TRANSITIE Maldegem organiseert tijdens DE WAK
2013 diverse boeiende acties in verband met duurzaamheid en lokaal leven.
WERKELIJK EEN MUST VOOR WIE HOUDT VAN DE NATUUR en die liefde wil doorgeven aan
kinderen en kleinkinderen.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Sinds 2007 zijn Transitie-initiatieven een wereldwijd fenomeen geworden. De term Transitie (overgang) komt oorspronkelijk uit de verslavingszorg. Het 'transitieproces' gaat over de verschillende stadia die iemand doorloopt binnen het afkickproces. De bewuste mens maakt in de huidige over-consumerende maatschappij, weer plaats voor de natuur en creëert een wereld waarin de mens weer belangrijker wordt dan het geld en de overproductie. Een wereld waarin de mensheid 'volwassen' wordt en de verantwoordelijkheid opneemt voor de gevolgen van zijn daden.
Wij krijgen kansen om even stil te staan, kansen om het anders te doen. We leven in een boeiende tijd, een overgangstijd. Heel snel veranderde het landschap van het Meetjesland de laatste 100 jaar. Onze taal werd bevrijd. Oorlogen lieten hun sporen na. Industrie en consumptie bereikten grote hoogten, ten koste van fossiele brandstoffen. Maar de motor werkt tegen en de olie wordt duurder. Verbranding verandert het klimaat. Economieën krimpen. Het gouden ei is verteerd en de kip is geslacht. De tijd van verspilling zonder nadenken is voorbij. De crisis geeft ons tijd om zelf na te denken hoe we onze gemeenschap vorm willen geven. Transitie wijst ons het pad dat wij samen kunnen bewandelen. We herontdekken en herontwerpen onze levenswijze, onze omgeving, onze gemeenschap en de wereld. Deze beweging streeft naar een sterkere lokale gemeenschap, een grotere lokale vrijheid, harmonie tussen mens en natuur, een leefbare wereld voor allen, een vernieuwde samenleving en een globale kijk op lokale uitdagingen.
Tijdens de WAK organiseert Transitie Maldegem volgende initiatieven:
Op dinsdag 30 april van 19u15 tot 22u30: Filmvoorstelling, gevolgd door brainstorm over Maldegem in Transitie. De filmvoorstelling grijpt plaats in zaal Adegem op de derde verdieping van het gemeentehuis en gaat over de overgang van olie-afhankelijkheid naar lokale zelfredzaamheid. Een veerkrachtige, lokale gemeenschap is beter in staat om de schokken van allerlei crisissen op te vangen. Achteraf kunnen de belangstellenden discussiëren over hoe Maldegem daadwerkelijk kan deelnemen aan dit proces.
Op woensdag 1 mei van 9u30 tot 11u30: Natuuraltaartjes maken. Hiervoor kunnen de geïnteresseerden verzamelen aan de ingang van het Sint-Annakasteel. Bedoeling is om in de buurt van de CASCO container, ter hoogte van de petanquebaan in het Sint-Annapark, een soort persoonlijk altaartje met takjes, blaadjes, bloempjes, vruchten ter ere van de aarde en de natuur te maken, maar vooral ter ere van de creatieve kracht in henzelf. Zij maken een organisch kunstwerkje dat achteraf opnieuw aan de natuurelementen wordt overgeleverd. Het is de bedoeling dat het publiek dieper nadenkt over het thema.
Op woensdag 1 mei van 14u tot 17 u: Eetbaar Maldegem, Guerrilla Gardening. Dit is een activiteit, die erop is gericht om meer eetbaar groen in stedelijke omgevingen te realiseren. Dit wordt bereikt met behulp van kortstondige acties door tuintjes aan te leggen op plekken met weinig of geen groen. Op 1 mei wordt omstreeks 13u30 verzameld met de vrijwilligers aan de fontein op de markt in Maldegem, waarna met spade en hark en met eetbare plantjes wordt vertrokken naar openbare plekken in het dorp om ze duurzamer gaan maken.
Tot slot is er nog Transitie Maldegem met kiemkracht, een doorlopende tentoonstelling in het kader van Kunst in de Vitrine in centrumwinkel Naturelle, Nieuwstraat, 50, Maldegem. (Marianne Posman)
|