Inhoud blog
 • Gratis voeding nr 16: plaag insecten niet bespuiten, geef ze aan de kippen
 • gratis voeding voor kippen nr 15: gevallen fruit en vruchten
 • gratis voeding voor kippen nr 14: kweek aardperen
 • gratis voeding voor kippen nr 13: de insecten emmer
 • gratis voeding voor kippen nr 12: kweek meelwormen
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Mailinglijst

  Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.


  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  linken
  www.bloggen.be/linken
  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  jennyenwill_2
  www.bloggen.be/jennyen
  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  bibieke
  www.bloggen.be/bibieke
  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  broedereverard
  www.bloggen.be/broeder
  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  medicijnen
  www.bloggen.be/medicij
  wormengoeroe
  vanalles over het kweken van mestpieren, meelwormen, kippen en groenten
  07-04-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gratis voeding voor kippen nr 9: kweek mais
  Het is nu nog zeer vroeg in het jaar, dus ben ik er nog niet aan begonnen maar ook dit jaar kweek ik 12 vierkante meter mais. Ik ga de plantjes voorzaaien in een tray zodat ik een kleine voorsprong heb. Op 15 mei gaan ze in de grond en kunnen ze groeien zoveel ze willen. Ik kweek pure voeder mais. Deze mais is goed voor de kippen, niet voor de mensen, maar het is een plant met goeie opbrengst. Ik oogst de zaden en hou er jaarlijks opzij om nieuwe planten te zaaien. Mais is ook een prima plant om voldoende groenafval te krijgen voor de compost hoop. Dus weerom een dubbel voordeel.

  Koop dus nu nog je mais zaden en zorg er voor dat ze half mei buiten staan. De kipjes zullen er met grote ogen naar kijken tot je ze kunt oogsten.

  07-04-2019 om 20:13 geschreven door Rita en Stefaan  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:planten zaaien en kweken
  Tags:kippen, mais, kweek mais, voeder mais,
  >> Reageer (0)
  06-04-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gratis voeding voor kippen nr 8: kweek voederkool
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Voederkool is een makkelijke plant om te kweken en kippen zijn er gek op. Bovendien kan je gedurende langere tijd oogsten voor de kippen.

  Een nadeel van voederkool waarvan je een voordeel kunt maken is het koolwitje. Het koolwitje (het zotte witte vlindertje in de tuin) legt haar eitjes graag op de koolplanten (daarom ook die naam) Indien dit gebeurt, hoef je de eitjes niet kapot te maken of te bespuiten met insecticide. Wacht tot de rupsen enkele bladeren hebben aangegeten, knip deze bladeren af en voer ze onmiddellijk aan de kippen met de rupsen erop. De kippen zullen ervoor vechten.

  06-04-2019 om 15:58 geschreven door Rita en Stefaan  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:lopende ervaring
  Tags:voederkool, koolwitje, rupsen, insecticide, bladeren
  >> Reageer (0)
  05-04-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gratis voeding voor kippen nr 7: kweek koolraap

  Kippen eten graag koolraap. Kippen eten eigenlijk graag alle koolsoorten. Maar koolraap is een plant die lekker groot wordt en tegen matige vorst kan. Daardoor kan je een eind in de winter blijven voeren met koolraap.

  Je kan de koolrapen koken of gewoon raspen voor je het aan de kippen geeft. Geef geen volledige koolrapen want de dieren hebben moeite om er stukken uit te krijgen. Zowel het loof als de wortel kan gebruikt worden voor de kippen.

  Natuurlijk kan je zelf de koolraap opeten en gewoon de bladeren geven. Een nog betere investering en goed voor de gezondheid.

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Koolraap#/media/File:Steckr%C3%BCbe.jpg

  05-04-2019 om 07:44 geschreven door Rita en Stefaan  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:lopende ervaring
  Tags:kippen, voeding, koolraap, loof, wortel,
  >> Reageer (0)
  04-04-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gratis voeding voor kippen nr 6: kweek pompoenen
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Ja, pompoenen zijn inderdaad ook een geliefde maaltijd voor mijn kippen. Ze eten zowel de pompoenen als de zaadjes. Het is prachtig om te zien hoe ze een gat maken in de pompoen en deze dan helemaal uithollen. Dus hou een vierkante meter grond vrij voor het kweken van een pompoen plant. Pompoenen kweken is echt niet moeilijk en je kan zelf nog pompoen soep maken (en de restjes geven aan de kippen)

  Wil je het wat makkelijker? Ga dan rond in de buurt en haal de pompoenen op die beginnen te rotten. De meeste mensen zijn blij dat ze ze kwijt zijn en de kippen zullen je er dankbaar voor zijn.


  Pompoen schillen zijn ook goed voor de kweek van compostwormen. Dus als je een wormencompost bak hebt, kan je nog compostwormen kweken voor je kippen, zoals reeds vermeld in één van de voorgaande posts.


  04-04-2019 om 13:46 geschreven door Rita en Stefaan  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:lopende ervaring
  Tags:gratis, voeding, kippen, pompoenen, kweek, zaadjes
  >> Reageer (0)
  03-04-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gratis voeding voor kippen nr 5: keuken resten

  gratis voeding voor kippen nr 5: keukenresten


  Ook dit is een gekend kippenvoer. Wat veel mensen niet weten, is dat de kippen ook vleesresten kunnen eten. Zorg er gewoon voor dat er geen vlees blijft liggen dat kan rotten want dit is gevaarlijk voor de kippen. Maar normaal zijn de kippen zo’n liefhebbers van vlees dat er echt niets over blijft van wat je hen geeft.


  Natuurlijk kan je ook visafval geven aan de kippen maar bij legkippen is er wel een nadeel aan verbonden. Kippeneieren kunnen namelijk de smaak aannemen van de vis. Persoonlijk geef ik geen visafval aan mijn legkippen omdat ik niet van naar vis smakende eieren houd.


  Kippen kunnen heel wat keukenresten verwerken. Persoonlijk geef ik dikwijls een mengeling van verzuurde soep (elke soep, ook prei, ui, enz.) met droog brood. Dit mag maximaal een 20% van de voeding uitmaken.


  Zorg er wel voor dat niet alle voeding uit keukenresten bestaat. De dieren hebben ook nood aan een goede hoeveelheid vezels, vitamines, calcium, anti-oxidanten, enz. Dus gevarieerde voeding en verse voeding is zeker noodzakelijk.

  03-04-2019 om 04:36 geschreven door Rita en Stefaan  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:lopende ervaring
  Tags:kippen, voer, voeding, keukenresten, keuken, resten, vlees, visafval, vis,legkip, kippeneieren, soep, prei, ui,
  >> Reageer (0)
  02-04-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gratis kippenvoer nr 4: smeerwortel
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Gratis kippenvoer nr 4: smeerwortel


  Ja, ik weet het, smeerwortel wordt veelal bekeken als onkruid door veel mensen. In mijn geval is dit net omgekeerd. Ik kweek specifiek smeerwortel voor zowel mijn konijn als mijn kippen. Ze zijn er zot op. Ik heb verschillende planten staan en splits de wortels jaarlijks zodat ik er meer en meer heb. Smeerwortel wordt regelmatig slecht in het nieuws gebracht omdat het licht giftig is maar zowel kippen als konijnen zullen er niet van eten als het inderdaad gevaarlijk zou zijn. Natuurlijk is het geen plant die je dagelijks met grote hoeveelheden mag geven. Maar regelmatig enkele bladeren bij hun groenvoer zal ze meer deugd doen dan pijn.

  02-04-2019 om 09:15 geschreven door Rita en Stefaan  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:lopende ervaring
  Tags:kippen, voer, gratis, smeerwortel
  >> Reageer (0)
  01-04-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gratis voeding voor kippen nr. 3: compost wormen
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Mensen die al compostwormen hebben aangekocht, weten dat de prijs ongelooflijk hoog ligt (tot 45 euro per kg). Maar niet iedereen beseft dat je gewoon een composthoop kan aanmaken waar de wormen op af komen. Want de compost worm eisenia hortensis, komt voor in ons klimaat. 

  Binnenkort maak ik nog een serie berichten aan over hoe je compostwormen kan kweken en zo altijd een voorraad voor handen hebt. Momenteel zal ik het houden bij het aan trekken van compostwormen door middel van een compost hoop. 

  Maak een composthoop van 1 meter op 1 meter op 1 meter. De hoop hoeft niet precies deze maten te hebben maar het is wel de beste manier om compost te maken met een minimum aan onkruid zaden. 
  Keer de composthoop 1 maal per maand en na een 2 tal maanden zal je zien dat er meer en meer compostwormen op af komen. Je kan natuurlijk ook de andere dieren en insecten in je composthoop voeren aan je kippen.

  Zo, ik hoop ook hier weer enkele mensen te kunnen helpen met de besparing op voer van de kippen.

  01-04-2019 om 00:00 geschreven door Rita en Stefaan  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:lopende ervaring
  Tags:kippen, voer, gratis, compost, wormen
  >> Reageer (0)


  Categorieën
 • composteren met wormen (7)
 • experiment voorcomposteren (2)
 • gewoon composteren (1)
 • groenten en/of fruit bewaren (0)
 • konijnen (3)
 • lopende ervaring (35)
 • planten zaaien en kweken (18)
 • recepten (1)
 • theoretische kennis al dan niet vertaald (0)
 • vragen van een lezer (0)
 • zaad oogsten (1)

 • E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Archief per week
 • 15/04-21/04 2019
 • 08/04-14/04 2019
 • 01/04-07/04 2019
 • 25/03-31/03 2019
 • 11/03-17/03 2019
 • 04/03-10/03 2019

  Mailinglijst

  Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.




  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!