Enkele mooie nadenkertjes uit reeds besproken boeken
Dat wat we zien, dat wat in onze ogen overduidelijk is, heeft vaak een andere betekenis. Feiten bestaan, maar alleen betekenissen tellen. Maar heel weinig mensen realiseren zich dat, en de chaos op de wereld is enorm. Feiten kunnen duizenden verklaringen hebben, op duizenden manieren geïnterpreteerd worden. Elke interpretatie is er één, en niet meer dan dat.
Mens onder de mensen zijn biedt de mogelijkheid te geven, niet alleen te ontvangen.
Er zijn relaties in het leven die de loop van alles kunnen veranderen, zelfs al duren ze niet eeuwig. Zelfs al duren ze geen leven lang, maar slechts een ogenblik.
Griezelig, hoe gemakkelijk ze hun vertrouwen in je handen legden, hoe gemakkelijk ze jou beslissingen lieten nemen.
Als ik één ding kan is het liefhebben. Dat lijkt niet veel bijzonders, maar ik ben er trots op.
Autisten zijn op het eerste zicht perfect normaal. Vandaar dat je autisten vaak niet kunt herkennen. Het zijn integendeel vaak een beetje onaards mooie en sprookjesachtige wezens.
Kate en ik zijn als een Siamese tweeling, met het verschil dat je in ons geval simpelweg niet kunt zien waar we met elkaar verbonden zijn, wat de scheiding des te moeilijker maakt.
Dat we iets niet begrijpen of weten, betekent nog niet dat er geen reden voor is.
Ik vind het jammer dat het een leven duurt om te leren hoe je moet leven.
Hopend dat er toch iets in hem zou achterblijven, zoals je met een blindelings opgehouden beker regen kunt opvangen.
Elkaars hand vasthouden is bijvoorbeeld een manier om je te herinneren hoe het aanvoelt om samen niets te zeggen.
'Ik wil niet klagen, maar ik voel een steen in mijn keel.' zei Aga Djan tegen de rivier. Zijn ogen brandden, een traan viel op de grond. De rivier pakte de traan, nam hem stil in het donker mee en liet het niemand weten.
'Tijd is als zand waarin je schrijft,
een krabbel die ergens achterblijft.
Hoe schrijf je in zand wanneer iets nieuw begint ?
Schrijf je met zon of water ?
Gebruik je te veel wind
zijn al je krabbels voor later.'
(Joris)
Hilde Van Driessche: '...dit vind ik echt het sublieme zelfportret!!!'
Linde Roels Clara Ceulemans Ben De Staercke Marcelien Mathees Cedric Goossens Jorunn Dieleman Nina Van Overveld Jasper Van Der Jeugt Wim Van Vlierberghe Stephanie Verstraeten Sanne De Bosscher
"Hoi, mijn naam is Sarah Braem en ik ben 1 van de Sarah's die deze prachtleesgroep rijk is. Van kleins af was ik al zot van verhaaltjes. Een verhaaltje voor het slapengaan maakte mijn dag compleet en op den duur kon ik niet meer zonder. Nu heb ik tussen al de drukte door gelukkig soms nog eens tijd voor een goed boek! Ik ben vooral verzot op detectiveverhalen. Ik raad iedereen elk boek van Nicci French aan! Moge de Paterlina's nog lang en gelukkig verderbestaan!"
Een vierde Paterlina van het eerste uur; Tina Rombaut
Tina Rombaut is bij de jongerenleesgroep gekomen omdat zij graag leest en ook niet wou stoppen met de Kjv. De sfeer en de vriendschap is er heel fijn, en het praten over boeken is heel verrijkend. Ze leert er andere meningen kennen en ondervindt dat iedereen een boek toch wel anders leest en ervaart.
Een volgende "Paterlina van het eerste uur", Sarah De Vylder
Sarah De Vylder leest enorm graag. Is ook ex-Kjv jurylid en wou niet stoppen met het bespreken van boeken in zo'n vriendschappelijke sfeer. Ik lees al sinds ik een ukkie ben, eerst boekjes van dribbel, later pietje puk en de dolle tweeling, patrick lagrou en nu dus de boeken van de leesgroep en andere volwassenboeken. Ik was al vrij oud toen ik bij de kjv ging (een groep-vijver), op aanraden van vrienden van mij die erbij zaten, en ik was al snel verkocht, als je dol bent op boeken en discussies kan het ook niet anders! Natuurlijk kunt je daarna ook niet meer zonder dus, na eerst een jaartje begeleidster van de kjv geweest te zijn (wat ik ook nog steeds ben), maar dit niet hetzelfde te vinden als zelf te mogen discussieren met leeftijdsgenoten hebben we annie dus maar het leven zuur gemaakt tot we kregen wat we wilden: de paterlina's!
Ik ben Elke Van Bocxlaer, boekenworm sinds jaar en dag. Toen ik 4 jaar oud was, wou ik leren lezen om mijn sprookjesboeken te kunnen lezen. Daar kreeg ik de kriebel te pakken en het 'leestbeestje' heeft me nooit meer losgelaten. Lezen is voor mij meer dan een bezigheid, dan een tijdverdrijf. Het is een hobby, een PASSIE! Het is dan ook heerlijk om met z'n allen hetzelfde boek te lezen en te bespreken. Vandaar zou ik zeggen: "leve de paterlina's!!"
Leesgroep voor jeugdige lezers is een unicum en niet haalbaar?
Jongeren lezen niet graag Jongeren zijn niet geïnteresseerd in boeken Jongeren praten niet over boeken. Dus een leesgroep voor jeugdige lezers is een unicum en niet haalbaar! Op deze site wil ik jullie graag vertellen over onze jongerenleesgroep De Paterlinas hoe die is ontstaan en wat we zoal doen. Dit om aan te tonen dat het wel degelijk haalbaar is om met jongeren over boeken te gaan praten.
Bij ons in Lokeren is alles begonnen bij de Kinder- en Jeugdjury. Die juryleden zijn dikwijls zon enthousiaste lezers dat ze na hun 16e graag willen blijven meelezen en mee discussiëren. Dat is echter niet mogelijk omdat de boeken op de nominatielijst bedoeld zijn voor jongeren tot en met 16 jaar. Jarenlang hebben deze 16-plussers mij de oren van het hoofd gezaagd met de vraag of er voor hen ook nog zoiets bestaat als een jongerenjury. Vandaar dat er in 2005 in de bibliotheek van Lokeren een jongerenleesgroep is opgestart.
De leesgroep telde in 2005 acht enthousiaste leden. Nu in 2006 hebben we 16 leden (allemaal ex-kjv juryleden)
Hoe ben ik daar nu aan begonnen? Wel eerst was het een beetje een sprong in het ongewisse. Ik had wel wat ervaring door de kinder- en jeugdjury, maar een jongerenleesgroep is uiteindelijk toch helemaal anders. Ik heb toen van oktober tot december 2005 een bijscholing gevolgd - Werken met leesgroepen - in de bibliotheekschool in Sint Amandsberg Gent. Ik moet zeggen dat ik daar enorm véél aan gehad heb. Ik had totaal geen idee hoe het starten en organiseren van een leesgroep in zijn werk ging. Daar heb ik heel veel nuttige tips gekregen waardoor mijn start vlotter is verlopen dan indien ik de bijscholing niet had gevolgd. Daarmee wil ik niet zeggen dat het zonder bijscholing niet gelukt zou zijn, alleen had er véél meer tijd overgegaan om tot hetzelfde resultaat te komen.
Voor een leesgroep heb je natuurlijk lezers nodig. Daar had ik dus geen gebrek aan ik had 8 enthousiastelingen die maar wat graag wilden starten met een groep die over boeken gingen praten.
Uit ervaring heb ik ondervonden dat onze lezers het ook fijn vinden als er naast de besprekingen nog nevenactiviteiten georganiseerd worden. Zoals bij het boek De golf van Morton Rhue, zijn we ook de film en het theaterstuk gaan bekijken. Dit jaar hebben we het boek Niets van Nic Balthazar besproken en zijn we naar het theaterstuk gespeeld door Roel Vanderstukken gaan kijken. Ik had ervoor gezorgd dat je jongeren vóór het stuk Roel vragen konden stellen in verband met het verhaal en zijn visie daaromtrent. Dat was een bijzondere ervaring.
Als slot wil ik jullie nog even vertellen hoe onze jongerenleesgroep aan zijn naam is gekomen. De groep heeft als naam De Paterlinas gekozen. Dat kwam zo De eerste bespreking was het boek Laat me met rust geschreven door Piergiorgio Paterlini. Het werd een zéér fijne avond en als herinnering aan de toffe avond en ook omdat ze de naam Paterlini zo mooi vonden klinken, doch omdat de groep (toen!!) enkel uit meisjes bestond werd de naam DE PATERLINAS gekozen.
Je leest het goed! We hebben onze eigen website! Wat mag je daar van verwachten? Allerlei nieuwsjes over de leesgroep. De agenda, foto's, besprekingen enz...
Nog een Paterlina vanaf het eerste uur; Joni De Mol
Neen, uw blog moet niet dagelijks worden bijgewerkt. Het is gewoon zoals je het zélf wenst. Indien je geen tijd hebt om dit dagelijks te doen, maar bvb. enkele keren per week, is dit ook goed. Het is op jouw eigen tempo, met andere woorden: vele keren per dag mag dus ook zeker en vast, 1 keer per week ook.
Er hangt geen echte verplichting aan de regelmaat. Enkel is het zo hoe regelmatiger je het blog bijwerkt, hoe meer je bezoekers zullen terugkomen en hoe meer bezoekers je krijgt uiteraard.
Ik ben Moenaert Annie
Ik ben een vrouw en woon in Lokeren (België) en mijn beroep is Bibliotheekbediende.
Ik ben geboren op 03/12/1959 en ben nu dus 65 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Lezen, lezen en praten over wat ik gelezen heb..
Over mijn maatje - mijn medebegeleidster
Mijn FANTASTISCHE medebegeleidster van de Paterlina’s is Hilde Van Driessche. Ook zij woont in Lokeren (België). Haar beroep is leerkracht, zij geeft les aan het 5e leerjaar. Zij is geboren op 14 oktober 1956. Haar hobby's zijn uiteraard ook lezen en praten over boeken.
Als ik lees verdwijn ik helemaal in het landschap.... (Hilde)
Een goed boek is je beste vriend, voor nu en altijd. Martin Tupper
Een boek is een plaats waar je naar toegaat, een eerlijke plek in jezelf waar je jezelf vragen kunt stellen over je ware gevoelens. In een goed boek vind je een taal waarin je met jezelf kunt praten, waarin je emoties kunt beschrijven zonder ze te reduceren of triviaal te maken. (Jeanette Winterson)
"Sommige boeken moeten worden geproefd, andere moeten worden opgeslokt, en slechts enkele moeten worden gekauwd en verteerd." (Francis Bacon)