Inhoud blog
 • Gratis voeding nr 16: plaag insecten niet bespuiten, geef ze aan de kippen
 • gratis voeding voor kippen nr 15: gevallen fruit en vruchten
 • gratis voeding voor kippen nr 14: kweek aardperen
 • gratis voeding voor kippen nr 13: de insecten emmer
 • gratis voeding voor kippen nr 12: kweek meelwormen
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Mailinglijst

  Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.


  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  godelieve
  www.bloggen.be/godelie
  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  ikschrijfje_laure
  www.bloggen.be/ikschri
  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  denbellys
  www.bloggen.be/denbell
  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  runninglady
  www.bloggen.be/running
  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  axel_buitengewoon
  www.bloggen.be/axel_bu
  wormengoeroe
  vanalles over het kweken van mestpieren, meelwormen, kippen en groenten
  12-04-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gratis voeding voor kippen nr 14: kweek aardperen

  Wist je dat kippen een ander basisvoedsel kunnen eten dan graan? Eén van deze voedselbronnen kan aardpeer zijn.

  Aardpeer is een zonnebloem soort die vooral geplant wordt voor de wortel. De wortel verdikt gedurende de lente en de zomer en dan kan je gaan oogsten. Het grote voordeel van aardperen is dat je er steeds meer en meer van krijgt. Deze zonnebloem wordt soms gezien als onkruid omdat het zich zeer makkelijk verspreidt en jaar op jaar terug komt.

  Doordat de aardpeer een soort zonnebloem is, kan je de plant makkelijk herkennen. Bovendien staat de plant ook zeer mooi in de tuin.

  Wil je weten hoe ik in het verleden ben gestart met aardperen? Ik kocht ze in de colruyt. Neen, ik ben niet gesponsord door deze winkelketen. Maar, je kan dus simpelweg aardperen kopen in de winkel en deze uitplanten, net zoals de aardappel.

  Mijn aardperen gaan in de grond in maart. Aardperen kunnen namelijk goed tegen de vrieskou. De planten komen boven de grond als het hen uit komt, dus je hoeft ze niet af te dekken of te beschermen. Niet verwijderde wortels zullen het volgende jaar weer uitschieten.

  De wortels van de aardpeer kunnen zowel rauw als gekookt gegeven worden aan de kippen. Denk er wel aan de wortels te versnijden in kleine stukjes of ze te raspen, want de wortel is redelijk hard als die niet wordt gekookt.

  Zo, weerom een mogelijkheid om te besparen op kippenvoer zonder de dieren onrecht aan te doen.

  12-04-2019 om 07:11 geschreven door Rita en Stefaan  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Categorie:lopende ervaring
  Tags:kippen, voeselbronnen, aardpeer, zonnebloem,
  >> Reageer (0)
  11-04-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gratis voeding voor kippen nr 13: de insecten emmer

  Wat is een insecten emmer? Wel, dit is een emmer waarin je insecten vangt. Je kunt veel soorten insecten vangen, gaande van vliegen tot kevers. Naargelang de insecten die je wilt vangen, dien je de emmer aan te passen.

  De eenvoudigste insecten emmer die ik gebruik is een simpele emmer met ongeveer 10 cm water in. Zeker niet teveel of te weinig water erin want dan kunnen de insecten er weer uit kruipen. Doe een klein scheutje afwas product in het water om ervoor te zorgen dat de insecten niet op het water kunnen lopen. Natuurlijk liefst biologisch afwas product.

  Plaats de emmer onder een licht of lamp laat in de avond. Als je een licht hebt in de omgeving, zie je vaak hoe motten, muggen en kevers rond een lamp aan het zwermen zijn. Deze insecten, of toch een groot aantal ervan, zullen blijven rondvliegen tot ze uitgeput zijn. Als ze naar beneden vallen, vallen ze recht in de emmer. Deze emmer kan je de volgende ochtend uitkippen bij de kippen. In het begin hadden mijn kippen er niet echt geen zin in maar na enige tijd beseften ze dat het water insecten bevatte en toen waren ze niet meer te houden.

  Een andere manier die ik gebruik om insecten in een emmer te vangen, is de emmer mee pakken naar de moestuin en de slechte insecten afschudden van de planten (bv. rupsen van het koolwitje van de koolplanten verwijderen). Daarmee naar de kippen en ze hebben weer proteine rijke voeding, gratis en voor niets.

  11-04-2019 om 12:34 geschreven door Rita en Stefaan  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Categorie:lopende ervaring
  >> Reageer (0)
  10-04-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gratis voeding voor kippen nr 12: kweek meelwormen
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Ok, ik moet eerlijk zijn, meelwormen zijn NIET gratis. En als je de meelwormen online bestelt, betaal je al gauw 10 a 20 euro per kg. Maar meelwormen zijn heel eenvoudig zelf te kweken. Je start aankoop mag dan duur zijn maar de gekweekte meelwormen kosten amper 1 euro per kilogram en zijn heel voedzaam voor de kippen. Als je ze bovendien bevochtigt met groenten en planten uit je eigen moestuintje dan kan je ze kweken voor amper 50 cent per kilogram. Dus zeker de moeite waard.
  Ik ben nog steeds bezig met het Nederlandse boekje "Hoe kweek ik meelwormen?". Ik heb het ooit in het Engels geschreven en ben nu bezig met de vertaling ervan. Binnenkort is het toegankelijk voor iedereen die de info wenst aan te schaffen.

  Niet alleen de meelwormen zijn voedzaam. De meelwormen mest is een biologisch product dat je er gratis bij krijgt. Het heeft een N-P-K van ongeveer 2.5 - 2 - 2.5 en is dus bruikbaar voor allerhande planten en groenten. Het is bovendien een levend product. De grond waar je deze meststof gebruikt, krijgt heel wat leven wat op zich weer wormen aan trekt. Dus een plus over de hele lijn.

  10-04-2019 om 10:26 geschreven door Rita en Stefaan  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:lopende ervaring
  Tags:kweek meelwormen, meelwormen, kweek, kippen, groenten, meelwormen mest,
  >> Reageer (0)
  09-04-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gratis voeding voor kippen nr 11: kweek erwten
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  De aandachtige lezers onder jullie ondervinden dat veel groenten gekweekt voor mensen, ook gekweekt kunnen worden voor kippen. Dit klopt inderdaad en de reden is simpel. Niet elke groente ziet er lekker genoeg uit om zelf op te eten. Dus waarom niet de restjes geven aan de kippen. Je spaart er centjes mee uit en de kippen kunnen genieten van gezonde, biologische voeding.


  Ook erwten zijn groenten die makkelijk kunnen worden gekweekt voor mens en dier. Als je ze natuurlijk allemaal zelf op kan dan is er geen probleem en spaar je inderdaad ook veel geld uit. Gezonde, biologische voeding kost veel en als je er zelf van kan genieten, sta je alweer een stap verder in je financiële onafhankelijkheid. Maar als je erwten oogst, zit je meestal met de plant die enkel nog dienst kan doen voor de composthoop. Naargelang de datum van je oogst, is het nog zeer goed mogelijk om de planten zelf te geven aan de kippen. De diertjes zullen dit extraatje zeker niet scheef laten liggen.

  Ook met erwten is het heel makkelijk om enkele erwten te laten doorgroeien tot ze volledig rijp zijn. Zo kan je weer een voorraad aan leggen voor het volgende jaar en kosten de zaden je niets.

  Zo zitten we al op nummer 11 voor kippen groenten die je zelf kan kweken. En we doen verder tot de lijst ten einde is.

  09-04-2019 om 10:49 geschreven door Rita en Stefaan  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:lopende ervaring
  Tags:gratis, voeding, kippen, erwten, groente, groenten,
  >> Reageer (0)
  08-04-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gratis voeding voor kippen nr 10: kweek tarwe
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Tarwe wordt al jaar en dag gekweekt door de industriële landbouw. Nochtans kan je als tuinier ook tarwe kweken in je moestuin. Akkoord, de opbrengst is niet zo groot maar het is wel een welkome afwisseling voor de tuin en de kippen kunnen toch enkele graantjes pikken die niet met chemische produkten zijn opgekweekt.


  Persoonlijk kweek ik een 12 tal vierkante meters met tarwe en enkele andere graan gewassen. En ik vind het de moeite waard want ik hou altijd een beetje graan over voor het volgende jaar waardoor mijn zaden me niets kosten. Bovendien krijg ik er nog een pakje stro bij dat ik kan gebruiken bij de kippen, mijn konijn of als mulch voor in de tuin.


  Wacht niet langer, zaai nu enkele strepen tarwe graan. Bescherm ze met wit vlies of netten tot ze een 8 cm groot zijn (want ook de duiven zijn er gek op) en je bent weer een stap dichter om kippenfluisteraar te worden.


  08-04-2019 om 00:00 geschreven door Rita en Stefaan  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:lopende ervaring
  Tags:tarwe, kippen, konijn, moestuin, graantjes,
  >> Reageer (0)


  Categorieën
 • composteren met wormen (7)
 • experiment voorcomposteren (2)
 • gewoon composteren (1)
 • groenten en/of fruit bewaren (0)
 • konijnen (3)
 • lopende ervaring (35)
 • planten zaaien en kweken (18)
 • recepten (1)
 • theoretische kennis al dan niet vertaald (0)
 • vragen van een lezer (0)
 • zaad oogsten (1)

 • E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Archief per week
 • 15/04-21/04 2019
 • 08/04-14/04 2019
 • 01/04-07/04 2019
 • 25/03-31/03 2019
 • 11/03-17/03 2019
 • 04/03-10/03 2019

  Mailinglijst

  Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.
  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!