Gek hé, toen we begonnen met de sandwichpanelen, dacht ik bij mezelf: ik kan hem eigenlijk nog gerust 50cm langer maken, maar dan wel nu. Dan kan de ijskast beter geplaatst worden, en heeft mijn vrouw meer kleerkast er beschikking.... Dus zogezegd zo gedaan, de vloer van de 'garage' is dus 130cm ipv 80. Nu moet ook het hulpchassis verlengd worden, dus terug naar de ijzerboer.
Ik heb zojuist even de rugzijde op de weegschaal gezet: 35kg. De plaat is +/- 2m bij 2m, maakt dus 4 m². Dat geeft een gewicht van 8.5kg/m². prima, zou ik zo zeggen. Dan kan ik de gehele opbouw onder de 400kg houden. Dit uiteraard zonder interieur en toeters en bellen. Streefcijfer van 1000kg voor de gehele opbouw, maar dan afgewerkt, of tenminste OK voor de keuring lijkt me nog steeds haalbaar! Wat kan 't leven toch mooi zijn...
Hierbij nog een fotoke van het hulpchassis, juist voor we er een stuk afslijpen, om daarna weer langer te maken. Och, zo blijven we bezig. Vandaag niet veel anders gedaan dan nagedacht... Alle materialen liggen klaar om de zijkanten te gaan maken, maar het is bij wijze van spreken milimeterwerk, en daar wil ik eigenlijk geen fouten maken; dus tekenen, meten, controleren en nog eens controleren. Maar 't is klaar en we kunnen van start. De mal voor het stuk boven de cabine is geprepareerd, zo kan ik links en rechts identiek maken.
De werken hebben niet stil gelegen de laatste weken, echter er waren andere prioriteiten, zie oa www.zandbergrun.be (als er toevallig bij de bezoekers zijspanrijders zouden zijn, jullie zijn volgend jaar zeker welkom bij de 21ste editie) Ik zou hier nog tientallen foto's kunnen 'publiceren' over sandwichpanelen plakken, echter 't zou stilaan gaan vervelen. In alle eerlijkheid, ik zal tevreden zijn dat dat werkje achter de rug is.
De manier van werken is identiek zoals de rug en het dak: 2mm polyester voor de buitenzijde, 40mm styrodur en 4mm populierenmultiplex voor de binnenkant. Ook de versteviging in de wand waar kasten ed moeten gemonteerd worden blijft hetzelfde: op die plaatsen is de isolatie slecht 30mm, 70mm breed, de overige 10mm, we moeten tenslotte 40mm hebben, zijn dan stroken multiplex, uiteraard zitten die stroken aan de binnenzijde. We hebben dan op die plaatsen 14mm hout, daar blijft een schroef wel in vast zitten.
Tot op heden heb ik nog geen lichtgewicht alternatief gevonden voor de rok, oftewel de onderzijde van de zijwanden. Ik heb echter een kleine misrekening gemaakt met de breedte van de camper tov de wielbasis. Dit heeft als gevolg, als ik de sandwichconstructie zou laten doorlopen tot onderaan, die achterwielen net niet de wand zou raken. Ik kan me voorstellen dat bij de minste slingering van de wagen de wielen wel de wand zouden raken, met alle gevolgen van dien, te vermijden dus, hier moeten enkele cm gewonnen worden. De isolatie loopt onderaan niet helemaal door: onder de rand waar de vloer moet aansluiten is enkel een strook multiplex, afgewerkt met polyester. Is ineens ook bestand tegen regen steenslag en zouten. De wielkast uitgezaagd en de achterkan ietwat schuin afgewerkt.
De zijwand moet uiteraard netjes en waterdicht aansluiten aan de bestaande cabine. Het liefst nog naadloos; we laten het polyestervel een 40tal cm groter dan de wand, ook begint de wand eerst 10 cm achter de cabine. Op deze manier kan de polyester met een boog omplooien tot tegen de cabine. Dit is uiteraard de theorie, hoe dit in werkelijkheid gaat aflopen, ziet u binnen in enkele weken
De rechterzijwand is op enkele details na het spiegelbeeld van de linkerwand. Die details zijn de uitsparing voor de toegansdeur en de 'poort' van de garage.
Eindelijk, alle panelen zijn klaar, transport en montage kan voorbereid worden.Voor het tranport wordt een 'karretje'gemaakt en assistentie gevraagd. Zo'n oppervlakte verplaatsen kan echt niet alleen.
De vloer ligt op zijn plaats, uitgelijnd en vastgelegd met carrosseriebouten. De aansluiten aan de cabinevloer was niet zo vanzelfsprekend, her en der moest er nog iets weggefreesd worden.
Het weer zit mee: geen regen, een licht briesje, ideaal om de panelen op hun plaats te krijgen. De hulpvan mijn zonen wordt op prijs gesteld, het is niet vanzelfsprekend zulke oppervlakten alleen te vervoeren.
De wanden en vloer worden gemonteerd met het pen en gat principe. Daarboven nog verankerd met houtbouten die overlopen in draadstang van M8. Hiervoor zijn in de vloer blinde gaten geboord van 38mm, haaks hierop gaten van 10mm.
Voila, de rechterzijwand staat waar hij moet staan, recht en winkelhaak op de vloer, meer moet dat niet zijn. Een goeie ouwe butylkit ertussen gespoten en 't zal wel weer en wind kunnen verdragen.
Zoals reeds eerder vermeld, wil ik de aansluiting van de zijwanden met cabine waterdicht en in één geheel uitvoeren. Ik had zo mijn twijfels over de haalbaarheid met de beperkte radius die ik voorzien had, het blijkt toch haalbaarte zijn.
Linker zijwand en rug liggen, hangen, ook op hun plaats. Met een beetje bijstand van twee kettingtakeltjes gaat het bijna vanzelf. Voor het dak heb ik ook wat hulp nodig; de plaat weegt ook om en bij 100kg, kan niet recht voor de auto gebracht worden en moet omhoog. Met zes armen lukt ook dit.
De overbouw, het stuk boven de cabine, moet mooi vloeiend aansluiten op de cabine, zonder hoeken, en als het even kan waterdicht. Daarvoor hebben we 2m polyester aan het dak laten hangen. Zoals op vorige foto's te zien zijn de zijwanden afgerond, de polyester kan daar netjes op vast gemaakt worden. Ik was in de veronderstelling dat 2mm polyester niet erg vormvast is, daarom wilde ik de nodige latten van 40mm dik op de ronding kleven als steun voor de polyester. Dit is echter niet nodig, de polyester is, wanneer ie in de ronding gedwongen wordt redelijk vormvast. Als daar dan nog isolatie tegen gekleefd wordt en nog een dunne plaat daaronder, kan het geen kanten meer uit. Dit wil wel zeggen dat er nog 44mm (de dikte van het dak min de polyester) bij op de ronding moet komen. 3 lagen multiplex, deels ingezaagd om rond te kunnen leggen, worden er bij opgelijmd.
De 'ruwbouw' is bijna klaar. De gaten tussen bovenbouw en cabine nog dichten, en later de aansluiting dak en rug (moet ook kwart rond liggen) nog afwerken.
't Wordt stilaan tijd voor 't gat van den timmerman (een uitspraak uit de kempen voor 'deur') Ongeveer een jaar terug tweedehands gevonden, een komplete deur van 193cm hoog en 55cm breed. Een passen gat maken vergt toch wat tijd. Zeker niet te veel speling geven want de kader moet gelijmd en geklemd worden.
Geen passende deur in de 'vakhandel', dan maken we er zelf eentje. Kost bij wijze van spreke nog niks ook, er is nog genoeg afval. De deur is ook opgebouwd als een sandwichpaneel, maar slechts 30mm dik. Blijkt ook stevig genoeg te zijn. Multiplex aan de kanten om een 'rabat' te kunnen maken.
Past perfect, tenminste na de tweede maal.... De eerste deur had ik een beetje te groot gemaakt, en, bij het op maat maken stomweg 2cm teveel eraf gezaagd. In de vuilbak ermee, en een nieuwe maken.