Hoewel de armoede in Nederland toeneemt en er goed voedsel voor armoedebestrijding gratis beschikbaar is, wil de Nederlandse regering hier niet aan meewerken. Als Voedselbanken Nederland begrijpen we niet hoe dit uit te leggen is. Nederland dat als grootste nettobetaler aan de Europese Unie geen gebruik maakt van een Europese regeling voor armoedebestrijding dat geen geld kost en vele Nederlanders die in armoede leven tijdelijk een steuntje in de rug zou kunnen bieden.
In Nederland leeft bijna een miljoen mensen in armoede. Om precies te zijn 971.000 personen in 453.000 huishoudens. En er is sprake van een sterke toename! Dat geldt zeker voor specifieke groepen als kinderen, zelfstandigen en AOWers. Twaalf procent van alle zelfstandigen leeft in armoede en 108.000 minderjarige kinderen krijgen minder dan één warme maaltijd per twee dagen! Ca 60.000 personen die in armoede leven, eten deels van een voedselpakket dat door een van de 120 voedselbanken in Nederland is uitgereikt. Om daarvoor in aanmerking te komen, moet je aan een strenge inkomenseis voldoen.
De voedselbanken zijn zich bewust dat het alléén verstrekken van een voedselpakket symptoombestrijding is en beslist geen structurele hulp. Bij de aanvraag wordt dan ook veelal een professionele hulpverlener van buiten de voedselbank betrokken: géén pakket zonder traject!
Kabinet nog steeds niet bereid Nederlanders te helpen die in armoede leven!
De oplossing is in Europees verband beschikbaar. De Europese Unie heeft namelijk een voedselhulpprogramma voor àlle lidstaten. Dit jaar wordt voedsel ter waarde van 500 miljoen euro verdeeld onder de 20 (van de 27) lidstaten die zich daarvoor hebben aangemeld. Nederland is daar niet bij! 18 miljoen burgers uit de 20 landen ontvangen bijvoorbeeld groente, fruit, granen, aardappels, rijst, pasta en peulvruchten, zuivel, vlees, vis, vetten en olie. Op de eindproducten van dit hulpprogramma wordt duidelijk aangegeven dat ze gratis zijn en afkomstig van de Europese Unie. Dit voedsel kost ook Nederland als land niets extras. Als Nederland wel zou meedoen, kunnen deze producten door de voedselbanken worden verdeeld.
Kabinet echter niet bereid gratis oplossing te accepteren!
We hebben staatssecretaris Bleeker per brief gevraagd bij de Europese Unie te melden dat Nederland voortaan ook gebruik zal maken van het Europese voedselhulpprogramma. De heer Bleker heeft echter geantwoord dat hij daartoe niet bereid is. Vervolgens hebben drie CDA-leden van de Tweede Kamer vragen aan de heer Bleker gesteld. Uit diens beantwoording blijkt echter opnieuw dat het kabinet niet van plan is aan het Europese voedselhulpprogramma deel te nemen. De lidstaten dienen zelf te bepalen hoe in het levensonderhoud van behoeftigen wordt voorzien. Verder is hij niet bereid om samen met de Voedselbanken om tafel te gaan om deze kwestie te bespreken.
Kamerdebat op 7 september
Op 7 september wordt deze kwestie besproken in de Vaste Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De Voedselbanken verwachten van de politiek dat Nederland zo gauw mogelijk wèl gebruik gaat maken van het voedselhulpprogramma van de Europese Unie. Dan zullen de Voedselbanken wel in staat zijn om de allerarmsten in Nederland (tijdelijk) van voldoende en kwalitatief goed voedsel te voorzien. Het valt niet uit te leggen aan de Nederlandse burgers dat wij als grootste nettobetalers aan de Europese Unie wèl meebetalen aan dit voedselhulpprogramma, maar dat onze eigen mensen die in armoede leven daar géén gebruik van kunnen maken! De snel groeiende vraag bij de Voedselbanken maakt op schrijnende wijze dagelijks duidelijk dat deze voedselhulp ook in Nederland noodzakelijk is! Zoals een Europarlementariër van het CDA het onlangs verwoordde: Het heeft geen zin om uit ´moraalridderij´ geld op de plank te laten liggen. Twintig andere landen maken wel gebruik van dit programma, terwijl onze eigen voedselbanken duidelijk laten weten deze Europese voedselhulp in het belang van de minstbedeelden in dit land DRINGEND noodzakelijk te vinden`.
Wachtlijsten bij Voedselbanken
Mede als gevolg van de financiële crisis loopt het aanbod van voedsel aan de Voedselbanken de laatste tijd terug, terwijl het aantal cliënten alleen maar toeneemt. Daardoor ontstaan wachtlijsten of moeten de pakketten kleiner worden gemaakt.
Kwaliteit van de voedselpakketten
Een groot punt van zorg is de samenstelling van de voedselpakketten. De voedselbanken streven ernaar zoveel mogelijk producten uit de bekende Schijf van Vijf aan te bieden, maar slagen daar meestal niet in. Producten als vlees, vis, verse groente, boter en granen treffen cliënten van de Voedselbanken maar zelden aan. De belangrijkste producten zijn nu dikwijls brood, sausen, chips en snoep.
Presentatie en Voorlichting.......