Bij ons in België zijn er verschillende gevangenissen. Als burger weet je wanneer mensen naar de gevangenis moeten, maar hoe komt het dat bepaalde mensen bepaalde daden doen, hoe gaat de familie hiermee om, wat maakt het personeel van een gevangenis mee,...
Op deze vragen ik trachten doorheen de week een antwoord te zoeken. Dit ga ik doen door het boek " Straftijd" te lezen. Ik zal ook nog extra informatie opzoeken op het internet indien nodig!
Benieuwd naar de antwoorden? Kom dan zeker doorheen de week nog eens een kijkje nemen.
In 1986 is er een grote ramp gebeurt in Oekraïne. Om meer precies te zijn in Tsjernobil. Maar wat gebeurde daar nu precies? Hoe komt dat dit gebeurde? Wat zijn de gevolgen? . Deze vragen heb ik deze week proberen te beantwoorden.
Pripyat
Pripyat was een sovjet model stadje met 43000 duizend inwoners. Het ligt zon 3 km van de kerncentrale. Het was lente in Pripyat toen de ramp gebeurde. De ramp gebeurde in vladimir lljitsj lenin-kerncentrale. In deze centrale werkten zon 1000de mensen.
De ramp
De kerncentrale
176 werknemers in blok 4 voerden een experiment uit om het brandstofsysteem van de reactor te testen. Het ging om energiebesparing. Het veiligheidssysteem werd uitgeschakeld en het experiment begon. Niet veel later ontplofte plots het 1200 zware reactoromhulsel. Er werd een krachtige radioactieve damp gespuwd. Tonnen uranium en grafiet gingen de lucht in. Uit de gapende schacht schoot vuur en gas. Dit vuur en gas bevatten radioactieve deeltjes.
De werknemers, hulpverleners en omwonende werden allemaal geraakt door de radioactiviteit. Niet veel later zou blijken wat hier de gevolgen van waren.
Hulpverlening
Net na de ontploffing rukte meteen de brandweer uit! De brandweermannen gingen het vuur blussen, maar niemand vertelde de brandweermannen wat voor een gevaar ze liepen! 7 maanden na de ramp leverden nog steeds zo een half miljoen mannen een slag met de nieuwe vijand. Ze ruimde het puin, probeerde de radioactiviteit tegen te gaan, In de media werd niet over de vijand en net zomin over de slachtoffers gepraat.
Het stilzwijgen
De overheid probeerde dit ongeluk stil te zwijgen. Als het aan hun lag zou dit voorval zo snel mogelijk vergeten worden! De eerste buitenstaanders die ontdekte dat er iets aan de hand was in Oekraïne, toen nog de sovjet-unie, waren de Amerikaanse satellieten van de NASA. De Amerikanen wisten wel niet precies wat er aan de hand was. Ook al hadden ze een vermoeden. Oekraïne bleef zwijgen en doen of er niets aan de hand was!
60 uur na de eerste explosie kwam er het eerste bericht in de media. Er werd gezegd dat er iets aan de hand was in de streek rond de kerncentrale. In het bericht werd verkondigd dat het voorval niet zo erg was en dat men alles onder controle had. De bevolking in de buurt van de kerncentrale wist nog steeds niet goed wat er aan de hand was en welk gevaar ze liepen! Anderhalve dag na de explosie arriveerden er in Pripyat plots 1000de bussen. De inwoners moesten het gebied meteen verlaten! Ze mochten spullen meenemen voor 3 dagen. Nog steeds wist de bevolking niet goed wat er aan de hand was.
In Oekraïne deed men er alles aan om te laten blijken dat er niets aan de hand was. De feesten in Kyiv gingen op 1 mei dan ook gewoon door! De aanwezig op deze feesten werden blootgesteld aan radioactiviteit omdat de wind gedraaid was. Op deze manier bracht de regering nog meer mensen in gevaar. De slachtoffers
De fabrieksmedewerkers, die op het moment van de explosie aanwezig waren in de fabriek en hulpverleners werden meteen getroffen door de gevolgen van de ramp. Zij werden opgenomen in het ziekenhuis. Ze kregen zweren, verloren haar, hun huid liet los, kregen wonend die niet genazen, Uiteindelijk stierven ze.
Veel kinderen en dieren die de eerste maanden na de ramp werden geboren hadden zware afwijkingen en waren gehandicapt. De meeste van deze kinderen en dieren stierven! Door de explosie kwamen zon 200 mensen om, maar door de gevolgen van deze explosie stierven er nog zo'n 1000de mensen! Hoeveel dit er waren weet men nog steeds niet precies!
Kind geboren na ramp
Er zijn veel mensen gestorven, maar de overlevenden leiden vandaag de dag nog steeds onder de gevolgen van de ramp. Ze hebben hun woning, hun geliefde, moeten afgeven! Zij zullen deze ramp nooit vergeten ook al probeerde de regering deze ramp geheim te houden!
Begin ondergang Sovjet-unie
De ramp wordt beschouwd als het begin van de ondergang van de Sovjat-Unie. Door deze ramp werd het in 1 klap duidelijk dat het rijk zijn beste tijd had gehad. Niets werkte nog, het vertrouwen in de partij leiding daalde tot het nulpunt,
De bevolking nu
De overlevende kregen een flat in de buitenwijken van Kyiv. Er werken nog steeds menen in Pripyat en Tsjernobil. Dit zijn enkel mensen van de technische dienst. Ze blijven 14 dagen in het rampgebied en gaan daarna 14dagen naar huis. Op deze manier probeert men de mensen zo weinig mogelijk aan de radioactiviteit bloot te stellen.
Sommige voormalige bewoners zijn teruggekeerd. Ze leven terug in hun eigen huis en kweken er hun eigen groenten. Ze zijn blij dat ze thuis zijn en staan niet stil bij de gevaren.
Reizen
Er zijn reisbureaus in Oekraïne die reizen naar Tsjernobil aanbieden. zo'n een eendagsreis kost zon 600 euro per persoon of 130 euro per persoon als men in groep reist. Volgens deze reisbureaus is het een echte aanrader. Vooral voor de natuur! Deze heeft er zon 25 jaar zijn gang kunnen gaan zonder dat iemand deze verstoorde. Volgens deze reisbureaus is het rampgebied absoluut niet gevaarlijk.
Centrale
Het niet beschadigde deel van de centrale heeft nog lange tijd gewerkt. De regering van Oekraïne wou deze niet sluiten, maar na zware druk en financiële steun door de Europese Unie werd uiteindelijk de fabriek toch gesloten. Dit gebeurde op 15 december 2000. Dit is meer dan 14 jaar na de ramp!
Ondertussen is het gebied nog steeds niet veilig! Er is nog steeds veel radioactiviteit. Men denkt dat er pas over zon 1500 jaar terug mensen veilig in dit gebied kunnen wonen.
Kerncentrales nu
Het is ondertussen 23 jaar geleden dat deze ramp plaatsvond. Je zou denken dat de mens ondertussen niks meer van kernenergie moet weten, maar dit is niet waar. Op dit moment bestaan er over de hele wereld zo'n 440 kerncentrales. Ook in België staan er kerncentrales.
In België zijn er 7 kerncentrales. 4 in Doel en 3 in Tihange. Deze kerncentrales worden allemaal uitgebaat door Electrabel. 60 % van onze elektriciteit wordt opgewekt door nucleaire centrales.
Er was ondertussen een plan om deze centrales te sluiten tegen 2015. Ondertussen is de regering van dit idee afgestapt. Ze zijn van dit idee afgestapt omdat ze geld kunnen vragen om de kerncentrales open te houden. De regering zou zo'n miljard per jaar vragen aan Electrabel. Op deze manier kunnen ze hun schulden steeds meer en meer afbouwen.
Iedereen heeft wel eens gehoord van Mussolini, maar wie was hij precies? Wat heeft hij betekent voor de geschiedenis? Merk je nu nog invloeden van wat hij heeft gedaan? ... Dit zijn vragen die ik deze week heb trachten te beantwoorden. De antwoorden vind je hieronder in mijn verslag.
1925, Perdappio, Italië
In de begin jaren 20 was er in Italië een fascistische leider, Mussolino. Hij was het grote voorbeeld van Adolf Hitler. Mussolini had in 1925 bereikt waar Hitler en de nazis alleen nog maar van konden dromen.
Mussolini
Mussolini kwam in de begin jaren 20 aan de macht in Italië. Deze macht had hij bemachtigd op de volgende manier. Mussolini had met terreur en geweld de oppositie mond dood gemaakt. De politieke eenlingen die de moed hadden hardop te protesteren werden vermoord teruggevonden. Door een legendarische mars op Rome heeft hij de zittende regering gedwongen om af te treden. Toen begon hij aan zijn dictatuur.
Legendarische mars op Rome Perdappio
Perdappio is het geboortedorp van Mussolino. Toen hij aan de macht kwam liet hij het boerendorp ombouwen tot een ideaal fascistisch stadje. Zijn ouderlijk huis werd het middelpunt van de stad. Dat Perdappio het ideale fascistisch stadje was zie je nu nog aan de gebouwen. De orde van de blokkendoos heerst er nog steeds: zuilen stram in de houding, ramen die arrogant naar boven kijken. Deze gebouwen moesten model fascisten kweken, maar dit is niet gelukt aangezien de meerderheid van de bevolking nu links stemt.
Winkels Wanneer je Perdappio binnen rijdt zie je dat er vele souvenirwinkeltjes zijn. Deze winkeltjes verkopen producten die sinds 1945 vervloekt en verbannen zijn in Europa. Zoals producten met adelaars, hakenkruizen, op.
De mensen die nu iets te zeggen hebben in Perdappio proberen iets te doen aan deze winkeltjes, maar dit is hen nog niet gelukt. Deze mensen vinden dat de 20 jaar geschiedenis van Mussolini doorgrond moeten worden want het behoord uiteindelijk tot hun geschiedenis, maar niet door deze producten te verkopen. Ze vinden wel dat de winkeltjes fotos van Mussolini mogen verkopen omdat er nog steeds mensen zijn die Mussolini zeer belangrijk vinden, maar niet al die fascistische producten.
Bevolking
De Italiaanse bevolking is Mussolini nog niet vergeten! Zo komen er ieder jaar nog zon 75 000 mensen naar Perdappio om het geboortedorp, ouderlijk huis en buitenverblijf van Mussolini te bezichtigen.
Mussolini is nog lang niet vergeten in Italië. Er zijn nog steeds Italianen die treuren om Mussolini. Vooral voor de oudere generatie heeft deze man veel gedaan. Zonder hem was er volgens sommige mensen de oudere generatie niet meer geweest. Hij zorgde iedere maand voor rijst, pasta, brood, De oudere generatie vindt ook dat zijn wetten functioneerde en nu functioneert er niks meer. Vele Italianen missen hem. Er zijn nog steeds fascistisch onder de Italianen of mensen die Mussolini zijn idealen steunen.
Fascisten
Mussolini is een fascistische leider, maar wat houdt fascisme nu eigenlijk in?
Hij stond aan de leiding van een politiek systeem dat berust op de beginselen van ultra-nationalisem en onverdraagzaamheid. Het is dus eigenlijk ook anti-communistisch. Toch noemen we het ook wel extreem rechts. Bij het fascisme is deugt alleen het eigen land en alles dat anders is moet verdreven en vernietigd worden.
Mussolinis volgelingen
Mussolini stond aan de leiding van een zeer gevarieerd gezelschap. naar buiten toe was hij de leider van dit hele gevarieerde gezelschap, maar werkelijk schipperde hij constant tussen vele stromingen binnen zijn aanhang. Zo had je verontwaardigde industriële, gefrustreerde oud-officieren, bange burgers en boze boeren. Ze hadden wel allemaal in hoop en woede dezelfde drijfveer en dat was de achterstand. Zo stonden ze achter op het vlak van kolonies en industrie.
Een typisch Italiaanse man
Italië is rijk aan woorden voor bendes. Zo had ook de term facies dit waren opstandige boeren einde 19de eeuw. Mussolini bouwde verder op deze bendetradities en vermengde dit met de tradities van de Arditti dit was een voormalige elite bende die na de 1ste wereldoorlog een losgeslagen leven leiden. Ze droegen zwarte hemden en een doodskop als embleem. Ze communiceerde enkel met elkaar via geschreeuw. Deze 3 dingen koppelde Mussolini aan een typisch Italiaanse man. Daarna zouden de fanangisten en naties over heel Europa dit overnemen.
Carrière
Volgens Mussolini gingen sportieve Italiaanse jongens in zwarte overhemden het land redden. Mussolini gaf het goede voorbeeld op het sportieve vlak. Zo liet hij zich vaak film als hij aan het sporten was. Op deze manier kwam hij gezond, krachtig, jeugdig, over. Om een hoge functie in de fascistische partij te bekleden moest je verplichte atletiekexamens afleggen. Om carrière te maken moest je dus voldoen aan de sportieve eisen.
In de smaak vallen bij publiek
Mussolini deed er alles aan om in de smaak te vallen bij zijn publiek. Daarom startte hij grote projecten op zoals:
- poolvlakte droog leggen;
- al het graan in Italië zelf verbouwen;
-
Het grootste project wat hij opstartte was het starten van een vliegtuigfabriek in zijn eigen dorp. In deze fabriek konden zon 2000 boerenzonen aan de slag. Kort na de oorlog sloot deze fabriek en had het stadje opeens 2000 werklozen. Tijdens een diepe crisis was dit niet wat het stadje nodig had. Ondertussen gaat het beter met Perdappio. Het blijft wel vreemd want het stadje stemt links, maar het blijft grotendeels afhankelijk van de inkomsten van de souvenirwinkeltjes.
Mussolini en Hitler
Mussolini zag Hitler in het begin als een scholiertje dat iets komt leren van hem. Voor Hitler was Mussolini het grote voorbeeld. Toen Hitler aan de macht begon te komen kopieerde hij veel van Mussolini zoals zijn grote meeslepende volksbijeenkomsten, zijn toespraken vol drama en emotie en de groet. Later zou Hitler Mussolini moeten helpen.
Mussolini en Hitler
Groet
De groet die Mussolini en daarna Hitler gebruikte is de Romeinse groet. De overgebleven fascisten vragen zich af waarom ze zich moeten schamen voor deze groet? Het is toch de groet van het Romeins rijk die de hele wereld heeft beheerst? Communisten doen het volgens de overgebleven fascisten ook, maar met een gebalde vuist. Wat is het verschil?
Romeins rijk + kolonie
Er moest een nieuw groot rijk komen, zoals het Romeinse rijk, aan de Middellandse zee. Dit zou Mare Nostrum genoemd worden.
Mussolini wilde ook een kolonie. Hij had zijn oog laten vallen op Ethiopië. Tijdens de verovering maakte Mussolini het land met de grond gelijk. Hij viel het land aan met gifgassen, zetten de heel luchtmacht en de marine in. Ethiopië kon met welgeteld 1 vliegtuig terugvechten. Na deze daad was het gedaan met de internationale waarding van Mussolinis fascisme.
Zijn ondergang
Toen het land in chaos was keerde de Italianen zich tegen Mussolini. In de zomer van 1943 verbanden zijn eigen mensen, de fascistische raad, hem naar een skioord. De SS bevrijden hem en van Hitler mocht hij een eigen bewind leiden in Noord-Italië. Dat stadje is nooit meer geworden dan een Duitse marionetten pop.
Ook al had Mussolini veel goeds gedaan toch eindigde hij op 25 april 1945 onderste boven hangend boven de feestvierende Partozane.
Nieuwe generatie
Het fascisme is niet samen met Mussolini gestorven. Zijn volgelingen geven vandaag de dag nog steeds niet op. Er wordt gebouwd aan een cultureel historische ontmoetingsplaats. Deze voldoet aan de tradities van Mussolini. Op deze manier kunnen de fascisten elkaar ontmoeten en opzoek gaan naar een nieuwe leider. Deze moet het volgende doen:
We leven in België. Een land wat deel uitmaakt van Europese Unie, maar wat weten we over de geschiedenis van de Europese Unie, zijn leden en andere landen in Europa?
Hier ga ik mij deze week in verdiepen. Dit ga ik doen door 2 reportages te bekijken op www.ineuropa.nl Ik heb voor de volgende reportages gekozen. - 1925 Predappio Italië - 1986 Tsjernobil