Inhoud blog
  • 30 januari 1972
  • Bloody Sunday
  • 1914, Ieper, België
  • 1900 Dawn of the Century
  • In Europa.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Werkstuk PAV

    18-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouwen over de wereld (Islamwereld)
    Vrouwen over de wereld...

    Wij, Westerse vrouwen zijn geëmancipeerd of toch een grote meerderheid. We gaan werken, heb rechten,... maar is dit voor alle vrouwen in de wereld zo?

    Deze week ga ik mij toespitsen op de situatie van vrouwen in de Islamwereld.
    Hierbij stel ik mij de volgende vragen. Wat zijn hun rechten? hebben zij een carrière? ...

    Inverband met de Islamwereld vraag ik mij ook af waarom sommige moslima's een hoofddoek dragen en andere niet.

    Op deze vragen ga ik deze week trachten een antwoord te vinden. Dit ga ik doen aan de hand van het boek "Als sluiers vallen". De redenen waarom zij al dan niet een hoofddoek dragen ga ik terugkoppelen aan de hoofddoeken situatie van in het begin van het schooljaar.


    Benieuwd naar mijn antwoorden? Kom dan zeker in de loop van de week nog eens een kijkje nemen.
     

    18-10-2009 om 22:33 geschreven door Jill Neuts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    17-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De gevangenis

    De gevangenis

    Waarom gevangenissen?

    De directeur van de gevangenis van Leuven drukte mooi waarom de maatschappij mensen opsluit in de gevangenis.

    “ We moeten op een krachtige manier onze grenzen stellen. Het is een beetje zoals we met onze kinderen doen als we ze in de hoek zetten of naar hun kamer sturen. We keuren het gedrag af, maar het is nooit de bedoeling hen als mens af te schrijven. We moeten in hen blijven investeren zodat ze de kans krijgen om hun fouten te herstellen en hun leven buiten de gevangenis te hervatten na hun straftijd. Daarom is het nodig dat we die straftijd zo goed mogelijk invullen. Een maatschappij moet voortdurend signalen geven dat ze erin blijft geloven dat gedetineerden zich op een positieve manier kunnen ontplooien in de samenleving.” Jammer genoeg gebeurt dit nog te weinig!

    Een gevangene

    We horen vaak dat mensen veroordeeld worden en voor welke daden, maar waarom doen ze deze daden? Wat is er misgelopen? ….

    Tijdens het lezen van het boek ondervond ik 3 situaties waarom de gevangenen uit het boek in de gevangenis terecht kwamen.

    1 Het ging mis in hun kinderjaren. Hiermee bedoel ik dat ze geen warm nest hadden. Er werd gedronken in hun familie, niet naar hen omgekeken, ze zaten al van jongs af aan in een instelling,…

    2 Gevangenen die wel een warm nest hadden, maar waar het mis ging tijdens hun tienerjaren door een scheiding, verkeerde vrienden,…

    3 De meeste gevangenen zaten aan de drugs. Dit was meestal een manier om hun zorgen te vergeten, maar hierdoor creëerden ze eigenlijk meer zorgen. Zoals geld nodig hebben voor drugs, thuis buiten gezet worden en een slaapplaats nodig hebben,…

    De meeste gevangen zijn dus eigenlijk niet slecht van binnen, maar hebben verschillende voorvallen in hun leven meegemaakt waardoor ze op het slechte pad zijn geraakt.

    Het leven in de gevangenis

    Het leven in de gevangenis is zeer gestructureerd. De gevangenen volgen allemaal hetzelfde schema: opstaan, eten, wandelen,… De gevangenen bepalen niets zelf.
    Ze zitten ook zo’n 22 uur per dag in hun cel. Dit is emotioneel heel zwaar omdat ze te veel tijd hebben om na te denken. Ze vragen zichzelf af wat er is misgegaan in hun leven of hoe hun toekomst zal zijn.
    De gevangenen zitten uiteindelijk maar te zitten in de gevangenis terwijl ze “buiten” kinderen hebben. Veel hebben het er moeilijk mee dat ze geen echte vader voor deze kinderen kunnen zijn. Natuurlijk hebben ze dit aan hun daden te danken.

    Gelukkig hebben de gevangenen ook enkele bezigheden om het leven in de gevangenis iets “aangenamer” te maken. Zo kunnen ze televisie kijken. 2 keer per dag mogen ze ook een wandeling van een uur maken. De gevangenen kunnen ook cursussen volgen zoals Ms Word, Ms Excel,… Ze kunnen niet enkel zo’n cursussen volgen, maar ook een vak studeren zoals psychologie, rechten,… Dit alles zorgt ervoor dat het integreren in de maatschappij iets vlotter verloopt, maar hier heb ik het verder in het verslag nog over.

    De gevangenen hebben niet enkel de tv en cursussen als bezigheid. Enkelen hebben ook het geluk dat ze werk hebben binnen de gevangenis en hierdoor een beetje geld verdienen. Zo kunnen ze kuisen, helpen koken,… Dit aanbod is wel niet zo groot. Daardoor moet men veel geluk hebben om zo’n werkje te bemachtigen.

    Bezoek

    Je hebt gevangenen die nooit bezoek krijgen en je hebt gevangenen die heel vaak bezoek krijgen. De ene gevangene vindt het leuk om bezoek te krijgen. De andere vindt dit confronterend want hij heeft niet veel te vertellen of te geven. Het gesprek en de bezoeken komen steeds van een en dezelfde kant.

    Ook de bezoeken zijn strikt geregeld. Zo mocht men vroeger maar 3 keer per week bezoek krijgen. Ondertussen mag dit meerdere keren per week, maar de momenten waarop kan dit zijn ook bepaald door hogerhand. Enkele jaren terug is er ook ongestoord bezoek gekomen. Eerst was dit 2 maal per maand. Nu is dit 3 maal per maand. Hogerhand doet wel de moeite om het voor de gevangen zo “aangenaam” mogelijk te maken.

    De familie

    Voor de familie van de gevangene is het ook niet gemakkelijk. Het leven van de gevangenen blijft stilstaan, maar ook hun leven blijft een beetje stilstaan. Ze leven wel verder, maar het is niet meer hetzelfde. Er ontbreekt iets in hun leven.
    De familie leeft ook een beetje mee met de structuur van de gevangene. Zo moeten ook zij zich aan de bezoekuren houden.

    Natuurlijk is het voor de familie ook niet altijd even gemakkelijk om te aanvaarden dat deze persoon in de gevangenis zit. Zij vragen zichzelf af waar het is misgelopen of ze aandeel in de situatie hebben… Hierdoor blijft ook niet iedereen van de familie een gevangene steunen. Er zijn familieleden die deze persoon laten vallen. Wanneer dit gebeurt, is dit natuurlijk ook niet gemakkelijk voor de gevangene, maar uiteindelijk hebben ze hier “zelf” voor gezorgd. Er zijn wel gevangenen die begrijpen dat bepaalde personen hen laten vallen door hun daden.

    Vrijkomen..

    Het leven in de gevangenis is niet gemakkelijk, maar wat daarna?

    Eerst en vooral is het voor een ex-misdadiger niet gemakkelijk om werk te vinden. Je draagt een stempel en hier van draagt hij de gevolgen. Hierdoor wordt hij constant geconfronteerd met zijn verleden terwijl de gevangene hier eigenlijk al voor gestraft is geweest en nu probeert de gevangene de draag terug op te nemen.

    Wanneer ex-misdadigers buitenkomen is het ook niet gemakkelijk op het juiste pad te blijven. De meesten hebben spijt van hun daden en willen hun leven beteren, maar wanneer ze buiten komen worden ze meteen weer geconfronteerd met hun problemen van vroeger, hun verkeerde vrienden, drugs,… Hierdoor komen veel (ex-)misdadigers terug in de gevangenis terecht. De meesten belanden zo’n 3 à 4 keer in de gevangenis.
    Hieruit kan je dus afleiden dat ex-gevangenen nood aan begeleiding hebben, maar is deze begeleiding er in België?

    Ik heb enkele organisaties gevonden die begeleid wonen aanbieden. Ik heb ook nog informatie gevonden over enkele andere initiatieven die er zijn in België. Hierover vind je meer informatie op de volgende links.

    Begeleid wonen

    http://www.meta-architectuur.be/default.asp?node=105&sub=36&subnode=91&Damiaanhuis

    http://users.telenet.be/peterguttermann/sonar.htm

    Andere initiatieven

    http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=dmf07052009_006

    http://www.desleutel.be/index.php?content=4&sub=48&detail=1017

    Er zijn dus al initiatieven om ervoor te zorgen dat een ex-misdadiger zich beter kan herintegreren in de maatschappij, maar er zouden nog veel meer initiatieven moeten komen.

    Leven in de gevangenis ergens anders

    Het is een straf om in de gevangenis terecht te komen, maar zo slecht hebben de gevangenen het bij ons nog niet. Zo hebben ze bijvoorbeeld verschillende faciliteiten om zich bezig te houden tijdens de wandeluurtjes, ze worden goed behandeld,... Hierbij stel ik mij dan wel de vraag hoe het er in andere landen aan toe zou gaan.

    Er is 1 gevangenis die op dit moment in de kijker staat namelijk de gevangenis van Gwantanamo. Ik ben eens nagegaan hoe het leven er precies is en waarom dat deze gevangenis in de kijker staat.

    Eind 20ste eeuw werd deze basis gebruikt om Cubaanse en Haïtiaanse vluchtelingen te huisvestigen die op zee onderschept werden. Vanaf 2002 werd een gedeelte van de basis gebruikt om al Qaida- en Talibangevangenen uit onder andere Afghanistan gevangen te houden.


    Gevangenis Gwantanamo

    Sinds 22 september 2004 zijn er geen nieuwe gevangenen geplaatst op deze basis, maar op dit moment worden er nog zo’n 250 vermeende terroristen zonder enige vorm van proces vastgehouden. Deze gevangenen werden/worden gemarteld, seksueel vernederd,… door Amerikaanse bewakers.

    Ondertussen heeft Obama het bevel gegeven dat deze gevangenis moet sluiten. Hij wil niet dat Amerikanen nog enige vorm van foltering gebruiken. Daarom heeft hij een decreet ondertekend waar instaat dat de VS zich moet schikken naar de conventie van Genève. Wat deze conventie precies inhoudt ontdek je op de bron hieronder.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Derde_Geneefse_Conventie

    Enkele van de nog 250 vastgehouden gevangenen zullen vervolgd worden in Amerika. Andere zullen vrijgelaten worden. De gevangenen die vrijgelaten worden kunnen niet meer terug naar hun land omdat ze daar waarschijnlijk gevangengezet en gemarteld zullen worden.
    Daarom zullen enkele Europese landen deze gevangenen asiel verlenen. Ook België zal aan enkele gevangenen asiel verlenen. Meer informatie hierover vind je op de onderstaande bron.

    http://www.knack.be/nieuws/belgie/belgie-neemt-een-gewezen-guantanamo-gevangene-op/site72-section24-article38967.html

    17-10-2009 om 00:00 geschreven door Jill Neuts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    10-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De gevangenis
    De gevangenis?

    Bij ons in België zijn er verschillende gevangenissen. Als burger weet je wanneer mensen naar de gevangenis moeten, maar hoe komt het dat bepaalde mensen bepaalde daden doen, hoe gaat de familie hiermee om, wat maakt het personeel van een gevangenis mee,...

    Op deze vragen ik trachten doorheen de week een antwoord te zoeken. Dit ga ik doen door het boek " Straftijd" te lezen.
    Ik zal ook nog extra informatie opzoeken op het internet indien nodig!

    Benieuwd naar de antwoorden? Kom dan zeker doorheen de week nog eens een kijkje nemen.

    10-10-2009 om 20:46 geschreven door Jill Neuts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    08-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1986 Tsjernobil

    In 1986 is er een grote ramp gebeurt in Oekraïne. Om meer precies te zijn in Tsjernobil. Maar wat gebeurde daar nu precies? Hoe komt dat dit gebeurde? Wat zijn de gevolgen? …. Deze vragen heb ik deze week proberen te beantwoorden.

    Pripyat

    Pripyat was een sovjet model stadje met 43000 duizend inwoners. Het ligt zo’n 3 km van de kerncentrale. Het was lente in Pripyat toen de ramp gebeurde. De ramp gebeurde in vladimir lljitsj lenin-kerncentrale. In deze centrale werkten zo’n 1000de mensen.

    De ramp


    De kerncentrale

    176 werknemers in blok 4 voerden een experiment uit om het brandstofsysteem van de reactor te testen. Het ging om energiebesparing. Het veiligheidssysteem werd uitgeschakeld en het experiment begon. Niet veel later ontplofte plots het 1200 zware reactoromhulsel. Er werd een krachtige radioactieve damp gespuwd. Tonnen uranium en grafiet gingen de lucht in. Uit de gapende schacht schoot vuur en gas. Dit vuur en gas bevatten radioactieve deeltjes.

    De werknemers, hulpverleners en omwonende werden allemaal geraakt door de radioactiviteit. Niet veel later zou blijken wat hier de gevolgen van waren.

     Hulpverlening

    Net na de ontploffing rukte meteen de brandweer uit! De brandweermannen gingen het vuur blussen, maar niemand vertelde de brandweermannen wat voor een gevaar ze liepen! 7 maanden na de ramp leverden nog steeds zo een half miljoen mannen een slag met de nieuwe vijand. Ze ruimde het puin, probeerde de radioactiviteit tegen te gaan,… In de media werd niet over de vijand en net zomin over de slachtoffers gepraat.

    Het stilzwijgen

    De overheid probeerde dit ongeluk stil te zwijgen. Als het aan hun lag zou dit voorval zo snel mogelijk vergeten worden! De eerste buitenstaanders die ontdekte dat er iets aan de hand was in Oekraïne, toen nog de sovjet-unie, waren de Amerikaanse satellieten van de NASA. De Amerikanen wisten wel niet precies wat er aan de hand was. Ook al hadden ze een vermoeden. Oekraïne bleef zwijgen en doen of er niets aan de hand was!

    60 uur na de eerste explosie kwam er het eerste bericht in de media. Er werd gezegd dat er iets aan de hand was in de streek rond de kerncentrale. In het bericht werd verkondigd dat het voorval niet zo erg was en dat men alles onder controle had. De bevolking in de buurt van de kerncentrale wist nog steeds niet goed wat er aan de hand was en welk gevaar ze liepen! Anderhalve dag na de explosie arriveerden er in Pripyat plots 1000de bussen. De inwoners moesten het gebied meteen verlaten! Ze mochten spullen meenemen voor 3 dagen. Nog steeds wist de bevolking niet goed wat er aan de hand was.

    In Oekraïne deed men er alles aan om te laten blijken dat er niets aan de hand was. De feesten in Kyiv gingen op 1 mei dan ook gewoon door! De aanwezig op deze feesten werden blootgesteld aan radioactiviteit  omdat de wind gedraaid was. Op deze manier bracht de regering  nog meer mensen in gevaar.
    De slachtoffers

    De fabrieksmedewerkers, die op het moment van de explosie  aanwezig waren in de fabriek en hulpverleners werden meteen getroffen door de gevolgen van de ramp. Zij werden opgenomen in het ziekenhuis. Ze kregen zweren, verloren haar, hun huid liet los, kregen wonend die niet genazen,… Uiteindelijk stierven ze.

    Veel kinderen en dieren die de eerste maanden na de ramp werden geboren hadden zware afwijkingen en waren gehandicapt. De meeste van deze kinderen en dieren stierven!
    Door de explosie kwamen zo’n 200 mensen om, maar door de gevolgen van deze explosie stierven er nog zo'n 1000de mensen! Hoeveel dit er waren weet men nog steeds niet precies!


    Kind geboren na ramp


    Er zijn veel mensen gestorven, maar de overlevenden leiden vandaag de dag nog steeds onder de gevolgen van de ramp. Ze hebben hun woning, hun geliefde,… moeten afgeven! Zij zullen deze ramp nooit vergeten ook al probeerde de regering deze ramp geheim te houden!

    Begin ondergang Sovjet-unie

    De ramp wordt beschouwd als het begin van de ondergang van de Sovjat-Unie. Door deze ramp werd het in 1 klap duidelijk dat het rijk zijn beste tijd had gehad. Niets werkte nog, het vertrouwen in de partij leiding daalde tot het nulpunt,…

    De bevolking nu

    De overlevende kregen een flat in de buitenwijken van Kyiv. Er werken nog steeds menen in Pripyat en Tsjernobil. Dit zijn enkel mensen van de technische dienst. Ze blijven 14 dagen in het rampgebied en gaan daarna 14dagen naar huis. Op deze manier probeert men de mensen zo weinig mogelijk aan de radioactiviteit bloot te stellen.

    Sommige voormalige bewoners zijn teruggekeerd. Ze leven terug in hun eigen huis en kweken er hun eigen groenten. Ze zijn blij dat ze thuis zijn en staan niet stil bij de gevaren.

    Reizen

    Er zijn reisbureaus in Oekraïne die reizen naar Tsjernobil aanbieden. zo'n een eendagsreis kost zo’n 600 euro per persoon of 130 euro per persoon als men in groep reist. Volgens deze reisbureaus  is het een echte aanrader. Vooral voor de natuur! Deze heeft er zo’n 25 jaar zijn gang kunnen gaan zonder dat iemand deze verstoorde. Volgens deze reisbureaus is het rampgebied  absoluut niet gevaarlijk.

    Centrale

    Het niet beschadigde deel van de centrale heeft nog lange tijd gewerkt. De regering van Oekraïne wou deze niet sluiten, maar na zware druk en financiële steun door de Europese Unie werd uiteindelijk de fabriek toch gesloten. Dit gebeurde op 15 december 2000. Dit is meer dan 14 jaar na de ramp!

    Ondertussen is het gebied nog steeds niet veilig! Er is nog steeds veel radioactiviteit. Men denkt dat er pas over zo’n 1500 jaar terug mensen veilig in dit gebied kunnen wonen.


    Kerncentrales nu

    Het is ondertussen 23 jaar geleden dat deze ramp plaatsvond. Je zou denken dat de mens ondertussen niks meer van kernenergie moet weten, maar dit is niet waar. Op dit moment bestaan er over de hele wereld zo'n 440 kerncentrales. Ook in België staan er kerncentrales.

    In België zijn er 7 kerncentrales. 4 in Doel en 3 in Tihange. Deze kerncentrales worden allemaal uitgebaat door Electrabel. 60 % van onze elektriciteit wordt opgewekt door nucleaire centrales.

    Er was ondertussen een plan om deze centrales te sluiten tegen 2015. Ondertussen is de regering van dit idee afgestapt. Ze zijn van dit idee afgestapt omdat ze geld kunnen vragen om de kerncentrales open te houden. De regering zou zo'n miljard per jaar vragen aan Electrabel. Op deze manier kunnen ze hun schulden steeds meer en meer afbouwen.

    Meer informatie over het openhouden van de kerncentrales en de voorwaarden en risico's die hieraan verbonden zijn vind je op de volgende site
    http://www.tijd.be/nieuws/binnenland/Magnette_wil_kerncentrales_langer_open.8239818-438.art

    08-10-2009 om 00:00 geschreven door Jill Neuts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1925 Predappio
    Iedereen heeft wel eens gehoord van Mussolini, maar wie was hij precies? Wat heeft hij betekent voor de geschiedenis? Merk je nu nog invloeden van wat hij heeft gedaan? ...
    Dit zijn vragen die ik deze week heb trachten te beantwoorden. De antwoorden vind je hieronder in mijn verslag.

    1925, Perdappio, Italië

    In de begin jaren 20 was er in Italië een fascistische leider, Mussolino. Hij was het grote voorbeeld van Adolf Hitler. Mussolini had in 1925 bereikt waar Hitler en de nazi’s alleen nog maar van konden dromen.

    Mussolini

    Mussolini kwam in de begin jaren 20 aan de macht in Italië. Deze macht had hij bemachtigd op de volgende manier. Mussolini had met terreur en geweld de oppositie mond dood gemaakt. De politieke eenlingen die de moed hadden hardop te protesteren werden vermoord teruggevonden. Door een legendarische mars op Rome heeft hij de zittende regering gedwongen om af te treden. Toen begon hij aan zijn dictatuur.


    Legendarische mars op Rome

    Perdappio

    Perdappio is het geboortedorp van Mussolino. Toen hij aan de macht kwam liet hij het boerendorp ombouwen tot een ideaal fascistisch stadje. Zijn ouderlijk huis werd het middelpunt van de stad. Dat Perdappio het ideale fascistisch stadje was zie je nu nog aan de gebouwen. De orde van de blokkendoos heerst er nog steeds: zuilen stram in de houding, ramen die arrogant naar boven kijken. Deze gebouwen moesten model fascisten kweken, maar dit is niet gelukt aangezien de meerderheid van de bevolking nu links stemt.



    Winkels

    Wanneer je Perdappio binnen rijdt zie je dat er vele souvenirwinkeltjes zijn. Deze winkeltjes verkopen producten die sinds 1945 vervloekt en verbannen zijn in Europa. Zoals producten met adelaars, hakenkruizen,… op.

    De mensen die nu iets te zeggen hebben in Perdappio proberen iets te doen aan deze winkeltjes, maar dit is hen nog niet gelukt. Deze mensen vinden dat de 20 jaar geschiedenis van Mussolini doorgrond moeten worden want het behoord uiteindelijk tot hun geschiedenis, maar niet door deze producten te verkopen. Ze vinden wel dat de winkeltjes foto’s van Mussolini mogen verkopen omdat er nog steeds mensen zijn die Mussolini zeer belangrijk vinden, maar niet al die fascistische producten.

    Bevolking

    De Italiaanse bevolking is Mussolini nog niet vergeten! Zo komen er ieder jaar nog zo’n 75 000 mensen naar Perdappio om het geboortedorp, ouderlijk huis en buitenverblijf van Mussolini te bezichtigen.

    Mussolini is nog lang niet vergeten in Italië. Er zijn nog steeds Italianen die treuren om Mussolini. Vooral voor de oudere generatie heeft deze man veel gedaan. Zonder hem was er volgens sommige mensen de oudere generatie niet meer geweest. Hij zorgde iedere maand voor rijst, pasta, brood,… De oudere generatie vindt ook dat zijn wetten functioneerde en nu functioneert er niks meer. Vele Italianen missen hem. Er zijn nog steeds fascistisch onder de Italianen of mensen die Mussolini zijn idealen steunen.


    Fascisten

    Mussolini is een fascistische leider, maar wat houdt fascisme nu eigenlijk in?

    Hij stond aan de leiding van een politiek systeem dat berust op de beginselen van ultra-nationalisem en onverdraagzaamheid. Het is dus eigenlijk ook anti-communistisch. Toch noemen we het ook wel extreem rechts. Bij het fascisme is deugt alleen het eigen land en alles dat anders is moet verdreven en vernietigd worden.


    Mussolini’s volgelingen

    Mussolini stond aan de leiding van een zeer gevarieerd gezelschap. naar buiten toe was hij de leider van dit hele gevarieerde gezelschap, maar werkelijk schipperde hij constant tussen vele stromingen binnen zijn aanhang. Zo had je verontwaardigde industriële, gefrustreerde oud-officieren, bange burgers en boze boeren. Ze hadden wel allemaal in hoop en woede dezelfde drijfveer en dat was de achterstand. Zo stonden ze achter op het vlak van kolonies en industrie.


    Een typisch Italiaanse man

    Italië is rijk aan woorden voor bendes. Zo had ook de term “facies” dit waren opstandige boeren einde 19de eeuw. Mussolini bouwde verder op deze bendetradities en vermengde dit met de tradities van de “Arditti” dit was een voormalige elite bende die na de 1ste wereldoorlog een losgeslagen leven leiden. Ze droegen zwarte hemden en een doodskop als embleem. Ze communiceerde enkel met elkaar via geschreeuw. Deze 3 dingen koppelde Mussolini aan een typisch Italiaanse man. Daarna zouden de fanangisten en naties over heel Europa dit overnemen.

    Carrière

    Volgens Mussolini gingen sportieve Italiaanse jongens in zwarte overhemden het land redden. Mussolini gaf het goede voorbeeld op het sportieve vlak. Zo liet hij zich vaak film als hij aan het sporten was. Op deze manier kwam hij gezond, krachtig, jeugdig,… over.
    Om een hoge functie in de fascistische partij te bekleden moest je verplichte atletiekexamens afleggen. Om carrière te maken moest je dus voldoen aan de sportieve eisen.

    In de smaak vallen bij publiek

    Mussolini deed er alles aan om in de smaak te vallen bij zijn publiek. Daarom startte hij grote projecten op zoals:

    - poolvlakte droog leggen;

    - al het graan in Italië zelf verbouwen;

    - …

    Het grootste project wat hij opstartte was het starten van een vliegtuigfabriek in zijn eigen dorp. In deze fabriek konden zo’n 2000 boerenzonen aan de slag. Kort na de oorlog sloot deze fabriek en had het stadje opeens 2000 werklozen. Tijdens een diepe crisis was dit niet wat het stadje nodig had. Ondertussen gaat het beter met Perdappio. Het blijft wel vreemd want het stadje stemt links, maar het blijft grotendeels afhankelijk van de inkomsten van de souvenirwinkeltjes.

    Mussolini en Hitler

    Mussolini zag Hitler in het begin als een scholiertje dat iets komt leren van hem. Voor Hitler was Mussolini het grote voorbeeld.
    Toen Hitler aan de macht begon te komen kopieerde hij veel van Mussolini zoals zijn grote meeslepende volksbijeenkomsten, zijn toespraken vol drama en emotie en de groet.
    Later zou Hitler Mussolini moeten helpen.


    Mussolini en Hitler

    Groet

    De groet die Mussolini en daarna Hitler gebruikte is de Romeinse groet. De overgebleven fascisten vragen zich af waarom ze zich moeten schamen voor deze groet? Het is toch de groet van het Romeins rijk die de hele wereld heeft beheerst? Communisten doen het volgens de overgebleven fascisten ook, maar met een gebalde vuist. Wat is het verschil?

    Romeins rijk + kolonie

    Er moest een nieuw groot rijk komen, zoals het Romeinse rijk, aan de Middellandse zee. Dit zou Mare Nostrum genoemd worden.

    Mussolini wilde ook een kolonie. Hij had zijn oog laten vallen op Ethiopië. Tijdens de verovering maakte Mussolini het land met de grond gelijk. Hij viel het land aan met gifgassen, zetten de heel luchtmacht en de marine in. Ethiopië kon met welgeteld 1 vliegtuig terugvechten. Na deze daad was het gedaan met de internationale waarding van Mussolini’s fascisme.

    Zijn ondergang

    Toen het land in chaos was keerde de Italianen zich tegen Mussolini. In de zomer van 1943 verbanden zijn eigen mensen, de fascistische raad, hem naar een skioord. De SS bevrijden hem en van Hitler mocht hij een eigen bewind leiden in Noord-Italië. Dat stadje is nooit meer geworden dan een Duitse marionetten  pop.

    Ook al had Mussolini veel “goeds” gedaan toch eindigde hij op 25 april 1945 onderste boven hangend boven de feestvierende Partozane.

    Nieuwe generatie

    Het fascisme is niet samen met Mussolini gestorven. Zijn volgelingen geven vandaag de dag nog steeds niet op. Er wordt gebouwd aan een cultureel historische ontmoetingsplaats. Deze voldoet aan de tradities van Mussolini. Op deze manier kunnen de fascisten elkaar ontmoeten en opzoek gaan naar een nieuwe leider. Deze moet het volgende doen:

    -          De geschiedenis duidelijk maken;

    -          De moorden doen stappen;

    -          Het geweld van de straten halen;

    -          Voor orde en discipline zorgen.




     

    08-10-2009 om 00:00 geschreven door Jill Neuts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    05-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In Europa

    Europa

    We leven in België. Een land wat deel uitmaakt van Europese Unie, maar wat weten we over de geschiedenis van de Europese Unie, zijn leden en andere landen in Europa?

    Hier ga ik mij deze week in verdiepen. Dit ga ik doen door 2 reportages te bekijken op
    www.ineuropa.nl 
    Ik heb voor de volgende reportages gekozen.
    - 1925 Predappio Italië
    - 1986 Tsjernobil

    Wat ik hierover heb geleerd ontdek je deze week!


    05-10-2009 om 00:00 geschreven door Jill Neuts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    01-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meneer Doktoor

    Zoals aangekondigd heb ik mij deze week verdiept in de geneeskunde. Ik heb geprobeerd meer te weten te komen over de geneeskunde vanvroeger en nu. Hiervoor heb ik het boek Meneer doktoor gelezen en mijn huisdokter geïnterviewd.
    Er is mij vooral opgevallen dat er veel is veranderd doorheen de tijd.
    Vroeger had de dokter meer dan 1 functie, maar welke waren deze. Dit ontdek je verder in de tekst.


    Functie dokter

    Een dokter van vroeger was veel meer dan enkel een huisdokter. Zo was hij ook psycholoog, apotheker, verloskundige, taxi,…
    De hoofdfunctie van de huisdokter bleef natuurlijk het verzorgen van wondes, ziektes, kwalen, … Bovenop zijn hoofdfuncties had hij ook nog vele andere functies. Dit kwam vooral omdat er nog niet veel specialisten waren, specialisten waren veel duurder dan een huisdokter, er was in elk dorp nog geen apotheker,…

    Apotheker

    Zoals ik net al vermelden was er niet in elk dorp een apotheker. Daarom had de dokter ook zijn eigen apotheek aan huis. Op deze manier moesten de mensen niet steeds naar een ander dorp gaan wanneer ze een medicijn nodig hadden. Dit konden ze dan halen bij de dokter zelf. Hij kocht zijn producten bij andere apothekers aan. Dit was haalbaar aangezien er nog niet zoveel medicijnen waren.


    Verloskundige

    De dokter stond ook in voor het begeleiden van bevallingen. Dit kwam omdat er nog niet zoveel ziekenhuizen waren en als er toch waren ging men er alleen naar toe als er complicaties waren. De reden hiervoor was dat deze ziekenhuizen een veel hoger tarief vroegen voor het ter wereld brengen van een kind. Aangezien het grootste deel van de bevolking niet zo rijk was, konden ze dit niet betalen. Daarom deden ze dus beroep op de huisdokter die bijgestaan werd door een vroedvrouw.
    De tarieven waren verschillend van periode tot periode. De tarieven van de dokters lagen in de oorlog bijvoorbeeld veel lager dan in een andere periode.

    Ook voor andere medische problemen ging men niet snel naar een ziekenhuis. Zo behandelde de huisdokter ook kanker, beenbreuken,… Ook dit kwam door dat de ziekenhuizen te vergelegen waren en door de hoge prijzen die men moest betalen voor de nodige behandelingen.
    Men ging ook niet naar het ziekenhuis met kanker omdat de dokter dit meestal te laat ontdekte. Uiteindelijk was de kanker al te vergevorderd. Dit kwam omdat de mensen altijd pas op het laatste moment naar de dokter gingen.


    Psycholoog

    In die tijd was er een vertrouwensband tussen de dokter en zijn patiënt. Hierdoor gingen de patiënten met hun problemen te raden bij de huisdokter. Dit kon over van alles gaan, relatieproblemen, familialeproblemen, seksuele problemen,…
    Zo kwam men vertellen wanneer hun man vreemdging, wanneer hun seksleven niet meer zo vlot verliep, wanneer men geslagen werd door de echtgenoot,… De dokter probeerden dan samen met de patiënt een oplossing/uitweg te zoeken. Wanneer het om echtelijke ruzies ging, ging hij zelfs voorzichtig met de andere partij praten.
    Men kwam ook om de mening van de dokter vragen. Zo stelden men vragen als: is die persoon wel een goede partij voor mij, zou ik met …. trouwen,…
    De vertrouwensband tussen de dokter en de patiënt was dus enorm groot. Doordat hij de vertrouwenspersoon werd van zijn patiënten behoorde de taak van psycholoog ook tot zijn takenpakket.

    Taxi

    Wanneer een patiënt naar het ziekenhuis moest, zorgde ook hier de dokter voor. Op dat moment waren er nog geen ambulances die je kon opbellen. De patiënten had meestal ook zelf niet de vervoersmogelijkheden. Daarom bracht de dokter de patiënt naar het ziekenhuis.

    Je ziet dus dat de functieomschrijving van een huisdokter vroeger veel uitgebreider was. Dit kwam vooral doordat er nog niet zoveel mogelijkheden waren als nu. Wanneer men de hulp inriep van specialisten was alles meteen veel duurder. Hier hadden de mensen vroeger het geld niet voor! Dit alles zorgde ervoor dat men voor de meeste medische voorvallen beroep deed op "Meneer Doktoor".

    Meneer doktoor versus huisdokter
    Studies

    Vroeger studeerden men voor dokter omdat men hun vader wou opvolgen, voor het hoog aanzien, omdat men mensen wou helpen, …
    Aan de reden waarom men geneeskunde gaat studeren is tegenwoordig niet veel veranderd. Dezelfde redenen komen naar boven. Men doet het enkel niet meer voor het hoog aanzien omdat de dokter niet meer zo wordt aanzien als vroeger
    .

    Universiteit
    Waarom die keuze?

    Vroeger ging men vooral studeren in Leuven omdat deze universiteit hoogaangeschreven stond en omdat dit een katholieke universiteit was. Wanneer men college had gevolgd bij de Jezuïeten was het ook traditie om verder te studeren in Leuven.
    Je kon ook nog geneeskunde studeren in Gent. Hier was de opleiding goedkoper en volgens sommige ook beter, maar toch ging de grootste groep naar Leuven.

    Ondertussen zijn er veel meer universiteiten waar je geneeskunde kunt studeren. Zo heb je een unief in Antwerpen, Brussel, Diepenbeek, Gent en Leuven.
    Er zijn veel studenten die beginnen in Diepenbeek (enkel 1ste 3 jaren). Dit doet men omdat men hier 2 jaar lang werkt met een 6 wekensysteem en in het 3de jaar met een 10 wekensysteem. Op deze manier leren de studenten regelmatig studeren en kunnen ze eerst een goede studiemethode zoeken voor dat ze te grote stukken tegelijk moeten instuderen.

    De grootste groep maakt uiteindelijk zijn studies wel af in Leuven. Dit is nog steeds omdat de universiteit een goede naam heeft en omdat iedereen gaat studeren in Leuven. Dit is en blijft de studentenstad bij uitstek. 
    Gent en Brussel komen meer en meer in opmars. Antwerpen een beetje minder. Dit is ook de enigste unief waar je niet kan aansluiten nadat je 3 jaar in Diepenbeek hebt gestudeerd.

    Studies

    Er zijn niet enkel meer universiteiten gekomen, maar de studies geneeskunde zijn ten opzichten van vroeger ook inhoudelijk veranderd. Wanneer men nu afstudeert heeft men veel meer praktijklessen achter de rug dan vroeger.

    Veel dokters studeerden vroeger af terwijl ze niet goed wisten op welke manier ze bepaalde handelingen moesten uitvoeren. In theorie wisten ze dit, maar dit in praktijk uitvoeren was nog heel iets anders. Dit leerde ze dan ook pas echt wanneer ze aan het werk waren. Het grote probleem in die tijd was dat men vaak de enigste dokter in een dorp was en daardoor kon men geen inlichtingen vragen bij een andere dokter. Men had dus niemand om op terug te vallen.

    25 jaar geleden, toen mijn huisdokter begon, was dit nog steeds het grote problemen. Men was van alles op de hoogte in theorie, maar het praktijk gedeelte kwam nog steeds te weinig aanbod.
    Tegenwoordig is dit hard verbeterd. Nu krijgt men veel meer praktijklessen en moet men veel meer stage lopen voordat men huisdokter is. Tijdens die stage heeft men dan ook steeds iemand om op terug te vallen en raad aan te vragen.

    Afgestudeerd --> praktijk opstarten

    Wanneer de dokters afgestudeerd waren ging men opzoek naar een goede plek om een praktijk op te richten. Dit deed men meestal niet in hun geboortedorp.
    In deze tijd kon men zich bijna eender waar vestigen en bekwam men toch snel een bloeiende praktijk. Dit kwam omdat er in veel dorpen nog geen dokter was. Daardoor waren de mensen al lang blij wanneer hun dorp plots een dokter had. Iedereen ging dan ook naar deze dokter. Natuurlijk wanneer je het niet goed deed was je al snel je patiënten terug kwijt aan de dokter van de buurt gemeente.

    De dokters kregen vooral patiënten door mond op mond reclame. Bijvoorbeeld wanneer een persoon afgeschreven was en deze patiënt toch gered werd door de nieuwe dokter deed dit snel de ronden, maar als je een fout maakte deed ook dit ook snel de ronden en dan bestond de kans dat je een deel patiënten kwijt was. Je moest dus vooral het vertrouwen winnen van de patiënten.

    De dokters kregen in die tijd ook hulp van de pastoors omdat zij niet wouden dat hun parochianen zinloos het leven lieten. Dit gebeurde regelmatig omdat de dokter te laat ter plaatsen was, het ziekenhuis te ver weg was,… Daarom vonden ze het heel belangrijk dat ze een dokter in hun dorp hadden.

    25 jaar geleden, toen mijn huisdokter haar praktijk opstarten, was dit heel wat anders. Op dat moment was er echt een "huisartsenbom". Dit zorgde ervoor dat het even wachten was op de eerste patiënt. Ze opende haar praktijk op maandag en woensdag ontving ze haar eerste patiënt. Ook bij haar had de mond op mond reclame zijn werk gedaan en al snel had ze een bloeiende praktijk. Ondertussen deelt ze haar kabinet met een 2de dokter.

    Op dit moment is de situatie weer helemaal veranderd. Bij ons in de streek zijn er verschillende huisdokters gestopt en daardoor is er een te kort aan dokters. Er zijn zelfs dokters die patiënten moeten weigeren omdat ze het zo druk hebben! Als er op dit moment een nieuwe dokter zou starten, zou hij het vrij gemakkelijk hebben omdat er dokters te kort zijn. De patiënten zullen hierdoor sneller hun weg naar de nieuwe praktijk vinden.

    Functie

    Als dokter heeft men tegenwoordig minder functies dan vroeger. Dit komt omdat er tegenwoordig veel meer mogelijkheden zijn, maar dit heeft er niet voor gezorgd dat hun werk verminderd is. De geneeskunde is er op vooruit gegaan en daardoor hebben ze meer werk gekregen doordat men voor anticonceptiemiddelen, uitstrijkjes, bloeddruk meten,… naar de dokter gaat.

    Praktijk assistentie

    Vroeger kreeg de dokter hulp van zijn vrouw. Dit was ook echt nodig want anders kreeg hij het niet bolgewerkt. Zo had de vrouw verschillende taken zoals telefoon opnemen, patiënten ontvangen, patiënten vervoeren, kleine zorgen toedienen,… Zonder zijn vrouw was de dokter hulpeloos!

    Mijn dokter heeft tot nu toe nog geen assistentie. Ze vindt dit ook niet nodig omdat ze op dit moment alles zelf nog verwerkt krijgt. Ze vindt het ook belangrijk dat ze dit zelf kan blijven doen omdat ze hierdoor haar patiënten beter kan opvolgen wanneer ze onderzoeken ondergaan bij specialisten, in medische centrums, …
    De band met de patiënt blijft dus meer behouden en dit vindt mijn huisdokter belangrijk.
    Er zijn wel praktijken waar zo’n hulp echt nodig is. Er bestaat praktijk assistentie. Wanneer je als dokter hier gebruik van maakt, krijg je subsidies.
     

    Collega's

    Vroeger was er veel concurrentie tussen de verschillende dokters. Men had schrik dat men elkaars patiënten ging afnemen. Tussen de huisarts en de specialist was er dan weer minder concurrentie. De reden hiervoor was dat wanneer een huisarts zijn patiënt doorverwees naar een specialist hij een deel van het ereloon van de specialist kreeg. Deze regeling is achteraf wel afgeschaft.

    25 jaar geleden was er nog steeds zo een concurrentiestrijd. Men gaf jonge dokters niet zoveel kansen als nu. Nu geeft men hun wachten af aan nieuwe dokters omdat dit een manier is om nieuwe patiënten te krijgen. Wanneer patiënten goed geholpen worden door een dokter van wacht dan komen deze regelmatig terug. Op deze manier kan men dan een klantenbestand uitbouwen. Deze kansen werden 25 jaar geleden niet gegeven aan een jonge dokter.

    Patiënten

    Vroeger hadden de dokters ook een uitgebreid klantenbestand. Hij had met de meeste van zijn patiënten een vertrouwensrelatie. Doordat men hun dokter zo vertrouwde durfde men ook hun geheimen, problemen… bij hem op tafel leggen. De dokter probeerde hen hier dan bij te helpen.

    Er waren ook veel patiënten die gewoon langskwamen voor een babbel. Ze waren niet echt ziek, maar er moest wel iets van hun hart. Dit zie je vandaag de dag nog steeds. Er zijn veel mensen die steun gaan zoeken bij een dokter. Dit komt omdat ze hun huisdokter vertrouwen.

    In die tijd deed de dokter nog veel huisbezoeken. Dit kon wel eens voor verwarring zorgen omdat men zei je moet eens langsgaan bij Boer …. van …. Natuurlijk wanneer je nieuw was in het dorp kende je niet al deze bijnamen en moest je er toch voorzorgen dat je de patiënten wist te vinden. Dit probleem is tegenwoordig gelukkig opgelost. Nu vertelt de GPS gewoon hoe je moet rijden. Het aantal huisbezoeken is ook gedaald omdatde huisdokters proberen om zoveel mogelijk patiënten naar de praktijk te krijgen.

    Omgang patiënten

    Vroeger probeerde men de patiënten dom te houden. Men legde niet uit wat men had. Dit was niet belangrijk. Als men maar genas. 25 jaar geleden legde men uit wat een patiënt had, maar die had niks te zeggen over de behandeling. wanneer een patiënt zijn behandeling niet goed uitvoerde kreeg hij dan ook tegen zijn voeten.
    Tegenwoordig heeft de patiënt ook zeggenschap. De patiënt vertelt wat zijn wensen zijn, wat hij wilt doen,... De dokter vertelt wat de mogelijkheden zijn en wat er eigenlijk echt zou moeten gebeuren. Hier zoeken ze dan een guldenmidden weg in. Op deze manier zijn beide partijen content.

    Hygiëne

    Vroeger was er weinig hygiëne. De dokter kwam vaak in onhygiënische huizen. hij wist gewoon niet waar hij moest gaan zitten. Dit zorgde ervoor dat vele behandelingen niet hygenisch gebeurde omdat er de mogelijkheid niet toe was. De onhygiënische toestanden zorgde ervoor dat mensen infecties kregen, zieker werden,... Op het vlak van hygiëne is er gelukkig veel veranderd. Een huisdokter komt nog vuile huizen tegen, maar dit is meestal enkel voor een verkoudheid, griep,... te onderzoeken. Echte medische ingrepen gebeuren in de praktijk. Hierdoor is er minder kans op infecties.
    Er bestaan nog geen algemene voorschriften rond hygiëne in de praktijken. Er is ook geen controle op hygiëne. Dit kon volgens mijn huisdokter wel nog verbeteren. Op dit vlak is er dus nog werk aan de winkel.

    Kostprijs

    De kostprijs voor een consultatie schommelde van periode tot periode en van streek tot streek. Tijdens de oorlog was een consultatie bijvoorbeeld goedkoper dan in een andere periode.
    Zo kon men op een gegeven moment voor 5 frank op consultatie gaan en betaalde men voor een huisbezoek 8 frank.
    Nu lijkt dit natuurlijk enorm goedkoop, maar in die tijd was dit veel geld. Er waren veel patiënten die dit niet konden betalen en dan zetten de dokter dit op “de poef” ook al wist hij dat de kans groot was dat hij dit geld nooit ging krijgen.
    Wanneer een huisdokter door een arm gezin werd geroepen, vroeg hij meestal ook niet het volledige bedrag. Dit compenseerde hij dan weer door meer te vragen aan de rijken.

    De fabriekarbeiders die aangesloten waren bij het ziekenfonds van de fabriek moesten nooit een consultatie betalen. Dit kwam omdat de fabriek elk jaar per arbeider een bepaalde som uitbetaalde aan de dokter. Met deze som moesten alle kosten gedekt worden. Dit zorgde ervoor dat de dokter heel vaak voor iets onbenulligs werd opgeroepen. Voor de fabriekarbeiders maakte dit toch niks uit want zij moesten niks betalen!

    Tegenwoordig worden de prijzen over heel het land vastgelegd. Deze worden aangepast aan de hand van de index. Bij de dokter betaald men het volledige bedrag, maar via de ziekenkas kan men het remgeld terugtrekken. Ook vandaag maakt men nog uitzonderingen voor mensen die een consultatie niet kunnen betalen. Hier vraagt men enkel het remgeld en dan wordt de overschot door de ziekenkas bijgelegd. Dit systeem werkt als volgt: de dokter stuurt een klevertje van de patiënt op naar de ziekenkas en dan betaald de ziekenkas de overschot uit.

    Werkdagen

    Vroeger was een dokter 7 op 7, 24 op 24 uur bereikbaar. Op dat moment kende men het systeem "van wacht" nog niet. Dit ging ook niet aangezien er vaak maar 1 dokter per dorp was. Hierdoor nam een dokter eigenlijk ook bijna nooit vakantie! Gelukkig is deze situatie doorheen de jaren veranderd. 25 jaar geleden was een dokter ook alle dagen "van wacht" voor zijn eigen patiënten. Dit zorgde ervoor dat ook zij niet snel rust hadden. Wanneer men dan verlof nam, nam wel een andere dokter deze patiënten over.

    Ondertussen is de situatie nog verbeterd! Een dokter werkt nog steeds zo’n 12 uur per dag, maar omdat men met meerdere dokters samen in 1 praktijk werken, kunnen ze meer afspreken wanneer wie vrij is,… Zo heeft mijn huisdokter met haar collega afgesproken dat men 6 weken verlof heeft op een jaar. Ze mogen deze wel niet allemaal achtereen opnemen. Men krijgt ook 6 weken zwangerschapsverlof.
    Op vlak "van wacht" zijn is het systeem ook verbeterd. Nu heeft elke dokter nog per jaar zo’n 9 door de weekse dagen nachtdienst en zo’n 10 weekenddagen nachtdienst.

    De dokters "van wacht" worden wel nog vaak opgebeld voor een kleinigheidje. Dit komt vooral omdat veel patiënten het systeem "van wacht" niet echt begrijpen. Veel patiënten denken dat die dokter door de dag niet gewerkt heeft en klaar op zijn stoel zit om hen te helpen. Dit is absoluut niet waar. De dokter heeft gewoon door de dag gewerkt en slaapt wanneer er geen patiënten zijn. Het is eigenlijk de bedoeling dat men de dokter enkel belt in noodgevallen.

    Geneesmiddelen

    Vroeger waren er niet zoveel geneesmiddelen. Als er zo’n 15 geneesmiddelen waren was dit veel, maar voor de meeste kwalen had men wel iets! Tegenwoordig zijn er enorm veel geneesmiddelen. Het is als dokter ook niet meer mogelijk om deze allemaal te kennen, de prijs te kennen,…

    Vroeger kwamen de bedrijven hun geneesmiddelen promoten bij de dokters. Wanneer de dokters deze middelen dan voorschreef werd men beloond met een etentje, een reis,... Nu komt men nog steeds hun producten promoten, maar men beloont een dokter niet meer wanneer hij deze middelen voorschrijft.

    Ziektes

    Vroeger waren er verschillende ziektes die terugkwamen onder de armere bevolking. Veel mensen stierven aan deze ziektes omdat men er te laat mee naar de dokter ging. Eén van deze ziektes is tuberculose. Wat deze ziekte precies inhoudt vind je terug op http://nl.wikipedia.org/wiki/Tuberculose.

    Ook vandaag de dag hebben we nog zo'n ziektes. Enkele jaren geleden was er bijvoorbeeld de vogelgriep. Dit jaar is er de mexicaanse griep. Deze griep is dodelijk voor verzwakte mensen, mensen die dit te lang laten aanslepen,... De meeste doden vallen dan ook in de arm buurten van Mexico. Meer informatie over deze griep vind je op http://nl.wikipedia.org/wiki/Mexicaanse_griep

    Euthanasie

    Dit was vroeger 1 grote taboe! Dokters pasten dit wel toe bij patiënten die enorm ziek waren, veel pijn hadden,… Maar officieel mocht dit niet en was dit niet geweten. Men deed dit door de patiënt een overdosis morfine te geven. Dit is doorheen de tijd veranderd. Nu mag men euthanasie uitvoeren. Op http://www.belgium.be/nl/gezondheid/gezondheidszorg/levenseinde/euthanasie/ vind je meer informatie over wat elke partij precies moet doen om tot euthanasie te kunnen overgaan.
    Ondertussen zijn er ook meer en meer dokters die willen dat ook jongeren het recht hebben op euthanasie. Hierover vind je meer informatie op
    http://www.gva.be/nieuws/wetenschap/aid864278/bijna-70pct-vlaamse-artsen-wil-euthanasie-voor-jongeren.aspx

    Evolutie

    De geneeskunde is doorheen de tijd hard geëvolueerd. Zo zijn er ondertussen veel meer medicamenten, medisch apperatuur,... Ook vandaag de dag evolueert de geneeskunde nog. Zo is men op zoek naar een vaccin tegen aids. Tot nu toe hebben ze een vaccin gevonden dat je 1 op 3 beschermd. Het staat dus nog niet helemaal op het punt, maar er is hoop! Hierover vind je meer informatie op http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=P12FLRLU&subsection=2

    Zoals je ziet is de job van een huisdokter veranderd, de geneeskunde is geëvolueerd,... Jammer genoeg heeft niet iedereen het zo goed als ons op het vlak van geneeskunde. In de 3de wereldlanden hebben ze het geld en de middelen niet die wij hebben om ziektes te besprijden. Daar moeten ze ook nog eens vechten tegen het aidsvirus. Dat zorgt ervoor dat zij het nog moeilijker hebben omdat er nog steeds geen vaccin is dat hen kan beschermen. Er zijn enkel nog maar medicijnen die de ziekte kunnen afremmen. Er zijn wel verschillende organisaties die hen helpt. Meer informatie over zo'n organisaties vind je op: http://www.msf-azg.be/index.php?id=1&L=0 en http://www.azv.be/




     



     


     

    01-10-2009 om 00:00 geschreven door Jill Neuts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    27-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Week 2: Dokters 1937-1964
    Meneer doktoor!

    Deze week ga ik mij verdiepen in het leven van een dokter tussen 1937 en 1964.
    Dit ga ik aan de hand van het boek "Meneer doktoor" doen.

    Dit boek werd geschreven door de Belgische schrijver Peter Vandekerckhove.
    Buiten het schrijven van dit boek heeft hij nog verschillende andere dingen gedaan in de mediawereld.
    Zo was hij filmcriticus voor Humo, schreef hij het senario voor de zesdelige televisiereeks "Moeder waarom leven we",...

    Om dit boek tot stand te brengen interviewde Peter zo'n zestig oude Vlaamse dokters.
    Deze dokters waren tussen de 72 en 96 jaar oud.
    Doorheen het boek ontdek je de evolutie van de geneeskunde. 
    Toch gaat de inhoud van het boek vooral over de prachtige verhalen over het dagelijkse leven van onze ouders en grootouders en over vragen die de mensen alleen in het vertrouwde beslotenheid van het kabinet van hun huisdokter durfden te stellen.
    Bron:(http://www.politics.be/recensies/270/)

    Aan de hand van dit boek wil ik de volgende vragen beantwoorden:
    - Welke taken had een huisdokter vorige eeuw?
    - Wat is het verschil tussen het leven van een dokter vroeger en nu?

    Ik ga deze week proberen in de stijl te blijven van het boek en daarom ga ik ook mijn dokter interviewen (als ze tijd heeft) over haar leven als dokter. Op deze manier krijg ik de kans om het leven van een dokter nu te vergelijken met het leven van Meneer doktoor.

    27-09-2009 om 00:00 geschreven door Jill Neuts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    25-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verslag

    "Kansarme" tienerouders:

    Als tiener ben je nog niet klaar om de grote verantwoordelijkheid van het ouderschap te dragen. Wanneer dit dan wel gebeurt is het sowieso niet gemakkelijk om dit kind op te voeden. Deze situatie brengt verschillende problemen met zich mee. Welke problemen dit allemaal met zich meebrengt ontdek je verder in de tekst.

    Tiener = ouder

    Zoals hierboven vermeld, is een kind opvoeden een zware verantwoordelijkheid voor een tiener. Vooral omdat een tiener meestal zelf nog opgevoed wordt door zijn/haar ouders en hier dus verstandelijk nog niet klaar voor is.
    Hierdoor weten tienerouders dan ook nog niet zoveel over een kind opvoeden. Hiermee wordt bedoeld dat ze niet weten wat ze moeten doen als de baby blijft huilen, als de baby zijn pap niet wilt drinken, welke waarden en normen ze aan het kind moeten meegeven,…
    Verschillende tienerouders worden wel gesteund door hun ouders. Hierdoor hebben ze ook steeds iemand om op terug te vallen bij het opvoeden van hun kind. Op deze manier zullen de ouders de tienerouders eigenlijk nog heel veel kennis bijbrengen over het opvoeden van een kind.
    Hoogstwaarschijnlijk zullen veel kersverse ouders terugvallen op de wijsheid van hun ouders over het opvoeden van een kind. Eigenlijk is dit niet meer als normaal want zij hebben al kinderen opgevoed en de kersverse ouders nog niet. Want hoogstwaarschijnlijk weten de meeste ouders nog niet zoveel over opvoeden bij hun eerste kind.
    Dan spreken we over dingen zoals wat doen als het kind blijft huilen, geen pap wilt drinken,…
    Het is dus normaal dat ook tienerouders dit doen.
    Jammer genoeg hebben niet alle tienerouders de mogelijkheid om op hun ouders terug te vallen aangezien er ook ouders zijn die hun kind laten vallen wanneer het zo jong zwanger geraakt of iemand zwanger maakt. De mogelijkheid bestaat ook dat de ouders gewoon de middelen niet hebben om hun kind te helpen. Gelukkig zijn er wel instanties die deze tienerouders helpen. Hierover vind je meer informatie verder in de tekst.

    Ontwikkeling kind

    Als dit het enigste probleem was dat de tienerouders tegenkomen is dit nog niet zo erg omdat ze ook een opvoedingscursus of iets dergelijks kunnen volgen. Maar aangezien het nog tieners zijn, zijn deze ouders zichzelf nog volledig aan het ontdekken. Dit brengt met zich mee dat ze nog veranderen van karakter, interesses, … Dit alles zorgt er ook voor dat de relatie van deze tieners niet zo standvastig is. Waardoor verschillende tienerouders uiteen gaan.
    Hier zal het kind dan uiteindelijk ook onder lijden, want een kind gaat zich tijdens zijn ontwikkeling hechten aan mensen. Als deze mensen dan ook steeds weer verdwijnen uit zijn leven gaat hij wantrouwig gaan staan ten opzichte van mensen die dicht bij hem staan. Deze verstoring in zijn ontwikkeling kan hij heel zijn leven met zich meedragen.

    Financieel probleem

    Jammer genoeg stoppen de problemen die tienerouders tegenkomen hier nog niet.
    Wanneer een tienerouder wordt gesteund van thuis uit hebben ze meestal geen financiële problemen omdat de ouders op dit vlak ook vaak inspringen. Hierdoor komen deze tienerouders al met 1 probleem minder in contact.
    Wanneer tienerouders niet gesteund worden door hun ouders en hierdoor kansarm worden. De kans bestaat ook dat ze zelf kansarme ouders hebben die hun financiëel niet kunnen steunen. Deze situaties zorgen ervoor wordt alles veel moeilijker.
    Wanneer deze situaties zich voordoen hebben de ouders ook financiële problemen. Wanneer de tienerouders een job vinden en zuinig leven is dit niet zo een groot probleem. Ze zullen het niet zo breed hebben, maar ze zullen wel rondkomen op het eind van de maand.
    Jammer genoeg bestaat er de kans dat de tienerouders niet zo zuinig met geld of in het verkeerde milieu terecht komen om geld te verdienen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld gaan stelen, in louche zaakjes terecht komen,…
    Zoals ik al aanhaalde bestaat er ook de kans dat de ouders niet zo zuinig met hun geld gaan omgaan. Dit komt vooral omdat ze voordien niet echt stil hebben moeten staan bij waar ze geld aan uitgeven. Ze moesten enkel aan hun luxebehoeftes denken zoals opstap gaan, kleren kopen,… Maar nu moeten ze eigenlijk deze behoeftes op de laatste plaats zetten en moeten ze eerst denken aan voldoende eten of andere noodzakelijke spullen voor het kind. 
    Natuurlijk moeten ze niet 1 dag, maar een hele maand met hun geld toekomen en ook dit brengt problemen met zich mee. De kans bestaat dus dat ze niet goed kunnen budgetteren en op het eind van de maand niks overhouden.

    Wanneer ben je kansarm?

    Natuurlijk ben je niet enkel kansarm als je niet zo'n een groot inkomen hebt. Je bent ook kansarm, zoals het woord het zelf zegt, wanneer je minder kansen krijgt. Heel veel tienerouders krijgen de kans niet om hun school af te maken, hierdoor creëeren ze al minder kansen.
    Doordat ze opeens heel snel volwassen moeten worden, krijgen ze ook de kans niet om zich volledig te ontwikkelen, hun jeugd optimaal te beleven, ...
    Dit alles zorgt er dus voor dat ze minder kansen hebben in het leven en dus tot de kansarme groep behoren.

    De grootste problemen die een kansarme tienerouder tegenkomt zijn dus:

    - niet klaar voor een kind/ niet volwassen;

    - hoe een kind opvoeden?;

    - financiële problemen;

    - geen secundair diploma;

    - relatieproblemen.

    Bij het bekijken van de film en het opstellen van dit verslag stelde ik mij nog enkele vragen.

    - bij welke instanties kunnen ze terecht? Wat doen deze instanties voor hen?;

    - bestaan er opvoedingscursussen;

    - welke hulp is er voor tienerouders in andere landen?

    Ook deze vragen ga ik trachten zo goed mogelijk te beantwoorden.

    Gelukkig zijn er in België instanties die gezinnen op financieel vlak ondersteunen en helpen bij het opvoeden van hun kinderen.

    Het OCMW steunt gezinnen op financieel vlak. Deze hulp kunnen kansarme tienerouders wel gebruiken! Dit doen ze door een leefloon uit te keren. Je hebt recht op zo’n leefloon wanneer je ouder bent dan 18 of wanneer je jonger bent dan 18 en een kind te lasten hebt, ontvoogd bent door een huwelijk of zwanger bent. Hieruit kan je dus concluderen dat tienerouders hier recht op hebben.
    Hoeveel een leefloon bedraagt hangt van je situatie af. Zo krijg een alleenstaande 711,56 euro per maand, een samenwonende krijgt 474,37 euro per maand en een persoon die samenwoont met een gezin ten laste krijgt 948,74 euro per maand.
    Dit is natuurlijk niet veel wanneer je een appartement moet huren, eten kopen,… Het is dus belangrijk dat ze dit geld op een goede manier gaan besteden. Ook hier helpt het OCMW hen bij. De dienst “budgetteren” stelt samen met de persoon een maandelijks budgetplan op. Zo proberen ze om met het schaarse budget toch nog alle rekeningen te betalen en voldoende over te houden voor andere basisbehoeften.  Wanneer men al schulden heeft zullen zij ook onderhandelen met de schuldeisers.

    Natuurlijk hebben kansarme tienerouders niet enkel hulp nodig op financieel vlak, maar ook bij het opvoeden van hun kind. Hierbij helpt "Kind en Gezin" hen. Zij helpen de ouders zowel voor als na de bevalling.
    Zo kun je de infoavond “Kind op komst” bijwonen. Hier wordt over de volgende onderwerpen informatie verstrekt:

    - de ontwikkeling van het ongeboren kind;

    - de begeleiding tijdens de zangerschap;

    - onderzoeken tijdens de zwangerschap;

    - ongemakken tijdens de zwangerschap;

    - sociale en juridisch informatie rond zwangerschap en geboorte;

    - de levenswijze tijdens de zwangerschap;

    - ouder worden;

    - het verloop van de bevalling;

    - onderzoeken bij de pasgeborene;

    - behoeften van de pasgeborene;

    - de babyuitzet;

    - de kraamkliniek aan de hand van een rondleiding.

    Op het vlak van tienerzwangerschappen verwijs "Kind en Gezin" ons naar "cRZ". Dit is een expertisecentrum met een eigen hulpaanbod dat werkt rond ongeplande zwangerschap, tienerzwangerschap, (post)abortus en prenatale diagnose. Zij organiseren ook weekends voor jonge mama’s en zwangere meisjes. Meer informatie vind je op http://www.tienermoeders.be

    "Kind en Gezin" bied ook hulp aan huis aan in het verband bij het opvoeden van je kind. Hieromtrent vind je meer informatie op http://www.kindengezin.be/Themas/Onze_dienstverlening/Opvang_in_crisissituaties/Waarvoor_kan_ik_terecht_bij_een_centrum.jsp

    Via “Kind en Gezin” kunnen toekomstige ouders dus voorbereid worden op het opvoeden van hun kind. Ik ben op zoek gegaan of er nog andere instanties z'n cursus aanbieden. Hierbij ontdekte ik dat het DBSO hierontrent een "cursus" heeft uitgewerkt. Het is eigenlijk de bedoeling dat tienermoeders op deze manier toch de kans krijgen hun deeltijds beroepssecundair diploma te behalen.Hieromtrent vind je meer informatie op:
    - http://www.klasse.be/leraren/archief.php?id=6985
    - http://www.g-o.be/sites/Dagkrant/Documents/2404008tienerzwangeren-moeders.pdf

    Zo'n mogelijkheden zijn zeker niet overbodig omdat deze je kunnen voorbereiden op alle moeilijkheden en problemen die je kan tegenkomen bij het opvoeden van een kind.
    Zeker in onze maatschappij is dit geen overbodige luxe. Want het wordt vandaag de dag steeds moeilijker om een kind in onze maatschappij op te voeden. Dit komt doordat het met zoveel andere invloeden van buitenaf in contact dat het belangrijk is dat je ze als ouder de nodige waarden en normen bijbrengt.

    Je ziet dat er in ons land toch nog verschillende instanties zijn die (kansarme (tiener))ouders helpen bij de problemen die ze tegenkomen. Nu rijst enkel de vraag nog of er in elk land zoveel hulp wordt aangeboden?

    -          In Sri Lanka wordt er hulp aangeboden door de organisatie NONA Foundation. Hierover vind je meer informatie op: http://www.nonafoundation.com/File/Nangi!%20nr.%203.pdf
    - In Nederland beseffen ze ook dat tienerouders hulp nodig hebben. Op de volgende site vind je meer informatie over instellingen waar je in Nederland terecht kunt: http://members.home.nl/krijt/tienermoeders/hulp.html
    - ...

    Kansarme tienerouders leiden dus zeker geen gemakkelijk leven! Aangezien ze al meteen vanaf het begin minder kansen hebben. Ze moeten ook trachten verschillende problemen te overwinnen. Gelukkig zijn er enkele instaties die hen hier bij ondersteund. Dit is zeker geen overbodige luxe!

    Waar haalde ik mijn informatie

    Eerst en vooral heb ik mijn informatie gehaald uit de film l'enfant. Hierontdekte ik dat tienerouders het vooral niet gemakkelijk hebben op vlak van steun, hulp, financieel, begeleiding, kunnen geen prioriteiten leggen,...
    Hierdoor rijsde de vraag bij mij of er instanties zijn die hulp aanbieden aan deze mensen. Ik ontdekte hierbij dat Kind & Gezin, het OCMW hen hulp biedt. Ook het DBSO heeft een project om tienermoeders te helpen. 
    Mijn informatie omtrent deze 3 organisaties vond ik terug op:
    - www. klasse.be/leraren/archief.php?id=6985
    - http://www.kindengezin.be/home_ouder.jsp
    - http://www.ocmw.antwerpen.be/intro.htm

    Ik heb ook een vriendin die een tienermoeder is. Ik ben met haar gaan praten over de dingen die ik ontdekt had in de film en hoe zij deze dingen ervaarde,... Hierdoor kon ik mij een nog beter beeld vormen over de situatie waar tienerouders in terecht komen, met welke problemen ze te maken krijgen,...
    Hieruit kon ik dan ook afleiden dat de film een goed beeld geeft van de realiteit. Hulp van de bovenstaande organisaties is dus ook echt wel nodig!

    Voor de rest heb ik mijn informatie vooral teruggevonden op de bronnen die in het verslag vermeld worden en in krantenartikels zoals:
    - http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=8H29QNB9
    - http://financieel.infonu.nl/lenen/35249-jongeren-en-schulden.html
    - http://www.nieuws.be/nieuws/Tienerzwangerschappen_nood_aan_betere_preventie_a371c713.aspx
    - ....

    25-09-2009 om 00:00 geschreven door Jill Neuts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    22-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Week 1:
    Deze week ga ik de film l'enfant bekijken.
    Aan de hand van deze film wil ik de volgende vragen beantwoorden:
    - Met welke moeilijkheden word je geconfronteerd als tienerouder in een kansarme buurt?
    - Wie helpt zo'n tienerouders? Waar kunnen ze terecht?

    L'enfant is een film van de broers Dardenne. Zij leveren indringende cinema.
    Dit doen ze door Noch muziek, noch speciale effecten te gebruiken. De dialogen zijn levensecht, de situatie en de grauwe locaties zijn herkenbaar.
    (bron: http://www.filmsalon.be/lenfant.html)

    L'enfant won in 2005 de gouden palm op het filmfestival in Cannes. Dit is de prijs voor de beste film van het jaar!

    De titel van de film slaat een beetje terug op Jimmy, het kind van Bruno en Sonia, maar vooral op Bruno zelf.

    De film gaat over Bruno en zijn grote liefde Sonia. Hij is 20, zij is 18 jaar oud. Net als zoveel werklozen in de streek leeft Sonia van een uitkering. Het stel is helemaal op zichzelf aangewezen en leeft aan de zijkant van de maatschappij. In de kleurloze stad Seraing, de arbeidersbuurt uit het Luikse, betrekken ze een kleine kamer. Sonia is net moeder geworden van een jongetje, Jimmy. Ze houdt zielsveel van hem.
    Ook Bruno is dol op het kind maar verkiest toch zijn eigen leventje dat grotendeels bestaat uit stelen, inbreken, liegen en bedriegen. Van werken houdt hij niet. Dat is voor losers. Het leven is te mooi om je daarmee bezig te houden, schampert hij. Zal deze nonchalante kruimeldief die zich nog gedraagt als een kind de zware taak van het vaderschap kunnen dragen?
    Vooral als men weet dat als de kans zich voordoet om snel een pak euro's te verdienen, hij dit niet aan zijn neus laat voorbijgaan. Voor zijn louche praktijken kan hij rekenen op enkele tieners als handlangers. De inzet is deze keer Jimmy. Zonder medeweten van zijn partner verkoopt hij zijn pasgeboren zoontje voor vijfduizend euro. Niet lang na deze vreselijke daad, beslist hij alles in het werk te stellen om het kind terug te krijgen. Maar dat blijkt maar niet te lukken. Een stel gehaaide volwassenen zit hem voortdurend op de hielen.
    (bron: http://www.filmsalon.be/lenfant.html)





    22-09-2009 om 00:00 geschreven door Jill Neuts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)

    Archief per week
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    agenda

    Belangrijke data in mijn agenda



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs