Enkele mooie nadenkertjes uit reeds besproken boeken
Dat wat we zien, dat wat in onze ogen overduidelijk is, heeft vaak een andere betekenis. Feiten bestaan, maar alleen betekenissen tellen. Maar heel weinig mensen realiseren zich dat, en de chaos op de wereld is enorm. Feiten kunnen duizenden verklaringen hebben, op duizenden manieren geïnterpreteerd worden. Elke interpretatie is er één, en niet meer dan dat.
Mens onder de mensen zijn biedt de mogelijkheid te geven, niet alleen te ontvangen.
Er zijn relaties in het leven die de loop van alles kunnen veranderen, zelfs al duren ze niet eeuwig. Zelfs al duren ze geen leven lang, maar slechts een ogenblik.
Griezelig, hoe gemakkelijk ze hun vertrouwen in je handen legden, hoe gemakkelijk ze jou beslissingen lieten nemen.
Als ik één ding kan is het liefhebben. Dat lijkt niet veel bijzonders, maar ik ben er trots op.
Autisten zijn op het eerste zicht perfect normaal. Vandaar dat je autisten vaak niet kunt herkennen. Het zijn integendeel vaak een beetje onaards mooie en sprookjesachtige wezens.
Kate en ik zijn als een Siamese tweeling, met het verschil dat je in ons geval simpelweg niet kunt zien waar we met elkaar verbonden zijn, wat de scheiding des te moeilijker maakt.
Dat we iets niet begrijpen of weten, betekent nog niet dat er geen reden voor is.
Ik vind het jammer dat het een leven duurt om te leren hoe je moet leven.
Hopend dat er toch iets in hem zou achterblijven, zoals je met een blindelings opgehouden beker regen kunt opvangen.
Elkaars hand vasthouden is bijvoorbeeld een manier om je te herinneren hoe het aanvoelt om samen niets te zeggen.
'Ik wil niet klagen, maar ik voel een steen in mijn keel.' zei Aga Djan tegen de rivier. Zijn ogen brandden, een traan viel op de grond. De rivier pakte de traan, nam hem stil in het donker mee en liet het niemand weten.
'Tijd is als zand waarin je schrijft,
een krabbel die ergens achterblijft.
Hoe schrijf je in zand wanneer iets nieuw begint ?
Schrijf je met zon of water ?
Gebruik je te veel wind
zijn al je krabbels voor later.'
(Joris)
Hilde Van Driessche: '...dit vind ik echt het sublieme zelfportret!!!'
Vrijdag 18 december 2009 De leraar / Bart Koubaa De Kraai is leraar Nederlands op een school voor beroepsonderwijs. Binnen een paar jaar zal hij van zijn welverdiende rust kunnen genieten. Als hij echter het slachtoffer wordt van een uit de hand gelopen grap, slaan bij hem de stoppen door of is het zijn ware aard die naar boven komt? Met De Leraar schreef Bart Koubaa een verontrustende en spannende roman die de westerse moraal onderuithaalt, een Bint van de eenentwintigste eeuw. Wat begint als een zelfportret van een uitgebluste en verzuurde docent eindigt met een bikkelharde confrontatie die de lezer verdwaasd achterlaat.
Hieronder vind je een geluidsfragment waarmee je een interview met Bart Koubaa kunt beluisteren. Bart Koubaa in de paarse zetel - Literaire lezingen in de bib van Gent. Het geluid is niet van prima kwaliteit maar met een koptelefoon goed te beluisteren.
Vrijdag 27 november 2009 Duizend schitterende zonnen
De ongeschoolde Mariam is vijftien wanneer ze wordt uitgehuwelijkt aan de dertig jaar oudere schoenverkoper Rasheed in Kabul. Jaren later moet zij de beeldschone en slimme Laila naast zich dulden, die door Rasheed na een raketaanval uit het puin is gered. Rasheed neemt Laila in huis in de hoop dat zij hem de zoon zal schenken die Mariam hem niet kan geven. In eerste instantie overheersen tussen de twee vrouwen gevoelens van achterdocht en jaloezie, maar door de tirannieke houding van Rasheed ontstaat er langzamerhand een innige vriendschap. Samen zetten Mariam en Laila alles op alles om te overleven in de eindeloze oorlog van Afghanistan, die voor hen ook binnenshuis woedt.
Vrijdag 9 oktober ging het nieuwe leesjaar van start! We hebben 4 nieuwe en héél enthoustiaste leden bij: Natasha, Ilke, Eveline en Michelle. Volgende boeken zullen we dit jaar lezen:
-Duizend schitterende zonnen / Khaled Hosseini -De leraar / Bart Koubaa -Schaduw van de wind / Carlos Ruiz Zafon -Vingers van Marsepein / Rascha Peper
Vrijdagavond 27 november is de eerste bespreking: we bespreken het boek Duizend schitterende zonnen / Khaled Hosseini.
De filmmarathon van vrijdagavond 17 april was SUPER!!! Dank nog aan alle Paterlinaatjes en Hilde voor de mooie bloemen die ik kreeg!
We keken eerst naar de film 'Atonement' naar de roman 'Boetekleed' van Ian McEwan. Mooie film. Sommigen hadden de film al gezien, lazen nadien het boek en zagen nu nog eens de film, anderen hadden het boek gelezen en zagen nu de film voor het eerst.
Na de film werd er een hapje gegeten. En Clara had HEERLIJKE tiramisu voor ons gemaakt!
De tweede film was 'Kite-runner' naar de roman 'De vliegeraar'van Khaled Hosseini . Iedereen was het unaniem eens dat deze film de beste was van de avond. We waren allemaal onder de indruk, het boek was goed, zéér goed maar de film was zeker zo goed.
Een geslaagde avond en zeker voor herhaling vatbaar!!!
Ik wens aan iedereen een succesvolle examenperiode toe en ik hoop iedereen terug te zien volgend leesjaar.
Op vrijdagavond 17 april gaan we met de Paterlina's de films 'Atonement' (verfilming van het boek Boetekleed) en 'Kiterunner (verfilming van het boek De vliegeraar' bekijken. We maken er een ware filmmarathon van. We komen samen om 17u45 op de zolder van de bib. Tussen de films door gaan we een hapje eten.
Op de warmste dag van de zomer van 1935 is de dertienjarige Briony Tallis getuige van een merkwaardig schouwspel. Bij toeval ziet ze haar oudere zus Cecilia met haar jeugdvriend Robbie Turner in een wat ruzieachtige sfeer bij de fontein van hun landhuis staan. Plotseling trekt Cecilia haar jurk uit en stapt in haar ondergoed in de fontein terwijl Robbie toekijkt. Het is een gebeurtenis die Briony niet goed kan duiden. Als ze enige uren later opnieuw getuige is van een ontmoeting tussen de twee, ditmaal een nog schokkender confrontatie, is ze ervan overtuigd dat Robbie een gevaar vormt voor haar zuster. Aan het eind van die dag wordt er een misdaad gepleegd waarvan Cecilia en Robbie - mede door de rijke verbeeldingskracht van Briony - het slachtoffer worden en die het leven van alledrie voorgoed zal veranderen.
Zaterdag 7 februari 2008 De vliegeraar / Khaled Hosseini
Amir en Hassan zijn gevoed door dezelfde min en groeien samen op in de hoofdstad van Afghanistan. Als blijk van hun verbondenheid kerft Amir hun namen in een granaatappelboom: Amir en Hassan, de sultans van Kabul. Maar sultans zijn ze alleen in hun fantasie, want Amir hoort tot de bevoorrechte bevolkingsgroep en Hassan en zijn vader zijn arme Hazaren, in dienst van Amirs vader. Bij de jaarlijkse vliegerwedstrijd in Kabul is Amir de vliegeraar, degene die het touw van de vlieger in handen heeft. Hassan is zijn hulpje, de vliegervanger. Voor jou doe ik alles! roept Hassan hem toe voordat hij wegrent om de vallende vlieger uit de lucht op te vangen. Die grenzeloze loyaliteit is niet wederzijds. Wanneer er iets vreselijks gebeurt met Hassan verraadt hij zijn trouwe metgezel. Na de Russische inval vluchten Amir en zijn vader naar de Verenigde Staten. Amir bouwt er een nieuw bestaan op, maar hij slaagt er niet in Hassan te vergeten. De ontdekking van een schokkend familiegeheim voert hem uiteindelijk terug naar Afghanistan, dat inmiddels door de Taliban is bezet. Daar wordt Amir geconfronteerd met spoken uit zijn verleden. Zijn voornemen om zijn oude schuld jegens Hassan in te lossen sleept hem tegen wil en dank mee in een huiveringwekkend avontuur.
De vliegeraar van Kabul is een teder en tegelijkertijd ongekend spannend boek over lotsverbondenheid en de prijs van leugens en verraad. Het is het sprankelende debuut van Khaled Hosseini, in Afghanistan opgegroeid en in 1980 geëmigreerd naar de Verenigde Staten.
EINDELIJK DE EERSTE VERGADERING!!!!!! Vrijdag 12 december 2008. De jongen in de gestreepte pyjama / John Boyne
En dat is het einde van het verhaal over Bruno en zijn familie. Natuurlijk gebeurde dit allemaal heel lang geleden en kan zoiets nu niet meer gebeuren. Niet in onze tijd...
De jongen in de gestreepte pyjama begint in Berlijn in 1943. Als de negenjarige Bruno op een dag uit school komt, zijn al zijn spullen in kratten gepakt. Zijn vader heeft promotie gekregen, en Bruno en zijn familie moeten verhuizen naar een plek die ver weg is, waar niets te doen is en waar niemand is om mee te spelen. Hun nieuwe huis staat naast een hek dat zich uitstrekt zover het oog maar reikt, een hek dat Bruno afschermt van de vreemde mensen die hij daarachter ziet bewegen. Bruno wil ontdekkingsreiziger worden en besluit op onderzoek uit te gaan. Op een van zijn tochten ontmoet hij een jongen wiens leven en omstandigheden zeer verschillen van dat van hem. Toch sluiten de jongens vriendschap, maar het is een vriendschap die niet zonder gevolgen blijft...
We zijn helaas geen Boekegem 2008 geworden... Toch bedankt aan allen die voor ons gestemd hebben!
Het nieuwe leesjaar voor de Paterlina's gaat BIJNA van start!!! We komen voor de eerste keer samen op vrijdagavond 7 november 2008 om 18u. Volgende boeken worden dit jaar besproken:
Boetekleed / Ian McEwan De jongen in de gestreepte pyjama / John Boye De schaduw van de wind / Carlos Ruis Zafon De vliegeraar / Khaled Hosseini
We kunnen eventueel ook de verfilming van Boetekleed en De vliegeraar bekijken. We zien jullie allemaal graag terug op 7 november!
Bijna gaat het nieuwe leesjaar 2008-2009 van start! Ik hoop dat iedereen er al zin in heeft om weer andere boeken te lezen en erover te praten.
Dit jaar lezen we 4 boeken uit een keuzelijst en eventueel bekijken we een verfilming van een boek. We gaan het ook eens over een totaal andere boeg gooien!!! We gaan namelijk eens 'een Strip' bespreken met daaraan verbonden (indien mogelijk) een activiteit. Jullie horen er later meer over als alles concreet uitgewerkt is .
De keuzelijst van dit leesjaar kan je downloaden via onderstaande link: http://docs.google.com/Doc?id=dckh9tj4_218hhdnnrf4 Wie graag wil meepraten met ons en +16 jaar is kan het formulier achteraan de keuzelijst invullen en dit ten laatste op 19 september inleveren op volgend adres: Openbare Bibliotheek - Kerkplein 3 - 9160 Lokeren. Of het formulier doormailen naar : annie.moenaert@lokeren.be
Vrijdag 25 april 2008. De engelenmaker / Stefan Brijs
Normaal was het voorzien dat we 'Achtendertig nachten' van Janne IJmker zouden lezen maar daar ik niet genoeg exemplaren kon bemachtigen heb ik het volgende boek op de lijst genomen: De engelenmaker
'Soms is wat onmogelijk lijkt, alleen maar moeilijk.'
Op 13 oktober 1984 keert na een afwezigheid van bijna twintig jaar Doktor Victor Hoppe terug naar zijn geboortedorp Wolfheim, vlak bij het drielandenpunt in de buurt van Vaals en Aken. De bekrompen dorpelingen reageren argwanend op zijn komst, zeker als blijkt dat hij drie kinderen van een paar weken oud bij zich heeft: een identieke drieling met een schrikwekkende afwijking. Na enkele bijzondere genezingen wordt de dokter toch aanvaard in het dorp en gestaag groeit zijn populariteit. Zijn kinderen zijn echter zelden te zien en dat voedt de geruchten. Langzaam groeit het besef dat ze alle drie ernstig ziek zijn. Maar er blijkt meer aan de hand, niet alleen met de kinderen, ook met de dokter zelf die, gegijzeld door zijn verleden, een beslissing neemt die hem onsterfelijkheid moet bezorgen. De engelenmaker is een roman vol geruchten en rumoer, gefluister en geroddel. Een verhaal over geloof en wetenschap, werkelijkheid en verbeelding, macht en onmacht, zin en onzin. Een roman waarin iedereen naar de waarheid op zoek is en uiteindelijk alleen zijn eigen waarheid vindt en gelooft.
1 maart 2008 Het huis van de moskee / Kader Abdolah Op 11 maart 2007 eindigde Het huis van de moskee van Kader Abdolah op de tweede plaats bij de verkiezing van de beste Nederlandstalige roman aller tijden. Het huis van de moskee, vertelt over een cruciale periode in de Iraanse geschiedenis en maakt daarmee veel duidelijk over de ontwikkeling van de radicale islam zoals die zich nu in veel landen manifesteert. Kader Abdolah noemt het boek waaraan hij vijf jaar werkte de kroon op zijn werk. Het huis van de moskee van Kader Abdolah vertelt een adembenemende familiegeschiedenis en vormt tegelijk een beschrijving van het drama van Iran, van de traditionele islam, van de moderniteit, het beginnend fundamentalisme, van de verwarring, de moed en integriteit.
4 januari 2008 De geschiedenis van de liefde / Nicole Krauss De geschiedenis van de liefde is een boek over boeken en over hoe die boeken je leven kunnen beïnvloeden. Maar ook over liefde, verlies en verlangen. De titel verwijst naar die van een ander, verloren gewaand, boek. Dit werk is zestig jaar geleden geschreven door Leo Gursky, een van de hoofdpersonen. In dat werk wordt telkens het meisje Alma Mereminski genoemd - De geschiedenis van de liefde is geschreven uit liefde voor haar. Een andere hoofdpersoon, Alma Singer, kreeg deze voornaam nadat haar ouders in de ban waren geraakt van het boek. Zij is een meisje van veertien jaar, onderzoekend en eigenzinnig. Hoewel ze het razend druk heeft, begint Alma een zoektocht naar haar naamgenoot en diens familie.
We wensen jou - en hen die jou omringen het allerbeste voor het nieuwe jaar geluk in grote en in kleine dingen maar bovenal: gelukkig met elkaar!
Stap boordevol vertrouwen in het splinternieuwe jaar maak elke dag een tikkeltje bijzonder voor iedereen het beste - het mooiste wat er is en telkens weer een ander prachtig wonder
17 november 2007 Een Goede Dag voor de Ezel / Tim Krabbé In Een Goede Dag voor de Ezel brengt het toeval een man ertoe wraak te nemen voor de vernedering van een hem onbekend vijftienjarig meisje door een hem eveneens onbekende jongen. Deze wraak, die was voorbestemd om door een ander te worden uitgevoerd, verandert de levens van alle betrokkenen drastisch en leidt tot een onverwachte ontknoping bij de confrontatie tussen beide wrekers.
Vrijdag 19 oktober 2007 zij we de film 'Ben X' gaan bekijken. De film is de grote winnaar geworden op het 31e World Filmfestivalvan Montreal in Canada. Het regiedebuut van tv-maker Nic Balthazar kreeg niet alleenhoofdprijs, maar ook de publieksprijs en de prijs van de oecumenische jury. Ben X is een bewerking van Baltazars boek 'Niets is alles wat hij zei' wat we met de Paterlina's vorig leesjaar hebben besproken. Het vormde ook al de basis voor het theaterstuk 'Niets' met Roel Vanderstukken wat we in januari hebben gezien.
Ik ben Moenaert Annie
Ik ben een vrouw en woon in Lokeren (België) en mijn beroep is Bibliotheekbediende.
Ik ben geboren op 03/12/1959 en ben nu dus 65 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Lezen, lezen en praten over wat ik gelezen heb..
Over mijn maatje - mijn medebegeleidster
Mijn FANTASTISCHE medebegeleidster van de Paterlina’s is Hilde Van Driessche. Ook zij woont in Lokeren (België). Haar beroep is leerkracht, zij geeft les aan het 5e leerjaar. Zij is geboren op 14 oktober 1956. Haar hobby's zijn uiteraard ook lezen en praten over boeken.
Als ik lees verdwijn ik helemaal in het landschap.... (Hilde)
Een goed boek is je beste vriend, voor nu en altijd. Martin Tupper
Een boek is een plaats waar je naar toegaat, een eerlijke plek in jezelf waar je jezelf vragen kunt stellen over je ware gevoelens. In een goed boek vind je een taal waarin je met jezelf kunt praten, waarin je emoties kunt beschrijven zonder ze te reduceren of triviaal te maken. (Jeanette Winterson)
"Sommige boeken moeten worden geproefd, andere moeten worden opgeslokt, en slechts enkele moeten worden gekauwd en verteerd." (Francis Bacon)