Jongeren lezen niet graag Jongeren zijn niet geïnteresseerd in boeken Jongeren praten niet over boeken. Dus een leesgroep voor jeugdige lezers is een unicum en niet haalbaar! Op deze site wil ik jullie graag vertellen over onze jongerenleesgroep De Paterlinas hoe die is ontstaan en wat we zoal doen. Dit om aan te tonen dat het wel degelijk haalbaar is om met jongeren over boeken te gaan praten.
Bij ons in Lokeren is alles begonnen bij de Kinder- en Jeugdjury. Die juryleden zijn dikwijls zon enthousiaste lezers dat ze na hun 16e graag willen blijven meelezen en mee discussiëren. Dat is echter niet mogelijk omdat de boeken op de nominatielijst bedoeld zijn voor jongeren tot en met 16 jaar. Jarenlang hebben deze 16-plussers mij de oren van het hoofd gezaagd met de vraag of er voor hen ook nog zoiets bestaat als een jongerenjury. Vandaar dat er in 2005 in de bibliotheek van Lokeren een jongerenleesgroep is opgestart.
De leesgroep telde in 2005 acht enthousiaste leden. Nu in 2006 hebben we 16 leden (allemaal ex-kjv juryleden)
Hoe ben ik daar nu aan begonnen? Wel eerst was het een beetje een sprong in het ongewisse. Ik had wel wat ervaring door de kinder- en jeugdjury, maar een jongerenleesgroep is uiteindelijk toch helemaal anders. Ik heb toen van oktober tot december 2005 een bijscholing gevolgd - Werken met leesgroepen - in de bibliotheekschool in Sint Amandsberg Gent. Ik moet zeggen dat ik daar enorm véél aan gehad heb. Ik had totaal geen idee hoe het starten en organiseren van een leesgroep in zijn werk ging. Daar heb ik heel veel nuttige tips gekregen waardoor mijn start vlotter is verlopen dan indien ik de bijscholing niet had gevolgd. Daarmee wil ik niet zeggen dat het zonder bijscholing niet gelukt zou zijn, alleen had er véél meer tijd overgegaan om tot hetzelfde resultaat te komen.
Voor een leesgroep heb je natuurlijk lezers nodig. Daar had ik dus geen gebrek aan ik had 8 enthousiastelingen die maar wat graag wilden starten met een groep die over boeken gingen praten.
Uit ervaring heb ik ondervonden dat onze lezers het ook fijn vinden als er naast de besprekingen nog nevenactiviteiten georganiseerd worden. Zoals bij het boek De golf van Morton Rhue, zijn we ook de film en het theaterstuk gaan bekijken. Dit jaar hebben we het boek Niets van Nic Balthazar besproken en zijn we naar het theaterstuk gespeeld door Roel Vanderstukken gaan kijken. Ik had ervoor gezorgd dat je jongeren vóór het stuk Roel vragen konden stellen in verband met het verhaal en zijn visie daaromtrent. Dat was een bijzondere ervaring.
Als slot wil ik jullie nog even vertellen hoe onze jongerenleesgroep aan zijn naam is gekomen. De groep heeft als naam De Paterlinas gekozen. Dat kwam zo
De eerste bespreking was het boek Laat me met rust geschreven door Piergiorgio Paterlini. Het werd een zéér fijne avond en als herinnering aan de toffe avond en ook omdat ze de naam Paterlini zo mooi vonden klinken, doch omdat de groep (toen!!) enkel uit meisjes bestond werd de naam DE PATERLINAS gekozen.
Zo is onze jongerenleesgroep van start gegaan.
|