WILLY VAN DE VELDE @ DE KERK VAN ADEGEM.
De kerk van Adegem is ongeveer 800 jaar oud. Een eerste, houten constructie uit de elfde eeuw werd omstreeks 1200 vervangen door een romaanse kerk. Dankzij de restauratie in 1981 komt het romaanse metselwerk aan de onderkant van het gebouw goed tot zijn recht. De kerk is in de 17de eeuw toewijd zijn aan de Heilige Adrianus. Volgens overleveringen heeft de H. Adrianus Adegem gespaard van de pest. In 1842 vond er een verbouwing plaats onder leiding van de Gentse architect Minard. De zes glasramen met figuratieve voorstellingen dateren uit de 19de en de 20ste eeuw. (Informatie via internet).
Adegem is een slapend dorp maar de inwoners zijn zeer cultuurgericht en onderhuids broedt en wemelt het van kunst en kunstenaars. Adegem heeft een mooi kerkje, gezellig gelegen, pal in t centrum maar toch met voldoende afstand van de hoofdweg op een rustig plein waar de mensen kunnen samenkomen om te bidden, te vieren, te gedenken of definitief afscheid te nemen van een dierbaar familielid of dorpsgenoot.
Sinds kort is de maquette van de St Adrianuskerk afgewerkt met hoofdzakelijk recyclagemateriaal. Minutieus, geduldig en nauwgezet heeft Adegemnaar Willy Van De Velde de kerk van Adegem gereconstrueerd. Het is een prachtig stukje handwerk met liefde vervaardigd, urenlang geplakt en geschilderd. Elk detail werd onder de loep genomen en in mini-vorm aangebracht. Het torentje met het kruis en de haan zijn waarheidsgetrouw weergegeven. De drie klokken duiden hetzelfde uur aan, de steentjes rond de kerk die de kasseiweg rond de kerk voorstellen zijn afkomstig van Frankrijk. De muren met de ramen, de goten lijken gebeeldhouwd. In het dak zijn haakjes aangebracht zoals in het echt, waar de haken dienen om de ladders vast te hechten indien er herstellingen aangebracht moeten worden.
Het kunstzinnige echtpaar Willy en Annie Van de Velde De Zutter uit Adegem zijn amateurkunstenaars die heel regelmatig naar buiten kwamen met hun creaties en overal beschreven, gevierd en gelauwerd werden. Het is een hecht koppel die hun dagelijkse taken kon combineren met het scheppen van kunstwerkjes. Zij genieten van aandacht, van creëren, van mensen ontmoeten en hun creativiteit stelde hen regelmatig in de kijker en droeg bij tot een druk sociaal en vriendschappelijk leven die eigen is aan een kleinere dorpsgemeenschap.
ANNIE DE ZUTTER maakte ontelbare beweeglijke knuffeldieren in originele stoffen, prachtig patchwork volledig met de hand en kunstig kant- en haakwerk in haar vrije tijd. Zij stelde regelmatig ten toon op diverse beurzen en kantexposities en koestert haar Brugse kant en fijn handwerk als dierbare kleinoden.
WILLY VAN DE VELDE was de zoon van een gekende wagenbouwer in Adegem en volgde als jonge knaap een opleiding in de tekenschool op de zolder van het huidige gemeentehuis, waar talentrijke jongeren de kans kregen hun talenten te ontwikkelen. Hij studeerde aan de KUMA onder begeleiding van de alom geprezen Jef Van Maldegem en aan de academie in Brugge. De legendarische schilder en kunstenaar Jef Van Maldegem (1919 1971) kwam hem regelmatig afhalen en samen trokken ze naar de Ardennen om er in de vrije natuur te schilderen. Willy Van de Velde schildert landschappen tijdens alle seizoenen, havens, gebouwen, vooral kerken, watertorens, hoevetjes, kasteeltjes, bloemen, portretten en hoevedieren op het platteland. Hij schilderde alle kerktorens van het Meetjesland. Hij is bovendien dichter, als de muze passeert schrijft hij gedichtjes op panelen of pannen in schoonschrift.
Hij schildert op doek, op panelen en op Boomse pannen, wat een onvoorstelbare vaardigheid en kennis vergt. Een van zijn specialiteiten is het beschilderen van nagelkoppen. Hij restaureerde de Kruisweg in de kerk van Adegem en schilderde de prachtige triptiek Hoop, Geloof en Liefde in de winterkapel van de kerk, samen met twee van de zeven kleinkinderen, Eefje De Baere en Kim Verslycke. Hij werd laureaat van de Culturele Raad in Maldegem (1999). Hij schilderde de decors in de zaal Cecilia, nu Optiek Coens. Hij nam deel aan de workshops georganiseerd door de school de Papaver in Adegem. Willy stelde regelmatig zijn kunstwerken tentoon.
Hij restaureerde en her schilderde de beeldengroep van de Ommegang Sint-Godelieve.
Hij nam deel aan de exposities van de Stille Werkers (eerst 3 later 11) en hij exposeerde in de Galerie Drokje in Wierden in 2006.
Ondanks zijn leeftijd sprankelt Willy Van de Velde van leven en energie en schildert hij dagelijks in zijn atelier, prachtige landschappen, minuscule nagelkopjes, zelfs figuurtjes uit kinderverhalen.
Het kunstenaarsechtpaar neemt deel aan het sociaal leven en aan talrijke exposities en zijn overal een bekend en geliefd. Samen genieten zij van het leven en de kunst geeft er een bijzondere glans aan, die ze overbrengen naar hun gezin, vrienden en kennissen.
FILMARCHIEF CAMERA OBSCURA -> https://www.youtube.com/embed/45cVsHPocWQ?rel=0&controls=0&showinfo=0
Willy Van de Velde stelt tentoon tijdens de groepstentoonstelling in het gemeentehuis van Maldegem, en neemt deel aan de KUNSTMARKT op de markt tijdens de Week van de Amateur Kunsten, . van vrijdag 24 april t.e.m. zondag 3 mei 2015
Bedoeling is om al de artikels die ik geschreven heb over 'Talent in Maldegem te bundelen in een boek (kostprijs ongeveer 23 euro).
Indien u interesse heeft kan u vooraf intekenen via email: livinaleonie@live.be of telefoneren naar Marianne Posman: 050 71 29 11, 0 484 79 78 16, of 0 486 45 38 69. Betalen pas bij definitieve uitgave.
|