Via bloggen.be is de opmaak van een blog zeer eenvoudig. Eenmaal opgestart is het toevoegen en/of wijzigen van tekst, foto's, links e.a. 'kinderspel'. Dat laatste mag je dan ook letterlijk opnemen.
Kinderen (vanaf het 4e leerjaar) kunnen zo een klasblog houden. Hiervoor kiezen biedt vervolgens een waaier aan mogelijkheden: - andere klassen binnen dezelfde school op de hoogte houden van het 'leven' in de eigen klas - uitwisselen van ideeën, leuke werkjes - leerlingen aanzetten tot spontaan schrijven - laagdrempelig - het groepsgevoel bevorderen
Hieronder twee links naar websites met leesoefeningen.
Op www.schatkast.nl kunnen kinderen, vanaf 5jaar (3de kleuterklas / groep 2), oefenen op het herkennen van klanken en rijmwoorden.
Op de website van meester Daniël www.danielbilliau.be worden leesoefeningen aangeboden die aansluiten bij de methode Veilig Leren Lezen. Het gaat hier om meer dan 230 leesoefening. Per kern kan je de oefeningen afzonderlijk aanbieden.
16-09-2007 om 21:06
geschreven door Scally
12-06-2007
LS - ICT - online oefenen algemeen
Hieronder een overzicht van websites waarbij online kan geoefend worden voor taal, rekenen, Frans en W.O. Samengevat in drie woorden zijn deze websites: - gebruiksvriendelijk - gevarieerd - uitdagend
www.onlineklas.nl Zonder te moeten registreren kan je de reeksen online inoefenen. Heel positief aan deze website is het geven van feedback bij een verkeerd antwoord (enkel bij taal).
Bij elke onderdeel vind je een ruim aanbod aan oefenmogelijkheden:
1. REKENEN - Tafeldiploma: Inoefenen van de tafels. Individueel of de tafels door elkaar. - Erbij en eraf : Bepaal zelf de moeilijkheidsgraad en de oefenreeks. - Sommenkampioen: Snel, sneller, snelst rekensommen (plus en min) tot 100 oplossen. - Sommenkampioen junior: Rekensommen (plus en min) tot 20.
2. TAAL - Werkwoorden oefenen: Bepaal zelf de tijd (T.T. of V.T.) en welke werkwoorden je oefent (zwakke of sterke werkwoorden). - Vijf: Raad het vijfletterwoord.
Leerlingen uit de 3de graad, in zowel Waalse als Vlaamse scholen, krijgen respectievelijk Nederlandse en Franse les.
Een taal leren gaat natuurlijk het best door de taal in reeële situaties te gebruiken. Op onze school voegen wij de daad bij het woord. Wij zijn dit schooljaar dan ook gestart met een uitwisselingsproject met een school uit Ittre. In dit bericht vind je een overzicht van de activteiten die tijdens de ontmoetingen van beide scholen plaatsvinden. Elke leerling heeft een vaste correspondent. Hiermee worden tussen de ontmoetingen door brieven of mails uitgewisseld.
Eerste ontmoeting - 15/03/'07.
De leerlingen van Ittre geven ons een rondleiding in hun dorp. We komen heel veel te weten over folklore, tradities en bezienswaardigheden in dit kleine Waalse dorpje (www.ittre.be). Vooraf kregen de leerlingen de kans om elkaar beter te leren kennen. Ze vertelden elkaar waar ze woonden, welke hobby's zij hebben...kortweg ze deelden hun interesses. Het ijs was gebroken. De bezoekers uit Herfelingen brachten mattetaarten mee, een lekkernij uit onze streek.
In de namiddag stond sport op het programma. De competitietopper van 2007 Ittre - Herfelingen stond op de kalender.
Tweede ontmoeting - 26/04/'07
De school uit Herfelingen krijgt de leerlingen van Ittre op bezoek. We beginnen de dag met een dorpsspel in het centrum van Herfelingen. In kleine groepjes verkennen de leerlingen aan de hand van een aantal opdrachten ons dorp: - leer elkaar een liedje aan - vertaal straatnamen in het Frans - koop in het winkeltje de ingrediënten van het recept - speel samen een pleinspel - stuur een brief als antwoord op een Franse pennevriend(in) - steek een sketch ineen
In de namiddag spelen we samen gezelschapsspelen en wordt er ook geknutseld: twister, wie is het, make 'n' break, vier op een rij, vouwpoppen knutselen,...
Deze tweede ontmoeting werd zeer gesmaakt door alle leerlingen en de leerkrachten van beide scholen. Om dit project nog wat meer in de verf te zetten, nodigden wij de media uit. Het Laatste Nieuws en de Streekkrant (Pajottenland) schreven beide een artikel over de uitwisseling. Ook op de website van de Pajotse internetkrant www.editiepajot.com kreeg het project de nodige aandacht.
Op het einde van de dag wisselden heel wat kinderen hun e-mailadressen uit. Er werden naar volgend schooljaar reeds nieuwe afspraken vastgelegd om dit uitwisselingsproject verder uit te bouwen.
Leerlingen krijgen in deze bijdrage een stappenplan aangereikt om een spreekbeurt voor te bereiden. Van een 'mindmap' tot tips om materialen op te zoeken en te verwerken.
De leerlingen krijgen een verhaal waarvan de prenten door elkaar zijn gehaald. Ze rangschikken de prenten chronologisch. Na controle door de leerkracht gaan leerlingen het verhaal uitschrijven op de computer.
* In het 1ste leerjaar beperk je de opdracht tot 1 à 2 zinnen per prent of je werkt met tekstballonnen. * In het 2e leerjaar schrijven de leerlingen het verhaal volledig uit en ze verzinnen een passende titel. * In het 3e leerjaar kan je de leerlingen het verhaal met eigen ideeën laten aanvullen.
20-04-2007 om 22:33
geschreven door Scally
10-04-2007
5e & 6e lj. - Creatief schrijven / Sociale Vaardigheden - Een positief toekomstbeeld.
De toekomst...spreekt tot de verbeelding. Er hangt wat magie rond het thema.
Het thema biedt kansen om met leerlingen te filosoferen over de toekomst. Actuele problemen kunnen hierin aan bod komen (gevolgen van de opwarming van de aarde, uitvindingen, op ontdekking in de ruimte,...)
Een leuke schrijfopdracht die hierbij kan aansluiten, vind je hier. Laat leerlingen een toekomstbeeld opstellen voor iemand uit de klas. Denk hierbij aan thema's als werk, relatie, gezondheid,... Leg wel de nadruk op een positief toekomstbeeld. Het gaat om een realistisch beeld. Na een grondige brainstorm kunnen de leerlingen zelfstandig aan de slag.
Tip!
Leuk aan deze opdracht is dat leerlingen hun geschreven tekst achteraf naar voor kunnen brengen. Zorg voor een 'glazen bol', een aantal doeken, het verduisteren van de klas. De leerling waarover het toekomstbeeld werd geschreven komt dan bij de waarzeg(g)(st)er naar zijn/haar toekomst luisteren.
10-04-2007 om 00:00
geschreven door Scally
BS - SOCIALE VAARDIGHEDEN - een leerlijn
Vanuit materialen die ik in de loop van de schooljaren heb verzameld, werkte ik een 'leerlijn' uit m.b.t. Sociale Vaardigheden. Inspiratie haalde ik dus uit verschillende methodes, maar voornamelijk uit bijscholingen. SV worden niet afzonderlijk aangeleerd. SV worden geïntegreerd binnen andere lessen. Je geeft geen SV een halfuurtje per week. Aan de hand van de voorbeelden hoop ik duidelijk aan te geven wat ik hiermee bedoel...
Bij elke pijler horen lessen en/of thema's voor elke graad.
1. Leren over...liefde
1e graad
2e graad
3e graad
- Lieve woordjes. (een verhaal van Carl Norac & Claude Dubois) - Lief zijn. Verliefd zijn. - Ik vind je lief...(laat leerlingen via briefjes naar elkaar schrijven waarom ze iemand lief vinden)
- Vrienden - Een groot hart voor...(helpen, danken, goed doel,...) - Ik vind je lief...(laat leerlingen rond Valentijn een liefdebrief schrijven naar een fictieve figuur waarover je verteld heb in de klas)
- Vriendschap vs liefde. Liefdeskoffer van CLB - Een groot hart voor...(liefdadigheid) - Verliefd zijn.
2. Leren over...het lichaam
1e graad
2e graad
3e graad
- Kijk wat ik kan! Ik kan al...(groeiboekje, ik kan lezen, ik kan tellen tot 10,...) - Ik groei. Van baby tot schoolkind. - Zich wassen! Tanden poetsen! Winter- & zomerkledij.
- Iedereen is anders. - Jongen of meisje? Is het nu Jan of An? - EHBO
- Over verschillen tussen jongens en meisjes. - Ik verander in de puberteit. - Samenwerking Mega-project.
3. Leren over...nieuw leven
1e graad
2e graad
3e graad
- Ik ben geboren! Geboortekaartjes (laat de leerlingen hun eigen geboortekaartje meebrengen) - Gevoelens bij geboorte. - Nieuw leven bij de dieren.
- De ooievaar? Maar nee, de bloemkool! - Alles is nieuw! Gevoelens bij nieuwe ervaringen.
- Mijn geoorteverhaal. - Bloot! De voortplanting
4. Leren over...genieten
1e graad
2e graad
3e graad
- Sherborne - 4 hoofdgevoelens: blij - bang - boos - verdrietig (gevoelens koppelen aan verschillende situaties) - Dat vind ik (niet) leuk. Omgaan met anderen.
- Sherborne - Ik voel mij... De anderen voelen zich... Gevoelens benoemen. - De relatie naar anderen kunnen verwoorden.
- Sherborne - Daar geniet ik van... - Mijn relatie met anderen. Een (positief) toekomstbeeld opstellen.
10-04-2007 om 00:00
geschreven door Scally
vanaf 4e lj - W.O. / groepswerk
Wie graag aan de slag gaat volgens de CLIM-methode vindt hier alvast een aanzet. CLIM betekent in se Coöperatief Leren In Multiculturele groepen. Multicultureel kan naar mijn mening vervangen worden door mogelijkheden/talenten. Wie voor deze methode kiest, neemt als leerkracht de taak van begeleider (coach). De leerlingen krijgen binnen hun groep een eigen taak. Elke taak is genoemd naar een figuur uit het gezelschapspel "Stratego":
1. De maarschalk is de leerkracht. Die mag 'bommen' uitdelen als de leerlingen hun werk niet naar behoren uitvoeren. Deze groep krijgt dan een extra opdracht. Deze taak heeft altijd betrekking op het groepswerk waaraan tijdens de lessenreeks wordt gewerkt.
2. De generaal is de voorzitter van de groep. Hij of zij neemt de leiding en zorgt voor de rust.
3. De kolonel is de secretaris en leidt de invulopdrachten.
4. De kapitein leidt de verbetering van de opdrachten. Dit gebeurt a.d.h.v. een verbetersleutel of de leerkracht. Hij of zij controleert steeds of alles is verbeterd.
5. De luitenant controleert de spelling. Hij of zij heeft steeds het groene boekje en een woordenboek bij de hand.
6. De verkennner is de loper. Hij of zij is de enige die zijn plaats mag verlaten om materiaal te gaan halen.
Het gebruik van deze methode kan je best toepassen over heel de lagere school. Aanpassingen voor leerlingen uit de onderbouw zullen hierbij wel nodig zijn. De namen die aan de verschillende taken worden gegeven, kunnen ook vrij gekozen worden. De werkvorm is niet methodegebonden.
10-04-2007 om 00:00
geschreven door Scally
26-03-2007
1e & 2e lj - TAAL - Creatief schrijven / Luisteren & Spreken
In deze les verzinnen de leerlingen een verhaal met de personages uit hun leesmethode. Op het knipblad vinden ze de hoofpersonages terug en een aantal duidelijke en zeer herkenbare prenten (kermis, taart, postbode,...). Met de prenten die je aanreikt geef je het verhaal van de leerlingen een richting natuurlijk. Wees er echter zeker van dat zij creatief genoeg zijn om hun verhaal een leuke wending te geven. In een eerste fase knippen de leerlingen de prenten uit waarmee ze een verhaal willen samenstellen. Ze leggen de prenten in de juiste volgorde. Laat hen tussendoor hun verhaal luidop vertellen. Waarschijnlijk merken ze zelf als er iets niet klopt. Je kan hen hierin ook sturen en tips geven. Als ze het verhaal gelegd hebben, kunnen ze de tekst ervan uitschrijven.
26-03-2007 om 17:20
geschreven door Scally
1e & 2e lj - TAAL - Luisteren en spreken (2)
Je reikt de leerlingen een spreekplaat aan. In dit voorbeeld zien de leerlingen een prent uit een klas. Er valt op elke leerling wel iets aan te merken. Je kan een gesprek aansnijden over goed/fout gedrag. Je laat de leerlingen vrijuit vertellen over deze plaat. Bij de volgende stap kiezen de leerlingen, per 2, een situatie die ze op prent zien. Deze beelden ze uit. Bij het uitbeelden mogen ze een dialoog voeren.
Tip!
Neem deze dialoogjes met een cassetterecorder op. Achteraf kan je de dialogen samen beluisteren.
26-03-2007 om 16:49
geschreven door Scally
22-03-2007
BS - SOCIALE VAARDIGHEDEN - de geluidsmeter
Ik heb in mijn klas (3e en 4e leerjaar) de geluidsmeter geïntroduceerd. Deze geeft aan welke geluiden in een klas kunnen en mogen, misschien zelfs moeten gehoord worden. Elke geluidsfase kreeg een kleur toegewezen (vrij te kiezen). Ik som ze hier even op van boven naar beneden:
- aandacht in de klas: de juf of meester geeft instructies - werklawaai: de leerlingen lossen oefeningen op,schrijven iets over (bij individueel werken of partnerwerk) - rustig praten, lezen / samen: bij groepswerk is overleg nodig, er wordt naar elkaar geluisterd en het hanteren van gespreksregels is hier van toepassing - praten mag: tijdens de knutselles - rommelmoment: bij het begin en/of het einde van de dag worden boeken, werkbladen opgehaald en uitgedeeld, tussen twee lessen door wordt er materiaal weggelegd - ssshhht...juf/meester leest voor: de leerlingen luisteren geboeid naar een verhaal - lekker gek: het lievelingsmoment van de leerlingen, een bewegingstussendoortje om na een lang werkmoment batterijen weer op te laden
In het begin van het schooljaar, bij de introductie van de geluidsmeter, wordt de wijzer door de leerkracht verplaatst. De leerlingen merken zelf wel wanneer de geluidsmeter verplaatst werd. Beetje bij beetje nemen de kinderen de taak over van de leerkracht. Zij weten dan al heel goed welk geluid bij welke werkfase hoort. Het gaat hier niet om een omslachtige aanpassing. Kijk ook naar de andere bijdrage m.b.t. Sociale Vaardigheden om een totaalbeeld te hebben van deze aanpak (coming soon).
Mits de nodige aanpassingen kan de geluidsmeter over heel de basisschool worden gebruikt. Dit kan een aanzet zijn in alles klassen tot leren leren.
22-03-2007 om 00:00
geschreven door Scally
21-03-2007
1e & 2e lj - TAAL - luisteren en spreken - chronologisch rangschikken
De leerlingen krijgen een prent te zien waarop een eenvoudige oorzaak- & gevolgsituatie wordt weergegeven. De prent bestaat uit drie luiken die als ze juist worden gerangschikt de situatie weergeven.
We maken klassikaal een voorbeeld, dit is de situatie: 1. Suske legt een voetbal op de penaltystip. 2. Suske steekt beide armen in de lucht en geeft duidelijk aan dat hij zeer blij is. 3. Suske trapt de bal in doel.
De leerlingen plaatsen de drie prenten in de juiste volgorde. Laat hen hier ook vertellen wat er precies gebeurt.
Ze krijgen een nieuwe situatie voorgeschoteld: 1. Wiske loopt op de stoep. 2. Ze ligt wenend op de grond. Suske troost haar. 3. Wiske valt voorover.
Ook hier plaatsen de leerlingen de prenten in chronologische volgorde. Nu doen ze dit wel individueel. Laat hen achteraf de situatie navertellen.
Een volgende stap in deze les is de kinderen zelf een situatie waarin oorzaak - gevolg duidelijk worden geïllustreerd. Laat hen eventueel wat voorbeelden opnoemen: een boterham willen eten, een kuikentje uit een ei, tanden poetsen, een boek lezen,...
bron: deze prenten van Suske en Wiske vind je 'Klein Suske en Wiske. Eerste stappen naar schrijven.' bij Standaard uitgeverij.
21-03-2007 om 00:00
geschreven door Scally
20-03-2007
BS - TAAL - leesmotivatie
Met een boekje in een hoekje. Vanuit deze stelling heb ik op onze school een project opgestart, de LEESTOTEM.
Met wijnkisten bouwde ik in de eerste plaats een aantal torens. De kisten hadden het ideale formaat om er boeken in op te bergen. Naast een mooi kleurtje werden de kisten versierd met ornamenten die naar leesboeken verwijzen. De leeshoek werd aangevuld met boeken uit de schoolbibliotheek en boeken die door de leerlingen aan de school werden geschonken.
Om het project in de verf te zetten werden alle klassen een eerste maal uitgenodigd om van het leeshoekje te komen 'proeven'.
De 1e graad maakte kennis met Jodokus (spreekpop). Jodokus verslindt boeken. Hij deelde een mooi verhaal met de leerlingen. De 2e graad kreeg een fragment uit Pippi Langkous voorgelezen. De 3e graad kreeg zoekopdrachten.
Het enthousiasme was / is groot. De leerlingen maken gebruik van hun leeshoek tijdens middagspeeltijden waarop het slecht weer is. Er worden tijdens de voorleesweek en de jeugdboekenweek per klas activiteiten georganiseerd. Dit hele project kadert in taalstimulering en leesmotivatie (36% van onze school wordt bevolkt door Frans- en/of anderstalige leerlingen). De leestotem is een aanzet om kinderen (en ouders) warm te maken voor boeken. Samen lezen, een verhaal vertellen, fantaseren,...
Tips!
- Laat leerlingen van een hogere klas vanuit een bestaand verhaal een poppenkastspel voorbereiden voor de kleuters of de 1e graad. - Nodig eens een auteur op school. - Verwerk 'bekende' kinderboeken in de optredens voor het schoolfeest. - Schrijf met de leerlingen een boek. - ...
20-03-2007 om 00:00
geschreven door Scally
16-03-2007
3e & 4e lj - TAAL - creatief schrijven / Vreemde beestjes!
Een schrijfles over vreemde beestjes. Iedereen kent wel de olifant, de tijger, de krokodil, het paard, de zebra, enz.
Hebben jullie echter al gehoord van de krokofant of van een zebrafijn? Gekke namen vind je? Het gaat hier dan ook om zeer gekke dieren.
Ze ontstaan in de les na een gesprek over (opvallende) eigenschappen van bekende dieren. We splitsen de namen van die dieren op in lettergrepen. Na een goede mix van een aantal lettergrepen (max.3) bekom je dus een krokofant...
Laat de leerlingen een beschrijving neerpennen van hun gekke beestje. Denk hierbij aan de opvallende eigenschappen uit de inleiding van de les: - oren - kleuren - tanden - ogen - ...
Ze maken er ook een tekening van en vullen verder de identiteitskaart in. Hierop vermelden ze de voeding, de woonplaats, de stam waartoe ze behoren,...
In een tweede les kan je leerlingen laten samenwerken aan een dialoogje. Wat als de krokofant een zebrafijn ontmoet? Die hebben elkaar waarschijnlijk veel te vertellen. Beide beestjes gaan op stap en beleven de gekste avonturen.
Afhankelijk van het enthousiasme van de leerlingen kan je hen hun eigen dier laten knutselen en de les uitbreiden naar het spelen van het verhaal in de poppenkast.
16-03-2007 om 00:00
geschreven door Scally
12-03-2007
5e & 6e lj - FRANS - extra oefenstof
Hieronder een aantal suggesties om Frans te integreren in hoekenwerk en/of contractwerk.
1. Via www.google.be vind je heel gemakkelijk oefeningen om de vervoegingen van werkwoorden in te oefenen of te ontdekken. Geef als zoekterm, "prendre vervoegen" (vergeet de aanhalingstekens niet). In de zoekresultaten vind je nu zeker een oefening om het werkwoord prendre te vervoegen. Het gaat meestal om Hot Potatoes oefeningen (zelf in te vullen of slepen).
Als je in je zoekterm 'prendre' vervangt door een ander werkwoord, bekom je hetzelfde resultaat.
2. Op de website www.fransiscool.net vind je: - woordenschat - werkwoorden - info over Franse cultuur
3.http://lexiquefle.free.fr Een website om woordenschat in te oefenen. De woordenschat wordt voorgelezen (een mooie correcte uitspraak).
4. Pictionary. Gebruik woorden uit de woordenschatlijst van je leesboek.
5. Woordenketting. Met de woorden uit de woordenschatlijst maak je een zo lang mogelijke ketting. De 1e letter van het 2e woord is de laatste letter van het 1e woord, de 1e letter van het 3e woord is de laatste letter van het 2e woord, enz...
6. Twister. Gebruik van 'la main, le pied, gauche, droite, rouge, jaune, vert, bleu, le, la,...'
7. Wie is het? Vragen leren stellen m.b.t. het uiterlijk van iemand. Handig hier is om samen met de kinderen een woordenschatlijst op te stellen.
8.www.la-conjugaison.fr Een overzicht van de meest voorkomende werkwoorden in alle tijden. Interessante site om vervoegingen op te zoeken. Oefenmogelijkheden te moeilijk voor de lagere school.
9. Scrabble. De letterblokjes worden verdeeld (7 à 8 per lln). De andere blokjes liggen in het midden. Leerlingen trachten bestaande woorden te vormen. Als het tijdens een ronde niet lukt om een woord samen te stellen, nemen ze een letter uit het midden.
12-03-2007 om 00:00
geschreven door Scally
4e; 5e & 6e lj - TAAL / Drama / Muzische vorming - Stripverhaal samenstellen
Tijdens deze lessenreeks gaan leerlingen, in groepjes, een eigen (foto)stripverhaal maken. Je kan elke fase van de lessenreeks indelen in een ander leerdomein. Een voorbeeld van vakdoorbrekend te werken.
1. Verhaal uitschrijven. Het verhaal wordt in een doorlopende tekst geschreven. Het thema van de strip wordt klassikaal bepaald of je laat je inspireren door WO-thema die dan aan bod komen (vb. beroepen, reizen, iedereen beroemd,...).
2. Strip uittekenen. Tijdens de les muzische vorming laat je de leerlingen het verhaal omzetten naar een (getekende) strip. Ze verdelen een A3-blad in 12 à 15 vakken. In elk vakje tekenen zij een situatie uit het verhaal. Bespreek hier met je leerlingen dat een foto een momentopname is.
De foto's kunnen tussendoor getrokken te worden. Je hoeft hier geen les voor uit te trekken. Zorg ervoor dat het fototoestel is ingesteld op een lagere resolutie. Zo hebben de foto's meteen het geschikte formaat. Leerlingen van de 3de graad kunnen gerust zelf het digitaal fototoestel hanteren. Eens de foto's op de computer staan, kan je aan de laatste fase van het 'project' werken.
3. Powerpoint-presentatie maken. Aan de hand van een eenvoudig stappenplan leren kinderen heel snel werken met dit programma. Leer hen een foto in te voegen (één foto per dia). Voeg aan elke fot een aantal tekstballonnen toe. Veel toeters en bellen heeft deze presentatie niet nodig. Hou het eenvoudig!
Coming soon! In het kunsthoekje van onze scholenwebsite vind je hiervan een aantal voorbeelden. Neem een kijkje op www.gbsgooik.be
Er bestaan op de markt een aantal luisterleesboekjes voor kleuters en voor beginnende lezers. Zo heeft Nijntje er één uitgegeven. Bij het boekje hoort een luistercd.
Met dit materiaal heb ik een aantal luister- & spreeklessen uitgewerkt voor het eerste leerjaar (1e trimester). Als je opteert om deze les later in het schooljaar te geven, kan je er een schrijfopdracht aan koppelen.
De leerlingen luisteren naar het verhaal. Na een eerste luisterbeurt hangt de leerkracht de prenten van het verhaal in willekeurige volgorde op. We luisteren een tweede keer naar het verhaal. De leerlingen merken waarschijnlijk meteen op dat de tekening niet juist staan. Tijdens de tweede luisterbeurt krijgen de leerlingen de prenten van het verhaal ook individueel. Na de tweede luisterbeurt mogen de kinderen de prenten uitknippen en chronologisch rangschikken. Ter controle wordt er nog een laatste keer naar het verhaal geluisterd en indien nodig passen de leerlingen de volgorde van de prenten aan.
Van het verhaal bestaan slechts 4 à 5 prenten. Het verhaal kan echter met nog andere prenten geïllustreerd worden. De leerlingen kiezen twee passages uit het verhaal. Hun passage gaan ze nu zelf illustreren. Hun eigen tekeningen moeten een plaats krijgen in de chronologische volgorde. Als het verhaal volledig is komt het tweede deel van de opdracht (schrijfopdracht):
We bieden de leerlingen een aantal tekstballonnen aan. Zij brengen de personages aan het praten. Één tekstballon per personage op de prenten. Zo ontstaan er dialogen.
Deze les biedt een waaier aan mogelijkheden op vlak van luister-, spreek- en schrijfvaardigheden. Je laat leerlingen het aangepaste verhaal aan elkaar vertellen.
09-03-2007 om 00:00
geschreven door Scally
06-03-2007
LS - ICT - Muzische vorming/ beeld
Maak leuke kerstkaartjes of carnavalprenten van je leerlingen, zonder ingewikkelde software.
Digitale foto's bewerken met Paint (staat standaard op elke computer). Als je de foto's in kleinste resolutie (640x480) trekt, is het formaat meteen aangepast aan het beeld van Paint. Geen geknoei met verkleinen (resizen) van foto's. Ook als je deze werkjes wil afdrukken, is dit een ideaal formaat (+/- A5).