Zondag 7 juni 2009
Sawubona! (hoihoi!)
Hier ben ik weer met een stukje tekst!
Gisteren zijn we inkopen gaan doen in het winkelcentrum om het weekend te overleven J
Afrikanen lijken teveel tijd te hebben: Vanessa had met de chauffeur van het busje afgesproken dat hij ons om 11 uur naar het winkelcentrum zou brengen. Om half twaalf stond hij aan de deur. Voorzien van twee lijfwachten vertrokken we naar Maponya, waar we met ons drie werkelijk de enige blanken leken te zijn. t Was een apart gevoel! J
Normaal zouden we om twee uur vertrekken hier in het weeshuis met de kinderen naar de film die ook in dit winkelcentrum ligt, waardoor we om half twee te voet terug moesten gaan.
Natuurlijk haalden we dit niet en besloten we om, tegen de regels in, een taxibusje te nemen. Maar het was een noodgeval, dus vonden we het wel verantwoord :p
Om kwart na twee waren we terug thuis, maar er was natuurlijk geen chauffeur te bespeuren om ons terug naar het centrum te brengen. Om drie uur kom hij hier aan, de film van kwart na drie haalden we dus niet! J
Dus wachten tot kwart voor zes, wat ons wel de gelegenheid gaf om even op internet te gaan en mijn leuke gastenboekberichtjes te lezen!
Daarna keerden we terug naar de cinema om Night at the museum 2 te kijken en natuurlijk pasten ze ook hier Afrikaanse tijd toe. We film startte zon twintig minuten later dan voorzien J maar was wel heel geslaagd! Ook de kinderen vonden het heel leuk!
Hoewel Dennis, als enige jongen, met negen meisjes, zich toch liever apart zette
J
Een leuke quote uit de film: The key to happiness is doing what you love with the people you love.
Terug hier hebben we nog een boke gegeten en zijn we op tijd gaan slapen om vandaag een rustige dag tegemoet te gaan.
Zondag is ook wasdag voor de vrijwilligers, maar toen we net gingen vragen of we mochten wassen, bleek dat het wasmachine ook een baaldag had! J
Iedere zondag hebben de kinderen de kans om naar de kerk te gaan of komt er iemand naar hier. Zo is er vandaag een koor geweest, bestaande uit vier jongens. Dan gaan ze allemaal samen binnen zitten en zingen liedjes, waarvan ik er eentje kende! JIf you happy and you know it en een variatie van Tante Fien is dood J
t Is ook een soort van misviering, maar veel interactiever. Wie wil mag vooraan komen bidden en zo een boodschap geven aan God, ze lezen samen de Bijbel, vertellen er verhalen over.
Ondertussen ben ik ook al eens een kijkje gaan nemen in de andere huisjes. Ze zijn allemaal in orde en best leuk ingericht. Hoewel er toch verschillende dingen zijn waarmee het heel pover gesteld is: Zo eten ze uit tinnen borden en frisbees.
Aangezien hun eten bestaat uit donaties, moet je er ook voorzichtig mee zijn. Zo wilden we deze morgen het brood eten dat we gekregen hadden, maar het zag er niet meer echt eetbaar uit. Juist kwam er een jongen aankloppen om te vragen voor beleg om op zijn boterham te doen. Ze zijn hier heel gewend aan vrijwilligers en ze testen heel duidelijk hun grenzen J
Toch zijn de kinderen hier nog heel rijk, zolang ze in het weeshuis zijn, ten opzichte van de rest hier in de buurt. Ze zijn zeker dat ze drie keer per dag eten krijgen, hebben kleren, een bed, zelfs een tv. J Maar zodra de kinderen 18 jaar zijn, moeten ze hun eigen leven beginnen en worden ze aan hun lot overgelaten. Vanaf dan is het echt overleven: ze hebben geen huis, geen eten, geen geld.
Op dit moment is er een jongen van 18 die bijna moet vertrekken en op zoek is naar een sponsor, ook iets wat helemaal niet gemakkelijk te vinden is. Heel wat jongeren stelen om te overleven en belanden bijgevolg in de cel. Zo is er een jongen, die momenteel al zon anderhalf jaar in de gevangenis zit omdat hij betrapt werd met stelen
.
Maar het beeld dat ik had van Afrika is al meer zoals ik het mij had voorgesteld voor ik vertrok.
Toen ik aankwam in de luchthaven van Johannesburg, was ik behoorlijk verrast. De luchthaven is heel modern en doet me ergens denken aan de constructie van Centre Pompidou in Parijs. Ook heb ik in Johannesburg meer blanken dan zwarten gezien. Wel was er een duidelijk verschil tussen hen, want het viel hard op dat het voornamelijk de zwarten waren die werken en de blanken die geld uitgeven.
Alles staat hier ook al in het teken van de Wereldbeker Voetbal 2010. ZA spendeert miljoenen in het moderniseren van hun land:
- de luchthaven die nog maar pas vernieuwd is
- openbaar vervoer dat hier heel miniem is tenzij je gebruik maakt van een illegaal busje met vrienden
- het importeren van energiebronnen. Ze hebben hier een grote elektriciteitscentrale die heel lang geleden gebouwd is. Maar door de jaren heen bleven mensen richting Joburg komen, waardoor er drie keer meer mensen wonen, dan ze hadden voorzien. Ze hebben sindsdien geen vernieuwing of aanpassing gedaan van hun centrale waardoor het regelmatig voorkomt dat deze plat ligt en er dus bepaalde delen van de stad geen elektriciteit hebben. Dit willen ze natuurlijk vermijden wanneer de wereldbeker plaats vindt, maar nu importeren ze tijdelijk generatoren in die het werk overnemen als het plat valt, i.p.v. te zorgen voor een permanente oplossing.
In Soweto leven zon 14 miljoen mensen.
Johannesburg is een heel rijke stad, maar toen we op weg waren naar het project, hier in Soweto, reden we over een brug, waar je aan de linkerkant allemaal heel moderne gebouwen zag, aan de rechterkant lag alles er heel er gesteld.
Zo leven sommige mensen hier nog echt in hutjes die bestaan uit aan elkaar geklopte golfplaten.
Toen we in het begin van de week onze oriëntatiedagen hadden, reden we vaak langs vuurhaarden. Ze branden hier afgebakende stukken grond bewust af, zodat, indien er zich een brand voordoet, het vuur zich niet kan blijven verspreiden, wat maakt dat je regelmatig dikke rookpluimen ziet.
|