Dinsdag 17
december 2019: 35 Overdaggers bezoeken in Opitter de brouwerij. En wie weet
niet dat dit de brouwerij van Cornelissen is en waar ze het bekende Ops-ale en
de Pax Pils brouwen.
Een
beetje geschiedenis
De exacte
stichtingsdatum is niet gekend. De familie Vissers is de stichter van brouwerij
Sint-Jozef begin 19de eeuw.
Johannes Vissers was burgemeester van Opitter en bezat in het centrum een groot
herenhuis met stallingen en een brouwerij.
Dochter Sophia Carolina huwde met Joseph Cornelissen. Uit hun huwelijk sproten
3 zonen: Jozef, Jaak en Leo.
Jozef begon een limonade fabriek, Leo een bottelarij en Jaak werd de brouwer.
In 1934-1935 werd er een nieuwe fabriek gebouwd. En zo kon de Ops-ale en Pax
Pils reeds in 1937 het levenslicht zien.
Eind de jaren 1940 neemt Jaak de fabriek over van zijn broers.
Jaak heeft twee zonen: Jan en Leo.
In 1980 wordt Jef Cornelissen de eigenaar en neemt de fabriek een sterke
uitbreiding.
In 2004 komt Jef Cornelissen junior voltijds in het bedrijf en wordt in 2013 de
CEO. Met fierheid spreken ze over de JC-toren die uitkijkt over gans Opitter.
Sinds 2015 is het niet meer brouwerij Sint-Jozef maar wel brouwerij
Cornelissen.
De
rondleiding
Omdat wij zo talrijk
waren, werden wij opgedeeld in twee groepen. Groep 1 mocht naar het bovenzaaltje voor de degustatie en twee
korte filmpjes over het bedrijf terwijl groep 2 de rondleiding kreeg van een
deskundige gids. Na een uur werden de rollen omgedraaid.
Benodigdheden
om bier te brouwen.
Water, gerst, mout
en hop.
Om één liter bier te brouwen heeft men 7 liter water nodig. Dit wordt opgepompt
op een diepte van 180 meter: zeer helder en zuiver.
Gerst wordt mout in de mouterij. Dit wordt aangevoerd. Het labo neemt telkens
stalen opdat de aangevoerde mout van beste kwaliteit moet zijn. Van de hop
bestaan er wel een 7-tal soorten. Deze geeft aan het bier weinig of meer
bitterheid. Daarnaast kunnen er nog kruiden aan toegevoegd worden.
Het hele proces duurt 4 uur van doorkoken, naar afkoelen, naar rijpen. Zo
kunnen ze per werkdag twee brouwsels maken van 6000 liter. Belangrijk is dat
bij elke stap voldoende controle aanwezig is. Want meten is weten, want wie het
niet doet, doet het niet goed.
De originele koperen ketels zijn aan de binnenkant van inox makelij.
Restafval zoals draf wordt bestemd als veevoeder en wordt aan boeren verkocht.
Omzet op jaarbasis
Er wordt om en bij de 50 000 hectoliter bier gebrouwen. Het
streefcijfer is naar 75 000 hectoliter te gaan.
Daarom is er ook een grote uitvoer naar het buitenland zoals Rusland, China, Mexico, Laos, Cambodja,
Oekraïne,
noodzakelijk
De vaten voor het buitenland zijn uit een soort kunststof gemaakt. Ze komen
niet terug naar afzender maar kunnen ter plaatse gerecycleerd worden.
De bottelarij
Heel belangrijk is het reinigen van de teruggekomen flesjes en tonnen. Het
spoelen van de flesjes gebeurt in 3 stadia: op 70°, 40° en 20° met constante
controle naar de zuiverheid en de gaafheid van het flesje.
Nadien worden ze gevuld aan 12 000 flesjes per uur met de juiste kroonkurk
en etiket erop.
Ook de tonnen van 50 en 30 l worden zo gereinigd.
Momenteel zijn er ook tonnen van 20 liter in de handel.
Ook brachten
wij een bezoek aan de koolzuurgastoren, de koelers, en het
waterzuiveringsstation ter plaatse. Per uur kon men 7 m³ zuiveren alvorens het
in de Itterbeek als zuiver water geloodst werd.
Toekomstperspectieven
In het historisch pand waar vroeger gebrouwen werd wil men een belevings-en
bezoekerscentrum oprichten waar bezoekers kunnen genieten van de 17
verschillende bieren die hier gebrouwen worden.
We noemen er maar enkele: Opsale, Pax Pils, Bosbier, Limburgse Witte Rosé en
Citroen en de enig echte Limburgse Witte, Bokkereyer, Herkenrode Cister,
Kerkenrode Vesper, Herkenrode Noctis, Kriekenbier, Sint-Gummarus Tripel en
Dubbel. Daarnaast hebben ze ook nog het Itters Bruin, tafelbier van goede
smaak.
Bij het verlaten van de degustatieruimte werd ik getroffen door twee spreuken
die boven de deur hingen:
In de hemel is er geen bier, daarom drinken wij het hier.
Indien ik het konne, ik dronk n hele tonne.
Met een
dankwoordje naar de gidsen, werd de
namiddag in Opitter afgesloten.
Maar in Den Tichel werd er nog meer dan één woordje gepalaverd.
voor De Mutterd vanuit Opitter,
reporter leo







|