Voedselbanken Nederland is een landelijke, overkoepelende organisatie van voedselbanken. Nederland is opgedeeld in acht regio’s te weten: Noord/Oost, Salland-Twente, Arnhem e.o., Noord-Holland, Rotterdam, Haaglanden, Brabant-Zeeland en Limburg. Ze hebben elk een eigen Distributie Centrum (DC) waar de aangeboden goederen worden verzameld, opgeslagen en gedistribueerd naar de locale voedselbanken in de betreffende regio. Het aantal locale voedselbanken varieert per regio van tien tot dertig.
Voedselbanken Nederland is enkele jaren geleden ontstaan uit een fusie van de toen bestaande Federatie Voedselbanken Nederland (FVN) en Voedselbanken Nederland/Rotterdam (VN). Het bestuur van Voedselbanken Nederland wordt gevormd door vertegenwoordigers van de acht regio’s, aangevuld met een onafhankelijk voorzitter.
In Nederland zijn er momenteel ca honderd en twintig locale voedselbanken. Samen verstrekken ze elke week of eens in de twee weken voedselpakketten aan ongeveer twintigduizend huishoudens.
Voedselbanken Nederland heeft een coördinerende en voorwaarden scheppende rol. Ze maakt zich sterk voor een goede en zo eerlijk mogelijke verdeling van de beschikbaar komende goederen over de regio’s. Uitgangspunt is dat elke cliënt, waar ook in Nederland woonachtig, een zo gelijkwaardig mogelijk voedselpakket krijgt. Ook opbrengsten van financiële acties worden eerlijk verdeeld over alle voedselbanken in het land.
De voedselbanken hebben zowel landelijk, regionaal als locaal, afspraken met voedselproducenten en distributeurs over het beschikbaar stellen van overtollig voedsel. De praktijk toont aan dat er nogal eens sprake is van overproductie (er is meer geproduceerd dan er wordt afgezet).
Naast een stagnerende afzet gebeurt het bijvoorbeeld ook dat goederen worden aangeboden omdat de verpakking is beschadigd of omdat producten uit de handel worden genomen of omdat het product in een geheel nieuwe verpakking wordt gepresenteerd.
Door het beschikbaar stellen van dergelijk overtollig voedsel aan de voedselbank wordt voorkomen dat bedrijven dit storten c.q. vernietigen. Het voorkomen hiervan is overigens ook één van de belangrijkste doelstellingen van de voedselbankorganisatie. Door het aan de voedselbank te geven in plaats van het te vernietigen, besparen de bedrijven bovendien stortkosten terwijl het milieu minder wordt belast via de uitstoot van co2.
Voedselbanken Nederland is altijd geïnteresseerd in het aanbieden van voedsel en het opzetten van acties waarvan de baten ten goede komen aan de Voedselbank
Voor vragen of opmerkingen over deze website kunt u zich wenden tot de afdeling PR & Communicatie van Voedselbanken Nederland; te bereiken via telefoon 06-51627035 of email: harrietimmerman@voedselbankennederland.nl
Organisatie
Voedselbanken Nederland is de landelijke koepelorganisatie waarbij acht Regionale Voedselbanken zijn aangesloten. De landelijke organisatie voert geen operationele activiteiten uit. Er bestaat dus geen Landelijke Voedselbank met een centrale vestiging en hoofdkantoor. Er is meer sprake van een coördinatie- en overlegplatform.
Het directe werk wordt uitgevoerd voor de mensen van de Regionale Voedselbanken, die elk een vertegenwoordiger in het bestuur van de landelijke organisatie hebben. Elk bestuurslid van de landelijke organisatie heeft één of meerdere portefeuilles.
De acht Regionale Voedselbanken hebben op hun beurt een bestuur dat is samengesteld uit afgevaardigden van de Lokale Voedselbanken die in de betreffende regio actief zijn.
Er is dus sprake van een getrapte structuur waarbij elke voedselbank via de regio mee kan praten over de landelijke ontwikkelingen.
De landelijke bestuurders houden zich bezig met de activiteiten, behorend tot hun portefeuille, samen met de verantwoordelijke mensen van de regio’s die zich met het betreffende onderwerp bezighouden. Op deze manier kan er vanuit de basis binnen de regio’s beleid worden ontwikkeld en kunnen eventueel afspraken worden gemaakt voor alle voedselbanken in het land.
Er zal de komende tijd nog veel moeten gebeuren om de beoogde en gewenste landelijke structuur en organisatie verder vorm te geven. Veel vrijwilligers binnen zowel de lokale, regionale als landelijke organisatie zetten zich daarvoor in.
.
Missie en strategie
Wij gaan verspilling van voedsel tegen door dit bij bedrijven in te zamelen en gratis te verstrekken aan mensen die in Nederland onder de armoedegrens leven. Wij werken uitsluitend met onbetaalde vrijwilligers.
Kerngetallen Wekelijks eten ca. twintigduizend gezinnen, ruim vijftigduizend mensen in Nederland van het voedselpakket dat zij gratis van de voedselbank krijgen. Om in aanmerking te komen voor een voedselpakket mag men als alleenstaande niet meer dan 175 euro per maand overhouden na aftrek van vaste lasten zoals huur, gas, water, licht en verzekering. Voor gezinnen gelden andere richtlijnen. Elk jaar worden meer dan negenhonderdduizend pakketten uitgedeeld.
De voedselbank betaalt niet voor voedsel. Het werk wordt op dit moment verricht met zo’n vijfduizend onbetaalde vrijwilligers.
Strategie
Er wordt gewerkt aan twee strategische thema’s:
voedsel en een zo eerlijk mogelijke verdeling over Nederland
sneller, handiger, goedkoper en tegen zo laag mogelijke kosten
Voedsel en een eerlijke mogelijke verdeling over Nederland is natuurlijk gericht op de cliënten die worden geholpen én op het voorkomen dat goed voedsel wordt vernietigd en dat het voedsel zo eerlijk mogelijk tussen de voedselbanken onderling wordt verdeeld. Het voedselpakket is altijd bedoeld als tijdelijke noodhulp.
Sneller, handiger en tegen zo laag mogelijke kosten is een meer intern gericht thema. Dit raakt zaken als logistiek & distributie, inkoop, intake en screening cliënten, subsidieververwing, donateurmanagement, huisvesting, enzovoort. Leren van elkaar en gebruik maken van gratis externe expertise met als doel dat de machine nog soepeler gaat lopen.
Voorlichting/informatie
Informatie/voorlichting…
De Voedselbank is niet meer uit onze maatschappij weg te denken. Het is (helaas) een begrip. Een flink aantal mensen wordt door de Voedselbank geholpen waardoor hun problemen een beetje worden verlicht.
De buitenwereld weet vaak niet wat de Voedselbank precies doet, hoe ze aan voedsel komt, wie voor een voedselpakket in aanmerking komt en hoe en wie de kosten betaalt.
De Voedselbankorganisatie wordt daarom nogal eens gevraagd om voorlichting te komen geven. Op bijeenkomsten van gemeenten, kerken, serviceclubs, vrouwenverenigingen enz. En dat doen we graag. Het is immers een goede zaak dat de burger inzicht heeft en weet hoe het allemaal werkt.
Wilt u ook graag nader geïnformeerd worden? Neem dan contact op met de afdeling PR & Communicatie via telefoon 06-51627035 en we proberen dit in uw regio te regelen.
Donateurs
Voedselbanken Nederland heeft geen inkomsten als gevolg van verkoop. Wij stellen de voedselpakketten immers altijd gratis ter beschikking. Onze operationele kostenproberen wij laagte houden (zo werken we uitsluitend met onbetaalde vrijwilligers) en we betalen niet voor voedsel. Ook onze bestuurders worden niet betaald. Veel zaken financieren we door giften van bedrijven, instanties en service clubs. Gemeentelijke overheden geven in veel gevallen een subsidie.
Deze bronnen van inkomsten zijn bij lange na niet genoeg omal onze operationele kosten te dekken. Wij hopen dat u donateur wilt worden voor een langere periode, maar zijn ook ontzettend blij met een eenmalige gift.
Wij zijn door de belastingdienst erkend als ANBI. Dat wil zoveel zeggen dat u gift (onder voorwaarde) aftrekbaar is voor de inkomstenbelasting. Uw gift wordt dus voor de volle 100% nuttig gebruik door Voedselbanken Nederland.
Uw gift komt ten gunste van de landelijkeorganisatie van voedselbanken. Indien u de voedselbank bij u in de buurt wilt ondersteunen kunt u zich daar aanmelden als donateur.
Het geld dat u doneert aan de landelijke organisatie wordt voor het grootste deel doorgegeven aan de voedselbanken in Nederland. Een klein deel wordt gebruikt voor de landelijkekosten zoals het onderhoud van de website. Een deel wordt aangehouden als calamiteiten fonds en het resterende bedrag wordt naar rato verdeeld over de regio's.
U kunt uw eenmalige landelijke donatie overmaken naar:
Stichting Voedselbanken Nederland omschrijving: donatie Voedselbanken Nederland Bankrekeningnummer:1071 50 824
Als u wilt dat uw geld gericht in een regio komt, kunt u overwegen uw donatie over te maken naar de regio van uw keuze. klik hiervoor de regio aan op de landkaart van de home-page voor de adressen! Uw geld wordt in dat geval gebruikt om zaken zoals huisvestingskosten van het regionale distributiecentrum, energiekosten en regionale logistieke kosten te betalen.
Ook bij u in de gemeente doen veel gezinnen een noodgedwongen beroep op de plaatselijke voedselbank. Met uw geld ondersteunt u rechtstreeks de lokale voedselbank bij u in de gemeente; een directere vorm van doneren is nauwelijks denkbaar.
Voedselbanken Nederland opnemen in uw testament?
Bij het nalaten van geld of goederen aan Voedselbanken Nederland steunt u ons terwijl u, als u de fiscale regels op dit gebied goed toepast, ook belasting bespaart. Als u geen testament maakt, bepaalt de wet wie uw erfgenamen zijn. Als u zelf wilt bepalen hoe uw nalatenschap wordt verdeeld, is het belangrijk om een testament te maken. Uw notaris kan u hierbij helpen.
Regelmatig wordt voedsel in winkels, distributiecentra of zelfs bij producenten vernietigd omdat dit niet meer te verkopen is. Dit gebeurt als een themaverpakking (zoals met Kerst, of bij een prijsvraag) niet meer van toepassing is of als het verlopen van de houdbaarheidsdatum in zicht komt.
Dergelijk voedsel is echter vaak nog goed eetbaar, maar wordt desondanks afgeschreven. De VBA springt in het gat tussen deze overschotten en de armoede in Nederland. Voedselvoorraden die zouden worden vernietigd, verzamelen wij en geven wij door aan huishoudens die in financieel zwaar weer zitten.
Gratis.
Eens per week worden in verschillende stadsdelen voedselpakketten uitgedeeld aan mensen die zonder onze hulp zonder voedsel zitten. Die situatie komt in Amsterdam vaak voor, ook in uw stadsdeel. In 2006 heeft de VBA 900 pakketten per week uitgedeeld en naar verwachting zal dit in 2007 stijgen naar 1500.
Hoe bepalen we of iemand voedsel krijgt?
De VBA houdt goed in de gaten wat de situatie is van de hulpvragers. Want waar ligt de armoedegrens?
Wie geven wij een voedselpakket en wie niet?
Wij controleren de inkomsten en uitgaven van hulpvragers. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen enerzijds schulden die mensen hebben door huurachterstand en achterstallige betaling aan nutsbedrijven en anderzijds schulden die zijn aangegaan om bijvoorbeeld luxegoederen te betalen. Want de nood moet oprecht hoog zijn, wil een hulpvrager worden toegelaten. Kort gezegd hanteert de VBA de volgende regel:
Als één persoon per maand niet meer dan 150 euro te besteden heeft aan voedsel en kleding, wordt deze toegelaten tot de VBA Bij meer personen in hetzelfde huishouden wordt dit bedrag verhoogd: voor elke extra volwassene met 50 euro en voor elk kind met 25 euro. Dus voor een huishouden van twee ouders en twee kinderen geldt een grens van 250 euro.
Meer dan voedsel alleen Wekelijkse voedselpakketten uitdelen is slechts één kant van ons werk. Doordat wij het verhaal van de voedselvrager horen, hebben wij een signaalfunctie naar de overheid en de hulpverlenende instanties. Om deze reden wordt de VBA door de gemeente Amsterdam en door diverse stadsdelen gesteund. Het gezamenlijke doel is om klanten van de VBA op de hoogte te brengen van reguliere hulpvoorzieningen en hen daar zo mogelijk naar toe te geleiden
Daarnaast wil de VBA ook initiatieven ondersteunen die de zelfredzaamheid van de hulpvragers kan versterken. Bijvoorbeeld via budgetcursussen. Of het inzetten van ‘buddy’s’ die hulpvragers helpen om over hun situatie heen te komen dan wel om eventueel verstoord contact tussen hulpverlening en cliënt weer op de rails te krijgen.
Waar zit de Voedselbank
Amsterdam?
Ook In Amsterdam is de Voedselbank actief. Deze heeft het uitdelen van voedsel per stadsdeel georganiseerd. Het doel van de VBA is om uiteindelijk in alle stadsdelen een zogenaamd Uitgiftepunt te hebben.
Zodoende kan iedereen aankloppen voor hulp. Nog niet in alle stadsdelen is een Uitgiftepunt opgezet.
Kijkt u op onze website amsterdam.voedselbank.org om te kijken in welke stadsdelen de VBA al actief is.
Hoe kunt u helpen?
• Ons werk is volledig afhankelijk van vrijwilligers. Iedereen, van bestuur tot coördinator tot voedseluitdeler, doet dit werk vrijwillig. Heeft u interesse in vrijwilligerswerk in het brandpunt van de maatschappij?
• Door de groei in het aantal uitgiftepunten en het aantal mensen dat ons om hulp vraagt, blijft de VBA een groot tekort hebben aan voedsel. Hierbij valt vooral te denken aan ‘basisvoedsel’: aardappelen, pasta, rijst, lang houdbare goederen. Kent u personen die ons verder kunnen helpen? Geeft u ons een seintje of geef deze folder aan uw kennis!
• Door onze groei is uitbreiding van ondersteuning hard nodig.
Van computers tot busjes voor vervoer. Kunt u ons logistiek steunen?
• Natuurlijk is het ook mogelijk ons financieel te steunen.
Uw gift is meer dan welkom! Ons gironummer is 4237650 (t.n.v. Voedselbank Amsterdam, te Amsterdam).
Op onze website vindt u informatie over diverse manieren om fiscaal gunstig te kunnen doneren.
Voedselbanken Nederland is doorlopend op zoek naar goede projectmanagers (m/v), voor zowel landelijke als regionale opdrachten. Mogelijke projecten: opzetten donateursactie, consolidatie jaarstukken, stroomlijnen administratie voor 110 voedselbanken, inregelen accountmanagement, bouw website, distributiecentra soepel laten functioneren, kwaliteitsmanagement, enz., enz. Het resultaat is belangrijker dan het op tijd halen van de mijlpalen: projectleden zijn immers ook vrijwilligers.
Zoals alle functies bij Voedselbanken Nederland is deze functie onbezoldigd. Voor meer informatie mail je naar markpreidel@voedselbankennederland.nlDit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
(2) Management assistent met doorgroeipotentie (ondersteuning landelijk bestuur)
Het landelijk bestuur van Voedselbanken Nederland is op zoek naar een management assistent (m/v) die de vice voorzitter gaat ondersteunen bij zijn werkzaamheden in het kader van de coördinatie van voedselverwerving. Je hebt ruime ervaring als directiesecretaresse, management assistent of office manager en kunt zeer zelfstandig werken. Je bent bereid om echt iets op te bouwen. Er is volop ruimte om door te groeien: het landelijk voedselwervings secretariaat moet worden opgebouwt. Dit kan in overleg met de vice voorzitter worden opgepakt. Als je de ambitie en kwaliteiten hebt om op termijn dit landelijk secretariaat aan te sturen is dat een duidelijke pré. De werkzaamheden kunnen voor een belangrijk gedeelte vanuit huis gedaan worden. Bij voorkeur woonachtig in de omgeving van Arnhem.
Zoals alle functies bij Voedselbanken Nederland is deze functie onbezoldigd. Voor meer informatie mail je naar tomhillemans@voedselbankennederland.nl of bel: 06 53 722 609Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
(3)Inkopers
Voedselbanken Nederland krijgt het voedsel dat zij elke week gratis uit deelt. Veel andere zaken worden gelukkig gesponsord. Toch moeten er zaken worden ingekocht zoals energie, brandstof, huisvesting, heftrucks, vrachtwagens en onderhoud. Wij zoeken mensen die inkoop als professionele achtergrond hebben en nu hun ervaring belangeloos willen inzetten om bij ons het verschil te maken. Voor meer informatie neem je contact op met Mark Preidel. markpreidel@voedselbankennederland.nlDit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
(4) Donateursmanagement
Voor de financiering van onze operationele kosten zijn wij afhankelijk van donateursopbrengsten. Wij zijn op zoek naar enthousiaste mensen die hun schouders willen zetten onder dit belangrijke onderwerp. Je bedenkt mogelijkheden om het relatiebeheer van bestaande donateurs en het werven van nieuwe donateurs verder te professionaliseren. We hebben mogelijkheden op zowel medewerkers- als managementniveau. Dit is beslist geen gespreid bedje! Net zoals alle functies in onze organisatie is deze functie onbezoldigd. Voor meer informatie neem je contact op met Mark Preidel. markpreidel@voedselbankennederland.nl
In zes jaar tijd is de Stichting Voedselbanken Nederland geworden tot een landelijk netwerk met rond de 110 Voedselbanken die elk nog een een aantal uitdeelposten verzorgen.
De eerste Voedselbank in Europa ontstond in 1984 in Frankrijk. Inmiddels zijn 17 landen aangesloten bij de Europese Federatie van Voedselbanken ( www.eurofoodbank.org ). De Nederlandse Voedselbank bestaat sinds 2002 en is sinds 2004 aangesloten bij de Eurofoodbank. Het concept Voedselbank kent enkele grondregels: Hoofddoelstellingen zijn:
Tegengaan van verspilling van levensmiddelen Tegengaan van armoede Geen mensen in loondienst, 100% vrijwilligers Er worden geen levensmiddelen ingekocht/verkocht!
Vooral dit laatste is op dit moment van belang! De opbrengsten van de benefietuitzending worden besteed aan het oplossen van transportproblemen. Er is ongeveer 1 miljoen euro te besteden, de voorstellen worden beoordeeld door een raad van toezicht, die een onpartijdig oordeel zal geven over onze plannen. Op korte termijn komen wij met een financiele verantwoording.
Inmiddels hebben wij de lokale voedselbanken onderverdeeld in acht regio's. Afgevaardigden uit de besturen van de acht regionale voedselbanken vormen samen het landelijke bestuur onder voorlopig voorzitterschap van een externe kracht.
John Verhalle (fondswerving en donateurs) Regio Noord Holland johnverhalle@voedselbankennederland.nl De volgene stap is om de lokale voedselbanken onder te brengen bij de regionale vestigingen. Wij werken aan een overzicht dat binnenkort op deze website zal verschijnen.
De voedselbanken hebben uw financiele steun hard nodig om de exploitatiekosten, die voornamelijk bestaan uit transport-, energie- en huisvestingskosten, te kunnen dekken. Wilt u een bijdrage leveren aan de voedselbank in uw regio dan kan dat via onderstaande bank- of gironummers:
Regio Amsterdam giro 4237650 Regio Arnhem bank 1084.73.317 Regio Brabant-Zeeland bank 1537.79.004 Regio Haaglanden giro 4215892 Regio Limburg bank 1146.37.539 Regio Rotterdam bank 3963.98.626 Regio Salland-Twente bank 1140.39.135 Regio NoordOost Nederland bank 1138.85.660
Let op: Niet alle initiatieven maken deel uit van het Nederlandse netwerk. Controleer eerst hier of neem contact op. Wij zijn hard bezig om alle gegevens opnieuw in te voeren. Excuses voor het ongemak. Alle bij de Stichting Voedselbank aangesloten vestigingen krijgen een inlogcode waarmee men de eigen pagina kan beheren. Indien u nog geen bericht hierover hebt ontvangen, mail dan naar: website@voedselbank.nl
Doneren
Heeft u een grote partij voedingsmiddelen die u aan de Voedselbank wilt geven neemt u dan contact op met Sjaak Sies*, Stichting Voedselbanken Nederland Regio Rotterdam. Voor kleine partijen kunt u contact opnemen met een Voedselbank bij u in de buurt.
De Stichting Voedselbanken Nederland verklaart bij deze het volgende:
De Stichting verbindt zich ertoe:
1. Geen levensmiddelen, welke zij via [naam leverancier] heeft ontvangen, ondeugdelijk op te slaan; 2. Ontvangen levensmiddelen niet met een commercieel oogmerk te gebruiken en slechts gratis aan derden te leveren die aan de door de Stichting opgestelde criteria voldoen; 3. Zich te onthouden van elk gebruik van levensmiddelen dat niet strookt met de Doelstelling (bijvoorbeeld levering aan niet-Begunstigden); 4. Zich te onthouden van elke handeling welke de goede naam en faam van [naam leverancier] al dan niet rechtstreeks zou kunnen schaden; 5. De stichting verbindt zich er toe te vermijden dat de ontvangen levensmiddelen (wederom) in het commerciële kanaal terecht komen.
Voedselveiligheid
Richtlijnen opgesteld door De Voedsel en Waren Autoriteit overleg met de Voedselbank
Hoe lang het product houdbaar is, moet op de verpakking zijn aangegeven. Zolang de verpakking niet geopend is, kunt u het product bewaren tot de houdbaarheidsdatum. Afhankelijk van de bederfelijkheid en de verpakking zijn er twee mogelijkheden:
Te gebruiken tot
Op zeer bederfelijke producten zoals vlees, vis , kip, voorgesneden groenten en koelverse maaltijden staat: te gebruiken tot . Dit is de zogenaamde TGT-datum. Deze datum is de uiterste datum waarop het product gegeten mag worden. Eigenlijk is het dus te gebruiken tot en met de vermelde datum. Te gebruiken tot betekent dat het product na de vermelde datum niet meer betrouwbaar is. De TGT-datum is alleen haalbaar als het product door de verkoper en door u is bewaard volgens de instructies op de verpakking. Anders is de houdbaarheid korter. Zeker bij bederfelijke waren is het daarom goed kritisch te zijn op de verkoper. Let op zaken als: ziet de winkel er schoon en netjes uit, worden bederfelijke producten gekoeld bewaard en gaat de verkoper hygiënisch om met de levensmiddelen (bijvoorbeeld bij de slager)?
Ten minste houdbaar tot
Op minder bederfelijke producten, zoals groente in blik, koekjes en meel, staat ten minste houdbaar tot: de zogenaamde THT-datum. Deze geeft aan dat de fabrikant tot die datum een goede kwaliteit garandeert. De datum geldt alleen als de verpakking niet open is geweest. Ten minste houdbaar tot wil zeggen dat de kwaliteit van het product na de vermelde datum achteruit kan gaan. Het product zal dan niet zo lekker meer smaken, maar u zult er normaal gesproken niet ziek van worden. Uiteraard ligt dit anders als het gaat om een meer bederfelijke product met een THT-datum, zoals melk of eieren. Bovendien geldt de houdbaarheidsdatum alleen als de verpakking niet open is geweest.
De Voedselbanken Nederland ontvangt geen structurele subsidiestromen. Op lokaal niveau worden enkele initiatieven wél ondersteund door de betreffende gemeente, maar dit is incidenteel.
Met name de exploitatiekosten zoals brandstof, verzekeringen, telefoon, kantoorbenodigdheden, enz. worden betaald uit giften van particulieren, kerken en het bedrijfsleven. Voor specifieke projecten zoals transportmiddelen, koel/vries ruimte e.d. schrijven wij fondsen aan voor een financiele ondersteuning.
Wordt donateur! Download een Machtigingskaart 0309 Ingevuld en ondertekend opsturen (zonder postzegel) naar:
Stichting Voedselbanken Nederland Antwoordnummer 20157 3020 VB Rotterdam
Of stort uw bijdrage op bankrekeningnummer:
10 71 50 824.
t.n.v. Stichting Voedselbanken Nederland Arnhem
Aanmelden en criteria
* Toekenningscriteria * Criteria * Aanmelding
Toekenningscriteria
De hulp van de Voedselbank is bedoeld om mensen/gezinnen een steuntje in de rug te geven bij het oplossen van hun financiele problemen en is in principe tijdsgebonden. Hulp kan worden geboden voor een maximum periode van 3 jaar, gekoppeld aan de maximale periode van een schuldsanering.
De werkwijze is als volgt:
Via een hulpverlenende organisatie zoals bijvoorbeeld maatschappelijk werk, thuiszorg, riagg enz., kan een gezin bij ons worden aangemeld door middel van een aanmeldingsformulier (bijlage) of via de email of fax.
Het is de bedoeling dat de ontvanger op een door ons aangegeven dag en lokatie het pakket zelf komt ophalen. Dit gebeurt doorgaans op donderdag of vrijdag bij zogenaamde verdeelpunten. In uitzonderingsgevallen kan er thuis bezorgd worden, in overleg met het verdeelpunt of met de Voedselbank zelf.
Om in aanmerking te komen voor ondersteuning zijn criteria opgesteld. De aanmeldende organisatie beoordeelt of iemand binnen deze criteria valt. Er zal regelmatig een evaluatie plaatsvinden om te zien of voortzetting nog nodig of noodzakelijk is.
Criteria
Voedselpakketten zoals die door de Voedselbank ter beschikking worden gesteld zijn bedoeld als NOODHULP voor mensen die voor kortere of langere tijd financieel echt niet rond kunnen komen. Ze zijn expliciet NIET bedoeld als extraatje voor mensen die het niet breed hebben. Daar zijn er zoveel van dat de Voedselbank onmogelijk al die mensen van een pakket zou kunnen voorzien en derhalve zou toekenning al snel tot willekeur leiden.
Bij de toekenning van voedselpakketten gaat de Voedselbank uit van het besteedbaar inkomen dat mensen maandelijks over houden voor voeding, kleding e.d. dus nadat vaste lasten zoals huur, gas/water/licht en verzekeringen betaald zijn.
Wanneer het besteedbaar inkomen per huishouden onder de volgende bedragen komt het huishouden in aanmerking voor een voedselpakket:
Eenpersoonshuishouden: was 150,- wordt 175,-
Meer volwassenen vanaf 18 jaar: was 50,- wordt 60,-
Kinderen t/m 12 jaar: was 25,- blijft 25,-
Kinderen 13-18 jaar: was 25,- wordt 50,-
Het is tevens de bedoeling dat wordt aangegeven hoe lang de hulp naar verwachting noodzakelijk is. Er moet immers naar gestreefd worden dat er op korte of lange termijn een oplossing voor de noodsituatie komt. Periodiek moet getoetst (kunnen) worden of de hulp nog steeds noodzakelijk is.
Er moet met de grootste mogelijke zorg gewaakt worden voor de privacy van degenen die de pakketten ontvangen. Hun gegevens mogen derhalve niet aan anderen ter beschikking worden gesteld of ter inzage worden gegeven. De Voedselbank en iedereen die bij de uitdeling of toekenning van de pakketten betrokken is verbindt zich hieraan strikt te houden.
De gegevens dienen uitsluitend om de continuïteit te kunnen garanderen voor het geval de uitdelende instantie of persoon haar taak niet meer kan of wil verrichten, om vast te kunnen leggen tot wanneer de hulp naar verwachting noodzakelijk is en als verantwoording ten opzichte van sponsors en andere belanghebbenden wat er met de ingezamelde goederen gebeurt.
Aanmelding
Aanmelding dient plaats te vinden door een hulpverlenende instantie (maatschappelijk werk, specialistische thuiszorg, diakonie, riagg, vluchtelingenhulp etc.). Particulieren kunnen zich niet zelf rechtstreeks aanmelden.
Om ondersteuning van de Voedselbank aan te vragen dient het aanvraagformulier ingevuld en ondertekend (door de hulpverlenende instantie) te worden gestuurd naar het postadres van de Voedselbank in uw regio (zie onder vestigingen).
Klik hier om een voorbeeld aanvraagformulier te downloaden: Aanmeldingsformulier óf ga naar de website van een Voedselbank in uw directe omgeving.
De Voedselbank in uw regio laat de hulpverlenende instantie zo snel mogelijk weten waar en wanneer een voedselpakket kan worden afgehaald.
Het invullen van het aanmeldformulier.
De inkomsten:
loon/ uitkering
huurtoeslag
zorgtoeslag
kinderkorting
alimentatie
kostgeld kinderen , als de kinderen geen kostgeld betalen maar wel eigen inkomsten hebben worden zij niet meegerekend in de gezinssamenstelling.
Bijzondere bijstand.
De uitgaven:
Volledige huur
energiekosten
verzekeringen
schuldenlasten
Telefoon-, internet- en vervoerskosten worden niet meegerekend maar moeten van het netto besteedbaar bedrag worden betaald. Er zijn uitzonderingen hier kunt u telefonische informatie over krijgen.
Kosten voor de kinderen moeten van de kinderbijslag betaald worden. Hier vallen ook de schoolkosten onder.
Voor veel kosten zoals school, sport en boeken kan een vergoeding worden aangevraagd bij de sociale dienst.
De formulieren mogen niet door particulieren worden ingevuld, alleen door een hulpverlenende instantie.
De hulp van de Voedselbank is bedoeld om mensen/gezinnen een steuntje in de rug te geven bij het oplossen van hun financiele problemen en is in principe tijdsgebonden. Hulp kan worden geboden voor een maximum periode van 3 jaar, gekoppeld aan de maximale periode van een schuldsanering.
De werkwijze is als volgt:
Via een hulpverlenende organisatie zoals bijvoorbeeld maatschappelijk werk, thuiszorg, riagg enz., kan een gezin bij ons worden aangemeld door middel van een aanmeldingsformulier (bijlage) of via de email of fax.
Het is de bedoeling dat de ontvanger op een door ons aangegeven dag en lokatie het pakket zelf komt ophalen. Dit gebeurt doorgaans op donderdag of vrijdag bij zogenaamde verdeelpunten. In uitzonderingsgevallen kan er thuis bezorgd worden, in overleg met het verdeelpunt of met de Voedselbank zelf.
Om in aanmerking te komen voor ondersteuning zijn criteria opgesteld (bijlage). De aanmeldende organisatie beoordeelt of iemand binnen deze criteria valt. Er zal regelmatig een evaluatie plaatsvinden om te zien of voortzetting nog nodig of noodzakelijk is.
· Snel · Voordelig · Discrete verzending . Erkende Artsen · Authentieke medicijnen · De grootste online -apotheek · Geen afspraak nodig · Vertrouwelijk en veilig · Geen wachtkamer · Bestel thuis of op het werk · korting op sommige kosten voor trouwe klanten!