Elk jaar rond deze tijd (meestal nog iets later), maak ik vliersiroop. Daarvan kan je voorraad niet groot genoeg zijn. De kinderen vinden het zo heerlijk met wat natuuryoghurt, dat ik moet schermen om nog wat over te hebben tegen dat de verkoudheden de kop opsteken.
Vliersiroop helpt echt heel goed bij verkoudheden. Naar het schijnt bevat het een stof (weet niet dewelke) die dezelfde ontsmettende werking heeft als peniciline. Ik ben geen dokter, maar ik geloof dat je dergelijke dingen inderdaad gewoon in de natuur kan vinden in plaats van telkens naar de apotheek te lopen. Vlierbessen zijn bovendien zodanig rijk aanwezig in Vlaanderen (langs alle mogelijke bermen en wandelpaden) dat je ze bij wijze van spreken maar voor het rapen hebt.
Gisteren gingen we vlierbessen plukken langs de spoorweg in Melle, het is een mooie omgeving en we kregen heel wat nieuwsgierige blikken van wandelaars en fietsers. Die dachten, wat spoken die daar uit.
Thuis ben ik onmiddellijk aan de slag gegaan. De vliertrosjes in een grote kookpot even aan de kook laten komen ,zodanig dat het sap eruit loopt. Dit sap door een fijne zeef doen, je hoeft niet te veel aan te drukken, er zijn bessen genoeg. Per liter sap ong. 700 gr suiker doen en nog even laten doorkoken. Niet te lang want het mag geen gelei worden. De goede siroop is net vloeibaar.
Vooraf mooie flessen verzamelen en deze in de vaatwas of in zeer heet water goed ontsmetten. Ik zet ook vooraf altijd de flessen nog wat in de AGA omdat ze dan al voorverwarmd zijn en de kans op glasbreuk kleiner wordt.
Vliersiroop maken is wel een heel gedoe, omdat de kleur van het sap zo intens donker paars is, alles wat je aanraakt wordt omgetoverd in een paarse substantie. Uniek.
Een blog met leuke kruidenideeën en kursussen: http://dandalion.blogsnel.nl/
Van de rommelmarkt: -verschillende soorten glazen flesjes, die je goed kan afsluiten. - een ouderwetse kookpot
Uit de tuin: niets.
10-08-2009 om 00:00
geschreven door ida philips 
Categorie:Het is het moment
|