zijn geliefde weg is - krijgt nochtans geen visioenen van sparrenbomen, glühwein en kalkoenen.

'Geen probleem', vindt de muziekcoördinator van Radio 2, Johan Van Achte. 'Vraag de mensen of ze kerstliedjes kennen, en ze zullen misschien de nieuwe Coldplay vermelden. Weet je ook wat Chris Martin zingt? Euhm neen, zullen ze antwoorden. Maar de song heet Christmas lights en Kerstmis wordt wel zeker tien keer vermeld. En er weerklinken belletjes, een absolute must voor een kerstsingle.' (Wim Dehandschutter nieuwsblad)