Inhoud blog
  • Gratis voeding nr 16: plaag insecten niet bespuiten, geef ze aan de kippen
  • gratis voeding voor kippen nr 15: gevallen fruit en vruchten
  • gratis voeding voor kippen nr 14: kweek aardperen
  • gratis voeding voor kippen nr 13: de insecten emmer
  • gratis voeding voor kippen nr 12: kweek meelwormen
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Mailinglijst

    Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.


    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    movie
    www.bloggen.be/movie
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    gigi999
    www.bloggen.be/gigi999
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    maastricht
    www.bloggen.be/maastri
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    frankie1965
    www.bloggen.be/frankie
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    evertsuitlaatklep
    www.bloggen.be/evertsu
    wormengoeroe
    vanalles over het kweken van mestpieren, meelwormen, kippen en groenten
    15-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gratis voeding nr 16: plaag insecten niet bespuiten, geef ze aan de kippen

    Mensen met een moestuin weten dat je niet altijd kan vermijden dat er bepaalde insecten je oogst vernielen. Meestal wordt dan gezocht naar het juiste product om de dieren te doden.


    Kippen houden van plaag insecten zoals rupsen, slakken, bladluizen, enz.

    Persoonlijk offer ik graag enkele bladeren op van planten waar de meeste insecten op zitten. Natuurlijk kan je niet altijd je plant gaan knippen om de insecten te verwijderen. Maar het is zeer goed mogelijk om bijvoorbeeld één koolblad te houden en daar al de rupsen op te werpen. Wanneer je klaar bent met je insecten oogst, werp je het blad met rupsen bij de kippen. De kippen zullen zowel het blad als de insecten op peuzelen.


    Ja, het is natuurlijk meer werk om de insecten samen te rapen. Maar begrijp dat deze insecten een heel goede voeding zijn voor de kippen. Sommige mensen kopen gedroogde meelwormen als snoep voor de kippen. Waarom niet de slakken en rupsen voeden aan je kippen.


    Zo, we zitten al aan nr 16. Binnenkort komen er ook weer berichten over onderwerpen maar ik ben zo’n freak van gratis voeding dat ik niet kan stoppen met posten erover.

    15-04-2019 om 10:10 geschreven door Rita en Stefaan  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:lopende ervaring
    Tags:kippen, insecten, plaag, rupsen, slakken, bladluizen
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gratis voeding voor kippen nr 15: gevallen fruit en vruchten

    Gevallen fruit en vruchten van bomen en struiken kunnen een goeie maaltijd zijn voor de kippen.

    Dit kan je op verschillende manieren aanpakken. Persoonlijk raap ik gevallen appelen op van mijn appelbomen. Indien nodig versnijd ik ze in kleine stukjes. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon de kippen los laten lopen in de boomhaard. Hou er dan wel rekening mee dat alle vruchten die redelijk laag hangen, zullen verdwijnen. Ja, een kip kan hoog springen voor het juiste voedsel.


    Natuurlijk kan je gevallen vruchten ook rapen bij vrienden of buren. Of, zoals ik het doe, geef je de buren een emmer om hun keuken en tuinafval in te doen. Dagelijks kan je dan sorteren wat de dieren kunnen eten en wat beter op de composthoop kan. Want zoals je weet, een composthoop is een goede maaltijd houder voor kippen.


    Heb je zelf nog manieren om je kippenvoer aan te vullen, laat dan zeker iets weten als antwoord op dit bericht.

    15-04-2019 om 10:09 geschreven door Rita en Stefaan  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:lopende ervaring
    Tags:fruit, vruchten, kippen, appelen, appelboom, boomhaard
    >> Reageer (0)
    12-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gratis voeding voor kippen nr 14: kweek aardperen

    Wist je dat kippen een ander basisvoedsel kunnen eten dan graan? Eén van deze voedselbronnen kan aardpeer zijn.

    Aardpeer is een zonnebloem soort die vooral geplant wordt voor de wortel. De wortel verdikt gedurende de lente en de zomer en dan kan je gaan oogsten. Het grote voordeel van aardperen is dat je er steeds meer en meer van krijgt. Deze zonnebloem wordt soms gezien als onkruid omdat het zich zeer makkelijk verspreidt en jaar op jaar terug komt.

    Doordat de aardpeer een soort zonnebloem is, kan je de plant makkelijk herkennen. Bovendien staat de plant ook zeer mooi in de tuin.

    Wil je weten hoe ik in het verleden ben gestart met aardperen? Ik kocht ze in de colruyt. Neen, ik ben niet gesponsord door deze winkelketen. Maar, je kan dus simpelweg aardperen kopen in de winkel en deze uitplanten, net zoals de aardappel.

    Mijn aardperen gaan in de grond in maart. Aardperen kunnen namelijk goed tegen de vrieskou. De planten komen boven de grond als het hen uit komt, dus je hoeft ze niet af te dekken of te beschermen. Niet verwijderde wortels zullen het volgende jaar weer uitschieten.

    De wortels van de aardpeer kunnen zowel rauw als gekookt gegeven worden aan de kippen. Denk er wel aan de wortels te versnijden in kleine stukjes of ze te raspen, want de wortel is redelijk hard als die niet wordt gekookt.

    Zo, weerom een mogelijkheid om te besparen op kippenvoer zonder de dieren onrecht aan te doen.

    12-04-2019 om 07:11 geschreven door Rita en Stefaan  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:lopende ervaring
    Tags:kippen, voeselbronnen, aardpeer, zonnebloem,
    >> Reageer (0)
    11-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gratis voeding voor kippen nr 13: de insecten emmer

    Wat is een insecten emmer? Wel, dit is een emmer waarin je insecten vangt. Je kunt veel soorten insecten vangen, gaande van vliegen tot kevers. Naargelang de insecten die je wilt vangen, dien je de emmer aan te passen.

    De eenvoudigste insecten emmer die ik gebruik is een simpele emmer met ongeveer 10 cm water in. Zeker niet teveel of te weinig water erin want dan kunnen de insecten er weer uit kruipen. Doe een klein scheutje afwas product in het water om ervoor te zorgen dat de insecten niet op het water kunnen lopen. Natuurlijk liefst biologisch afwas product.

    Plaats de emmer onder een licht of lamp laat in de avond. Als je een licht hebt in de omgeving, zie je vaak hoe motten, muggen en kevers rond een lamp aan het zwermen zijn. Deze insecten, of toch een groot aantal ervan, zullen blijven rondvliegen tot ze uitgeput zijn. Als ze naar beneden vallen, vallen ze recht in de emmer. Deze emmer kan je de volgende ochtend uitkippen bij de kippen. In het begin hadden mijn kippen er niet echt geen zin in maar na enige tijd beseften ze dat het water insecten bevatte en toen waren ze niet meer te houden.

    Een andere manier die ik gebruik om insecten in een emmer te vangen, is de emmer mee pakken naar de moestuin en de slechte insecten afschudden van de planten (bv. rupsen van het koolwitje van de koolplanten verwijderen). Daarmee naar de kippen en ze hebben weer proteine rijke voeding, gratis en voor niets.

    11-04-2019 om 12:34 geschreven door Rita en Stefaan  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:lopende ervaring
    >> Reageer (0)
    10-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gratis voeding voor kippen nr 12: kweek meelwormen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ok, ik moet eerlijk zijn, meelwormen zijn NIET gratis. En als je de meelwormen online bestelt, betaal je al gauw 10 a 20 euro per kg. Maar meelwormen zijn heel eenvoudig zelf te kweken. Je start aankoop mag dan duur zijn maar de gekweekte meelwormen kosten amper 1 euro per kilogram en zijn heel voedzaam voor de kippen. Als je ze bovendien bevochtigt met groenten en planten uit je eigen moestuintje dan kan je ze kweken voor amper 50 cent per kilogram. Dus zeker de moeite waard.
    Ik ben nog steeds bezig met het Nederlandse boekje "Hoe kweek ik meelwormen?". Ik heb het ooit in het Engels geschreven en ben nu bezig met de vertaling ervan. Binnenkort is het toegankelijk voor iedereen die de info wenst aan te schaffen.

    Niet alleen de meelwormen zijn voedzaam. De meelwormen mest is een biologisch product dat je er gratis bij krijgt. Het heeft een N-P-K van ongeveer 2.5 - 2 - 2.5 en is dus bruikbaar voor allerhande planten en groenten. Het is bovendien een levend product. De grond waar je deze meststof gebruikt, krijgt heel wat leven wat op zich weer wormen aan trekt. Dus een plus over de hele lijn.

    10-04-2019 om 10:26 geschreven door Rita en Stefaan  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:lopende ervaring
    Tags:kweek meelwormen, meelwormen, kweek, kippen, groenten, meelwormen mest,
    >> Reageer (0)
    09-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gratis voeding voor kippen nr 11: kweek erwten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De aandachtige lezers onder jullie ondervinden dat veel groenten gekweekt voor mensen, ook gekweekt kunnen worden voor kippen. Dit klopt inderdaad en de reden is simpel. Niet elke groente ziet er lekker genoeg uit om zelf op te eten. Dus waarom niet de restjes geven aan de kippen. Je spaart er centjes mee uit en de kippen kunnen genieten van gezonde, biologische voeding.


    Ook erwten zijn groenten die makkelijk kunnen worden gekweekt voor mens en dier. Als je ze natuurlijk allemaal zelf op kan dan is er geen probleem en spaar je inderdaad ook veel geld uit. Gezonde, biologische voeding kost veel en als je er zelf van kan genieten, sta je alweer een stap verder in je financiële onafhankelijkheid. Maar als je erwten oogst, zit je meestal met de plant die enkel nog dienst kan doen voor de composthoop. Naargelang de datum van je oogst, is het nog zeer goed mogelijk om de planten zelf te geven aan de kippen. De diertjes zullen dit extraatje zeker niet scheef laten liggen.

    Ook met erwten is het heel makkelijk om enkele erwten te laten doorgroeien tot ze volledig rijp zijn. Zo kan je weer een voorraad aan leggen voor het volgende jaar en kosten de zaden je niets.

    Zo zitten we al op nummer 11 voor kippen groenten die je zelf kan kweken. En we doen verder tot de lijst ten einde is.

    09-04-2019 om 10:49 geschreven door Rita en Stefaan  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:lopende ervaring
    Tags:gratis, voeding, kippen, erwten, groente, groenten,
    >> Reageer (0)
    08-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gratis voeding voor kippen nr 10: kweek tarwe
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Tarwe wordt al jaar en dag gekweekt door de industriële landbouw. Nochtans kan je als tuinier ook tarwe kweken in je moestuin. Akkoord, de opbrengst is niet zo groot maar het is wel een welkome afwisseling voor de tuin en de kippen kunnen toch enkele graantjes pikken die niet met chemische produkten zijn opgekweekt.


    Persoonlijk kweek ik een 12 tal vierkante meters met tarwe en enkele andere graan gewassen. En ik vind het de moeite waard want ik hou altijd een beetje graan over voor het volgende jaar waardoor mijn zaden me niets kosten. Bovendien krijg ik er nog een pakje stro bij dat ik kan gebruiken bij de kippen, mijn konijn of als mulch voor in de tuin.


    Wacht niet langer, zaai nu enkele strepen tarwe graan. Bescherm ze met wit vlies of netten tot ze een 8 cm groot zijn (want ook de duiven zijn er gek op) en je bent weer een stap dichter om kippenfluisteraar te worden.


    08-04-2019 om 00:00 geschreven door Rita en Stefaan  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:lopende ervaring
    Tags:tarwe, kippen, konijn, moestuin, graantjes,
    >> Reageer (0)
    07-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gratis voeding voor kippen nr 9: kweek mais
    Het is nu nog zeer vroeg in het jaar, dus ben ik er nog niet aan begonnen maar ook dit jaar kweek ik 12 vierkante meter mais. Ik ga de plantjes voorzaaien in een tray zodat ik een kleine voorsprong heb. Op 15 mei gaan ze in de grond en kunnen ze groeien zoveel ze willen. Ik kweek pure voeder mais. Deze mais is goed voor de kippen, niet voor de mensen, maar het is een plant met goeie opbrengst. Ik oogst de zaden en hou er jaarlijks opzij om nieuwe planten te zaaien. Mais is ook een prima plant om voldoende groenafval te krijgen voor de compost hoop. Dus weerom een dubbel voordeel.

    Koop dus nu nog je mais zaden en zorg er voor dat ze half mei buiten staan. De kipjes zullen er met grote ogen naar kijken tot je ze kunt oogsten.

    07-04-2019 om 20:13 geschreven door Rita en Stefaan  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:planten zaaien en kweken
    Tags:kippen, mais, kweek mais, voeder mais,
    >> Reageer (0)
    06-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gratis voeding voor kippen nr 8: kweek voederkool
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Voederkool is een makkelijke plant om te kweken en kippen zijn er gek op. Bovendien kan je gedurende langere tijd oogsten voor de kippen.

    Een nadeel van voederkool waarvan je een voordeel kunt maken is het koolwitje. Het koolwitje (het zotte witte vlindertje in de tuin) legt haar eitjes graag op de koolplanten (daarom ook die naam) Indien dit gebeurt, hoef je de eitjes niet kapot te maken of te bespuiten met insecticide. Wacht tot de rupsen enkele bladeren hebben aangegeten, knip deze bladeren af en voer ze onmiddellijk aan de kippen met de rupsen erop. De kippen zullen ervoor vechten.

    06-04-2019 om 15:58 geschreven door Rita en Stefaan  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:lopende ervaring
    Tags:voederkool, koolwitje, rupsen, insecticide, bladeren
    >> Reageer (0)
    05-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gratis voeding voor kippen nr 7: kweek koolraap

    Kippen eten graag koolraap. Kippen eten eigenlijk graag alle koolsoorten. Maar koolraap is een plant die lekker groot wordt en tegen matige vorst kan. Daardoor kan je een eind in de winter blijven voeren met koolraap.

    Je kan de koolrapen koken of gewoon raspen voor je het aan de kippen geeft. Geef geen volledige koolrapen want de dieren hebben moeite om er stukken uit te krijgen. Zowel het loof als de wortel kan gebruikt worden voor de kippen.

    Natuurlijk kan je zelf de koolraap opeten en gewoon de bladeren geven. Een nog betere investering en goed voor de gezondheid.

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Koolraap#/media/File:Steckr%C3%BCbe.jpg

    05-04-2019 om 07:44 geschreven door Rita en Stefaan  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:lopende ervaring
    Tags:kippen, voeding, koolraap, loof, wortel,
    >> Reageer (0)
    04-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gratis voeding voor kippen nr 6: kweek pompoenen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ja, pompoenen zijn inderdaad ook een geliefde maaltijd voor mijn kippen. Ze eten zowel de pompoenen als de zaadjes. Het is prachtig om te zien hoe ze een gat maken in de pompoen en deze dan helemaal uithollen. Dus hou een vierkante meter grond vrij voor het kweken van een pompoen plant. Pompoenen kweken is echt niet moeilijk en je kan zelf nog pompoen soep maken (en de restjes geven aan de kippen)

    Wil je het wat makkelijker? Ga dan rond in de buurt en haal de pompoenen op die beginnen te rotten. De meeste mensen zijn blij dat ze ze kwijt zijn en de kippen zullen je er dankbaar voor zijn.


    Pompoen schillen zijn ook goed voor de kweek van compostwormen. Dus als je een wormencompost bak hebt, kan je nog compostwormen kweken voor je kippen, zoals reeds vermeld in één van de voorgaande posts.


    04-04-2019 om 13:46 geschreven door Rita en Stefaan  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:lopende ervaring
    Tags:gratis, voeding, kippen, pompoenen, kweek, zaadjes
    >> Reageer (0)
    03-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gratis voeding voor kippen nr 5: keuken resten

    gratis voeding voor kippen nr 5: keukenresten


    Ook dit is een gekend kippenvoer. Wat veel mensen niet weten, is dat de kippen ook vleesresten kunnen eten. Zorg er gewoon voor dat er geen vlees blijft liggen dat kan rotten want dit is gevaarlijk voor de kippen. Maar normaal zijn de kippen zo’n liefhebbers van vlees dat er echt niets over blijft van wat je hen geeft.


    Natuurlijk kan je ook visafval geven aan de kippen maar bij legkippen is er wel een nadeel aan verbonden. Kippeneieren kunnen namelijk de smaak aannemen van de vis. Persoonlijk geef ik geen visafval aan mijn legkippen omdat ik niet van naar vis smakende eieren houd.


    Kippen kunnen heel wat keukenresten verwerken. Persoonlijk geef ik dikwijls een mengeling van verzuurde soep (elke soep, ook prei, ui, enz.) met droog brood. Dit mag maximaal een 20% van de voeding uitmaken.


    Zorg er wel voor dat niet alle voeding uit keukenresten bestaat. De dieren hebben ook nood aan een goede hoeveelheid vezels, vitamines, calcium, anti-oxidanten, enz. Dus gevarieerde voeding en verse voeding is zeker noodzakelijk.

    03-04-2019 om 04:36 geschreven door Rita en Stefaan  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:lopende ervaring
    Tags:kippen, voer, voeding, keukenresten, keuken, resten, vlees, visafval, vis,legkip, kippeneieren, soep, prei, ui,
    >> Reageer (0)
    02-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gratis kippenvoer nr 4: smeerwortel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gratis kippenvoer nr 4: smeerwortel


    Ja, ik weet het, smeerwortel wordt veelal bekeken als onkruid door veel mensen. In mijn geval is dit net omgekeerd. Ik kweek specifiek smeerwortel voor zowel mijn konijn als mijn kippen. Ze zijn er zot op. Ik heb verschillende planten staan en splits de wortels jaarlijks zodat ik er meer en meer heb. Smeerwortel wordt regelmatig slecht in het nieuws gebracht omdat het licht giftig is maar zowel kippen als konijnen zullen er niet van eten als het inderdaad gevaarlijk zou zijn. Natuurlijk is het geen plant die je dagelijks met grote hoeveelheden mag geven. Maar regelmatig enkele bladeren bij hun groenvoer zal ze meer deugd doen dan pijn.

    02-04-2019 om 09:15 geschreven door Rita en Stefaan  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:lopende ervaring
    Tags:kippen, voer, gratis, smeerwortel
    >> Reageer (0)
    01-04-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gratis voeding voor kippen nr. 3: compost wormen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Mensen die al compostwormen hebben aangekocht, weten dat de prijs ongelooflijk hoog ligt (tot 45 euro per kg). Maar niet iedereen beseft dat je gewoon een composthoop kan aanmaken waar de wormen op af komen. Want de compost worm eisenia hortensis, komt voor in ons klimaat. 

    Binnenkort maak ik nog een serie berichten aan over hoe je compostwormen kan kweken en zo altijd een voorraad voor handen hebt. Momenteel zal ik het houden bij het aan trekken van compostwormen door middel van een compost hoop. 

    Maak een composthoop van 1 meter op 1 meter op 1 meter. De hoop hoeft niet precies deze maten te hebben maar het is wel de beste manier om compost te maken met een minimum aan onkruid zaden. 
    Keer de composthoop 1 maal per maand en na een 2 tal maanden zal je zien dat er meer en meer compostwormen op af komen. Je kan natuurlijk ook de andere dieren en insecten in je composthoop voeren aan je kippen.

    Zo, ik hoop ook hier weer enkele mensen te kunnen helpen met de besparing op voer van de kippen.

    01-04-2019 om 00:00 geschreven door Rita en Stefaan  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:lopende ervaring
    Tags:kippen, voer, gratis, compost, wormen
    >> Reageer (0)
    31-03-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gratis voeding voor kippen nr. 2:
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Onkruid, onkruid als voeding voor de kippen, ze zijn er zot van. Ik laat persoonlijk enkele stukken in mijn tuin wild groeien met brandnetel, paardebloem, dove netel, enz.

    Als de planten een redelijke hoogte hebben bereikt en/of bloemen hebben, kort ik het perk in en werp ik alles bij de kippen.

    Ze halen er de insecten uit en eten bijna al de groene delen op, ook de bloemen.

    Dus laat een stukje tuin verwilderen en haal er het onkruid uit als het bijna volgroeid is. De kippen zullen je er dankbaar voor zijn.

    En zolang je het onkruid vers geeft, zullen de kippen weten wat ze mogen eten en wat ze niet mogen eten. Eén onkruid dat je wel kan drogen zoals hooi is brandnetel. Zowel kippen als konijnen eten graag brandnetelblad als het niet meer prikt.


    Onkruid is dus toch geen onkruid als je maar weet wat je er mee moet doen.

    31-03-2019 om 12:03 geschreven door Rita en Stefaan  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:lopende ervaring
    Tags:kippen, gratis, onkruid,
    >> Reageer (0)
    30-03-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kippen gratis voeren, nr 1
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Kippen kunnen een dure hobby worden als ze opgekweekt worden met aangekocht graan. Toch zijn er mogelijkheden om dit te vermijden.
    Kippen aten enkele honderden jaren geleden geen granen uit zakjes. De dieren zochten hun maaltijden samen en moesten werken voor de kost.
    In de komende dagen, zet ik verschillende opties online om kippen goedkoper en toch gezond op te kweken.

    gratis voeding voor kippen nr 1:
    begin met gras. Kippen kunnen makkelijk 15% van hun voeding uit groenafval halen, dus ook gras.
    Gras bevat ook voedingsstoffen die niet voorkomen in granen en is dus een gezonde aanvulling voor de kippen

    30-03-2019 om 10:13 geschreven door Rita en Stefaan  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:lopende ervaring
    Tags:kippen, gras, voeren,
    >> Reageer (0)
    11-03-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tarwe gezaaid in maart, te laat maar met een reden
    Ik heb vandaag mijn tarwe gezaaid of beter gezegd, opnieuw gezaaid.

    Ik probeer mijn kippen zo goedkoop mogelijk op te kweken door zoveel mogelijk planten te kweken waar de kippen van kunnen leven. Ik test onderandere tarwe, mais, soedan gras, erwten en voederkool uit. Daar naast heb ik natuurlijk nog heel wat groenten waar we zelf van kunnen eten en waar het groenafval richting kippen gaat zoals radijs, wortel, verschillende koolsoorten en nog heel wat meer. Dus de kippen krijgen zeker genoeg vitamines binnen. Laat me nu even uitwijden over mijn tarwe probleem. Mijn tarwe is niet zo goed van start gegaan dit jaar.

    Half februari had ik mijn tarwe gezaaid maar zodra de zaadjes boven kwamen, vlogen de duiven er op (letterlijk en figuurlijk) en lag alles omgewoeld op de grond.
    Bitter weinig plantjes hebben de duiven aanval overleefd dus heb ik vandaag alles opnieuw gezaaid.
    Dit maal heb ik er wel voor gezorgd dat de zaadjes bedekt zijn. Ik heb een wit vlies gebruikt om de zaadjes te beschermen van de hongerige bekjes.

    De datum van zaaien van zomer tarwe is normaal in februari maar door mijn tegenvaller ben ik dus een maand te laat. Ik weet niet of alles op tijd rijp zal zijn, maar dat zien we wel deze zomer. Gelukkig heb ik mij een earthway seeder aageschaft en kon ik makkelijk de zaadjes zaaien zonder op mijn kniëen te kruipen. helaas is de zaad plaat niet precies voor het graan waardoor ik niet zeker ben of er genoeg zaad zal gezaaid zijn. Maar net zoals de rijpheid is dit een probleem dat later wel duidelijk zal worden.

    Als ik zie dat er niet genoeg zaadjes zijn gezaaid in mei, kan ik alsnog soedan gras zaaien. Daar mee kan ik ook de kippen voeren.

    11-03-2019 om 20:41 geschreven door Rita en Stefaan  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:planten zaaien en kweken
    Tags:tarwe, soedan gras, mais, erwten, voederkool, earthway seeder,
    >> Reageer (0)
    08-03-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.opnieuw starten met mijn blog
    Klik op de afbeelding om de link te volgen hallo,

    Deze blog bestaat al 4 jaar, persoonlijk heb ik alles erafgesmeten een hele tijd geleden omdat ik het moe was om te bloggen.
    Eerlijk gezegd, mis ik het bloggen wel dus start ik helemaal opnieuw. Stapje per stapje zal ik weer berichten plaatsen die te maken hebben met het kweken van mestpieren en meelwormen en natuurlijk ook alles in verband met de tuin en kippen.

    Tot in mijn volgende bericht.

    groetjes,
    Rita en Stef

    08-03-2019 om 15:48 geschreven door Rita en Stefaan  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
    Categorie:lopende ervaring
    Tags:mestpieren, meelwormen, kippen, tuin
    >> Reageer (0)


    Categorieën
  • composteren met wormen (7)
  • experiment voorcomposteren (2)
  • gewoon composteren (1)
  • groenten en/of fruit bewaren (0)
  • konijnen (3)
  • lopende ervaring (35)
  • planten zaaien en kweken (18)
  • recepten (1)
  • theoretische kennis al dan niet vertaald (0)
  • vragen van een lezer (0)
  • zaad oogsten (1)

  • E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Archief per week
  • 15/04-21/04 2019
  • 08/04-14/04 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 11/03-17/03 2019
  • 04/03-10/03 2019

    Mailinglijst

    Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.




    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs