Inhoud blog
  • het rode ras en passie voor ambacht
  • het rode ras en passie voor ambacht
  • landbouwschool Sint-Niklaas op bezoek
  • verbeterd roodbont Nederland op bezoek
  • Rood ras van West-Vlaanderen krijgt voor 2 e maal erkenning
    Zoeken in blog

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    rode runderen van hof ter wilgen

    07-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.voeding en afzet mannelijke runderen(stieren)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op ons bedrijf worden alle kalveren die geboren worden verder aangehouden (gesloten bedrijfsvoering).
    De stierkalveren worden verder gehouden en gekweekt tot ze slachtrijp zijn .
    Tijdens het eerste levensjaar worden de stiertjes gewoon tesamen opgekweekt met de vaarskalveren.
    Ze krijgen dezelfde voeding als de vaarzen eveneens met buitenbeloop tijdens de zomermaanden.
    Het tweede levensjaar worden die appart op stal verder gekweekt.Het ruwvoederrantsoen bestaat
    ongeveer uit 2/3 maiskuil en 1/3 aardappelen (afval) aangevult met krachtvoeder(KV) waarvan1/3
    eigen geteelde triticale.De verstrekte hoeveelheid KV is ongeveer 1 kg KV/100kg levend gewicht.
    De stieren zijn slachtrijp op een leeftijd van 20-22 maanden maar zijn NIET erkent als streekproduct.
    Ze worden wel allemaal verkocht onder het MERITUS  label en het vlees daarvan komt voornamelijk
    terecht in de beenhouwerijen van de grootwarenhuizen .

    21-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.voeding: jongvee en vrouwelijke runderen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De kalfjes lopen op ons bedrijf tijdens de zomermaanden reeds op jonge leeftijd ( 3 maanden) op de weide en krijgen bij mooi weer overdag buitenbeloop. s'Avonds worden die terug op stal gehaald en wat bijgevoederd. Zo leren ze reeds op jonge leeftijd kennismaken met de weide en zelf wat gras afgrazen en opnemen. Dit komt vooral de penswerking ten goede en vormen ze een grotere maaginhoud om op latere leeftijd voldoende gras te kunnen opnemen en om te zetten in kwaliteitsvlees. Tijdens de winter krijgt het jongvee een rantsoen op basis van 50 % voordroogkuil (gras) en 50% mais aangevuld met wat krachtvoer met eigen geteelde granen ( triticale= een kruising tussen rogge en tarwe). De volgende levensjaren gaat het vrouwelijk vee vanaf half april  voor ongeveer 6 maanden naar de vette weiden. Ze krijgen tijdens de winter een rantsoen die hoofdzakelijk bestaat uit voordroogkuil (gras) . Enkel de jonge kalfvaarzen en de runderen in wat mindere conditie krijgen wat mais of krachtvoer met triticale bijgevoederd .Hieruit blijkt dat het voeder van de vrouwelijke runderen van het rode ras op ons bedrijf voor minstens 80% uit grasproducten bestaat.Gras is nog steeds een zeer kwaliteitsvol, goedkoop en gezond voeder voor onze rode runderen !!!

    19-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.media & pers
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Naar aanleiding van de erkenning als streekproduct voor het  "rundsvlees van het rode rund uit West-Vlaanderen " is er ook enige pers- en mediaaandacht verschenen.
    Op 31 Mei  was er een reportage op de regionale televisie FOCUS-WTV in het nieuwsoverzicht te zien over de erkenning als streekproduct voor onze runderen.
    Daarnaast zijn er ook in de kranten enkele artikels verschenen over het behalen van het streekproduct. ZIE BIJLAGEN

    Bijlagen:
    artikel wekelijks nieuws.jpg (471.6 KB)   
    artikels streekkrant en laatste nieuws.jpg (293 KB)   


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.beschrijving vlees van het rode rund
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het vlees heeft een mooie rode kleur is mals en smaakvol omdat het heel licht met gezond vet doorregen is.
    De vetzuursamenstelling in het vlees van het rode rund is zeer gunstig en bevat ook meer gezonde omega-3 vetzuren.
    Dit is vooral toe te schrijven aan het grazen van de runderen op de  "vette weiden " .
    Het is een echt terroirproduct, dat door zijn prachtig rode vlees en mooie vet voor een magniefieke smaaksensatie zorgt.
    Het is de smaak van vroeger , die het best tot uiting komt als het vlees in de pan gebakken wordt,
    in een klontje lekkere boereboter!

    15-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.keurslager Hendrik Dierendonck
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hendrik & Evelyne  commercialiseren al bijna 2 jaar het rundsvlees van het rood rund uit West-Vlaanderen.Hendrik combineert de
    vakkundigheid van vandaag met de kwaliteit van vroeger. En daarmee zijn ze al jaren een  begrip  voor wie houdt van culinaire  hoogstandjes en op zoek is naar de beste kwaliteit. Hier vind je (h)eerlijk vlees van de beste dieren dagvers  en versneden in de eigen ateliers. Door hun geloof in authenticiteit en de terroirproducten trekken Hendrik en Evelyne steeds meer en meer topchefs aan en leveren op vandaag reeds aan verschillende toprestaurants. Maar Hendrik Dierendonck is boven alles een echte beenhouwer!!!
    Het rundsvlees van het rood rund uit West-Vlaanderen is als STREEKPRODUCT.BE dan ook te verkrijgen bij:

    KEURSLAGER DIERENDONCK strandlaan 331   8670  Koksijde -  Sint-Idesbalt
    ATELIER  DIERENDONCK  Albert 1 laan  106  8620 Nieuwpoort


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Erkenning van label : STREEKPRODUCT.BE
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vanaf  31-5-2011  is het   "rundsvlees van het rood rund uit West- Vlaanderen "  van de vrouwelijke runderen van "hof ter wilgen "uit Diksmuide officieel erkent door de VLAM  met het label van STREEKPRODUCT.BE  .We zijn heel tevreden met het behalen van dit label en hopen dat ons product wat meer uitstraling en een meerwaarde mag betekenen voor de consument .Voor de commercialisatie en de verdeling van het
    "rundsvlees van het rood rund uit West-Vlaanderen" werken wij reeds een paar jaar samen met keurslagerij Dierendonck uit Sint-Idesbalt.
    Voor meer informatie over de streekproducten kan men steeds terecht op www.streekproduct.be  klik op producten .

    13-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.rood ras van West-Vlaanderen (vleestype) : raskenmerken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hoewel het rode ras groot, lang en zwaar is, geeft het een indruk van fijnheid en adel. Het is een vroegrijp vruchtbaar ras, dat bekend staat voor zijn grote groeikracht en uitstekende vleeskwaliteit. Ze kunnen reeds voor een eerste maal afkalven op een leeftijd van 24 tot 28 maanden.
    De haarkleur is uniform rood (roodbruin). Witte vlekken op kop, buik,uier en staartpunt zijn mogelijk.De neusspiegel is ofwel vlezig roze of zwart.
    De dieren bezitten een zacht karakter, sterk maar zwaar beenwerk en zijn schurftbestendig.
    Volwassen stieren meten ongeveer 150 cm met een gemiddeld gewicht van 1200 kilogram, kan zelfs oplopen tot 1300 à 1400 kg.
    De vrouwelijke volwassen dieren meten 135 à 140 cm en wegen in normale conditie 750 à 850 kilogram kan oplopen tot wel 1000 kg.
    Bij het slachten worden de stieren op  s e u r o p schaal vooral als S geclasseerd met 65 tot 68% slachtrendement.
    De vrouwelijke dieren of koeien zitten hoofzakelijk in de E-klasse en halen 62 tot 65% rendement.
    Het alombekende oude spreekwoord   "rood weegt als lood" is op vandaag nog steeds van toepassing!

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.verband met de streek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De naam van het rundveeras verwijst grotendeels al naar het verband met de streek . De meeste rode runderen werden vroeger en worden vandaag nog steeds in West-Vlaanderen gefokt. Sommigen beweren zelfs dat de rode van Westvlaanderen zich in andere gebieden of streken niet goed thuis voelen en moeilijk te kweken zijn . Welicht zit het licht zeeklimaat van de kust en de westhoek daarvoor iets tussen. De meeste van de rode runderen bevinden zich nu nog steeds in deze regio van Westvlaanderen. De rode dikbil bezit de cappaciteit om kwaliteitsvlees te produceren op basis van gras. De permanente weiden gelegen in de ijzervallei en de polders zijn dan ook uiterst geschikt voor deze dieren. Deze weiden worden dan ook wel eens de "vette weiden" genoemd. Dit zijn weiden gelegen in de klei gronden met een botanische samenstelling van het gras . Ze liggen aan de basis van de smaakeigenschappen van het vlees van het rode ras.
    Ook onze dieren grazen tijdens de zomer voornamelijk in deze vette weiden gelegen tussen Diksmuide en Lampernisse

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. geschiedenis en herkomst : rood ras van West-Vlaanderen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De voorgeschiedenis van het rode ras van West-Vlaanderen gaat ver terug in de tijd. Men gaat er van uit dat het rode ras enkele eeuwen geleden reeds in West-Vlaanderen gefokt werd . Het werd vroeger ook wel eens het Casselse ras genoemd omdat de oorsprong zich wellicht rond de streek van Cassel bevond. Die dieren hadden een volledig donkerrode kleur. In 1906 werd er een stamboek opgericht met de benaming "het rood vlaamse ras". De eerste wereldoorlog vernielde grotendeels de rode veestapel in die streek en de westhoek. In 1920 werd het stamboek terug actief en werd het vee met andere (Engelse) rassen ingekruist. Het Westvlaams rode vee werd uniform rood met enkele witte vlekken toegelaten op kop, buik en staart. Het was een dubbeldoel type, gehouden voor zowel de melk als de vleesproductie. Na de tweede wereldoorlog richten de veekweek syndicaten regelmatig prijskampen in voor de mooiste en  de beste dieren van het stamboek. Eind de jaren 70 werd het ras opgesplitst in een dubbeldoel type ( melkgericht) en een vleestype ( dikbillen). Op vandaag fokken er nog ongeveer een 10 tal proffesionele vleesvee houders en een handvol hobbyboeren  de rode dikbillen .
    Wij kweken ook nog  steeds dikbil runderen van het Westvlaamse rode ras op onze hoeve.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoeve Hof Ter Wilgen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Wij Johan Debruyne en Lieve Taveirne hebben in de Steenstraat te Diksmuide-Esen een gesloten vleesveebedrijf.
    Op dit bedrijf worden reeds meer dan 40 jaar runderen gekweekt van het rode ras van West-Vlaanderen (vleestype)
    Dit is nu een zeldzaam en met uitsterven bedreigd rundvee ras geworden. Wij proberen dit ras verder te kweken en in stand te houden.











    Archief per week
  • 21/04-27/04 2014
  • 28/10-03/11 2013
  • 02/07-08/07 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 01/08-07/08 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mijn favorieten
  • foto's vette weiden
  • foto's kalveren op de weide
  • oude foto's uit veestamboek

  • Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs