Inhoud blog
 • Meerhem - Gent (centraal wonen)
 • Utopia - Haaltert (woongroep)
 • de Haringrokerij - Antwerpen (centraal wonen)
 • Cohousing Mechelen
 • Abbeyfield - Woongroepen voor Senioren
 • De Regenboog - Anderlecht (woongroep)
 • CotéKaNaL - Brussel (centraal wonen)
 • De Brug - Lier (leefgemeenschap)
 • Luchtkasteel - Doornik (leefgemeenschap)
 • la Ferme de Vévy Wéron - Wépion (centraal wonen)
 • La Grande Cense - Clabecq (cohousing project)
 • Ferme du Hayon - Sommethonne (woonwerkgemeenschap)
 • Solvijnshuis - Antwerpen (woongroep)
 • De Molen van Rotselaar - Rotselaar (centraal wonen)
 • Meerhem - Gent (centraal wonen)
  Zoeken in blog

  Samenhuizen in België
  bestaande gemeenschappen en projecten
  21-11-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cohousing Mechelen

  Aantal : 9 bewoners

  Groep : gemengd

  Opmerking : in projectfase

   

  Ons doel is in Mechelen een cohousingproject op te richten, waarbinnen er een evenwicht bestaat tussen privé- en sociaal leven. Dit willen we verwezenlijken aan de hand van een combinatie van privéwoningen voor iedere gezinseenheid, en gemeenschappelijke voorzieningen waar heel de groep gebruik van kan maken. We willen bewust ecologisch verantwoord bouwen en wonen.

   

  Vanuit een bewustzijn omtrent de gezinsverdunning in de steden en de klimaatveranderingen, willen we een woonproject realiseren dat zich in essentie richt op twee aspecten: ecologie en sociaal engagement. Deze woonvorm mag geen exclusief gegeven worden, maar zou transponeerbaar moeten zijn naar nieuwe kleinschalige wijken, via transparantie en educatie.

   

  Bij voorkeur geven we ons project vorm in Mechelen, op een plek die vlot bereikbaar is met het openbaar vervoer, en waar een evenwicht bestaat tussen zoveel mogelijk groen en zo dicht mogelijk bij het centrum van Mechelen.

   

  In juli 2006 startten Miep, Frank en Nans de cohousing initiatiefgroep op. Deze groep deelt eenzelfde maatschappelijk en ecologisch bewustzijn, zonder aan strikte principes vast te houden. Ondertussen is drie vierde van de units gereserveerd.

   

  Wat is coHousing?

   

  Co-housing is een woonvorm waarin buren actief op elkaar betrokken zijn, terwijl iedere alleenstaande en elk gezin toch zijn eigen woning heeft. Er is interactie tussen de bewoners, bijvoorbeeld in de vorm van gezamenlijke maaltijden.

   

  Cohousing is te vergelijken met een bouwgroep. Een bouwgroep is een groep van mensen, die hun krachten verenigen in een woonproject. Het uiteindelijke doel is om op deze manier goedkoper ecologisch te kunnen bouwen en uiteindelijk allen over een eigen, ecologische privé woning te beschikken. Verder hebben de bewoners geen engagement ten opzichte van elkaar. De bouwgroep stopt te bestaan eens de woningen zijn opgetrokken.

   

  Bij cohousing wordt nog een stapje verder gegaan door niet enkel samen de individuele woningen ecologisch te bouwen, maar ook enkele gemeenschappelijke ruimtes te voorzien, en regelmatig gezamenlijk de maaltijd te gebruiken. Hierdoor gaan de band en het sociale weefsel, die gecreëerd worden door samen te bouwen, minder snel teloor, maar wordt in tegendeel onderhouden door de mogelijkheid tot gemeenschappelijk gebruik van gebouwen, ook na de realisatie van het bouwproject, dat voordien als bindend middel fungeerde.

  Typerend voor een cohousing project naar Deens model is de combinatie van privéwoningen en gemeenschappelijke voorzieningen binnen een groene omgeving.

   

  Individuele units:

   

  We kiezen voor kleine maar volwaardige privéwoningen met alle voorzieningen zoals een keuken, een badkamer, voldoende leefruimte en slaapkamer(s). We streven naar een zekere standaardisering in de materiaalkeuze (bv. iedere wonig krijgt hetzelfde type raam, verwarming,..). De grootte van elke aparte unit hangt af van de behoeften van de bewoners.

   

  Omwille van het privacy-principe voorzien we iedere woning van een kleine tuin of terras. We wensen onze woningen zo ecologisch verantwoord mogelijk op te trekken (zie verder: ­Ecologisch verantwoord leven…..).

   

  ‘Common house’ en gemeenschappelijke ruimte:

   

  Het ‘Common house’ is een gebouw of een deel van een gebouw, dat ter beschikking wordt gesteld van de gehele bewonersgroep. Minimaal wordt er een keuken voorzien, waar voor de hele groep kan worden gekookt, en een eetruimte waar de groep de maaltijd kan gebruiken. Verdere voorzieningen zoals een speelkamer voor de kinderen of een salon zijn mogelijk. Regelmatig samen eten is kenmerkend voor cohousing, dit onderhoudt het sociale weefsel.

  Naast dit ‘Common House’ zijn er op het gemeenschappelijke terrein nog andere voorzieningen zoals een berging, wasplaats, atelier, een fietsenstalling, en uiteraard een gemeenschappelijke tuin…

   

  Dit alles gelokaliseerd binnen een groene omgeving.

   

  Verder vatten wij cohousing op als een ecologisch en sociaal gericht project. Ecologisch verantwoord leven dragen wij als groep zeer hoog in het vaandel. Daarnaast willen wij een sociaal engagement aangaan door een respectvolle houding uit te dragen naar anderen, en door de kennis die wij binnen ons project opbouwen uit te dragen naar de ruimere samenleving.

   

  De grote voordelen van het principe van cohousing zijn, kort samengevat:

  De ecologische kwaliteit van de leefomgeving wordt onderhouden,
  Er wordt verregaand aan energiebesparing gedaan,
  De beschikbare ruimte wordt intensief gebruikt: ondanks het groter bewonersaantal wordt de bestaande groene omgeving gevrijwaard.

   

  Wie zijn we?

   

  Een opstartende vzw die een ecologische en intergenerationele woonvorm voor gezinnen in de regio Mechelen willen realiseren, geïnspireerd door voorbeelden in Denemarken, Nederland en Duitsland.

   

  Onze groep bestaat uit acht wooneenheden, met 11 volwassenen en 9 kinderen. Zowel alleenstaanden met kinderen, vrijgezellen en koppels met en zonder kinderen maken er deel van uit.

  De meesten komen uit de omgeving van Mechelen, of zijn naar het Mechelse uitgeweken. De meerderheid binnen onze groep is reeds inwoner van Mechelen, en is eigenaar van een woning, de anderen huren.

   

  We streven ernaar om in totaal dertien gezinseenheden te betrekken in het project, met het oog op een mix van verschillende gezinssamenstellingen, leeftijden en achtergronden.

   

  Ons doel is in Mechelen een cohousingproject op te richten, waarbinnen er een evenwicht bestaat tussen privé- en sociaal leven. Dit willen we verwezenlijken aan de hand van een combinatie van privéwoningen voor iedere gezinseenheid, en gemeenschappelijke voorzieningen waar heel de groep gebruik van kan maken. We willen bewust ecologisch verantwoord bouwen en wonen.

   

  Meer info : http://www.cohousingmechelen.be/

  21-11-2008 om 00:00 geschreven door lukjonk  Archief per week
 • 04/01-10/01 2010
 • 23/02-01/03 2009
 • 17/11-23/11 2008
 • 13/10-19/10 2008
 • 28/11-04/12 -0001

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !

  Mijn favorieten
 • samenhuizen (forum nederlandstalig belgië)
 • habitat groupé (forum franstalig belgië)
 • intentional communities (alle types wereldwijd)
 • cohousing forum (usa)
 • bloggen.be


 • Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!