De krachttoer is geslaagd. De grote gesloten schuur van La Grande Cense is omgevormd tot een ruimte die langs alle kanten openstaat voor het zonlicht.
In de dikke natuurstenen muren worden grote openingen gemaakt voor deuren en ramen. De twee poorten waar vroeger de karren in en uit reden, getrokken door paarden en beladen met graan en andere landbouwprocucten, zullen binnenkort door glas worden vervangen.
En boven in de grote daken wordt het licht binnengelaten door de hoogisolerende roto-ramen. Waar het hooi en het stro lag te slapen komt nu leven en naarstige bezigheid.
Het licht stroomt binnen van de eetzaal en de toekomstige hobby ruimte
tot de kinderspeelkamer en de appartementen bovenin.
Op dezelfde manier willen we als gemeenschap en groep open staan en transparant zijn voor de omgeving. We hopen een zonnige plek te zijn waar iedereen graag langs komt.
Van bij de start van ons Cohousing Project droomden we van een diverse groep bewoners. We wilden een buurt die zo goed mogelijk de samenstelling van een natuurlijke samenleving weerspiegelt.
Daarom hebben we geijverd voor een mooie spreiding in leeftijden, sociale achtergrond, beroepscategorie en gezinsinkomsten.
Enerzijds hebben we ons project bekend gemaakt via zeer diverse kanalen.
Anderzijds voorziet het ontwerp in een gevarieerd aanbod van woningen. De grootte varieert van ongeveer 60m² tot 170m² , met 1 tot 4 slaapkamers. Er zijn huisjes, appartementen en studios. Vier van de woonsten liggen gelijkvloers met een duplex erboven, een beetje zoals de kangoeroewoonsten, maar in ons geval zijn dit er meerdere gegroepeerd.
Tenslotte voorzien we een speeltuin en veilige zone en zorgen voor goede toegankelijkheid voor ouderen of minder-validen. Bij onze activiteiten besteden we aandacht aan kinderopvang en aangepaste activiteiten voor jong en oud, fit en minder fit.
Eigenlijk hebben we geen beperkingen ingesteld op de instroom van nieuwe deelnemers. Iedereen kon meedoen, zolang nieuwe eigenaars de basisprincipes onderschreven van onze cohousing.
Dat zijn : eigen beheer, evenwicht tussen gemeenschapsgevoel en privacy, privé-woningen en uitgebreide gemeenschappelijke voorzieningen, democratische besluitvorming, geen gezamenlijke commerciële activiteit, regelmatige warme maaltijden, diversiteit en tolerantie.
Ook wordt engagement verwacht naar de enkele taken die worden gevraagd. Elke bewoner draait mee in de beurtrol van de kookploeg en neemt deel aan minstens 1 werkgroep.
En ondanks deze afwezigheid van actieve selectie blijkt dat we een hele goede spreiding hebben van leeftijden. De doelstellingen van bijvoorbeeld de Mehr Generationen Hauser die nu in Duitsland als paddestoelen uit de grond schieten hebben we gehaald, en zonder grote inspanningen.
Kijk maar naar volgend grafiekje (elk balkje staat voor 1 persoon) :
Deze diversiteit in leeftijden is voor ons heel belangrijk. Net zoals in een dorpje of in een gemeenschap in stamverband gaan alle bewoners er wel bij varen. Ouderen worden door het netwerk van de groep beter opgevangen en gestimuleerd. Jonge gezinnen of alleenstaande ouders vinden vlot opvang voor hun kindjes. De kinderen zelf pikken de kennis en vaardigheden op van de oudere generaties, zij krijgen meerdere volwassenen en ouderen als voorbeelden. Gepensioneerden zorgen ook overdag voor een aanwezigheid in de cohousing buurt, voor kleine taken of gewoon voor het veiligheidsaspect. En s avonds zijn zij ook niet alleen.
En tenslotte, een gemengde groep met kinderen, volwassenen en ouderen voelt gewoon heel natuurlijk aan. Dat we nog lang en gelukkig met elkander mogen leven.