Tegen verplichtte lessen tussen de speeltijden en tussen de middag
exordium
Beste mijnheer Nelen en 6D, ik zou het graag hebben over een probleem. Een probleem dat de meeste van jullie wel eens hebben ervaren, aangezien het hier op school een veelvoorkomend probleem is. Jullie zijn namelijk allemaal zo slim dat jullie een zware richting volgen, op een school met veeleisende leerkrachten.
Narratio
Het probleem is namelijk dat er leerkrachten zijn die ervoor kiezen om tussen de middag les te geven. Ik wil wel een sterk onderscheid maken tussen vrijwillige lessen tussen de middag en verplichte lessen. Natuurlijk ben ik ervan overtuigd dat er niets mis is met lessen waar mensen vrijwillig naar toe gaan tussen de middag, aangezien in dit geval geldt dat er sprake is van vrije inzet, waardoor er geen enkel probleem is. Soms echter is het een ander geval, wanneer bijvoorbeeld er een leerkracht is die door een resultaat op een toets leerlingen ertoe verplicht voor dat vak een middag bijles te volgen. In dat geval krijg je de verplichting van een individu dat door zijn status zijn bevelen oplegt aan een hele groep.
Propositio en Partitio
Ik ben het niet eens met een dergelijke manier van redeneren, en ik zal mijn standpunt proberen over te brengen aan de hand van drie belangrijke punten. Ten eerste wil ik het standpunt benaderen vanuit de fysieke en de geestelijke gezondheid. Ten tweede wil ik uitleggen dat deze lessen stroken met gelijkheid van de leerlingen en ten derde wil ik aantonen dat dit soort lessen volgens de wet niet is toegestaan.
Argumentatio
refutatio
Eerst wil ik vermelden dat ik de standpunten van de leerkrachten in zeker opzicht wel begrijp, aangezien ze, als ze dit soort lessen niet geven, misschien niet alle leerstof kunnen geven, hetgeen natuurlijk wel moet volgens het leerplan. Maar op dit argument kan ik dadelijk weerleggen, want is het de schuld van de leerlingen dat de leerstof niet volledig gezien is? Is het onze schuld als de lessen op een manier gepland zijn waardoor wij niet alles gedaan krijgen? Nee, hoewel de inzet van de leerlingen niet altijd gelijk is, moet de leerkracht er toch voor kunnen zorgen dat de leerstof gezien wordt, en dit tijdens de les.
Ik begrijp ook dat sommige leerkrachten dit doen als hulp om ervoor te zorgen dat de leerlingen na de les de leerstof begrijpen, maar zelfs al is het initiatief zo nobel, waarom moeten deze lessen dan verplicht worden, waarom kunnen ze niet vrijblijvend worden gegeven, zodat de leerlingen die het nuttig of nodig vinden om erheen te gaan er heen kunnen gaan? Waarom worden we verplicht om geholpen te worden?
Confirmatio
Het is namelijk niet goed voor onze gezondheid, beste leerlingen, dat wij tijdens de middag gedwongen worden om les te volgen. Zo worden we namelijk gedwongen om snel te eten. Dit is slecht voor de spijsvertering en voor de opname van voedingsstoffen in het eten. Als dit te vaak voorkomt, is er een grote kans dat het immuunsysteem verzwakt en dat je ziek wordt. Hierdoor mis je een deel van de lessen, en tegen de tijd dat je genezen bent, moet je tussen de middag terug les volgen om de leerstof bij te werken.
Als je in de middagspeeltijd ertoe gedwongen wordt om les te volgen, valt de mogelijkheid weg om te sporten in de middag. Toch weet iedereen dat als je sport je gezond bezig bent, en dat door te sporten je meer zuurstof in je bloed krijgt, waardoor je je in de daaropvolgende lessen beter kunt concentreren. Daardoor zou je kunnen zeggen dat leerkrachten die leerlingen ertoe dwingen om tussen de middag les te volgen, ervoor zorgen dat de aandacht van die leerlingen in de daaropvolgende lessen lager is dan deze van de leerlingen die wel aan sport hebben gedaan, waardoor deze leerling meer problemen krijgt met zijn andere vakken. Dit werkt dus contraproductief.
Ook is wetenschappelijk bewezen dat de tijd waarin mensen geconcentreerd bezig kunnen zijn maximaal 50 minuten is. Natuurlijk kan je ervan uitgaan dat er op deze school een groot aantal mensen zijn die een boven middelmatig concentratievermogen hebben. Maar zelfs voor deze mensen is het niet mogelijk om zich uren na elkaar te blijven concentreren zonder iets van deze concentratie te verliezen. Als zij dan na twee uur les te hebben gehad, dadelijk les tussen de middag moeten volgen, zal hun concentratie zodanig laag zijn dat ze slechts zeer weinig bijleren. Als ze tijdens de middag eerst eten en dan les volgen, zal hun concentratie in de namiddag nog eens extra laag zijn omdat ze deze dan al hebben gebruikt tijdens de bijles.
Ook zorgt deze bijles ervoor dat je een deling krijgt in de coherente groep leerlingen. Je krijgt namelijk een deel dat ertoe verplicht wordt om extra tijd te spenderen in de les, waardoor deze, zoals vermeld in de vorige argumenten, niet meer dezelfde concentratievermogens en inzet kan tonen in de volgende lessen. Anderzijds krijg je de leerlingen die wel rustig kunnen eten, aan sport kunnen doen en die goed kunnen ontspannen tijdens de middag en die daardoor meer inzet kunnen tonen in de lessen. Zo krijg je voor een deel van de leerlingen een neerwaartse spiraal, waar je slechts zeer moeilijk uit kan geraken.
Een volgens mij ook zeer belangrijk argument is dat de school volgens de wet verplicht is om een middagpauze van ten minste vijftig minuten te houden. Als dit niet het geval is, is dit in strijd met de wet. Als de leerkrachten er dan niet in slagen om in de bepaalde uren alle leerstof gezien te krijgen, dan moet volgens de wet het lessenrooster aangepast worden. Een tweedeling van de klas voor een verplichte les tussen de middag, waardoor de middagpauze beperkt wordt tot minder dan vijftig minuten is niet legaal. Daarom vind ik het ook logisch dat de leerkracht ervoor zorgt dat de lessen tussen de middag vrijblijvend georganiseerd zijn en niet verplicht.
Peroratio
Ik dank jullie voor je aandacht en hoop dat we door deze informatie ervoor kunnen zorgen dat dit soort lessen vanaf nu wordt georganiseerd als vrijblijvende optie en niet als een verplichting voor een groep mensen.