Inhoud blog
  • 30 januari 1972
  • Bloody Sunday
  • 1914, Ieper, België
  • 1900 Dawn of the Century
  • In Europa.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Werkstuk PAV

    18-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouwen over de wereld (Islamwereld)
    Vrouwen over de wereld...

    Wij, Westerse vrouwen zijn geëmancipeerd of toch een grote meerderheid. We gaan werken, heb rechten,... maar is dit voor alle vrouwen in de wereld zo?

    Deze week ga ik mij toespitsen op de situatie van vrouwen in de Islamwereld.
    Hierbij stel ik mij de volgende vragen. Wat zijn hun rechten? hebben zij een carrière? ...

    Inverband met de Islamwereld vraag ik mij ook af waarom sommige moslima's een hoofddoek dragen en andere niet.

    Op deze vragen ga ik deze week trachten een antwoord te vinden. Dit ga ik doen aan de hand van het boek "Als sluiers vallen". De redenen waarom zij al dan niet een hoofddoek dragen ga ik terugkoppelen aan de hoofddoeken situatie van in het begin van het schooljaar.


    Benieuwd naar mijn antwoorden? Kom dan zeker in de loop van de week nog eens een kijkje nemen.
     

    18-10-2009 om 22:33 geschreven door Jill Neuts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    17-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De gevangenis

    De gevangenis

    Waarom gevangenissen?

    De directeur van de gevangenis van Leuven drukte mooi waarom de maatschappij mensen opsluit in de gevangenis.

    “ We moeten op een krachtige manier onze grenzen stellen. Het is een beetje zoals we met onze kinderen doen als we ze in de hoek zetten of naar hun kamer sturen. We keuren het gedrag af, maar het is nooit de bedoeling hen als mens af te schrijven. We moeten in hen blijven investeren zodat ze de kans krijgen om hun fouten te herstellen en hun leven buiten de gevangenis te hervatten na hun straftijd. Daarom is het nodig dat we die straftijd zo goed mogelijk invullen. Een maatschappij moet voortdurend signalen geven dat ze erin blijft geloven dat gedetineerden zich op een positieve manier kunnen ontplooien in de samenleving.” Jammer genoeg gebeurt dit nog te weinig!

    Een gevangene

    We horen vaak dat mensen veroordeeld worden en voor welke daden, maar waarom doen ze deze daden? Wat is er misgelopen? ….

    Tijdens het lezen van het boek ondervond ik 3 situaties waarom de gevangenen uit het boek in de gevangenis terecht kwamen.

    1 Het ging mis in hun kinderjaren. Hiermee bedoel ik dat ze geen warm nest hadden. Er werd gedronken in hun familie, niet naar hen omgekeken, ze zaten al van jongs af aan in een instelling,…

    2 Gevangenen die wel een warm nest hadden, maar waar het mis ging tijdens hun tienerjaren door een scheiding, verkeerde vrienden,…

    3 De meeste gevangenen zaten aan de drugs. Dit was meestal een manier om hun zorgen te vergeten, maar hierdoor creëerden ze eigenlijk meer zorgen. Zoals geld nodig hebben voor drugs, thuis buiten gezet worden en een slaapplaats nodig hebben,…

    De meeste gevangen zijn dus eigenlijk niet slecht van binnen, maar hebben verschillende voorvallen in hun leven meegemaakt waardoor ze op het slechte pad zijn geraakt.

    Het leven in de gevangenis

    Het leven in de gevangenis is zeer gestructureerd. De gevangenen volgen allemaal hetzelfde schema: opstaan, eten, wandelen,… De gevangenen bepalen niets zelf.
    Ze zitten ook zo’n 22 uur per dag in hun cel. Dit is emotioneel heel zwaar omdat ze te veel tijd hebben om na te denken. Ze vragen zichzelf af wat er is misgegaan in hun leven of hoe hun toekomst zal zijn.
    De gevangenen zitten uiteindelijk maar te zitten in de gevangenis terwijl ze “buiten” kinderen hebben. Veel hebben het er moeilijk mee dat ze geen echte vader voor deze kinderen kunnen zijn. Natuurlijk hebben ze dit aan hun daden te danken.

    Gelukkig hebben de gevangenen ook enkele bezigheden om het leven in de gevangenis iets “aangenamer” te maken. Zo kunnen ze televisie kijken. 2 keer per dag mogen ze ook een wandeling van een uur maken. De gevangenen kunnen ook cursussen volgen zoals Ms Word, Ms Excel,… Ze kunnen niet enkel zo’n cursussen volgen, maar ook een vak studeren zoals psychologie, rechten,… Dit alles zorgt ervoor dat het integreren in de maatschappij iets vlotter verloopt, maar hier heb ik het verder in het verslag nog over.

    De gevangenen hebben niet enkel de tv en cursussen als bezigheid. Enkelen hebben ook het geluk dat ze werk hebben binnen de gevangenis en hierdoor een beetje geld verdienen. Zo kunnen ze kuisen, helpen koken,… Dit aanbod is wel niet zo groot. Daardoor moet men veel geluk hebben om zo’n werkje te bemachtigen.

    Bezoek

    Je hebt gevangenen die nooit bezoek krijgen en je hebt gevangenen die heel vaak bezoek krijgen. De ene gevangene vindt het leuk om bezoek te krijgen. De andere vindt dit confronterend want hij heeft niet veel te vertellen of te geven. Het gesprek en de bezoeken komen steeds van een en dezelfde kant.

    Ook de bezoeken zijn strikt geregeld. Zo mocht men vroeger maar 3 keer per week bezoek krijgen. Ondertussen mag dit meerdere keren per week, maar de momenten waarop kan dit zijn ook bepaald door hogerhand. Enkele jaren terug is er ook ongestoord bezoek gekomen. Eerst was dit 2 maal per maand. Nu is dit 3 maal per maand. Hogerhand doet wel de moeite om het voor de gevangen zo “aangenaam” mogelijk te maken.

    De familie

    Voor de familie van de gevangene is het ook niet gemakkelijk. Het leven van de gevangenen blijft stilstaan, maar ook hun leven blijft een beetje stilstaan. Ze leven wel verder, maar het is niet meer hetzelfde. Er ontbreekt iets in hun leven.
    De familie leeft ook een beetje mee met de structuur van de gevangene. Zo moeten ook zij zich aan de bezoekuren houden.

    Natuurlijk is het voor de familie ook niet altijd even gemakkelijk om te aanvaarden dat deze persoon in de gevangenis zit. Zij vragen zichzelf af waar het is misgelopen of ze aandeel in de situatie hebben… Hierdoor blijft ook niet iedereen van de familie een gevangene steunen. Er zijn familieleden die deze persoon laten vallen. Wanneer dit gebeurt, is dit natuurlijk ook niet gemakkelijk voor de gevangene, maar uiteindelijk hebben ze hier “zelf” voor gezorgd. Er zijn wel gevangenen die begrijpen dat bepaalde personen hen laten vallen door hun daden.

    Vrijkomen..

    Het leven in de gevangenis is niet gemakkelijk, maar wat daarna?

    Eerst en vooral is het voor een ex-misdadiger niet gemakkelijk om werk te vinden. Je draagt een stempel en hier van draagt hij de gevolgen. Hierdoor wordt hij constant geconfronteerd met zijn verleden terwijl de gevangene hier eigenlijk al voor gestraft is geweest en nu probeert de gevangene de draag terug op te nemen.

    Wanneer ex-misdadigers buitenkomen is het ook niet gemakkelijk op het juiste pad te blijven. De meesten hebben spijt van hun daden en willen hun leven beteren, maar wanneer ze buiten komen worden ze meteen weer geconfronteerd met hun problemen van vroeger, hun verkeerde vrienden, drugs,… Hierdoor komen veel (ex-)misdadigers terug in de gevangenis terecht. De meesten belanden zo’n 3 à 4 keer in de gevangenis.
    Hieruit kan je dus afleiden dat ex-gevangenen nood aan begeleiding hebben, maar is deze begeleiding er in België?

    Ik heb enkele organisaties gevonden die begeleid wonen aanbieden. Ik heb ook nog informatie gevonden over enkele andere initiatieven die er zijn in België. Hierover vind je meer informatie op de volgende links.

    Begeleid wonen

    http://www.meta-architectuur.be/default.asp?node=105&sub=36&subnode=91&Damiaanhuis

    http://users.telenet.be/peterguttermann/sonar.htm

    Andere initiatieven

    http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=dmf07052009_006

    http://www.desleutel.be/index.php?content=4&sub=48&detail=1017

    Er zijn dus al initiatieven om ervoor te zorgen dat een ex-misdadiger zich beter kan herintegreren in de maatschappij, maar er zouden nog veel meer initiatieven moeten komen.

    Leven in de gevangenis ergens anders

    Het is een straf om in de gevangenis terecht te komen, maar zo slecht hebben de gevangenen het bij ons nog niet. Zo hebben ze bijvoorbeeld verschillende faciliteiten om zich bezig te houden tijdens de wandeluurtjes, ze worden goed behandeld,... Hierbij stel ik mij dan wel de vraag hoe het er in andere landen aan toe zou gaan.

    Er is 1 gevangenis die op dit moment in de kijker staat namelijk de gevangenis van Gwantanamo. Ik ben eens nagegaan hoe het leven er precies is en waarom dat deze gevangenis in de kijker staat.

    Eind 20ste eeuw werd deze basis gebruikt om Cubaanse en Haïtiaanse vluchtelingen te huisvestigen die op zee onderschept werden. Vanaf 2002 werd een gedeelte van de basis gebruikt om al Qaida- en Talibangevangenen uit onder andere Afghanistan gevangen te houden.


    Gevangenis Gwantanamo

    Sinds 22 september 2004 zijn er geen nieuwe gevangenen geplaatst op deze basis, maar op dit moment worden er nog zo’n 250 vermeende terroristen zonder enige vorm van proces vastgehouden. Deze gevangenen werden/worden gemarteld, seksueel vernederd,… door Amerikaanse bewakers.

    Ondertussen heeft Obama het bevel gegeven dat deze gevangenis moet sluiten. Hij wil niet dat Amerikanen nog enige vorm van foltering gebruiken. Daarom heeft hij een decreet ondertekend waar instaat dat de VS zich moet schikken naar de conventie van Genève. Wat deze conventie precies inhoudt ontdek je op de bron hieronder.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Derde_Geneefse_Conventie

    Enkele van de nog 250 vastgehouden gevangenen zullen vervolgd worden in Amerika. Andere zullen vrijgelaten worden. De gevangenen die vrijgelaten worden kunnen niet meer terug naar hun land omdat ze daar waarschijnlijk gevangengezet en gemarteld zullen worden.
    Daarom zullen enkele Europese landen deze gevangenen asiel verlenen. Ook België zal aan enkele gevangenen asiel verlenen. Meer informatie hierover vind je op de onderstaande bron.

    http://www.knack.be/nieuws/belgie/belgie-neemt-een-gewezen-guantanamo-gevangene-op/site72-section24-article38967.html

    17-10-2009 om 00:00 geschreven door Jill Neuts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)

    Archief per week
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    agenda

    Belangrijke data in mijn agenda



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs