hieronder twee documentjes met trucjes die we in de klas ook gebruiken. - tekeningen en gebaren om de letters te onthouden en te automatiseren - de splitshuisjes t.e.m. vijf (morgen doen we het huisje van 4 en 5).
We startten onze dag met een rekenles. We herhaalden de cijfers van 1 t.e.m. 3 en we deden er een nieuw cijfer bij. De "0". Nul kan je wel schrijven, maar niet tekenen, want nul is niets... We maakten de bijhorende oefeningetjes in de werkboek en we maakten het een beetje moeilijker. We zijn vandaag ook begonnen met de splitsingen. We splitsen de hoeveelheden 1, 2 en 3. Dit ging onmiddellijk bij sommigen al heel vlot. Morgen krijgen de kinderen het splitsschema in hun rekendoosje. Het rekendoosje gaat dan mee naar huis zodat de kinderen dit alles thuis eens kunnen tonen. (Graag alles terug mee op maandag!)
Bij taal leerden we het woordje "beer" hakken en plakken. Zo konden we zien dat "beer" bestaat uit "b", "ee" en "r". We leerden luisteren naar woordjes met "b", woordjes met "ee" en woordjes met "r". We kregen ook een nieuwe leesles, nieuwe wisselrijtjes na het woord "beer". De kinderen kregen in hun huiswerkmap een leesraam (leesmol) mee. Ze kunnen dit gebruiken samen met hun letterdoosje om de woordjes van de wisselrijtjes te leggen en zo eerst kopje-buikje-staartje te lezen en dan pas de letters te synthetiseren. Veel succes!
We leerden een nieuwe letter schrijven, de "o". Wat lijkt deze verdacht veel op de "0". We leerden dat we bovenaan moeten beginnen en zo naar links draaien en dan naar de "grond" komen en ons lettertje vervolgens dicht maken.
Bij godsdienst leerden we over de axenroos. De kinderen kenden de 10 diertjes al vanuit de kleuterschool. Deze maand staat de PAUW in de kijker (zie VBSHaatje). De kinderen leerden dat de pauw graag zichzelf in de kijker zet, en we proberen dit altijd met een positieve ondertoon te doen. vb "kijk eens hoe mooi ik kan tekenen" of "hier heb ik toch netjes gewerkt hé", en niet "ik heb mooiere vlechtjes dan jij" of "iedereen moet naar mij kijken als ik een koprol maak". Zowel thuis als op school moeten de kinderen de kans krijgen om pauw te zijn.
Bij wero leerden we over de klas van vroeger. We leerden dat het nu veel plezanter is dan vroeger: wij hebben mooie en leuke werkboeken met tekeningen en kleurtjes, we doen bewegingstussendoortjes, we mogen allemaal gaan turnen... Wist je dat vroeger de banken uit één stuk bestonden! Wij hebben het geluk van op school nog enkele van deze modellen te hebben... We gingen dit van dichtbij bestuderen: de stoelen hangen vast aan de bank, er is ruimte voorzien voor een inktpotje, we zitten met ons armen gekruisd, een rechte rug en de voeten mooi naast elkaar. Het resultaat ziet u op de foto's.
Huiswerk: blaadje: "beer" kleuren. Indien nog zin mag je de figuur van "beer" ook kleuren. Meebrengen indien mogelijk: kleurstiften
Vandaag maakten we deel 2 van onze allereerste rekentoets. Deze toets ging peilen naar wat we nog kenden uit de kleuterklassen. Bij alle kinderen was deze goed tot heel goed! Later in de rekenles leerden we de cijfers 1, 2 en 3. We leerden ze herkennen, leerden ze schrijven (hierop moet nog een beetje geoefend worden), we leerden groepjes maken (van 1, 2 en 3).
Bij taal kregen we een oefening op het herkennen van korte en lange woorden, dit ging overal heel vlot. In de tweede taalles van deze dag leerden we het woordje 'beer' auditief en visueel herkennen. Morgen leren we 'beer' lezen! Dit is dan al ons VIJFDE woordje!
De juf gaf ons vandaag ook een nieuwe plaats. Maar eerste had ze onze bankjes opnieuw anders gezet. De juf projecteert vanaf vandaag alle werkblaadjes met de overhead projector, zodat we alles goed kunnen meevolgen en zodat we weten waar we moeten werken! Je ziet onze nieuwe klasschikking op de foto's!
We begonnen onze dag "waterachtig". We gingen meten met drinkbekers en water. Hoeveel bekertjes gaan er in een fles, in een strandemmertje... Welke beker is bijna leeg, halfvol, bijna vol... Ordenen van leeg naar vol en van vol naar leeg.
We leerden vandaag de letter 'm' schrijven. We kunnen nu al 3 letters en 1 woordje schrijven! 'i', 'k', en 'm' en het woordje 'mol' !
We leerden zinnetjes aanvullen zoals "zo rond als...", "zo zacht als...". Nadien mochten we de passende stickers in ons werkboek van taal plakken.
Voor wero werkten we onze maquette af en hebben we opdrachtjes gemaakt op de plattegrond van onze klas: kleur jouw bankje oranje, kleur het bord groen, teken de weg van jouw bank naar het bord... We kregen ook onze vaste plaats in de klasrij. Beginnend bij Jari (nummer 1) en eindigend bij Arne (nummer 15).
Voor godsdienst mochten we onze foto's van het gezin tonen en hierover vertellen! Wat heeft iedereen een interessante familie. Er zijn zelfs 2 papa's met dezelfde voornaam! Super tof om dit allemaal te weten te komen.
OPROEP: indien er grootouders vrij zijn op donderdag namiddag die willen vertellen over hun schooltijd, graag een seintje!
Vandaag zijn we begonnen met een onthaalgesprekje over het weekend. We lazen ook in Baloe zijn dagboek, het zag er heel tof uit bij Xander, bedankt dat Baloe bij jullie mocht komen logeren.
Nadien moesten we één voor één bij de juf komen voor een auditieve oefening, we moesten het langste woord herkennen. Dit ging bij iedereen vrij vlot.
Nadien gingen we rekenen, het was vooral de getallenrij opzeggen tot 10 en auditieve en visuele teloefeningen doen. Als afsluiter maakten we een werkblaadje in ons werkboek.
Vandaag gingen we maar liefst twee keer turnen bij juf Hilde. In de voormiddag ons vast turnuur en na de middag kregen we een uurtje extra sport. We zijn dan gaan oefenen aan de burcht voor onze loopwedstrijd van volgende week. Dan is er de scholenveldloop! Allen daarheen!
Na de boterhammetjes of patatjes kwam we terug in de klas. Plotseling haalde de juf onze foto's van het bord en veegde ze de bordtekening weg. De juf legde uit dat als er een thema gedaan was alles van het bord verdween, zodat het nieuwe thema kan voorgesteld worden. De juf overliep met ons aan de hand van prenten de verschillende thema-activiteiten. Er werd gevraagd naar een oma, opa, meme of pepe die op donderdag wil komen vertellen over de klas van vroeger (cfr. brief in de agenda). Als alle activiteiten voorgesteld waren, zijn we samen een maquette beginnen knutselen van onze klas. Morgen werken we hier verder aan, want we waren nog niet klaar.
Brieven: wero + taal Huiswerk: rekenblaadje + lezen elke dag oefenen
We startten onze dag met de startviering in de kerk, van elke klas werd 1 boekentas gewijd om ons succes te wensen gedurende dit schooljaar. We zongen drie mooie liedjes... Maar een hostie hebben we nog niet gekregen. Iedereen is heel flink geweest in de kerk, en daarvoor kregen we een extra sticker op onze stickerkaart! Joepie!
Bij de rekenles leerden we het verloop van onze dag: ochtend - middag - namiddag - avond. We leerden de dagen van de week: deze werden voorgesteld door de 7 dwergen (cfr. Sneeuwwitje). Deze dwergen waren vast geplakt aan een plastic flesje met daarin gekleurd zand. Het zand maakt ons duidelijk of we een ganse dag, een halve dag of niet naar school moeten komen. Belangrijke begrippen waren ook: vandaag, morgen, gisteren.
We herhaalden ook nog eens onze wisselrijtjes in ons leesboek en de leesles op blz. 11. Het blijft voor sommige kindjes nog steeds moeilijk. Een trucje is het woordje hakken en plakken... maar dan soms is het plakken moeilijk. Opnieuw: oefening baart kunst, maar je mag uw kind niet forceren.
Tijdens de les schrift schreven we ons allereerste volledige woordje: "ik". Dit ging bij sommige kinderen echt fantastisch goed! Opnieuw een heel fiere juf!
Tijdens onze knutselles maakten we een potlodenkokertje om daarin ons schrijfgerief van de school te bewaren.
Tijdens onze rekenles van vandaag leerden we een nieuw begrip en een nieuw pictogram, nl. "schatten" dit is nog niet echt gaan wegen of meten, maar we gaan het resultaat zo goed mogelijk proberen te raden. We gingen op zoek naar wat zou zwaarder zijn: een hoopje zand of een hoopje stenen...
We leerden ook ons vierde woordje: "de", nadien volgden er 2 moeilijke leeslessen. De leesles van "de mol" en de wisselrijtjes... Dit ging niet van een leien dakje, dit is dus een leeslesje dat we thuis goed moeten oefenen! Maar toch maak ik de bedenking: oefenen en niet drillen, het lezen moet leuk blijven...
Tijdens de les wero hebben we ons persoonlijk charter gemaakt voor dit schooljaar. De kinderen knipten en plakten 4 afbeeldingen van positieve acties die ze dit jaar willen realiseren en 4 afbeeldingen van negatieve acties die ze dit jaar zo min mogelijk proberen te stellen... We duimen dat dit lukt!
Bij de les verkeer hebben we de omgeving van de schoolpoort verkend, meer bepaald het zebrapad... Alvorens over te steken kijken we goed naar links, naar rechts en opnieuw naar links. Alles veilig? Dan pas mag ik oversteken, tijdens het oversteken blijf ik naar links en rechts kijken... Misschien kunnen jullie dit thuis verder oefenen?
Bij de les muzisch taalgebruik leerden we het gedichtje "Flater". Het gaat over een jongen die te laat uit bed komt en zich moet haasten om tijdig op school te zijn... Maar hij heeft zich zo gehaast, dat hij op school toekomt in zijn pyjama!
's Avonds was het de beurt aan de mama's en de papa's en zelfs een oma. Zij kwamen eens luisteren hoe het er bij ons in de klas aan toe gaat en hoe wij werken en wat wij leren. Moesten er nog vragen zijn, altijd welkom op school na afspraak of telkens via mail: db.dorien@gmail.com
Vandaag leerden we het woordje "mol" lezen. Nadien gingen we "mol" in stukjes "hakken" en dan opnieuw aan elkaar "plakken". Zo weten we nu dat mol bestaat uit 'm', 'o' en 'l'. We kregen de letters van 'mol' en het woordje 'mol' mee in onze letterdoos.
Voor rekenen hebben we eerst de getalbeelden en de cijferkaarten t.e.m. zes aan het bord gebracht, dit kenden we nog uit de kleuterschool. Nadien gingen we oefeningen maken in ons werkboek. Dit ging allemaal vrij vlot.
Voor de tweede rekenles mochten we acrobatentoeren uithalen, zo kon de juf zien of we alle begrippen begrepen: op, naast, links, rechts, voor, achter. Nadien gingen we rijtjes maken: eerste, tweede, derde, vooraan, achteraan, middelste... Dit was allemaal heel goed gekend!
Als afsluiter van de dag zijn we gaan zingen in de turnzaal... Dit is ons vaste stekje als we de liedjes oefenen voor een misviering. Vrijdag worden we om 9u in de kerk verwacht voor de startviering.
Huiswerk: lezen in het leesboek p. 6 - 7. Hiervoor hebben we ook ons letterdoosje nodig.
Niet vergeten: morgen is er de infoavond, iedereen welkom om 19u30!
We begonnen vandaag onze dag met een rekenles. We moesten matrices oplossen. Dit zijn rooster waarin je gegevens moet combineren... Eerste maakten we zo 2 roosters samen aan bord, nadien hebben we voor de eerste keer volledig alleen gewerkt in ons werkboek. Dit ging super goed!
Nadien hebben we gezien dat er verschillende soorten teksten bestaan: een brief, een gedicht, een recept,... De juf vroeg van wie schrijft er nu teksten? Welke naam heeft die persoon.
We hebben besloten dat we zo iemand een schrijver noemen. Nadien moesten we een eigen verhaal bij prenten bedenken met onze buur en dicht kwamen we dan vooraan vertellen. Dit vonden we toch niet zo makkelijk.
We leerden opnieuw een nieuwe letter schrijven, de letter 'k'. Opnieuw vertelde de juf een schrijfverhaaltje. "We gaan de achtbaan naar omhoog, maken een lus, komen recht naar beneden, gaan hetzelfde straatje naar omhoog, we geven hem een buikje en een beentje." Wat blijkt nu??? Dit letter 'k' is geen doetje om te schrijven, hierop gaan we deze week nog een beetje oefenen.
We leerden ook opnieuw een nieuw woordje lezen. Ons DERDE woordje al! We kennen al 'ik' en 'is' en nu kennen we ook 'mol'. Deze week leren we 'mol' visueel herkennen, lezen en in stukjes hakken.
Bij godsdienst leerden we dat anders-zijn mag! Elk kindje is anders, maar dat is geen reden om iemand uit te lachen of uit te sluiten. We hebben in klasverband besloten dat wij met IEDEREEN spelen! Tof zeg!
Bij wero spraken we over de dingen die we in het eerste leerjaar al gedaan hebben en wat we nog willen leren en wat we wel of niet graag doen. We mochten ook eens stoefen over onszelf tijdens wero, we mochten vertellen wat wij allemaal al super goed kunnen! Sommigen spreken zelfs al een paar woordjes Frans!!!
We sloten onze dag af met Beer Snoet en zijn rijmpjeshoed. Wat hebben we dat laatste half uurtje gedicht, amai! We stopten met een heel leuk rijmpjeslied, nl. 'k zag twee beren.
Huiswerk: schrijven: kapsels verder afwerken.
Tot morgen allemaal!
PS: de lettertjes uit ons letterdoosje worden niet ingeplakt in ons leesboekje
Hopelijk heeft iedereen een goed weekend achter de rug, de kinderen waren alvast heel enthousiast. Baloe was dit weekend het logeervriendje van Senne, Arne leerde karate en blijkbaar spreekt men daar Frans, Janicka behaalde een Bloso medaille, Doïna ging spelen met een hond... Het was blijkbaar voor iedereen een bewogen weekend.
Na het gesprekje over het weekend stond er ons al een leeslesje te wachten. We herhaalden het leeslesje met 'ik' en deden er een nieuw lesje bij: zinnetjes met 'is'. Dit ging heel vlot! Super!
We leerden schelpjes rangschikken volgens bepaalde criteria en merkten dat sommige schelpjes in verschillende groepjes thuis horen. We leerden ook een nieuw teken, nl. "=" d.w.z. is evenveel. Nadien gingen we oefeningen maken in de werkboek: allemaal heel flink gewerkt!
Vandaag leerden we juf Hilde kennen, zij geeft ons turnen en zwemmen. We kregen nieuw materiaal voor de spelkoffer en kregen ook onze turnkledij. Gelieve deze thuis te passen en als ze goed is te voorzien van een naam.
We plakten onze prenten van het themaverhaal van Mol en Beer in in onze "oefenschrift". Dit was het schriftje die moe(s)t gekaft worden, maar de juf is het vrijdag vergeten meegeven met de kinderen. Sorry.
Voor wero gingen we onszelf van dichtbij verkennen: hoe zie ik eruit?, wat is mijn naam?, wat is de kleur van mijn haar?, wat is mijn lievelingskleur? ...
De dag hebben we zingend en dansend afgesloten. We leerden het eerste deel van het liedje "Hé, doe maar mee" van Tonya, en we bedachten een dansje op dit lied.
Ons huiswerk: blaadje: 'ik' kleuren. De kleurtjes mag je zelf kiezen.
We leerden de symbolen "+" en "-" "+" wil zeggen "bijdoen" "-" wil zeggen "wegdoen"
We gingen nog een stapje verder en leerden ook "+1" en "-1) "+1" wil zeggen ik moet er eentje meer tekenen "-1" wil zeggen ik moet er eentje minder tekenen.
We leerden ook rangschikken van vol naar leeg en van leeg naar vol.
Voor de rest was het een taaldagje: we leerden het woordje "ik" lezen (aandacht vestigen op het aanduiden van de leesrichting: telkens van links naar rechts) we weten nu ook dat "ik" bestaat uit 'i' en 'k'. Hierop gebruiken we de hak- en plakbeweging.
We leerden ook naar de 'i' luisteren in woordjes zoals vis, kip, kin... en we leerden naar de 'k' luisteren in woordjes zoals kok, kip, koek...
Ons tweede woordjes kunnen we ook al lezen: "is". We weten ook al dat dit bestaat uit 'i' en 's'.
We leerden op onze schrijfbordjes het lettertje 'i' schrijven. Wat ging dit goed! De juf was super fier op de kapoenen van 1A! Ze schreven echt hele mooie lettertjes a.d.h.v het letterverhaaltje
"Ik ga de glijbaan naar omhoog tot het bovenste lijntje, ik ga recht naar beneden tot het onderste lijntje en dan spring ik eraf en zet er mijn puntje op."
Voor wero gingen we opnieuw op ontdekking in de school. We leerden meester Wim en juf Nathalie van het derde leerjaar kennen, juf Betty van het secretariaat en directeur Jan. Onze kinderen dachten dat directeur Fabian de burgemeester van de school was!
Als afsluiter hebben we vandaag ook geknutseld voor onze verjaardagskalender! Dit wordt een leuke rups!
Ons huiswerk voor dit weekend: leesboekje p. 4 - 5. Oefenen met de lettertjes en de woordjes van ons letterdoosje. Opgelet: dit alles terug meebrengen op maandag.
Voor de mama's en de papa's zit er een briefje in omtrent de ouderavond van 9 september en het schoolreglement.
Sommige kinderen hebben op vrijwillige basis een schrijfblaadje mee naar huis: dit mogen ze maken, maar moet niet. In de agenda staat ook 'schriftje kaften', dit kan nog niet gebeuren aangezien de juf de schriftjes is vergeten mee te geven. Sorry!
Ik wens jullie alvast een prettig weekend en hoop jullie maandag opgewerkt terug te zien.