De eerste 1/8e finale ging tussen Frankrijk en Argentinië. Een wedstrijd om naar uit te kijken voor de voetballiefhebbers. Zelf stond ik op het moment van de wedstrijd op het veld voor een onderlinge wedstrijd met de talentscouts van Club Brugge na een vergadering en met nadien een barbecue als afsluiter. Hierdoor moest ik de wedstrijd uitzonderlijk eens in uitgesteld relais bekijken en gezien de score wist ik dat het de moeite zou zijn om te kijken. Frankrijk nam al direct de wedstrijd in handen en nog voor het kwartier kwamen ze 1-0 voor toen Mbappé werd gehaakt in de 16 meter en Griezmann de strafschop omzette. Frankrijk bleef de betere ploeg maar toch kwam Argentinië nog voor de rust langszij met een zeer fraai afstandsschot van Di Maria. Kort na de pauze kwam Argentinië zelfs op voorsprong toen een vrije trap in de voeten van Messi belandde, deze trapte op doel en werd door Mercado in doel gedevieerd. Frankrijk moest nu vol aan de bak en enkele minuten na de Argentijnse voorsprong brak Frankrijk uit op de linkerflank. De voorzet belandde bij Pavard die de bal op schitterende wijze naar doel trapte en deze verdween enig mooi in doel, dit is mogelijk het mooiste doelpunt van het WK. Enkele minuten later alweer een uitbraak op links en nu was het uitblinker Mbappé die de bal binnen knalde. Amper 4 minuten later, halfweg de tweede helft kon diezelfde Mbappé alweer scoren na een mooie aanval. Argentinië moest nu alles op alles zetten maar pas in blessuretijd konden ze de aansluitingstreffer maken met een kopbaldoelpunt van Aguero. Zo moet Argentinië het WK verlaten en is Frankrijk als eerste geplaatst voor de kwartfinale na een spectaculaire wedstrijd.
Zaterdagavond was het dan tijd voor Uruguay - Portugal. Uruguay kwam al snel op voorsprong met een kopbaldoelpunt van Cavani op aangeven van de andere sterspeler Suarez. Portugal moest dus achtervolgen maar kon pas na 10 minuten in de tweede helft gelijkmaken met een kopbaldoelpunt van Pepe. Lang kon Portugal niet genieten want kort na de gelijkmaker kon Cavani Uruguay alweer op voorsprong brengen. Portugal probeerde nog terug te komen maar dit lukte niet meer. Zo is na Messi ook de andere voetbalgrootheid, Cristiano Ronaldo ,uitgeschakeld op het WK.
Zondagnamiddag nam Spanje het dan op tegen gastland Rusland. Spanje was groot favoriet terwijl de Russische bevolking hoopte op een volgende stunt. Spanje nam zoals verwacht het initiatief en kon al snel op voorsprong komen met een owngoal van Ignashevic. Nadien controleerde Spanje de wedstrijd met enorm veel balbezit maar zonder echte diepgang. Kort voor rust kreeg Rusland een strafschop na een handsbal. Deze werd omgezet door Dzyuba. Na de pauze bleef Spanje domineren maar kansen dwongen ze niet echt af. Rusland kwam er maar heel sporadisch uit. Verlengingen brachten ook geen winnaar en dus moesten er strafschoppen worden genomen. Hier toonde Rusland zich feilloos terwijl zowel Koke als Aspas faalden vanop de stip.
Zondagavond was het dan tijd voor Kroatië -Denemarken, De wedstrijd begon wervelend met al een doelpunt voor Denemarken in de 1e minuut toen Jorgensen een verre ingooi van Knudsen in doel kon verlengen. Amper 3 minuten later stonden de bordjes weer in evenwicht toen Mandzukic kon profiteren van knullig uitverdedigen en de bal van kortbij in doel kon schieten. Nadien bleef het een aangename wedstrijd met beide ploegen die wat kansjes kregen. Toen Kroatië kort voor tijd een strafschop kreeg leken ze de wedstrijd te gaan winnen maar Modric faalde vanop de stip. Geen van beiden kon dus nog scoren zodat ook hier strafschoppen moesten beslissen over wie mocht doorgaan. Beide doelmannen toonden zich in deze strafschopthriller maar Subasic stopte 3 strafschoppen en Schmeichel 2 waardoor Kroatië zich tot winnaar mocht kronen .
Maandagnamiddag was er dan een wedstrijd om naar uit te kijken. Brazilië nam het op tegen Mexico. Mexico startte gretig en zette zeer hoog druk. Brazilië had het moeilijk maar gaf geen grote kansen weg. Gaandeweg moest Mexico dit tempo laten zakken en Brazilië kwam beter in de wedstrijd. Kort na de pauze kon Neymar een voorzet al glijdend binnen trappen. Mexico moest nu volop voor de aanval kiezen maar de Braziliaanse verdediging gaf geen krimp. In de slotminuten zette Neymar zich door en zijn voorzet werd door Firmino binnen getikt.
Maandagavond was de wedstrijd waar we met nog meer belangstelling dan voor de andere wedstrijden naar uitkeken. België - Japan. Het moest een opwarmer worden voor de kwartfinale tegen Brazilië. België startte goed maar de laatste pas was niet altijd zuiver waardoor ze weinig grote kansen konden creëren . Japan bleef gevaarlijk en had aanvankelijk zelfs het meeste balbezit. Ook zij konden niet echt dreigen. Kort na de pauze kon Japan uitbreken en Haraguchi plaatste de bal naast Courtois in doel. Een opdoffer maar België reageerde direct met een schot op de paal van Hazard. De volgende kans voor Japan volgde al snel en met een fraai afstandsschot bracht Inui Japan op een 0-2 voorsprong. België was even aangeslagen , bondscoach Martinez greep in , haalde de moegestreden Mertens en de ongelukkig spelende Carrasco naar de kant en verving ze door Fellaini en Chadli. 20 minuten voor tijd kon Vertonghen een slecht weggewerkte hoekschop met een koplobbal over Kamashima in doel verwerken. De Belgen geloofden er weer in en kregen vleugels. 5 minuten later kon Hazard zich vrijmaken met een schijnbeweging en zijn voorzet belandde op het hoofd van Fellaini die met een buffelstoot er 2-2 van maakte. Toen iedereen zich opmaakte voor de verlengingen pakte Courtois de corner en gooide de bal direct naar De Bruyne. Die rende over het veld en bediende de vrijstaande Meunier, die zette voor en Lukaku had de geniale ingeving om de baal door zijn benen te laten gaan omdat er veel Japanners met hem waren meegelopen. Aan de tweede paal kwam dan Chadli ingelopen na een ren van 70 meter. Deze kon vrijstaand in doel besluiten en zorgde er zo voor dat België in een delirium belandde. Gouden wissels zo bleek en een mentale veerkracht bracht België naar de kwartfinale.
Dinsdagnamiddag was het dan de beurt aan Zweden en Zwitserland. Zweden nam het initiatief en ondernam wat pogingen terwijl Zwitserland rekende op een snelle tegenaanval of een flits van Shaqiri. Zweden was echter te slordig bij het afwerken. Zwitserland kon er 1 kans tegenover zetten. Na de pauze eenzelfde spelbeeld. De aanvalsdrang van de Zweden werd uiteindelijk beloond met een treffer halfweg de tweede helft toen Forsberg naar doel schoot en de bal afweek op de voet van Akanji en zo in doel verdween. Zwitserland moest nu komen maar tot kansen kwamen ze niet. Het was Zweden dat in de slotminuut nog dicht bij de 2-0 kwam maar de stand wijzigde niet meer.
Dinsdagavond volgde dan de laatste 1/8e finale met Colombia -Engeland. Engeland stond onder zware druk omdat ze de wedstrijd tegen België uit handen gaven omdat de tweede plaats een grotere kans op de finale zou opleveren. In een zwakke eerste helft nam Engeland het initiatief maar doelkansen leverde dit niet op. Rond het uur kreeg Engeland dan een strafschop na zeer dom verdedigen van de Colombianen. Kane zette deze feilloos om. Nadien werd het even een schoppartij en was er van voetbal nog weinig sprake. Engeland leek tevreden met de 0-1 en in blessuretijd kreeg Colombia nog een hoekschop. Mina kopte deze staalhard binnen. Verlengingen waren het gevolg. Daar werd niet meer gescoord zodat strafschoppen moesten beslissen. Engelnd miste de derde strafschop, Colombia de 4e en de 5e . Dier scoorde de vijfde voor Engeland en zo kropen ze door het oog van de naald.
kwartfinales
Vrijdagmiddag is er de eerste kwartfinale. Frankrijk - Uruguay belooft een zeer leuke wedstrijd te worden. Voor Uruguay wordt het bang afwachten of sterspeler Cavani fit geraakt voor deze wedstrijd. Frankrijk rekent op zijn jonkie Mbappé om zijn kunstjes nog eens over te doen.
Vrijdagavond neemt Brazilië het in de kwartfinale op tegen België . Een wedstrijd om naar uit te kijken. Kan België ook Brazilië opzij zetten en zo voor het eerst sinds 32 jaar de halve finale bereiken of haalt Brazilië zijn zoveelste halve finale? Antwoord vrijdagavond.
Zaterdagmiddag neemt Zweden het dan op tegen Engeland . Wie kroont zich tot winnaar? De organisatorisch zeer sterke Zweden of het jonge Engeland?
Zaterdagavond tot slot neemt Rusland het op tegen Kroatië. Hier is Kroatië de favoriet maar dit Rusland stijgt boven zichzelf uit en kan mogelijk opnieuw stunten met de steun van het publiek.
|