Inhoud blog
 • DAG 11 Japan 2020 de trip ... return !
 • DAG 10 Japan 2020 de trip ... Again Japow in Furano en retour!
 • DAG 9 Japan 2020 de trip ... Japow in Furano!
 • DAG 8 Japan 2020 de trip ... Kamui.
 • DAG 7 Japan 2020 de trip ... Asahidake Vulkaan.
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  The Search For Powder
  Snowboard/ski trips op zoek naar poedersneeuw - het onbeschrijfelijke gevoel!
  - 2020 JAPOW -
  09-02-2020
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DAG 11 Japan 2020 de trip ... return !
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Ons avontuur zit erop Japan 2020, wat een avontuur. Japow was super en dit in een slechte winter voor de sneeuw condities. Begonnen met wat bamboe killing runs met hier en daar wat poedersneeuw. Met wat geluk in Sahoro dat de noord-flank net opende toen we er waren. Tot de poederbak sneeuw vanaf maandagmiddag voor de rest van de week. Wel een deftig linker knie letsel aan over gehouden momenteel, ff laten rusten. Maar wat moet dat hier zijn als de condities goed zijn... .

  Feedback locatie tov de resorts:

  We zaten goed met Furano als uitvalsbasis. Het resort van Furano is het grootste uit de omgeving (voor Japanse normen) en in principe bij een verse dump best veel opties. Van hieruit rij je 45-50 min naar:
  Tomamu: medium resort maar wel super bij verse sneeuw heel leuk voor de poederbazen, niet zoveel mensen in de bomen enzo. The north bowl is dan weer schikt voor de tourskier. Ook de zuidflank trouwens, hier kan je wel afdalen tot aan de weg waar je evtl kan afspreken met een pick up.
  Sahoro: klein resort maar de noord flank als de lift open is, is de max bomen, open stukken, lichte pillows,... dikke fun. Zowat idem als Tomamu iets minder druk bezocht.
  Kamui: klein resort maar goddelijke sneeuw, iets meer sneeuw dan andere kant van Furano, goede ligging veel variatie. Voor de tourskiers is de achterkant, waar wij een leuke Japanse bergwandeling hebben gedaan, echt de moeite. Veel Japanners (lees piste afdalers) maw vaak nog leuke stukken ingereden poeder.
  Asahidske: klein resort, wel het hoogste, enkele is deze 1u20 rijden. De moeite om eens te zien, prachtige natuur. Je komt niet elke dag op een vulkaan naar beneden. Enkel beneden loopt het vrij vlak uit (snowboarden = techniek nodig) en boven op de top kan het ijzing liggen door de wind. De tourskier gaat hier heel happy zijn! Voor ons zeker het bezoek waard maar iets minder qua actie.
  Tokachidake: zijn we niet geweest, is geen resort maar een tourski gebied op een vulkaan. Je kan Halfweg parkeren en tot boven de boomgrens stappen. Volgens de tourskiers wel een toppertje! Na een dagje kan je hier in een van de onsen (waaronder de beste van Furano, 2 keer geweest) ff de spieren ontspannen. Veel sneeuw hier, mss wel iets meer dan in de andere gebieden.

  We vonden het super (ooit ga ik nog eens terug). Adrenaline runs heb ik hier niet echt gevonden, zoals verwacht. Maar super leuke afdaling in de poedersneeuw wel.Het type dat ik voorlopig echt enkel hier vind (Canada is echt in lijn maar is een andere prijskaartje met de heli). Voor de meeste resorts is 1 max 2 dagen wel voldoende (beetje afh van de sneeuwdump). Qua tourski is het volgens mij leuk om te doen maar de Alpen expert gaat hier wat op zijn honger blijven zitten vanwege de beperkte hoogte... zijn telkens korte stukken stappen naar boven. Sneeuwschoenen zouden bij mij bijna overal wel meegaan de volgende keer, opent extra opties. Maw ik kan deze combinatie aan iedereen zeker aanraden!

  Na een nachtje in Chitose (Best Western, goed hotel) brengt een shuttlebus ons om 6u (nog vroeger dan de rest van de week opstaan is dan de weekend special) naar de luchthaven van Chitose buiten -15 gr ong lekker fris. Onze mobiele hotspot ff gedropt in de brievenbus, echt handig ding steeds online is toch makkelijk. Google translate, gps,... en contact met het thuisfront.

  Japan, vriendelijke mensen, beleefd, zeer correct, plichtsbewust,... . Super zotte wc’s zou niet misstaan bij ons, echt gisteren nog eentje half remonte controled. De onens (warmwaterbronnen) zijn de Max! De drank en eetautomaten staat echt overal verspreid met alle kleuren van de regenboog aan drankjes en eten. Ze zijn zot van automaten, elke supermarkt, winkel, bijna overal betaal je aan een automaat. Het land van sushi, rijst en noodles(raman), kom je overal tegen te pas en te onpas.
  Het is een zeer net georganiseerd proper land, ze gebruiken wel extreem veel plastiek alles zit individueel verpakt (vb een doos chips type pringles zit in de doos nog eens extra ingepakt in plastiek). Het eten was lekker en goed betaalbaar in deze regio (goedkoper dan bij ons).  Oké het is niet bij de deur maar de moeite om te doen, ondanks alle dagen om 6u30 op te staan. We hebben veel van de cultuur gezien (in deze regio dan want het verschilt precies wel wat weer je terecht komt). Zeker voor herhaling vatbaar!

  Onze eerste vlucht bracht ons van Hokkaido (Noord-eiland dat bijna 3 keer zo groot is als België) naar Tokyo om vervolgens via Londen naar Brussel te vliegen. Met de aangekondigde storm in Engeland en België kunnen we mss nog wat issues hebben maar wel zullen er wel geraken.  De weergoden hebben beslist dat we een dagje langer onderweg zijn. Door de storm Ciara zijn we gestrand in Londen, omgeboekt naar maandagochtend. Wel in een hotel incl eten maw niet slapen op de luchthaven we op zich gezien de omstandigheden en de chaos op het vliegveld wel oké is.Wel precies een top surfdag gemist als ik de foto’s zie passeren ... .

  Algemeen viel deze trip van kost best mee (oké goedkoop is het niet) maar ligt in lijn met een weekje Alpen (Excl de vlucht).

  We hebben alles zelf geregeld:
  hotel (pension bij de lieve Japanners in huis), vluchten, gidsen, auto, skipassen, WiFi hotspot,... ging perfect! Wie graag meer info en evtl prijzen wil laat maar weten.

  Op de planning staat nu en trip naar de Alpen, 2de thuis Les Arcs!

  Hier sluit ik de blog weer even af tot.... we dromen weer van iets anders wie weet.(Alaska, Kamp Chatka, mss terug Canada,...).

                          Joeirisan  -  Johansan   -  Dannysan !

  Thanks voor het volgen en de berichtjes!

  See you in the snow or in the water!

  09-02-2020 om 00:00 geschreven door JdV  


  08-02-2020
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DAG 10 Japan 2020 de trip ... Again Japow in Furano en retour!

  Ons laatste ontbijt ‘Ituka’, , laatste keer worstje met ketchup (niet zo erg voor mij dan). Deze mensen zijn steeds super vriendelijk en vonden het oprecht geweldig dat we daar een weekje zijn verbleven. Voor Joerisan maakte zal altijd wat extra (big men). In de mate van het mogelijke een gesprekje gevoerd, maar de taal is toch lastig. De jonge generatie spreekt vlot Engels maar de rest niet (of nog niet). Elke keer werd de auto netjes sneeuw vrij gemaakt of uitgegraven, telkens ons uitwaaien ook vandaag tijdens het vertrek (tot we de straat uit waren). Hebben gewacht met de GPS in te stellen tot achter de hoek … anders stonde ze heel de tijd in de koude (en is echt koud). Zo’n wereld van verschil tov een gewoon hotel. Echt persoonlijk en super begaan met ons. Toplocatie!


  De zon breekt erdoor, nog ff 3 uurtjes (hier) in Furano  (waarom elders met verse sneeuw is het overal goed) de berg afglijden. Blijft toch vreemd die Japaners … van ventilators, over bladblazers tot Harry Potter bezems om de stoeltjes liften sneeuwvrij te maken vlak voor je opstapt. Tot een idioot gigantisch piste regelement waar je niks van snapt … waar ik me afvraag zou iemand dit echt lezen (overal staan deze borden). Ook de namen van de liften … Romance 1 en ook nr 2 zelfs een Romance 3. Vervolgen heb je een stuk ‘Premium zone’ soort van gecontroleerd buiten piste area open van 10 tot 14u? hekjes toe = voetstappen errond. Muziek als je een stoeltjeslift neemt … waarom ?

  Wederom is er sneeuw gevallen net iets minder dan gisteren meer met dat zonnetje weer de max. We staan mee als eerste bovenaan het ski gebied. Na een paar opwarm rondes (in de poeder) een hike naar de white bowl, als één van de eerst bovenaan deze bowl met het zonnetje op je gezicht. Ff momentje opnemen … super stil, bak sneeuw onder je, de zon … en plots zie je allemaal ‘angel dust’ (zou koud dat het water in de lucht bevriest en je ziet dit als je tegen de zon in kijkt) echt een mooi natuur fenomeen.
  White bowl:

  Angel dust ... magic !

  Na een 3 uurtjes in de poeder besluiten we ff naar beneden te knallen om nog een laatste gondel te nemen, dit was helaas zonder de invasie van Japanners gerekend. Van waar die eens allemaal komen, boven amper gezien … maar het zijn echt piste (lees regels, mms dan toch iemand die ze leest) knallers. De eerste keer echt aanschuiven … gezien ons tijds gebrek moeten we deze laten schieten en stop het poeder avontuur.   
  In ons pension stond een lekker lunch te wachten. Ff alles maximaal laten drogen en inladen die handel. Rond 14u rijden we naar Chitose (nabij Saporro) de luchthaven. We passeren nog ff de sneeuw dump plaatsen. Die zijn vrij belangrijk want vanaf dat het sneeuwt zijn ze in de weer alles netjes te houden (je moet er dan toch ergens mee blijven). Tevens zien we een aantal rivieren je ziet direct welke vanuit vulkaan gebieden en welke niet. Bij de eerst in de bedding amper ijs, bij de tweede zo goed als alles dicht gevroren.


  Eens de auto ingeleverd en na betaling van de franchise (afgebroken achterruitwisser door de vries), worden we afgezet in het Best Western hotel. Ff spullen op de kamer droppen en de stad in … stad is mss overdreven. Hier ff een restaurant zoeken waar je geen leter kan lezen. Optie 1 BBQ achtig ding NOK Dannysan: ‘ doen moet ik mijn kleren weg gooien’ / optie 2: noodle keet, hier roken ze binnen dus NOK / optie 3 sushi achtig ding met een tafel BBQ ‘idem optie 1 / finaal komen we het toch in het iets betere restaurant terecht Yukiakari, een topper (de topper van deze week eigenlijk; alhoewel we hier steeds best lekker hebben gegeten en ook redelijk van prijs).  
  Vanaf 14u is onze terugreis lopende (kleine 40 uur), ondertussen later op de avond en de ogen vallen toe ‘see you tomorrow’.  08-02-2020 om 14:16 geschreven door JdV  


  07-02-2020
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DAG 9 Japan 2020 de trip ... Japow in Furano!

  De laatste volle dag, doe je de gordijnen open en voila verse sneeuw geen mega dump maar al zeker een +10 cm en het zou blijven sneeuwen de hele dag (geen zonnige dag maar laat de sneeuw maar komen). Ons voorlaatste ontbijt met zicht op het bos, het besneeuwde landschap en de met vogels speelde eekhoorns. We zijn hier eigenlijk wel klaar want het stukje fruit van vandaag is terug dat van de eerste dag (dan zijn we terug bij het begin denken we). Het ontbijt vandaag leunde al iets meer aan bij dat van bij ons (boterham met eiersalade, soort croque met groentjes, salade en natuurlijk soep). Voor mij veel beter maar je past je aan, aan de mensen hier.

  De routine, ’s morgens 06u30 de wekker (vakantie hé) onze vaste tafel naast de kachel (oké er zijn maar 3 optie, is hier klein en gezellig) inclusief ieders op zijn vaste plaats. Vervolgens klaar maken om de berg op te gaan, passen ophalen en bam de berg op… .

  De beslissing is gevallen om hier in Furano naar boven te gaan, geen uur rijden maar 5 min en we kennen de weg hier al wel wat. In geen tijd staan we boven op de berg, bovenaan een Japow flank ‘the white bowl’ of een van de ‘diamonds’ of … . Joeirisan had gisteren  iets minder Japow faceplants dan eergisteren, zit in de goede flow. Ikzelf gisteren geen bomen gekilled, eergisteren boven in een boom geland en idd af en toe eentje geknuffeld (wel een paar bamboo killing runs gedaan). Dannysan, compleet volgens onze routine, telkens achter ons om ons eventueel op te rapen (merci Dannysan), als er geen kleine boompjes zijn tenminste.

  Furano vandaag, wederom zijn de weergoden ons goed gezind boven lag er zeker +30 cm verse sneeuw en het bleef sneeuwen, niet normaal. The white bowl was echt het ultieme… na elke bocht had ik mss 5 of 10 m nodig om terug iets te zien door de opvliegende poeder sneeuw (Japow). Dannysan en Joerisan zeiden elke bocht waren we je kwijt. Voor de lunch ff een noodle-keet-vendingmachine-opafroep gedaan. Na de middag scheuren door de poedersneeuw… gewoon zachte sneeuw ! Op het einde van de dag … weeral die auto sneeuwvrij maken (alsof het een straf is). Ik heb ondertussen wel de achterruit wisser afgebroken (per ongeluk), hoe data gaat aflopen zien we zaterdag wel bij de return.


             
   deep powder                                        -                 hike up                                                         -            going deep ...


          

  JAPOW IN FURANO ... te zot voor woorden, bloemsuiker poedersneeuw van absolute top kwaliteit !!!

        
  Dannysan dancing in the Woods                     -                           Joerisan jungle walk                              -   Johansan mega koud chill factor -25/30°C ofzo.


  Gisteren (Kamui) was het voor Dannysan de zwaarste dag uit zijn geschiedenis: eerst een mega ‘Japanees Mountain walk’ en dan ‘zelf’ koken in het restaurant, wat kan het leven zwaar zijn. Vandaag brengt de avond ons naar Masaya (hier zijn wel al eens geweest maar was zo lekker). Is echt een topper, keet zit vol maar mogen binnen en zitten aan de Teppanyaki platen, tegen de keuken aan. Geflambeerde ribbetjes, 'singature dish' salade, gepekelde groentjes, groentjes met varkenvlees, Kip met soja en look, … allemaal topper passeren de tafel. Uiteraard met wat warme sake (behalve voor Joerisan ‘chauffeur’) en als afsluiter een soft-ijsje (dat je kan krijgen van aardappelsmaak, over groene thee tot aardbeien … ).

  In de vooravond ff de stad ingetrokken (nog niet echt tijd voor gemaakt), paar winkeltjes gedaan .(oa cadeautje voor de goede zorgen door de eigenaars). Maar eigenlijk is het hier vrij rustig in de stad (om niet te zeggen, je ziet niet niemand) tenzij de scholen starten en stoppen.


  Joerisan heeft ons, als vaste chauffeur al overal veilig naar toe gebracht. Alhoewel het links rijden soms nog eens durft verrassen als je rechts rijdt (ook de lichten staan dan andersom). Ik vraag mee steeds af wie er in gods naam op het idee gekomen is om de vierkant auto te maken. Hier rijden er eindeloos veel van die vierkante koekendoosjes rond (small en hoog). Het land van de kitch … gisteren nog een taxi gezien met een verlicht sneeuwmanneke op het dak.


  Onze dag zit er weer op … morgen nog een paar uur op de sneeuw en dan aan de retour beginnen.  07-02-2020 om 14:02 geschreven door JdV  


  06-02-2020
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DAG 8 Japan 2020 de trip ... Kamui.

  Vanochtend - 23 gr, mega fris laat ons zeggen. In het bos zie je de ijskristallen zweven. Super mooi bij een opkomende zon! Na ontbijt nummer ... ‘geen idee’ is het inladen en vertrekken naar Kamui. Met Kamui doen we ook het laatste resort aan van ik had uitgevist ‘als interessant’. Vrijdag is een reserve dag waar er nog eentje zullen herhalen... maar welk?

  Vandaag Kamui, Kamui is ‘god of goddelijke’ hier staat het wat om bekend ‘goddelijke poeder sneeuw’ volgens statistiek gemiddelde 8m per jaar (nu iets minder helaas) en vaak een zonnetje. Na een uurtje rijden komen we aan op een plek waar echt amper een letter Engels te vinden is.
  Dit is een resort met voornamelijk Japanners wat wil zeggen: “er zal dan nog wel wat ongerepte sneeuw liggen”. Want de Japanners willen alleen pistes afknallen. Geloof me de pistes liggen hier (en niet alleen in Kamui) perfect bij, in Europa kunnen ze er nog wat van leren! Dikke grote brede boulevards tot in de perfectie als een biljartlaken. Plus ligt de toplaag niet ijzig maar net perfect. Dus voor piste knallers, hier moet je zijn.
  Terug naar Kamui, 1 gondel en een stuk of 5 liften, deze denken wel een leuk stukje berg. En idd onder liften, in de bossen... vaak nog weinig gespoord, gezien we 24u geen sneeuw hebben gehad en nu ook volop zon hebben. Toch de goede combi gevonden deze week: met de dump in furano zelf, dan de vulkaan Asahidake en nu hier Kamui.
  Het is er super rustig, mooi recent hoofdgebouw en het straalt wel iets uit van ‘relax’. Wij na een opwarm rondje over de kam aan de achterkant. Nog ff dubbel check of je makkelijk terug kan. ‘Geen probleem’ ga niet voorbij de oranje lintjes, hou links aan en het komt helemaal goed. Dus over de kam... wat was dat een idioot mooie afdaling de beste van de week denk ik. Mega mega poederbak sneeuw en wat lichte pillows. Super afdeling, helemaal in extase beginnen we aan de travers terug over een pad. Toen gebeurde het … na een 10-15 min stopte het dalen en moesten we omhoog. Er was een tourski spoor in de diepe sneeuw.... en bam een dik uur naar boven stappen (alles uit) in t-shirt bij -15 ofzo. Ff afzien, met momenten wegzakkende tot aan je heupen in de sneeuw (sneeuwschoenen lagen in de auto grrr). Eens terug ben je de wandeling snel vergeten want die afdaling was echt super. Na nog wat spelen in de bossen ff lunchen en spullen wat laten drogen. 


  Lunch is en andere maar eigenlijk ongeveer weer eenzelfde noodle-ticket-afhaal-keet.  

  Na de middag wat gaan spelen in de bossen aan de andere kant van het gebied, met de zon op deze flank ligt de sneeuw er super bij! Genieten in de lichte sneeuw.

  Yep Kamui is een topper! Leuke de poeder opzoeken en af en toe boulevard afknallen.

  Vanuit Kamui doen we nog eens een de Tokachidake Onsen. Volgens Japans ritueel eerst een douche op een stoeltje. Je moet je inbeelden een muur met een stoeltje of 10 tegenover een spiegel. Hier een kraan met douchekop bij en wat zeep. Iedereen zit dan op zo’n stoetje zich te wassen, zou er eigenlijk een foto van moeten nemen. Na ff in de sauna te zitten, koud bad waar een ijsblokje niet in   smelt. Vervolgens de warm waterbron in bij -15°C met een dik pak sneeuw er rond. Nu snappen we ook waarom er 3 pooltjes zijn: 1 is zeer warm, echt te warm / 1 is net te warm +/-42°C / 1 is rond de 40°C perfect. Het heeft wat zo ’s avonds in de sneeuw buiten in zo’n bron (met allemaal venten …). Als je bij deze temp uit het water komt voel je je huid trekken van de koude, haren bevriezen bijna onmiddellijk. Eens helemaal ontspannen, rijden we naar Furano.

  Overal kom je deze tegen Rolling Eyes

  Ik trachten te reserveren bij Kumagera, leuk resto’ke.  Onduidelijk of gelukt is of niet... dus vallen er maar binnen en het lukt. Eén van de principes is: op een gasvuur op je tafel zetten ze een gietijzeren pot met water. Je krijgt een bord met groentjes, vlees (voor ons beef) en wat side diches. Je bouwt je bouillon met je groentjes, ff laten trekken wat kruiden en je kook je rundsvlees erin (idd je kookt … ). Eens klaar dop je het stukvlees in een sojasaus, die je zelf hebt kunnen aanvullen met iets spicy en/of lente ui.


  Het is snel avond … was een pittige dag, tot morgen en hopen het weerbericht klopt en start met doorsneeuwen !


  06-02-2020 om 14:51 geschreven door JdV  


  05-02-2020
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DAG 7 Japan 2020 de trip ... Asahidake Vulkaan.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Op tijd opstaan en ontbijten de rit naar Asahidake is zeker 90 min. Na wederom een leuk ontbijt, al moet ik eerlijk toegeven dat het voor mij wat te zwaar is ’s morgens (dit keer soort tortilla met groene kool (denk ik), worstje, soep, aardappels, … ). Gewoon wat brood ofzo zou perfect zijn maar we logeren zo goed als in het huis bij Japanse mensen maw we passen ons aan. Na het hele toilet verhaal… wat we trouwens gaan missen als we terug zijn. Is er ook een douche verhaal, in principe als je in de douche gaat, ga je voor een spiegel op een klein stoeltje zitten (foto links) en overgiet je jezelf met water (gelukkig is hier een sproeier) enzo. Best apart maar in de onsen werd het helemaal duidelijk … .


  Op de weg naar Asahidake wordt het nog eens duidelijk hoe een proper en gestructureerd land dit is. Echt zien om te geloven … .


  Onze vierkant Japanse sleurhut.

  Asahidake, skigebied op een vulkaan zowat het hoogste uit de omgeving. Doet me wat aan La grave denken maar dan een paar duizend hoogte meters minder. De gondel overbrugd een 600 hoogte meters (tot net boven de boomgrens) de rest naar 2100 m is stappen (lees = voor ons te ver, te weinig rendement dus ‘no go’). Principe is het zelfde als La Grave of Kicking Horse BC of … één lift naar boven en overal afdalen met 1 of 2 gereden piste die je normaal, als het goed gaat, altijd wel ergens kruist. Wat kunnen we hier over schrijven …


  Oh ja, de gondel gaat maar elke 20 min. Idd elke 20 min, een heel ritueel. Als eerste moet je kaartje laten zien en telt iemand manueel het aantal mensen in de gondel. Vervolgens gaat de deur van het platform dicht. Iedereen in de gondel gevolg deur gondel toe. Dan komt er een ander persoon die de gondel sluit langs buiten. Deze stelt zich, steeds op dezelfde plaats, ergens te midden van het platform, knikt en groet naar de gondel operator. Pas dan vertrekt de gondel … dit herhaalt zich een hele dag. Echt … structuur om bang van te worden (moest er ff uit).


  Terug naar het resort: de topsectie is zoals verwacht ijzig (er staat steeds deftig wat wind) de sneeuw is deels weggeblazen maar is wal SUPER mooi, echt prachtige natuur! Ik kan geloven dat de tour skiërs hier graag naar boven stappen. DUS, nu komt het (neen we zijn niet gaan toeren, te weinig rendement, hier staat een gondel weet je wel), maar hebben wel redelijk wat hoogte meters gestapt om in het midden van de geisers te komen te staan. Zwavel geur (ik voelde me helemaal thuis) … en een indruk wekkend natuurfenomeen. Hier moet je, als in de regio bent gewoon eens passeren.
  De midden sectie (400 hoogte meters onder de top van de gondel) … tussen de bomen met wel vaak een bak poeder sneeuw. Het is el opletten: ergens in de jan heeft het heel bizar eens geregend (is normaal zoals vandaag -15/-20°C) wat wil zeggen dat er een gevoelige laag in het sneeuwdek zit. Hike’s (idd meer dan 1 dus 2 stuks, speciaal voor Peter: Dannysan ski’s op de rug een stappen) naar de geisers en op de noordflank, wat ons van de natuur heeft doen genieten. Ook al wist ik toen ik een spoor maakte dat Dannysan zich afvroeg … waarom? wanneer stop die met stappen, sebiet ga ik in den auto zitten … tot we weer ergens boven stonden met een zicht van heb ik jouw daar. Toen we dachten de laatste run te hebben gehad… ff de registers open getrokken en full speed naar gondel om er toch nog eentje extra te nemen.


  Deze laatste  gondel bracht ons terug naar boven om een toch vrij magische ‘golden hour’ afdaling van te maken, met zonsondergang in dit sprookjes landschap. De onderste sectie loopt iets te vlak uit voor een snowboarder (het lukt ons wel geheel terug te komen maar dit is het net niet). Kortom zeker een aanrader om eens te zien en als tour skiër helemaal.
  Na onze lange terugrit, heeft de eigenares voor een lekkere maaltijd gezorgd. Ze zorgen echt zeer goed voor ons hier een echte aanrader. Op deze manier op reis heb nog weinig of niet meegemaakt.

  Morgen staat een drukke dag op het programma, het laatste resort wat de moeite is in deze omgeving Kamui, hier nog een onsen en dan ff een resto meepakken.

  Nog zo eentje wat me opviel, als een Japans persoon je iets geeft (vb wisselgeld) is dit steeds met twee handen incl een buiging. We veronderstellen dat je dit dan zo ook aanneemt… tenminste aan de reactie te zien wel.

  See you tomorrow !


  PS: helaas eergisteren beetje dom gevallen ... zonder gaat het niet...

  05-02-2020 om 13:39 geschreven door JdV  


  04-02-2020
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DAG 6 Japan 2020 de trip ... Furano 'JAPOW' !

  Check, wekker 06u30 … ‘noemen ze dat vakantie’ (quote van Dannysan J), Dannysan is al een heel jaar op verlof dus mag wat strakker hier J. Na een ontbijt met zalm, salade en iets van andijvie achtig ding met uiteraard soep en rijst gaan we vandaag zonder gids op stap. Furano vlakbij gezien de berg sneeuw die gevallen is.

   


  Tegen 08u30 staan we onderaan de berg van Furano. De grote gondel is niet open … wegens, geen idee ‘omdat het zo is…’ issues. Geen probleem met een paar zetelliften staan half bevroren boven. Na ff Dannysan zijn skistok te gaan zoeken in de diepsneeuw. Iedereen happy want hier is echt een serieus pak sneeuw gevallen, alle freeriders in hogere sferen. Iedereen los … unleash the powderhounds! En dat was het zeker … de ene poederbak na de andere, tussen de bomen, naast de piste, in the back, overal is het goed maar het best is toch op de col na een kleine hike van een 20 min ‘THE WHITE BOWL’ bam… powder heaven. Ik moet het toevoegen, dacht dat ik het nooit ging zeggen maar dit is meer, lichter en bigger dan wat we in Canada hebben gehad. Hiervoor kom je naar hier … niet enkel, niet heup maar met momenten bijna borstkast diepe poeder sneeuw van de hoogste kwaliteit yep JAPOW teasting done confirmed ‘champagne powder’, ongewoon abnormaal. Sommige bochten zo diep dat je enkel met je schouders er nog bovenuit steekt en gewoon verder kunt knallen… .


   
  In de voormiddag nog wat sneeuwbuien, wat stormachtige wind over ons gekregen met af en toe een zonnetje. Elkaar even een uur of twee kwijt gespeeld maar finaal aan het vertrekpunt terug gevonden na wat poederruns. Na de lunch in een noodle-afroep-keet zijn de hemel sluizen terug vol open gegaan en heeft het niet meer gestopt met sneeuwen… na de white bowl(s) zones ook nog ff een avontuurlijke afdaling op de zuidzijde ‘the diamond’ mee genomen. TOP DAG !!!
  JAPOW !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Joeri bijna in de beek ...


  De avond brengt ons naar Yama Do Doxon, weer super lekker gegeten maar in tegenstelling tot overal waar we al geweest zijn was het er berekoud. Beetje vreemde service ook … eerst kreeg Dannysan zijn eten (waarom?) dan kwam het voorgerecht ‘spicy kip’ vervolgens kregen ik en Joeirsan onze bord… en nog de sidedish ‘gefrituurde ui’ (wat eigenlijk een voorgerecht moest zijn). Tel hier overal nog ff 10-15min tussen en je hebt een beeld … oh ja, pompoen pudding als dessert ‘vreemd maar lekker’. Buiten het buiten komen weeral de sneeuw van de auto halen … super toch !

   

  Met de auto rijden in Japan in de winter, ff wat anders links… om te beginnen. Niet overal maken ze alles sneeuw en ijsvrij is gewoon onbegonnen werk. Maw hoe klein de auto ook 4x4 is nodig, wat je hier weinig ziet, maar wel makkelijk zou zijn, zijn SUV’s terwijl er die bij ons in overvloeit zijn. Nog zo een speciale’ke sommige kruispunten hebben verwarmde banen en al zeker als de aanloop afhellende is (geometrie). Alchohol en rijden is makkelijk toegelaten promille is 0,0001% maw niks. De boete is gedeelt verantoordelijkheid: vb bestuurder 5000€ / mede rijders 3000€/pers / zaak waar je vandaan komt tot wel 50000€.

   

  Was een pittige dag … de rug is dik oke, enkel begint de linkse knie lastig te doen (gisteren beetje dom gevallen). Maar goed … ff rusten en morgen Asashidake !

  04-02-2020 om 14:10 geschreven door JdV  


  03-02-2020
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DAG 5 Japan 2020 de trip ... Tomamu !

  Nieuwe mensen aan het ontbijt die krijgen voor dag 1 krijgen exact hetzelfde ontbijt als onze eerste dag. We hebben dan ontbijt voor dag 3 gehad, ben ik benieuwd of die morgen dag 2 ontbijt krijgen ...
  Ons super zicht op de bossen (lees bak sneeuw) is nu aangevulde met een live eekhoorn buffet show ( stuk of 3 ipv 1’tje).  Vandaag is Tomanu aan de beurt, uurtje bollen. Eens aangekomen ticketjes en een warming up rondje. De gids besluit met ons over de noord-col te gaan ‘in the back’. Super mooi tussen de loofbomen met een bak sneeuw en een zonnetje. In tegenstelling tot bij ons heeft het hier niet echt bij gesneeuwd. Eens wat meters afgedaald neemt hij een toch wel iets foute beslissing zeker met snowboards, een klim/hike van dik 1 a 1,5 uur echt stevig in de diepe sneeuw (afzien). Het bevestigd wel wat we denken, dat de terrein kennis ondermaats is. Ff balen grrr... hierna ff een piste runs voor het gevoel. Sneeuw is maar half.... dus lunch en ff bekomen. 

  Maar toen gebeurde het... bam wolken/mist paar volken, paar werden er meer. De weergoden trokken de sluizen open 10cm/uur niet normaal. Alles veranderde ineens bak sneeuw poeder... elke run ging het beter, dieper, vetter niet normaal. Echt vollebak aan.... sneeuw, sneeuw, sneeuw,... full power. De voorspelde dump is begonnen! Hopelijk klopt het weerbericht en gaan we hier iets zien! Plan voor komende dagen zit in de het hoofd....

   
  Enkel eindigt deze dag toch niet in mineur, laatste run spreken we af met een andere groep. We zouden samen de zuidflank doen en onze gids zou ons dan oppikken met de bus. Eindelijk een deftig voorstel voor een gids enkel, helaas zit er iemand van een andere groep, ergens op de noordflank (ver weg), vast met een verdraaide knie. Dus afgeblazen en ze zijn die gaan halen, maw tijdje vast in basis eens de liften dicht waren. We snappen niet goed waarom ze de ski patrol er niet bij halen? Kost je 20000 yen (160€) en klaar... nu moet die rond een berg stappen en dan afdalen, begrijpen wie kan maar goed.  Maw je kan het mss al vatten... de gidsen hier (tenminste deze) is het niet, is niet het niveau wat wij verwachten. 

   

  Maar het belangrijkste is, de sneeuwdump loopt nog steeds !

   

  In de ski area’s zie je vooral oudere mensen aan de liften … beetje tegenovergestelde van bij ons (= France ofzo). Dit blijken de boeren te zijn uit de omgeving die in de winter geen werk hebben.
  Dit is echt het land van structuur, netheid, organisatie … . Je ziet met dit weer en temperatuur amper iemand op straat… tot de sneeuwdump. Bulldozers, kraantjes, bobcats, mensen die alles sneeuwvrij maken … . Volgens mij zijn hier ook niet zo echt fan van de sneeuw … de meeste zien het als een vervelend iets waar je ff moet doorbijten en klaar “omdat het is wat het is”. Ook houden de meeste gewoon van op een super nette gereden piste af te skiën ipv iets anders. Heel stilletjes gaat dit veranderen en gaan ze mss de bossen iets toegankelijker maken
  J

   


  De avond brengt ons naar “roberta” en oer klassiek Japans restaurant in een klein straatje 50 jaar terug in de rijd. Echt apart, met een kussen op de grond aan een grote tafel. Menu… in ’t Japans. De zoon van de chef spreekt een paar woorden Engels. Wat wil je eten …. doe gewoon maar wat, lijkt de beste optie. Super lekker gegeten, sashimi, satés, gegrilde vis, … noem maar op tot je niet meer kan.

   

  Niet tegenstaande de tijd hier heeft stil gestaan, hebben ze hier wel weer een super fancy sanitair. Ik moet toch ff terug komen op de wc hier. Moet ik ook hebben, verwarmde bril, sproeiers, massage sproeiers, turbo spoeling,.... easyyyyy. Soms bediening aan de wc, soms ingewerkt in de muur J

   
  Voila, een dag die lastig begon … in een uurtje tijd naar poederbakje. En he beloofd voor morgen er valt nu zoveel sneeuw dat het overal goed is dus gaan we hier in Furano achter de hoek.


  DAT WORDT EEN MEGA POWDER DAG – JAPOW WAAR WE VOOR KOMEN !!!


  03-02-2020 om 14:19 geschreven door JdV  


  02-02-2020
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DAG 4 Japan 2020 de trip ... Sahoro !

  Na weer een fantastisch ontbijt zijn we om 08u00 klaar om met de gids te vertrekken. Tomamu wat het oorsprongkeljike doel was kan niet, wegens van de week wat lawine issues gepasseerd. Dus Sahoro, omschreven als een beginners resort… met mss wat back country. Nadat de eigenaars ons hebben uitgewaaid zijn we weg. Echt bezorgde en beleefde mensen niet normaal !

  Eens aangekomen in Sahoro, dagpasjes aangekocht en met de gondel naar boven… . Speciaal voor Danny, zit hier ook een club med J enkel is deze gevuld met best veel Chinezen wat mss niet echt het moment is … . Eens naar boven met de gondel, lijkt het wel wat. Er ligt nog deftig wat sneeuw met mogelijkheden. Na een opwarmingsrondje zijn we klaar om terug wat bamboe te killen. In het bos steken vaak nog kleine takjes bamboe net boven, kunst is gewoon te doen alsof deze er niet zijn en focus op je track.
  Was niet slecht … maar dan ging er aan kleine schatkist open op de noord flank. BAM Japow, niet heupdiep, maar met momenten net onder de knieën (super zacht en goed genoe). Gezien de huidige condities en 2de zonnedag niet slecht (zon zou je hier normaal niet echt mogen zien, enkel grijze wolken met sneeuw). Helemaal niet slecht, heel de noord flanken aan flarden gescheurd. Was een topper!
  Dit kon de gids niet weten, echt goed gebriefd zijn ze niet vinden we, gisteren was deze lift niet open en vandaag wel … waarom? Weet niemand, ‘omdat het zo is’ zeggen ze hier dan. Maar dit was zo eentje van, hier zijn we gewoon op het goede moment. Was een leuke dag met bos en open stukken. Iedereen is al eens stevig onderuit gegaan incl de gids ook een paar faceplants zien steken
  J Oh ja, nog ff woorden gehad met gids… wat is dat toch ikke en die gidsen JJJJ
  Maar dat was het allemaal waard vandaag maar mocht die noord flank niet open zijn geweest en er niet zo ongespoord bij hebben gelegen had dit een heel andere verhaal geweest, dit was nu niet het geval en een zonnetje erbij J  Om 15u30 de laatste lift naar boven … en een uurtje rijden retour. Mijn board is nog eens stevig op de proef gesteld maw ligt in de shop voor herstelling J. FF verfrissen in het hotel en hop naar Tokachidake, een traditionele onsen. Wat was dat een topper! Lekker in een warm waterbron buiten in de sneeuw tussen de rotsen bij -… geen idee bere koud J. Gaan we van de week nog wel eens doen. Je komt binnen direct stop, schoenen uit in het rek. Vervolgens koop je een kleine handdoek en huur je een grote. Eens binnen moet je, jezelf wassen en je kan aan je sauna/extreem heet bad/koud bad… sessies beginnen (binnen of buiten). Super relax het was dan ook nog eens stevig aan t sneeuwen, toppie !!

  Hierna ff terug rijden een 50 min, op de besneeuwde banen, naar een restaurantje. Was al nipt in tijd want om 20u30-21u gaan de meeste toe. Bij Masaya mochten we nog binnen. Super lekker Japanse keet, echt lekker gegeten incl tappanyaki show!

  Check leuke dag vol nieuwe ervaringen achter de rug ! Ondertussen is het beginnen sneeuwen en de voorspelling ziet er goed, maw hopen … !  02-02-2020 om 00:00 geschreven door JdV  


  01-02-2020
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DAG 3 Japan 2020 de trip ... aankomst

  DAG X eigenlijk ....

   

  06u30 de wekker, D-day. Lekker geslapen, de Joeri 12 uur ofzo … op een hard Japans bed J. De eigenaars hebben ons een lekker ontbijtje (zie foto) in elkaar gestoken. We zitten in de living te eten met 2 grote ramen met een zicht op het besneeuwde bos. Een eekhoorntje, de huis eekhoorn, komt hier aan het raam eten vergezeld van een paar mooie vogels. Kan slechter en vooral, we hier eigenlijk alleen J. Kleine gedachten spill: echt zo’n verwarmde bril wc moet ik ook hebben J J J .

  08u00 de gids is er stipt op tijd, een nieuw zeelander . Ff kleine briefing wat willen jullie? Ja, was dat nu voor een vraag: dikke bakken poeder sneeuw en adrenaline J. Gezien de huidige condities is dat wat moeilijk maar we kijken wat we eruit kunnen halen. Begint goed: check schupje, sonde, tracker, uitpakken en laten zien dat je het kan gebruiken. Vandaag zijn we op het gebied gebleven hier vlakbij, Furano zelf. Naar Japanse normen een groot gebied, naar onze normen … mini J. Eén gondel, wat liften en redelijk wat toegankelijke back country. Een leuke dag om in te komen, toch aantal leuke plekjes gedaan en mits een kleine inspanning (hike van 10-20 min) toch zeker goed. Als hier een dump komt (zoals voorspelt) is dit één grote speeltuin. Best veel in de bossen gezeten, tree-runs gedaan. Paar stevige crashes, ook onze gids een faceplant zien maken van een paar meter naar beneden J J J, ff to de rescue moeten gaan J “don’t focus on the tree’s they don’t move”.  Techniek wat bijschaven maar ging nog vrij goed eigenlijk. Op de middag ff een lunch in een noodle-keet gedaan, was lekker en veel veel. Beetje vreemd, ticketje in de automaat kopen, afgeven en ff wachten tot ze je nummer roepen in the Japans J. Ff wat sambal & look erbij toppie! De gids zelf, doet zijn best en tracht het beste te kiezen ifv de condities. Om 15u30 is het afgelopen, zoals steeds nog een laatste lift tot de top en dan ff een hike erachteraan zodoende je het maximale uit je dag haalt… . Check voldaan / Check poeder,nog niet echt ‘voldoende’ / adrenaline ‘half’ maar dit wist ik voorhand. Furano zal is wel een leuk gebiedje redelijk wat variaties en vrijheid.

  Ons verblijf, die mensen zijn super vriendelijk (Yukio & Naoko) vanmorgen mee naar de auto van de gids ons uitwaaien. Komt je terug, en hoe was het? Waar ben je geweest? In hun beste Engels J, google translate is echt een top app-je voor hier, alhoewel ze soms raar kijken. Alles staat hier vol met spulletjes lekker kitch. Uiteraard het supermarkt/mall muziekje mag niet ontbreken. We zitten hier wel lekker rustig wat afgelegen en met onze eigen Japanse Toyota geraken we overal. Vanavond eten we hier in huis super lekker allemaal verschillende gerechtjes vooral veel groentjes! We hadden het plan om naar het Furano snow festival te gaan maar door een vertaal communicatie probleempje hebben we enkel het vuurwerk gezien, waren er om 20u ipv 17u J. Ook echt om 20u iedereen turbo snel weg bam auto toe en weg… vreemd. Dan maar ff een van de weinige bars opgezocht in Furano, the bridge bar. Heef niks met bridge te maken maar is een gewoon cafe, ff babbeltje met Amerikanen gedaan. … op tijd in bed want morgen is het om 06u30 opstaan.
  01-02-2020 om 14:56 geschreven door JdV  


  31-01-2020
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DAG 2 Japan 2020 de trip ... aankomst

  Dag X-1:

  Na het noorderlicht, een dutje en een lekker ontbijt … staan we ineens in Japan.

  Klein intermezzo:
  Japan, ‘the land of the rising sun’,  het land van structuur… . Op voorhand heb ik getracht een aantal woorden te leren maar … buiten een woord 5 à 10 zal het niet veel meer zijn
  J. Japan, om de een of andere reden spreekt deze cultuur vanop afstand mij aan, waarom ? Of dit echt zo is zal ik van de week weten zeggen.

  Op de luchthaven is het eerste wat ons op valt … veel personeel, veel mondmaskers en mega proper! Iedereen zijn jobje van manager “ik hou in het oog hoe de koffer op de band vallen” tot “ik wijs de weg op het einde van de rij”. Staan we aan de uitgang van de kofferfabriek, zie je op de grond een dikke grijze band rondom de bagage band. Dit is dus de zone waar je met je bagage karretje niet in mag. Vlot voorbij de douane, na een thermoscan ‘corona’ en we staan in Saporro. Lezen en communiceren is zowat ineens afgelopen. Na wat zoeken en een passage langs een collectie ‘Hello Kitty’ winkels vind ik het postkantoor waar ons mobiel wifi kastje besteld is – check doel 1 done. Doel 2 – pre paid mobiele data, ging vlot. Doel 3/3 – de auto, ff zoeken naar de shuttle, eens aan de balie super goed geholpen zeer vriendelijk. Hup de auto in een weg … naar Furano (kleine 2u bollen). Links rijden… is niet altijd even makkelijk hé Joeiri. Joeri is de vaste chauffeur, omdat hij de enige is met een NL rijbewijs en vervolgens geen aparte vertaling nodig heeft (BE rijbewijs heeft dit wel nodig).

  Al bij al staan we om iets na 14u bij ons verblijf. Een klein landhuisje in de bossen, met klein bedoel ik echt klein (foto’s volgen nog). Eigenlijk klein, gezellig en vooral kitch. Overal postuurtjes, frulletjes en een irritant achtergrond muziekje. Ook hier weer een WC next level… lang leve google translate, helpt met alles communiceren, met de camera over de WC knoppen gaan en je weet at het wil zeggen. Ander is het echt WC roulette, je drukt op een knop een weet echt niet wat er zal gebeuren
  J . Stel je eens voor je hebt een stevig kater of je bent ziek en hangt er boven … en je drukt per ongeluk op één van die knoppen J J J

  Alle zijn we redelijk vermoeid en sluiten de dag af met nog een hapje te eten bij Panier in Furano, Japanse eten. Was lekker! Nog ff wat opfrissen en maffen want de om 8u moeten we klaar staan om opgepikt te worden door de gids… Amai in ons verblijf speelt een melodietje ‘winkelmuziekje in combi met radio 2’ … niet te doen, man man man J

  Tot hier toe loops alles zowat ongeveer zoals gepland. Alles klaar gemaakt voor 3 dagen met de gids onderweg. Ben benieuwd naar morgen …  .


  31-01-2020 om 12:04 geschreven door JdV  
  Archief per week
 • 03/02-09/02 2020
 • 27/01-02/02 2020
 • 21/10-27/10 2019
 • 04/02-10/02 2019
 • 28/01-03/02 2019
 • 15/01-21/01 2018
 • 08/01-14/01 2018
 • 01/01-07/01 2018

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !

  Inhoud blog
 • DAG 11 Japan 2020 de trip ... return !
 • DAG 10 Japan 2020 de trip ... Again Japow in Furano en retour!
 • DAG 9 Japan 2020 de trip ... Japow in Furano!
 • DAG 8 Japan 2020 de trip ... Kamui.
 • DAG 7 Japan 2020 de trip ... Asahidake Vulkaan.


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs