De grootste groep illegalen met een uitwijzingsbevel komt uit Marokko. 4.616 van hen moesten het land verlaten, 324 deden dat ook of werden verwijderd. De Algerijnen zijn de tweede grootste bevolkingsgroep waarvan illegalen België moesten verlaten. 4.456 bevelen leidden evenwel tot amper 71 verwijderingen. Bij de Russen, de derde grootste groep, vertrokken 17,6 procent.

‘De balans is heel negatief’, zegt N-VA-volksvertegenwoordiger en migratiespecialist Theo Francken op de website van de Gazet van Antwerpen. ‘We hebben dan wel geen terugname-akkoord met pakweg Algerije zoals Frankrijk dat heeft, dat praat de zaken niet goed. Waarom geen samenwerking tussen de lidstaten van de Europese Unie, waardoor het voor België mogelijk wordt om de Algerijnen naar Frankrijk door te sluizen?’

‘De overheden van de landen van herkomst ondernemen amper iets om ons te helpen. De Marokkaanse overheid bijvoorbeeld perkt de gezinshereniging niet in en is niet happig om illegale landgenoten terug te nemen. Dat is toch niet normaal’, aldus Francken.