Inhoud blog
  • 30 januari 1972
  • Bloody Sunday
  • 1914, Ieper, België
  • 1900 Dawn of the Century
  • In Europa.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Werkstuk PAV

    21-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Engeltjesmaaksters...

    Abortus

    In 2007 lieten zo’n kleine 18000 vrouwen een zwangerschap afbreken. Sinds 1990 is abortus plegen legaal, maar dit is niet altijd zo geweest. Gebeurde dit ook toen abortus niet legaal was? Hoe gebeurde dit? Wie liet deze handeling uitvoeren? Wie voerde de handeling uit? Welke risico’s waren hier aan verbonden? ….

    Je merkt meteen dat dit onderwerp vele vragen oproept. Ik ga proberen deze vragen te beantwoorden. Dit ga ik doen aan de hand van het boek “Engeltjesmaaksters” en aan de hand van een lezing van de schrijfster van dit boek.


    21-11-2009 om 00:00 geschreven door Jill Neuts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    18-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Expo CO2: Onze Aarde2!

    Dit is onze aarde 2!

    Ik ben naar een tentoonstelling geweest over onze aarde. Deze tentoonstelling gaat over duurzame ontwikkeling. Dit houdt de volgende 2 onderdelen in: onze strijd tegen de opwarming van de aarde en de belangrijkste gevolgen van de manier waarop wij omgaan met de bronnen van de natuur.

    Begin van de expo

    In de eerste zaal van de tentoonstelling staan mannetjes die klokken vast hebben. Deze klokken hoor je tikken. Dit kunstwerk geeft weer dat we niet meer veel tijd hebben. De aarde is aan het opwarmen en dit brengt verschillende gevolgen met zich mee. Deze opwarming moet tegen gehouden worden! Doorheen de tentoonstelling heb ik ontdekt hoe het komt dat de aarde opwarmt, wat de gevolgen zijn van deze opwarming en welke stappen de mens onderneemt om deze opwarming tegen te gaan.



    Ontstaan leven op aarde

    Onze aarde ontstond 4,6 miljard jaar geleden. Het eerste leven op aarde ontstond een miljard jaar later. Dit leven veranderde voortdurend en dreigde meer dan eens te verdwijnen. Niet enkel het leven veranderde, maar ook het klimaat en de continenten wijzigden. Uit al deze veranderingen ontstond uiteindelijk de mens. Vandaag de dag wijzigt het leven op aarde nog steeds.

    De aarde zou altijd zijn blijven veranderen of wij, de mens, er nu waren of niet. Er zijn altijd, onder invloed van bepaalde factoren, warme periodes en ijstijden geweest, maar doordat de mens er is gaat deze opwarming veel sneller dan normaal. Door de opwarming van de aarde zijn dier- en plantensoorten met uitsterven bedreigd, maar niemand of niets loopt groter gevaar dan wijzelf, de mens. Hoe zou de aarde er zonder ons uitzien?

    Aarde zonder mens

    Wij denken dat we een onuitwisbare stempel op de aarde hebben gedrukt, maar het zou niet lang duren voor alle sporen daarvan waren uitgewist. Na 2 dagen zou de metro van New York onder water staan. Na 20 jaar zou het Panamakanaal volledig zijn dichtgeslibd,…

    Wat heeft de mens met de aarde gedaan

    De kans bestaat dat de mens ooit zal verdwijnen. De reden hiervoor is de opwarming van de aarde. De opwarming van de aarde is een natuurlijk fenomeen, maar de mens heeft ervoor gezorgd dat deze is versneld, maar wat heeft de mens gedaan om deze opwarming te versnellen?

    Wij, mensen, hebben voortdurend werktuigen uitgevonden. Door behulp van deze werktuigen konden wij ons vermogen verhogen. Lange tijd hebben we ons ontwikkeld en materialen uitgevonden zonder op een onverstandige manier met de natuur om te gaan tot in de 18de eeuw.
    In de 18de eeuw vond de industriële revolutie plaats in Europa. Deze revolutie leidde tot grote, niet zo’n positieve,veranderingen in het milieu. Wat deed de mens precies dat het milieu zo drastisch veranderde?

    -          de mens ging/gaat kwistig om met het bruikbare water op aarde;

    -     de mens bouwt stuwdammen waardoor het klimaat, de fauna en de flora veranderen;

      è Ook positief: liet ook toe schone energie te produceren en akkers te bevloeien.

    -     de mens verbruikt geen energie, maar verslint energie à straatlantaarns, lichtreclames, …;

    -     de mens neemt veel sneller het vliegtuig, ook voor korte afstanden à grote CO2 uitstoot;

    -     de mens bouwt maar bij, ten kosten van de landbouwgrond. à gebouwen verantwoordelijk voor 
      broeikasgassen en energieverbruik;

    -     de levensverwachting stijgt à meer mensen die gebruik maken van de energie, water, voedsel,… Deze producten
      versnellen de opwarming van de aarde;

    -     de landbouw maakt gebruik van pesticiden;

    -     ons voedsel aanbod is zeer gevarieerd. We houden geen rekening met seizoenen en herkomst. à hoger
     energieverbruik;

    -     in ontwikkelde landen verbruikt men steeds meer proteïnen van dierlijke oorsprong. à hoger verbruik water en
     energie om goederen te produceren;

    -     we gebruiken producten die geproduceerd worden met behulp van verwarming en verlichting à hoog
      energieverbruik;

    -     producten worden van land naar land vervoerd à mee verkeer op de baan à energieverbruik, broeikasgassen,…;

    -     we verplaatsen ons meestal met gemotoriseerde voertuigen à CO2 uitstoot verhoogt;

      
    De opwarming van de aarde is dus een gevolg van de manier waarop wij omgaan met de bronnen van de aarde.

    Gevolgen opwarming aarde

    De mens heeft er voor gezorgd dat de aarde sneller opwarmt, maar wat zijn precies de gevolgen van deze opwarming?

    We hebben nog lang niet alle planten en dieren die op aarde leven in kaart gebracht. Het is mogelijk dat er nog nieuwe levende wezens zich ontwikkelen, maar sommige zullen verdwijnen. Dit gebeurt door het toedoen van de mens. Zo worden dieren en planten bijvoorbeeld te intensief geëxploiteerd door de mens. Hun leefomgeving wordt aangetast en de aarde warmt op.

    Volgens wetenschappers wordt tot 30% van de levende wezens met uitsterven bedreigd als de gemiddelde temperatuur op aarde met 1,5 tot 2,5°C stijgt in vergelijking met de gemiddelde temperatuur van 1990. Wanneer het nog warmer wordt zullen er nog meer levende wezens met uitsterven bedreigd worden.
    We hebben thans de biodiversiteit nodig want ze levert ons vele grondstoffen. De biodiversiteit is eigenlijk de machine die het leven op aarde mogelijk maakt.
     

    Doordat de gemiddelde temperatuur verhoogt gaat het zeewaterniveau stijgen. Dit gebeurt omdat het Poolgebied, ijstoppen van bergketens,… gaan smelten. Het gevolg hier van is dat verschillende gebieden gaan onderlopen.


    Hoe opwarming vertragen?

    Er gaat dus zeer veel veranderen op vlak van levende wezens, klimaat en uitzicht van de wereld, maar wat kunnen wij, de mens, doen om de opwarming van de aarde terug te vertragen?

    Wij als individu kunnen enkele initiatieven nemen zoals:

    -   kleine verplaatsingen doen met de fiets in plaats van met de auto;

    -   een pull bij aan doen in plaats van de verwarming hoger zetten;

    -   huishoudtoestellen volledig uitschakelen in plaats van in stand-by te zetten;

    -   …




    De grote initiatieven moeten uiteindelijk van de overheden over de hele wereld komen. Ook zij zijn volop bezig met het tegen gaan van de opwarming van de aarde. Zij hebben ondertussen de volgende stappen gezet:

    -    In 1990 liet het Intergovernmental Panel on Climate Change een noodkreet horen: “Toekomst van de wereld is bedreigd”.

    -    In juni 1992 kwamen 172 staten naar Rio de Janeiro voor een milieuconferentie. Hier werd voor het eerste en 
    internationale conventie aangenomen die gericht was op het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen.

    -    In 1997 werd in de conventie “het protocol van Kyoto” opgenomen. à Er werd de geïndustrialiseerde landen dwingende normen opgelegd. Ze moeten hun broeikassen uitstoot verminderen

    -    In 2012 loopt het verdrag van Kyoto af. Daarom komen de landen in 2009 samen om nieuwe normen op te leggen.

    De overheden over de hele wereld hebben dus dwingende normen opgelegd gekregen, maar houden ze zich hier ook aan?

    Europa

    De inzet voor de strijd tegen de opwarming van de aarde is nergens zo groot als in Europa. Zo wilt Europa zijn uitstoot tegen 2012 met 8% verlagen ten opzichten van 1990. Dit streefdoel zullen ze waarschijnlijk bereiken. Tegen 2020 willen ze hun uitstoot verlagen met zo’n 20% ten opzichten van 1990 en de productie van hernieuwbare energie moet even sterk gestegen zijn.

    è Europa is dus goed bezig!

    Japan

    Op het vlak van broeikasgassen is Japan één van de grootste vervuiler in de wereld. Zij wilden hun uitstoot met 6% verlagen ten opzichten van 1990, maar in de plaats daarvan is hun uitstoot gestegen met 5,8%. Ze willen wel dat er iets veranderd en tegen 2020 willen ze 15% minder uitstoot hebben dan in 2005.

    è Japan heeft nog veel werk!

    Verenigde Staten

    Op het vlak van broeikasgassen is de VS op één na de grootste vervuiler in de wereld. Onder het bewind van president Bush heeft de Verenigde Staten nooit geprobeerd het protocol van Kyoto na te leven. Hun uitstoot is ten opzichten van 1990 dan ook met 14% gestegen. Nu de VS niet meer onder het bewind van president Bush staat willen ze wel hun uitstoot verlagen. Zij gaan trachten hun uitstoot tegen 2020 te verlagen met 16% ten opzichten van 2005.

    è De Verenigde Staten hebbennog veel werk!

    Zoals je merkt is de ene overheid goed bezig en een andere dan weer niet. Er is dus nog veel werk aan de winkel om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Of we op tijd het tij gaan kunnen keren is nog de vraag!

    Klimaattop Kopenhagen

    Van 7 tot 18 december 2009 vindt in Deense hoofdstad Kopenhagen de klimaatconferentie onder het UNFCCC plaats. Wereldleiders moeten tijdens deze top beslissen wat de uiteindelijke inhoud van een nieuw internationaal klimaatverdrag zal zijn. Dit nieuwe verdrag vervangt het Kyoto-protocol dat in 1997 werd opgesteld. Het nieuwe verdrag treedt in 2012 in werking en bevat concrete doelen voor 2020.

    Waarom is deze klimaattop zo belangrijk?
    http://www.youtube.com/watch?v=rZ17Lx-p2o8&feature=player_embedded

     Natuurlijk gebeuren deze onderhandelingen niet zonder slag of stoot:
    http://www.nu.nl/buitenland/2145379/onderhandelingen-klimaattop-vastgelopen.html


    We spreken over gevolgen van de opwarming van de aarde en dat hier iets tegen gedaan moet worden, maar komen deze gevolgen al tot uiting? Hieronder vind je bronnen waarin gevolgen die tot uiting komen.

    http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleID=dmf23042007_114
    http://www.vandaag.be/binnenland/18927_ijs-op-kilimanjaro-smelt-razendsnel.html
    http://news.be.msn.com/buitenland/Article.aspx?cp-documentid=150236239
    http://www.eosmagazine.eu/home/ctl/Detail/mid/485/xmid/1447/xmfid/12.aspx
    http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=G19FBLFI
    http://www.hbvl.be/nieuws/wetenschap/aid881944/tien-gevolgen-van-de-opwarming-de-nieuwe-apocalyps-2.aspx

    Conclusie

    De aarde warmt op. Dit is een natuurlijk fenomeen, maar de mens heeft ervoor gezorgd dat dit fenomeen versneld werd. De mens moet er dan ook maar voor zorgen dat de opwarming terug afgeremd wordt.

    Deze opwarming zorgt ervoor dat bepaalde diersoorten uitsterven, poolgebieden smelten, ijskappen smelten, gebieden overstromen,... De mens moet ervoor zorgen dat deze oorzaken zo lang mogelijk uitblijven. Natuurlijk kunnen we dit niet als individueel alleen. Daarom komt er een klimaattop bijeen waar alle landen van de wereld deel van uitmaken. Zij leggen doelstellingen op die bereikt moeten worden. Zo zijn er doelstellingen die bereikt moeten worden tegen 2012. In kopenhagen is men nu aan het beslissen welke doelstellingen bereikt moeten worden tegen 2020. Het is belangrijk dat deze doelstellingen bereikt worden want dit is de enigste kans om de opwarming van de aarde af te remmen!


















    18-11-2009 om 00:00 geschreven door Jill Neuts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)

    Archief per week
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    agenda

    Belangrijke data in mijn agenda



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs