Appels in Frankrijk
Foto
Categorieën
  • Aparte groentes (17)
  • Appelvrouw&Lie (76)
  • De tuin (76)
  • Dorpsleven (34)
  • Gereedschap (4)
  • Groenterecepten (27)
  • In Nederland (11)
  • Inmaakrecepten (17)
  • Jamrecepten (24)
  • Koken algemeen (9)
  • Kruidenrecepten (5)
  • Met Alcohol (14)
  • Oogst (6)
  • Pompoenen (21)
  • Recettes Lorraine (2)
  • Soeprecepten (4)
  • Foto
    Foto
    Inhoud blog
  • Ratafía Catalan
  • Indische loopeenden
  • Vervolg Keyhole Garden
  • Woning met uitzicht te huur
  • Keyhole Garden deel 1
  • Keyhole Garden deel 2
  • Dahlia jam
  • Flognarde aux haricots verts/sperziebonenclafoutis
  • Ratafia dragon
  • Vrienden op de fiets
    Zoeken in blog

    Foto
    Gastenboek
  • asdsad
  • sadsads
  • AAAA
  • AAAA
  • AAAA

    Gastenboek

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Foto
    Foto
    Foto
    18-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Asperges met garnalen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Heb je ook enkele planten asperges in de tuin? Wat een pret als er weer een asperge de kop op steekt, ik kijk ze bijna de grond uit.
    De planten heb ik 4 jaar geleden van de boer voor mijn verjaardag gekregen, daarbij werd mij op het hart gedrukt er de eerste jaren niet van te  eten, de planten moeten eerst enkele jaren groeien.
    Het tweede jaar leek het wel alsof ik slakken kweekte, aan iedere tak hing wel een slak!! Het duurde tot in de zomer voor de planten hiervan herstelt waren.
    Omdat ik vorig jaar in het groeiseizoen van deze lekkernij in Zweden was, oogst ik dit jaar voor het eerst. Nu is het niet zo dat ik om de paar dagen een bos in mijn handen heb, het gaat nog traag, misschien vanwege de kou.
    Maar gisteren had ik een aardig bosje, en heb ik het volgende recept gemaakt:

    Neem zeg 400 gram asperges, zorgvuldig schillen en het onderste eindje eraf halen.
    Snij de asperges in rondjes van een ruime halve centimeter. Wok ze in  een scheutje olijfolie tot je ze zelf lekker zacht vind, ik hou wel van knapperige groentes en bak niet meer dan 5 minuut.
    Haal de groente uit de pan en wok, eventueel met een extra scheutje olie,  250 gram kleine garnalen enkele minuten met 1 à 2 tenen geperste knoflook.
    Beetje zout toevoegen en de asperges nog even meewarmen.
    Een mega combinatie!


    Categorie:Groenterecepten
    18-05-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    11-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Knotwilgen uit Bussum
    10 Jaar geleden, toen we nog niet zo lang ons landje hier in Kleindorp NOF hadden, leek het me geweldig om knotwilgen te planten langs onze kleine beek. Alhoewel we het wel zo noemen mag het eigenlijk de naam beek niet hebben. Alleen in de winter stroomt het flink, zomers kan je met veel moeite er een kwart gieter uit vullen.
    10 Jaar terug dus, ik zat in de trein van Amsterdam naar Hilversum en zag dat er in Bussum langs het spoor wilgen geknot werden. Nog dezelfde avond zijn we met vriend Otje naar Bussum gereden en hebben illegaal een bos staken ingeladen.
    Ieder jaar komt Otje trouw helpen met het knotten en de wilgjes worden ondertussen erg mooi!
    Dit jaar waren we een beetje laat, en zijn de wilgen pas een 4 week geleden geknot, de bladeren waren al aardig aan t uitlopen.
    Dat we toch zijn gaan knotten heeft vooral te maken met de grote van de staken als we ze twee jaar laten groeien, de staken zijn dan meer dan 4 meter lang en polsdik...ze zijn dan bijna niet meer te verwerken in de tuin. Eenjarige staken binden we tot bosjes waarvan een deel op de takkenwal gaat en een ander deel een vers dak voor de egelberg wordt.
    In een van de wilgen vonde we een prachtig merelnest van vorig jaar, een kunstwerkje.
    Ondanks het late knottijdstip lopen de wilgen al weer mooi uit!






    Categorie:Appelvrouw&Lie
    11-05-2009, 14:37 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    04-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koude bietensoep.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een verrukkelijke koude soep, vegetarisch, goed voor te bereiden voor een koud buffet, en ook voor grote hoeveelheden.
    Voor 4 personen.
    Snij 2 gekookte rode bieten in blokjes, en doe deze samen met 4 kleine volle yoghurtjes, 20 cl room, 1 soeplepel balsamico azijn en 1 soeplepel honing in een kom en maak het fijn met de staafmixer.
    Maak op smaak met zout en peper, garneer met een takje kervel en bestrooi met gehakte pistachenootjes, je hebt hier ongeveer 50 gram van nodig.

    Tot half uur voor het serveren in koelkast laten.In mooie kleine glaasjes opdienen.

    Omdat ik niet in Frankrijk ben op dit moment kan ik niet zien hoeveel ml een zo`n yoghurtje is, ik denk niet meer dan 100 ml. Nou, ik heb me vergist, ben ondertussen in Fr..het is 150 ml per yoghurtje zeg maar een ruime halve liter yoghurt.


    Categorie:Soeprecepten
    04-05-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    28-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paardenbloemenwijn
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Paardenbloemenwijn: Dit recept van overheerlijke, geurige paardenbloemenwijn komt van de schoonmoeder van mijn buurvrouw, een wandelende encyclopedie van oud lorrainse recepten!
    Je begint met de paardenbloemenwijn op een dag waarvan je weet dat het de volgende dag mooi droog weer is, je moet de bloemen namelijk droog plukken. Zorg dat je een plek weet waar geen beesten rondlopen, geen paarden, honden etc. om duidelijke redenen.

    Dag 1: Snijd 6 bio sinaasappels & 6 bio citroenen in schijfjes, doe het in een grote bak of pan.
    Voeg er 2 handjes rozijnen, en 4 kilo suiker bij.
    48 uur laten staan en regelmatig roeren.
    Dag 2:: pluk 1 emmer van 5 liter vol met paardenbloemen, pluk ze pas als de bloemen goed open  en droog zijn,dat is meestal vanaf een uur of elf/twaalf,  pluk ook alleen de paardenbloemen die volledig open zijn, zij bevatten de meeste geur en smaakstoffen.
    Je plukt de bloem zonder steel, het groene kroonblaadje mag blijven zitten.
    Kook de bloemen zachtjes in 10 liter water voor 5 minuten.
    Laat afkoelen en 24 uur staan.
    Dag 3: Giet het vocht door een doek, en meng het met de sinaasappelmix en 1 pakje verse gist ( hier verkoopt de bakker pakjes verse gist in kubusvorm )Laat dan een week staan.Roer regelmatig.
    Na een week: Zeef het geheel, doe het in een grote wijnfles van minimaal 15 liter.
    Laat de paardenbloemenwijn nog tot half december staan tot je er flessen mee gaat afvullen.
    En dan genieten maar. Hier drinkt men de wijn als aperatief met iets te knabbelen, je ruikt en proeft de lente!

    Categorie:Met Alcohol
    28-04-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    22-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Napolitaanse minestrone

    De tuinbonen zitten in de grond.
    Ieder jaar koop ik van bio-zaadhuis de bolster de tuinboon en nog andere zaden. Tegenwoordig een makkie, je kan  de zaden per internet bestellen en je krijgt ze netjes thuis, mét factuur.Hier in frankrijk telen en eten de mensen vrijwel geen tuinboon, en als ze het er over hebben dan noemen ze het "die italiaanse boon".Ze vinden hem te bitter. Dat maakt deze boon voor mij juist favoriet!

    Uit het kookboek de zilveren lepel italiaanse maaltijdsoep, wel wat werk, maar oo zoo lekker
    Napolitaanse minestrone:

    Leg een gele paprika onder de hete grill tot het vel verkoold is en blaren trekt. Doe hem in een plastic zak en bind deze dicht. wacht tot de paprika wat afgekoeld is, vrijf het velletje eraf, halveer en ontpit hem en snijd hem klein.
    Hak 50 gram pancetta met een halve ui, een halve wortel en een teentje knoflook fijn.
    verhit twee lepels olie, doe het pancettamengsel erbij en bak het in een paar minuten op een laag vuur lichtbruin.
    Bak 3 ontvelde, ontpitte en kleingesneden tomaten 10 minuten mee en voeg dan 1 takje fijngehakte peterselie toe. Giet er twee liter water bij en voeg peper en zout naar smaak toe.
    Breng het aan de kook, doe twee aardappels in blokjes en 1 ons gedopte tuinbonen erbij. Laat het 10 minuten pruttelen.
    Voeg twee courgettes in plakjes, 1 ons gedopte doperwten, een kwart grof gesnipperde kool, 2 aubergines in blokjes en de gele paprika erbij.
    Hou de soep nog 30 minten op laag vuur.
    Doe er 1 ons penne (pasta) bij en kook ze in 10 minuten beetgaar. Voeg eventueel nog zout toe.
    Serveer de soep bestrooid met fijngehakte basilicum en geef er bv provolone, of andere italiaanse kaas bij.



    Categorie:Soeprecepten
    22-04-2009, 12:16 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    18-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paardenbloemen en madeliefjes
    Nog even en ik kan paardenbloemenwijn maken. Het recept zal ik een dezer dagen geven, de paardenbloemen zijn ook nog niet zover, volgende week als het een warme en droge dag is - noodzakelijk voor de goede geur van de bloem - zal het wel lukken.
    Op dit moment genieten we alleen maar van de tuin, zoveel komt er tegelijk uit: de pruimen en mirabellen bloeien, de peren bijna.
    van de bloemen de verschillende soorten smeerwortel, het longkruid, de primula`s, de kievietsbloemen, de grote roze Jenneke bloem,( Hoe heet die toch Jenneke?) het  penningkruid, maagdenpalm, de gele dovenetel, geen spijt dat ik die allemaal geplant heb!


    Maar heel mooi deze week zijn toch wel de wilde bloemen!

    De paardenbloem, madeliefje, pinksterbloem, hondsdraf, kruipend zenegroen, het maartse viooltje en nog vele anderen waarvan ik de naam niet weet; wat een genot voor het oog!






    Categorie:De tuin
    18-04-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    17-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rabarber sinaasappel appeljam
    In een oud Lorrains kookboekje vond ik dit recept.

    Omdat ik alleen met halfsuiker ( van Gilze speciaalsuiker 500 gr.) werk ( een ander merk kan natuurlijk ook) heb ik het recept aangepast.
    Avond van te voren:
    Maak 1200 gram rabarber schoon, snij de uiteinden eraf, en schil ze eventueel.
    Snij de dikke stelen in de lengte doormidden.
    Doe de rabarber in een kom met 800 gram speciaalsuiker en zet afgedekt met plastic folie weg. Na een uur kan je het fruit nog een keer doorroeren.Laat staan tot de volgende dag. ( nooit iets van aluminium gebruiken met rabarber, dat gaat een reaktie aan)
    Snij 2 grote bio of onbehandelde sinaasappels in zeer dunne schijven.
    Doe in een pan met 200 ml water en 200 gram speciaalsuiker en kook tot de sinaasappels doorschijnend en gaar zijn.
    Dit duurt wel een half uurtje.Wordt het al wat droog doe er dan wat van het rabarbervocht bij zodat dat ook een beetje indikt.

    Schil ondertussen ongeveer anderhalve kilo appels, ik gebruikte de soort idared, haal het klokhuis eruit en rasp ze fijn. Je moet 1 kilo appels overhouden.
    Als de sinaasappels klaar zijn voeg je de appels en de rabarber met vocht toe.
    Pers twee kleine citroenen uit en voeg het sap toe.
    Breng de jam aan de kook, en laat pruttelen, minsten 5 minuten of totdat je denkt dat de jam goed is.
    Met speciaal suiker stijft de jam later in de pot.
    Ik heb uiteindelijk de staafmixer moeten gebruiken. De idared stukje (ik had ze niet geraspt)  waren nog niet `vermoesd` terwijl de rabarber en de oranjeappels al klaar waren Wel jammer want zo ben je die leuke sinaasappelschil sliertjes kwijt. Moesappels nemen dus en raspen is het advies.
    En misschien maar één citroen.
    Het resultaat is een heerlijk friszure jam die een beetje op sinaasappelmarmelade lijkt.



    Categorie:Jamrecepten
    17-04-2009, 19:46 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    07-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cock-a-leekie soep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De laatste prei is uit de tuin, de eerste sla er al weer in! Een van de 1e soepen waar ik aan denk als ik veel prei heb is de schotse  cock-a-leekie soep, een recept gekregen van mijn zus die met haar Lie lange tijd in Schotland woonde.

    1  soepkip van 1 á 1,5 kg. in stukken
    een ruime kilo prei
    2 l runder of kipbouillon (van tablet)
    20 pruimedanten (gedroogde pruimen)

    Was en snijd de prei in ringen.  Houd 1 stuk prei apart en snijd het in (zeer) dunne reepjes  Vul een soeppan met de kip en de bouillon. Voeg de prei en pruimedanten toe en breng de soep aan de kook. Laat de soep 45 minuten zachtjes koken tot de kip gaar is. Schep de kip  uit de pan met een schuimspaan en laat uitlekken op een vergiet. Pluk het vlees van de kip en doe deze terug  in de soep.

    Serveer de soep in kommen met wat reepjes prei.





    Categorie:Soeprecepten
    07-04-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    31-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Macedonische groenteschotel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Al sinds jaar en dag  heb ik de gewoonte om, als het Nederlandse elftal speelt een maaltijd te maken met recepten uit het land van de tegenstander.
    Hoe dat zo gekomen is? geen idee meer, misschien met het idee de tegenstander "op te vreten"?
    Afgelopen zaterdag Schotse lamskarbonades.
    Soms is het een land met een onbekende keuken (Luxembourg?Wel eens van flamicherzooï gehoord?) ga ik op internet zoeken naar iets lekkers.

    Daar heb ik nu helemaal geen tijd voor, het is immers lente! De hele dag ben ik in de tuin te vinden, in ieder geval vanaf het moment dat ik de gewone dingen in huis heb afgeraffeld! De tuinbonen, tomaten, basilicum, peterselie, selderij en afrikaantjes zijn gezaaid. Paden worden gemaakt in de gefreesde tuin.
    Vandaag 120 uien, 30 teentjes knoflook en 30 sjalotten geplant. Tussendoor neem ik steeds een half uurtje om paden te ontdoen van dikke pollen gras, en om opkomende brandnetels met wortel en al uit te trekken, een zwaar werkje als je een maagbreukje hebt,  maar met een beetje spreiding prima te doen. Rek en strek.

    Op mijn lijstje voor de aankomende dagen staan nog 100 klussen.
    Toch eten we morgen Macedonisch. Uit blik!



    Categorie:Appelvrouw&Lie
    31-03-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    28-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.affouage, bos en recycling

    L'affouage est le droit de prendre du bois dans une forêt.( "affouage is het recht om hout uit het bos te halen").

    Wij wonen in een fijn dorp. Ons dorp heeft al erg lang een goed bosbeleid, en de inwoners profiteren daarvan.
    Ook ons Hollanders wordt toegestaan hout uit het bos te halen.Het maakt niet uit dat we hier in een tweede huis wonen, we betalen belasting en hebben dus dezelfde rechten als andere dorpsbewoners. Très sympa. Wij zijn dus affouagistes!

    Ons zijn 9 genummerde kruinen ( houppiers) toegewezen, de stammen zijn verkocht om de gemeentekas te spekken. Aan zo`n kruin zit plenty hout, soms 4 stère of meer. Genoeg te kappen! Er kwam hulp uit Nederland en we hebben weer enkele fijne dagen doorgebracht in het bos.
    We hebben geluk met ons perceel dit jaar, gemakkelijk bereikbaar, vlak aan het pad, dus geen gesleep met kettingzagen, benzinetankjes, snoeischaren en picknickmand.

    Wat je wel en niet mag in het woud staat allemaal in ons contrat vente de bois de chauffage beschreven. Zo staat erin hoe je je hout moet zagen en plaatsen (op stère`s van 1.05m hoog en 1m lang) op welke plek (niet plaatsen op pad, op jonge boompjes, tegen een boom aan of op het perceel van je buren) en wat het kost, nl 8 euro per stère. Hout wat beneden de 7 cm doorsnee heeft is gratis. Vergeet je naam er niet op te zetten, anders 10 euro boete!
    Ook is er een kalendertje met de dagen waarop gejaagd word; je wordt geacht op deze dagen niet in het bos te komen. In februari moest de dag van de jacht nog vastgesteld worden, dat we die nooit te weten zijn gekomen heeft geen problemen opgeleverd.

    Op ons contract stond ook op de tweede regel het woord Menu.
    Dat zou nog bij de overeenkomst kunnen horen, maar een paar regels verder staat er tussen de regels gedrukt: saumon au citron en verderop brie sur toast, chocola mandarine en na de regel over de boete`s: champagne...Ik zag het voor me; onze (milieu) vriendelijke burgervader had teveel oudejaarsavond menu`s uitgedraaid en zag er geen been in deze te hergebruiken. Goed dorp!!






    Categorie:Dorpsleven
    28-03-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    26-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geroosterde pastinaak
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In januari had ik de pastinaken uit mijn tuin gehaald,en in de kas in de aarde gelegd om ze te bewaren zonder het risico te lopen op uitdrogen of muizvraat. Door de warmte van de afgelopen weken waren ze al flink aan t uitlopen. Tijd voor een pastinaakrecept!
    Tegenwoordig kan je overal op het internet blogpagina`s vinden over pastinaken.
    Hier in Nederland was het een vergeten groente; in het Verenigd Koninkrijk kun je het overal kopen en eten.


    Hier volgt een recept van geroosterde pastinaak als bijgerecht.
    je kunt het originele recept ook volgen op een video door het adres van de volgende site te kopiëren:
    http://www.videojug.com/film/how-to-make-roasted-parsnips
    Aanrader!

    Schil 750 gram pastinaak, heb je hele dikke wortels bij snij sommige dan in de lengte doormidden.
    Zet een pan water op het vuur die groot genoeg is om de wortels in te koken, en doe er zout bij.
    Verwarm de oven voor op 200 graden, doe 5 eetlepels olie in een schaal die groot genoeg is om de pastinaken naast elkaar te leggen, en verwarm deze schaal in de oven.Kook de pastinaak 5 minuten tot ze nog niet helemaal zacht is en laat uitlekken.
    Pak de hete schaal uit de oven en doe er de uitgelekte pastinaak in, draai de pastinaken met twee vorken tot ze helemaal met olie bedekt zijn.
    Bestrooi met een beetje zout en vers gemalen peper.
    Bak 15 minuten, draai de wortels op de andere kant en bak nog 15 minuten.
    Laat ze uitlekken op keukenpapier.


    Categorie:Groenterecepten
    26-03-2009, 14:53 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    17-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lente Lente Lente...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen O wat een heerlijkheid, 25 graden in de kas en 15 buiten! Narcissen, cornus mas, krokussen en helleborussen bloeien, en de vogels vliegen alleen nog maar in paren! De eerste hommels, lieveheersbeestjes en vlinders, spitten, zaaien, snoeien, maaien, ruiken, voelen, proeven.. de lente ligt op mijn tong!
    Wat is dat eigenlijk,dat effect dat alles in het voorjaar een extra dimensie krijgt?

    Op Wikepedia las ik:

    De dagen in de lente worden ten opzichte van de voorgaande winter langer, en het zonlicht wordt sterker. Dat heeft effect op mensen, omdat de hoeveelheid serotonine en dopamine hoger wordt. Dit zorgt voor een algemeen welbevinden en enige euforie, met name bij natuurvolken (..) die veel buiten zijn. Dat het verlangen naar een partner of seks groter wordt is echter niet bewezen, en is mogelijk alleen te danken aan andere, minder verhullende kleding van de mogelijke partners.

    Ik begrijp dat ik als "natuurvolk" zelf geen invloed heb op mijn euforie, ik kan dus niets anders doen dan er aan toegeven! Joepie!

    Bijlagen:
    moestuin.jpg (94.7 KB)   



    Categorie:De tuin
    17-03-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    15-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Graffiti in Brussel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag ben ik weer teruggekomen op het Franse landje. Na enkele weken thuis in Nederland, kreeg ik verdomd veel zin om in de tuin te werken!
    Met het boekenweekgeschenk goedkoop naar Zuid België reizen zag ik wel zitten... ik had er niet op gerekend dat het  Feijenoord-PSV was, waardoor ik in een bomvolle trein vol met puisterige pubers naar Rotterdam reisde.Véél lawaai. Hand in hand kameraden heb ik nergens horen zingen.
    Vanaf Brussel Noord was de trein rustig.
    Ik werd verrast door graffiti van vogels (kraaien?) die als een soort strip op de muren van de open treintunnel vanaf station Brussel-Luxembourg vlogen.
    Deze vogelreeks gaat tientallen meters door, en is vanuit de trein te bekijken als een film.Op foto kan je er niet helemaal aan af zien wat er zo bijzonder aan is, je kunt natuurlijk altijd zelf eens de trein nemen.
    Na de kraaienreeks even niets, waarna als een toetje er nog wat ooievaars over de muren stapten.
    Na wat googlen heb ik de maker gevonden;BONOM,  kijk maar eens op http://www.flickr.com/groups/bonom/pool/ voor meer foto`s van zijn werk dat door heel brussel te vinden is en vooral bestaat uit skeletten van dino`s, vissen, ook fossielen heb ik gezien.



    Categorie:In Nederland
    15-03-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    05-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het paradijs ontdekt
    Klik op de afbeelding om de link te volgen http://www.elsevier.nl/web/wetenschap/tientallennieuwesoortenontdektinparadijs.htm

    In het artikel wat u vind als u bovenstaande link kopieert leest u over een gebied van meer dan een miljoen hectare bos in Papoea-Nieuw-Guinea waar waarschijnlijk ( in ieder geval niet de laatste tijd) nog nooit een mens heeft geleefd.
    Deze vogel is daar ontdekt, tot nu toe was hij onbekend.
    Een stukje uit een van de artikelen:
    De groep stootte wellicht op het meest ongerepte ecosysteem in het gehele Aziatisch-Pacifische gebied. Ze ontdekten er gigantische bloemen in prachtige kleuren, boomkangoeroes en stekelige miereneters. Ook vloog er een zeldzame, goudgevlekte prieelvogel en zagen de expeditieleden een koppeltje paradijsvogels met zes lijnen op de kop. Van deze paradijsvogels werd gedacht dat ze waren uitgestorven.
    De dieren leken totaal niet bang, wat erop duidt dat ze niet eerder een mens tegenkwamen.
    Jammer, van mij had het zo mogen blijven, de rust zal er nu wel verstoord worden, we willen natuurlijk allemaal naar het paradijs....


    Categorie:In Nederland
    05-03-2009, 12:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    01-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog meer pompoen,soep,oven,bijgerecht.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Mijn kleinzonen aten een hele tijd graag pompoensoep. Dit is jammer genoeg niet meer zo.. Als ik dit gerecht voor hen maakte, dan deed ik dat voornamelijk met in de oven gaar gemaakte pompoen:

    Schil de pompoen niet, maar was de pompoen en snij hem doormidden. Haal met een eetlepel de zaden eruit.  Snijd de helften in 8 parten. Bestrijk elk part rondom ruim met olijf- of andere olie en leg ze in een ingevette ovenschaal met de schil naar beneden. Bak de pompoen in een ruim half uur gaar op ongeveer 220 graden.

    Het ligt aan de pompoensoort, de dikte van de schijven en je oven hoelang het precies duurt.
    Met dit gare vruchtvlees, wat heerlijk zoet is, een enkele gekookte wortel of prei en een half litertje bouillon maakte ik dan een fijne gepureerde soep voor hen wat ze met brood opaten.

    je kunt deze gebakken pompoen ook simpelweg invriezen, voor als je teveel pompoen in een keer moet verwerken, of als bijgerecht serveren bestrooid met wat sesamzaad, rozemarijn of grof gemalen zeezout.

    Je kunt de pompoen ook pureren en aangemaakt met wat creme fraîche (of roomboter)  zout en peper als bijgerecht eten.



    Categorie:Pompoenen
    01-03-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    25-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kraanvogels
    De kraanvogels zijn terug! Terug, dat wil zeggen ze zijn onderweg.Van Afrika naar Zweden. Ieder vroeg voorjaar komen hier duizenden kraanvogels over.  .
    De eerste tekenen van de kraanvogels in het voorjaar geven mij een lekker blij lentegevoel.
    Voor je de vogels ziet hoor je ze al,  het geluid klinkt een beetje als "kruukruu", de latijnse naam grusgrus en de franse grues komt daar vast vandaan.
    Doorgaans zie ik de eerste vogels op flinke hoogte, draaiend in groepen, soms boven elkaar, naar elkaar roepend.. Het lijkt alsof ze op elkaar wachten, terwijl ze rondjes draaien boven het dorp tot de achterblijvers hen weer hebben ingehaald, en vaak zweven ze er dan met zijn allen met een flinke snelheid ervandoor.
    Ik moet me iedere keer bedwingen om niet - a la Niels Holgerson - naar ze te roepen "hier ben ik, neem me mee!!" Soms doe ik dat zachtjes toch.

    Dikwijls komen ze in de ochtend op de maisvelden van het dorp grazen.
    Voorzichtig ga ik dan kijken, je moet wel op afstand blijven, want ze zijn schuw, alhoewel je met een auto of tractor nog in de buurt kan komen, dat zijn ze kennelijk gewend! Hoe dichterbij je komt, hoe oorverdovender het geluid.
    Adembenemend.
    De foto`s heb ik gepikt van de sites van de vogelbescherming!




    Categorie:Dorpsleven
    25-02-2009, 21:29 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pompoensoep met mascarpone
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik had dit blog beter Pompoensoep in Frankrijk kunnen noemen. Maar de bodem van de pompoenberg is in zicht.
    Dit recept heb ik van internet, ik weet helaas niet meer waarvandaan. Herken je je eigen recept, sorry dat ik het van je gepikt heb, en bedankt, het was heerlijk!

    Schil een pompoentje van ongeveer een kilo, en snij hem in blokjes.
    Schil drie aardappels, en snij in blokjes
    Maal twee theelepels venkelzaad
    Ontvel 3 tomaten, pel drie teentjes knoflook
    Doe alle bovenstaande ingrediënten in een pan, en giet er water bij totdat het onderstaat. Meet dit water, en doe er groente- of tuinkruidenbouillon blokjes bij naar maat.
    Kook dit gaar in ongeveer 20 minuten, pureer de soep, en voeg eventueel nog zout en peper bij.
    Serveer met een eetlepel mascarpone op het bord, en geef er ( grof) geraspte parmezaan bij.
    In plaats van venkelzaad gebruik ik vaak dillezaad, andere smaak, je moet even experimenteren welk zaad je lekker vind. Ik maal het in de elektriese koffiemolen.
    Als ik mijn eigen oranje biopompoentjes gebruik, dus vaak,  -en voornamelijk als ik gepureerde soep maak- laat ik de schil aan de pompoen,simpel, even lekker, en mooie kleur!




    Categorie:Pompoenen
    25-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    23-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pompoenkoekjes twee
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Mijn buurvrouw maakt ook Pompoenkoekjes, het zijn eigenlijk meer pannekoekjes. erg lekker.
    Ze vond het te moeilijk om precies de hoeveelheden aan te geven, we gaan dus maar zelf een beetje gokken.
    Rasp een -halve of hele- kleine geschilde en ontpitte pompoen vrij grof.
    Breng een pan water aan de kook, doe er zout in, en kook de pompoen -eventueel in gedeeltes, het moet snel aan de kook- twee minuten vanaf het moment dat het kookt.
    Giet af.
    Maak een pannekoekbeslag zoals je gewend bent, voeg wat geraspte gruyere of belegen kaas toe en de pompoen.
    De vulling moet moet niet al te dik zijn. Bak er pannekoekjes van zoals je gewend bent.
    Bestrooi eventueel extra met geraspte kaas. Je kunt dit recept ook zoet maken, dan de geraspte pompoen in water zónder zout koken.


    Categorie:Pompoenen
    23-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    20-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verkouden
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hier is iedereen verkouden. ook de Abbelvrouw. En slap ook nog.
    Vandaag dus geen tuinverhaal en geen recept.  Lie krijgt gebakken eieren voor zijn geld.
    Net geleerd trouwens dat deze uitdrukking ( eieren voor zijn geld kiezen ) hier in Frankrijk
     als: mettre de l`eau dans son vin klinkt. Dat is in ieder geval iets wat Lie zeker niet zal doen.
    Zo voel ik me vandaag: een heet hoofd en een beetje scheel...



    Categorie:Appelvrouw&Lie
    20-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    19-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pompoenkoekjes met kruidenkwark
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit recept komt uit het boek Kürbisglück, auteur Andrea Oppermann, dat ik vorig jaar met Kerst heb gekregen. Het is voorlopig alleen in het Duits te verkrijgen.
    Roer in een kom 250 gram kwark met een eetlepel gehakte peterselie en een eetlepel gesneden bieslook. Voeg eventueel een beetje verse knoflook uit de knijper toe. Breng op smaak met zout en peper.

    Rasp 300 gram geschilde en schoongemaakte pompoen, rasp 200 gram geschilde wortel, snij 150 gram schone kleine preitjes zéér fijn.
    Doe de groente in een kom. Klop in een andere kom 2 à 3 eieren,  2 theelepels kerriepoeder en zout en peper. Doe dit samen met 6 à 7 eetlepels bloem bij de groente, zeer goed vermengen.
    verhit rijkelijk olie in een goede anti-aanbakpan,vorm met twee eetlepels koekjes van het mensel, druk ze een beetje plat, en bak deze aan beide kanten 4-5 minuten tot ze gaar en knapperig zijn. Warm houden.
    Ook lekker: de koekjes niet te lang bakken, op bakplaat leggen, en bestrooien met geraspte belegen kaas, deze laten smelten onder de grill!




    Categorie:Pompoenen
    19-02-2009, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    Foto
    Kijk ook eens op deze blogs...
  • Paradijs in GF!
  • Paradis (franstalig)
  • Moestuinforum
  • Agnes` kruidentuin
  • St.Laurent sur Othain
  • Hernia diafragmatica
  • Diana`s mooie moestuin
    Archief per jaar
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!