Inhoud blog
 • Gratis voeding nr 16: plaag insecten niet bespuiten, geef ze aan de kippen
 • gratis voeding voor kippen nr 15: gevallen fruit en vruchten
 • gratis voeding voor kippen nr 14: kweek aardperen
 • gratis voeding voor kippen nr 13: de insecten emmer
 • gratis voeding voor kippen nr 12: kweek meelwormen
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Mailinglijst

  Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.


  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  heiligerita
  www.bloggen.be/heilige
  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  merels
  www.bloggen.be/merels
  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  joliedubalmelok
  www.bloggen.be/joliedu
  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  placora
  www.bloggen.be/placora
  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  frankloopt
  www.bloggen.be/franklo
  wormengoeroe
  vanalles over het kweken van mestpieren, meelwormen, kippen en groenten
  07-04-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gratis voeding voor kippen nr 9: kweek mais
  Het is nu nog zeer vroeg in het jaar, dus ben ik er nog niet aan begonnen maar ook dit jaar kweek ik 12 vierkante meter mais. Ik ga de plantjes voorzaaien in een tray zodat ik een kleine voorsprong heb. Op 15 mei gaan ze in de grond en kunnen ze groeien zoveel ze willen. Ik kweek pure voeder mais. Deze mais is goed voor de kippen, niet voor de mensen, maar het is een plant met goeie opbrengst. Ik oogst de zaden en hou er jaarlijks opzij om nieuwe planten te zaaien. Mais is ook een prima plant om voldoende groenafval te krijgen voor de compost hoop. Dus weerom een dubbel voordeel.

  Koop dus nu nog je mais zaden en zorg er voor dat ze half mei buiten staan. De kipjes zullen er met grote ogen naar kijken tot je ze kunt oogsten.

  07-04-2019 om 20:13 geschreven door Rita en Stefaan  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:planten zaaien en kweken
  Tags:kippen, mais, kweek mais, voeder mais,
  >> Reageer (0)
  06-04-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gratis voeding voor kippen nr 8: kweek voederkool
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Voederkool is een makkelijke plant om te kweken en kippen zijn er gek op. Bovendien kan je gedurende langere tijd oogsten voor de kippen.

  Een nadeel van voederkool waarvan je een voordeel kunt maken is het koolwitje. Het koolwitje (het zotte witte vlindertje in de tuin) legt haar eitjes graag op de koolplanten (daarom ook die naam) Indien dit gebeurt, hoef je de eitjes niet kapot te maken of te bespuiten met insecticide. Wacht tot de rupsen enkele bladeren hebben aangegeten, knip deze bladeren af en voer ze onmiddellijk aan de kippen met de rupsen erop. De kippen zullen ervoor vechten.

  06-04-2019 om 15:58 geschreven door Rita en Stefaan  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:lopende ervaring
  Tags:voederkool, koolwitje, rupsen, insecticide, bladeren
  >> Reageer (0)
  05-04-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gratis voeding voor kippen nr 7: kweek koolraap

  Kippen eten graag koolraap. Kippen eten eigenlijk graag alle koolsoorten. Maar koolraap is een plant die lekker groot wordt en tegen matige vorst kan. Daardoor kan je een eind in de winter blijven voeren met koolraap.

  Je kan de koolrapen koken of gewoon raspen voor je het aan de kippen geeft. Geef geen volledige koolrapen want de dieren hebben moeite om er stukken uit te krijgen. Zowel het loof als de wortel kan gebruikt worden voor de kippen.

  Natuurlijk kan je zelf de koolraap opeten en gewoon de bladeren geven. Een nog betere investering en goed voor de gezondheid.

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Koolraap#/media/File:Steckr%C3%BCbe.jpg

  05-04-2019 om 07:44 geschreven door Rita en Stefaan  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:lopende ervaring
  Tags:kippen, voeding, koolraap, loof, wortel,
  >> Reageer (0)
  04-04-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gratis voeding voor kippen nr 6: kweek pompoenen
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Ja, pompoenen zijn inderdaad ook een geliefde maaltijd voor mijn kippen. Ze eten zowel de pompoenen als de zaadjes. Het is prachtig om te zien hoe ze een gat maken in de pompoen en deze dan helemaal uithollen. Dus hou een vierkante meter grond vrij voor het kweken van een pompoen plant. Pompoenen kweken is echt niet moeilijk en je kan zelf nog pompoen soep maken (en de restjes geven aan de kippen)

  Wil je het wat makkelijker? Ga dan rond in de buurt en haal de pompoenen op die beginnen te rotten. De meeste mensen zijn blij dat ze ze kwijt zijn en de kippen zullen je er dankbaar voor zijn.


  Pompoen schillen zijn ook goed voor de kweek van compostwormen. Dus als je een wormencompost bak hebt, kan je nog compostwormen kweken voor je kippen, zoals reeds vermeld in één van de voorgaande posts.


  04-04-2019 om 13:46 geschreven door Rita en Stefaan  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:lopende ervaring
  Tags:gratis, voeding, kippen, pompoenen, kweek, zaadjes
  >> Reageer (0)
  03-04-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gratis voeding voor kippen nr 5: keuken resten

  gratis voeding voor kippen nr 5: keukenresten


  Ook dit is een gekend kippenvoer. Wat veel mensen niet weten, is dat de kippen ook vleesresten kunnen eten. Zorg er gewoon voor dat er geen vlees blijft liggen dat kan rotten want dit is gevaarlijk voor de kippen. Maar normaal zijn de kippen zo’n liefhebbers van vlees dat er echt niets over blijft van wat je hen geeft.


  Natuurlijk kan je ook visafval geven aan de kippen maar bij legkippen is er wel een nadeel aan verbonden. Kippeneieren kunnen namelijk de smaak aannemen van de vis. Persoonlijk geef ik geen visafval aan mijn legkippen omdat ik niet van naar vis smakende eieren houd.


  Kippen kunnen heel wat keukenresten verwerken. Persoonlijk geef ik dikwijls een mengeling van verzuurde soep (elke soep, ook prei, ui, enz.) met droog brood. Dit mag maximaal een 20% van de voeding uitmaken.


  Zorg er wel voor dat niet alle voeding uit keukenresten bestaat. De dieren hebben ook nood aan een goede hoeveelheid vezels, vitamines, calcium, anti-oxidanten, enz. Dus gevarieerde voeding en verse voeding is zeker noodzakelijk.

  03-04-2019 om 04:36 geschreven door Rita en Stefaan  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:lopende ervaring
  Tags:kippen, voer, voeding, keukenresten, keuken, resten, vlees, visafval, vis,legkip, kippeneieren, soep, prei, ui,
  >> Reageer (0)
  02-04-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gratis kippenvoer nr 4: smeerwortel
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Gratis kippenvoer nr 4: smeerwortel


  Ja, ik weet het, smeerwortel wordt veelal bekeken als onkruid door veel mensen. In mijn geval is dit net omgekeerd. Ik kweek specifiek smeerwortel voor zowel mijn konijn als mijn kippen. Ze zijn er zot op. Ik heb verschillende planten staan en splits de wortels jaarlijks zodat ik er meer en meer heb. Smeerwortel wordt regelmatig slecht in het nieuws gebracht omdat het licht giftig is maar zowel kippen als konijnen zullen er niet van eten als het inderdaad gevaarlijk zou zijn. Natuurlijk is het geen plant die je dagelijks met grote hoeveelheden mag geven. Maar regelmatig enkele bladeren bij hun groenvoer zal ze meer deugd doen dan pijn.

  02-04-2019 om 09:15 geschreven door Rita en Stefaan  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:lopende ervaring
  Tags:kippen, voer, gratis, smeerwortel
  >> Reageer (0)
  01-04-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gratis voeding voor kippen nr. 3: compost wormen
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Mensen die al compostwormen hebben aangekocht, weten dat de prijs ongelooflijk hoog ligt (tot 45 euro per kg). Maar niet iedereen beseft dat je gewoon een composthoop kan aanmaken waar de wormen op af komen. Want de compost worm eisenia hortensis, komt voor in ons klimaat. 

  Binnenkort maak ik nog een serie berichten aan over hoe je compostwormen kan kweken en zo altijd een voorraad voor handen hebt. Momenteel zal ik het houden bij het aan trekken van compostwormen door middel van een compost hoop. 

  Maak een composthoop van 1 meter op 1 meter op 1 meter. De hoop hoeft niet precies deze maten te hebben maar het is wel de beste manier om compost te maken met een minimum aan onkruid zaden. 
  Keer de composthoop 1 maal per maand en na een 2 tal maanden zal je zien dat er meer en meer compostwormen op af komen. Je kan natuurlijk ook de andere dieren en insecten in je composthoop voeren aan je kippen.

  Zo, ik hoop ook hier weer enkele mensen te kunnen helpen met de besparing op voer van de kippen.

  01-04-2019 om 00:00 geschreven door Rita en Stefaan  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:lopende ervaring
  Tags:kippen, voer, gratis, compost, wormen
  >> Reageer (0)
  31-03-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gratis voeding voor kippen nr. 2:
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Onkruid, onkruid als voeding voor de kippen, ze zijn er zot van. Ik laat persoonlijk enkele stukken in mijn tuin wild groeien met brandnetel, paardebloem, dove netel, enz.

  Als de planten een redelijke hoogte hebben bereikt en/of bloemen hebben, kort ik het perk in en werp ik alles bij de kippen.

  Ze halen er de insecten uit en eten bijna al de groene delen op, ook de bloemen.

  Dus laat een stukje tuin verwilderen en haal er het onkruid uit als het bijna volgroeid is. De kippen zullen je er dankbaar voor zijn.

  En zolang je het onkruid vers geeft, zullen de kippen weten wat ze mogen eten en wat ze niet mogen eten. Eén onkruid dat je wel kan drogen zoals hooi is brandnetel. Zowel kippen als konijnen eten graag brandnetelblad als het niet meer prikt.


  Onkruid is dus toch geen onkruid als je maar weet wat je er mee moet doen.

  31-03-2019 om 12:03 geschreven door Rita en Stefaan  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:lopende ervaring
  Tags:kippen, gratis, onkruid,
  >> Reageer (0)
  30-03-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kippen gratis voeren, nr 1
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Kippen kunnen een dure hobby worden als ze opgekweekt worden met aangekocht graan. Toch zijn er mogelijkheden om dit te vermijden.
  Kippen aten enkele honderden jaren geleden geen granen uit zakjes. De dieren zochten hun maaltijden samen en moesten werken voor de kost.
  In de komende dagen, zet ik verschillende opties online om kippen goedkoper en toch gezond op te kweken.

  gratis voeding voor kippen nr 1:
  begin met gras. Kippen kunnen makkelijk 15% van hun voeding uit groenafval halen, dus ook gras.
  Gras bevat ook voedingsstoffen die niet voorkomen in granen en is dus een gezonde aanvulling voor de kippen

  30-03-2019 om 10:13 geschreven door Rita en Stefaan  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:lopende ervaring
  Tags:kippen, gras, voeren,
  >> Reageer (0)
  11-03-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tarwe gezaaid in maart, te laat maar met een reden
  Ik heb vandaag mijn tarwe gezaaid of beter gezegd, opnieuw gezaaid.

  Ik probeer mijn kippen zo goedkoop mogelijk op te kweken door zoveel mogelijk planten te kweken waar de kippen van kunnen leven. Ik test onderandere tarwe, mais, soedan gras, erwten en voederkool uit. Daar naast heb ik natuurlijk nog heel wat groenten waar we zelf van kunnen eten en waar het groenafval richting kippen gaat zoals radijs, wortel, verschillende koolsoorten en nog heel wat meer. Dus de kippen krijgen zeker genoeg vitamines binnen. Laat me nu even uitwijden over mijn tarwe probleem. Mijn tarwe is niet zo goed van start gegaan dit jaar.

  Half februari had ik mijn tarwe gezaaid maar zodra de zaadjes boven kwamen, vlogen de duiven er op (letterlijk en figuurlijk) en lag alles omgewoeld op de grond.
  Bitter weinig plantjes hebben de duiven aanval overleefd dus heb ik vandaag alles opnieuw gezaaid.
  Dit maal heb ik er wel voor gezorgd dat de zaadjes bedekt zijn. Ik heb een wit vlies gebruikt om de zaadjes te beschermen van de hongerige bekjes.

  De datum van zaaien van zomer tarwe is normaal in februari maar door mijn tegenvaller ben ik dus een maand te laat. Ik weet niet of alles op tijd rijp zal zijn, maar dat zien we wel deze zomer. Gelukkig heb ik mij een earthway seeder aageschaft en kon ik makkelijk de zaadjes zaaien zonder op mijn kniëen te kruipen. helaas is de zaad plaat niet precies voor het graan waardoor ik niet zeker ben of er genoeg zaad zal gezaaid zijn. Maar net zoals de rijpheid is dit een probleem dat later wel duidelijk zal worden.

  Als ik zie dat er niet genoeg zaadjes zijn gezaaid in mei, kan ik alsnog soedan gras zaaien. Daar mee kan ik ook de kippen voeren.

  11-03-2019 om 20:41 geschreven door Rita en Stefaan  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
  Categorie:planten zaaien en kweken
  Tags:tarwe, soedan gras, mais, erwten, voederkool, earthway seeder,
  >> Reageer (0)
  08-03-2019
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.opnieuw starten met mijn blog
  Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo,

  Deze blog bestaat al 4 jaar, persoonlijk heb ik alles erafgesmeten een hele tijd geleden omdat ik het moe was om te bloggen.
  Eerlijk gezegd, mis ik het bloggen wel dus start ik helemaal opnieuw. Stapje per stapje zal ik weer berichten plaatsen die te maken hebben met het kweken van mestpieren en meelwormen en natuurlijk ook alles in verband met de tuin en kippen.

  Tot in mijn volgende bericht.

  groetjes,
  Rita en Stef

  08-03-2019 om 15:48 geschreven door Rita en Stefaan  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
  Categorie:lopende ervaring
  Tags:mestpieren, meelwormen, kippen, tuin
  >> Reageer (0)


  Categorieën
 • composteren met wormen (7)
 • experiment voorcomposteren (2)
 • gewoon composteren (1)
 • groenten en/of fruit bewaren (0)
 • konijnen (3)
 • lopende ervaring (35)
 • planten zaaien en kweken (18)
 • recepten (1)
 • theoretische kennis al dan niet vertaald (0)
 • vragen van een lezer (0)
 • zaad oogsten (1)

 • E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Archief per week
 • 15/04-21/04 2019
 • 08/04-14/04 2019
 • 01/04-07/04 2019
 • 25/03-31/03 2019
 • 11/03-17/03 2019
 • 04/03-10/03 2019

  Mailinglijst

  Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.
  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!