Geen passende deur in de 'vakhandel', dan maken we er zelf eentje. Kost bij wijze van spreke nog niks ook, er is nog genoeg afval. De deur is ook opgebouwd als een sandwichpaneel, maar slechts 30mm dik. Blijkt ook stevig genoeg te zijn. Multiplex aan de kanten om een 'rabat' te kunnen maken.
Past perfect, tenminste na de tweede maal.... De eerste deur had ik een beetje te groot gemaakt, en, bij het op maat maken stomweg 2cm teveel eraf gezaagd. In de vuilbak ermee, en een nieuwe maken.
Rond het deurgat wordt ook nog een rabat uitgefreesd, +/- 5mm speling rondom want al het zichtbare hout van zowel het deurgat als de deur, moet nog met polyester afgewerkt worden. Moet zeker waterdicht zijn. Achteraf frees ik er nog een groef van 3mm in waar de dichting in kan klikken.
De wielkasten maken we ook met gladde polyesterplaat (er is nog altijd afval genoeg). Kan perfect proper gemaakt worden en is bestand tegen alle rotzooi die op de baan ligt. Rondingen beletten dat er vuil zich kan ophopen. Op de polyester wordt nog isolatie en multiplex gekleefd, en we hebben weer sandwichpanelen. Erg vormvast en redelijk licht van gewicht.
En daarna afwerken met een dunne populierenmultiplex, verlijmd met 2K PU lijm over de volledige oppervlakte en enkele uren geperst. Fraai resultaat, al zeg ik het zelf. De multiplex wordt voor de helft ingezaagd om de ronding te kunnen vormen, zelfs die dunne multiplex breekt als men die dwingt in zulke bochten.
't wordt wat kouder, nu is't tijd om alle 'gaatjes dicht te maken zodat binnenkant verwarmen zinvol is... Dak en rug zijn watervast met elkaar verbonden.
Voor een zacht prijsje heb ik een Heki 1 luik gevonden, weliswaar 'kapot', maar kapot kan gemaakt worden. Het gat in 't dak was al voorzien, het luik zit hier reeds op zijn plaats.
Het deurgat voor de 'garagepoort' is afgewerkt, de poort ook. Zou in principe kunnen gemonteerd worden, maar...... een foutje in de constructie: de aanslag van de deur klemt de dichting foutief af aan de scharnierzijde, de dichting heeft zo geen lang leven, en dat kunnen we niet toelaten. De mogelijkheid wordt bekeken om er een schuifdeur van te maken, heeft zo zijn voordelen. Hier komen later op terug. De deur kan voorlopig zo wel gemonteerd worden.
Nog een fotoke hoe de boel er bij ligt, het dak van achter gezien. Stof, stof en nog een stof; en dat moet allemaal nog weg voordat we de hoeken gaan plakken.
Een serieus smerig jobke, het afronden van alle hoeken. Ik heb polyester hoeken gekocht, 90 x 90 met een radius van 37mm, wil dus zeggen dat alle hoeken met die radius moeten afgerond worden. Het meeste materiaal met de cirkelzaag weghalen is geen optie, de zaag kantelt de verkeerde kant uit en een lat als geleiding vastboren op dak of wand gaan we niet doen.... Met een schaafmachientje lukt het ook amper en met een rasp gaat het vooruit zoals bonen knopen. Een lamellenschijf, of schuurschijf, op de haakse slijper is nog een mogelijkheid. Twee dagen, en een twintigtal meter omgetoverd in stof, polyesterstof en houtstof.
Het verlijmen van de hoeken valt 'redelijk' mee, vooral waar ik recht kan blijven. Eerst het hoekprofiel positioneren, kanten afplakken, iets meer dan voldoende polymeer lijm erop (moet zeker watervast zijn!) en dan de hoek er op kloppen. Zodanig kloppen dat de lijm er tussenuit puilt, netjes afstrijken, tap weg, en klaar is... ikke. Waarom gemakkelijk als 't moeilijk ook kan... het dak gaat met een flinke radius over naar de rug, zo'n polyester profiel laat zich NIET plooien. Hier heb ik het profiel in segmenten van +/- 1cm gezaagd, erop geplakt en zal later met hars opgevuld, afgewerkt worden.
Gisterenavond een tipke gekregen van iemand die ook zelf een opbouw gemaakt heeft: tracht bij de hoeken het deel dat op het dak zit heel te houden, slijp de zijkanten in tot en met de ronding en plooi de hoek verder. Ik vrees dat de polyester gaat breken als die in een korte bocht gedwongen wordt, maar 't lukt.
Rechtop rechtaan is het gemakkelijkst, maar waarom gemakkelijk als het moeilijk ook kan.... Het oog wil ook wat, en als het niet naar mijn goesting is zou het er later toch terug af moeten.
Schuren/plamuren, of is het andersom,plezant is het in ieder geval niet. Eerst grof, met glasvezel versterkte plamuur, daarna enkele uren schuren, dan met fijn plamuur en opnieuw enkele uren schuren. Fouten of onzorgvuldig werk wreekt zich later als er gelakt wordt.