Wat vind je van alternatieve manieren van bouwen? (hout, strobalen,leem..)
Zoeken in blog
Ons huisje van stro
Verhaaltje van eerste huisje van stro in de provincie Luxemburg
13-09-2010
Zomerarbeid
Was augustus nat en kil, september is des te zonniger gestart. Het kon niet beter uitkomen met onze planning om de gevel een nieuw jasje te geven.
Afgezien van de definitieve regenpijpen en nog wat ditjes en datjes is ons huis qua buitenaanzicht nu helemaal af!
Op een week tijd is het gelukt om de gevel van de nodige lagen verf te voorzien. Silicaatverf werkt erg gemakkelijk op kalkpleister, een aanrader.
Het word meer en meer echt ons thuis.
Vanaf heden is nu ook eindelijk de balansventilatie in werking. We zijn echt benieuwd wat dit gaat geven aan de temperaturen in huis en of we met de kachel nog veel zullen dienen bij te stoken. In theorie kan het systeem onze hele huis op temperatuur houden in de winter tenzij het natuurlijk erg hard moest vriezen. De ventilatieunit is wel een joekel van een toestel, het neemt bijna de ganse breedte van de zolder in. Onze gft-toiletten zijn er nu ook op aangesloten en het werkt erg goed. Totaal geen geurhinder. Minpuntje is misschien wel dat er constant een lichte zoemtoon door het ganse huis is. Maar alles went (zelfs ne vent zegt Lizzy altijd). De afzuigbuis boven de keukenkast laten we zichtbaar, het heeft wel iets vinden we.
Nu alle gevelwerken achter de rug zijn is de stelling die we drie jaar geleden hadden aangeschaft niet meer van nut. Dus mochten er gegadigden zijn... .
De grondwerker is eindelijk langs geweest en heeft de oprit en de grond rondom mooi aangewerkt. Zijn we eindelijk verlost van onze berg zwarte grond, wat een uitzicht hebben we nu vanuit de living.
Gisteren heeft Wouter zijn eerste wandeling gegidst in de Ardennen. Meer bepaald vertrokken vanuit Lorcé, een klein dorpje nabij Stoumont. Een verkenning nabij de bronnen van Bru met stevige klimpartijen doorheen de vallei van de Lienne tot aan haar monding in de Amblève. Een pittig tochtje waarbij de beenspieren flink getest werden ( ongeveer 25 km ). Bij een frisse afsluiter werd er beslist dat dit zeker voor herhaling vatbaar is. Nieuwe afspraak te Erezée eind mei ?
Wouter heeft een leuk nieuwtje : in 2010 mag hij wandelingen organiseren in de Ardennen bij de wandelclub waar we al een aantal jaartjes bij zijn, namelijk 'Boris Trekkers' . Diegene die zin hebben om een (stevige!) wandeling te komen meedoen onder zijn 'deskundige' begeleiding, houdt hun site in het oog! De agenda voor het nieuwe jaar zal weldra aangepast worden, mét de voorstelling van Wouter als gids ;-) .
Dit berichtje is eigenlijk meer bedoelt voor diegene die bouwen of gaan bouwen in Wallonië. Het heeft ons heel wat papierwerk, mails, telefoontjes en over en 't weer geren gekost maar we kregen afgelopen week een fijn bericht. Het " Département de l' Energie et du Batiment Durable" heeft onze aanvraag goedgekeurd en binnen afzienbare tijd krijgen we een mooi sommetje gestort. Kort gezegd: een isolatiepremie. Vermits we aan alle voorwaarden voldeden qua isolatie krijgen we het maximum van de premie. Voor de strobalenbouwers onder jullie: je stro krijg je zo goed als volledig terugbetaald. Voor de geinteresseerden: je kunt alle inlichtingen bekomen via onderstaande link.
Oef, eindelijk gedaan met te gaan douchen op de plaatselijke camping. Het heeft wat hoofdbrekers, zweet en gevloek gekost maar de badkamer is eindelijk klaar, een paar details te na. Vermits we het niet zo hebben op tegeltjes sloegen we aan het experimenteren met Tierrafino leemstuc. Een erg aangenaam product om mee te werken. Maar zoals reeds aangehaald, het experiment van zelf een kleur te mengen was tegengeslagen. Vergeet het om met leemstuc een lichtgroene muur te verkrijgen. Niet getreurd dachten we, dan zetten we er een leemverf op in de kleur die we willen. Daarna hebben we de muren behandeld met gekookte lijnolie om ze waterafstotend te maken. Echter de lijnolie is hier en daar niet goed uitgedroogd zoals te zien op de foto van het bad. Dus ja, stappen we even af van het ecologisch denken en zullen we toch nog eens dienen te verven met (chemische) verf. Het oog wil ook wat. Je vindt nog wat foto's van onze laatste strappatsen in de fotoreeks van 2009.
In het Britse stadje Staffordshire hebben ze een replica van de Big Ben-toren in Londen gebouwd. De constructie is 21 m hoog en bestaat voornamelijk uit stro ! De toren heeft bovendien een werkende klok. (Zie bijlage)
Het gaat wat moeizaam om nog berichten te plaatsen. De grote werken zijn nu achter de rug, rest enkel nog her en der de eindafwerking. Die afwerking zal nog wel wat tijd vragen, lees: enkele jaren. Maar om daar nu telkens een berichtje over te plaatsen als er weer ergens een plintje is geplakt...... daar willen we niemand mee lastig vallen. Niettemin kunnen we eindelijk nog eens een nieuwe reeks foto's bijplaatsen. De buitengevel is klaar! De ploeg van 't Leemniscaat heeft prachtig werk geleverd en het resultaat mag gezien worden. De kroonlijst hebben we bekleed met Thermowood en een fris kleurtje gegeven. We wilden ons huisje toch wel eens zien zonder steigers, dus het kaleien van de gevel zal iets voor volgende zomer zijn. Het interieur, met op de eerste plek de badkamer, krijgt nu alle aandacht.
Als je je nog mocht herinneren, eind januari hadden we ons ingeschreven voor een wedstrijd duurzame architectuur in de provincie Luxemburg. Vermits we dachten een goede kans te maken met onze woning deden we uiteraard mee. Voorbije maandag werden de resultaten bekend gemaakt: het is niets geworden. Spijtig, het leek ons inziens een uitgelezen kans om de strobalenbouw te promoten. De resultaten kan je terugvinden op www.mufa.be. Verder is er eindelijk een datum vastgelegd met Mathias zodat die de eindlaag crepi kan komen aanbrengen, de planning is voor de laatste week van juni. Aan het lemen binnenshuis komen we momenteel niet echt toe, dat zal eerder een zomerwerkje worden. Hier en daar wat eindafwerking neemt ook alle tijd in beslag en zeker nog eens extra aandacht voor de luchtdichting. De voorbije wintermaanden hebben we vastgesteld dat dat echt wel nodig is. Wat we wel zeker al weten is dat er voor de dakvensters een muggengaas geplaatst gaat worden. Of liever gezegd: een zwaluwengaas.
Daar is de lente, daar is de zon,... Haa, eindelijk zon en is de lente terug in 't land. Nu deze week de zon volop schijnt, 's nachts nog wel wat vorst, hoeven we ons kacheltje niet meer aan te steken. Het blijft een aangename temperatuur binnen. En ook de zonneboiler doet nu waarvoor ze dient. De naverwarming van het vat kunnen we gerust uitlaten, de zon doet al het werk. Twee weken terug is Wouter een leemcursus gaan volgen bij CasaCalida onder de deskundige leiding van Mathias van 'tLeemniscaat. Echt een aanrader. Toen we de eerste laag leem legden op het stro mocht het voor ons gerust organisch zijn maar ook weer niet te. Nu weten we dat we nog best mooi effe muren gaan krijgen. Als dit mooie weer nog wat aanhoud staan we binnenkort weer helemaal onder de bruine smurrie.
De laatste tijd krijgen we geregeld de vraag: "Wat kost nu een strobaalwoning?". Tja, uiteraard zijn er verschillende factoren die dat bepalen dus we kunnen ook maar enkel voor ons zelf spreken. Wat architecturale vorm en inhoud betreft hebben we het bewust eenvoudig gehouden. Vooral ook daar de plaatselijke bouwvoorschriften nogal strak omlijnd waren en niet veel ruimte lieten tot "speciallekes". Onze woning is vrij compact en dat drukt de kosten en het is sneller gebruiksklaar. Driekwart van de werken hebben we zelf gedaan en bij het andere kwart zo goed mogelijk meegeholpen. Om het kort te houden; de bouwoppervlakte bedraagt totaal 200m² (gelijkvloers en verdiep gemeten op de buitenmuur) met een woonoppervlakte van 160m² en zal ongeveer een 180.000 kosten. Maar dan is het huis ook wel volledig af met alle toeters en bellen. Driedubbele beglazing, zonneboiler, waterzuivering, balansventilatie type D, buitengevel laten bezetten met trasskalk en leien als dakbedekking. Kortom: 900/m² bouwoppervlakte. Nog altijd een stuk minder dan de traditionele bouw waarbij men al gauw aan de 1200/m² zit. De isolatiewaarde bedraagt theoretisch K20, dus kun je bijna spreken van een passiefhuis. Wat onze stookkosten betreft kunnen we nog niet veel vertellen maar we vermoeden dat die toch minder dan 200/jaar zullen bedragen. Ons inziens kun je de prijs laten zakken naar een 800/m² mits hier en daar wat te schipperen in materialen.
Nu zijn we eens benieuwd zie. Vorige week te weten gekomen dat de provincie Luxemburg voor de eerste maal een wedstrijd uitschrijft voor duurzame architectuur. Wat dacht je? Natuurlijk hebben we ons direct ingeschreven. Net op de valreep want de wedstrijd was nog maar drie weken uitgeschreven en verloopt al op eind januari. Als eerste en voorlopig nog altijd enigste (?) strobalenwoning in de provincie denken we toch een goede kans te maken. Duimen maar, in mei is de uitslag. Meer is er over te lezen op www.mufa.be.
Voor de rest, Lizzy is nu wreed content dat het toilet op het verdiep geinstalleerd is geraakt. Moet ze niet meer te ver lopen als ze 's nachts dringend moet.