Dit is een overheerlijk recept voor iedereen die van exotisch en fris houdt. Het kommetje waarin het werd opgediend op de foto, hebben we rechtstreeks meegebracht uit China. In Shanghai vind je een markt waar 's ochtends vroeg de oude (sluwe) mannetjes komen verkopen en kopen, en daar waren we bij.
Het recept is als volgt: - Neem twee niet te grote en zeer verse komkommers. dunschillen en in grove stukken snijden. Dan bestrooien met zout en een half uur laten uitlekken. Dan goed uitknijpen. - Verhit een bodempje sesamolie in een zware pan en laat goed warm worden, doe er wat paprika bij en stukjes fijngehakte gember. - Als het goed warm is de komkommer toevoegen en heel vlug mengen (net zoals bij een wok, maar dan heel kort). - Vervolgens een flinke scheut appelazijn (of andere geparfumeerde azijn van goede kwaliteit) toevoegen. Van het vuur nemen. - Het geheel bestrooien met wat kristalsuiker (hoeft niet te veel te zijn). - Alles moet nu minstens twee uur in de frigo. Je moet dus wel tijdig aan dit recept denken.
Het is overheerlijk en zo door en door chinees: door de combinatie van de krokante komkommer en de sesamolie.