soms heb je een helder moment, kent iedereen wel, zo een moment van realisatie... zo een moment dat je je heel erg licht voelt en bijna charismatisch. Nou, u raadt het al, ik had zo een moment vandaag. Je ziet alles dan heel anders dan normaal, er is een heel andere manier van kijken. ik zag ineens wat de mens heeft gemaakt, hoe ongelofelijk ingewikkelde dingen wij teweeg hebben gebracht. kijk maar uit je raam, tenzij je in een bos woont of extreem dun bevolkt gebied, zie je dat zeker 90% van de omgeving is gevormd door mensenhanden. de bomen, planten en elk stukje grond is precies zo ingericht naar de wil van de mens. Dan heb ik het nog over natuur, laat staan de materialen. er zijn nog maar enkele plekken op de wereld waar de mens nog niet is geweest, en met niet, bedoel ik zelfs geen wandelaars of touristen. er zijn echt nog maar een enkel paar plekken waarvan de mens niks af weet, ze zijn te tellen op twee handen, misschien zelfs op een hand... In principe maakt dat niet zo veel uit, dat de mens zo veel weet. Maar het ligt nu eenmaal in de aard van de mens (ofwel het creative gebied van het menselijk brein) de neiging te hebben alles te veranderen of in te richten naar eigen inbreng. Geen gebied blijft ongeschonden waar de mens komt. we halen er dingen weg, verplaatsen het of vernietigen het. We muteren zelfs ons eigen DNA of dat van onze nakomelingen naar eigen wil. Als we willen kunnen we onze eigen nakomelingen in elkaar zetten, net als een bouwpakket van de Gamma. En hoe moeten we dit beoordelen, als slimste dier op aarde? is het slecht? Naar mijn mening wel. Zodra de mens macht krijgt over iets, is de neiging er snel er iets van te muteren. Wil je echt dat je kind het mooiste word van de klas, met blauwe ogen en een mooi figuur? of wil je die macht overdragen aan de natuur en je menselijke brein en instincten eens links laten liggen en afstand doen van die verleidelijke macht. want daar gaat het toch om? Je eens laten verrassen van wat de natuur teweeg kan brengen, eens zien hoe prachtig een gebied dan is. Negen maanden met een futus (in later stadia een baby) in je buik is een geweldig geschenk, een verrassing van de natuur.
Toch, ik moet ook zeggen dat de mens ook geweldige dingen teweeg hebben gebracht. Ook al is dat enkel voor de mens een voordeel op sommige vlakken, en kan de natuur er vaker niet van profiteren. Maar als voorbeeld naar een positieve verandering door de mens is het streven naar het redden van de aarde, als bewijs dat ons ras ook sympathie voelt en waardering voor de aarde, ook al hebben we voor die realisatie eerst moeten afbreken wat we hadden. Ik kan eigenlijk geen goed voorbeeld verzinnen wat ten goede is gekomen voor de natuur, enkel wat ten goede kan komen voor de natuur in de toekomst. Neem zonnepanelen en windmolens. Voor we daar iets van merken zijn we een tijdje verder, maar het principe dat de mens het streven heeft naar verbetering van fouten is al een bewijs dat de mens spijt heeft van fouten en berijd is deze te verbeteren al moet dit over een langere tijdlijn.
En dat ons ras gelooft, of niet gelooft in bovennatuurlijke dingen. Misschien een bewijs van de wanhopige staat waarin de mens zich verkeerd op dit moment, maar ook het bewijs dat de mens een houvast heeft. zowel in goede als in slechte tijden. als is het een god, een massias of in de vorm van een levensvorm, al gelooft een mens niet, onderstreept dat nog meer de mensen die wel geloven. Het is hoop, het is kracht en het is iets waar we altijd op terug kunnen vallen. Er is misschien niet altijd geloof in de mens, of in ons kunnen, maar er is altijd geloof geweest in iets wat we niet zien en voor sommige wel kunnen voelen of enigszins merken in ons dagelijks doen.
dus, sommige van ons ras (de mens) geloven in enkel ons, ons leven en dat wat erbij komt, de dood. sommige geloven in de natuur, en de kracht van de evolutie. en een andere (zeer grote groep) gelooft in het bovennatuurlijke. Misschien komen we er nooit achter, wat er nou wel en niet is. En daar heb je de macht weer, het streven naar het weten. Misschien geloven we daarom wel, om onze macht over te geven naar onwetendheid en ons overgeven aan iets wat we niet weten, een mysterie. Onze werkelijke aard, of in ieder geval het verlangen daar naar.
als je begint met het gebruiken van deze site krijg je een bericht waarin staat wat je kan doen met de site. je mening geven bijvoorbeeld, over rampen en het nieuws. tja, daar voel ik dus niks voor, in ieder geval nu nog niet. of gedichten schrijven, daar heb ik al mijn site voor... maar ik zal het denk ik wel gebruiken om er af en toe een te posten.
nee, eigenlijk ben ik begonnen met deze blog met het gegeven in mijn achterhoofd iets mee te maken als in die ene film, hoe heette die ook alweer... Julia en Juliette volgensmij. over een meisje dat in de voeten wilt treden van haar heldin blablabla bullshit. Zij begint ook haar blog op internet en word daarmee wereld beroemd. ze verteld over haar streven naar het voltooien van een kookboek door er elke dag iets uit te koken, een blog vol recepten en spannende kook avonturen dus. klinkt saai, maar ik was gefacineerd door het idee dat je leven zo raar kan lopen, zonder dat je daar eigenlijk op hebt gerekend... twee maanden geleden zat ik nog in een dip, of het nou aan het weer lag of niet. Ik kwam iemand tegen, iemand op wie ik al heel lang zat te wachten maar nooit kwam. Ik dacht een tijdje niet aan hem, en toen ik niet meer op hem zat te wachten, kwam hij langs... tja, hoe typerend :p . alsof je een slechte film kijkt met iemand die op een late avond nog een script in elkaar moet flansen. geen genot om naar te kijken, maar als je er zelf in speelt, is het een heel ander verhaal... Ik geloofde niet in zoiets als een leven waarin alles loopt zoals je het zelf bepaalt, een leven waar je trots op bent, ik bedoel, elk leven heeft zijn dalen, maar dat moet, toch? zonder dalen zijn er ook geen wegen die naar iets beters lijden, ik ben trots, ik ben trots op wat ik nu heb.
Het is onvoorspelbaar hoe lang geluk 'houdbaar' is, hoe lang blijft het bij je, wanneer is het weg... het is zo fragiel en ongrijpbaar als lucht, terwijl ongeluk zo solide is, het blijft bij je hangen en is moeilijk kapot te maken. ik hou mijn geluk zo veel mogelijk gespaard, zo ver dat kan... zo lang ik het geluk ken en erken, erken ik het ongeluk en is het makkelijk te negeren. de transformeren in geluk.
Kun je overslaan als je wilt, zoals de titel al luid, een hersenspinsel wat ik wil delen met totaal vreemden.
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!