14-08-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De appels beginnen van de bomen te vallen
Klik op de afbeelding om de link te volgen Heb jij dat ook dat je soms denkt: Mijn god wat moet ik daar allemaal mee doen? Soms heb je zo veel fruit in de tuin, dat je inderdaad niet weet wat je ermee kan aanvangen en het gewoon laten rotten is zo zonde. Dit jaar is zo'n jaar dat er van alles overvloedig aanwezig is. Dat geeft een goed gevoel in tijden van krisis.
De appels zijn nog niet helemaal rijp maar elke ochtend liggen er toch enkele kilo's afgevallen appels in het gras. Deze verzamel ik dan (voordat die slakken zich er kunnen aan tegoed doen). Deze ochtend heb ik met mijn oogst een tarte tatin gemaakt. Ik neem de beschadigde appels en snijd de slechte stukken eruit. In een ovenschaal (taartbodem) stukjes boter leggen en bestrooien met kristalsuiker. Dit wat laten staan, op een warme plaats zodat de boter wat smelt. HIerop de appels (in fijne stukjes) mooi schikken en in een voorverwarmde oven zetten. De appels moeten goed gaar zijn. Even laten afkoelen en hierop dan de bladerdeeg leggen. Terug in de oven, tot de bladerdeeg goudbruin is gebakken. Meteen op een schaal storten (omdraaien) zodat de appels bovenaan liggen. Eventueel als de appels wat door elkaar geraakt zijn, nog wat retoucheren. Is ook heerlijk met een bolletje ijs of met zelfgeklopte slagroom!

Andere tips om de appels weg te werken:
- appelmoes maken
- verschillende bereidingen maken om dan in bokaals te bewaren (met gember, kruiden, ...)
- in kleine stukjes snijden en op bordjes aanbieden aan je kinderen (als ze zelf moeten iets aan doen behalve opeten, dan loopt het fout)
- aan de buren geven
- verwerken met rode kool (heerlijk).
- appelsap maken (groot werk)
- aan het varken geven

Eenmaal het seizoen meer vordert en de appels gewoon van de boom geplukt worden dan bewaar ik er massa's in de kelder, op die manier heb je de hele winter appels bij de hand.


Van de rommelmarkt:
- oude vergieten om de appels in te doen. ik heb er zo een 30-tal bij elkaar gesprokkeld. iedereen lacht mij ermee uit als ik er nog eentje koop, maar zij komen allemaal goed van pas.

14-08-2009 om 00:00 geschreven door ida philips  


Categorie:Het is het moment
10-08-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vliersiroop van zwarte parels
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Elk jaar rond deze tijd (meestal nog iets later), maak ik vliersiroop. Daarvan kan je voorraad niet groot genoeg zijn. De kinderen vinden het zo heerlijk met wat natuuryoghurt, dat ik moet schermen om nog wat over te hebben tegen dat de verkoudheden de kop opsteken.

Vliersiroop helpt echt heel goed bij verkoudheden. Naar het schijnt bevat het een stof (weet niet dewelke) die dezelfde ontsmettende werking heeft als peniciline. Ik ben geen dokter, maar ik geloof dat je dergelijke dingen inderdaad gewoon in de natuur kan vinden in plaats van telkens naar de apotheek te lopen. Vlierbessen zijn bovendien zodanig rijk aanwezig in Vlaanderen (langs alle mogelijke bermen en wandelpaden) dat je ze bij wijze van spreken maar voor het rapen hebt.

Gisteren gingen we vlierbessen plukken langs de spoorweg in Melle, het is een mooie omgeving en we kregen heel wat nieuwsgierige blikken van wandelaars en fietsers. Die dachten, wat spoken die daar uit.

 

Thuis ben ik onmiddellijk aan de slag gegaan. De vliertrosjes in een grote kookpot even aan de kook laten komen ,zodanig dat het sap eruit loopt. Dit sap door een fijne zeef doen, je hoeft niet te veel aan te drukken, er zijn bessen genoeg. Per liter sap ong. 700 gr suiker doen en nog even laten doorkoken. Niet te lang want het mag geen gelei worden. De goede siroop is net vloeibaar.

 

Vooraf mooie flessen verzamelen en deze in de vaatwas of in zeer heet water goed ontsmetten. Ik zet ook vooraf altijd de flessen nog wat in de AGA omdat ze dan al voorverwarmd zijn en de kans op glasbreuk kleiner wordt.

 

Vliersiroop maken is wel een heel gedoe, omdat de kleur van het sap zo intens donker paars  is, alles wat je aanraakt wordt omgetoverd in een paarse substantie. Uniek.

 Een blog met leuke kruidenideeën en kursussen: http://dandalion.blogsnel.nl/


Van de rommelmarkt:
-verschillende soorten glazen flesjes, die je goed kan afsluiten.
- een ouderwetse kookpot

Uit de tuin: niets.

10-08-2009 om 00:00 geschreven door ida philips  


Categorie:Het is het moment


Foto


Blog als favoriet !

Inhoud blog
  • paaskaars
  • Eind november
  • het kersje op de tonijn
  • komkommer op de chinese wijze
  • Op dieet en alle dagen pannenkoeken
  • Racisme in de keuken
  • Franse of Amerikaanse?
  • Misbruik van de Aga
  • Op de kop getikt!
  • Thaise basilicum
  • ribbetjes van Hanse en Grietje op de i-pad
  • Snel klaar om hongerigen te spijzen
  • Klaar voor de pesto
  • Besjes smullen uit een glas
  • gezonde opkikker
  • nu al heimwee naar de zomer
  • lekker en fris
  • Decoratief en geurend
  • Courgettebloemen in tempura
  • Geen aanrader!
  • Sla in volle grond
  • gevonden in onze eigen tuin
  • iemand zin?
  • De trouw van Vanessa
  • De moestuin is opgestart
  • Nog geen bloemen
  • bij de eerste keer buiten eten horen vast en zeker asperges
  • Gepickelde groentenmix
  • Om weer op krachten te komen
  • pikante feta

    Categorieën
  • de foute kaars (10)
  • Het is het moment (22)
  • Hoe rommel vinden? (3)
  • keukenvernuft (7)
  • recepten (100)
  • schone rommel (11)

  • Interessante links.
  • Welke rommelmarkten zijn er?
  • Wat is er te doen?
  • bbc food


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs