‘Wat wij zijn, kan niet worden gevangen in woorden of boeken’. Fernando Pessoa
Toen Fernando Pessoa, één van Portugals grootste dichters, deze woorden schreef had hij het kunnen hebben over zijn geliefde vaderland.
Portugal weet immers een ongelooflijke verscheidenheid aan te bieden. Van ruige bergpieken, afgelegen ravijnen en de op terrassen gelegen wijngaarden in het noorden, tot de ongerepte stranden, glooiende heuvels en de uitgestrekte horizonten van het zuiden. Deze verscheidenheden liggen in Portugal binnen handbereik, de bezoeker kan in dit land binnen het tijdsbestek van één dag iedere uithoek van het land bereiken. Voor deze zeevarende natie is ontdekken ook een karakteristiek. De erfenis van Portugal beroemdste zeevaarders is alom tegenwoordig. Portugal is een land met een trotse geschiedenis, een ongelooflijke culturele erfenis en een bloeiend intellectueel en artistiek leven. Bij de Portugezen leeft de liefde in hun passie voor de zee, verkenningsreizen en in de unieke romance van de saudade. Liefde leeft ook in de passie voor lekker eten en volmaakte wijnen hun hartstocht voor het leven, plezier en de liefde.
Viva Portugal nodigt U dan ook uit op een culinaire ontdekkingsreis.
09-04-2006
Portwijnen zonder jaartal.
Portwijnen zonder jaartal danken hun originaliteit aan het raffinement van de assemblages, soms van wel vijftien vrschillende basiswijnen, waaruit zij zijn ontstaan. Deze wijnen ontwikkelen zich dankzij de uiterst precieze gecontroleerde ocydatie die zich volstrekt tijdens de lagering in houten vaten.
De eerste jaren worden de wijnen regelmatig overgestoken. Na de botteling is Port zonder jaartal klaar om gedronken te worden. Het verblijf in de fles heeft geen enkel effect op zijn kwaliteitseigenschappen en verbetert niet met verdere rijping.
Ruby,
is een assemblagewijn waarvan de robijnrode kleur herinnert aan de gelijknamige edelsteen. Ruby port is minimaal drie jaar opgeslagen geweest op grote houten vaten ( balseiros ) of in betonnen of roestvrijstalen tanks. Het is een jonge, volle en fruitige wijn die men maakt door wijnen van verschillende jaartallen te versnijden. Deze port bevat minder tannine dan een tawny port.
Vintage character,
is het resultaat van het versnijden van jonge wijnen van hoge kwaliteit, gemiddeld tussen drie en vier jaar oud, gerijpt op eiken vaten. Kenmerkend voor deze portwijn is zijn complexe aroma en zijn intens volle en fruitige smaak. Het gebruik van de naam "vintage" is verwarrend omdat er hier geen sprake is van van een vintage port.
Tawny,
dankt zijn naam aan zijn kleur, Tawny betekent in het Engels 'taankleurig', heeft veel langer op kleine eikenhouten vaten gelegen en is minder fruitig dan ruby port. Ze rijpen sneller dan ruby port en door de oxydatie nemen ze geleidelijk een oranjekleurige, bijna gouden tint aan en ontwikkelen een notengeur en -smaak.
Tawny met vermelding van ouderdom,
De Tawny's met vermelding van ouderdom, 10 jaar, 20 jaar, 30 jaar en meer dag 40 jaar ontstaan door assemblage van wijnen van verschillende jaartallen, gerijpt in houten vaten. De gemiddelde ouderdom staat op het grote etiket vermeld, terwijl de datum van van botteling op één van de twee etiketten (hoofd- of rugtiket) terug te vinden moet zijn. Oude tawny's zijn wijnen met een gouden kelur, als gevolg van een langere houtrijping. Bij deze tawny's bespeurt men vaak een verfijnd, fris en complex aroma. Ook hier controleert het portinstituut of de genoemde tawny's voldoen aan de gestelde eisen.
Toen Portugal in 1986 lid is geworden van de EG, hebben de wijnautoriteiten in Portugal de classificatie van de wijnen in overeenstemming gebracht met de regels die voor andere West-Europese landen gelden, Portugal kent vier categorieën wijn.
De wijncategorie "Denominação de Origem Controlada", afgekort DOC, wordt vertaald met gecontroleerde herkomstbenaming. Voor iedere DOC bestaat er een regionale commissie die regels vaststelt en streng controleert op regionale begrenzing, maximale opbrengt per hectare, te gebruiken cultivars, vinificatie, alcoholgehalte en opslagduur. Ook wordt de wijn via chemische analyse en organoleptisch onderzoek gekeurd. DOC-wijnen moeten een selo de garantia dragen, meestal een papieren strip over de kurk, die na goedkeuring wordt verleend door de controle commissie's.
Vervolgens treffen we, op een lager niveau, de "Indicação de Proviniência Regulamentada", afgekort IPR aan. Zoals voor iedere DOC bestaat er een regionale commissie die regels vaststelt en streng controleert op de hiervoor genoemde criteria.
De "Vinho Regional" is een regionale wijn die afkomstig mag zijn uit een veel grotere streek en is er een grotere vrijheid in de keuzemogelijkheden aan cultivars.
Een eenvoudige tafelwijn, de "Vinho de Mesa", mag worden opgebouwd uit alle mogelijke West-Europese wijnen (meestal van Portugese origine) en uit verschillende oogstjaren.
Enkel wijn geproduceerd in het afgebakende kerkomstgebied Douro, met inachtneming van de streng gecontroleerde productie- en rijpingsnormen, mag de benaming Vinho do Porto dragen.
Tijdens het rijpen wordt de Port onderworpen aan een reeks kwaliteitscontroles en proeverijen door de Kamer van Wijnproevers van het Instituut voor Portwijn. Met de goedkeuring van het Instituut verwerft de wijn het recht de herkomstaanduiding Vinho do Porto te gebruiken.
Witte Portwijnen.
Dit zijn wijnen die uitsluitend op basis van witte druiven worden gemaakt, volgens een bereidingsproces dat identiek is aan dat van de rode Port. De voornaamste druivensoorten voor witte Port zijn : Malvasia, Fina, Viosinho, Gouveio, Codega en Rabigato.
Rode Portwijnen.
De familie van de rode Ports is onderverdeeld in twee hoofdgroepen : de groep wijnen zonder jaartal of assemblagewijnen, zijnde Ruby, Vintage character, Tawny en Tawny met vermelding van ouderdom ( 10, 20, 30 en meer dan 40 jaar oud ) enerzijds, en de groep wijnen met jaartal, zijnde Vintage, Late Bottled Vintage en Colheita anderzijds. De voornaamste druivensoorten voor rode Port zijn : Tinta Amarela, Tinta Barroca en Tinta Roriz, Touriga Nacional en Tinto Cão.
Met de rubriek "Portwijnen - ..." wenst Viva Portugal U inzicht te verschaffen in het portwijngebeuren in Portugal.
Twee van oudsher met alcohol versterkte wijnen, port en madera, hebben Portugal beroemd gemaak als wijnhandel. Na de Tweede Wereldoorlog kreeg het land nog meer bekendheid dankzij de introductie van enkele opmerkelijke rosés met de merknamen Mateus en Lancers, dit werden mondiaal gezien de meest verkochte wijnen.
Portugal heeft echter meer te bieden. Het produceert nog enkele andere met alcohol versterkte wijnen, zoals Moscatel de Setúbal, en tevens rode, witte en mousserende wijnen.
De verscheidenheid aan typen Portugese wijn wordt in de eerste plaats veroorzaakt door de vele inheemse druivencultivars. Iedere wijn regio heeft haar eigen spectrum aan druivenrassen waarbinnen gekozen mag worden, daarom stuit dit vaak op grote verrassingen die de wijnen uniek maken.
Het klimaat, de diverse verschillende bodemsoorten, plaatselijke tradities en specifieke opslagmethodes dragen bij aan de verscheidenheid van Portugese wijnen.
Met de rubriek "Wijnen van Portugal - ..." wenst Viva Portugal U inzicht te verschaffen in het wijngebeuren in Portugal.
Neen, uw blog moet niet dagelijks worden bijgewerkt. Het is gewoon zoals je het zélf wenst. Indien je geen tijd hebt om dit dagelijks te doen, maar bvb. enkele keren per week, is dit ook goed. Het is op jouw eigen tempo, met andere woorden: vele keren per dag mag dus ook zeker en vast, 1 keer per week ook.
Er hangt geen echte verplichting aan de regelmaat. Enkel is het zo hoe regelmatiger je het blog bijwerkt, hoe meer je bezoekers zullen terugkomen en hoe meer bezoekers je krijgt uiteraard.