Appels in Frankrijk
Foto
Categorieën
  • Aparte groentes (17)
  • Appelvrouw&Lie (76)
  • De tuin (76)
  • Dorpsleven (34)
  • Gereedschap (4)
  • Groenterecepten (27)
  • In Nederland (11)
  • Inmaakrecepten (17)
  • Jamrecepten (24)
  • Koken algemeen (9)
  • Kruidenrecepten (5)
  • Met Alcohol (14)
  • Oogst (6)
  • Pompoenen (21)
  • Recettes Lorraine (2)
  • Soeprecepten (4)
  • Foto
    Foto
    Inhoud blog
  • Ratafía Catalan
  • Indische loopeenden
  • Vervolg Keyhole Garden
  • Woning met uitzicht te huur
  • Keyhole Garden deel 1
  • Keyhole Garden deel 2
  • Dahlia jam
  • Flognarde aux haricots verts/sperziebonenclafoutis
  • Ratafia dragon
  • Vrienden op de fiets
    Zoeken in blog

    Foto
    Gastenboek
  • temat
  • How To Detox Your own Body To Lose Excess weight
  • Barbour Ariel Track Quilted Jacket Black
  • Tinedol
  • gezonde tuin door mengcultuur.

    Gastenboek

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Foto
    Foto
    Foto
    11-08-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Flognarde aux haricots verts/sperziebonenclafoutis
    We zijn al weer een weekje terug van een hele lange en fijne vakantie in Zweden. Moet je ook eens doen, wij hebben enorm genoten van het fietsen en zwemmen daar.
    Voor groentes daarentegen moet je er niet wezen. Ze verkopen natuurlijk wel allerlei vers groen, maar de prijs is torenhoog..10,80 Euro voor een kilo gekleurde (zwart, geel, oranje) minitomaatjes.

    Ik vind het dan ook heerlijk weer terug te zijn op mijn landje en des morgens mijn tuin in te lopen om eens te kijken wat de pot vandaag weer schaft. Bieten, uien, prei, aardappels en courgettes worden met kilo`s tegelijk rijp. Mijn oppassen hebben dan ook heel erg goed hun best gedaan.

    Enorm veel sperziebonen rijpen op dit moment af. Ik heb de paarse Purple Queen, de gele boterboon en de heerlijke onvolprezen groene sperzieboon Cobra.
    Inmaken doe ik de bonen eigenlijk nooit. Jawel, toch enkele zakjes ingevroren voor Sajoer boontjes, maar geen potten vol weck zoals al mijn buren allemaal doen. Ik eet nu dagelijks sperzieboon als 2e groente en zoek het internet af naar nieuwe recepten.
    Dit heerlijke en gemakkelijke recept heb ik eergisteren gemaakt..we hebben de helft de eerste dag opgegeten en de andere helft de tweede dag in punten opgebakken in een beetje olijfolie.
    Het is een hartige clafoutis en komt oorspronkelijk uit de Auvergne.

    Flognarde-aux-haricots-verts-et-parmesan

    300 gram groene boontjes
    150 gram champignons
    20 gram boter + 15 gram voor de vorm
    1 sjalot
    1 teentje knoflook
    3 grote eieren
    70 gram Parmezaanse kaas geraspt
    100 gram bloem
    200 ml melk
    geraspte nootmuskaat
    zout en peper

    Dop en was de bonen, kook ze niet te zacht ( hooguit 10 minuten) laat ze uitlekken op een doek
    Schil en hak de knoflook en het sjalotje, wrijf de paddenstoelen schoon en hak ze fijn
    Bak knoflook sjalot en paddenstoelen zachtjes in een pan met boter 2 tot 3 minuten, totdat het water uit de paddenstoelen verdampt is, voeg zout & peper naar smaak toe
    Verwarm de oven op 210 ° C
    Doe de meel in een kom, voeg dan de eieren, en vervolgens al kloppend geleidelijk de melk, zout en peper en nootmuskaat, Parmezaanse kaas en paddenstoelen mix, giet in een beboterde bakvorm, voeg de bonen in een mooi patroon toe, plaats in de oven gedurende 30 minuten en serveer warm, lauw of -na afkoelen- in punten gesneden gebakken in wat olijfolie.






    Categorie:Groenterecepten
    Tags:sperziebonen, clafoutis, flognarde aux haricots verts
    11-08-2014, 10:50 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    12-08-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Knoflook vlechten: een minicursus

    Ik probeerde tot nu toe de knoflook te vlechten zoals je een dames invlecht maakt, met wisselend succes. De stengels braken nog wel eens onder het vlechten, en ik kreeg de bollen niet zo mooi op de streng zoals de vlechters uit het zuiden dat kunnen...

    Deze methode bevalt me beter...simpel, en kan ook met kleine hoeveelheden.
    De strengen zitten mooi strak met de bollen knoflook aan weerszijde.
    Met een beetje moeit kan je ook nog bollen in het midden krijgen; ik heb dat niet gedaan want ik vind het wel mooi zo.
    Met de uien ga ik deze ook proberen..dat zal dan wat strakker op elkaar zitten in verband met de dunnere en zachtere -gedroogde- stengel.

    Het is heel eenvoudig, je begint met een bol en je legt de stengel naar je toe.



    De volgende bol leg je er dwars op, je slaat de stengel achter de stengel van de eerste bol door, en vouwt hem dan over zichzelf heen naar voren.





    De volgende bol doe je hetzelfde, maar dan aan de andere kant.







    Zo door totdat alle bollen op zijn...



    Als alle bollen meegevlochten zijn vlecht de de stengels samen en bind ze aan t uiteinde vast


    9 Soorten knoflook heb ik zo ingevlochten...een smaak en bewaarverslag volgt!



    En dan nu een lekkere knoflooksoep...mmm






    Categorie:Groenterecepten
    Tags:knoflook vlechten, uien vlechten
    12-08-2013, 11:34 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (3)
    01-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Soep van Aardpeer met Pastinaak en Shi take

    Soep van Aardpeer met Pastinaak en Shi take


    4 shi-take paddestoelen
    2 blokjes bospaddenstoelenbouillon
    2 sjalotjes
    pond topi nambour
    1liter water
    1 grote of twee kleine pastinaken
    sap van een halve citroen
    beetje olijfolie, klont boter
    halve theelepel tijm, halve theelepel oregano, kwart theelepel bonenkruid, 1 blaadje salie, twee takjes peterselie

    (De kruiden heb ik ook gekozen om hun eigenschap windvorming tegen te gaan..de aardpeer staat immers ook bekend als fartichoke...ze smaakten in ieder geval ook heel erg goed bij deze soep.)

    Schil de aardpeer of topi nambour en snij deze in stukken, leg onmiddellijk in water met citroensap om verkleuren te voorkomen.
    Hak de sjalotjes fijn en bak deze eventjes aan in de olie.Voeg de uitgelekte stukken topi nambour toe, bak nog een minuut of twee door.
    Voeg de bouillonblokjes met het water en de kruiden toe aan de soep en ook de 4 hele shi takes.
    Breng aan de kook en laat 15 minuten -of totdat de aardpeer gaar is- op laag vuur zachtjes borrelen.

    Schil ondertussen de pastinaak, snij deze in korte reepjes en blancheer deze een minuut in kokend water.
    Laat ze uitlekken.
    Haal de 4 shi takes uit de soep en pureer de soep.

    Smelt de boter in de koekenpan en bak op laag vuur de reepjes pastinaak goudbruin. Voeg de laatste minuten de in stukken gesneden shi takes toe.Maak af met zout en vers gemalen peper.

    Schep de soep in borden en garneer met het pastinaak paddenstoelenmengsel.

    Het recept dat ik gekregen heb bevatte ook 2 dl witte wijn en 1 dl room. Omdat ik nog iets van de smaak van de aardpeer wilde proeven heb ik de wijn weggelaten. De room had ik niet in huis, maar eerlijk gezegd heb ik het niet gemist..waarschijnlijk ook niet omdat ik de pastinaak in een lekkere klont roomboter heb gebakken..









    Categorie:Groenterecepten
    Tags:aardpeer, pastinaak, topinambour,shi take
    01-12-2012, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (2)
    31-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pesto van Hanepoten
    Zevenblad, dat in het noorden van het land Hanepoten wordt genoemd is behalve "tuindersverdriet" of "tuinpest" ook een eetbare plant.

    Er is al veel geschreven over hoe verdrietig je kan worden met zevenblad in je tuin maar als je zoekt kan je ook verschillende sites vinden, voornamelijk van herboristen, waarin geschreven wordt dat men het zo jammer vindt dat het kruidje aan `t verdwijnen is in hun tuin. Het verdwijnt omdat ze er teveel van geplukt hebben.

    Je kunt heerlijk koken met zevenblad, en het is, net zoals met de brandnetel, gratis en zonder moeite in je tuin gekomen.
    Wil je er dus van af: Eet het op!!

    Pesto: Pluk op een frisse plek een flinke vergiet vol zevenblad.
    Was het zevenblad een paar keer, droog het in de sla-centrifuge en haal de steeltjes eraf. Weeg het dan. De blaadjes in mijn volle vergiet wogen zonder steeltjes krap 100 gram.
    Weeg en rasp dezelfde hoeveelheid oude kaas of Parmezaanse kaas.
    Rooster lichtjes pijnboompitjes of walnoten; ik nam 30 gram.
    Maak drie teentjes knoflook schoon, haal de kiempjes eruit.

    Doe de noten en de knoflook in de keukenmachine, en draai het grof. Doe het zevenblad erbij en een flinke scheut olijfolie, en draai er pesto van. Voeg eventueel nog meer olie toe. Proef op zout en peper.

    Ik heb er pasta mee gemaakt, en smeer het ook op mijn brood..het teveel kan je ook in een klein bakje invriezen!








    Categorie:Groenterecepten
    Tags:Zevenblad, hanepoten, pesto
    31-03-2012, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    23-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Priksoep
    Brandnetelsoep heb ik voor het eerst gemaakt met Pasen al weer heel wat jaartjes geleden. Mijn buren kwamen op de brunch, en hun kleindochter van 8 was er ook bij. De soep heb ik geserveerd zonder te vertellen wat het was..ze mochten raden.
    Er werden allerlei groentes opgenoemd: veldsla, kervel, sla, spinazie en zelf paardenbloemblad. De netel werd niet geraden.
    De kleindochter die echt van de soep zat te genieten ging bijna spugen toen ze hoorde dat het brandnetels waren..zo beladen met een negatief beeld is deze plant. En het is zo`n lekker soepje..zo maar uit je tuin zonder dat je er spit, zaai, wied en mest-aktiviteiten voor moet uitvoeren.

    De brandnetels voor de soep van vandaag kwamen van een plekje aan de beek die ik heb toebedacht aan de kleine kabouters..een mooi hoekje achter een stapel stenen geschikt voor dromerijen of kattenkwaad; een speelplekje..sinds vandaag dus zonder gevaar om je te "branden"...

    Knip een vergiet vol brandneteltopjes..van ongeveer 5 cm, was deze minstens twee keer (met handschoenen aan, of gebruik een schuimspaan om de netels uit het water te halen..de prik gaat er pas af als de netels verhit worden).
    Hak een sjalot en een teentje knoflook fijn en smoor deze totdat het sjalot glazig is in twee eetlepels olijfolie.( wil je een gebonden soep, voeg dan nu een eetlepel bloem toe en roer dat goed door de olie..laat even meebruinen)
    Voeg de brandnetels toe en een halve liter kokend water. Laat de soep 5 minuten pruttelen en maak de soep dan fijn met een staafmixer.
    Proef op zout en peper, je kunt ook een kruidenbouillonblokje toevoegen.

    Voeg een scheutje room of een eetlepel mascarpone toe per soepkom en bestrooi de soep eventueel met zelfgebakken croutons.

    Je kunt ook een geraspte aardappel meekoken voor een stevige soep, of enkele takjes kervel voor meer aroma.






    Categorie:Groenterecepten
    Tags:Brandnetelsoep
    23-03-2012, 21:27 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    12-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paardenbloemensalade
    De paardenbloemen die ik in november heb geplant hebben een lekker maaltje molsla opgeleverd..voor herhaling vatbaar dus.
    Alleen ga ik de volgende keer wat vroeger wortels uitsteken, en zoek ik nog at intensiever naar dikke wortels.
    De salade heb ik met een vinaigrette aangemaakt: olijfolie, witte wijnazijn, honing en mosterd..zout en peper natuurlijk, en een lekker handje uitgebakken spekjes er heet over uitgegoten..met vet en al.
    Om je vingers bij af te lukken zo lekker.

    Ook had ik wat paardenbloemwortels geoogst.
    Die heb ik samen met winterwortel en wat pastinaak in stukjes gesneden en in wat boter gestoofd.. wat fijngeknipte kervel erover maakte het helemaal af. Ik had de wortels helemaal schoon geschraapt, maar las later dat ik ze alleen had hoeven afborstelen.

    Ik verheug me al weer op het maken van de paardenbloemenwijn binnenkort; de wijn van vorig jaar was zo onrzettend lekker geworden, maar de kwantiteit viel wat tegen...ik heb de laatste flessen verstopt zodat ik nog wat over heb voor speciale gelegenheden.






    Categorie:Groenterecepten
    Tags:paardenbloemensla, gestoofde paardenbloemwortel
    12-03-2012, 21:50 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    07-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Soupe à Mâche
    Er valt niet veel meer te oogsten uit de tuin..uit de vriezer en voorraadkast des te meer.
    Nu proeven we hoe al die inmaakjes van de zomer smaken, niet alles is een 10, maar het meeste smaakt erg lekker..de toppers zijn nog altijd de jammetjes en de zoetzure inmaken zoals komkommer-relish (echt heerlijk) en groente zoet-zuur. Ook alle likeuren en wijnen zijn goedgekeurd, de paardenbloemenwijn moet nog gebotteld worden.
    Uit de vriezer vind ik vooral de peulvruchten zeer goed, zo ook de prei & de bloemkool.
    De frambozen, aalbessen en aardbeien smaken in sausjes en ijs alsof ze zo uit de tuin komen.

    Ondanks alle heerlijkheden uit voorraad en vrieskast ben ik blij dat ik af en toe de tuin nog in kan voor een vers groen blaadje..

    Veldslasoep

    Verwijder de lelijke blaadjes van 250 gram veldsla, snij de worteltjes met een miniem stukje van de rozet af zodat de blaadjes los in de kom met water vallen waar je de veldsla in wast..dit om het laatste zand dat daar vaak in het rozet wil achterblijven te verwijderen.
    Hou eventueel een paar mooie rozetjes apart om de soep me te versieren.
    Snipper een ui, maak en teentje knoflook schoon.
    Fruit het uitje zachtjes in wat olijfolie, voeg na enkele minuten de uitgeperste knoflook toe en 1 flinke aardappel in kleine blokjes, nog een minuutje later de uitgelekte veldslablaadjes.
    Laat dit enkele minuten stoven, voeg dan 800 ml heet water en twee kruidenbouillon tabletten toe en breng aan de kook.
    Laat op laag vuur koken totdat de blokjes aardappel gaar zijn, pureer de soep dan met een staafmixer. Proef op zout en peper.

    Snij ondertussen twee bruine boterhammen in blokjes en bak deze in wat olijfolie totdat ze knapperig zijn.

    Serveer de soep met deze croutons en rasp er grof wat Parmezaanse kaas over.

    In plaats van croutons en kaas kan je de soep ook serveren met room.







    Categorie:Groenterecepten
    Tags:tuin december, veldsla
    07-12-2011, 21:32 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    24-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Molssla planten


    De afgelopen dagen was het weer superlekker, zonnetje overdag, bijna vorst in de nacht.
    Na een week van mist was dat heerlijk.
    Vandaag helaas weer mist....dan wordt het NO Franse land in november echt wel nattig, koud, triest, kaal en vooral modderig..brrr gelukkig ben ik geen mens voor depressies, anders zou ik er nog zo een oplopen.

    Maar wij blijden van hart en geest zitten niet bij de pakken (modder) neer in november, nee we denken aan maart.
    En dan wel aan de molsla in maart!
    Het seizoen van die heerlijke gebleekte paardenbloemblaadjes overgoten met een goede vinaigrette van olijfolie, mosterd, honing en azijn, en gegarneerd met uitgebakken spekjes of -als je hebt nog beter!- cretons ( uitgebakken gemalen buikspek, heet over de sla gegoten..mmm) ik heb er nu al zin in.

    Dus toen Lie aankondigde dat hij de tuin ging frezen ben ik snel de paardenbloemen die zich door de hele moestuin hadden verspreid uit wezen steken. Ik weet niet of het gaat lukken, ik heb dit nog nooit gedaan, maar dacht: wat een mol kan, kan ik ook! (..)
    Molssla kan je ook zaaien, dan heb je een ietwat verbeterde versie van de paardenbloem, met breder blad, en minder snel in het zaad dan de wilde paardenbloem.
    Hier in Frankrijk steekt de boer regelmatig in het voorjaar een maaltje "pissenlit" uit, en soms krijg ik er ook wat van..zo lekker, minder bitter zou ik het niet willen. Als het zo op deze manier goed werkt is het wel een aanrader, ieder jaar zaait zich nogal wat paardenbloem uit in mijn tuintje, en bij een positieve ervaring kan de oude naam Boerenverdriet dus omgezet worden in Appelvrouw`s vreugde!


    Zie het foto verslag:

    Mooie grote paardenbloemen met wortel en al uitgestoken. Dat is alstig want ze hebben een diepe penwortel.



    De bladeren zijn op ongeveer 3 centimeter van de wortel afgesneden, verrotte bladaanzetjes heb ik eraf gehaald



    Een mooi bosje wortels klaar om te planten. Het werd een beetje kleien vanwege de vette natte net geploegde aarde



    De wortels heb ik zo recht mogelijk in de grond geplant een beetje aangeaard maar ik dacht de bladeren boven de grond te laten en af te dekken met potten en een lange bak (dat heb ik afgekeken van Mergenmetz) en niet zoals de mol te bedekken met aarde.



    Het rijtje afgedekt. De gaten onderin de potten heb ik bovenop afgedekt met karton..steentje erop..klaar, het wachten is op maart..




    Categorie:Groenterecepten
    Tags:molssla
    24-11-2011, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    04-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boerenkool met blauwe kaas
    De laatste jaren staat de boerenkool die we ieder jaar zelf zaaien (Westlandse Winter) bij onze buurman op het land. Dat stuk land dat op een wat hoger deel van het dal ligt wordt gebruikt door de dorpsvereniging om er de jaarlijkse pompoenen voor de verkoop op te kweken, wij mogen er een stukje van gebruiken voor kool, aardappels en prei.

    Kool doet het niet zo goed in onze moestuin dat is vooral te wijten aan de witte vlieg die zich steeds meer vermenigvuldigd bij ons, het is een lastig beestje maar ik vind het nog niet zo erg dat ik er tegen ga spuiten met commerciële middelen. Deze vliegjes (die eigenlijk motjes zijn) zijn voornamelijk te vinden op kool, radijs en sommige (on)kruid planten zoals kruisbladwolfsmelk en melde.
    De tuin is nogal besloten en daarom gaat de kool het land op waar er altijd een briesje is dat een deel van de kleine witte motjes wegblaast. Verder groeit de kool op dat stuk grond -dat volgens mijn buurman al meer dan 100 jaar flink bemest wordt met stalmest- (want het ligt redelijk dicht bij de stal, dan hoefde men vroeger niet zover te kruien) geweldig goed, en trekken de planten zich niet erg veel aan van een paar honderd witte vliegjes...

    De vliegjes vriezen trouwens dood bij de eerste flinke vorst en zo hebben wij ieder jaar geweldig mooie koolplanten met dank aan de buren.
    Helaas moest de kool dit jaar al eerder van het land af, de boer had bedacht dat het wel leuk was als de koeien daar op dat stuk grond nog wat gingen grazen..er was nogal al wat onkruid achtergebleven na de pompoenoogst.
    Zodoende hadden wij plotsklaps twee kruiwagens vol boerenkoolplanten te verwerken. Voordeel: wij hadden nog plek in de vriezer, nadeel:de witte vliegjes leefden nog allemaal. We moesten voor de deur een boerenkoolwasstraat aanleggen want de planten mochten onder geen beding van mij mee de achtertuin in.

    Niet getreurd: Lie trok een regenpak aan en na de planten eerst een tijdje in een grote zinken teil met water te hebben laten drijven werd de rest van de vliegjes eraf gespoten. Dan de nerf eraf, blad in de slacentrifuge gedroogd, en in zakken ingevroren. Eenmaal bevroren konden we de boerenkoolbladeren zo fijnknijpen met het handje..gemak dient hier de mens!

    Boerenkool met blauwe kaas:

    Maak een gewone stamppot met boerenkool (kook de boerenkool totdat hij geslonken is en giet het af, snij aardappels in stukken, leg de uitgelekte boerenkool erop en kook tot de aardappels gaar zijn, giet af en stamp fijn met boter en hete melk of bouillon. Proef op zout en peper.)
    Vet een brede-lage ovenschaal in met wat olijfolie, doe de stamppot erin en strijk glad met een vork, verkruimel er flink wat roquefort of een andere wat "droge" blauwe kaas over, laat deze even smelten in een oven op 200 graden.









    Categorie:Groenterecepten
    Tags:boerenkool, witte vlieg
    04-11-2011, 23:49 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    23-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bloeiende groenten
    Soms is de muur tussen mijn groenten- en bloementuin wel heel erg klein.

    Ik ben een voorstander van het door elkaar zetten van bloemen en groenten maar dat zijn bloemen die spontaan opkomen -en die ik dan niet meer kan uittrekken..volgens Lie een slechte eigenschap voor een tuinder- of die een doel hebben zoals Afrikaantjes en Oost-Indische kers ( het wegjagen of vangen van nare beestjes) en de Goudsbloem die ik gebruik voor meerdere toepassingen op huismiddeltjes-gebied.
    De bloemen die ik dit jaar laat bloeien hebben behalve het zaden voortbrengen om volgend jaar te zaaien nog een doel: het voortbrengen van zaden om in de winter verse kiemen te kunnen eten.

    Van een vriendelijke moestuinierster die ik via het moestuinforum heb ontmoet kreeg ik het boek van Peter Bauwens: Kiemen en Microgroenten.
    Een prima boek om je voor te bereiden op het zelf kweken van kiemen, het brengt je op vele ideeën en legt ook heel mooi het verschil uit tussen kiemen en microgroenten. En ik weet nu waarom mijn sterrenkers altijd mislukt in zo`n glazen schaaltje met een roostertje erop: de zaden hebben een slijmlaagje waardoor ze sneller rotten..niet kiemen maar microgroenten van maken dus. De schrijver gaat uitgebreid in op een veertigtal planten en zaden en geeft ook enkele recepten. Er staan ook tips in om zelf te experimenteren en een hoofdstuk kiemen met kinderen (..)
    Een super handig boekje, ik ben er blij mee.

    Bloeiende prei



    Bloeiende snijbiet



    Bloeiende ui



    Bloeiende Sla St.Antoine



    Bloeiende sla Bianchi




    Categorie:Groenterecepten
    Tags:Groenten in de bloei
    23-07-2011, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    21-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bietensalade met koolrabi
    Uit de smaakmakend ( het blad van de natuurvoedingsspecialist) het volgende beproefde recept.

    Al eerder heb ik bietjes in de oven gepoft, maar dat was nog in aluminiumfolie met knoflook en balsamico het zou hier moeten staan.
    Dit keer worden de bieten ongeschild gepoft met olijfolie en laurierblad. Heerlijk!!

    Verwarm de oven voor op 225 graden. Schep in een ovenvaste schaal 4 tot 6 jonge -goed gewassen- bietjes samen met een à twee eetlepels olijfolie zout peper en twee doormidden gescheurde laurierblaadjes om.
    Rooster de bietjes in ongeveer 45 minuten gaar.  Laat ze afkoelen en snij in vieren. Je hoeft ze niet te schillen,  het geroosterde  velletje is heerlijk en een beetje knapperig.
    Snipper twee sjalotjes en schep ze om met twee eetlepels rode wijnazijn. Roer er na 5 minuten 3 eetlepels olijfolie door en doe er wat zout en peper bij.
    Snij 1 koolrabi in blokjes ( het recept gebruikte de koolrabi rauw, ik blancheer hem 1 minuutje en laat dan afkoelen).
    Rooster 4 eetlepels quinoa op middelhoog vuur in twee minuten.
    Neem ongeveer 300 gram jonge slablaadjes en leg deze in een ondiepe schaal.
    Schil de koolrabi op de sla en leg de bietenpartjes erom heen.
    Schep de dressing over het geheel en bestrooi het met de geroosterde quinoa.



    Als dessert Japanse wijnbesjes met kwark en crème fraîche (samen geklopt)



    Categorie:Groenterecepten
    Tags:bietensalade, koolrabi
    21-07-2011, 23:01 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    11-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rabarbercompôte
    Ieder voorjaar zet ik een ton zonder bodem (met deksel) over een van mijn rabarberplanten. Deze plant loopt dan vroeger uit dan de andere twee, en de rabarber is mooi lichtrose van kleur, en heel zacht: drie minuten koken.

    Neem 500 gram rarber en snij deze in stukjes van ongeveer 2 cm. Kook de rabarber samen met een glas appelsap en een stukje kaneel totdat de stukjes zacht zijn, dit kan heel snel gaan, maar ook 10 minuten duren. Giet de rabarberstukjes voorzichtig in een zeef en vang het vocht op in een steelpannetje. Gooi de kaneel weg.
    Voeg 50 gram suiker bij het sap en kook dit tot de helft in. Als je kervel  in de tuin hebt kan je een à twee takjes fijngeknipt bijvoegen, dat maakt de rabarber minder zuur. Laat het sap afkoelen en voeg de stukjes rabarber er bij. Zet de compôte een tijdje in de koelkast.

    Roer 6 eetlepels crème fraîche los met suiker naar smaak, verdeel de rabarber over 4 bakjes en lepel er wat crème fraîche op.








    Categorie:Groenterecepten
    Tags:rabarber voortrekken, rabarbercompôte
    11-04-2011, 10:02 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    09-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Veldsla met gerookt zout
    Het dooit, sterker nog, de dooi is al voorbij: de laatste plekjes sneeuw waren vanmorgen verdwenen en het was gistermiddag zelfs 20 graden warmer dan vorige week zaterdag om die tijd: +15!
    Met een kop koffie de tuin in en de jas los.
    De beek stroomt flink, vol met smeltwater, de koolmezen fluiten beduidend anders dan vorige week; je hoort de hoop in de zang van de mannetjes: binnenkort binnenkort (of zouden het trouwens juist de vrouwtjes zijn).
    Je vergeet even dat het nog volop winter is.

    Onder de sneeuw kwamen toch wel wat groenten tevoorschijn die de ergste kou goed hebben doorstaan, Lekker afgedekt met een sneeuwdeken.
    Wortels, wortelpeterselie en zelf hier en daar een mini-paksoitje waarvan de blaadjes niet bevroren zijn, samen lekker voor een slaatje.

    De veldsla staat er geweldig mooi bij, en ik ben verheugd dat er er eindelijk "bij" kan!

    Onlangs las ik een artikel in een Frans tijdschrift over de veldsla, aldaar ook wel doucette genoemd.
    De schrijver vind het een vreselijke zonde om veldsla te pesten-zoals hij zegt- met olie..
    Giet - om het even welke- olie op de veldsla en twee minuten later beginnen de rozetjes te zweten en smelten...weg is de mooie smaak en de zachtheid van het blad.
    Hij raadt aan om de sla voorzichtig te wassen, ieder rozetje apart te drogen en de sla te schikken op een mooie schaal.
    Strooi of maal er voorzichtig wat gerookt zout overheen, en eet de sla zo mogelijk zo uit de schaal met de vingers.
    Dit gerookte zout zou met zijn zilte smaak het lekkerste naar boven halen uit de zachte rondingen van de veldsla.
    Voilà, je moet wel Fransman zijn om zo over de smaak van een klein groen blaadje te kunnen schrijven.










    Categorie:Groenterecepten
    Tags:veldsla,gerookt zout
    09-01-2011, 19:20 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    16-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Winterse Soep met Drie Groenten
    De laatste tijd heb ik vrijwel alleen maar recepten van internet heb gehaald..even snelsnel in de avond je -in de koelkast aanwezige- ingrediënten invullen bij Smulweb.  Soms kreeg ik dan recepten waar ik niets mee kon, maar vaak bracht het me op ideeën.

    Nu heb ik weer het vertrouwde kookboek ontdekt; dat wil zeggen kookboeken, want ik heb er wel een stapeltje.
    Sommige boeken heb ik nog niet veel uit gekookt, één daarvan ben ik nu aan het ontdekken: de Franse Kookkunst/uitgave de Lantaarn.
    Een fraai boek, met vooral klassieke recepten, volgens de flipover (of hoe heet zo`n flap met tekst aan de binnenkant van een boek?) "aangepast aan de eisen van de moderne kok en de hedendaagse keuken".
    Dat zullen we nog wel eens zien..of proeven.
    Er staan recepten in als Ballotine van Jonge Eend met Kastanjes en Blanc-Manger met Wilde Aardbeien. Alles met hoofdletters!
    Het boek is prachtig geïllustreerd met meesterwerken uit de Franse klassieke en moderne kunst.
    Deze soep is denk ik wel het meest simpelste gerecht uit dit boek. Daar ga ik mee beginnen...

    Winterse Soep met Drie Groenten.

    Verhit 2 eetlepels koudgeperste olijfolie in een grote pan (niet van aluminium) en voeg 2 ons in dunne plakjes gesneden bleekselderij toe. Fruit op een matig vuur 2 minuten. Voeg 4 ons geschilde en in blokjes gesneden aardappels toe, fruit 1 minuut mee en voeg dan 750 gram in blokjes gesneden pompoen en een halve liter water toe. Voeg er zout naar smaak bij en breng het aan de kook. Doe de deksel op de pan en laat de soep ongeveer 40 minuten pruttelen of totdat de aardappel uiteen begint te vallen. Dien de soep heet op en voeg aan tafel peper naar smaak toe. Garneer het bord met een blaadje selderij.
    De soep kan ook uitstekend koud gegeten worden.

    Op de foto Jarrahdale, een goed te bewaren winter-pompoen met dik -ietwat droog-smakelijk vruchtvlees.




    Categorie:Groenterecepten
    Tags:de franse kookkunst, wintersoep, pompoen
    16-11-2010, 18:17 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    09-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.knoflooksoep

    Het schijnt dat het goed is om, voor je een avondje doorzakt, flink wat knoflook te eten. Je niet druk maken over de stank en als "voorafje" een lekker knoflooksoepje maken.
    Neem:
    • 10-12 teentjes knoflook
    • zout
    • 20 gram boter
    • 20 gram bloem
    • 3/4 liter groentebouillon
    • 1 glas witte wijn
    • 1/8 liter slagroom
    • peper, zout
    • 2 witte boterhammen zonder korst
    • 2 eetlepels olijfolie
    • 2 eetlepels fijngehakte peterselie (helpt tegen de geur..)

    Pel de teentjes knoflook en kook ze ± 20 minuten in water met wat zout. Dep ze droog met keukenpapier. Doe de knoflookteentjes met een klein deel van de bouillon in de keukenmachine en pureer de teentjes.

    Smelt de boter. Voeg de bloem er in één keer bij. Goed roeren. Laat de bloem ± 2 minuten even meegaren. Voeg de witte wijn toe en blijf goed roeren tot een glad papje ontstaat. Voeg de knoflookpuree erbij en beetje bij beetje, steeds goed roerend, de rest van de bouillon en de room. Breng de soep aan de kook.Breng de soep op smaak met peper en zout.

    Snij de boterhammen in kleine blokjes. Verhit de olie en bak hierin de broodblokjes snel rondom bruin.

    Schenk de soep in 4 kommen en strooi de broodblokjes en de peterselie er over.

    Dit recept komt van http://www.lekkertafelen.nl





    Categorie:Groenterecepten
    Tags:knoflooksoep, knoflook, kater
    09-11-2010, 22:11 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    08-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Courgettebrood
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit hartige courgettebrood kan heel goed koud gegeten worden als bijgerecht of onderdeel van een buffet, maar ook de volgende dag opgewarmd in plakken in de koekenpan met een scheutje olijfolie.


    Was en snij 1200 gram courgettes in dobbelstenen en bak ze lichtjes aan in enkele eetlepels olijfolie.
    Voeg 4 fijngehakte tenen knoflook toe, twee soeplepels fijngeknipte peterselie en een bosje in repen gescheurde basilicum.
    Klop 4 eieren tot schuim, voeg er 80 gram geraspte parmenzaanse kaas of comté aan toe en 3 eetlepels paneermeel.
    Breng op smaak met zout en peper en meng met de courgettes.
    Bekleed een cakevorm met bakpapier of gebruik een ingevette siliconenvorm.
    Sort het groentemengsel in de vorm en bak 30 à 45 minuten in de oven op 180 graden.
    Haal het brood pas uit de vorm als het volledig is afgekoeld.






    Categorie:Groenterecepten
    Tags:courgette, hartige brood,buffet
    08-08-2010, 19:25 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    14-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tofu stroganov met zelfgekweekte shii takes

    Er groeit van alles in mijn tuin om te eten, de slakken zijn er weer blij mee. Behalve sla en asperges komt er nog niet veel uit de tuin op mijn bordje..het voorjaar was koud, normaal zou ik al doperwtjes of de 1e worteltjes kunnen eten, zo niet dit voorjaar.

    Toch een goed bericht, mijn shii takes kwekerijtje gaat eindelijk goed geven!


    Toch al 3 jaar geleden kochten mijn vriendin en ik 100 drevels met daarin de schimmel van de shii take champignon..(shii take betekent boom paddestoel). Deze drevels moesten we in eerst geboorde gaten in een beuken of eikenstam steken van een bepaalde dikte en lengte...dan een jaartje wachten op warm weer, de boomstam dompelen in een bak water en hup, de shii take springt uit de boom.

    Simpel gezegd, nooit gekomen die paddestoel. Het heeft niet veel gescheeld of de stammen hadden al op het vuur gelegen. Vorig jaar kreeg ik er plotseling enkele op het geïnsemineerde hout dat lekker vochtig in de bosjes lag; Dat wil zeggen, de slakken kregen er enkele, en ik had het nakijken naar enige afgevreten hoedjes op een stengeltje.

    In februari kreeg ik tot mijn verrassing één stammetje vol met paddestoeltjes, en dat terwijl ze volgens het boekje alleen met hoge temperaturen groeien. Geïnspireerd heb ik vorige week toch maar weer eens een stam twee dagen in de beek laten weken en tot mijn blijde verrassing heb ik nu een stammetje vol knoppen en al enkele rijpe zwammen.

    Tijd voor deze heerlijke tofu stroganov met champignons of shii takes:

    Dep 250 gram tofu (naturel of gerookt) droog en snij deze in blokjes van 1 x 1 cm. Maak een marinade van 4 el tamari (japanse sojasaus), 1 el olijfolie, 1 tl sambal,1 tl groentebouillon en een versgeperste teen knoflook, en laat de blokjes tofu hier een half uur in marineren.

    Bak 1 ui en 250 gr champignons samen in wat olie, haal ze uit de pan, en bak dan in dezelfde pan de tofublokjes met wat extra olie, ongeveer een minuut of 5 (steeds draaien of roeren).Voeg het paddenstoelenmengsel, de marinade, 4 l tomaatpuree en een tl basilicum, of enkele blaadjes verse basilicum toe.

    Zet het vuur zachter en voeg 2 dl room of soja-room toe.Laat 5 minuten heel zachtjes pruttelen, zet het vuur uit en voeg nog een klein scheutje rode wijn toe. Laat het geheel nog even intrekken zonder te koken en proef op zout of peper. Eet met rijst of pasta.

    Dit recept komt van  http://lekkerplantaardig.net





    Categorie:Groenterecepten
    14-06-2010, 21:22 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (2)
    12-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pastinaaksoep met punjabi kruiden
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Kun je - zoals ik- de hand leggen op bv de punjabi spice blend van Sainsbury`s dan kan je die heel goed gebruiken voor een smakelijke pastinaaksoep. Met gewone kerrie zal het ook wel lukken, maar de punjabi spice blend is bijzonder lekker gekruid.
    Je kunt natuurlijk proberen het zelf na te maken,
    Voor een deel staan de verhoudingen op het potje:
    19% gemalen koriander,
    Gember, komijn, zout en cardamom, 7% elk,
    Kruidnagels en fenegriek, 5% elk,
    Verder nog gedroogde knoflook, laurierblad, zwarte peper, chilipoeder en paprikapoeder.
    Alles gemalen. Ik maal mijn kruidenmixen in een oude elektriese koffiemolen.

    De pastinaaksoep:
    Fruit een ui wat olie en doe er een eetlepel punjabi-kruiden of kerrie bij.
    Fruit twee pastinaken geschild en in blokjes even mee, giet er een liter kippenbouillon bij, breng aan de kook en kook 10 à 15 minuutjes.
    Pureer de soep en voeg een half blikje kokosmelk toe.
    Proef op zout en peper!

    Buiten nog steeds sneeuw, zelfs de kaardenbollen zitten er vol mee.




    Categorie:Groenterecepten
    12-02-2010, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    01-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slasoep met kruiden
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De moestuin ligt onder een dikke laag sneeuw, een enkel preitje staat er nog in.
    Wat hebben we er heerlijk uit gegeten de hele zomer en eigenlijk nog steeds; uit de vriezer komt nog bloemkool, tuinbonen en witte boontjes, en verder uit de zandopslag bietjes wortels en pastinaken. Ook pompoen hebben we nog volop.
    maar een lekker kroppie sla..helaas, daar voor moeten we naar de Intermarché of Appie H.
    Toch wil ik een recept van slasoep geven vandaag, iemand heeft erom gevraagd, ik weet niet meer wie. Verder heeft ex-Lie mij er fijntjes op gewezen dat we vroeger een aktiegroep hadden met als slogan   (geen) vlees mevrouw, u weet wel waarom, dit naar aanleiding van de bloedworst. Minder vlees, daar sta ik nog steeds achter.
    Daarom vandaag vego-dag!

    Fruit 2 sjalotjes in een klontje boter, snij een krop gewassen sla in repen en fruit deze 2 minuten mee.
    Pureer met de staafmixer.
    Klop een eierdooier los met 50 ml slagroom.
    Neem de pan van het vuur en roer het roommengsel door de soep.
    Breng de soep op smaak met zout en peper, of met maggi kruidenbouillon en wat citroensap.
    Hak enkele takjes peterselie zeer fijn en een klein bosje bieslook en wat kervel fijn, zodat het samen 5 eetlepels is, doe de soep in kommen en bestrooi met de kruiden.
    Broodjes met geitenkaas uit de oven erbij, lekker hoor!

    Uit Smaakmakend.



    Categorie:Groenterecepten
    01-02-2010, 17:26 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    25-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardpeer met kruiden als bijgerecht
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Vriendin in Nederland werkt als vrijwilliger bij de tuin van Costerus, en heeft een pondje aardpeer voor mij geoogst. Zelf wil ik het niet echt in de tuin hebben, angst voor uitlopers, en het idee: dat krijg je nooit meer weg!En als je het dan ook nog niet lekker vind...
    Op internet twee recepten gezocht: een met kip, en een als bijgerecht, we gaan het eens proberen want het bllijkt erg gezond.
    De volgende tekst komt ook van internet:
    Topinamboer is afkomstig uit Midden-Amerika, waar het vanaf de 15e eeuw door indianen werd gekweekt.De topinamboer oogst begint meestal aan het begin van de herfst en duurt, aangezien de winterharde knol in de grond kan blijven, tot het voorjaar. Topinamboer moet zo vers mogelijk gekocht worden. De dunne schil biedt namelijk niet genoeg bescherming tegen vochtverlies, de knol verliest volume en begint snel te rotten. In plaats van zetmaal, dat in hoge mate in bijv. aardappels zit, bevat topinamboer het zogenaamde inuline, dat in het lichaam van vooral diabetespatienten goed in waardevolle vruchtensuikers kan worden omgezet. De smaak is lichtzoet en heeft een nootachtig aroma. Om de verkleuring van versgeschilde topinamboer te voorkomen, legt U de stukken in water met een scheutje citroensap.Voilá!

    Aarpeer met kruiden
    Neem 500 gram topinamboer, 1 teentje knoflook ,1 ui,2 eetlepel olie, 3 eetlepel tomatenpuree,1 à 2 dl. water,2 theelepel oregano, 2 theelepel lavas, 1 eetlepel tamari (of ketjap)  en een paar takjes peterselie.Topinamboer onder stromend water flink afborstelen, tot ook de laatste aarderesten eraf zijn. Eventueel de knoestjes eraf snijden. Snijd de knolletjes in plakken van 1 cm. dik. Hak de ui en knoflook en fruit dit in de olie. Voeg de topinamboer toe en laat dit nog een paar minuten sudderen. Roer dit af en toe. Voeg de tomatenpuree, water, kruiden en tamari toe. Meng alles goed en laat alles zachtjes in 15 minuten gaar koken. Bestrooid met fijngehakte peterselie opdienen.


    Categorie:Groenterecepten
    25-10-2009, 19:38 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    Foto
    Kijk ook eens op deze blogs...
  • Paradijs in GF!
  • Paradis (franstalig)
  • Moestuinforum
  • Agnes` kruidentuin
  • St.Laurent sur Othain
  • Hernia diafragmatica
  • Diana`s mooie moestuin
    Archief per jaar
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op http://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!