Wat vind je van alternatieve manieren van bouwen? (hout, strobalen,leem..)
Zoeken in blog
Ons huisje van stro
Verhaaltje van eerste huisje van stro in de provincie Luxemburg
16-10-2014
Onze nonolet compost-toilet .
Lang geleden dat we nog een bericht hier hebben geplaatst, dit komt omdat er aan ons huis ondertussen niet echt veel is veranderd. Wat we wel nog willen delen is dat we zijn overgestapt van onze 'separret'-toiletten naar 'Nonolet' toiletten (handig om een handige man te hebben !)
De reden dat we zochten naar een ander systeem was dat de Separret ons niet echt beviel. Om één of andere reden kon Lizzy niet 'apart' plassen in dat plastieken ding (de man heeft niet dat probleem) en kwam dus de urine alsnog tesamen met de stoelgang in dezelfde bak. Met alle gevolgen vandien (loodzware emmer om leeg te maken en de geur van ammoniak bleef alsnog hangen).
Ook het uitkuisen van een Separret was een hels karwei. Op de één of andere manier kwam het zaagsel steeds buiten de opvangbak terecht en in de bak er onder , waar een heel systeem van leidingen dus werd bevuild en het moeilijk maakte om het echt proper te krijgen (wat heb ik daar op gevloekt! ) .
Het enige verschil is dat we géén gebruik maken van zakjes. In de inox emmer heeft Wouter namelijk smalle sleufjes geslepen, zodat de urine doorsijpelt naar de afvoer. Om die dan leeg te maken, plaatsen we een bakje eronder, klikken dat vast aan de emmer en gaan er zo mee naar de compostbak.
Nog een extra voordeel van de Nonolet is dat, doordat de uitwerpselen zijn samengedrukt, deze véél makkelijker is leeg te maken in de compostbak. Het schuift er vanzelf uit, waar dat met de separat een heel gedoe was.. Plus ook geen geknoei meer met zaagsel . We zien enkel maar voordelen dus aan dit systeem !
Zie de foto's van onze nieuwe toiletten in de rechterkolom bij 'deel 2 ' .
Mja, het is voorbij. Spijtig,spijtig, maar voor diegene die nog eens willen terugblikken op de voor ons meer dan fantastische dag kijk hier dan maar eens op: foto's
Dommage mais oui, c'est déja fini, notre fête. C'était une journée inoubliable pour nous. Pour les souvenirs regardez les photos .
Het heeft wat geduurd maar eindelijk heeft ons huisje zijn handtekening gekregen. En voor diegene die het niet meer mochten weten. La Paillote oftewel De Strohut.
Er mogen dan velen klagen dat het stenen uit de grond vriest maar wij vinden het momenteel schitterend weer. Een dun laagje sneeuw en vol op zonneschijn. Dan mag het buiten nog -15°C zijn, binnen dienen wij amper de kachel aan te steken. Slechts een klein stookbeurtje per dag (zo'n 5kg hout), de rest doet de zon, en het is hier behaaglijk warm. Voor ons mag de winter zo nog lang duren.
De eerste sneeuw van deze winter en dat levert gelijk mooie plaatjes op getuige bijgaande foto. Een perfecte gangmaker voor de kerstperiode. Aan allen: "Een gelukkig en gezond 2012 gewenst!"
We hebben een aantal nieuwtjes. Laten we beginnen met het slechte nieuws, dan zijn we daar alvast vanaf.
Hoogstwaarschijnlijk krijgen we een fikse boete vanwege de Waalse dienst 'Kijk en Luistergeld' voor het bezit van een tv toestel. (maakt niet uit dat ze nog maar een goede maand in werking is). Dus mensen, altijd ook het krijgen! van een tweedehands oud toestel aangeven in Wallonië, ook al is je kabel/satellietschotel nog niet geïnstalleerd!
Het goede nieuws is dat onze slaapkamer eindelijk volledig geleemd én geschilderd is. Zie de bijgevoegde foto's op de link 'werken 2011' . (onze foto's deel 2). Fris, stil, rustgevend kamertje waar we hopelijk zalig gaan slapen
Interessant nieuws uit de regio (aan u om te beslissen of het positief of negatief is ), is waarschijnlijk wel de komst van vijf windmolens in Gouvy. Ook zullen er hoogstwaarschijnlijk nog 12? bijkomen in Steinbach, het dorpje vlak naast ons. De 1 of andere organisatie is er tegen, maar betwijfel of die protesten iets zullen uithalen. We zijn eens benieuwd !
Zoals bij zovele zelfbouwers gebeurt bij ons ook de eindafwerking terwijl je al in je woonst zit. En dat gaat dan meestal allemaal wat trager, er komt iets tussen of de zin ontbreekt... . In ieder geval hebben we nu toch de eindmeet in zicht wat het lemen betreft. Eind deze zomer is het de bedoeling alle binnenmuren afgewerkt te hebben: laatste laag leem en direct met de verfkwast erover. Voor diegene die bruine leemmuren mooi vinden; oké maar we kunnen verzekeren dat een kleurtje in huis stukken beter is. Het is meteen een heel pak frisser en ruimer. Het leuke aan leem is toch wel dat je er lekker mee kan kliederen. Zo zijn onze muurlampen best wel geslaagd al vinden we het zelf. De resultaten kun je zien in de fotoreeks van 2011. Met de droge periode van het voorjaar hadden we er geen goed oog op dat de bloemenweide die we ingezaaid hadden er door zou komen. Maar zie, de bijtjes en de vlinders zijn ook weeral content.
Met het fietspad volledig afgewerkt is het nu nog plezieriger om de streek hier te verkennen. En het mag gezegd worden, de bevoegde instanties hebben kosten nog moeite gespaard om er iets prachtigs van te maken. Tot de laatste dag voor de grote opening reden de vrachtwagens van de wegenwerker hier nog af en aan. Alles netjes opgeruimd en een grote feesttent maakten het plaatje compleet. Het is dan ook een plezier om op een rustig tempo door het groen te rijden. In de omgeving van Bastogne krijg je mooie vergezichten te zien. En met de aansluiting naar Houffalize en Wiltz (G.H.Lux.) is er afwisseling genoeg. En geen schrik voor de hellingetjes, de fietspaden lopen allemaal over oude spoorwegbedingen en treinen houden niet van hellingen. Wij ook niet trouwens, toch niet bij het fietsen. Nu maar hopen dat ze niet te lang wachten met de verbindingen naar Sankt-Vith en Troisvierges.
Bijna ( toch uiteindelijk niet ) , hadden we schrik om hier te vermelden dat ook wij zonnepanelen voor elektriciteit hebben (laten) leggen. Door heel die hetze dat in Vlaanderen de prijs voor elektriciteit gaat stijgen door zonnepaneel-gebruikers.. Tsja, toch liggen ze er en we zijn er tevreden over ! En ons verbruik is zeker nu met het schitterend weer van de afgelopen weken al goed gedaald. Zie foto's 2011.. PS De firma is 'Voltonomy' , waar we tot nu toe ook tevreden over zijn .
Hierbij ook een kleine vermelding dat de wandelclub waar Wouter gids bij is, vernieuwd is. Namelijk www.boristrekkers.be . Klik ook even door naar de meerdaagsen, daar er nog steeds kan ingeschreven worden voor de 'cursus bergwandelen' in maart ! Natuurlijk ook voor andere meerdaagsen en dagwandelingen ..
Was augustus nat en kil, september is des te zonniger gestart. Het kon niet beter uitkomen met onze planning om de gevel een nieuw jasje te geven.
Afgezien van de definitieve regenpijpen en nog wat ditjes en datjes is ons huis qua buitenaanzicht nu helemaal af!
Op een week tijd is het gelukt om de gevel van de nodige lagen verf te voorzien. Silicaatverf werkt erg gemakkelijk op kalkpleister, een aanrader.
Het word meer en meer echt ons thuis.
Vanaf heden is nu ook eindelijk de balansventilatie in werking. We zijn echt benieuwd wat dit gaat geven aan de temperaturen in huis en of we met de kachel nog veel zullen dienen bij te stoken. In theorie kan het systeem onze hele huis op temperatuur houden in de winter tenzij het natuurlijk erg hard moest vriezen. De ventilatieunit is wel een joekel van een toestel, het neemt bijna de ganse breedte van de zolder in. Onze gft-toiletten zijn er nu ook op aangesloten en het werkt erg goed. Totaal geen geurhinder. Minpuntje is misschien wel dat er constant een lichte zoemtoon door het ganse huis is. Maar alles went (zelfs ne vent zegt Lizzy altijd). De afzuigbuis boven de keukenkast laten we zichtbaar, het heeft wel iets vinden we.
Nu alle gevelwerken achter de rug zijn is de stelling die we drie jaar geleden hadden aangeschaft niet meer van nut. Dus mochten er gegadigden zijn... .
De grondwerker is eindelijk langs geweest en heeft de oprit en de grond rondom mooi aangewerkt. Zijn we eindelijk verlost van onze berg zwarte grond, wat een uitzicht hebben we nu vanuit de living.
Gisteren heeft Wouter zijn eerste wandeling gegidst in de Ardennen. Meer bepaald vertrokken vanuit Lorcé, een klein dorpje nabij Stoumont. Een verkenning nabij de bronnen van Bru met stevige klimpartijen doorheen de vallei van de Lienne tot aan haar monding in de Amblève. Een pittig tochtje waarbij de beenspieren flink getest werden ( ongeveer 25 km ). Bij een frisse afsluiter werd er beslist dat dit zeker voor herhaling vatbaar is. Nieuwe afspraak te Erezée eind mei ?
Wouter heeft een leuk nieuwtje : in 2010 mag hij wandelingen organiseren in de Ardennen bij de wandelclub waar we al een aantal jaartjes bij zijn, namelijk 'Boris Trekkers' . Diegene die zin hebben om een (stevige!) wandeling te komen meedoen onder zijn 'deskundige' begeleiding, houdt hun site in het oog! De agenda voor het nieuwe jaar zal weldra aangepast worden, mét de voorstelling van Wouter als gids ;-) .
Dit berichtje is eigenlijk meer bedoelt voor diegene die bouwen of gaan bouwen in Wallonië. Het heeft ons heel wat papierwerk, mails, telefoontjes en over en 't weer geren gekost maar we kregen afgelopen week een fijn bericht. Het " Département de l' Energie et du Batiment Durable" heeft onze aanvraag goedgekeurd en binnen afzienbare tijd krijgen we een mooi sommetje gestort. Kort gezegd: een isolatiepremie. Vermits we aan alle voorwaarden voldeden qua isolatie krijgen we het maximum van de premie. Voor de strobalenbouwers onder jullie: je stro krijg je zo goed als volledig terugbetaald. Voor de geinteresseerden: je kunt alle inlichtingen bekomen via onderstaande link.
Oef, eindelijk gedaan met te gaan douchen op de plaatselijke camping. Het heeft wat hoofdbrekers, zweet en gevloek gekost maar de badkamer is eindelijk klaar, een paar details te na. Vermits we het niet zo hebben op tegeltjes sloegen we aan het experimenteren met Tierrafino leemstuc. Een erg aangenaam product om mee te werken. Maar zoals reeds aangehaald, het experiment van zelf een kleur te mengen was tegengeslagen. Vergeet het om met leemstuc een lichtgroene muur te verkrijgen. Niet getreurd dachten we, dan zetten we er een leemverf op in de kleur die we willen. Daarna hebben we de muren behandeld met gekookte lijnolie om ze waterafstotend te maken. Echter de lijnolie is hier en daar niet goed uitgedroogd zoals te zien op de foto van het bad. Dus ja, stappen we even af van het ecologisch denken en zullen we toch nog eens dienen te verven met (chemische) verf. Het oog wil ook wat. Je vindt nog wat foto's van onze laatste strappatsen in de fotoreeks van 2009.
In het Britse stadje Staffordshire hebben ze een replica van de Big Ben-toren in Londen gebouwd. De constructie is 21 m hoog en bestaat voornamelijk uit stro ! De toren heeft bovendien een werkende klok. (Zie bijlage)
Het gaat wat moeizaam om nog berichten te plaatsen. De grote werken zijn nu achter de rug, rest enkel nog her en der de eindafwerking. Die afwerking zal nog wel wat tijd vragen, lees: enkele jaren. Maar om daar nu telkens een berichtje over te plaatsen als er weer ergens een plintje is geplakt...... daar willen we niemand mee lastig vallen. Niettemin kunnen we eindelijk nog eens een nieuwe reeks foto's bijplaatsen. De buitengevel is klaar! De ploeg van 't Leemniscaat heeft prachtig werk geleverd en het resultaat mag gezien worden. De kroonlijst hebben we bekleed met Thermowood en een fris kleurtje gegeven. We wilden ons huisje toch wel eens zien zonder steigers, dus het kaleien van de gevel zal iets voor volgende zomer zijn. Het interieur, met op de eerste plek de badkamer, krijgt nu alle aandacht.
Als je je nog mocht herinneren, eind januari hadden we ons ingeschreven voor een wedstrijd duurzame architectuur in de provincie Luxemburg. Vermits we dachten een goede kans te maken met onze woning deden we uiteraard mee. Voorbije maandag werden de resultaten bekend gemaakt: het is niets geworden. Spijtig, het leek ons inziens een uitgelezen kans om de strobalenbouw te promoten. De resultaten kan je terugvinden op www.mufa.be. Verder is er eindelijk een datum vastgelegd met Mathias zodat die de eindlaag crepi kan komen aanbrengen, de planning is voor de laatste week van juni. Aan het lemen binnenshuis komen we momenteel niet echt toe, dat zal eerder een zomerwerkje worden. Hier en daar wat eindafwerking neemt ook alle tijd in beslag en zeker nog eens extra aandacht voor de luchtdichting. De voorbije wintermaanden hebben we vastgesteld dat dat echt wel nodig is. Wat we wel zeker al weten is dat er voor de dakvensters een muggengaas geplaatst gaat worden. Of liever gezegd: een zwaluwengaas.
Daar is de lente, daar is de zon,... Haa, eindelijk zon en is de lente terug in 't land. Nu deze week de zon volop schijnt, 's nachts nog wel wat vorst, hoeven we ons kacheltje niet meer aan te steken. Het blijft een aangename temperatuur binnen. En ook de zonneboiler doet nu waarvoor ze dient. De naverwarming van het vat kunnen we gerust uitlaten, de zon doet al het werk. Twee weken terug is Wouter een leemcursus gaan volgen bij CasaCalida onder de deskundige leiding van Mathias van 'tLeemniscaat. Echt een aanrader. Toen we de eerste laag leem legden op het stro mocht het voor ons gerust organisch zijn maar ook weer niet te. Nu weten we dat we nog best mooi effe muren gaan krijgen. Als dit mooie weer nog wat aanhoud staan we binnenkort weer helemaal onder de bruine smurrie.
De laatste tijd krijgen we geregeld de vraag: "Wat kost nu een strobaalwoning?". Tja, uiteraard zijn er verschillende factoren die dat bepalen dus we kunnen ook maar enkel voor ons zelf spreken. Wat architecturale vorm en inhoud betreft hebben we het bewust eenvoudig gehouden. Vooral ook daar de plaatselijke bouwvoorschriften nogal strak omlijnd waren en niet veel ruimte lieten tot "speciallekes". Onze woning is vrij compact en dat drukt de kosten en het is sneller gebruiksklaar. Driekwart van de werken hebben we zelf gedaan en bij het andere kwart zo goed mogelijk meegeholpen. Om het kort te houden; de bouwoppervlakte bedraagt totaal 200m² (gelijkvloers en verdiep gemeten op de buitenmuur) met een woonoppervlakte van 160m² en zal ongeveer een 180.000 kosten. Maar dan is het huis ook wel volledig af met alle toeters en bellen. Driedubbele beglazing, zonneboiler, waterzuivering, balansventilatie type D, buitengevel laten bezetten met trasskalk en leien als dakbedekking. Kortom: 900/m² bouwoppervlakte. Nog altijd een stuk minder dan de traditionele bouw waarbij men al gauw aan de 1200/m² zit. De isolatiewaarde bedraagt theoretisch K20, dus kun je bijna spreken van een passiefhuis. Wat onze stookkosten betreft kunnen we nog niet veel vertellen maar we vermoeden dat die toch minder dan 200/jaar zullen bedragen. Ons inziens kun je de prijs laten zakken naar een 800/m² mits hier en daar wat te schipperen in materialen.
Nu zijn we eens benieuwd zie. Vorige week te weten gekomen dat de provincie Luxemburg voor de eerste maal een wedstrijd uitschrijft voor duurzame architectuur. Wat dacht je? Natuurlijk hebben we ons direct ingeschreven. Net op de valreep want de wedstrijd was nog maar drie weken uitgeschreven en verloopt al op eind januari. Als eerste en voorlopig nog altijd enigste (?) strobalenwoning in de provincie denken we toch een goede kans te maken. Duimen maar, in mei is de uitslag. Meer is er over te lezen op www.mufa.be.
Voor de rest, Lizzy is nu wreed content dat het toilet op het verdiep geinstalleerd is geraakt. Moet ze niet meer te ver lopen als ze 's nachts dringend moet.
Iedereen uitgefeest, alleman terug nuchter? Ok dan, welkom in 2009 en natuurlijk gaan we door met onze blog, ook al wonen we nu in ons huisje. Een nieuw jaar, een nieuw begin, jaja dag Jan. Hoe gaat dat, je bent in je huis getrokken wetende dat er nog veel dient te gebeuren aan afwerking en zo, maar de fut ontbreekt je eventjes. Dus alles gaat zijn gangetje ten huize La Paillote. Tegen dat het zonnetje terug deftig begint op te warmen zal het beter gaan zekers? Over zon gesproken. Goed dat ze zo uitbundig heeft geschenen de laatste weken. Terwijl het buiten tot -22°C vroor was het binnenshuis toch nog behaaglijk dank zij de zon die ons gratis warmte gaf. Ons Tigcheltje heeft goed zijn best mogen doen. Soms kwam het wel wat tekort maar dat zal beteren in de toekomst. Pas nu begin je gewaar te worden waar er nog luchtlekken zijn, al moet je goed voelen. Dus die dienen ook nog aangepakt te worden tegen volgende winter.
Ondertussen zouden we er toch misschien eens aan moeten gaan denken om onze blog ook in het Frans aan te bieden. Laatst zijn ze van "Nature et Progrès" nog komen vragen of we niet mee willen doen aan hun openhuizendagen. En natuurlijk doen we mee. Wanneer weten we nog niet maar het zal ergens in het voorjaar zijn.
Jaja, we weten het, het is weeral eventjes geleden dat jullie nog iets vernomen hadden van ons maar...... . We zijn eindelijk in ons stulpje ingetrokken en dat vraagt toch wel wat tijd. Terwijl ons Tichelkacheltje staat te ronken kunnen we eindelijk wat bekomen van het vele werk en wat op onze plooien komen. Onze twee katers staan te popelen om de omgeving te verkennen maar voorlopig hebben ze zich tevreden moeten stellen met wijlen de muis die ons versgebakken brood een bezoek had gebracht. Ondertussen hebben onze zonnepanelen zich ook al bewezen. Een zonnige winterdag en toch nog 50°C halen. Lekker warm water. Alleen, om te kunnen douchen zullen we tijdelijk toch nog af en toe eens naar het zwembad moeten gaan. En dat er nog gezweet wordt kunnen we je verzekeren. De tussenvloer is gelegd en daar ligt zowat 3 ton wit zand tussen als akoestiche isolatie. Allemaal in zakken van 40kg, sleuren,sleuren,sleuren.... . Nu nog de kerstboom plaatsen en we kunnen de laatste weken van 2008 lekker cocoonen. We wensen jullie allemaal prettige eindejaarsfeesten toe en een gezond en voorspoedig 2009! Tot volgend jaar.
Zoals de meeste van jullie wel zullen ondervonden hebben was de eerste winterprik er eentje om u tegen te zeggen. Spijtig genoeg konden we er zelf ter plekke niet van genieten. Maar via de digitale weg kunnen we toch wel enige plaatjes van ons huisje in de sneeuw aanbieden. Bedankt buurvrouw!
Hier en daar beginnen we toch al met detailafwerkingen. Plinten plaatsen, balken inolieën enzovoort enzovoort...... Na maanden van geduld zijn we eindelijk aangesloten op het electriciteitsnet. We hebben al van verschillende mensen in de streek gehoord dat dat daar tot een jaar kan duren eer ze je aansluiten. Bij ons duurde het vijf maanden dus mogen we blijkbaar nog niet klagen. Hoe gaat dat op een ander? Ondertussen vernomen dat ons kacheltje in aantocht is. Een strobaalwoning mag dan goed isoleren maar echt warm is het er toch nog niet. Hoewel, als je uit de vrieslucht van buiten naar binnen komt ben je toch blij dat je binnen staat. Van de plakker hebben we iets minder goed nieuws gekregen. In samenspraak met de architect ziet hij af om nog dit jaar de eindlaag te komen doen. Kwestie om geen vorstschade te krijgen. Gelukkig kan de eerste laag crepi tegen een stootje dus zouden we met een gerust hart de winter mogen doorkomen. Hebben we nog een half jaartje tijd om over de kleur na te denken. Geniet nog van de verse fotootjes.
We hadden ons in het begin van de bouw geen deadline vooropgesteld. Maar nu we voorgenomen hebben om er tegen de eindejaarsfeesten in te trekken begint de spanning te stijgen. Wel hebben we al beslist om sommige werken uit te stellen naar volgend voorjaar als de temperaturen wat beter zijn. Lemen, al is het binnen, is niet aan te raden bij vriestemperaturen. Wat we nog wel geleemd hebben zijn een deel van de binnenmuren. Nadat de cellenbeton een primer heeft gehad geeft de leemlaag erop best een mooi effect. Net een aangestampte muur van aarde. Spijtig dat we het niet zo kunnen laten, de leem brokkelt te veel af. Maar zoals reeds gezegd, de rest komt later. Ook onze waterzuivering heeft zijn plaatsje gekregen, de Biorock. Benieuwd of het echt zo goed werkt al ze zeggen. Buiten nog het voegwerk is ook de vloer op het gelijkvloers nu klaar. De chappe was echt wel goed gelegd zodat het vlotjes vooruit ging. Best een niet te onderschatten werkje. Moe maar voldaan. P.S. Weer een boel nieuwe prentjes bij de reeks van "herfstige foto's".
Nu begint het echt op een huis te gelijken! Mathias van 't Leemniscaat is langs geweest en heeft de eerste laag crepi ertegen gespoten. Onze eerste indruk was: precies ne bunker in opbouw. Dachten we dat we eindelijk echt meer licht zouden binnenkrijgen nu de oranje zeilen weg zijn. Jawadde, hangt er weer voor een paar weken plastic tegen ons ramen. Eind van de maand komt dan de tweede laag er op. Allereerst was het wel zwoegen geblazen om al het riet bevestigd te krijgen op de houten balken. Een luchtpistool, al is het eentje van de H***, is dan echt wel een must. Gelukkig waren de weergoden ons wat welgezind en hielden ze het min of meer droog. Nu ja droog, de dag voor het spuiten heeft het meer dan 15 uur aan een stuk gegoten. Goed dat we toch nog een zeil hadden laten hangen aan de westkant. Al was het toch wel even bang afwachten of de werken konden doorgaan. Nu kunnen we ons volledig gaan concentreren op het interieur. Over een maand willen we kunnen binnen slapen want dan word het toch wat fris in ons caravannetje .
Zoals vorige keer geschreven zijn we nu aan het hoofdstuk van de elektriciteit aanbeland. Omdat dit voor ons beiden een nogal abstract gegeven is hadden we besloten te vertrouwen op een "selfmade" firma. En het moet gezegd, we hebben er nog geen spijt van. Wat in het begin nog een onwarbaar kluwen leek toen al het materiaal arriveerde, blijkt achteraf toch vrij eenvoudig en degelijk beschreven. Echt een aanrader voor doe-het-zelfers. Al de leidingen die in de chappe liggen waren dan ook in geen tijd geplaatst. Hoewel je er toch best wel een kleurencode op nahoudt. Al de toekomde leidingen aan de kast lijken één grote warboel. En voor diegene die het zich afvragen: "Elektriciteitsleidingen in stro?". Geen probleem, net zoals in een "gewone" muur. Met hier en daar een beetje vindingrijkheid. We waren dan ook ruim op tijd klaar toen de chapper arriveerde. En die heeft zijn job prachtig en snel uitgevoerd zodat we half oktober tegeltjes kunnen leggen. Oktober zal trouwens een drukke maand worden als alles uitkomt zoals gepland. Verdere afwerking van de ramen en de garagepoort, elektriciteit, sanitair, betegelen, eind oktober de keuken, en tussendoor zou ook de kachel komen. En de bezetter komt langs voor de buitengevel. Kunnen eindelijk die plastic flappen weg! Voor nieuwe fotootjes nog even geduld.
Hoihoihoi, 't is weeral een paar weken geleden dat jullie nog iets van ons vernomen hebben maar er is ondertussen weeral van alles veranderd. We kunnen eindelijk zeggen dat we winddicht zitten. ...Of toch bijna; de garagepoort laat nog wat op zich wachten, blijkbaar ontbrak er een onderdeel dat nog moet nakomen. Niet getreurd, de ramen zitten er in. Nu we al een deel van de plastic hebben kunnen weghalen zien we pas goed hoeveel natuurlijk daglicht we gaan binnenkrijgen. En als het zonnetje schijnt is dat echt een verademing na die donkere augustusmaand. Ondertussen is ook de zonneboiler reeds geïnstalleerd. Geweldig om te weten dat we bijna het jaar rond warm "zonne"water gaan hebben. En nu ook alle binnenmuren af zijn kunnen we ons gaan concentreren op elektriciteit en sanitair, dat wordt lachen... . Een ander probleempje dat zich stelde was: "Hoe laat je op een energieverantwoorde manier poezen binnen in een strobalenhuis?". Dan maar een kattensas gemaakt in de strowand van de garage. Onze kleine viervoeters dienen zo drie luikjes te passeren eer ze zich in de sofa zullen kunnen nestelen. Een boel nieuwe foto's vind je nog in de reeks van "zomerwerken".
Volgens de bouwvoorschriften moest er een garage in het huis komen. Vermits die dan binnen de warme schil van huis kwam meenden we dan ook de vloer ervan te isoleren. Hoe doe je dat het best in een strobalenwoning? Uiteraard, met stro. Argex storten leek ons in eerste instantie beter, sterker, enz.. Tot we de optelsom begonnen te maken. Dan kwamen gauw tot het besluit te doen waar we al getraind in waren, vloerbalken plaatsen en wat stro ertussen gefoefeld. Weliswaar niet zo dik als in de woonruimte maar zo blijft het misschien meer een koele berging. Hoewel? "Koele berging" in een strobalenwoning? Wat riolering betreft ligt het in ons geval allemaal wat anders. De meesten dienen hun afvoer direkt te voorzien bij het gieten van de fundaties. Wij houden het wat simpelder en hebben die nu pas geplaatst. We dienen enkel een buis te voorzien voor grijs water daar we gft-toiletten gaan zetten. Als voorbereiding op de tussenvloer heeft Lizzy zich bezig gehouden met het plaatsen van kokosstrips voor de akoestische isolatie. Ondertussen hebben we vernomen dat de ramen en deuren klaar staan om geplaatst te worden. Dan zal het pas echt op een huis beginnen te lijken. En kunnen we eindelijk aan het interieur beginnen werken.
Halverwege de zomer, snikheet buiten en nu al voelen we dat het aangenaam vertoeven binnenshuis is. De leem is aan het uitharden met hier en daar wel een scheurtje; maar dat is eenvoudig weg te werken door wat nat te maken en weer dicht te wrijven. Dat je ook al eens een jonge scheutje van een graanhalm terugvindt, daar mag je niet van opkijken. Het bewijs dat het organische muren zijn. De eerste binnenmuur staat er, de scheiding tussen de garage en de leefruimte. Cellenbeton is echt wel snel en eenvoudig te verwerken. We gaan een poging ondernemen om hier rechtstreeks op te lemen, zijn benieuwd. Ondertussen is ook de garage voorzien van de definitieve wand en is de ondervloer van het verdiep geplaatst. Een heleboel foto's zijn bijgeplaatst in de zomerreeks.
"Ik roep de hulp in van familie." Waar hebben we dat nog gehoord? In ieder geval kwam het nu wel van pas. Op een paar dagen tijd heeft het hele interieur zijn eerste leemlaag gekregen. Hard maar heel plezierig werk. Wat dollen met jonge gasten in de modder, stevige muziek op de achtergrond. Een festivalweide heeft er niets tegen. Voor de tweede laag is het wachten tot de ramen zijn geplaatst, en de electriciteit. Diegene die vinden dat het er op de foto's allemaal nogal schots en scheef aan toe gaat. Geen zorg, dat ligt helemaal in de lijn onzer bedoelingen. We zijn nu éénmaal fan van Tolkien en consoorten.
Hallo, van ons vooropgestelde leemweekend is niet veel in huis gekomen. Het vrouwtje had veel te neig gewerkt en moest daardoor terug onder het mes voor aan de rug. Gelukkig is ze nu aan de beterhand. Maar van helpen aan de bouw is voorlopig nog geen sprake. Maar we zitten niet stil. De vloerisolatie in het woongedeelte is er de voorbije week ingegaan. Er is besloten van geen leemlaag of damprem te plaatsen tussen het stro en de OSB-platen vermits er toch nog plastic en daarop een chappe kom te liggen. Tussen de betonvloer en het stro is een geventileerde ruimte voorzien. De ruimte tussen de onderste draagbalken hebben we volgepropt met rotswol. En voor de rest komt het verzamelde losse stro nu erg goed van pas. Een goeie tip: voorzie ruim een aantal big bags om dit in op te slagen als je aan zulk een project begint. Voor diegene die zich afvragen voor wat die blok beton met rode pijp dient. Hier komt onze Tigchelkachel te staan met een externe luchtaanvoer. Zo'n beestje weegt algauw ruim 600kg dus dat moet op stevige voetjes staan.
De laatste strobaal is de voorbije week in de muur gegaan, oef!! Je begint echt af te tellen naar die ene, zeker als het van die leukerds zijn die helemaal verknipt en verzaagd dienen te worden. Echt helemaal de laatste is het eigenlijk niet want de vloerisolatie bestaat ook uit stro.Maar dat zal eerder iets voor eind deze maand zijn. Op die ene foto van de zolderpunt zul je je allicht afvragen: "Wat hebben ze daar geflikt?". We zijn er een beetje kwistig geweest met de PU-schuim maar konden bijna niet anders omdat die balen nu éénmaal goed moeten vastzitten. Je ziet ook al de plaats waar later de leidingen doorkomen van de ventilatieunit en de zonnepanelen. Ondertussen was Hein van CasaCalida langs geweest om nog eens in het kort het lemen wat uit te leggen. Er staan ons heel wat "plakkerige" dagen in het verschiet.
P.S. Er zijn nog enkele foto's bij de laatste reeks geplaatst.
Hoi, Zoals het ernu naar uitziet kunnen we in juni beginnen met het lemen van de muren. En zoals we zelf al hebben mogen ondervinden is dit in groep eens zo plezant. Daarom een kleine oproep om in het weekend van 14 & 15 juni te komen lemen. Beschouw het maar als een therapeutisch weekendje. Je lekker uitleven met leem, kliederen en aanmodderen. In je jeugd mocht je je misschien niet vuil maken van je ouders, wel dan mag je je eens helemaal uitleven met een goede vette kwak leem tegen de muren te komen smijten.
Mensen die interesse hebben gelieve even contact op te nemen .
Hallo, zoals vorige keer gezegd is de voorbije week het dak erop gegaan. Met dank aan de Poolse dakwerkers, ze kennen hun vak. Al versta je dan geen woord van hun taaltje, andersom was het al niet veel beter. Ondertussen schiet het goed op met de stromuren, nog een weekje en alles, buiten de vloer, is geplaatst. Nieuwe fotootjes vind je bij de vorige reeks.
Van socializen hebben ze hier wel kaas gegeten, op een week tijd driemaal een barbeque en de nodige drinks. Op onze bbq zullen ze nog even moeten wachten. Stro en vuur......dat gaat niet goed samen.
We zijn weeral bijna een maandje ouder sinds het laatste bericht maar we hebben dan ook niet stil gezeten. April was nog wat aan de natte kant maar de meimaand kon niet beter gestart zijn. Zon, zon, zon, ideaal weertje om strobalen te plaatsen. Eén zijde van het huis is al voorzien van stro. Al goed dat er zoiets bestaat als gepensioneerde (schoon)papa's die tijd hebben om een handje toe te steken. Eénderde van het stro is geplaatst en we zijn al zo goed als door onze voorraad heen. Maar de stroboer had al enige tijd terug een vracht stro voor ons opzij gehouden. Gelukkig maar want blijkbaar is er een tekort door de strobouw hype van de laatste jaren. De komende week zal er dan ook weer duchtig met stro gesmeten worden.
En de dakwerker heeft eindelijk van zich laten horen, volgende week zal het aanzicht van ons huisje wat aangekleder zijn!
Ter info , het verschil tussen stro en hooi : hiervoor vond ik op het internet een leuk ezelsbruggetje :
HOoi HOnger STRO STROnt
Wat is stro? Stro bestaat uit de droge bloeistengels van graanplanten. Wat is hooi? Hooi bestaat hoofdzakelijk uit gedroogd gras, maar er zitten ook andere planten in die tussen het gras groeien. Hooi wordt gebruikt als voedsel voor de dieren tijdens de winter of in droge perioden als er weinig grasgroei is.
Et voilà, de doelstellingen van deze week zijn behaald. Op drie dagen tijd een betonbekisting ineen knutselen en beton gieten. En met dat nog nooit zelf gedaan te hebben zijn we best trots op ons zelf. Het resultaat moeten we nog een paar dagen afwachten. Een beetje prutsen om de doorvoer voor de nutsleidingen te voorzien hoorde er ook bij.
Jan de timmerman is dan ook nog langs geweest om zijn werk af te maken, de verticale balken aan de zijkanten van het huis stonden op een paar uur recht.
Na zowat een half jaar van duimen draaien is het echt een plezier om terug bezig te zijn aan ons strooien nestje.
Eindelijk zijn we dan na enkele maanden terug kunnen beginnen met de werken. Na al de administratieve rompslomp nog eens te hebben moeten doorstaan; er waren wat communicatieproblemen naar de provincie toe. Wat is er nog gebeurd ondertussen? Niet zoveel, de dakvensters zijn we gaan plaatsen en deze week de boel wat "opgekuist". T.t.z., de strobalen hebben we van onder het huis gehaald om wat meer speelruimte te verkrijgen. Arbeid die we niet meer gewend zijn ;-) (na de 100e baal weegt die 101e toch wel een pak zwaarder). Voor de rest de betonvloer opgekuist, de stukjes stro kruipen wel overal tussen... Komende week zijn we dan ter plekke om de bekisting te maken voor de betonkuip. Het gaat er wel frisjes zijn, tegen het vriespunt, maar ja dat wisten we al op voorhand, dus daar gaan we best niet over klagen. In de loop van de week komt onze schrijwerker nog een dagje om zijn werk af te maken . Ondertussen zijn de balken ,die tussen de strobalen moeten geperst worden, ook besteld. Deze komen van het GH Luxemburg. Jammer genoeg zal het wel een week of drie zeker duren voor ze kunnen geleverd worden. Duuusss... Eind april, begin mei gaan we waarschijnlijk met de strobaaltjes zwieren! En daartegen verwachten we dan ook betere weersomstandigheden.
Indien er interesse bestaat om enkele dagen ( of desnoods maar een dag of eventjes), te komen helpen/kijken/commentaar geven , eventjes aan ons vragen en we kunnen u helpen met eventuele tips voor een verblijf in de buurt. Als het goed weer is, kan je natuurlijk ook gewoon een tent plaatsen op onze bouwgrond ..
Omwille van privéredenen worden de bouwwerkzaamheden tijdelijk gestopt. Dus het wekelijkse vervolgverhaal neemt hiermee even een einde. Vermits stilletjes aan de winter eraan komt zal er hoogstwaarschijnlijk pas terug gestart worden tegen de lente van volgend jaar. Het lemen van de muren had dit jaar toch niet meer gelukt wegens te lage temperaturen. En de stromuren bloot stellen aan de elementen is niet echt een goed idee. Iedereen die al eens een berichtje had nagelaten (en andere uiteraard ook) krijgt een mailtje van zodra de blog ( en daarmee ook de bouw) terug wordt gestart. A la prochaine fois.
Eindelijk is het dan zover, stro,stro en nog eens stro! Een zonnige maandagochtend en twee wagens strobalen. Ne mens moet niet meer hebben om eens goed te zweten, 500 balen wegtassen is nu niet direkt onze dagelijkse bezigheid. Na eerst de osb verder geplaatst te hebben is op dinsdag een begin gemaakt aan het strooien dak. Hier en daar wat prutsen en zoeken hoe je nu best de balen plaatst, hoort erbij. Tot 's avonds laat en met alle spots op het dak gericht is het dicht geraakt. Vermits woensdag een regendag was, is verder gewerkt aan de zoldering en zijn er al een heel deel strobalen iets of wat op maat geschoren om het de dakwerkers toch wat gemakkelijker te maken. Donderdags is dan ook op de helft van de tijd het dak dichtgelegd. We zitten onder dak!
Hallo, na een week van weeral naarstig werken is de houtconstructie een feit. De komende week worden nog enkele details afgewerkt en komt eindelijk het stro voor in het dak. Door een mankement aan de kraan werd er even gevreesd voor vertraging maar die was ongegrond. Op vrijdag is dan ook de meiboom op het dak gezet! Als ik al zei dat we een attractie vormen in het dorp vraag ik me af wat dat gaat geven als het stro arriveert. Nu de damprem is geplaatst lijkt het wel op een partytent, enkel de lampionnetjes ontbreken nog. Nieuwe foto's vind je bij de reeks van het houtconstructie.
Hoi, zoals gezegd in de vorige tekst staat de houtstructuur nu zo goed als recht, komende week gaat het dak erop. Hopelijk blijven de weergoden ons goed gezind zodat het stro droog kan geplaatst worden. Ondertussen zijn we er al wel de attractie van het dorp geworden met zelfs dagelijks enkele vaste klantjes. Zelfs de bus van de TEC (de Waalse "De Lijn") stopt al wel eens, de passagiers moeten maar wachten van de chauffeur die erg geïnteresseerd is. Laat de foto's voor zich spreken.....
Hallo, deze week valt er weinig bouwnieuws te rapen. De houten spanten zullen met een weekje vertraging arriveren. Ondertussen gebruiken we de tijd om van "hot naar haar" te crossen om nog allerhande in orde te krijgen. Bij deze zou ik een oproep willen lanceren om vrijwilligers te vinden die mee strobalen willen plaatsen in de maand oktober. Vermits Lizzy nog in revalidatie is na de rugoperatie komen er handen te kort. Diegene die zich geroepen voelen en de afstand willen overbruggen zijn steeds welkom. Graag dan wel eerst een mailtje. Uiteraard word er achteraf gezorgd voor een natje en een droogje. Natuurlijk moet ik dan wel de plek van ons stekje vrijgeven: Rue du Roy 66, 6670 Limerlé-Gouvy. Een qua toeristisch nog vrij onbekend plekje van de Ardeense hoogvlaktes van België. Vanuit Antwerpen is de afstand zo'n 220km. Op de autostrade E25, afrit 51 (Houffalize-Gouvy), volg Gouvy, na een 11tal km rechts, T-kruispunt rechts, door Limerlé naar boven rijden richting Steinbach. Net buiten het dorp vind je ons. Ze noemen het daar al de straat van de drie biggetjes: drie Vlamingen op rij die bouwen; de ene in steen, de andere in hout en jawel, wij in stro.
Woensdagochtend 05/09/'07, een datum om te onthouden. De start van de eerste strobalenwoning in de provincie Luxemburg. Dat we hier hoog zitten merken we meteen, om 07:00u, 2°C en vorst aan de grond. Drie dagen van labeur maar ze ligt er, de betonplaat. Ondertussen hebben we ook al kennisgemaakt met de Waalse manier van zaken doen, "doucement hein". Twee weken op voorhand de beton vastleggen en dan uiteindelijk zeggen dat ze pas een paar dagen later kunnen komen. Vloeken in het Frans kan ik ondertussen ook. Toeval of niet maar Belgacom kwam telefoonkabel leggen voor onze buur, ze draaiden hun hand er niet voor om om een paar meter meer te leggen zodat we geen jaar zouden moeten wachten opdat ze nog eens zouden terugkomen.
Op deze site vind je enkele fotos van de streek: Gouvy-Houffalize Het is de bedoeling dat we eens we er geïnstalleerd zijn, of misschien nog eerder, meerdere eigen foto's gaan plaatsen van toekomstige wandelingen. Er loopt namelijk ook een (voor de wandelaars bekende) GR-route. Uit ondervinding weten we dat dit vaak hele mooie paadjes en omgeving inhoudt..
Ondertussen wachten we met spanning af op onze bouwvergunning. Eind augustus, begin september? We duimen !
Waarschijnlijk vraag je je af vanwaar de titel van ons blogje afkomstig is: La paillote. De letterlijke vertaling is strohut , dit vonden we wel toepasselijk en zo gaat ons huisje dus noemen ;-) Aangezien we in het franstalige gedeelte van België gaan wonen, zochten we dan ook een franse naam ipv een vlaamse. Eigenlijk klinkt La Paillote ook wel beter dan 'strohut', vind je niet? groetjes L&W
Natuurlijk bouw je niet zomaar met strobalen, daar heb je een cursus voor nodig.. Daarom hebben we reeds enkele maanden terug een weekend-cursus gevolgd. Voor meer info kan je terecht bij onze architect (zie links). Ook vind je bij de links een fotorepportage van het weekendje! Groetjes L&W
Hoi hoi, We zijn net een weekje terug van vakantie in de omgeving van de watervallen van Coo (een klein uurtje rijden van onze bouwgrond). Een klein beetje sightseeing van de provincie Luxemburg kan weinig kwaad zou ik zo zeggen, dus hebben we 'den toerist' uitgehangen. Voor mensen met kinderen zijn de cascades van Coo en bijbehorend plopsaland natuurlijk heel leuk, veel pret verzekerd. Zelf zijn we fervente kasteel/burcht/fort bezoekers en zijn we dan ook het Chateau van La Roche en Ardenne gaan bezoeken. Verder zijn er veel skipistes in deze regio, hopelijk gaat er nog eens voldoende sneeuw vallen de komende jaren om de beentjes op de latten te wagen. Voor wandelaars en kajakkers/kanovaarders en andere outdoor sporten is dit stukje België natuurlijk een droom! Wijzelf wandelen ook graag, dus dat belooft voor de komende jaren. Gaan we vollop van profiteren, zeker weten. Last but not least , zijn de mottorijden fanaten, maar daar later meer over..
Hallo iedereen, Wij zijn een koppeltje uit Oostvlaanderen met bouwplannen. Op zich niets speciaal zou je zeggen, maar wel een beetje uniek vanwege 2 dingen. Als eerste gaan we het ver zoeken, namelijk in de provincie Luxemburg, dit in Limerlé. Op een boogscheut van Gouvy/Houffalize. Bouwen doen we niet met een gewone 'baksteen in de maag', maar met strobalen. Hierbij zijn we de eerste in deze belgische provincie die op deze wijze gaan bouwen. Ondertussen hebben we reeds onze eerste woning verkocht en ons stukje bouwgrond al aangeschaft. De plannen zijn ook zo goed als klaar (zie links voor onze architect) en het aanvragen van onze bouwvergunning (maw administratieve rompslomp ;-) ) kan gaan beginnen. Hopelijk kunnen we in september 2007 starten ! Uitgezonderd het houtskelet en mss de funderingen, gaan we veel zelf de handen uit de mouwen steken, dit brengt heel wat werk mee, maar drukt de kosten enorm (strobalen bouw is zowiezo minder prijzig dan bakstenen). Het is de bedoeling dat we hier de vorderingen en avonturen beschrijven van ons huisje van stro, dus kom eens regelmatig kijken of laat een berichtje na ;-) groetjes L & W
Neen, uw blog moet niet dagelijks worden bijgewerkt. Het is gewoon zoals je het zélf wenst. Indien je geen tijd hebt om dit dagelijks te doen, maar bvb. enkele keren per week, is dit ook goed. Het is op jouw eigen tempo, met andere woorden: vele keren per dag mag dus ook zeker en vast, 1 keer per week ook.
Er hangt geen echte verplichting aan de regelmaat. Enkel is het zo hoe regelmatiger je het blog bijwerkt, hoe meer je bezoekers zullen terugkomen en hoe meer bezoekers je krijgt uiteraard.
Het maken van een blog en het onderhouden is eenvoudig. Hier wordt uitgelegd hoe u dit dient te doen.
Als eerste dient u een blog aan te maken- dit kan sinds 2023 niet meer.
Op die pagina dient u enkele gegevens in te geven. Dit duurt nog geen minuut om dit in te geven. Druk vervolgens op "Volgende pagina".
Nu is uw blog bijna aangemaakt. Ga nu naar uw e-mail en wacht totdat u van Bloggen.be een e-mailtje heeft ontvangen. In dat e-mailtje dient u op het unieke internetadres te klikken.