Inhoud blog
  • Oppervlaktes in onze cohousing
  • De Noordvleugel verrijst
  • Een slechte dag
  • Klusdag met plastiek
  • Paardenstal wordt woning
  • Paasbrunch
  • Eerste eetmaal in ons Commonhouse
  • Verborgen beerput
  • Vorderingen van de werken
  • Weekend aan zee
  • Cohousing blog herneemt
  • Zonnige ruimtes
  • Intergenerationeel wonen
  • Het werk van kabouters
  • Werkgroepjes
  • En daar was licht
  • Wandeling en Lichtfeest
  • Alle woonsten verkocht
  • Soep voor de mannen
  • Sinterklaas
  • 'La Grande Cense' is mediageil
  • Dakpannen
  • Metsen met lijm
  • Tuinklusdag
  • Ons dak
  • We bouwen een groep
  • Niveaus in de grote schuur
  • Cohousing, zalig voor kinderen
  • Fasering van de bouwwerken
  • De levendigste bouwwerf van het land
    Zoeken in blog

    Cohousing La Grande Cense
    VOLG DE BOUW VAN DE 1e COHOUSING BUURT IN BELGIE
    01-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'La Grande Cense' is mediageil

    “Na een lange opstartperiode gaat Cohousing ‘La Grande Cense’ de laatste rechte lijn in. Cohousing is een vernieuwend woonconcept dat in het buitenland  zijn sporen heeft verdiend …”

    Zo was de aanhef van ons persbericht deze zomer. In de afgelopen jaren zochten en kregen we heel wat media aandacht. Dat heeft ons geholpen om mensen aan te trekken voor een vrij ongewoon project.

     

     

    Maar ook nu, met alle woonsten verkocht, gaan we dit blijven doen. Omdat we geloven in de waarde van het concept willen we ‘Cohousing’ zoveel mogelijk bekendheid geven.

     

    Dat is een beetje een missie, en het is tegelijkertijd ook leuk. De eerste schuchtere stamelende woorden voor een bandopnemer en de eerste verlegen blikken voor een camera zijn voorbij. We hebben ons verhaal tientallen keren gedaan voor journalisten, bij opendeurdagen, op voordrachten en bij het ondersteunen van nieuwe cohousing initiatieven. Daardoor is het ook voor ons helderder geworden en beter gepolijst. We hebben het presentatiemateriaal, de teksten, de foto’s en we weten beter dan voorheen wat cohousing betekent.

     

       

     

    Waar we in het begin nog gefocust waren op de directe meerwaarde voor ons als bewoners, dringt nu het besef steeds sterker door dat we voorlopers zijn (en willen zijn) en model staan in een vernieuwende woonvorm voor heel wat mensen.

     

    Niet enkel voor de ecologische aspecten maar zeker ook omwille van de breed maatschappelijke meerwaarde willen we ons wedervaren doorgeven aan anderen.


       

     

    Kortom wij willen de media bij ons. Dat is niet altijd eenvoudig geweest. In de aanloopperiode was er nog weinig te zien, het vroeg veel inspanning en inventiviteit om magazines en televisie warm te maken.

     

       

     

    Nu we beelden kunnen tonen komt alles beter op gang. Misschien komt de tijd nog dat we teveel krijgen van fotoshoots, interviews en zoemende camera’s.

     

    Maar zolang dat niet het geval is, blijven we onze boodschap uitdragen :
    “Cohousing is nuttig, gezond en lekker”.

     

    Luk

    01-12-2008 om 08:22 geschreven door lukjonk  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (11 Stemmen)
    30-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dakpannen

    “Hela, ik sta op uwen blog nog geen ene keer op !” zo klinkt een stem van op het dak. En ja, wij reageren ook op verzoeknummertjes : dus ziehier een foto van onze dappere dakwerkers in volle actie.

     

     

     

    Zij zijn het die er ginder boven voor zorgen dat we later beschut zullen zijn tegen regen of sneeuw. Ja ja, zonder hen waren wij allemaal ‘dakloos’.

     

     

     

    Ondertussen is een andere ploeg hen komen vervoegen om de dakpannen te leggen. Het werk schiet goed op en zoals beloofd zal alles voor de winter dicht liggen.

     

      

     

    En wie zichzelf nu herkent op de blog mag een pintje trakteren aan de fotograaf.

     

    Luk


    30-11-2008 om 17:12 geschreven door lukjonk  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (9 Stemmen)
    21-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Metsen met lijm

    Als leek dacht ik : het eerste werk van een metser is het aanmaken van mortel.

    Welnee. Want onze nieuwgebouwde delen worden opgetrokken met gelijmde blokken. 
     



    Hoogisolerende gebakken aarde met luchtkanaaltjes vol isolatiemateriaal. En die stenen zijn nog eens ecologisch op de koop toe. Die dingen komen uit Duitsland, zoals heel wat vernieuwende ecologische materialen en technieken. 
     



    Ze kosten een beetje meer dan onze bekende Vlaamse bakstenen, maar door de techniek van het verlijmen wordt enorm bespaard op werkuren. Een rij stenen, een veegje lijm erover en, hop, de volgende rij wordt gelegd en je kan verder. 

     

       

    Op deze wijze worden eerst de voorbouw en de achterbouw van de schuur gemaakt. En nu schieten de muren binnen vanaf kelderniveau ook al naar boven.

    Elke dag neemt onze droom meer vorm, en nog steeds op schema! In elke bouw, maar in deze meer nog dan elders geldt volgend citaat :

    « A goal is a dream with a deadline» («Een doel is een droom met een deadline»)

     

    Luk

    21-11-2008 om 22:59 geschreven door lukjonk  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    11-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tuinklusdag

    Van zodra we volgend jaar in onze cohousing wonen, willen we daar graag meteen al een mooie tuin. Op de bouwwerf kunnen we nu nog niets aanplanten maar achteraan op de ruim halve hectare grond kan er al gewerkt worden.

     

     

    In de lente werd het terrein in terrassen gelegd en in de zomer is er al hard gewerkt om de grond te bewerken tot een bruikbare bodem.

     

     

    En dit weekend was het weer alle hens aan dek geblazen om aanplantingen te doen op de scheidingszones tussen de verschillende niveaus.

     

    Onder impuls van onze Werkgroep Tuin en onder de kundige leiding van Jan werden boompjes en struiken besteld, teelaarde aangevoerd en gaan we vandaag met een 15-tal mensen aan de slag.

     

       

     

    Klusdagen organiseren we tijdens deze bouwfase ongeveer om de maand. Het is zwoegen en zweten, maar ook steeds grote pret. Deze keer gaat het om een veilige activiteit, dus mogen de kinderen er ook bij zijn.

     

       

    En daar defileren de struiken met namen waar ik nog nooit van had gehoord, allemaal inlandse soorten en allemaal op ecologisch verantwoorde wijze gekweekt. Met liefde en zorg worden ze in de grond gezet. Met liefde en zorg zullen we ze vanaf nu verder onderhouden.

     

     

    En zoals steeds hoort er bij een dag als deze een lekkere maaltijd, met liefde en zorg bereid door onze koks. En we zijn blij als er iemand langskomt en we blijven graag nog bijpraten en natafelen.  

     

     

    Zulke spontane momenten van ontmoeting en uitwisseling wordt ook wel eens ‘buurten’ genoemd. Komt misschien van het woord ‘Cohousing-buurt’?

     

    Luk

    11-11-2008 om 11:52 geschreven door lukjonk  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    05-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ons dak

     

    Vroeger was het de gewoonte om te vieren wanneer een huis onder dak kwam te staan. Er werd een boompje in de nok bevestigd, en soms zie je dat nu nog hier en daar.

     

       

     

    Het eerste gebouw dat bij ons onder dak zal staan is de grote schuur. Daar komt een behoorlijk dakoppervlak van 630 m², en met de doorzichtige delen boven voor- en achterterras wordt dat zo’n 810 m².

     

       

     

    Net zoals voor de vloeren worden I-vormige houten balken gebruikt (tji-liggers), het onderdak bestaat uit celit-platen. Zoals voor de rest van de bouwwerken worden maximaal ecologisch verantwoorde materialen toegepast.

     

     

    Vorige week zijn de werken aangevat en vandaag is 2/3 van de schuur klaar, d.w.z. het onderdak ligt erop. Volgende week wordt het derde gedeelte aangepakt. Dan zijn we onder dak en kunnen een beetje vieren. In december gebeurt de afwerking.

     

    Luk

    05-11-2008 om 21:42 geschreven door lukjonk  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (6 Stemmen)
    30-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.We bouwen een groep

    Lang voordat onze huizen er staan zijn we al begonnen met het bouwen van onze gemeenschap.

    Cohousing staat of valt met de gezondheid en de goede samenhang van de buren groep. Daarom hebben we daar bij ‘La Grande Cense’ steeds en al heel vroeg veel aandacht aan besteed.

     

     

    In de beginperiode zorgden we ervoor dat de vergaderingen onderbroken werden door een etentje. We aten samen onze boterhammetjes of deden een potluck. Bij een potluck leggen we  alle meegebrachte eten samen, wat resulteert in een soort wonderbaarlijke vermenigvuldiging.

    Nu zijn het echte etentjes en feestjes geworden. Lente, Winter, Valentijn, Sinterklaas, alle seizoenen en alle sinten worden gevierd met lekkers, drank, dans, muziek, zang en zo meer.

     

     

    Ook organiseren we wandelingen, uitstapjes en werkbezoeken. Zo bezochten we laag-energiewoningen, permacultuur tuinen, bouwbedrijven (leembouw, balansventilatie, zonnepanelen, …), trokken naar andere bestaande woongemeenschappen in binnen- en buitenland (Nederland, Engeland, Denemarken, …).

    Of we houden het dicht bij huis en doen gewoon een kampvuur of een boswandeling, of nemen de kinderen mee naar de Brusselse Zinnekensparade met brunch vooraf bij Toos en Jan. Of we boeken met de hele groep een weekendje (Ardennen, zee, …).

     

     

    De ‘Werkgroep Sociaal’ verdient bij deze een bloemetje voor hun creatief en warm werk rond al dit soort activiteiten. Zij zijn het die telkens met originele ideeën voor de dag komen, die met hun toverhanden de lelijkste ruimte omvormen tot een sprookjesomgeving en die maken dat we door onszelf verwend worden.

    Zij zijn het die op één of andere onnaspeurbare manier alles wonderwel in goede banen weten te leiden.

     

       

     

    Het leukste vind ik persoonlijk de informele momenten. Na een vergadering of een klusdag kan het soms heel laat worden en heeel gezellig.

    Of vorige week hadden verschillende mensen het idee opgevat om even bij My en Serge langs te lopen. Resultaat : die namiddag was het daar onverwachts full house met 10 mensen bij koffie, thee, wijn en taart.

     

    Aan de goede communicatie in de groep besteden we ook constant aandacht. Ook bij werkvergaderingen wordt steeds iemand aangeduid als ‘thermometer’. Die volgt dan de ‘temperatuur’ in de groep of ziet erop toe dat iedereen aan bod kan komen en waarschuwt de voorzitter en de hele groep.

     

     

    Als we er zelf moeilijk uitgeraken doen we beroep op externe moderatie. Daarvoor is er jaarlijks een ‘groepsprocesbijeenkomst’, een soort gezondheids - check up. Lastige punten die niet eerder konden opgelost of verzacht worden, komen daar dan aan bod.

     

    Zo kwam onlangs het onderwerp aan bod van de verschillende nadruk die mensen leggen. De enen richten zich meer op de voortgang van het project, de anderen op het welbevinden van de mensen in de groep. We hebben ons eraan herinnerd respectvol en dankbaar te zijn voor de andere invalshoek.

     

    En zo zitten we weer bij de kern van de zaak : bij Cohousing bouwen we huizen, maar we bouwen voor alles een groep.

     

     

    Luk

    30-10-2008 om 16:59 geschreven door lukjonk  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    29-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Niveaus in de grote schuur

    Even voelen we ons als de eerste mannen op de maan. We lopen waar nooit voorheen een voetstap is gezet. We lopen op de 3e verdieping van onze schuur.

    Het indrukwekkende gebouw is nu opgedeeld in niveau’s.

     

     

     

    Beneden zullen restaurant, keuken, kinderspeelruimte en andere gemeenschappelijke ruimtes komen.

     

     

     

    Behalve 1 woning achteraan zullen er op de 1e en 2e verdieping nog 3 woonsten zijn, en boven ook nog een stille ruimte en gastenkamers.

     

     

     


    In de nok komt bergruimte en een deel is voorzien voor extra mezzanine voor de woonsten.

     

     


    We krijgen al een goed idee van de verhoudingen. De 2e verdieping voelt maar net hoog genoeg. Maar in de nok is het nog groter dan we verwacht hadden. De gemeenschappelijke ruimte beneden krijgt een plafond van 3,5 meter hoog. Dat lijkt ons een luxe, we verwachten in de eetzaal een sterk ruimtegevoel. Bovendien zal het restaurant voorzien worden van grote deuren naar voor- en achterterras en zullen de twee schuurpoorten volledig opengewerkt worden in glas.

     

    wordt vervolgd …

     

    Luk

    29-10-2008 om 09:55 geschreven door lukjonk  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
    20-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cohousing, zalig voor kinderen

    De werken aan de grote schuur vorderen. Op sommige dagen zijn wel twaalf arbeiders aan het werk. De tweede verdieping is gelegd, de drainage wordt geïnstalleerd en de metsers beginnen aan de binnenmuren.

     

    En ondertussen gaat het leven voort.

    We hebben mogen kennis maken met Reine, het parelverse zusje van Joël, die net met de familie teruggekomen is uit de Filippijnen. Marina mag haar al eens vasthouden, en Toos, en alle anderen willen haar bewonderen. Ze zal vele ‘tantes’ en ‘ooms’ hebben.

     

     

    Ook dat is Cohousing. Een schitterende plek voor kinderen om op te groeien, een plek om vele volwassenen te leren kennen, elk met hun talenten, kennis en warme genegenheid. De buren omgeven de kinderen met hun zorgzaamheid en oplettendheid. Bij de ene kan je leren hoe een moestuin wordt verzorgd, bij de andere hoe je knuffelbeesten naait, of een website bouwt of gitaar speelt, bij nog anderen kan je naar verhaaltjes luisteren of schaak spelen of Duitse kerstkoekjes proeven, enzovoorts …

     



    Natuurlijk is Cohousing een plek waar je als kind kan spelen met andere kindjes, in de speeltuin, in de kinderspeelkamer of in de grote tuin. Voor de peutertjes wordt de binnenkoer een mooi afgemaakt universum om te ontdekken. Kortom, cohousing is zalig voor kinderen.

     



    En is zalig voor grote mensen. Zij kunnen genieten van de kinderweelde. Maar ook zij leren van elkaar en hebben deugd van elkanders gezelschap. Terwijl de kinderen in groep begeleid van de school komen, na school worden opgevangen en zo nodig ’s avonds door een babysit worden in bed gestoken.

    Om te dromen van gisteren, vandaag en morgen.




    Luk

    20-10-2008 om 19:21 geschreven door lukjonk  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    12-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fasering van de bouwwerken

    De werken in de schuur zitten nu goed op schema. Als alles verder vlot verloopt zullen de eerste 5 gezinnen in juli 2009 hun intrek kunnen nemen in hun Unit (=woonst). Ook het Commonhouse (=geheel van de gemeenschappelijke ruimtes) zal in de zomer volgend jaar klaar zijn. Er wordt namelijk gebouwd in fasen. Voor de organisatie van de werf en het aantrekken van aannemers was dit een betere keuze.

     



    Wie er wanneer zal kunnen verhuizen zie je hieronder :

     

    Zomer 2009 - Schuur en Westvleugel :

    unit 2: Françoise    unit 12: Philippe & Marijke + Joël en Reine    unit 13: Dietrich & Marion + Rayan, Yuna en Nuria    unit 14: Bart    unit 21: Cecilia

     

    Winter 2009 - Noordvleugel :

    unit 1: Ruth    unit 15: Daniela    unit 16: Lieve    unit 17: Joachim & Thea + Gwen en Louella    unit 18: Marina    unit 19: Pat & Sas + Merel, Katoo, Joppe, Maare en Noore    unit 20: Céline + An-Flore en Sophie

     

    Lente 2010 - Zuidvleugel :

    unit 3: Luk & Marie    unit 4: Frans    unit 5: Eddy & Yolanda + Tobias    unit 6: Patrick & Kristin + Louise    unit 7: ?

     

    Zomer 2010 - Hoekgebouw :

    unit 8: Jan & Toos    unit 9: René & Annie    unit 10: Anne    unit 11: Serge & Myriam + Willem en Hannes

     



    Voor ons, toekomstige cohousing bewoners, is het aftellen. De contouren van de units in de schuur beginnen zich stilletjesaan af te tekenen. Sommigen kunnen in de komende maanden al dozen beginnen inpakken voor de verhuis van volgend jaar.

    In de zomer zitten we samen op het voorterras van ons commonhouse een glaasje te drinken, terwijl de kinderen in de tuin spelen. Kom je ook eens?

     

    Luk


    12-10-2008 om 12:08 geschreven door lukjonk  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (7 Stemmen)
    05-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De levendigste bouwwerf van het land

    Gedurende de week wordt onze hoeve overgenomen door de aannemers. Momenteel werken er drie tegelijk, het is er een naarstige drukte. Dan moeten wij telkens deemoedig vragen of we verder mogen komen, of we niet in de weg staan.

     



    Maar in het weekend maken wij er de levendigste bouwwerf van het land van.

    Zo kwam ik er gisteren zondag om twaalf uur toe om een kandidaat voor de laatste vrije woonst te ontvangen, wat uitleg, plannen kijken en een rondleiding. Eddy was al ter plekke om in de schuur nieuwe stopcontacten toe te voegen voor de machines van de aannemers.

     

    Even later komen Cecilia en Toos toe. Zij spelen deze maand “conciërge”. Er moet koffie gezet worden, de tafels goed geplaatst en een minimum aan kuis voor de tweewekelijkse vergadering van 2 uur. Ze gaan natuurlijk eerst kijken naar de vorderingen van de 1e verdieping in de schuur. Cecilia loopt voor de eerste keer op de vloer van haar unit, daar waar voorheen enkel lege ruimte was.

     



    Terwijl ik een hapje eet en de twee meisjes bedrijvig in de weer zijn in de tijdelijke keuken komt Bart er al aan, ook bijna een uur voor de vergadering. Hij brengt zoals gewoonlijk de producten mee van zijn bakkersopleiding die hij elke zaterdag volgt. Deze keer is het een ruim assortiment taartjes, mmm.

     

    Ook René en Annie zijn vroeg vandaag. Dit gepensioneerd echtpaar is in het project gekomen via hun dochter Marijke, die met man en zoontje een woonst in de schuur zal betrekken. René en Annie hebben zonet Philippe en Marijke naar de luchthaven gebracht waar ze vertrokken naar de Filippijnen om hun tweede adoptiekindje, Reine op te halen. We kijken allemaal verwachtingsvol mee uit naar 1 van onze jongste toekomstige bewoners, Reine is 16 maanden oud.

     

    En daar komt Patrick ook binnen in zijn zware lederen motorfietsuitrusting. Deze keer heeft hij geen lading gezaagd brandhout of lichtarmaturen of nieuwe kleerkastjes meegebracht in zijn aanhangwagen. Hij heeft zich beperkt tot een mooi houten hamertje. Inderdaad, hij neemt vandaag het voorzitterschap waar van onze vergadering.

     



    De andere mensen komen stilaan binnendruppelen. We begroeten elkaar, kletsen wat, drinken een tasje thee of koffie en dan begint de bijeenkomst. Zoals steeds met een rondje in, even ventileren en op elkaar afstemmen. Ruth vertelt dat haar zoon vandaag trouwt, Jan is ongerust over zijn spaargeld, Françoise is aan haar laatste maand bezig in haar bed & breakfast zaak, ikzelf vertel over onze komende reis naar Amerika voor de cohousing-conferentie, en natuurlijk komt ook Reine ter sprake.

     

     

    Dan worden de taken verdeeld en de punten van de agenda zorgvuldig afgewerkt. Interne organisatie, groepsprocesbegeleiding, keuzes voor afwerking, energiepremies, feestjes, voortgang van de werken, en nog veel meer punten passeren de revue. Een lichte agenda deze keer, zodat alles rustig rond geraakt tegen vijf uur. We nemen zelfs uitvoerig de tijd voor een rondleiding over het terrein om de vorderingen te bekijken.

     

    Daarna nemen een paar mensen de opruim en de afwas voor hun rekening, enkele contracten moeten nog worden ondertekend, afspraken gemaakt voor de ‘werkgroep feestcomité’, we babbelen nog wat na en keren dan een voor een weer naar huis.

     

    Luk

    05-10-2008 om 08:40 geschreven door lukjonk  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (7 Stemmen)
    27-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zelfbouw

    Terwijl onze bouw vordert trachten we zelf ook ons steentje bij te dragen, of deze week was dat ‘ons steentje af te breken’. We recupereren zoveel mogelijk van de originele natuursteen om later opnieuw te gebruiken. Dat is een uitgelezen werk voor zelfbouw. Je kan weinig mis doen, met vele handen wordt elk werk licht en het lastigste karwei wordt een feestje als je het in groep kan doen.

     



    Dat merken we tijdens de talrijke klusdagen waaraan de toekomstige bewoners vrijwillig kunnen deelnemen. In de vakantieperiodes (Pasen en zomervakantie) organiseren we al 3 jaar heuse bouwkampen. Gedurende de week wordt er gekookt voor de dapperen die komen opdagen. Wie enkel ’s middags of ’s avonds even wil langslopen pikt een stukje mee van de sfeer. In de eerste jaren,voordat de hoeve een echte bouwwerf werd konden de kinderen mee genieten van de ambiance en binnen hun mogelijkheden mee helpen.

     

    En er werd op die manier toch al heel veel werk verzet. Afbraak en opkuis maakt het voornaamste deel uit van deze klusdagen en bouwkampen.

    We ruimen puin, breken daken af, ontdoen delen van de gebouwen van bekleding en verouderde leidingen, metsen muurtjes op, bewerken de tuin, verzagen massa’s hout voor later, verleggen het, herleggen het, verleggen het opnieuw, kortom we weten altijd wel wat doen. 

     





    Doordat de ruwbouwwerken in fasen verlopen, vleugel na vleugel, kunnen wij ondertussen nog elders verder mee werken aan onze cohousing zonder de aannemers voor de voeten te lopen. En na de ruwbouw valt er in de afwerkingsfase ook nog heel wat te doen in zelfbouw.

     

    Voor alle ruwbouw en voor de afwerking van de gemeenschappelijke delen doen we zoveel we kunnen. Dit komt aan iedereen ten goede vermits de ruwbouw gemeenschappelijk wordt betaald (in verhouding tot de oppervlakte van de eigen woonst).

    Voor de afwerking van de privé-woonsten zal zelfbouw naar eigen keuze gebeuren.

     

    En nu ga ik even mijn rug laten masseren, ’t is hard nodig.




    27-09-2008 om 00:00 geschreven door lukjonk  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    12-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Om op te bouwen moet je eerst afbreken

    We hebben er erg naar uitgekeken dat de bouwwerken gingen starten. En we verwachtten dan ook om meteen allerlei vormen te zien ontspruiten aan de aarde.
    Vergeet het. Om op te bouwen moet je eerst afbreken.

    En dat zullen we geweten hebben. Onze reeds gehavende hoeve werd met de dag nog troostelozer naarmate de eerste werken vorderden.


    Vanaf juni ging eerst de Noordvleugel tegen de vlakte.



    Daarna verloor de Westvleugel (straatzijde) zijn bovenste verdieping.



    En tenslotte verdween gisteren het varkenshok.


    Wel om dit alles later des te mooier weer uit het puin te laten herrijzen in solide, goed isolerende muren. Maar toch doet het ons iets. De hoeve wordt opnieuw opgebouwd naar de bestaande volumes en in de geest van de plek.

    Voor de Westvleugel gaan we binnenkort al de resultaten zien. De heropbouw van de Noordvleugel begint pas in februari. We kijken hier erg naar uit en houden je zeker verder op de hoogte.

    12-09-2008 om 20:39 geschreven door lukjonk  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (6 Stemmen)
    07-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stabilisatiewerken, oprit en parking


    Binnenkort starten de ruwbouwwerken van twee vleugels, de schuur en de paardenstal.
    Maar dat wil niet zeggen dat er nog niets gebeurd is.
    Er zijn al de opruimingswerken en de lichte afbraakwerken die we als bewoners zelf hebben gedaan
    in vele weekends en vakantiedagen.
    Ook werd de Noordvleugel grotendeels afgebroken om daarna opnieuw te worden herbouwd.



    En in maart zijn de stabilisatiewerken gestart, hoofdzakelijk in de schuur.
    De hele constructie is verstevigd door bovengrondse en ondergrondse betonnen balken,
    een hele klus voor de aannemers.
    Ook is de oprijweg aangelegd en wordt de parking verstevigd.



    Onze architect Hugo Vanderstadt heeft uitmuntende mensen uitgezocht
    om ons te begeleiden en voor de uitvoering, ingenieur, veiligheidscoördinator, aannemers,
    stuk voor stuk degelijke en toegewijde mensen.
    Een afgevaardigd comité van bewoners, de 'Werkgroep Bouw' verzorgt de communicatie
    tussen de 21 eigenaars en de professionelen, en elke week is er een werfvergadering
    waaraan twee leden van de bewonersgroep 'La Grande Cense' deelnemen.


    07-09-2008 om 22:33 geschreven door lukjonk  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (10 Stemmen)
    03-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cohousing, de ouderwetse buurt van de toekomst
    Mensen die graag willen wonen in een woongemeenschap lopen vaak vele jaren rond met het idee, met de zin om anders te wonen. Zo ook met ons. Ons, dat is Marie (mijn vrouw), Frans (haar broer) en ikzelf (Luk). Toen wij er in 1999 concreet wilden aan beginnen, was ons idee nog ongevormd.

    Er bestonden in ons land wel een tiental plekken waar aan 'Centraal Wonen' wordt gedaan. De meest bekende zijn de 'Molen van Rotselaar', 'Cotékanal' in Brussel en de 'Haringrokerij in Antwerpen. Bij Centraal Wonen heeft elk gezin zijn volledig privé-huis (of appartement) en beschikt over gemeenschappelijke ruimte, zoals de tuin, een fietsenberging, een washok en soms ook een soort wijklokaal (voor vergaderingen, feestjes of expositieruimte).
    Daarnaast bestonden er ook 'Leefgemeenschappen', de meeste maar niet alle uit christelijke inspiratie. Daar is de gemeenschappelijkheid groot, de meeste maaltijden worden gezamenlijk genomen, elke bewoner heeft enkel zijn slaapkamer en vaak ook een salon.
    (meer info : www.samenhuizen.be )

    Dan stuitten we op het boek 'Cohousing, a contemporary approach to housing ourselves' van McCamant en Durrett, een architectenpaar dat het Cohousing model in Denemarken ontdekte en het exporteerde naar de Verenigde Staten. Daar, en ook in vele andere landen heeft het sindsdien een groeiende bijval gekend. (meer info : www.cohousing.org )

    Bij Cohousing zit je in het midden van veel gemeenschappelijkheid en veel privacy. En dat sprak ons meteen aan. Toen we onze zoektocht naar een locatie begonnen in de zomer van 2000 hadden we ons model kant en klaar, en beproefd in de praktijk sinds eind jaren 80. 


        de toekomstige bewoners van Cohousing 'La Grande Cense' in Clabrecq

    Het Cohousing concept laat zich definieren door zijn voornaamste kenmerken : 


    a.  Eigen beheer

    De bewoners zelf nemen deel aan het plannen en ontwerpen van hun op te richten gemeenschap, zij plannen en ontwerpen hun eigen woonomgeving. Alle professionals worden aangetrokken, een coördinator kan worden ingehuurd, maar het project wordt gevoerd door de bewoners. Dit is bepalend voor het succes van het project. Ook bij bewoning blijft het dagelijks beheer in eigen handen.

     

    b.  Ruimtelijk ontwerp voor uitwisseling en privacy

    Het ruimtelijk ontwerp bevordert langs de ene kant zoveel mogelijk gemeenschapsgevoel en maakt uitwisselingen tussen de buren mogelijk. Langs de andere kant waarborgt het tegelijk de privacy vande bewoners.

     

    c.  Privé-woningen plus gemeenschappelijke delen

    De privé-woningen zijn voldoende uitgerust om volledig autonoom te zijn (keuken, badkamer, living, ...). De gemeenschappelijke voorzieningen zijn uitgebreid en ontworpen voor dagelijks gebruik. Zij zijn het verlengde van de individuele woonruimte.
    De gemeenschappelijke delen en voorzieningen zijn uitgebreid en omvatten o.a. eetzaal en keuken, zithoek, wasruimte, kinderspeelruimte, hobby-atelier, werkatelier, gastenkamers. Verder ook de tuin met speelveld, moestuin, boomgaard, en de parking, fietsenberging, speeltuin, enz...

     

    d.  Democratische besluitvorming

    De gemeenschap heeft geen leider, maar leidinggevende taken worden opgenomen door de bewoners en vaak profileren er zich voortrekkers, elk met hun talent (administratie, feesten, tuin, ...). Bij beslissingen wordt er steeds gestreefd naar consensus, en als dit niet lukt wordt er gestemd.

     

    e.  Cohousing zorgt niet voor inkomens

    In cohousing gemeenschappen worden geen gemeenschappelijke commerciële projecten opgezet. Iedere deelnemer zorgt voor zijn eigen broodwinning en wordt niet verplicht tot financiële solidariteit.




    Met deze grondbeginselen zijn we aan de slag gegaan en nu, na 8 jaar hard werken, vallen en opstaan, organiseren en bijleren, start de bouw van de eerste Cohousing buurt van België. Met 21 gezinnen bouwen wij letterlijk onze buurt.

    We willen jullie graag laten mee genieten van onze belevenissen, daarom deze blog. We geloven dat het Cohousing model ons de levendige aangename 'ouderwetse buurt van de toekomst' zal bieden en willen dan ook heel graag tot inspiratie dienen voor anderen die dezelfde weg willen bewandelen.

    Luk

    03-09-2008 om 08:17 geschreven door lukjonk  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    01-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste steen van 1e cohousing in België

    Na een lange opstartperiode gaat Cohousing ‘La Grande Cense’ de laatste rechte lijn in.

    De bouwaanvraag is toegekend, de definitieve raming is goedgekeurd, met nog 4 van de 21 woonsten te verkopen staan we safe en sinds meer dan een jaar lopen we mooi op schema. We verbouwen een grote vierkantshoeve aan de rand van het Waals dorpje Clabecq, net bij de taalgrens op 6 km van Halle. Dit wordt de stek van de eerste Cohousing van België. (zie : www.lagrandecense.be )

     



    Cohousing is een vernieuwend woonconcept, oorspronkelijk ontwikkeld in Denemarken, dat in de loop van de laatste 15 jaar in vele landen zijn sporen heeft verdiend. Naast de eigen autonome privé-woning met keuken en sanitair beschikken de bewoners over uitgebreide gemeenschappelijke delen, zoals de eetzaal, een grote keuken, een wasserette, kinderspeelruimte, hobbyruimte, tuin (speelveld, moestuin, boomgaard, ...), parking, binnenkoer, enz …

     

    De bedoeling is een warm sociaal kader te scheppen en vereenzaming tegen te gaan. Voor de groepssamenhang spelen gezamenlijke maaltijden een grote rol.


    Zoals elk cohousing project wordt ook het onze voorbereid, opgericht en beheerd door de
    bewoners zelf. Democratische besluitvorming en het ontbreken van gemeenschappelijke commerciële projecten horen ook bij het concept.



    Op zaterdag 23 augustus 2008 werd de eerste steen gelegd. Het werd een plechtige en tegelijk gezellige en ludieke dag. De schepen van urbanisatie van Tubize, Mr Rosenoer mocht de eerste steen inmetselen. Het publiek bestaande uit vrienden, familie, buren en sympathisanten werd vergast op een drankje en een hapje, op live muziek en een dansje en tussen de mensen door enkele straat-acts.
    De ongedwongen, open en leuke sfeer is een voorbode van wat we in onze cohousing betrachten. Mensen dichter bij elkaar brengen.

    Luk

    01-09-2008 om 00:00 geschreven door lukjonk  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (17 Stemmen)


    Archief per maand
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Mijn favorieten
  • Cohousing 'La Grande Cense'
  • Samenhuizen (forum Vlaanderen)
  • Habitat Groupé (forum Wallonie)
  • Cohousing (wereldwijd)
  • Intentional Communities (alle types woongemeenschap)
  • VIBE (Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch Bouwen en Wonen)
  • bloggen.be


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs