Het conflict tussen Engeland en Ierland is al heel vroeg te beginnen in de geschiedenis en heeft al vanaf het begin een basis in de religie.
In 455 stichtte Saint Patrick een kerk in het Ierse Armagh. Het lukte hem om bijna de gehele Ierse bevolking te bekeren.
In 1169 viel Engeland Ierland met een klein leger aan. Op dat moment was Henry II koning van Engeland. Ook Engeland was in die tijd katholiek. De paus vond dat Ierland sterk afgedwaald was van het Rooms geloof. Daarom gaf hij Henry II de opdracht om de Ieren tot goede katholieke te bekeren.
In die tijd koloniseerde Engeland Ierland. Ierland kwam in Engelse handen en de Engelse wetgeving werd ingevoerd. Uit deze tijd dateren de eeuwenlange gevechten tussen Ierland en Groot-Brittannië.
Wat vooraf ging..
In Noord-Ierland was maar 1/3 van de bevolking katholiek. De protestantse meerderheid van de Noord Ieren wilden bij Engeland blijven omdat de meeste daar protestants waren. De partij van deze protestantse meerheid was Ulster Unionist Party. Deze partij kreeg de macht in het parlement van Belfast. Zij gingen zo ver in het vertegenwoordigen van de protestante dat de katholieke zelfs in de wetgeving gediscrimineerd werden.
Deze discriminatie gaf de katholieke onmogelijk een kans om verder te komen in Noord-Ierse samenleving. Ze konden moeilijk werk krijgen en konden zich ook niet in de bevolking mengen omdat de protestante hen niet accepteerden. Zo werden de katholieken uitgesloten van het Noord Ierse parlement. Het katholieke deel van de Ierse bevolking bleef jaren lang economisch en sociaal achter.
In 1969 kwam na de achtergestelde katholieken in opstand. Men hield enkele protestmarsen. Het doel van dit protest was dat men aansluiting zou vinden bij de Ierse Republiek. Ze wilden ook gelijke rechten voor de katholieke en protestante. De rellen tussen de katholieken en protestante vonden vooral plaats in Londenderry.
De Britten vonden dat er ingegrepen moest worden. Op 14 augustus 1969 werden Britse troepen ingezet in de Bogside, de katholieke wijk van Derry. (In de film merk je ook duidelijk de aanwezigheid van het leger in deze wijk). De IRA koos voor een gewapende strijdt tegen de Britten en protestante.
In 1971 werden de eerste Britse soldaten vermoord. Vanaf dat moment verklaarde Londen dat iedereen die van terrorisme werd verdacht onmiddellijk opgepakt moest worden. De katholieken die de strijd aangaan tegen de Britten en protestante worden dus opgepakt. (Zo werd er bijvoorbeeld ook het personage Garry ,in de film, ook al eerder opgepakt wegen terrorisme.)
Het geweld in Noord Ierland escaleert steeds meer en meer. Doorheen de film merk je ook dat er al heel wat geweld heeft plaatsgevonden in Noord Ierland. Overal liggen er brokstukken van gebouwen, zie je verwoesten gebouwen,
Bloody Sunday
Op 30 januari 1972 werd er in het Noord-Ierse Derry een mars voor burgerrechten gehouden. Deze mars werd georganiseerd door Ivan Cooper. Hij was een protestants parlementslid dat vocht voor gelijke rechten voor de katholieke en protestante.
Deze mars werd eigenlijk verboden, maar toch zetten Ivan Cooper door. Hij wist dat er leger aanwezig zou zijn, maar hij wilde een geweldloze mars houden. Hij zag dan ook geen gevaar in het doorzetten van de mars, maar hierbij had hij geen rekening gehouden met enkele deelnemers.
Tijdens de mars is er een deel van de deelnemers afgesplitst. Dit deel is geweld beginnen te gebruiken door stenen te gooien naar het leger. Het leger probeerde te reageren op een zo geweldloze manier. Eerst probeerde ze de relschoppers te bedaren met het waterkanon en daarna met traangas, maar dit lukte niet. Uiteindelijk werden de paras ingezet, maar hier ging het mis.
Voordat Cooper wist wat er gaande was, was zijn geweldloze mars veranderd in een bloedbad, met soldaten die schoten op alles wat bewoog, inclusief vrouwen en kinderen, medisch personeel en priesters, laat ze nog zoveel met witte zakdoeken zwaaien als ze wilden. De eindbalans was dertien doden en veertien gewonden, waarvan er later nog één zou overlijden. Volgens de film zouden er geen enkele van de duizenden mensen in de mars gewapend zijn geweest. Zelfs het IRA kwam pas in actie nadat het leger het vuur openden.
De soldaten beweren na de gebeurtenissen dat ze zijn beginnen te schieten omdat de bevolking eerst het vuren had geopend. Aangezien ze zich bedreigd voelde waren ze in hun recht. Officieel onderzoek wees uit dat de burgers inderdaad eerst het vuur hadden geopend. De soldaten werden daarom niet vervolgd voor hun daden.
Interpretatie film
Heeft men via het officieel onderzoek geprobeerd de fouten van de paras in de doofpot te steken? Men zal het nooit weten. Volgens de film waren de paras in fout, maar was dit ook zo? Waren er geen wapens aanwezig tijdens de mars? Hadden ze het recht zich bedreigd te voelen? Was het nodig het vuren te open daar waar vrouwen en kinderen rond liepen? Was het nodig ook te schieten op verzorgers? .
Extra informatie
IRA (Ierse republikeinse leger)
De IRA ontstond uit de Paasopstand van 1916. In de jaren 1919 tot 1921 voerde de IRA een strijd tegen de Britse overheersing. In 1921 viel de IRA uiteen na een interne strijd tussen voor- en tegenstanders van een vredesverdrag met Groot-Brittannië. In de jaren dertig flakkerden de activiteiten van de IRA weer op in de vorm van bomaanslagen.
Na de Tweede Wereldoorlog hernam de IRA nogmaals haar activiteiten. Dit keer voornamelijk in Noord-Ierland met bomaanslagen tegen openbare gebouwen. Een derde heropleving volgde in 1968. Het jaar daarop kwam het tot een opsplitsing tussen de traditionals of traditionele IRA-leden en de continuatie IRA-leden.
Aan de gewapende strijd van de IRA kwam in september 1993 voorlopig een einde toen de organisatie een wapenstilstand aankondigde. De pogingen tot een vreedzame oplossing voor het Noord-Ierse conflict te komen mislukte echter waardoor de IRA in 1996 opnieuw enkele aanslagen pleegde. Op 28 juli 2005 heeft de IRA zijn leden opgedragen een definitief einde te maken aan de gewapende strijd.
Britten vs Ieren na Bloody Sunday
Het conflict tussen de Ieren en de Britten was dus niet opgelost na Bloody Sunday. Na deze belangrijke datum in de geschiedenis heeft er nog veel geweld plaats gevonden in Noord-Ierland. Dit merk je aan de activiteiten die IRA nog had na bloody Sunday. Men zegt ook vaak dat 30 januari 1972 het escalatiepunt was van de dertigjarige burgeroorlog in Noord-Ierland.
Britten vs Ieren nu
In maart 2009 hebben er weer moorden plaatsgevonden in Noord-Ierland. Deze werden gepleegd door continuatie-IRA. Zij willen het geweld nog steeds voorzetten terwijl het traditionele IRA de strijd al jaren geleden heeft opgegeven. De continuatie-IRA willen dat Ierland radicaal afscheurt van het Verenigd-Koninkrijk en bij de Ierse republiek gaan horen. Zij willen dit doel gewapenderhand bereiken dus door bomaanslagen en moorden. De angst bij de Ierse bevolking is terug. Ze hebben schrik dat het oud conflict terug gaat opflakkeren.