aantal : 5 bewoners juridisch : tontine groep : alleenstaande volwassenen opmerking : sociaal engagement
geschiedenis
In 1983 startte de groep met een 11 bewoners (7 volwassenen van 25 à 35 jaar, 4 kinderen) in een gehuurd fabriekskantoorgebouw in Erembodegem. De eerste jaren was er heel wat verloop - op een ogenblik waren er zelfs 9 kinderen - en waren goede afspraken zeker nodig. In 1992 kocht de groep (toen nog 5 volwassenen en 5 kinderen) een oude vervallen vierkantshoeve in Haaltert. Er werd een hypothecaire lening afgesloten met een looptijd van 20 jaar. Bij de notaris werd vastgelegd dat de eigenaars levenslang het vruchtgebruik van de gehele eigendom hebben en dat de erfgenamen pas nadien hun rechten kunnen laten gelden. De restauratie en noodzakelijke aanpassingen werden zo veel mogelijk zelf uitgevoerd.
samen leven
Ieder heeft een aparte woonruimte (woonkamer, slaapruimte, bureau, berging). Alle overige ruimtes (eetkamer, keuken, logeerkamer, doucheruimte, toiletten, was- en droogruimte, fietsenstalling, tuin, werkruimte) zijn gemeenschappelijk en worden ook gemeenschappelijk onderhouden.
Elke bewoner heeft bepaalde taken (tuin, schoonmaak, onderhoud, boekhouding ...). Maandelijks is er een vergadering en een gezamenlijke werkdag. In juli wordt er twee weken gezamenlijk gewerkt. s Avonds kookt elk om de beurt. Wie kookt, kiest het menu en doet ook de boodschappen voor het avondeten en de eventuele algemene boodschappen (melk, suiker, koffie, thee, olie, toiletpapier, schoonmaakproducten , enz
). De afwas gebeurt samen. Wie mee wil eten, duidt zich aan in het etensboek waarin per week aangeduid wordt wie wat kookt en hoeveel hij/zij aan boodschappen uitgegeven heeft.
Elk betaalt - en dit reeds sedert 1992 - 421,42 per maand (excl. eten en telefoon). Daarmee worden betaald: de lening, een abonnement op 2 kranten, werken, Telenetaansluiting, gas, elektriciteit, water, belastingen (behalve de inkomstenbelasting), aankoop materiaal, keukengerei, feesten ... Want gefeest wordt er geregeld: paasontbijt, kerst en oudejaar, einde werkweken, verjaardag, vriendenuitstap, burenfeest
visie
Centraal staat de idee van gelijkheid man - vrouw. Ieder neemt een evenwaardig deel van de taken op zich. Niemand wou - en wil - terug naar een klassiek gezinnetje. Kinderen hebben een belangrijke plaats in de gemeenschap gehad. Alle negen kinderen die er op een ogenblik woonden, gingen naar de ervaringsgerichte school De Weide. De meeste bewoners waren - en zijn nog steeds - geëngageerd op politiek, sociaal en cultureel vlak. Belangrijk is ook het idee van solidariteit met de anderen, openheid, zorg en vriendschap. Goede buren, heerlijke vrienden, familie ... En weten dat de wereld morgen beter wordt.
maart 2009
06-01-2010 om 13:00
geschreven door lukjonk
|